HCL.HR

RETRO DOZA #150 – Primal Rage

Renato Pedišić 17.02.2015.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Prethodna Retro doza pokazala nam je kako vam se sviđaju priče o borilačkim igrama pa smo ovoga puta odlučili priču začiniti golemim zvijerima i krvavim finisherima – sjetimo se skupa Primal Ragea.

Kao djeca voljeli smo se igrati modelima automobila, graditi svašta od Lego kockica, ali i uprizoravati epske borbe velikih životinja te dinosaura koje su, barem u našoj mašti, završavale pokidanim udovima, bazenima krvi i rastrganom utrobom. Da, hm, možda se tu radi samo o mašti autora ove dozice, ali upravo na tim osnovama ekipa iz Atarija 1994. godine na arkadne strojeve izbacila je borilačku igru Primal Rage.

Taj je naslov, smješten u postapokaliptičnu verziju planete Zemlje, uprizorio borbe sedam strašnih zvijeri. Rezultat tog sukoba trebao je odrediti sudbinu Zemlje kojoj su nanovo primitivni stanovnici dali naziv ‘Urth’. Začinivši borbe obiljem krvi, specijalnim potezima, zabavnim mehanikama, besplatnim mini igrama i nadasve bolesno krvavim finisherima, Atari je stvorio zanimljiv naslov koji je postao osnova za serijal stripova, kolekciju igračaka, jedan izgubljeni nastavak te jednu knjigu koja je koristila priču prije spomenutog, nikad izdanog nastavka.

Odgovor na pitanje zašto Primal Rage nikada nije dobio nastavak krije se u bojazni Atarija da se isti ne bi dobro prodavao. Takve bojazni sigurno su imale korijena u kontroverzama koje su okruživale Primal Rage. One su pak korijen imale u finisherima koji ne samo da su bili prekrvavi za neke, već su bili i neprimjereni u smislu da su sadržavali čak i uriniranje po tijelima mrtvih neprijatelja. Ne vjerujete da išta može biti gore od Mortal Kombata? Bacite oko na sljedeći video.

Unatoč kontroverzama, igra je ipak portana na zavidan broj igraćih sistema – PC, Genesis, PlayStation, Super Nintendo, Jagura CD i brojne druge, a verzije su se razlikovale po razini cenzure kroz koju je igra morala proći prije objavljivanja. Ako pak želite zaigrati original s arkadnih strojeva, nažalost ćete morati nabaviti originalni arkadni stroj, budući da zaštita protiv emuliranja smanjuje funkcionalnost igre, čineći ju gotovo neigrivom.

Iako danas mnogi govore protiv Primal Ragea i njegove vrijednosti za industriju videoigara, neosporno je da se tu radi o jednoj igri koja je pokušala pomaknuti granice prihvatljivoga u svijetu videoigara, a da je pri tom ostala vjerna zadatku donošenja kvalitetnog i zabavnog iskustva igranja.

Što mislite, je li moguće da u bližoj budućnosti dočekamo moderniziranu verziju ovog naslova ili pak smatrate kako moral prosječnog gamera i dalje nije spreman prihvatiti revolucionarno bolesnu igru poput Primal Ragea?

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (2)

  • l)oolvl

    17.02.2015 - 18:43

    bilo bi fora vidjeti ovakvu igru u današnjoj grafici…

  • Disc0

    18.02.2015 - 17:44

    Onaj jedan ako sam dobro skuzio povraca, i dok povracotina leti kroz zrak, on dotrci s druge strane i pojede ju?! WTF
    Inace sam ovo davnih dana igrao u DOSu ali mi se nije svidjela…radije sam igrao MK i ostale.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?