HCL.HR

The Faceless: Zlo viri iz Duskworlda

Erna Fučić 11.08.2019.   •   0 komentara


Nova sezona Stranger Things vam je prebrzo prošla? Isprobajte igru koja vjerno dočarava zlokobnu atmosferu naopakog svijeta!

Mnogi od nas su zaljubljeni u sada već kultnu seriju Stranger Things. Jeste li znali da možete zaroniti u sličan (jaaako mračan i opasan) svijet i putem društvene igre? Talijanski dizajnerski duo M. Chiacchiera i G. Albini odlučili su napraviti svoju inačicu Upside Down atmosfere, pa su putem Kickstarter projekta prošle godine svijetu obznanili svoju novu – i zaista jedinstvenu – igru The Faceless.

Goatbusters

Faceless je kooperativna igra, u kojoj dva do četiri igrača utjelovljuju klince iz Ulice Elm. Njihov pajdo Ethan je nestao, a putem njegovog dnevnika su klinci otkrili da je krenuo u šumu i zašao u tzv. Duskworld, te jedino što im može u ovom trenutku pomoći je – Ethanov posebni kompas.

Tu kreće vaša avantura. Taj posebni kompas će predstavljati vašu ekipu na ploči Duskworlda, a postoji hrpa prepreka, zamki i opasnosti koje vrebaju na svakom koraku, dok je najveća od njih čudovište imena Billygoat! Tu dolaze na vidjelo jedinstvene komponente ove igre – magneti. Naime, minijatura Billygoata u svojem postolju sadrži jak magnet, a njegov ultimativni cilj je uloviti vašu ekipu klinaca – stoga će vas kompas uvijek usmjeravati ravno na njega! Jedino što vam dolazi u spas su Faceless figure klinaca koji su se ranije bili izgubili u Duskworldu, a koje su strateški raspoređene po obodu ploče i također sadržavaju (nešto slabije) magnete.

Polako počinjete kužiti foru igre? Cilj vaše ekipe je skupiti 8 Sjećanja jadnog malog Ethana kako bi ga spasili, a ona su razbacana posvuda po ploči Duskworlda. Kretanje vašeg tima je zapravo kretanje kompasa po poljima, a svakim korakom se smjer kazaljke miče u ovisnosti kako su Faceless i Billygoat postavljeni. Ukoliko zakoračite krivo…game over!

Vaš potez se svodi na odigravanje karata, te korištenje posebnih vještina vašeg lika. Uvijek ćete se dogovarati sa svojim suigračima, a svakako je potrebno i isprobavati kako će okretanje i repozicioniranje Facelessa po obodu ploče utjecati na smjer kazaljke vašeg kompasa, te pametno donositi konačne odluke. Na kraju vašeg poteza događaju se najčešće loše stvari…što se također aktivira putem karata koje su vam inače ponuđene na korištenje.

Ovisno o boji nove karte koja se izvuče, Billygoat se može pokrenuti prema vama; možete izgubiti karte iz ruke; Facelessi se mogu zakrenuti za 180 stupnjeva, te vam skroz poremetiti planove… U svakom slučaju, svaki novi potez igrača bit će direktan odgovor na opasnosti koje vam igra pripremi.

Međutim, nije sve tako crno. Ethanova Sjećanja koja putem skupljate vam omogućavaju aktiviranje posebnih jednokratnih akcija koje vam mogu u datom trenutku doslovno spasiti kožu. Također, od deset raspoloživih klinaca za vaš tim, možete složiti odličnu ekipu u ovisnosti o njihovim posebnim vještinama. Neki od klinaca manipuliraju Sjećanjima, neki smanjuju štetu prijetnji na kraju poteza, neki mogu učiniti korak više, a neki koristiti kartu više. Sve ovisi o tome kakvu ste strategiju osmislili za svoju igru.

Evil Intentions

S obzirom da se radi o Kickstarter ediciji igre, Faceless koji smo zaigrali došao je s hrpetinom mogućih ekspanzija, tj. modifikacija vašeg gameplaya, te s nekoliko scenarija. Pretpostavka dizajnera je da kada savladate osnove ovog posebnog mehanizma kretanja pod utjecajem magneta (a trebat će vam neko vrijeme, nekoliko igara, a možda i preko nekoliko dana da skužite), htjet ćete se okušati u malo zahtjevnijim uvjetima koje igra može zadati. Možete odlučiti zaigrati jedan od posebnih scenarija koji uvode još negativaca i specifičnih događaja u igru; i/ili pridodati neku od modifikacija.

Tako recimo Billygoat može naglo dobiti neku posebnu vještinu s kojom postaje još veća opasnost, a putem novog seta kockica će vam kraj poteza biti možda olakšan…a možda i otežan. Također, možete si uvesti portale za brže kretanje po ploči ili pak dodati špil Raskrižja na kojima će vam odluke biti presudne za nastavak igre.

Dodatni začin mogu biti Ukleta mjesta od kojih će vaša ekipa bezglavo bježati, ili pak različite Sluge Duskworlda, koje neodoljivo podsjećaju na Donnie Darko pojave – a njih nipošto ne želite sresti u mraku!

Ako ste željni još više napete atmosfere, uz igru je pridodan i pješčani sat koji će vam odbrojavati vrijeme da skupite neko od Sjećanja; ili na vašu ekipu padne teška magla Duskworlda…i uopće ne možete vidjeti kuda kazaljke kompasa upućuju dok ne završite svoj potez.

Dodatni bonus na sve skupa – posebne naljepnice za igru koje vam omogućavaju da ju odigrate u mraku, jer će sve bitne komponente svijetliti. Preostaje jedino pitanje – usudite li se?

The Billygoat Project

Magneti kao temeljna mehanika su u ovoj igri u početku ipak bili malo zeznuti za shvatiti. Dali smo si vremena i slobodu da prvih par igara jednostavno isprobavamo, pokušajima i promašajima, kuda će nas koja pozicija i lokacija Facelessa dovesti. Nakon što smo bili malo sigurniji u svoje poteze, pomalo smo dodavali neke od lakših modifikacija, poput portala i kockica, te se iskušali u par scenarija.

Ova igra ima više prednosti – jednostavna je za naučiti, dobra u raznom broju igrača, te traje jedva sat vremena. Količina scenarija i modifikacija uvodi toliko raznolikosti, avantura i ishoda, da vam apsolutno nikada neće dosaditi.

U našoj zajednici je ipak imala poneku kritiku ponajviše radi malo nepoštenog vođenja KS projekta od strane izdavača; igra nam je svima dosta kasnila u odnosu na obećani termin isporuke, a izdavač je stalno u obavijestima zavlačio. No, isplatilo se dočekati ju. Također, u pravilima su se omakle pokoje gramatičke greške, ali i to se može oprostiti.

Ono što je možda ‘najgora’ stvar – to su dimenzije igre. Za nas koji svoju kolekciju društvenih igara trpamo u IKEA Kallaxe, dimenzije Facelessa nam nipošto ne dopuštaju da lijepo sjedne zajedno s ostalima. Stoga je dobio posebno mjesto u izložbenom prostoru na vrhu police. Zapravo, simpatično i odgovara.

Igra još nije stigla do dućana, no kada dođe će vam vjerojatno osrednje oštetiti novčanik. Nema puno minijatura, te je većinski temeljena na kartama, stoga vjerujemo da će biti prihvatljive cijene.

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći raznolik sadržaj na temu društvenih igara, te pogledajte i naš Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?