HCL.HR

Ecco the Dolphin – najpoznatiji dupin u svijetu igara

Gregor Stojev 29.07.2023.   •   13 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 31 godinu družili smo se s ribama u Ecco the Dolphinu, jednoj od napoznatijih ekskluziva za Segu Mega Drive.

Temperature rastu i mnogi će ovih dana potražiti osvježenje u vodi. A na današnji dan u Seginom osvježenje je došlo u obliku klasika iz 1992. godine u kojemu smo igrali kao delfin. Doduše, Ecco the Dolphin za Sega Mega Drive konzolu nije bio običan delfin, jer takvo što mnogima vjerojatno ne bi bilo dovoljno uzbudljivo. Lukavi dizajneri zato su mu dali priliku putovanja kroz vrijeme i poslali ga u rat s vanzemaljcima… jer kako drugačije napraviti igru zanimljivom? Na svu sreću, nisu išli dalje od toga i dali mu sačmaricu.

Ecco je protivnike sređivao koristeći se dobrom starom fizikom – to jest zaletom. Također je mogao “pjevati” kako bi komunicirao s ostalim sisavcima ili otvarao blokirane puteve, a sposobnost lociranja jekom otkrivala nam je mapu levela. Sve to zvuči dosta slatko, no u tim oceanima utopilo se i dosta suza.

Ecco je inače ostao poznat po svojoj težini jer se kreatoru nije svidjela ideja da bi klinci posudili i završili igru preko vikenda, stoga ju je učinio iznimno teškom. Tako nekako se čitava stvar pamti kao svojevremeni klasik koji je kasnije migrirao i u druge vode, točnije Sega CD, Windows, iOS te 3DS.

Ecco je inače ostao poznat po svojoj težini jer se kreatoru nije svidjela ideja da bi klinci posudili i završili igru preko vikenda.

Iza kreatorove inspiracije pak stoji jedna bizarna priča. Ukratko, čitao je radove jednog ludog doktora među kojima je knjiga naziva “The Mind of the Dolphin”. Ona bilježi istraživanja i eksperimente znanstvenika Johna C. Lillyja koje je u šezdesetima provodio na dotičnim sisavcima. Čitavu stvar pak je financirala NASA, a cilj je bio studirati im način komunikacije kako bi ih naučili da pričaju engleski. Vjerovali vi to ili ne, u tome su čak donekle bili i uspješni, no rezultat ipak nije bio baš posve zadovoljavajući jer je delfin poput papagaja bez razumijevanja samo ponavljao tonove.

Povodom toga su se koristile i psihodelične droge, a sami delfini baš i nisu živjeli u nekim idealnim uvjetima. NASA je u jednom trenutku odustala od daljnjeg financiranja, a Dr. Lilly je radi osobnih problema počeo uzimati LSD te je bio uvjeren da kroz svoje halucinacije stupa u kontakt s vanzemaljcima imena Earth Coincidence Control Office, iliti skraćeno E.C.C.O. Zvuči poznato, zar ne?

Iz toga je nastao i čitav serijal jer smo prvi nastavak Ecco 2: The Tides of Time vidjeli 1994. za Mega Drive i Sega CD. Idući Ecco Jr. iz 1995. pak je za Mega Drive bio “edutainment” žanra te samim time i nije bio nešto posebno težak. Konačno, Ecco the Dolphin: Defender of the Future bio je 3D remake originalne priče koju smo 2000. godine ugledali za Dreamcast te 2002. za PlayStation 2.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (13)

  • m4r1ju4n

    29.04.2018 - 11:20

    Predivna igra odigrana na Sega Game Gearu.

  • mili1985

    29.04.2018 - 13:18

    “Ecco je inače poznat po svojoj težini jer se kreatoru nije svidjela ideja da bi klinci posudili i prešli igru preko vikenda, stoga ju je učinio iznimno teškom”. Baš to. Igrao sam nastavak kao klinjo, baš u vrijeme kad je izašao i sjećam se da nisam imao pojma što raditi. Ali svjejedno mi je ostala u lijepom sjećanju.

    • mili1985

      @mili1985, 29.04.2018 - 13:18

      *svejedno

  • funky0308

    30.04.2018 - 10:46

    Nije mi poznata ova igra ali strasno podsjeca na puno drugih igara iz tog vremena. Delfini jesu inteligentni i koliko mi je poznato koristila ih je vojska jedno vrijeme za otkrivanje podvodnih mina ili nesto slicno ali sumnjam da i dalje rade isto. Da li su i ovi naucili engkeski ne znam 😀

    • Drunkenstein

      @funky0308, 30.04.2018 - 16:58

      U međuvremenu su sovjeti testirali tuljane, ispostavilo se da su sposobniji od dupina pa su ih uspješno koristili ni više ni manje nego za sabotažu podmornica i potapanje posade.

    • funky0308

      @Drunkenstein, 30.04.2018 - 17:37

      I sad ti reci da zivotinje treba stititi i paziti. Potopi ti tuljan podmornicu 🙂 . Zapravo uzas, mozes misliti kako ide obuka za tako sto i koliko ih podignu u zrak dok se vjezba.

    • Drunkenstein

      @funky0308, 30.04.2018 - 20:03

      Da, isto tako kad bi naletili na neprijateljske ronioce, riješili bi ih ronilačke opreme šta je smrt na iole ozbiljnijoj dubini.

    • funky0308

      @Drunkenstein, 30.04.2018 - 20:49

      Nisam za ovo cuo, a lijen sam googlati pa ne znam jel zajebancija ili ozbiljno ali pazi dobre ideje! Stvarno, malo je ljudi koji bi se snasli i na manjim dubinama da im se tako sto dogodi, a mozes misliti u pravim dubinama na nekoj tajnoj misiji…odjednom ti se neko prase zaljece u facu u skida dio opreme..pa kontam da bi napunio to ronilacko odjelo vrlo brzo, ne znas sta te napada..haha 🙂

  • TickleMeElmo

    30.04.2018 - 12:32

    Jedna od mojih prvih igara. Samo što sam lutao k`o debil, i nisam imao pojma što raditi. Uspomene

  • Ognjen Todorovic

    30.04.2018 - 22:50

    Obozavao sam tu igru.

  • crna_lampa

    29.07.2020 - 18:11

    E baš vam hvala na tekstu, lepo sam se zabavio kao mali

  • Klaudio89

    30.07.2021 - 01:56

    Podvodni open world zna uvijek biti interesantan,a ova igrica me je dovoljno dobro unijela u novije poznanstvo gaminga,zasada kad sam ga prvi puta probao mi se svidjela,osim što neznam šta raditi,sve ovo ostalo je bilo prilično kul

  • Ki-ya Karate Monster

    30.07.2021 - 19:05

    Imao sam ovu igru na Sega Mega Drive-u ali nisam imao pojma o čem se radi sve do sada.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?