HCL.HR

Dungeon Siege – od farmera do junaka

Gregor Stojev 05.04.2024.   •   18 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 22 godine PC igrači prvi put su zakoračili u fantastični svijet igre Dungeon Siege, koja je inspirirala možda i najgore filmske uratke Uwea Bolla.

Dok je Blizzardov Diablo 2 još bio na snazi kao najjači ARPG naslov početkom novog tisućljeća, developer Gas Powered Games također se htio okušati na toj fronti. Tako je 2002. na PC nastupio Dungeon Siege – akcijski hack and slash RPG fantasy tipa koji je miješao elemente Diabla i D&D-a, odnosno Baldur’s Gatea.

Ali, nije se tu radilo o pukoj kopiji jer je developer ovom prilikom htio zaobići neke stvari koje su se tu inače smatrale sporima i napornima, sve s ciljem da se akcija nikada ne bi usporila. Rezultat toga bio je svijet bez tradicionalnih “mapa” i njihovog učitavanja, pa tako i bez klasa koje bi likove forsirale u zacrtane uloge. Umjesto toga, svi su likovi mogli koristiti sve unutar specijalizacija kao što su oružja, magija i slično, a samim time bi postupno učili tj. vježbali sposobnosti u konkretnom području.

Sama priča u Dungeon Siegeu zasigurno nije bila među jačima, ali to je i namjerno kako bi stvar svima bila razumljiva bez nepotrebnog kompliciranja ili odugovlačenja. Kao mladi farmer čije se selo jednoga dana nađe pod invazijom majmunolikih orkova zvanih Krug, odlazite na misiju da lošu vijest proširite duž pokrajine. Na tome putu sasvim slučajno utučete milijardu protivnika, a s prikupljenom družinom to nastavljate taj posao do potpunog istrebljenja.

Kao mladi farmer čije se selo nađe pod invazijom orkova, odlazite na misiju da lošu vijest proširite duž pokrajine.

Znam da nije baš nešto, ali izostavio sam tu neke detalje kako bih radije spomenuo drugu stvar po kojoj je Dungeon Siege bio voljen. Njegovu glazbu skladao je Jeremy Soule, relativno poznato ime u industriji po pitanju vrhunske orkestralne glazbe u čijem se portfoliju nalaze note The Elder Scrolls serijala, KotOR-a te između ostaloga i Guild Warsa. Slobodno si sad krenite pjevušiti jednu od tih, ako ih znate.

Premda je Dungeon Siege bio hvaljen po koječemu, ozbiljnu mu je konkurenciju iste godine stvorio Neverwinter Nights. Kreator se u retrospekciji pak slaže kako je cijela stvar bila preveliki zalogaj i mrvicu preambiciozan projekt koji je komotno mogao biti kraći. Pošto se igra nije uspjela završiti u planirane dvije godine, ekipa je još dvije pred ekranima provela sjedeći čak 14 sati dnevno, uključujući i vikende sve samo kako bi Dungeon Siege srušio ranije spomenuti duo s njihovih tronova.

Dungeon Siege je tako imao nešto što Diablo i Baldur’s Gate nisu imali, a to je editor i modding alate s kojima bi igrači mogli nastaviti stvarati vlastiti sadržaj. Ono na što vjerojatno nisu računali je činjenica da će Neverwinter imati identičnu stvar, a u području službenog D&D-a to ga je činilo alfom i omegom.

Vjerovali ili ne, Dungeon Siege je imao tri igrana filma… Uwe Bollove produkcije.

Ništa od toga doduše nije spriječilo Dungeon Siege da se razvije u punu franšizu. Osim dva glavna nastavka, imao je i spin-off igru za PSP te čak tri igrana filma. Nažalost, ti su filmovi vječno obilježeni Uwe Boll štambiljem (ne)kvalitete, a mladoga je farmera čak igrao frajerčina od Jason Stathama. Ali možda bolje da zaboravimo kako su ti filmovi ikada postojali i u sjećanju zadržimo samo Dungeon Siege igre.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (18)

  • Ducktective

    05.08.2018 - 11:54

    Koja je ovo igretina bila,poslije Dungeon Siege II sa ekspanzijom.Treći dio je uništio serijal nažalost.

    • Wik7im

      @Ducktective, 05.04.2024 - 12:18

      Dvojka je bila top🤘🏾🤘🏾🤘🏾

  • chupacabra1

    05.08.2018 - 13:08

    “Kao mladi farmer čije se selo jednoga dana nađe pod invazijom majmunolikih orkova zvanih Krug, odlazite na misiju da lošu vijest širite duž pokrajine. Na tome putu sasvim slučajno zakoljete milijardu protivnika, a pošto vam je to tak’ lijepo pošlo za rukom, s prikupljenom družinom to jednostavno nastavljate dok sve ne istrijebite.”

    Hahaha, e baš si me nasmijao, ovo je zaplet i radnja skoro svake rpg igre ikad. Ali rade ih tako dobro da nam ne smeta 🙂

  • SonOfZeus

    05.08.2018 - 13:09

    Osim treceg djela vrhunsks igre, osobno mi znatno draze od Diablaz

  • SonOfZeus

    05.08.2018 - 13:09

    Diabla*

  • dex19

    05.08.2018 - 15:16

    Dungeon Siege i Evil Island su mi bile odlične igre, baš mi je drago što ste spomenuli igru.

  • BoneDigger

    05.08.2018 - 17:59

    Ima li koja bolja hack & shash od dungeon siege-a? Diablo ili Neverwinter Nights (hah sad sem se sjetio da zivim u gradu gdje se razvila ta igra)?

    • Gregor Stojev

      @BoneDigger, 05.08.2018 - 18:21

      Neverwinter sam po sebi nije zapravo hack and slash koliko je klasicni D&D, a do nekih slicnosti se zapravo dolazi sasvim slucajno. Dakle, on vise naginje razgovorima, alternativnim mogucnostima da rijesis quest, sporije borbe s kockicama, i opcenito vise taktiziranja nego samo lemanja. Sto se drugih popularnih hack and slash stvari tice, na um mi trenutno padaju Torchlight i Path of Exile.

    • Lovac

      @BoneDigger, 05.04.2024 - 12:31

      Grim Dawn; zapravo Diablo 2.5. Igretina koja i dalje dobiva update, prije par mjeseci overhaul, a uskoro stiže i 3. expanzija.

    • nenno

      @Lovac, 05.04.2024 - 14:26

      Ne nije D2.5 nego je vise Titan Quest 2. Cak je I dio ekipe isti. Od istog mjesanja klasa do razvoja skilova vodoravno. Zelio bi svejedno ili TQ2 ili GD2 da izadu.

    • Lovac

      @nenno, 05.04.2024 - 22:42

      Je 😀 Znam ja tko je Crate i da su TQ napravili, imam par sto sati, ali je dark fantasy duhovni nasljednik od D2. Ako ne želiš studirati Path of Exile, a Last Epoch ti je generički, GD je kraljica majka. Niti jednostavno, niti suviše kompleksno te mnogima igra koju su čekali od D2. A za chill atmosferu preporuka za Torchlight 2 kojeg jesu radili i neki Blizzardovci.

    • SanKa

      @BoneDigger, 05.04.2024 - 15:15

      uuhhh neverwinter <3 top igra

  • nenno

    05.04.2024 - 14:29

    A Sto se tice DS savrsenstvo od igre. I najjace je bilo sto od prvog do zadnjeg trenutka u igri imamo jednu veliku mapu koja funkcionira Bez ucitavanja.

  • d3x

    05.04.2024 - 15:32

    Igrao kad je izisilo…prvo demo od hackera onda i pirata…igretina

  • Sarge

    05.04.2024 - 16:55

    Sjecam se glavne glazbene teme kad krenes iz svog sela preko mostica pa do forta… Jedna od najboljih soundtracka ikada. A zanimljivo da je i Neverwinter Nights isto imao glazbu Jeremy Soula.
    Kontroverzno ali meni osobno je Dungeon Siege I sjeo bolje od Diabla.

  • RaspudicT1986

    05.04.2024 - 17:24

    Dungeon Siege 2 jedna od meni najboljih igara iz mladosti. Bas dobra. Trojka užas

    • RPGamer

      @RaspudicT1986, 05.04.2024 - 20:06

      Meni jedna od najboljih igara za PC. Trojku je pravio Obsidian, developer koji pored Bethesde pravi najgore RPG igre.

  • RaspudicT1986

    14.04.2024 - 13:58

    Kad bi ovo izašlo u remaster izdanju😍😍

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?