HCL.HR

Recenzija

Uncharted 4: A Thief’s End

NIJE LOPOV SAMO ONAJ KOJI KRADE

Zoran Žalac

Znate one kvartovske sheme kad svi klinci žele biti poput nekog frajera koji je faca? Takva je situacija trenutno zavladala u žanru akcijskih avantura u koje developeri nastoje ugurati što više popularnih gameplay mehanika. U trendu je tako imati veliki otvoreni svijet, RPG-jevsko razvijanje vještina, sakupljanje resursa za crafting ili pak preživljavanje. Postoji, dakle, nekoliko „faca“, poput igara iz GTA ili Assassin’s Creed serijala, od kojih druge igre preuzimaju poznate mehanike. Konkretno u slučaju akcijskih avantura, rezultat toga zna biti gubitak osnovnog smisla igre – pustolovine. Često zbog toga trčkaranje u otvorenom svijetu i prikupljanje kamenčića ne predstavljaju događaj nego samo proces.

Srećom, u spomenutim kvartovskim shemama imate i klinca koji je daleko veća faca od frajera čisto zato jer se pametno drži onoga što zna najbolje i nema potrebu uspoređivati se s drugima. U žanru akcijskih avantura to je Uncharted, preciznije rečeno njegov četvrti dio koji pojam pustolovine razumije bolje čak i od svojih prethodnika.

Naime, kaže se da mudrost i ozbiljnost dođu s godinama, a Uncharted je u svom četvrtom dijelu očito dozrio da nam može ispričati priču s pravom dubinom. Ovoga puta to nije klišeizirana pričica o spašavanju svijeta, osveti ili potrazi za istinom/slavom/ocem/bilo čime. Fabula Uncharteda 4 je osobna avantura u kojoj se braća Drake bore protiv opasnosti koju predstavljaju sami sebi. Igra vješto obrađuje teme odgovornosti, pohlepe i ovisnosti o adrenalinu. Za razliku od prethodnih dijelova, dva sloja priče ovdje se preklapaju na doista fantastičan način. Bez da išta spoilam, recimo da tematike slobode, piratstva i lopovluka za Nathana Drakea sada imaju posebno duboko značenje.

Po mojoj preferenciji, odlično je i što je priča po prvi puta „prizemljena“, da se tako izrazim bez spoilanja. Također, to više nije priča koja se temelji na brzom tempu. Za to su zaslužni povremeni interaktivni razgovori u trenutcima kad likovi i uzmu predah prije nego krenu dalje s avanturom. Kao što su iz Naughty Doga poručili, kad imate izbor što želite da Drake kaže manje je važno što će reći – poanta je u tom trenutku iskrenog dijaloga u kojemu rečeno ima velik značaj. Takvo što dijelom je bilo moguće postići samo iz razloga što je ovo četvrta igra u serijalu, pa samim time odaje počast prijašnjim Drakeovim avanturama, ali u prvom redu postignuto je zbog snažnog fokusa na likove.

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160507025528

Drake tako većinu igre provodi u društvu pa je konstantno moguće vidjeti razvoj njegovog odnosa prema ostalim likovima. Rezultat toga su neki vrlo emotivni trenutci, posebice između Drakea i njegove ženice. Konkretno, postoji jedan trenutak tišine koji je izrazito dirljiv jer nakon tri igre u serijalu znate da to nije trenutak u kojemu likovi šute jer nemaju što za reći. Drake je uvijek brbljav i komentira sve što mu se događa, no u tom jednom trenutku nekoliko prethodnih rečenica nosi toliku težinu da jednostavno znate kako je ta tišina potrebna.

Drake većinu igre provodi u društvu pa je razvoj njegovog odnosa prema drugim likovima stalan i konstantno vidljiv.

Može vas zabrinuti to što Drakea tijekom avanture stalno prate ostali likovi jer je to kod drugih igara najčešća metoda vođenja igrača za ruku. Srećom, kod Uncharteda 4 to je baš suprotno. Sada imate više slobode pri kretanju jer je okoliš ponešto otvoreniji. Treba naglasiti da ovdje ne postoje otvorene mape ala Ubisoft, ali isto tako ni uski „hodnici“ iz prethodnih Uncharted igara. Okoliš je prividno otvoren tako da u njemu primjerice ima više kamenih izbočina nego što je vama potrebno da se negdje popnete. No, iluzija nije tu da vas natjera na ponovni prelazak – jer ništa nećete promašiti ako odete lijevim putem umjesto desnoga. Iluzija otvorenog levela ima svrhu da okoliš učini što prirodnijim i sakrije činjenicu da se igrač kreće po jednoj unaprijed zacrtanoj putanji.

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160508015812

U svakom slučaju, Naughty Dog je ovim Unchartedom dosegnuo vrhunac u dizajniranju egzotičnih lokacija koje je pravi užitak istraživati – pješke, džipom ili brodićem. Uvođenjem kuke i klina za penjanje po stijenama to je istraživanje dobilo na raznovrsnosti, ali mnogo je važnije da je ostalo prirodno bez dodavanja kojekakvih instinkt modova. U tome se vidi poštivanje pojma pustolovine kroz koju ne prolazite skenirajući okoliš i gledajući na mini-mapu. Umjesto toga u Unchartedu 4 upijate svijet oko sebe i tako se približavate glavnom liku kojemu nije stalo do konačne nagrade već do istraživanja tog svijeta.

Naughty Dog je ovim Unchartedom dosegnuo vrhunac u dizajniranju egzotičnih lokacija koje je pravi užitak istraživati.

Naravno, tu i tamo se dogodi da negdje zapnete i ne znate kamo trebate ići, no likovi vam obično daju nekakav znak za to. Uncharted općenito ima tzv. „sweet spot“ što se tiče težine, a to se još jednom vidi na zagonetkama čija rješenja imate u Nathanovoj bilježnici. Ovoga puta, međutim, najčešće imate samo polovicu rješenja pa za konačnu soluciju morate malo mućnuti glavom.


Vrhunski dizajn levela također primijeti se na znatno većim dionicama koje su predviđene za borbu s neprijateljima. Napucavanje je identično onome u prethodnim dvjema igrama, ali razlika je u tome da u četvorci skoro sve situacije možete riješiti tihim pristupom. Stealth mehanika je srećom dobila proširenje pa sada imate više opcija za skrivanje u travi i vodi, a neprijatelji vas ne otkriju čim vas vide nego imaju nekoliko faza reagiranja. Uz to, jednom kad vas spaze neće vas ganjati vječno već im možete pobjeći pa se ponovno igrati ninja Nathana.

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160507150054

Doduše, stealth i akcija su dijelovi kod kojih do izražaja dolaze tradicionalne slabosti Uncharteda. Primjerice, stealth ne vrijedi za vaše suborce jer njih neprijatelji uopće ne vide, što ponekad zna biti smiješno. Sustav zaklona također nije najzgodnije riješen jer je tipka za ulaženje u zaklon istovremeno i tipka za kotrljanje. Na kraju krajeva, borba je jedino mjesto gdje ćete vidjeti vrlo rijetke bugove koji su srećom samo grafički.


No s tehničke strane svi prigovori Unchartedu padaju u vodu kad shvatite da se ovdje radi o vizualno najimpresivnijoj igri današnjice. Pojedini naslovi došli su blizu ovakvoj prezentaciji po pitanju animacija i efekata, ali gledajući u cjelini Uncharted 4 ima previše nevjerojatnih prizora i sitnih detalja da bi uopće bilo pošteno uspoređivati druge igre s njim. Bilo da je riječ o destrukciji okoliša ili o prirodnim ljepotama, Uncharted ima scene od kojih zastaje dah.

Uncharted 4 u vizualnom pogledu ima previše nevjerojatnih prizora i sitnih detalja da bi druge igre uopće bilo pošteno uspoređivati s njim.

Posebno je dostignuće što se sve igrane animacije izvode unutar samog pokretača, pa kad se igra prebaci s cutscene na gameplay ne vidi se nikakva razlika u prikazu. Padovi performansi s inače stabilnih 30 sličica po sekundi primjetni su u svega nekoliko slučaja, ali nipošto ne utječu na fluidnost gameplaya. Učitavanje igre traje duže od minute, ali samo pri prvom pokretanju pa kad jednom počnete igrati nema više dodatnog učitavanja između levela, a restart checkpointa traje manje od deset sekundi. Sve u svemu, nema pogovora da je ovo tehnički najdorađenija igra za konzole pa se jednostavno moramo zapitati: kakvu to magiju ekipa iz Naughty Doga poznaje, a ostatak industrije igara o njoj može samo sanjati?

Uncharted™ 4: A Thief’s End_20160508225819

Singleplayer kampanja potrajat će vam najviše 14-15 sati, što je čak iznad prosjeka za Uncharted. Po prelasku otključavate zanimljive dodatke poput izvođenja igre u cel-shading tehnici ili pretvaranja glasova u „helij verziju“, tako da postoji neki motiv za ponovni prelazak. No osim kampanje tu je tu je još i solidan multiplayer koji u čitavom paketu dolazi kao bonus.

Sadržaja mu ne fali, a svi budući dodaci bit će besplatni što je svakako dobra vijest. Fokus u multiplayeru je na pokretljivosti pa je manje bitno kakav vam je stil igranja (solo ili timski) sve dok ste agilni i znate se kretati po mapama. Ovoga puta nije riječ samo o običnom napucavanju jer su ubačeni i nadnaravni elementi, tzv. Mysticals, uz koje možete biti nagrađeni brzim teleportiranjem ili prizivanjem duhova. Sve u svemu, u multiplayer se lako ufurati tako da i od njega možete izvući nekih desetak sati zabave, ako ne i više.


Oko zaključka zaista ne treba previše pametovati. Uncharted 4: A Thief’s End jednostavno je avantura koja se ne propušta za života. Zahvaljujući fantastičnoj priči, genijalnom dizajnu i nestvarnoj dobroj grafici, ova igra vrijedi svake lipe. Povrh toga, možete joj pripisati i sentimentalnu vrijednost, koliko god vam to zvučalo smiješno vezati uz neke virtualne pustolovine. Ali kao što sam i na početku recenzije poručio – Uncharted zna poštovati tu pustolovinu i s pravom se hvali da su prijašnje tri igre bili događaji i doživljaji, a ne procesi. Kao oproštajno pismo Naughty Doga od ovog serijala, četvorka je remek djelo koje će se još godinama prepričavati. Zato se pobrinite da znate o čemu je riječ.

Inače, ako se ne bojite spoilati si dio igre, kliknite ovdje da provjerite naš mali serijal video komentara iz Uncharteda 4 u kojima igor prolazi kroz polovicu igre i usput baca suvisle i nesuvisle komentare.

Sve što trebate znati o ovoj igri bit će vam jasno kada ju zaigrate. Mi samo možemo reći da je ovo najvažnija avantura trenutne generacije i najbolja pustolovina koju vam PlayStation 4 ima za ponuditi.

95 Naša ocjena
  • fantastična priča
  • genijalan dizajn levela
  • vizualno najimpresivnija igra današnjice
  • raznovrsniji gameplay uz nekoliko noviteta
  • sitnice pri napucavanju i stealthu

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (103)

  • Marac77

    11.05.2016 - 21:40

    Bas sam gledao dijelove gameplaya od jednog lika na youtube,i mogu rec da igra izgleda fenomenalno,a posebno mi se sviđaju razno razni manevri kao neki skokovi i taktike skrivanja…Ugl. super igra..

    • IvanDado

      @Marac77, 11.05.2016 - 21:42

      Je igra je odlicna, ali mislim da si htio stavit ocijenu 100, a ne 10 tako da molim admine da poprave to :)

    • Marac77

      @IvanDado, 11.05.2016 - 22:04

      Haha da naravno 100,ljudi nemojte me krivo shvatit LOL

    • Igor Belan

      @Marac77, 11.05.2016 - 22:20

      Isprvljena ti je ocjena na 100. A sigurno i onaj drugi koji je dao ocjenu 10 nije prljavi troller kojeg treba banati, nego je isto tako samo malo pogriješio, pa je i njemu ocjena ispravljena na 100.

    • Marac77

      @Igor Belan, 11.05.2016 - 22:22

      Sorry još jednom,nije bilo nikakve loše namjere jer igra je stvarno vrh…Hvala pozz

    • departed1983

      @Marac77, 11.05.2016 - 22:27

      Kako mozes dati 100 igri koju nisi probao vec gledao nekog drugog kako je igra 😀

    • Marac77

      @departed1983, 11.05.2016 - 22:29

      Odigrao sam kod frenda samo dvije misije,po meni dosta sam vidio kako igra izgleda…

    • blacklist0907

      @Marac77, 12.05.2016 - 12:44

      Dvije misije su dovoljne da skuzis;)

    • Dgl.koki

      @Igor Belan, 11.05.2016 - 23:29

      Izvini dali ce biti recenzija Quantum Brejka posto igra je odavno izasla i imate nekoliko klipa o njoj a i dalje nema recenzije.

    • Silvio_7Tech

      @Igor Belan, 16.05.2016 - 10:34

      Malo sam bacio oko na ovu tekstualnu recenziju, no prije toga sam video pogledao. Ne znam dal sam ja dobro upamtio, ali čini mi se da je tekstualna recenzija zapravo ono što si ti pričao u videu.

    • Igor Belan

      @Silvio_7Tech, 16.05.2016 - 11:43

      Tekstualna je produžena i detaljnija verzija onoga ispričanog u videu, otprilike je 50% duža.

    • Teknokyo

      @Marac77, 12.05.2016 - 13:18

      Uuuu, meni je igrao prijatelj od prijatelja, na posuđenom PS-u i po onome što sam vidio (poslao mi screenshot) i mogu reći da je gameplay vrhunski! Još da zaigram, dao bi 100….

  • delight353

    11.05.2016 - 21:42

    Zbog ove igre bi kupio PS4… Kad ne bi morao kupovat stan… 😛

    • Hazardous Material

      @delight353, 12.05.2016 - 07:47

      Unajmi stan i kupi plejku 😉 haha zezam se mozes kupit plejku na rate

    • delight353

      @Hazardous Material, 12.05.2016 - 17:07

      Kad bi mi cura dala… Hahahahahahaha! Ionako sam utuko para i para u komp. Da joj sad doletim s plejkom; texaški masakr motornom pilom! 😀 😀 😀

  • X_wing2

    11.05.2016 - 22:01

    Tesko da se ovo moze graficki nadmašit, šta bi tek bilo na PC….

    • finish123

      @X_wing2, 11.05.2016 - 23:35

      Pa zar moze bit bolje nego što je

    • Negan

      @X_wing2, 12.05.2016 - 00:05

      60 fps-a i nekakve sitnice tipa bolje sjene ili veca rezolucija tekstura. Nista previse bitno, a ni potrebno ovakvoj igri.

  • Dom3gaming

    11.05.2016 - 22:02

    Nisam još igra ali cu provat.

  • Fuco1605

    11.05.2016 - 22:12

    Neznam jel sam to samo ja, ali mislim da ova igra ne samo da ima motiv za ponovni prolazak, nego da treba neko vrijeme da ju se prestane igrat.

  • Slash

    11.05.2016 - 22:13

    dokaz da se igra radi sa srcem i dobrim timom,prica,grafika,avantura,da se places od srece!

  • sonicboom

    11.05.2016 - 22:18

    Skupljam pare. Inače ovo PC master raso evo dokaz da i konzole mogu posramit igre na PC.

    • RedEy3

      @sonicboom, 12.05.2016 - 14:02

      To nije ništa čudno, kad god Naughty Dog izbaci eskluzivu posrami bilo koju igru na PC… I to govorim ko mainly PC igrač.

  • Fuco1605

    11.05.2016 - 22:19

    Neznam jel sam to samo ja, ali mislim da ova igra ne samo da ima motiv za ponovni prolazak, vec da treba dosta igranja prije prestanka.

  • funky0308

    11.05.2016 - 22:20

    Toliko sam se lomio koju konzolu uzeti ali necu vise. Ako radi ovoga ne kupim Sony e jbga onda. I odigrati prvo remastere..ma ludnica. Ode po Sony 😉

  • FocaBezOca

    11.05.2016 - 22:25

    Jos kad bi ovo bilo na PC-u, 60 FPS, 4K, Ultra…*ideeeeeeššš*

  • RapthorPechina

    11.05.2016 - 22:26

    Još ju nisam imao prilike kupiti ali prvom prilikom ću vidjeti to čudo.. izgleda jednostavno pre dobro za igru na ps4… kad bi u budučnosti bilo više takvih igri ….

  • InDy4962

    11.05.2016 - 22:40

    Sjajna recenzija, kako to i biva kod Zorana. Iako mislim da nije unio svu dušu u recenziju kako je to bilo sa The Last of Us recenzijom :)
    Eh teško će biti čekati još nekoliko mjeseci da nabavim ps4… Neću da me auto ili grom udari prije nego ovo odigram! 😀

    • InDy4962

      @InDy4962, 12.05.2016 - 07:02

      Uh, zaboravio da je Duje pisao The Last of Us recenziju a ne Zoran, pa ih nemogu uspoređivati s tog gledišta, moj bed 😀

  • Hazardous Material

    11.05.2016 - 22:48

    Cak i na youtube videu se moze vidjeti koliko igra lijepo izgleda,a ne mogu ni zamisliti kako je u stvarnosti na dobrom tv ekranu.Igra je jedna od onih koje ti se urezu u pamcenje za cijeli zivot.Cak mozes i crasha zaigrat,ma stotka cista

    • Dgl.koki

      @Hazardous Material, 11.05.2016 - 23:28

      Da i ja sam ceo serijal pogledao na youtube posto nemam ps4 i stv igra izgleda prelepo ali kao sto ti kazes mogu zamisliti da to vidim u stvarnosti na dobrom monitoru , sigurno je nestvarno lepo i odradili su posao stoleca , pamtice se jos dugo ova igra i tesko da ce u sledece 3-4 godine neko mocii nadmasiti ovu grafiku .

    • josip146

      @Dgl.koki, 12.05.2016 - 16:38

      Hoće, oni sami i to sa last of us 2!

  • Mixa

    11.05.2016 - 23:21

    Steta, stvarno steta. Nemam PS4. :(

    • finish123

      @Mixa, 11.05.2016 - 23:36

      Kupi

    • Mixa

      @finish123, 12.05.2016 - 00:17

      Cim skupim pare, kupujem sigurno. 😀

    • SnowGamer

      @finish123, 12.05.2016 - 07:02

      Cuj skupi.. Dok se skupe tolke pare, taman izadje neka nova igra xD

    • Teknokyo

      @SnowGamer, 12.05.2016 - 08:28

      Misliš novi PS? Pa još na početku godine su procurile informacije o izradi novog PS-a. Zašto bi netko kupovao stari hardware? Kladim se da već pripremaju 4k texture za ovu igru! (ili su već spremne)

    • Mixa

      @Teknokyo, 12.05.2016 - 12:23

      U pravu si. Onda skupljam pare za taj novi PS4 koji ce sigurno kostati vise od ovog starog. 😀

    • funky0308

      @Teknokyo, 10.06.2016 - 10:00

      Zato sto PS 4.5 nece imati nista bolje u igrama. Uvodi se 4k na BR i imati ce koristi oni koji gledaju BR filmove. Sony je nekoliko puta izjavio i naredio da se igre ne smiju razlikovati, odnosno da 4.5 ne smije imati prednost nad cetvorkom.

  • psycho01

    11.05.2016 - 23:33

    Pomalo je igram na PS4 i nema šanse da ja SP prijeđem za 14-15 h prije će to bit 140-150 sati ocu da padnem sa svake litice svaki ću zakutak igre obić po nekoliko puta ma naprosto uživam u svakoj sekundi ovog remek dijela :)

  • Trevor

    11.05.2016 - 23:35

    nije 100, sad vas trebamo pljuvat

  • trulex

    12.05.2016 - 00:47

    Nebi mogo zaspat večeras kad nebi dao 100.

  • NightWolf86

    12.05.2016 - 00:49

    Procitao recu do kraja i stvarno majstorski odradeno,kapa do poda.Totalno sam se najezio dok sam citao ,jer igra stvarno zasluzuje sve te silne hvalospjeve.Krajem mjeseca i ja si uzimam ovo remek djelo koje se ne propusta i jedva cekam da krenem u pustolovinu zivota:D

  • MoGaming

    12.05.2016 - 00:51

    Neću ocjenivat jer nisam igro al mi se čini da nije za ovako visoke ocjene,ovi bugovi u stealth i borbama nisu tako mali,plus cijela igra mi se doima kao tomb raider sa muškim likom odnosno kopija.Takodjer osjeti se uvijek preveliko natezanje kad su u pitanju ps4 eksluzive jer dižete do nebesa tu konzolu.Poštedite me glupih komentara ispod ako nema argumente uz njih.

    • IvanDado

      @MoGaming, 12.05.2016 - 01:10

      Ocito nisi nikad odigrao nijednu igru iz serijala. Bugova ima, i stvarno su sitni, dok tvoj avatar predstavlja igru koja bude toliko bugovita do ne igrivosti. Također, samo zato sto je igra avanutristicka ne znaci da je kopija Tomb Raidera. Onda je COD kopija BF, CS-a i ovog i onog. Di bi dosli kad bi postojala samo jedna igra nekog zanra lol? I ovako avantura ima premalo i nisu ni priblizne Unchartedu. Kad budes nabavio ps4 hvalit ces igru, vjeruj mi 😉

    • Teknokyo

      @IvanDado, 12.05.2016 - 09:07

      COD nije kopija BF-a, CS-a…sve su to kopije Wolfenstein-a 3D i Doom-a :DDD

    • IvanDado

      @Teknokyo, 12.05.2016 - 12:53

      Da, upravu si xD

    • Bojko

      @IvanDado, 12.05.2016 - 10:38

      Fallout fanboy sam, ali sam se od srca nasmijao na tvoj komentar. Vjerujem da u Unchartedu, kao i u Falloutu, ni jedan ovakav bug ne kvari iskustvo igranja jer zbog kvalitete priče, likova i unikatnog svijeta igrač ih ni ne doživljava.

    • IvanDado

      @Bojko, 12.05.2016 - 12:53

      Tako je.

    • MoGaming

      @IvanDado, 12.05.2016 - 16:02

      Ja nisam reko da je igra loša nego da nije za ovu ocjenu radi bugova,a ovo sto sam reko za ps4 eksluzive je istina i uvijek se dizu u nebesa jer je portal pun ps4 fanova.Ja nisam fan boy fallouta samo mi se slika svidila al cu rec da je bolja igra sigurno,u igrama kao fallout se ocukuju bugovi radi milijun opcija koje postoje a za linearnu avanturisticku igru u kojoj je pola situacija skriptirano da igra izgleda sto ljepse,tu se ne smiju dogadjat bugovi.

    • IvanDado

      @MoGaming, 12.05.2016 - 16:16

      Pa ne dize ih HCL u nebesa lol. Sto mozes kad su igre stvarno vrhunske. Bloodborne, God of War, Uncharted, Ratchet and Clank itd. Odi na bilo koji gaming site i sve te igre imaju odlicne ocijene jer su jednostavno odlicne. I nemoj molim te opravdavat bugove u Bethesdinim igrama. Da su pametni nakon vec ovoliko igara napokon bi napravili manje bugovitu igru. I ovi bugovi u Uncharted 4 nisu gamebreaking kao sto Fallout ima. I Fallout definitvno nije bolja igra od ovog, te bi mozda je, okay, ali po kvaliteti se ne mogu usporedjivat, jer Bethesda ne zna napraviti dobru Fallout igru.

    • MoGaming

      @IvanDado, 12.05.2016 - 16:40

      fallout 3 nije bila dobra igra al 4. je odlična i igrat će se godinama i godinama dok će ljudi koji posjeduju uncharted vjerovatno se zasitit nakon drugog preslaka ako uopce i krenu drugi put prelazit jer ce svaki put bit sve isto :) bloodborne kapa do poda,stim ostalim me nemoj zasmijavat.Vidi se da ti je bitna samo grafika i igre koje su skriptirane da sve puca i odlama se u trenutku bas kad si ti tu da te zadive.

    • IvanDado

      @MoGaming, 12.05.2016 - 17:25

      Ne znam bas, ali Fallout 4 od zagrizenih fanova i nije bas prihvacena također, tocnije nijedan bethesdin Fallout nije privacen od OG fanova. Iako su meni te igre dobre. Volim ja sve zanrove i igre sa svakakvim grafikama, ne brini se :)

    • Zoran Žalac

      @MoGaming, 12.05.2016 - 11:13

      Zapravo je obrnuta situacija – novije Tomb Raider igre imaju više prekopiranih elemenata od Uncharteda nego Uncharted od TR-a. I konkretno, Rise of the Tomb Raider je jedna od onih akcijskih avantura koja mi je osobno izgubila taj pojam pustolovine time što Laru ponovno moram učiti stvarima koje je ranije znala i time što za napredovanje moram kupiti sve i svašta po mapi, a najlakše pomoću explorer instincta koji je za razliku od prvog dijela ovdje praktički nužan ne samo za zagonetke nego i za uočavanje nekih itema koji nisu ni vidljivi bez njega. Istina, taj instinct mod se ne mora koristiti, ali mehanika napredovanja te jednostavno forsira da to činiš, zbog čega mi istraživanje u TR-u nije organsko kao u Unchartedu. Doduše, TR iz 2013. je bio skroz ravnopravan Uncharted igrama. Ovaj zadnji, pogotovo u usporedbi s Uncharted 4 nažalost je kategorija niže.

  • Mentor

    12.05.2016 - 02:33

    Definitivno glavni kandidat za igru godine.

  • tony_85

    12.05.2016 - 06:32

    Zaslužena ocjena, igra je remekdjelo.

  • adycro

    12.05.2016 - 08:36

    Bilo da gledao ili igrao ova igra je za crveni tepih i veliko platno 😛 Ne postoji nikakva sansa da išta ove godine nadmasi Uncharted.

  • DoX79

    12.05.2016 - 09:23

    Igra predivno izgleda, no mene zanima jel ima kakvih zagonetki kao u 1 i 2 dijelu ili je čista pucačina kao 3 dio?

  • Slim1992

    12.05.2016 - 09:25

    Ovo se mora odigrati, samo da se nakanim

  • simke

    12.05.2016 - 10:13

    Gledam ovu recenziju i pratim cijeli ARK serijal i ne mogu se oteti dojmu da Zoran i Igor imaju jako, jako sličan glas. Više puta sam pomislio da se radi o istoj osobi …………Ne znam…

    • Someone

      @simke, 12.05.2016 - 12:04

      A ja se ne mogu oteti dojmu da nisi baš najbistriji 😀

    • simke

      @Someone, 12.05.2016 - 17:05

      someone malo si gluh ili si malo glup, ili jedno i drugo

    • Someone

      @simke, 12.05.2016 - 19:18

      Care, malo pažljivije gledaj ubuduće pa se nećeš ovako prosrati 😉

    • simke

      @Someone, 12.05.2016 - 20:33

      kakav si ti dosadan glupan……ne miješaj se u moje komentare i gledaj svoja posla…..bolje ti je za zdravlje

    • Someone

      @simke, 12.05.2016 - 23:48

      Care moj, ne znam čemu potreba za takvim rječnikom, ali vidim tu korelaciju s inteligencijom, sve jasno… i btw, jer i dalje nisam siguran da si shvatio, Igor posuđuje glas u svim video recenzijama, nebitno tko ih je napisao, lijepo ti piše na početku… živio ti meni

    • simke

      @Someone, 13.05.2016 - 09:54

      tvoja inteligencija je upitna, jer mi se čini da nemaaaaaš drugog posla nego zabadat nos u tuđe komentare

    • zorinho20_hr

      @simke, 12.05.2016 - 14:58

      Da,baš čudno.
      Igor je sigurno tražio kolegu koji ima isti glas,da uskoči kad je prehlađen:)

  • Jokerhere

    12.05.2016 - 10:14

    naughty dog su zaista fenomenalni.

  • Brko28

    12.05.2016 - 11:46

    kako bi tek izgledala igrica da je izašla za pc. ps4 bi se mogao pokrit ušima. ps4 se ne može nikako uspoređivat sa pc-em a ps4 nikad neće imat grafiku kao što je na pc-u.

    • GospodinAlen

      @Brko28, 12.05.2016 - 17:21

      brko dragi, tko je uopce usporedivao ps4 sa pc? i sta se uopce patis s takvim raspravama, nece ti pomoc nimalo!

    • Sackboy

      @Brko28, 12.05.2016 - 23:52

      Imam gaming PC sa GTX 970, 16 GB rama i i7 4790k. Odigrao sam sve zadnje bolje igre sa super grafikom tipa rise of the tomb raider i svaki puta se igram sa postavkama da dobijem maksimum bez da pada ispod 60 fpsa i mogu reći da uncharted izgleda bolje od svega što sam do sada igrao na PC-u

  • blacklist0907

    12.05.2016 - 12:33

    Ovo se cekalo i docekalo…bolesno kak igra izgleda i kak je zanimljiva priča…sve u svemu….idem halat malo dok cure jos nema…heheh

  • vojnovic4

    12.05.2016 - 12:59

    Brko28 je ocjenia igru sa 0 ajme kako je to nisko bice xbox fan

  • RedEy3

    12.05.2016 - 14:02

    Grafički trenutčno najbolja igra na tržištu, isto vrijedi i za animacije, VA, gameplay gdje je u samom vrhu. Čista 100-tka i GOTY. Called it

  • Whynot?

    12.05.2016 - 14:15

    Odlicna recenzija, overall je cisti favorit za GOTY. Zasluzuje da bude.

  • Vailent

    12.05.2016 - 16:07

    Čista 10 ocjena 10+ igra je savršenstvo

  • Dom3gaming

    12.05.2016 - 17:21

    M8 I will r8 it 8/8,no h8!!!

  • goldfinger

    12.05.2016 - 17:40

    Nemam plejku,ali zbog ovog najozbiljnije razmišljam o kupnji…

  • Toma_HR

    12.05.2016 - 17:59

    Bravo za recenziju, nakon odigranih 8 poglavlja – ocjena 100!
    Nije da sam nerealan, ali razmišljam i ne znam šta bi zamjerio, samo smiješak izlazi iz usta :)

  • cera031

    12.05.2016 - 18:05

    Odlično! Naughty Dog je klasa za sebe..

  • Igor Belan

    12.05.2016 - 18:09

    Snimljen prvi video komentar maloprije, ukratko – zadovoljan sam :)

  • BaDly

    12.05.2016 - 21:13

    Baš ju jučer započeo. Veliki sam fan uncharteda i imam sve ranije verzije doma. Igra izgleda impresivno, ali da budem iskren…očekivano. Ipak mi nema onaj WOW efekt koji je imao prvi uncharted od čije grafike me još boli vilica koliko sam bio zinuo. U svakom slučaju apsolutno se slažem sa recenzijom i ocijenom.

    • Sackboy

      @BaDly, 12.05.2016 - 23:54

      Javi se poslije madagascar misije :)

    • Toma_HR

      @Sackboy, 13.05.2016 - 07:10

      Pričekaj još par poglavlja!

    • BaDly

      @Toma_HR, 13.05.2016 - 21:40

      Ma krivo ste me shvatili….igra je 100/100 za mene…samo nakon 3 prijašnja dijela…i ovakvu pompu kod izlaska…za mene je ovo očekivano…da je išta manje od toga bila bi katastrofa…

  • gogy4

    12.05.2016 - 22:37

    tjerate me da kupim 4 a imam dvije trice i samo zbog ove igrice cini mi se da bi se isplatilo kupiti 4 nisam je igrao ali po klipovima i ovoj recenziji joooooj moram kupiti ps4.

  • funky0308

    13.05.2016 - 17:55

    Ja narucio PS4 sa Unchartedom. Ne date nam je na PCu? Eto mene u konzolaskoj ekipi..naravno, PC je I dalje tu ali ovo jednostavno ne mogu propustiti. Jedva cekam da stigne (pon valjda) ..Last of us, Unchardet serijal, Red Dead..a joooooj.

    • Sackboy

      @funky0308, 13.05.2016 - 19:33

      Red Dead nema na PS4

    • blacklist0907

      @Sackboy, 14.05.2016 - 02:06

      Uskoro ce i to

    • funky0308

      @blacklist0907, 14.05.2016 - 12:16

      Ako dodje na PC, onda kupujem za PC. I dalje smatram PC puno boljom platformom za igranje, pogotovo FPSa, strategija i sl… moze jedna molbica. Ako netko zna kako da spojim, odnosno koji spliter da kupim da mi Sony i PC budu stalno spojeni na PG287Q koji ima samo DP ulaz? Ne bih htjeo gubiti performanse sa PCa i zezniti Gsync, naravno..(za OC govorim, naravno)

  • Marko Levak

    14.05.2016 - 10:35

    Odlicna igra! 🎮

  • LuckyPro GamingExper20745

    14.05.2016 - 14:55

    Čovjeće,ova igra je stvarno odlična,od raznolikih zapleta u priči ove video igre,do nevjerojatno božanski prekrasne grafike,svaka čast Naughty Dogu,ali i svaka čast HCL.hr Gaming Portalu koji nas obavještava o najnovijim i najvažniji vijestima u svijetu Gaminga,svaka čast,samo tako nastavite i sretno!!! 😀 !!!

  • ante007

    15.05.2016 - 21:31

    Naughty Dog stvarnu radi čuda sa svakom igrom me pravo iznenadi u pozitivnom smislu

  • HaHu

    16.05.2016 - 15:43

    Jos samo film da naprave :d

    • funky0308

      @HaHu, 10.06.2016 - 10:13

      Ovo je bio film…kakav kraj serijala…ma bravo Naughty Dog, tako se rade igre. Ocigledno je da su dev odigrali svaku sekundu igre, nekoliko puta, ispeglali i dotjerali sve sto je trebalo. Jednom riječju – savršeno

  • DINEK

    09.06.2016 - 08:38

    Gotov! Osjećam se nekako ispunjeno. Kraj dosotjan cijelog serijala. Od mene 95!

  • funky0308

    10.06.2016 - 10:12

    Konacno odigrao i ja, sve dijelove. Krenuo sa prvim i sinoc zavrsio cetvrti. Ako me itko ovdje zna, zna koliko zagovaram PC i njegove prednosti, dakle, stvarno mislim da mogu objektivno dati ocijenu, bez uzdizanja PlayStationa ili igre u nebesa. Bez ikakvog pretjerivanja, cetvorka je nesto najbolje i nalijepse sto sam ikada igrao. Graficki, postoje puno lijepse igre od ove, odnosno, da budem precizniji, imaju lijepse teksture ali kako je ovo Naughty Dog odradio…jbte. Majstorski su iskoristili PS4 i napravili savrsenstvo. Na PCu igram u 2k na SLI u 970ki ali ova igra je pojela sve sto sam do sada igrao. Ogromna prašuma, stonine, tisuće grana i krosnii, grmova, travki i cvijeca, sve se izvija i mice kako vjetar puse, sjene su odlicne, voda odradjena genijalno. Prica ispricana na fantastican nacin, razrada likova, njihova povijest i zblizavanje odradjeno maestralno. Uncharted nije samo igra, Uncharted je stvar opce kulture. Volio PC, Xbox ili Nintendo, nije bitno, ovo svatko treba odigrati. Usporedbe sa Tomb Raiderom ne stoje niti malo. TR je lijepa igra i to je to, ne zna ispricati pricu kako ND zna. Sve ono gdje se TR poskliznuo Uncharted je doveo do savršenstva. Od mene cista stotka, bez trunke pretjerivanja. Toliko mi je drago da sam prestao biti glup i prihvatio sugestije prijatelja i kupio PS4. Sada krecem na Last of Us i nadam se najavi dvojke… ljudi, odigrajte ovo, ovako sta jos niste igrali.

  • Markos Hristovski

    12.06.2016 - 22:31

    Da mi je odigrat…

  • Amke

    20.06.2016 - 06:40

    Po meni favorit za najbolju igru godine,za sad,ima jos vremena mada sumnjam da ce je neka igra nadmasit.

  • Maste-r-CRO

    25.10.2016 - 07:58

    Kupio sam Uncharted 4 i dobio vaucher code koji ističe 2019…pa me zanima čemu on sluzi ?

  • invictum

    21.02.2017 - 13:46

    šteta što igra nije dostupna na PC, iako ih sve više ima radi kojih me mami kupnja PS4-a

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!