HCL.HR

Nintendo Switch ima hardver iz Nvidije, evo detalja

Igor Belan 20.10.2016.   •   15 komentara   •   Tehnologija


Nvidia se oglasila po pitanju Nintendo Switch konzole, potvrdivši da se ispod haube novog Nintendovog uređaja za kućnu i mobilnu upotrebu krije njihov Tegra procesor s posebnim optimizacijama.

nintendo-switch-nvidia

Nova Nintendova konzola “ispod haube” skrivat će moderan hardver iz Nvidije, kako su tračevi i govorili. Ranije danas službeno najavljeni hibrid kućne i handheld konzole naziva Nintendo Switch pogonit će poseban Tegra procesor, SOC koji sadrži Nvidija grafički procesor. Već znamo da Tegra procesori nisu slabašni, pogotovo u kontekstu mobilnih platformi, a Nintendo bi trebao izvući maksimum iz nove Tegre koristeći posebno razvijen API nazvan ‘NVN’.

Osim posebnog API-ja, Nintendo Switch podržava posebno razvijena softverska arhitektura, uključujući novi engine za prikaz efekta fizike u igrama te napredne novi alate za razvoj igara i biblioteke koje developeri mogu koristiti.

Gameplay na novoj Nintendo konzoli bit će dodatno osnažen hardverski ubrzanim video playbackom i posebnim softverom za zvučne efekte i renderiranje, kaže Nvidija u postu na službenom blogu gdje također ističu kako su optimizirali pun raspon hardvera i softvera u Switch konzoli za gaming i mobile scenarije, što uključuje posebno pisan operativni sustav na kojem će konzola raditi, a koji će biti intergriran s grafičkim procesorom kako bi se povećale performanse i efikasnost (čitaj: štednja baterije, nadajmo se).

Zapravo, kad smo već na toj temi – živo nas zanima koliko će trajati baterija Nintendo Switch konzole kada ste u pokretu. Što vi mislite? Nama nekih 5 sati zvuči razumno i izvedivo.

Komentari (15)

  • KhorneFlake

    20.10.2016 - 18:07

    I ko je ono pričao kako nVidiu ne interesuju konzole i odbili su MS i Sony? Negdje je trebalo utrpati sve te Tegre koje drugdje nije moglo. Baš me interesuje kako će riješiti backwards kompatibilnost s obzirom na hardversku razliku, ako uopšte bude i postojala takva mogućnost.

    • Mixa

      @KhorneFlake, 20.10.2016 - 18:20

      Sigurno ce biti backward kompatibilnosti. Takva mogucnost ce postojati jer je Nintendo uvek to radio, skoro sa svim svojim konzolama. Mislim i na kucne i na handheld. A sto se tice baterije, verovatno ce trajati oko 5 sati, kao sto je i Igor napisao. Mislim da je to neki standard za vecinu tih prenosnih konzola.

    • movie

      @KhorneFlake, 20.10.2016 - 21:04

      Nije ih interesirala suradnja sa sonyem i microsoftom jer su ovi tražili bolesne uvjete u kojima oni nisu vidjeli svoj profit te su javno rekli da bi ta suradnja bila na njihovu stetu. Drago mi je da su nasli zajednički jezik s nintendom. Nekako mi je konzola odmah draza iako sumnjam da ću je uzimati. Želim im dobru prodaju.

  • oetam

    20.10.2016 - 18:53

    Mislim da potreba za učenje novoga api-a NVN je nepotrebna. :S
    Po meni je ovo fail od Nintenda. Mogli su api vulkan uzeti i amd SOC umjesto nvidia. Al jbg… Ali konzola mi se čini vrh. Ponuda igara će biti mala, osim naravno samog nintenda koji će proizvoditi.

    • edviiN

      @oetam, 20.10.2016 - 23:11

      Baci se sa sprata ._.
      Jesili li vidio koliko devloper timova ce napravit podrsku za ovu konzolu?
      Bit ce igrica koliko hoces!
      Vidices prije nego sto izadje u prodaju naci ce se bar 2 ekskluzive za konzolicu koju kupujem 1000%

  • pesek32

    20.10.2016 - 20:07

    Nema.

  • Romano

    20.10.2016 - 21:00

    5 sati je superoptimisticno,osim ako konzola ne bude koristila hidrogenske baterije.

    • Igor Belan

      @Romano, 22.10.2016 - 13:42

      Veći je ovo uređaj od ostalih handhelda s kojima vjerojatno sada uspoređuješ – stane i veća baterija. Moj iPad star već evo tri godine (noviji su učinkovitiji) dan danas može više od 5 sati pokretati igre na bateriji – ovisi o igri isto, naravno, ne traže sve igre podjednake resurse, ali neki prosjek od 5 sati korištenja uz igre… za novu konzolu ovakve vrste bilo bi poželjno, ali mislim da je svakako i izvedivo.

  • movie

    20.10.2016 - 21:05

    Izgleda da jedino sony zna za nas.

  • Marac Marko

    20.10.2016 - 23:06

    Nintendo je car 😉

  • zeljo024

    21.10.2016 - 11:37

    Kod ovog prvog pretstavljanja jedina tajna koja ostaje je snaga hardvera u konzoli.
    Posto se vec zna da je rec o nVidia Tegra SoC-u moze se otprilike pretpostaviti koja snaga je u pitanju.
    Tegra X1 koji se inace nalazi samo u nVidia Shield TV Box ima 0.5 TFlops-a dok Tegra Parker koji je vec pretstavljen ima 0.75 TFlops-a, u poredjenju sa XB1 1.3 i PS4 1.8 TFlops-a.
    Sigurno da je nVidia za Nintento Switch napravila potpuno zaseban SoC ali on se pretpostavljam ipak u potpunosti oslanja na Tegra SoC arhitekturu.
    Neka moja pretpostavka je da ce Switch u rucnom modu imati snagu blizu 1 TFlops dok bi kada je prikljucen na baznu stanicu trebalo da ide negde izmedju 1.5 i 2 TFlops-a. To znaci da ce biti izjednacen sa XB1 i PS4, medjutim kada izadju PS4 Pro i XB Scorpio zaostajace otprilike kao sto Wii U zaostaje za trenutnom generacijom konzola.
    Jedino sto nam u ovom videu o hardveru govori jesu veliki otvori za protok vazduha na vrhu Switc “tableta”. Toliki otvori nemaju apsolutno nikakvu svrhu u rucnom modu zbog baterije pa sam na osnovu toga zakljucio da prikljucivanje na baznu stanicu donosi i do dva puta bolje perfomanse. Isti takvi otvori trebalo bi da se nalaze i na dnu “tableta” a bazna stanica bi kroz njih gurala hladan vazduh. Naravno bazna stanica sluzi da bi obezbedjivala i dodatnu dodatnu energiju za bolje graqficke perfomanse kada se igra na televizoru.
    Znaci kada konzola izadje imace za konkurenta PS4 Pro a ubrzo posle toga i XB Scorpio, to je po hardverskoj snazi stavlja u istu poziciju kao sto je Wii U u odnosu na sadasnju generaciju konzola.
    Medjutim ovog puta Nintendo ima keca u rukavu, u trenutku kada izadje to ce da bude hardverski ubedljivo najjaca rucna konzola na trzistu.
    Posto se 3DS prodavao deset puta bolje od Wii U konzole ovo je i vise nego logicno da im glavna orijentacija bude na rucnoj konzoli i da vise ne prave zasebnu “kucnu” konzolu.

    • black_out

      @zeljo024, 22.10.2016 - 12:26

      Slažem se manje više svime – ali htio bih istaknuti da je razlika između ovih novih i starijh verzija konzola ipak nešto manja u odnosu trenutne na prošlu generaciju. Posebno jer su osnovne inačice PS4/XBONE još uvijek aktualne i čine veliki dio tržišta. Stoga mislim da će se ta dodatna snaga prije svega iskoristiti na veći framerate/rezoluciju, umjesto na povećanje grafičke/dizajnerske kompleksnosti. Dakle razlika će prije biti kao između klasičnog PS3 TLOU (720@30) i novog PS4 Remastera (1080@60) negoli između recimo PS3 Uncharteda 3 i PS4 Uncharteda 4.

      Mislim da će to biti olakotna okolnost i za Nintendo Switch, naravno pod uvjetom da ista tehnološki uopće dostigne trenutnu generaciju (barem XBONE, jer PS4 je IMO skoro pa nemoguće) i da uopće proda dovoljan broj konzola kako bi se čak i takvo jednostavno portanje financijski isplatilo.

    • zeljo024

      @black_out, 22.10.2016 - 15:20

      Jeste, to sto ce trenutna XB1 i PS4 generacija konzola biti na trzistu zajedno sa pojacanim modelima ide u prilog Nintendu jer ce se i za njih proizvoditi iste igre kao i za pojacane modele. To developerima umnogome olaksava posao jer ne moraju igre portovati na nekoliko puta slabiji hardver kao sto su morali za Wii U .
      To za razliku u grafickim mogucnostima trenutne i pojacane generacije konzola isto si u pravu, razlika ce biti samo u rezoluciji, FPS-u, AA (antialiasing), HDR i jos ponekim efektima da igre izgledaju lepse. Nece biti ama bas nikakve razlike u onom najosnovnijem prikazu igre.
      Sto se tice tehnickog dostizanja trenutne generacije konzola za to se ni najmanje ne brinem, cak bi se smeo i kladiti da ce Switch kada je u baznoj stanici biti jaci od PS4, ako nista ono bar za nijansu. Razlog zasto sam samouveren u tu tvrdnju je taj sto je Nintendo i itekako svestan da bi izbacivanjem kucne konzole koja je slabija od konzole koja je na trzistu vise od tri godine bio predmet sprdnje na internetu i umnogome narusilo imidz Switch-a. Doduse mogu se oni pravdati time da je Switch i prenosna konzola ali to ne bi sprecilo fanboy-eve da se na osnovu toga sprdaju po internetu.
      Mene jedino brine snaga konzole u rucnom rezimu, nVidia svoj Tegra X1 koji ima snagu 0.5 TFlops-a uopste nije ugradjivala u prenosne uredjaje (tablet, telefon…) a pretpostavljam da je razlog za to bila potrosnja . Poslednji Tegra SoC koji je ugradjivan u prenosne uredjaje je K1 koji ima 0.33 TFlops-a.
      Opet sa druge strane kada vidim da Snapdragon 821 koji se ugradjuje u telefone ima 0.55 TFlops-a sumnjam da ce Nintendo kod Switch-a ici ispod 1 TFlops. Switch “tablet” je poprilicno debeo a displej je sa jako velikim okvirom (manji displej, manja potrosnja baterije), to me navodi na zakljucak da nisu pravili nikakve kompromise samo da bi konzola u rucnom rezimu dostigla magicnu cifru od 1 TFlops sirove snage.
      Ono sta bi ja uradio da sam na njihovom mestu je da bi u “tablet” ugradio Touch Screen i omogucio Touch Control-e, razlog zasto bi to uradio je sto bi to onda bio najsavrseniji uredjaj za igranje ikada.
      Zasto to kazem, pa jednostavno probaj da zamislis uredjaj koji pokrece multiplatformske (PC, XB1, PS4), Android, iOS i naravno Nintendo igre!
      Iskreno ko ne bi kupio takav uredjaj i veruj mi Nintendo bi se ubio od para. Wii U je maltene sinonim za zatvorenu plaformu i kao takav imao uzasnu prodaju. Uredjaj koji bude maksimalno multiplatformski jednostavno ne moze da prodje lose a Nintendo sa Switch konzolom to moze da izvede veoma lako.

  • black_out

    22.10.2016 - 16:37

    Mislim da Android i iOS podršku možeš slobodno zaboraviti. Ipak, ako je Nintendo išta naučio iz prijašnjih iskustava, definitivno će olakšati pristup digitalnoj trgovini indie developerima (da se naslutiti iz partnerstva sa popularnim Unity grafičkim pokretačom) što bi moglo rezultirati mnogobrojnim portovima naslova koji su prvotno napravljeni za navedene platforme (ista stvar se već dogodila na PC/Steamu).

    • zeljo024

      @black_out, 22.10.2016 - 17:09

      Kompatibilan hardver je vec tu (nVidia Tegra) a to developerima maksimalno olaksava portovanje, sada je samo potrebna dobra volja kod Nintenda. Hardver u Switch-u bice najkompatibilniji sa uredjajima na kojima je Android i iOS, bila bi ogromna steta to ne iskoristiti.
      Logicno da ako i bude podrske to nece biti na hiljade naslova, vec samo najbolji i najpopularniji, znaci samo probrane i one igre za koje vlasnici konzole pokazu interesovanje 🙂
      Touch Screen sa Touch kontrolama omogucio bi na Switch-u igrivim sve tipove igara.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?