HCL.HR

Zašto je Steam najbolji launcher za PC igre?

Zoran Žalac 12.09.2023.   •   19 komentara


U dva desetljeća postojanja Steam se nametnuo kao funkcionalno najbogatija platforma za PC igre. Evo čime se to Steam ističe od drugih launchera.

Steam je sada dva desetljeća stara platforma i po mišljenju mnogih igrača najbolja destinacija za PC gaming. Moglo bi vas iznenaditi da Steam zapravo nije najstariji u družini launchera jer se Battle.net pojavio sedam godina prije, iako ne u obliku klijenta za lansiranje PC igara kakve danas poznajemo. U svakom slučaju, Steam je u ovih 20 godina pokazao zavidnu konstantu razvoja te je PC igračima donio brojne pogodnosti koje mu daju prednost nad konkurencijom.

Neki će reći kako od launchera ne traže ništa drugo osim da im pokrene instaliranu igru. I to je definitivno prihvatljiv stav. Međutim, činjenica je da Steam kao platforma nudi daleko više od pukog lansiranja igara. Potrebe i navike PC igrača mijenjale su se kroz zadnjih 20 godina i Steam je jedini launcher koji je držao korak ne samo s time, nego i s naglim rastom popularnosti same platforme te igara na njoj.

U ovom tekstu izdvojit ćemo nekoliko pogodnosti zbog kojih Steam prednjači nad drugim klijentima za PC igre, ali i nekoliko segmenata koje bi mogao odraditi bolje. Pa krenimo redom…

Organiziranje kolekcije igara

PC igrači nemaju smjenu generacija kao na konzolama usred koje je upitno hoće li moći nastaviti igrati igre na novom hardveru ili sustavu. I kad dva desetljeća skupljate igre na jednoj platformi, ključno je da vam ta platforma pruža pravi način da filtrirate i sortirate hrpu igara u svojoj kolekciji. A Steam čini upravo to.

Nije uvijek bilo tako, ali od 2019. godine korisnici Steama mogu raspoređivati igre u svojoj kolekciji kako god to žele. Kreiranje tematskih grupa za igre, pretraživanje igara po specifičnim parametrima – sve je to dostupno na Steamu. Želite brzinski složiti listu igara u svom vlasništvu koje nikad niste zaigrali? Ništa lakše. Treba vam popis igara pod oznakom da su bogate pričom? Čas posla. Brzinski pogled na igre koje se mogu igrati u lokalnom multiplayeru? Ma dva klika udaljeno.

Jednostavno rečeno, Valve je uložio ogroman napor u kategoriziranje svega na Steamu. Jedini launcheri koji su na tragu toga jesu GOG Galaxy i Playnite, ali su u zaostatku po svim ostalim segmentima.

Posuđivanje i dijeljenje igara

Ovdje Steam jednostavno nema nikakvu konkurenciju. Kad na drugim launcherima želite nekom igraču dati pristup svojoj kolekciji igara, to znači da mu morate dati pristup cijelom računu tako da mu date svoje podatke za prijavu. Steam pak ima Family Sharing opciju uz koju možete dijeliti svoju kolekciju igara s pet drugih korisnika na drugim uređajima. I dalje se ti korisnici trebaju prijaviti na vaš PC, ali ne moraju stalno biti prijavljeni kako bi igrali igre iz vaše kolekcije.

Nadalje, postoji i ugrađena opcija za dijeljenje određenih igara putem streaminga. U slučaju da neku igru ne možete igrati u mrežnom multiplayeru jer ga igra ne podržava, lokalni multiplayer možete “oponašati” putem Steama. Remote Play Together funkcionira tako da igru streamate drugom igraču, što znači da ju on ne mora posjedovati kako bi igrao s vama.

Drugi launcheri tek sada počinju uvoditi funkcionalnost nalik Remote Playu (npr. Ubisoft Connect), dok prave alternative za Family Sharing zapravo nema. Postoji mogućnost da u Xbox aplikaciji na Windowsima dijelite igre uz manje ograničenja nego na Steamu, ali bez službenog blagoslova iz Microsofta.

Lako prebacivanje između uređaja za igranje

Neki PC igrači nemaju samo jedan uređaj za igranje. Osim glavnog PC-ja možda koriste laptop ili Steam Deck, a tu Steam uvelike olakšava prijelaz s jednog uređaja na drugi. Kao prvo, sve snimljene pozicije iz igara možete sinkronizirati u oblak. Možda ne zvuči impresivno, ali drugi launcheri nemaju takvu podršku baš za sve igre, dok se na konzolama takvo što naplaćuje pretplatom.

Kao drugo, Steam je jedini launcher koji ima ugrađeni alat za stvaranje sigurnosnih kopija za instalacije igara. Ako želite prebaciti instalaciju igre na drugi PC bez da igru morate ponovno preuzimati s interneta, jednostavno napravite backup i prebacite ga tamo gdje vam treba. Ne morate se zamarati traženjem gdje vam je točno instalirana igra na disku, a ako ste uski s prostorom za pohranu, pričuvnu instalaciju možete podijeliti na nekoliko manjih dijelova.

Od ove godine također postoji i opcija bežičnog preuzimanja instalacije s jednog uređaja na drugi. Ako imate skinutu igru na jednom kompu, putem lokalne mreže možete tu igru instalirati na drugom PC-ju daleko brže nego da ju ponovno preuzimate. Takvu opciju trenutno nema nijedna platforma osim Steama.

Fenomenalna podrška za kontrolere

Iako su miš i tipkovnica glavni alati za kontroliranje PC igara, na PC-ju se mogu koristiti gotovo svi današnji kontroleri. A Steam ima daleko najbolju podršku za korištenje i konfiguriranje kontrolera – bolju čak i od svih konzola. Svaki dio kontrolera na Steamu možete podešavati po svojoj volji, od toga što koja tipka radi do osjetljivosti analognih palica, triggera ili žiroskopa. Zaista je čudesna silina svih opcija na raspolaganju, kao i to da možete sačuvati vlastite postavke kontrolera pod različitim profilima, ili čak preuzeti tuđe profile koje zajednica igrača kreira za pojedine igre.

Da stvari budu još bolje, Steam je jedini launcher koji ima potpuni način rada za kontrolere. Cijelo sučelje zvano Big Picture dizajnirano je za laku i brzu navigaciju kontrolerom. Uz Steam jedino još Ubisoft Connect pruža kretanje menijima uz pomoć kontrolera, dok Xbox omogućuje tek najosnovnije pokretanje igara i aplikacija kroz GameBar traku.

Korisni alati na dohvat prstiju

Ponekad su vam tijekom igranja potrebne informacije izvan virtualnog svijeta. Možda vas zanima rezultat nekog sportskog natjecanja ili ono najbanalnije – koliko je sati. Steamov overlay donosi gotovo sve što igraču treba. Ima ugrađen preglednik interneta, alat za kreiranje vlastitih bilješki koje se mogu vidjeti izvan igre, štopericu, itd.

Od ovoga ljeta overlay je dobio mogućnost da se svi elementi prikvače te da im se odredi razina prozirnosti. Tako je moguće npr. zakvačiti neki video prijenos usred igranja te ga pratiti ako nemate drugi monitor. Tek je overlay Xboxove aplikacije donekle na tragu nečega sličnog, ali ima još puno posla da bi mogao konkurirati Steamu.

Community recenzije, vodiči i statistike

Steam je platforma na kojoj je najlakše saznati što je u trendu. Zanima vas koje igre trenutno igra najveći broj igrača? Sve je transparentno navedeno. Želite vidjeti koje su to najprodavanije igre na Steamu svakog tjedna? I to je redovito izlistano.

Za razliku od ostalih launchera, Steam je jedina platforma koja igračima dopušta da stvarno kažu što misle o igrama koje zaigraju. Korisničke recenzije znaju biti dvosjekli mač, ali češće su korisne nego što nisu. Iz njih ponekad možete saznati detalje koji vam mogu pomoći oko odluke zaslužuje li igra kupnju ili ne. Najbolja stvar kod korisničkih recenzija je ta što su aktualnije nego recenzije kritičara. Primjerice, ako neka igra naknadno ubaci mikrotransakcije, o tome ćete doznati upravo kroz korisničke recenzije na Steamu. Jedino još Epic Games Store ima korisničke ocjene, ali samo kao numeričku vrijednost 1-5, bez mogućnosti da korisnici tekstualno ističu dobre i loše strane igre.

Naposljetku, zajednica igrača na Steamu nije korisna samo u kritičkom pogledu. Na dohvatu su vam također i brojni vodiči za igre. Takav integrirani pristup vodičima nema nijedan drugi launcher, dok se na PlayStationu video pomoć nalazi iza pretplate, i to samo za pojedine naslove.

Igranjem i kupovanjem možete i zaraditi

Steam je jedan od pionira trgovine virtualnim predmetima te virtualnom kolekcionarstva. Godinama već postoje Steam Trading kartice za pojedine igre koje možete skupljati da se hvalite pred drugima ili ih možete prodati na aukciji te si tako zaraditi neki sitniš i smanjiti si cijenu sljedeće igre ili dodatka kojeg kupite. Postoje ovdje razne malverzacije pa i čitavo crno tržište za najpopularnije igre na Steamu. Međutim, ako vas ne zanima ništa od toga, na Steamu svejedno možete nešto i zaraditi na pošten način – igranjem.

Kupnjom se također osvajaju i bodovi za Points Shop. Njima možete kupovati dekorativne stvari poput avatara, naljepnica, animacija, emojija i sl. Nije ovo ništa revolucionarno, ali svejedno ističe fleksibilnost sređivanja korisničkog računa kakvu nećete pronaći ni drugim PC launcherima, možda jedino na konzolama.

Što bi Steam mogao odraditi bolje?

Naravno da Steam nije savršena platforma. I nakon 20 godina njegovog postojanja imamo listu stvari za koje smatramo da bi u budućnosti mogle i trebale biti bolje. Evo nekih primjera.

Iako Steam ima integrirani brojač fps-a (sličica po sekundi), to mu je jedini alat za praćenje performansi hardvera i igara. Bilo bi vrlo korisno kad bi Steam pokazivao informacije o iskorištenosti procesora, memorije, grafičke i sl., temperature hardvera, itd. Postoji već ta opcija, ali jedino u sklopu SteamOS-a baziranog na Linuxu, gdje Steam koristi alat zvan Gamescope.

Steam također ima i alat za reproduciranje glazbe, ali funkcionalno vrlo ograničen. Primarna mu je namjena slušanje soundtrackova koje preuzmete sa Steama, te mu fale opcije streaminga glazbe. Istina je da to nije toliko potrebno na PC-ju, ali ubuduće bi proširenja funkcionalnosti mogla dobro doći za uređaje poput Steam Decka.

Postoji isto tako i alat za upravljanje screenshotima, odnosno slikama koje uhvatimo tijekom igranja. Nažalost, i taj je alat vrlo rudimentaran i ne nudi nikakvu naknadnu obradu ili sređivanje slika, što je npr. prisutno na konzolama.

Potencijalno najveća boljka Steama je nemogućnost integriranja drugih platformi u Steam funkcionalnosti. Nekakva trgovina dodataka ili plugina ne bi bila loša. Primjerice, ne bi bilo loše kad bi Discord ili Spotify nativno bili podržani u Steamovom overlayu, tako da se ne moramo prebacivati na drugi prozor u slučaju da ne koristimo dva ili više monitora. Još jedna korisna stvar svakako bi bila integracija kontrola za zvuk, tako da se npr. unutar Steama može definirati koji uređaj trenutno reproducira zvuk.

Označeno sa: ,

Komentari (19)

  • vragec25cro

    12.09.2023 - 17:59

    Tata mata na pc jeste da vecinom igram na konzola zadnjih godina(ubog omjera ulezenog pobuđenog)ali za pc steam najbolji.Po meni zbog pristuoacnostibibachievemwnta plus sta mogu prodati kartice od igara koje igram

  • Stjepan Fikter

    12.09.2023 - 18:15

    A đe je Workshop Zorane?

    • Zoran Žalac

      @Stjepan Fikter, 12.09.2023 - 18:22

      Premalo igara podržava.

    • Mrkvicaa

      @Zoran Žalac, 12.09.2023 - 18:42

      Mogao si navesti Steam small koji izgleda jednostavno predobro.

    • Stjepan Fikter

      @Zoran Žalac, 12.09.2023 - 19:11

      Laži i obmane.

  • Dick Johnson

    12.09.2023 - 18:30

    Neznam, meni je Epic i dalje nekak naj.

  • Monster Tamer

    12.09.2023 - 19:59

    Steam i GOG su mi podjednako dobri launcheri, svaka najbolja na svoj način.

  • macgyver

    12.09.2023 - 20:28

    Najbolji mi je onaj koji mi daje besplatne igre.

    A za sve ove stvari koje steam ima a epic nema me nije briga. Ne igram igre da bih koristio launcher nego obrnuto

    • Artyom

      @macgyver, 12.09.2023 - 23:25

      Znači u većini slučajeva igraš ono što promotori besplatno šutnu prema tebi, a ne ono što uistinu voliš i želiš?

    • zlakob

      @macgyver, 13.09.2023 - 01:44

      znači krpanje na najjače…

  • yoyorulz

    12.09.2023 - 21:00

    Steam je prosječan i prvi luncher koji samim tim ima i najviše korisnika…

    • JCD-Bionicman

      @yoyorulz, 12.09.2023 - 21:44

      Says who?

    • ukek

      @JCD-Bionicman, 13.09.2023 - 00:28

      Samo bacis oko na prijasnje komentare profila, i vec znas koje je pasmine. Evo npr ova gore cukerina iznad tebe je okorjeli anti-Steam ratnik. Ima onaj drugi xbox fanboy, ima tu raznih pasmina, koje nas zabavljaju 😅

  • Saren

    12.09.2023 - 21:47

    I dalje najbolji launcher sa bitnim stavkama koje bi launcheri morali imati a konkurencija kaska. I dok je tome tako ostajem gdje valja.

  • Nijam Kaj

    13.09.2023 - 02:15

    Steam je više od pokretača igri, na neki način je s vremenom postao poput društvene mreže te ima sve funkcije društvenih mreža i više od toga. Personalizacije profila, pronalaženje drugih korisnika, dodavanje prijatelja, komunikacija i interakcija s njima, recenzije, market… Profil dolazi posebno do izražaja ako se igraju MP igre poput csgo. Jedino što mu zamjeram je zaključavanje dosta opcija dok se ne uplati na korisnički račun neki iznos (aktiviranje igara preko kodova i giftovi ne otkljucavaju to ograničenje). I drugo je hrpa digitalnog smeća kojom je zatrpan store, potrebno je bolje odvojiti ozbiljne igre od smeća. Ali to su sitnice kada se pogleda koliko dobrih stvari ima i jednostavno je najbolji.

  • snooker

    13.09.2023 - 15:09

    najbolji je samo zato jer se prvi pojavio

  • Logicni

    13.09.2023 - 16:42

    Najbolji je zato sto je bukvalno kao socijalna mreza gaminga. Ima sve sto ti treba, statistiku, sate, screenshotove, chat, “foliranje” (bit cu fin) pred svima da se vidi sta igras, guidove, workshop. Jedino sto bi volio je da jos vise igrica dodaju, ali polako su poceli. Nema mu konkurencije kad su ove stvari u pitanju 🙂

  • kaurazmaj23

    13.09.2023 - 16:51

    Kad bude dijelio besplatne igre kao Epic tada če za mene biti broj 1, a do tada neka pljačka i maže oči kome može sa glupostima. Za sat i nebuloze koje si naveo pod “WOW” efekat još uvijek stoji dobra, stara, rijetko korištena, ni manje/više WINDOWS tipka 😀 (ono između ctrl i alt tipke s lijeve strane donjeg dijela tipokovnice), a pošto nisam i ne spadam u kategoriju “ĐOJSTIKAROŠA” za mene nema ništa za pohvalu. Ne pridajem značaj nebitnim stvarima. Za sve uzima novac a neda ništa đaba osim onoga što več imam na kompu i bez njega. Tko voli nek izvoli da štuje STEAM. S obzirom da bilo što napišete obavezno su tu “navijačice” koje vijerno kliču to Zoki, al si im reko u prevedenom značenju. 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?