HCL.HR

Vanishing Point – brza vožnja koja je brzo nestala

Zoran Žalac 03.01.2024.   •   2 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 23 godine lansirana je trkaća igra Vanishing Point, prvo za Sega Dreamcast konzolu, a potom i za prvi PlayStation.

Vanishing Point je jedna od zanimljivih priča u žanru trkaćih igara. Pojavila se na današnji dan prije 23 godine, u vrijeme kad su Gran Turismo i Need for Speed već dominirali tržištem. Vanishing Point je žanru utrkivanja stoga nastojao ponuditi nešto drugačije. Bila je to igra fokusirana na realističnu fiziku vožnje, igra u kojoj se utrkivalo na otvorenim cestama (i izbjegavalo promet) te igra u kojoj je glavni zadatak bio postaviti ili nadmašiti najbolje vrijeme po krugu.

Vanishing Point bio je interesantan naslov i s tehničke strane. Razvijan je prvenstveno za Sega Dreamcast konzolu, iako je postojala i verzija za originalni PlayStation. Na Dreamcastu se igra vrtjela u glatkih 60 sličica po sekundi, a bila je dizajnirana tako da igrač ne vidi iskakanje objekata u daljini, kakvo je bilo često za tadašnje racing igre. Imala je ukupno 13 staza i licencirane automobile proizvođača kao što su Ford, BMW, Audi i drugi.

Vanishing Point je po izlasku pokupio vrlo dobre ocjene. Međutim, igra je ostala upamćena kao loš primjer pretjerane ograničenosti. U startu je nudila svega dva vozila i sve se ostalo moralo otključati igranjem. Izazovnost je odbila mnoge igrače te je Vanishing Point nakon svog debitantskog nastupa ubrzo nestao sa scene.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (2)

  • RPGamer

    03.01.2024 - 11:07

    Odlična igra, pored World Racing-a i NFS-a Porsche Unleashed meni najljepša Racing igra. Vrlo izazovna sa mnoštvo zanimljivih staza i zavidnim brojem automobila.

  • 312AE

    03.01.2024 - 12:01

    Vanishing Point na Dremcastu je 🥰👌🏽Skoro sve racing igre na Dremcastu su ljepe, te se odlično igraju. Mogu samo ponoviti ,da je šteta kolko je Dreamcast bila zanemarena,a super potencijalna konzola.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?