HCL.HR

Virtua Tennis – pravi as

Zoran Žalac 12.07.2023.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 23 godine s arkadnih je strojeva na Seginu Dreamcast konzolu sletjela jedna od najboljih videoigara tenisa u povijesti.

Kad malo bolje razmislite, tenis je bio prva komercijalna videoigra u povijesti gaminga. Doduše, u Pongu nije bilo igranja na setove i loptica se odbijala od bočne strane terena, ali koncept je izuzev toga vrlo sličan tenisu. Godinama kasnije, gotovo da nije bilo platforme koja nije imala svoj virtualni tenis. Međutim, tek je jedna teniserska igra krajem 20. stoljeća izazvala ovacije. Bio je to Segin hit Virtua Tennis, u Japanu poznat pod nazivom Power Smash.

Virtua Tennis se na arkadnim strojevima u Japanu pojavio još krajem 1999., a na današnji je dan prebačen za Sega Dreamcast konzolu. Nije to bio prvi tenis s 3D grafikom, ali je definitivno bio najljepši tenis do tada. Verzija za Dreamcast konzolu bila je dodatno proširena u odnosu na onu arkadnu, te je imala mod karijere, zvan World Circuit.

Nije to bio prvi tenis s 3D grafikom, ali je definitivno bio najljepši tenis do tada.

U karijeri je igrač kretao s 300. pozicije na rang listi, a osim mečeva morao je odrađivati treninge. U Virtua Tennisu treninzi su bili takvi da je na terenu lopticom trebalo srušiti određene objekte, odbiti što više loptica koje ispucavaju strojevi, itd. Kasnije su taj koncept preuzele i druge slične igre.

Virtua Tennis nije bio potpuna simulacija tenisa nego je imao zdrav balans realističnosti i arkadnosti. Igra je imala pet vrsta podloga po kojima se igralo. Dostupni su bili smo muški teniseri, od kojih su neki bili licencirani, npr. Tommy Haas, Carlos Moya i Jevgenij Kafeljnikov. I Hrvatska je bila među 15 zemalja koje su u igri imale svog predstavnika, a naš se zvao Davor Tesla. 

Virtua Tennis je po izlasku bio prepoznat kao jedna od najboljih teniserskih igara ikad napravljenih. I dan danas igra na Metacriticu drži najviši prosjek ocjena (92) za jednu igru tenisa. Prvi Virtua Tennis s vremenom se pojavio za PC i prijenosne konzole, a već je nastavak 2002. preselio na PlayStation 2. Segin je serijal živio do 2011. godine, kad je lansiran četvrti i do sada zadnji dio.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (7)

  • Fenner

    12.07.2022 - 09:25

    Uz Top Spin najbolji tenis.

  • Filter

    12.07.2022 - 09:49

    Čudno je što poslednjih godina, pa sigurno 10 ako ne i više, nema neke prave, dobre igre o tenisu. Vjerujem da bi tenis bio kompetitivan tu neđe u rangu sa fudbalom i košarkom. Mada, moguće je da nema previše zainteresovanih ljudi osim mene i možda nekog manjeg kruga ljudi.. Uglavnom sjećam se dobre zabave za braćom kad smo igrali pretežno nastavke ove igre tipa 3 ili 4 ako je bilo četvorke..

  • Shadowman

    12.07.2022 - 10:08

    Još uvijek se čeka pravi nastavak legendarne četvorke! Nekad se to igralo 2 vs 2 i znalo se jako zagužvati! 🙂

    • SilverMelior

      @Shadowman, 12.07.2022 - 10:25

      Cetvorka je bila legendarna, zasto Sega spava daj nam peticu

  • Momentum

    13.07.2022 - 09:30

    Daleko najbolja tennis igra što sam igrao je na ps2 Top Spin i odličan je bio na ps3 Top Spin,nije loša bila i Smash court tennis pro na ps2,ove nove tennis igre u zadnjih 10 god mi nisu nešto,jedino ova World Tour 2 na Ps5 je dobra i prva ozbiljna tennis igra nakon više od 10 god.

  • seizure91

    12.07.2023 - 16:28

    Legendarna igra i zvuk reketa kao da s loncima udaraš.

  • lepiakadodo

    14.07.2023 - 12:18

    Teniserska igra i teniseri. De malo pošalji lektoru na uviđaj..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?