HCL.HR

RETRO DOZA #220 – Nox, izgubljen u fantasy vremenu i prostoru

Gregor Stojev 21.05.2017.   •   9 komentara   •   Retro gaming


Solidni Nox možda i nije imao šanse protiv Diabla 2, no svejedno je vrijedno nakratko prisjetiti se tog zaboravljenog RPG dragulja.

Nox

2000. godine Electronic Arts je izdao jedan izometrični akcijski RPG za PC od developera Westwood naziva Nox. Nox nas je stavio u ulogu suvremenog čovjeka koji je pod misterioznim okolnostima iz svoje fotelje završio u paralelnoj dimenziji u kojoj vladaju zli čarobnjaci i hodajući mrtvaci. Na izboru su vam bile tri klase, svaka sa svojom odvojenom pričom i krajem iako su se sve vrtjele po istim lokacijama, samo u malo izmijenjenom redoslijedu. Na prvu notu možda i ne zvuči nešto pretjerano posebno, ali Nox je imao nekoliko trikova koji su ga odvajali od sličnih legendarnih naslova poput tada još vladajućeg Diabla ili Baldur’s Gatea.

Za početak, vaš lik nije mogao vidjeti sve što se zbiva na ekranu ako mu to zaista nije u vidnom polju. Tako se koristila jedinstvena dinamična metoda ograničavanja vida koja bi potpuno zaklonila ostale prostorije ili sve iza drveća i ostalih stvari koje su nam blokirale pogled. Za razliku od ranije navedene konkurencije, bačvice vode mogle su se koristiti za gašenje vatre, a neke prepreke trebale bi se i preskakati. Možda najinteresantniji od tih sustava bio je taj za bacanje čarolija koji je u početku bio zamišljen kao kombinacija tipki nalik kombinacijama u tučnjavama ili možda čak nečemu sličnom “nedavnoj” Magicki.

Retro Doza #220

Izvorno se Nox trebao igrati kontrolerom, no igra je time ispala prilično brza i teška što je sve nekako bilo pretjerano komplicirano, pa se od toga odustalo u svrhu jednostavnijih kontrola gdje bi se mišem kretali, a brojkama aktivirali sve ostalo. Ipak, u konačnoj verziji mogu se vidjeti ostaci tog prethodno zamišljenog sustava jer prilikom bacanja čarolija vaš lik još uvijek izvodi kombinacije raznih gesti.

Nox je naposlijetku bio prilično interesantna, pa tako i zabavna igra. Solidne ocjene i kritike koje je ostvarila potvrdile su da je sav onaj hype podignut godinu ranije bio dobro utemeljen. Nažalost, samo nekoliko mjeseci nakon izlaska na red je došao i nepobjedivi šampion žanra zvan Diablo 2, pa je Nox tako polako otplutao u zaborav poput dobrih snova koje smo jednom sanjali. Zato pogledajte video ispod i uzmite priliku da nam ti snovi napokon isplivaju na površinu i ako je ikako moguće zaboravite na trenutak Diablo. Znamo da je odličan, ali dajte se potrudite.

Označeno sa: , ,

Komentari (9)

  • nikola65478

    21.05.2017 - 15:21

    Sjecam se toga iz hacker magazina i znam da uz taj brojh nije došao hack cd.

  • Kosto

    21.05.2017 - 15:31

    Svaka čast Diablu, ali Nox i Dink Smallwood su mi draži 😛

    • krolesi

      @Kosto, 22.05.2017 - 09:38

      Prije par mjeseci sam išao ponovo prelaziti Dinka Smallwooda, prezabavan je.

  • l)oolvl

    21.05.2017 - 16:05

    Legendarna igra, daleko bolja od Diabla 2, a usudio bih se reći da je i danas konkurentna u svom žanru… Bilo bi lijepo vidjeti remaster..

  • dex19

    21.05.2017 - 20:12

    Odlična igra, nažalost podcjenjena

  • Slazar

    22.05.2017 - 14:32

    Molim vas ne budite smiješni, Nox je bio i ostao samo wannabe diablo

  • Strujko

    22.05.2017 - 17:58

    Nox nikad nije trebao biti konkurencija Diablu. Publika je samo krivo shvatila poantu igre. Nox je trebao biti RPG varijanta Quakea, jer je igra radena od pocetka za multiplayer, a single player prica je dodana naknadno da igraca nauci svim spellovima i mehanikama igre.

    • Gregor Stojev

      @Strujko, 22.05.2017 - 22:04

      Ima istine u tome sto velis. Za Nox se u pocetku u Americi organiziralo par turnira ali to i nije bas dugo opstalo kako su se vec iste godine sluzbeni serveli ugasili. Cijela ta prica je zapravo malo zalosna, ali Nox svejedno ima odlican single player i to nam nikad nece moci oduzeti 🙂

  • Jokerhere

    23.05.2017 - 20:18

    fenomenalini Nox

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?