HCL.HR

Vivendi je odustao od nasilnog otkupljenja francuskog Ubisofta

Petra Rukav 20.03.2018.   •   11 komentara


Konglomerat Vivendi nedavno je okončao popularnu priču o njihovom nasilnom preuzimanju Ubisofta prodavši svoj kompletan udio u francuskoj kompaniji.

Francuski tržišni konglomerat Vivendi već nekoliko godina budnim okom prati Ubisoft s namjerom, kako su mnogi vjerovali, da nasilno pokuša otkupiti francusku izdavačku kuću. Međutim, na naše iznenađenje, Vivendi je danas obznanio kako je sklopio nenadan dogovor prema kojem se odriče (čitaj: prodaje) svoj kompletan udio u Ubisoftu te povrh toga jamči kako neće stjecati odnosno kupovati nove dionice u tvrtki pet dugih godina.

Naime, Vivendi je do nedavno posjedovao otprilike 30,5 milijuna odnosno 27,3% dionica Ubisofta, a prema francuskom zakonu stranka koja ima barem 30% udjela u nekoj firmi mora dati službenu ponudu za otkupljenje. Drugačije rečeno, Vivendi je za dlaku otkupio Ubisoft ili, kako je to šef Ubisofta zamišljao, „nasilno preuzeo njegovu firmu“.

Glavni kupac dionica (18,9%) je Guillemot Brothers SE, što znači da se nakon dugog vremenskog razdoblja nesigurnosti i neizvjesnosti tvrtka vratila u ruke svojih osnivača; međutim, mali postotak osigurala su si i dva nova investitora: Ontario Teachers’ Pension Plan (3,4%) i kineski gigant Tencent (5%). Treba naglasiti kako je svaka pojedina dionica koštala 66 eura, to jest oko 500 kuna.

„Evolucija našeg udjela je izvrsna vijest za Ubisoft. To je postalo moguće zahvaljujući izvanrednoj provedbi naše strategije te odlučnoj podršci Ubisoftovih talenata, igrača i dioničara. Želio bih im svima srdačno zahvaliti“, izjavio je i više nego presretan direktor Ubisofta, Yves Guillemot.

Također, poručio je kako „ulaganje u Ubisoft od strane novih dugoročnih dioničara pokazuje koliko vjeruju u budućnost tvrtke te cijene njen kreativni potencijal“. Nadalje, „novi sporazum o strateškom partnerstvu omogućit će Ubisoftu da u narednim godinama ubrza vlastiti razvoj u Kini te u potpunosti iskoristi tržište velikog potencijala“.

Komentari (11)

  • L3gi0naR

    21.03.2018 - 05:50

    Znači nakon 5 god. će ih otkupit u cijelosti.

  • bojanum

    21.03.2018 - 06:51

    Cim je VIvendi odustao od Ubisofta, nesto ne stima tamo. Vec par godina citam i slusam kako malo po malo kupuju dionice. CEO Vivendi-a jeizjavio da im je cilj preuzeti Ubisoft i rasiriti ga dokle god ide. Primarno su htjeli osnovati kanal (Vivendi ima hrpetinu kanala u svom vlasnistvu) vezan za gaming industriju i tamo plasirati Ubisoft i njegove proizvode. Znaci od 0% do 30,5% su dosli i onda odjedanput odustaju od svega. Tencet kupuje 5%. Hm hm hm….

    • moordrak

      @bojanum, 21.03.2018 - 14:15

      Ma ostavi se teorija zavjere. U pitanju je matematika. Vivendi je kroz par godina utukao u Ubisoftove dionice preko 700 milijuna $ , a sada ih prodaje za dvije milijarde. Ubosoft tako ostaje u obiteljskom vlasništvu, a Vivendi ekipa je bez puno znoja pospremila milijardicu i tristo milijunčeka u banku. Čista win-win situacija. Ne znam zašto misliš da je problem ako su kinezi u posjedu određenog broja dionica. Strašan dio kapitala dolazi upravo iz Kine, a gospoda iz Tenceta se ne bave sađenjem kupusa nego investicijskim biznisom i dobrim dijelom vrlo profitabilnim segmentom IT-a.

    • bojanum

      @moordrak, 21.03.2018 - 20:43

      Zaista ne znam zasto i zao mi je da si iz mog posta izvukao teoriju zavjere i da je problem sto Tencet ulazi na europsko trziste. Ja sam samo napisao ono sto se zna. Vivendi je kupovao dionice Ubisofta, kako su oni rekli, da bi se prosirili na gaming industriju jer imaju kanal kako plasirati proizvod bolje nego sto se sada plasira, a to je tv program kojih imaju u izobilju. Sto se tice Tencet-a, mene uopce oni ne brinu i zaista me boli briga da li ce uzeti Ubisoft do kraja ili nece, samo sam izrazio misljenje da cim su kupili 5% znaci da ce ici do 30%. To je barem moje misljenje.

    • moordrak

      @bojanum, 21.03.2018 - 22:01

      Oprosti, možda sam bio malo grub u prethodnom postu, ali lijepo je kada se možeš prepisivati sa nekim tko ima dobre argumente i svoje mišljenje. Da, Vivedi grupa je imala plan proširivanja na gaming industriju obzirom da su kupili Gameloft, ali očito su htjeli pokriti sve segmente ne samo mobilni. Mislim da nikada nisu prežalili što su se “riješili” Blizzard-Activisiona. Pošto se radi o francuskom konglomeratu, krenuli su sa nekim velikim francuskim AAA studiom. Nisam siguran kakav su točno plan imali za razvoj Ubisofta jer ih percipiram otprilike isto kao i EA. Ubisoft je prilično etabliran na europskom i američkom tržištu zato ulazak kineza u vlasništvo Ubisofta može biti dobra stvar za sve. Možda nije toliko poznato, ali ulazak na kinesko tržište može biti dvosjekli mač. Kineze nije previše briga za plagijate, autorska prava i slično, ali kada imaš jednu kinesku tvrtku koja tvoj proizvod uzme pod “svoje” stvari se mijenjaju. Ne znam hoće li Tencet biti idući Vivendi, ali nekako sam mišljenja da će svježi kapital dobro doći Ubisoftu sa koje god strane došao. U konačnici, za nas gamere to samo znači da ćemo dobiti još odličnih naslova za igranje.

    • bojanum

      @moordrak, 22.03.2018 - 07:35

      Ma sve u redu, nisam se ja naljutio ili uvrijedio, ne brini. Ja vidim situaciju na slijedeci nacin. Tencet je prerastao azijsko trziste (budimo realni) i europsko trziste je sljedeca meta. Lakse je uci u Europu sa kapitalom i rasiriti ga na vise drzava, nego uci na americko trziste gdje su jaki igraci, a i te dvije zemlje su prirodni neprijatelj jedna drugoj (ekonomski gledano) pa bi bilo ipak “napornije” nesto napraviti na americkom, nego na europskom. Kinezi su vec usli na sva svjetska trzista u skoro svim granama ekonomije. Na red je dosla gaming industrija koja vrti ogromne novce. Mene iskreno cudi sto jos uvijek nisu “pokorili” bilo sto drugo osim Azije. U pravu si kada kazes da ce gameri profitirati. To je istina ali u svemu tome me brine samo jedna stvar, a to je taj njihov stav prema plagijatima (to ne postoji u Kini, i to zakonski ne postoji sto je nevjerovatno) i sve sto ide uz to. Brine me da ce se prema svojim proizvodima odnositi na nacin da nece previse brinuti o cheaterima, hackerima, raznim modovima itd. itd. Vivendi je imao dobar plan, donijeti gaming scenu na svoje kanale u Europi, kao sto trenutacno postoje kanali na americkom trzistu. Ta ideja mi se dopala zato jer trenutacno tako nesto ne postoji kod nas (ili barem ja ne znam). Ubisoftu ocajnicki treba svjezi kapital zato jer su u zadnjih 10-tak godina zagrizli izgleda preveliki kolac i sada dolazi na naplatu. Vivendi je imao zivu lovu za upucati u Ubisoft i samim time u kvalitetu gaming industrije. Kako ce to kinezi (ako dodje do preuzimanja) osmisliti, to cemo vidjeti. Svjetonazorski su totalno drugaciji od nas i nadam se da taj svjetonazor nece preslikati na Ubisoft.

    • moordrak

      @bojanum, 23.03.2018 - 00:21

      Nekako imam dojam da su kinezi “tihi” partneri. Njihov kapital je već duže vrijeme prisutan u mnogim svjetskim ekonomijama i čini mi se da oni previše ne “talasaju” nego rade. Opet, to je čisto neki moj subjektivni dojam. Tek ćemo vidjeti što će biti sa Ubisoftom.

    • bojanum

      @moordrak, 23.03.2018 - 12:13

      Dajem ti za pravo da je tako kako si napisao ali ipak mislim da kinezi moraju pokazati drugima da su prisutni i da su ovdje. Mislim da im je takav mentalitet, da moraju pokazati sto sve imaju i da su nadmocni nad drugima.Vidjet cemo kako ce ovo zavrsiti i koje taktike su u svemu ovome upotrebljene.

  • funky0308

    21.03.2018 - 11:42

    Vidjeti cemo sto ce biti. Da je ovo sada malo cudno – je ali da je i cudno…pa i to je. Mozda uz pomoc nekog drugog ostvare svoj naum. Neprijateljsko preuzimanje rijetko kada bude pametan potez pa se ja tome ni malo ne veselim. Taman kada je Ubi profunkcionirao kako treba, novi problemi su tu. Iskreno se nadam da nece uspjeti. Da Ubisoft treba kakvu dokapitalizaciju ili financije na neki drugi nacin – traziti ce to od investitora ili sami staviti upravljacki paket dionica na prodaju. Nisam za ovakve fore koje podsjecaju na nacionalizaciju nekretnina u bivsoj Jugoslaviji, samo sto ne otima drzava nego druga firma.

  • Dragan[MKD]

    21.03.2018 - 13:54

    Nakon 25% od Activision-Blizzard sad kupuju i 5% od Tencenta, nesto tu ne valja.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?