HCL.HR

Kako besplatno igrati PlayStation 3 igre na PC-u?

Zoran Žalac 03.09.2016.   •   39 komentara


Donosimo vam vodič kako zaigrati PlayStation ekskluzive poput Uncharteda, God of Wara ili Infamousa na računalu.

ds4-pc

Igre za PlayStation 3 od sada se mogu (besplatno) zaigrati i na PC-u – vijest je to koja zvuči odlično, a premda nije neistinita, kad ju se tako postavi može se doći do krivih zaključaka. Stoga smo odlučili raščistiti situaciju i složiti kratak vodič kako odigrati Sonyjeve ekskluzive na svom računalu.

KAKO TO FUNKCIONIRA?

Za početak treba naglasiti da se igre pokreću preko usluge PlayStation Now. Ako znate što je to i samo vas zanima kako aktivirati uslugu na PC-u, preskočite ovaj i sljedeći odlomak. Dakle, PS Now je usluga streamanja igara na zahtjev. To znači da na njoj ne možete kupiti igre koje će ostati u vašem vlasništvu. Isto tako, putem PS Now ne možete pokretati PS3 igre koje imate na blu-ray diskovima ili nedajbože piratske verzije skinute s interneta.

Ne možete igrati sve PS3 igre, a one koje igrate ne ostaju u vašem vlasništu. No, usluga je besplatna na sedam dana.

PlayStation Now nije besplatna usluga, ali ju je moguće isprobati besplatno na sedam dana, što je sasvim dovoljno da odigrate nekoliko igara. Vrijedi napomenuti da tih sedam dana traje jednokratno, ali je tehnički moguće napraviti novi račun poslije toga – samo s novim podacima, pa tako dobiti još sedam dana besplatnog igranja.

PlayStation™Now 3.9.2016. 14_54_25

U tih sedam dana nije vam ograničeno koliko igara možete pokrenuti ni koliko puta. Ograničeno je samo pokretanje igara na one koje su trenutno u ponudi, a to nisu sve igre koje su izašle za PlayStation 3, već oko tristotinjak odabranih naslova, od kojih većina ima svoje PC verzije.

ŠTO VRIJEDI ODIGRATI?

Među PS3 ekskluzivama u ponudi možete pronaći igre iz serijala kao što su Uncharted, God of War, Infamous, Killzone, Resistance, Ratchet and Clank ili Sly Cooper. Tu su još pojedinačne ekskluzive poput The Last of Us, Journey, Heavy Rain, Beyond: Two Souls, Motorstorm, Twisted Metal, Flower, The Unfinished Swan, ICO HD, Shadow of Colossus HD i druge.

PlayStation™Now 3.9.2016. 14_54_00

U ponudi trenutno nema traženih igara kao što su Red Dead Redemption, Metal Gear Solid 4 ili MGS HD Collection, Demon Souls, LittleBigPlanet ili Gran Turismo 6. To ne znači da ih jednoga dana neće biti – no ako tražite baš te igre, onda vam PS Now za sada nije od koristi.

ŠTO JE SVE POTREBNO ZA PLAYSTATION NOW?

S obzirom da se igre streamaju, nije vam potrebno jako računalo. Bitno je samo da imate minimalno Windows 7 SP1, USB 2.0 port i vezu s internetom. Što se brzine tiče, minimalno se navodi 5 Mbps-a, a preporučljivo je sve više od toga, optimalno 12 Mbps.

Nije vam potrebno divlje računalo – samo internetska brzina od minimalno 5 Mbps-a.

Osim ovoga, potrebne su vam još tri stvari – registrirani korisnički račun za PlayStation Network, gamepad i bankovna kartica. Spomenuli smo da je prvih tjedan dana besplatno pa vas možda buni što vam treba kartica, no to je jedan od zahtjeva kojim se ograničava da ne može baš svatko napraviti novi račun i igrati koliko ga je volja. Sony vam neće ništa naplatiti s te kartice, ali to je potvrda da ste legitimni korisnik. Što se tiče vrsta kartice, neće funkcionirati baš svaka. Provjereno se može koristiti VISA Electron, a za ostale kartice nam javite u komentarima svoja iskustva.

Što se gamepada/kontrolera tiče, preporučen je DualShock 4, odnosno službeni kontroler PS4 konzole kojega na PC možete spojiti USB kablom, ili putem bluetootha. Moguće je koristiti i druge kontrolere – primjerice Microsoftov Xbox 360/One kontroler, ali oni nemaju punu podršku za igre koje traže sixaxis kontrole (tipa Flower, Beyond, Heavy Rain). DualShock 3 kontroler također ima te kontrole, ali on nije službeno podržan na PC-u. PlayStation 3 igre ne možete igrati uz pomoć miša i/ili tipkovnice.

PlayStation™Now 3.9.2016. 14_30_19

PlayStation Now dostupan je u Europi, ali samo u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Belgiji i Francuskoj, što znači da službeno nije podržan za našu regiju. Samim time, korisnički račun za PSN mora vam biti postavljen na jednu od tih regija, preporučeno UK, tj. United Kingdom. Ako već imate PSN račun s nekom stranom adresom, za PS Now uslugu ga možete koristiti, ali besplatnih tjedan dana možete iskoristiti samo jednom, bez obzira je li to na PC-u ili na PlayStationu 4.

Dakle, ponovimo ukratko što sve treba za igranje PS3 igara na PC-u:

  • Računalo s Windows 7 SP1 (minimalno) i USB 2.0 utorom
  • Internetska veza s minimalnom brzinom od 5 Mbps
  • Registrirani korisnički račun za PlayStation Network
  • Kontroler
  • Bankovna kartica

KAKO PRISTUPITI PLAYSTATION NOW USLUZI?

1. Napravite PSN račun na ovoj stranici.

VAŽNO: Country/Region mora biti postavljen na United Kingdom ili neku zemlju u kojoj je PS Now službeno podržan. Mail adresa također mora biti važeća jer se račun aktivira putem maila koji vam Sony pošalje nakon registracije.

2. Nakon što ste aktivirali PSN račun linkom koji primite na mail, preuzmite instalacijsku datoteku na ovoj stranici.

3. Instalirajte program i pokrenite ga. U predviđena polja upišite datum rođenja (mora biti “punoljetan”) te za regiju/jezik odaberite United Kingdom. Kad vam se prikaže glavni ekran kliknite na “7 Day Free Trial“.

4. U otvorenom prozoru idite na prijavu (sign in) i popunite obrazac s podacima.

VAŽNO #1: Adresu morate upisati, ali je manje bitno što tu navedete. Naravno, podaci o kartici – broj kartice, vlasnik, datum isteka i sigurnosni broj – moraju biti ispravni. Odnosno, kartica mora biti važeća.

VAŽNO #2: Sony vam za sedam dana isprobavanja neće teretiti karticu, no vi morate promijeniti postavku da vam automatski ne naplaćuje pretplatu kad tih sedam dana prođe. Naravno, neće vam pretplatu aktivirati ako za to nemate dovoljan iznos na kartici, ali kako biste izbjegli moguća plaćanja prijavite se s vašim PSN računom ovdje, odite na Account pa Wallet, i na samom dnu stisnite edit te za “Automatically Add Funds to Renew Subscriptions…” postavite No, te snimite postavku.

5. Jednom kada ste odradili ove korake, iz glavnog menija možete pokrenuti neku igru. Prije toga samo budite sigurni da ste spojili kontroler s računalom.

KVALITETA SLIKE, LAG, OGRANIČENJA?

Igre na PlayStation Now usluzi streamaju se u 720p rezoluciji, a većina ih na konzoli po defaultu ide u 30 sličica po sekundi. Kvaliteta slike ovisi o vašoj brzini interneta, ali generalno je dosta solidna. Eventualni lag kod kontroliranja je pak druga stvar – šanse su da će vam biti osjetan, možda i toliko da vas odbije od igranja igara koje traže ručno pomicanje kamere.

Naši su dojmovi da nije neigrivo, ali naravno da nije “kao prava stvar”. Na kompromise morate pristati, a jedan od tih je dosta sporo učitavanje igara pa si svakako pripremite živce na to. Neke igre u pojedinim trenucima također mogu biti nedostupne, no učitat će se nakon više pokušaja.

PlayStation™Now 3.9.2016. 14_59_55

Sustav spremanja pozicije funkcionira baš kao i na PS3 konzoli, nema nikakvih emulatorskih quicksave opcija ni ništa tome slično. Ako na postojećem PSN računu već imate neke snimljene pozicije iz igara koje ste igrali na PS3 konzoli, tome nećete moći pristupiti. Igre imaju punu podršku za trofeje tako da svoja postignuća možete dijeliti s drugima jednako kao i svi vlasnici PlayStationa 3. Online multiplayer je također moguće igrati u igrama koje ga imaju, bez dodatnog plaćanja, zajedno s drugim igračima s PlayStationa 3.

ŠTO NAKON SEDAM DANA?

Ako ste slijedili gornje upute, PSN račun vam po isteku probnog roka ostaje aktivan, a Sony vas ne tereti za plaćanje. Ako se odlučite na aktivaciju usluge, pretplata za igranje na PlayStation Now usluzi dolazi u tri oblika – mjesečna iznosi 20 dolara, tromjesečna 45, a godišnja 100 dolara.

Ponuda igara će se proširiti, ali ne očekujte redovito obnavljanje iste. Također je najavljeno kako će usluga uskoro postati dostupna i u drugim europskim zemljama, možda čak i Hrvatskoj, pa ako vas trenutno muče problemi lošijeg prijema, lag bi se eventualno mogao smanjiti čim serveri za uslugu budu postavljeni nešto bliže našem teritoriju.

Označeno sa: ,

Komentari (39)

  • SemirTheChosen

    03.09.2016 - 17:25

    Hvala ti Zoki na ovom objašnjenju, baš sam se pitao kako to sve funkcionira s obzirom da do sada nisam nažalost imao PS3 te da baš nisam kontao ono da se može ps now usluga registrovati na regiju britanije iako ste na balkanu…sve u svemu kada sam čitao na oficijalnoj PS stranici pomislio sam da free trial usluga nije dostupna za našu regiju ikad ono BUM! Zoki sve pojasni! Velika Hvala čitavom HCL-u što postoji, šta bi mi bez vas?!

    • nikola2222253

      @SemirTheChosen, 03.09.2016 - 17:32

      Oni nama sve lijepo objasne uvijek .

  • mile159

    03.09.2016 - 18:07

    Trebalo bi navesti da postoji emulator x360ce putem kojeg mogu igrati svi sa onim starim gamepadovima.

    • SemirTheChosen

      @mile159, 03.09.2016 - 18:33

      Na koje gamepadove tačno misliš? Može li obični/hibridni PC-ov generic USB gamepad controler ?

    • mile159

      @SemirTheChosen, 03.09.2016 - 18:49

      Da, na to i mislim

    • roogac

      @mile159, 07.09.2016 - 01:44

      x360ce ne radi na svim aplikacijama… Kao naprimjer Ori and the Blind Forest, nema šanse. Sad me zanima da netko potvrdi da x360ce radi sa PSNow uslugom jer to bi bilo zaista super stvar malo se zabaviti sa PS3 ekskluzivama dok mi ne počnu predavanja.

    • SaSav

      @roogac, 02.12.2016 - 23:10

      ja sam igrao ori and the blind forest na x360ce 64 bit
      samo za informaciju da moze

  • liberiumplayer

    03.09.2016 - 18:11

    heavy rain,here i’m! 😀

    • nikola2222253

      @liberiumplayer, 03.09.2016 - 18:29

      Ja sam ga uzeo za ps4 heavy rain.

  • damirbritwa

    03.09.2016 - 18:22

    Kod mene neće da primi ni Master nit Visa. Kaze da je neispravan broj kartice

    • movie

      @damirbritwa, 04.09.2016 - 07:58

      Pa normalno kada podacci s kartice ne odgovaraju podacima o mjestu prebivališta kojeg si naveo prilikom reganja.

    • NikolaDexter97

      @movie, 06.09.2016 - 20:13

      A mi svi inače imamo englesku Visa karticu ođen po Crnoj Gori…

    • Caius

      @damirbritwa, 25.09.2016 - 14:22

      radi,moras samo odabrati adresu u Engleskoj neku i postanski broj a karticu ce lako prihvatiti meni radi normalno.

  • don5pro

    03.09.2016 - 18:32

    Eto sad Vjeran može ispunit si želju i ogdigrat the last of us na pc-u.

  • SemirTheChosen

    03.09.2016 - 18:35

    Nego Zoki; da li nam ostaju save game-ovi nakon što nam istakne 7 danski trial pa kad ponovo napravimo račun za novih 7 dana triala, ili će biti: nit luk jeli nit luk mirisali?

    • mile159

      @SemirTheChosen, 03.09.2016 - 18:50

      Ništa od save-ova

    • Zoran Žalac

      @SemirTheChosen, 03.09.2016 - 19:04

      Vezani su uz račun, tako da ne. Novi račun – novi sejvovi.

    • SemirTheChosen

      @Zoran Žalac, 03.09.2016 - 19:16

      Hvala vam obojici na informaciji inače bi se držo zubima za vjetar.. X)

    • SemirTheChosen

      @Zoran Žalac, 05.09.2016 - 10:22

      Koliko zahtjeva recimo Heavy Rain prostora ako se strimuje?

    • Czar

      @SemirTheChosen, 03.09.2016 - 19:16

      I ti svašta pitaš. To bi bilo prejednostavno za muljanje i nitko nebi plaćao pretplatu kad bi tako nešto funkcioniralo.
      Jednostavno ovih 7 dana ti je da isprobaš kako sve to skupa radi i imaš li uopće dovoljno dobar net za ovu uslugu, a nakon toga ti ne gine plaćanje usluge ako ju želiš nastaviti koristiti.

  • gamerr

    03.09.2016 - 19:15

    Postoji li mogucnost probe ako se nema kartica?

    • Zoran Žalac

      @gamerr, 03.09.2016 - 21:17

      Mislim da možeš napraviti virtualnu prepaid Visu na entropay.com, ne moraš imati otvoren račun u banci, jel.

    • RapthorPechina

      @Zoran Žalac, 03.09.2016 - 21:24

      Viš na. Svega se ljud nauči a ovom portalu

    • Luka1234

      @Zoran Žalac, 07.09.2016 - 18:48

      A kako to moze da se napravi?

  • vragec25cro

    03.09.2016 - 20:36

    pa uzmeš jednostavno visu electron i s njom se registriraš.na njoj nema minusa niti para samo kolko uplatiš.za takve stvari i internet kupovinu dušu dala 🙂

  • maucina

    03.09.2016 - 21:25

    Kako mislite da bi se mogo napravit novi racun za dodatnih 7 dana triala ako traze bankovnu karticu. Pretpostavljam da ju i traze da ljudi nebi tako iskoristavali trial verziju.

    • Zoran Žalac

      @maucina, 04.09.2016 - 17:00

      Paaa… nije zakonom zabranjeno da ti imaš više bankovnih kartica. Tj. bankovnih računa…

  • funky0308

    04.09.2016 - 17:25

    A vidi naslova…hahaga.. 24sata ga se ne bi postidila 😛

  • nightcomer

    04.09.2016 - 20:34

    Ne znam je li tako kod svakog, ali uz brzinu od 15/2 i dalje postoji lag od par djelica sekunde koji nazalost sve to cini neigrivim barem u mom slucaju. Da li je to normalno s obzirom da regija nije sluzbeno podrzana vec koristimo UK?

    • Zoran Žalac

      @nightcomer, 05.09.2016 - 19:46

      A nikada ti to neće biti 1/1 iskustvo, identično kao prava stvar. To je jedan od kompromisa.

  • MaliMicek

    05.09.2016 - 21:52

    7 dana tipa od 20. u mjesecu pa do 27. ili 7×24 sata gameplaya koji se odbrojavaju samo kada igraš ? Hvala.

    • Zoran Žalac

      @MaliMicek, 06.09.2016 - 00:21

      Kalendarski, od nedjelje do nedjelje (ili koji dan vec aktiviras).

  • Bazinga

    06.09.2016 - 20:27

    Zna netko do kad traje to? Odnosno do kad se može iskoristavati tih 7 dana besplatnih? Jel ima neki određeni datum ili kad god netko novi napravi novi acc dobi 7 dana for free?

  • JACK8

    06.09.2016 - 21:01

    Davno je postojala stranica preko koje se mogle igrati free putem streama,
    Naravno sony je kako se sjecam odkupio to i sad stavio da se sve placa, i napisali su da ce raditi par years na tome. I to vrijeme sad upravo doslo, TO je bilo pre jedno 3/4 godine kako se sjecam.
    Ubrzo sam nasao OnLive gdje sam igrao razne igree free putem interneta, naravno i oni su ugasili svoju uslugu. I sad je dosao tu sony, nista novo nit njihova ideja samo kopija 😀

  • Shone85

    20.09.2016 - 14:57

    Pozdrav, zanima me da li je moguce probati playstation now preko Payoneer Prepaid Debit MasterCard kartice, za sad nisam uspeo da se prijavim pa ako ne moze da ne pokusavam vise, hvala.

  • mliverpool

    23.09.2016 - 23:19

    još kad bi i radilo, onda bi i cijeli članak imao smisla….ovako, teško….

  • Caius

    24.09.2016 - 13:36

    POZ ljudi ja sluzbeno potvrđujem da ovo radi,morate samo odabrati adresu u Engleskoj neku i postanski broj a karticu ce lako prihvatiti meni radi normalno. LP

  • Shone85

    30.09.2016 - 03:57

    Sve ok ali stream u 720p i low grafika i nisu nst sto me bas privlaci…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?