HCL.HR

Nove Xbox ekskluzive moći će se igrati za svega 10 eura mjesečno

Zoran Žalac 23.01.2018.   •   23 komentara


Microsoft je najavio potez koji će za Xbox One ekskluzive biti ili velika prednost ili velika pogreška. Naime, sve buduće ekskluzive moći će se igrati u sklopu Game Pass pretplate na dan izlaska.

sea-of-thieves-launch

Microsoft je prošle godine potiho lansirao pretplatničku uslugu Xbox Game Pass na kojoj uz 10 eura mjesečno možete pristupiti katalogu od preko stotinu igara. Većina igara u ponudi su nešto starijeg datuma, a najveće “zvijezde” među njima su Halo 5: Guardians, Gears of War 4 i Metal Gear Solid V. No, to uskoro više neće biti tako jer je Microsoft najavio značajan potez kojim želi privući vlasnike Xboxa na dodatnu pretplatu (uz onu koju plaćaju za pristup online multiplayeru).

Naime, najavljeno je kako će sve buduće igre Microsoft Game Studiosa, dakle Xbox One “ekskluzive”, po izlasku odmah biti dostupne u sklopu Xbox Game Passa. To znači da će se naslovi kao što su Sea of Thieves, Crackdown 3 i State of Decay 2 na Xboxu One moći igrati za svega 10 eura mjesečno, isti dan kada krenu u prodaju.

xbox-game-pass-new-1

Naravno, igre na ovaj način ne ostaju u trajnom vlasništvu igrača, no na taj način primjerice možete dobiti tri nove ekskluzive u vrijednosti 180 eura, za svega 10 eura. Nažalost, kako ova usluga još nije dostupna na PC-u, pretplatom na Xbox Game Pass ne dobivate benefite Xbox Play Anywhere naslova što znači da ne možete iste igre zaigrati i na PC-u i na Xboxu.

Microsoft je poručio kako se ovo neće odnositi samo na tri spomenute igre već i na buduće nastavke Halo, Forza i Gears of War igara. Hoće li Xbox ekskluzive ovime dodatno izgubiti na vrijednosti ili će ih baš zbog toga zaigrati još više igrača, ostaje nam za vidjeti.

Komentari (23)

  • Dragan[MKD]

    23.01.2018 - 18:37

    Super stvar je ovo, evo ja koristim EA/Origin Access i bas je dobro, kad bi bilo vise ovakve pretplate ja bio sasvim zadovoljan, mislim da 10$ nije puno cak ni za nase balkanske standarde. Koliko je to nz 3 kutije Marlboro Gold, pa to je nista za zaposljeni covijek.

  • L3gi0naR

    23.01.2018 - 19:16

    Mene jedino brine šta neće bit više nikada Xbox ekskluziva jer sve njihove igre i na PC dolaze.Tako da nevidim svrhu uopće nabavljat za ubuduće Xbox konzolum

    • Zoran Žalac

      @L3gi0naR, 23.01.2018 - 19:25

      Sasvim je moguće da je Xbox One i zadnja Microsoftova konzola… u klasičnom smislu poimanja konzola. Njima je zapravo svejedno na čemu se ljudi igraju, sve dok igraju njihove igre.

    • Jurex

      @L3gi0naR, 24.01.2018 - 10:10

      Ja bi rekao jednu stvar a to je sljedeće,
      kaj ne vidite da microsoft sa windows 10 gura xbox.
      oce zauzet i sto vise pc udjela sa svojom xbox temom.

      recimo to ovako plejka rula po cjelom svijetu.
      a xbox kaska za njima, uzimaju sve što mogu, game mod na windowsima kao simulira da od kompa napraviš xbox a tj. da svu snagu usmjeri na izvođenje igre.

      ne funkcionira mi baš to većinom ubije fps i poćne lagat igra kako koja,
      ali to je njihova strategija borit se protiv plejke, baza igrača na PC koji mogu igrat sa ekipom koja ima XBOX u multiplayer pa jedna forza koja jede gran turismo, znaju oni šta rade, postat će PC lagano XBOX, nebi se čudio da u windows 11 ili koji će već biti nasljednik 10 ce lagano implementirat cjeli interface ja bi na njihovom mjestu uzeo pc sa windows (Xbox gaming edition)
      umjesto pro da se bas iskljucivo svi resursi koriste za stream, igre.

      LP

    • funky0308

      @Jurex, 24.01.2018 - 12:37

      PC nikada nece postati Xbox jer to jednostavno nema smisla. PCasi najcesce nemaju PC samo zbog igara, igre su samo jedna od stavki na PCu. MS ce vrlovjerojatno gurati sve skupa i pod jednim krovom, unaprijediti game mode i napraviti mozda i nesto slicno Steamu ali sigurno nece kompletan OS podrediti igrama – nema teorije, Linux bi procvjetao u tom slucaju 😀 (sala, naravno). Ja vjerujem da ce MS, ukoliko se ovaj potez pokaze dobrim, a trebao bi jer stvarni ne zvuci lose, sve skupa vrlo brzo doci i na PC. Bore se sa Sonyem na ovaj nacin i smatram ga dobrim, mozda i jedinim mogucim trenutno. Windows 11 nece postojati pa nema smisla ni komentirati taj dio. Win10 je posljedni MSov OS koji se distribuirao na ovaj nacin. Stizati ce updatei i desetka ce se prosirivati ali ostati ce Windows 10 kso ime OSa. To sto Sony kida MS na polju konzola MS ne pati toliko. Imaju oni svoje krave muzare na kojima se okrece velika para, naravno da se radi i na konzolama i pokusava uzeti sto se uzeti da ali uz MS Office, Bing, Windowse, Minecraft i ostale – para im ne fali.

    • Jurex

      @funky0308, 24.01.2018 - 23:50

      Sve 5 ali yasto mislis da nebi mogli iybacit gaming ediciju.
      i njima je u interesu sto bolja fluidnost i optimizacija.

      naravno da nece windowse okrenut gamingu, nego prilagodit svemu pa ti biraj

    • funky0308

      @Jurex, 25.01.2018 - 10:48

      Mogli bi izbaciti, to ne mozemo znati, ne znaju ocito jos ni oni. Ja bih prije rekao da ce ili bi trebali okupiti nekoliko studija i napraviti nesto slicno kao i Sony, ocito drugacije ne ide. To je losija opcija za nas jer ce biti jos vise razdvajanja i nesto kao cross platform vjerojatno nikada nece zaziviti ali sve je moguce. Samo htjedoh reci da je MS izuzetno financijski jak i ne ovise o jednoj ili vise generacija konzole. Mogu si to financirati i puno duze.

  • moordrak

    23.01.2018 - 20:47

    Play anywhere je doslovno upropastio Xbox. Uz live, game pass je još jedan servis sa kojim se plaća zrak, bez obzira na cijenu. Već par godina za redom Microsoft ne nudi ništa konkretno na području igara što se ne može pronaći na drugim platformama i zapravo nemaju niti jednu jedinu igru koja bi se mogla nazvati system sellerom. Koncentrirali su se na kompatibilnost za igre prošle generacije, nabrijani hardver i hrpe u osnovi gluposti poput biranja boje kontrolera, dok paralelno, niti jedan ozbiljni game developer ne nudi niti jednu aaa igru koja se može zaigrati isključivo na Xboxu. Meni je to kao vlasniku više Xbox konzola žalosno. Vjerovali ili ne, Xbox one nisam upalio punih godinu dana i vjerojatno ni neću još idućih godinu dana jer jednostavno nemam razloga za to. Uz ovakvu ponudu naslova, plaćati live, game pass ili kupovati xbox one x mi ne pada na kraj pameti. Za mene je Xbox priča gotova. Čini mi se kako nisam usamljen u svojem mišljenju…

    • L3gi0naR

      @moordrak, 24.01.2018 - 05:27

      Onoga trenutka kad su prebacili i tih par ekskluziva na PC,Xbox kao konzola i platforma je propala stvar.

    • Lino

      @L3gi0naR, 24.01.2018 - 09:14

      Ma nikad! Šta budućnost nosi to se ne zna za mnoge stvari tako i za njih, ali oni nisu propali ni po zaradi ni po broju igrača-vlasnika. Budite pametniji malo.
      Uostalom kome se ne sviđa eno konzolica koje se puno bolje prodavaju koliko hoćeš. Samo se prebaciš.
      Koliko se ovdje cmizdri i pljuje na xbox to je smiješno.
      Shvatite ljudima ide dobro a može još puuuno bolje samo da i oni se više ouzbilje na tom planu.

    • moordrak

      @Lino, 24.01.2018 - 16:24

      Lino je fanboy koji ne poznaje pojam argumetirane rasprave pa sa njim uopće neću raspravljati jer iz njegovih dosadašnjih reakcija na temu xboxa mogu zaključiti da je rasprava sa njim ista kao da pričaš zidu, ali ti mi funky0308 nisi mi jasan.
      O kakvom razdvajanju pričaš? Kakva korist? Kakav profit? O čemu briješ? Misliš na igrače kao konzumente digitalne zabave? Pravi igrač ili gamer nije ograničen platformom i koristi ih sve. Sa potrošačke strane naravno da bi bilo idealno da na svijetu postoji samo jedna savršena platforma za koju bi se sve radilo. Zašto onda svi ne bi nosili iste majce, iste hlače iste cipele, zašto svi ne bi vozili iste aute i radili isti posao? Zato što je različitost divna stvar! Microsoft je sve uniformirao i izjednačio i to mi se gadi. Neka puste više jebenu prošlost u prošlosti. Zašto bih želio igrati igre stare 30 godina na najnovijoj platformi?! Što će mi 101 aplikacija za gledanje televizije na konzoli kraj pametne televizije? Sva ta multimedijalna sranja koja nam MS gura na Xboxu su savršeno nepotrebna. Umjesto da se koncentriraju na nove igre, oni se bave pizdarijama. Zato što su toliko uspješni, skrivaju informacije o prodaji kao zmija noge.
      Čisti primjer je PUBG za PC. Koliko takvih igara smo već vidjeli na PC-u? Koliko su komplicirane za napraviti? I svejedno su opet i iznova multi hitovi. I ponovno je samo jedna igra na PC-u razguzila sve konzole zajedno. O tome govorim.
      Ako baš želim potpuni xbox osjećaj na PC-u, kupiti ću jebeni xboxov kontroler. Konzole postoje samo iz jednog jedinog razloga: da se na njima igraju igre. Cijenom bi trebale biti daleko prihvatljivije od računala, a sadržaji koji se nude za njih bi trebali biti jedinstveni i neponovljivi. Sony i Nintendo se još uvijek drže te formule. Microsoft ne jer očigledno, samo u gamingu ne vide budućnost svoje konzole, ustvari, oni xbox uopće ne vide kao konzolu nego kao ekstenziju PC-a. Pa dobro. Možda su u pravu, a ja pričam gluposti. Vrijeme će pokazati. Vremena su se promijenila jer su moćna računala jeftina pa je koncept konzole kao jeftine platforme za igranje izgubljen zauvijek. Osobno, uvijek ću biti ljubitelj konzole jer je sistem umetni igru u drive – igraj i nakon 30 godina na PC-u još uvijek znanstvena fantastika.
      Zaključak na kraju ovog mog monologa je kako nije poanta u hardveru nego u igrama. Koristiti ćemo onaj hardver koji nam omogućava igranje kvalitetnih igara, svih igara ne samo ekskluziva ma kako se on zvao. Microsoft je izjednačio Xbox i PC što za mene kao igrača znači da mi jedna od te dvije platforme nije potrebna,a to sigurno nije PC. Simple as that.
      Sorry ekipa, vidim da sam napisao još jednu plahtu od komentara pa tko je došao do kraja, hvala na čitanju!

    • Lino

      @moordrak, 24.01.2018 - 17:22

      Aha sve si pogodio! Ja fanboy? JA?
      Nije ni bitno mislim znaš koliko mi stalo za mišljenje ograničenih i dječice sa takozvanih portala. Tebe i pojedine treba možda da shvatim zaozbiljno ovako preko tastature i iza sličica? Svaki duduk danas ima internet i pametuje prstićima.
      Nekada kada sam se prijavio bio sam ozbiljan i dobronamjeran, ali sada kada vidim mišljenja i gluposti takvima namjerno idem u inat.
      Eto nek si ti naučan da je xbox smeće…Slažem se hajde prijatno i budi mi pametan i ozbiljan portal momak.
      Hajde već kada sam fanboy odoh malo Horizon Zero Dawn. Opuštanje i relaksacija

    • funky0308

      @L3gi0naR, 24.01.2018 - 12:45

      A zasto toliko patite od tih jebenih ekskluziva?! Ekskluzive nam i jesu napravile problem, jel moguce da ne shvacate da nas ekskluzive samo razdvajaju, da nama nisu ni malo bitne niti potrebne, stvorili su ih pohlepni vlasnici koji pokusavaju prodati svoje konzole/platforme. Jel imas ikakvu korist sto je Uncharted ekskluziva? Nemas! Ima Sony. Kada sve igre pocnu izlaziti na svim platformama, tek tada ceno mi profitirati. Tek tada ce se poceti raditi kako bi krajnji potrosac imao sto bolji dozivljaj igranja, hardware ce se optimizirati i slagati da igre rade sto bolje i to ce prodavati platformu, ne cinjenica sto igre nema dalje pa nemam izbora nego cemo birati ono na cemu nam se igra najbolje vrti, prateci pri tome i cijene…to bi bio best buy, ovo sada je must buy ako hoces igrati i to nikome , osim vlasniku konzole nije dobro. Nadam se da ce jednog dana EU i ostatak svijeta donijeti neke zakone i regulirati te fore. Sony je pokupovao hrpu studija bas zbog toga, znaju da je developerima cilj doci do sto veceg broja igraca, ne samo radi para, cesto je to radi same igre (ako nema ljudi u igri, neke igre jednostavno ne funkcioniraju onako kako su zamisljene), ovako su sigurni da rade po njihovim pravilima i ne mogu igru “dati”nekome drugom. Ne ekskluzivama!

    • bakyos

      @funky0308, 24.01.2018 - 18:24

      Bravo majstore!

    • Lino

      @moordrak, 24.01.2018 - 09:09

      Ja kao vlasnik Xbox konzole, ps4 i PC jedva stignem da upalim ovo zadnje dvoje koliko sam na xboxu.
      Jednostavno sam vrlo zadovoljan iako to može i mora puno bolje.
      Što se tiče ove novine uz Game Pass pretplatu gdje god se okreneš po stranim forumima i portalima odlično je pozdravljeno dok ovdje i na sl mjestima obrnuto.
      Kao i inače mislim ništa novo !

    • tomica0310

      @Lino, 24.01.2018 - 11:15

      jao jao…to kao da ja kazem da imam fiata, mercedesa i audia, al ovo dvoje zadjih jedva stignem upalit koliko vozam fiata…hahaha

    • Lino

      @tomica0310, 24.01.2018 - 11:31

      S tim da je Audi u vlasništvu Fiata a Mercedes opet iako je “bolji” nema istu opremu niti može parirati u svakom baš segmentu Fiatu… hohoho
      Svakako uživam u svemu, raznolikim mogućnostima. Nisam ograničen kao neki i to ne mislim kao na posjedovanje tehnike.

    • tomica0310

      @Lino, 24.01.2018 - 13:37

      neznam na šta aludiraš zadnjim dijelom komentara, a i ne zanima me iskreno…ali prvi dio komentara je razina djeteta 12-14 godina 🙂

    • Lino

      @tomica0310, 24.01.2018 - 16:03

      Pa to i je zato što imam 13 godina. Odoh malo Forze sada. Uuuh koji gušt i ljepota je ovo igrati i opustiti mozak.

    • funky0308

      @Lino, 25.01.2018 - 10:51

      Ajd sada ozbiljno, koliko imas godina? Ako stvarno imas 13 god, nikada to ne bih rekao po komentarima. Djelujes puno stariji (mislim to s pozitivnog aspekta). Komentari su ti puno zreliji i, kao sto rekoh, nikada ne bih rekao da imas 13 god..

  • bakyos

    24.01.2018 - 15:29

    Ljudi moji, ma samo odigrajte bilo što novoga na xbox, one x. Hvala bogu stigao je neki dan. Za nevjerovat. Stojim kraj svog skupog PC i istovremeno puštam forzu 7 na x. Nevjerojatno, prosto nevjerojatno. Nisam pristalica korporacija, no ovo što čini microsoft je genijalno za gaming općenito. Za nas krajnje korisnike. Samo da napomenem kako sam vlasnik i playstation 4 pro i kako je last of us najbolja igra na svijetu. Da isključim fanboyizam…..

  • Aleksa83

    24.01.2018 - 18:30

    Prodao sam ps4 da bi uzeo xbox one

    • sedf

      @Aleksa83, 08.02.2018 - 14:16

      Staa je sa tobom?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?