HCL.HR

RETRO DOZA #141 – Rayman

Renato Pedišić 14.12.2014.   •   4 komentara   •   Retro


Nema ruku, nema nogu, ali zato ima šarma i stotine tisuća fanova diljem svijeta – prisjetimo se zajedno Raymana kroz Retro dozicu o njegovoj prvoj igri iz 1995. godine.

Zamislite jednu birtiju u kojoj se okupljaju svi važni protagonisti iz gaming svijeta koji su nam krasili mladost i djetinjstvo. Spyro i Crash piju žestoka pića u kutu, smiju se i plaču nad svojom tragikomičnom sudbinom, Mario “na gljivama” leži na podu i broji novčiće, Samus Aran za šankom odbija ekipu koja joj se upucava, a Ryu i Ken jedan drugog časte pivom. Koja u sebi ima šarene kišobrančiće.

U cijeloj toj gužvi koja čini svakodnevicu spomenute birtije, u VIP loži sjedi jedan lik koji nema ni ruke ni noge, ali svoja pića ne plaća invalidninom koju mu isplaćuje država, već pošteno zarađenim novcem od prodaje najnovijih igara. Da, to je onaj slavni Rayman kojemu posvećujemo ovotjednu Retro dozu.

Raymana možemo vidjeti u društvu svih glavnih likova Assassin’s Creed serijala, kolega iz Ubisofta, koje je pozvao da im na domaćem objasni stvar ili dvije o tome kako napraviti, izdati i prodati uspješan naslov koji neće razočarati publiku. Mi, također stalni gosti ove birtije, pažljivo slušamo što Rayman govori, a ovim vam putem prenosimo što je ta popularna persona iz videoigara imala za reći o svojoj prvoj igri – Rayman iz 1995. godine.

Prvog Raymana je izradio Ubi Soft Montpellier za Atari Jaguar 1995., da bi u tijeku iste godine igra dobila svoj port za prvi PlayStation, što je očito bila odlična poslovna ponuda, budući da je samo u Ujedinjenom Kraljevstvu PS verzija ovoga naslova do danas prodana u više od 5 milijuna primjeraka. Odlična prodaja na Jaguaru i PlayStationu osigurala je da igra 1996. godine dobije portove za MS-DOS i Segu Saturn te da se kasnije pojavi na GameBoy Coloru, GameBoy Advanceu, PSN-u, DSiWareu te Virtual Consoleu.

U samo dvije godine od izlaska, dakle na PS-u, Jaguaru, Saturnu i DOS-u, igra je prodana u 900 tisuća primjeraka, te je u časopisu Electronic Gaming Monthly 1995. godine nagrađena dvjema nagradama za najbolju igru godine i to u kategorijama “najbolja animacija” te “najbolji zvuk u CD-ROM igri”.

No, zašto je prvi Rayman bio toliko popularan, toliko hvaljen i toliko igran? Dio zasluga za uspješnost igre sigurno se krije u simpatičnom dizajnu glavnoga lika kojega je stvorio Michel Ancel 1994. godine. Ancel će inače 12. godina kasnije, 2006. godine, za svoj rad u industriji videoigara, za stvaranje Raymana i promoviranje Francuske biti službeno nagrađen titulom “viteza umjetnosti i literature” od strane francuskog ministra kulture. Istu nagradu u isto su vrijeme dobili i Shigeru Miyamoto te Frédérick Raynal (Alone in the Dark).

No, vratimo se mi na lik Raymana. Taj je humanoidni lik bez pravih udova inspiriran bajkama raznih kultura Ancel stvorio kao nešto “jednostavno, ali smiješno u isto vrijeme”. Glavne karakteristike Raymana su veliki nos, istaknute oči i tijelo sačinjeno od jednostavnih geometrijskih oblika koje je trebalo biti privlačno publici. Također, njegovi dlanovi i stopala te glava nisu spojeni s torzom, već sve navedeno jednostavno “lebdi” oko lika, što je bilo krajnje neuobičajeno, do tada neviđeno u svijetu umjetnosti, a u isto vrijeme i sasvim privlačno te simpatično.

Rayman se u svojoj prvoj igri kretao po detaljno ukrašenom 2D svijetu punom boja (točnije 65536 boja) u 60 FPS-a (50 u PAL regiji). Takve tehničke karakteristike bile su previše za NES za koji je igra prvotno zamišljena pa je projekt redefiniran kao igra za uređaje koji koriste CD-ROM. Ovo je omogućilo dizajnerima da još više unaprijede grafiku u igri, a projekt je dodatno usmjeren kada je najavljeno da će Rayman biti Atari Jaguar ekskluziva. Ovo je kasnije promijenjeno kada je pokrenut razvoj ranije spomenutih PlayStation i Saturn inačica.

Po samoj srži gameplaya, Rayman se nije previše razlikovao od sličnih igara iz onoga doba. Bio je to 2D side-scrolling platformer u kojemu su se igrači kretali kroz šest različitih svjetova kontrolirajući glavnoga lika – Raymana. Svaka razina u igri bila je podijeljena u nekoliko različitih dijelova, a igraču je prilikom započinjanja svakog bio dan određen broj života koji su se mogli izgubiti na tada u svijetu videoigara već dobro utvrđene i poznate načine. Ako je igrač prikupio stotinu plavih sfera razasutih po levelima bio je nagrađen dodatnim životom. Borba s neprijateljima odvijala se korištenjem Raymanove “teleskopske šake”, a svaki svijet završavao je borbom s glavnim neprijateljom te razine. Borba je mogla biti olakšana korištenjem različitih poboljšanja razbacanih po razinama.

Grafika i gameplay naravno nisu bili jedino što je činilo prvog Raymana, već je igra bila pogonjena i pričom koja se odvijala oko Raymanove borbe protiv glavnog antagonista Mr. Darka koji je unio disbalans u harmonični Raymanov svijet nakon što je ukrao mistični objekt znan kao Great Protoon. O priči vam više nećemo duljiti (makar se Rayman o svojim dogodovštinama u toj avanturi nakon petog piva itekako raspričao te vidno umorio Ezia i Altaira), već ćemo vas samo uputiti na video koji ostavljamo u nastavku, a koji prikazuje isječak iz igre o kojoj smo danas pisali.

Rayman serijal je nakon ovoga naslova iz 1995. godine dobio još hrpetinu nastavaka koji začudo nisu umorili publiku, već je ista tražila još i još i još novih avantura svog omiljenog lika. Osim u obliku videoigre, Raymana smo mogli i pogledati i to u njegovom vlastitom crtiću koji se premijerno emitirao u razdoblju od 1999. do 2000. godine. Nažalost, Rayman: The Animated Series doživio je samo 5 epizoda, a nakon toga je projekt napušten.

No, kao što smo rekli, s Raymanom se danas možete zabavljati u stvarno puno igara, od kojih su najnovije Rayman Origins i Rayman Legends koje vam od srca preporučujemo. A preporučujete li vi nama kojeg Raymana, koliko ste igara iz serijala zaigrali, koje su vam najdraže? Sve odgovore i još više od toga napišite nam u komentarima podno Retro dozice.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (4)

 • Gvags

  14.12.2014 - 21:50

  ovo sam prošao mali milijun puta, i (vjerujem) sve tajne/glitcheve i ostalo otkrio…jednostavno sam uživao igrajuci raymana 🙂

 • Disc0

  15.12.2014 - 08:51

  Rayman mi je jedna od najdrazih DOS igara, naprosto prekrasna grafika za ono doba i poprilicno izazovna tezina.

  Prakticki jedina Ubisoft fransiza koja me i danas zanima…

 • ManuelMiletic

  15.12.2014 - 13:40

  Ja Rayman-a igram od malih nogu 🙂 i dan danas mi se igra igrica je sjajna!!

 • Virty

  16.12.2014 - 12:26

  Iman Raymana na PS4 i na Viti, najbolji platformer!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!