HCL.HR

RETRO DOZA #234: Age of Empires – povijest na zabavan način

Gregor Stojev 27.08.2017.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Iako vas današnja doza možda i neće pretjerano iznenaditi, 20. godišnjica Age of Empires serijala potiče nas da i njemu posvetimo nekoliko paragrafa.

age-of-empires-retro (2)

Age of Empires jedan je od onih velikih naslova koji mi već neko vrijeme sjedi na listi čekanja za jednu skromnu dozicu, a kako je Microsoft prošlotjedni Gamescom iskoristio za proslavu 20. godišnjice tog popularnog RTS serijala, rekoh si sad je trenutak da se napokon i toga dotaknemo.

Osim što su brojni igrači u ovom trenutku zasigurno obradovani službenom najavom Age of Empiresa 4, paralelno s njime dobili smo i najavu da ćemo već ove godine moći zaigrati i Age of Empires Definitive Edition koji će kao prerada originala iz 1997. donijeti i razna druga poboljšanja jednoj od najboljih strategija ikad. Ali čemu zapravo tolika fama oko svega toga, nije li to još samo jedna od mnogih drugih takvih naslova za PC?

Pa… je. No, iako je Civilization razvoj svojih bogatih civilizacija prikazivao kroz “turn based” sustav još 1991. godine, korijeni Age of Empiresa ipak ga drže kao jednog od prvih naslova koji je isto prenio u RTS oblik, a upravo to je mnogima dobro sjelo pored ostalih tadašnjih, da ne kažem “izmišljenih” strateških igara poput Warcrafta ili Command and Conquera koji su vladale scenom kroz devedesete.

age-of-empires-retro (3)

Ipak, možda glavni razlog zašto su mnogi povjesničari mogli guštati uz Age of Empires tada je bila njegova jednostavna i razumljiva izvedba kroz koju su mali detalji isplivali na površinu bez da se pogubimo u nepotrebnim zidovima teksta ili kompleksnosti nekih drugih odvojenih sustava. Na primjer, osim kopanja ruda i cijepanja drvca za izgradnju nastambi, kroz maglu smo lovili divljač, pecali ribe, izbjegavali lavove i sl. kako bi nakon vatrice i osnovnog oruđa kamenog doba došli do ozbiljnijeg alata željeznog doba, i sve to bez da nas netko gnjavi nekakvim podmuklim diplomacijskim ponudama, premda je i taj sustav zapravo bio prisutan ali i pomalo skriven.

Vidite, developer Age of Empiresa – Ensemble Studios, dobro je znao da na prvom mjestu mora stajati igračeva zabava zbog čega su se odlučili ne preduboko istraživati povijesne činjenice s namjerom da njihov projekt bio najpreciznija povijesna simulacija, već samo zaviriti u knjige koje su se nalazile u dječjim odjelima knjižnica kako bih obuhvatili samo nužne, ali i svakome razumljive osnove. Pri tome naravno ne računamo šifre za svemirske marince koji pucaju lasere, jer je i toga bilo.

age-of-empires-retro (1)

S više od deset igrivih civilizacija već u startu, Age of Empires se nastavio prodavati u milijunima primjeraka godišnje dok svoji treći milijun nije dostigao već 2000. godine, a naredne bi 2001. studio tada pripao Microsoftu. I premda ćemo uskoro tek brojiti puni četvrti nastavak, serijal se kroz ovih prošlih dva desetljeća zapravo pojavio u dvadesetak izdanja, što ekspanzija, što spin-offova poput Age of Mythology ili AoE Online.

Mračne su vizije serijalu zato krenule tamo negdje oko 2009. nakon što je Ensemble Studios završio rad na ekspanzijama za Age of Empires 3 te prešao na Halo Wars poslije kojega je konačno prestao s radom kako ga je Microsoft odlučio zatvoriti. Od tada je budućnost Age of Empires serijala većinom ovisila o Microsoftu koji je, umjesto dugo očekivanog AoE 4, odlučio pak raditi nove ekspanzije za više od deset godina stari Age of Empires 2.

Ali da ne duljim, iako je kao svačiji favorit dvojka to ujedno i zaslužila, na red će nam napokon uskoro stići i nešto sasvim novo. Prije nego li se bacimo na to novo, kako to obično ovdje radimo pogledajmo zato malo staroga s videom gameplayja prvog Age of Empiresa.

Komentari (8)

  • YeYa

    27.08.2017 - 13:55

    Dobar članak. AoE mi je jedan od najdražih serijala, a definitivno su mi to najdraže strategije. Hype za AoE 4 😛

  • Zoran Žalac

    27.08.2017 - 13:58

    Kad objave cijenu Definitive Editiona splasnut će svo uzbuđenje oko igre. Plus, neće je biti na Steamu vjerojatno. Bilo bi pošteno od Microsofta kad bi Definitive Edition dali besplatno svim kupcima HD izdanja, ili barem uz 50% popusta, do određenog datuma.

    • nikola65478

      @Zoran Žalac, 27.08.2017 - 17:39

      Ovo igram obavezno kad izade.

    • MoGaming

      @Zoran Žalac, 28.08.2017 - 20:23

      Definitive Edition mi ima lošije boje od orginala,ova drečava crvena i druge boje koju su baš jako istaknute su super izgledale a u Definitive Edition sve je nekako ublaženo.

  • Lucija

    27.08.2017 - 15:04

    Pokraj C&C Generals-a i Red Alerta , jedna od najboljih RTS klasika 🙂

  • l)oolvl

    27.08.2017 - 18:28

    Dvojka je legendarna, ali i Empire Earth je bio super igra u sličnome stilu

  • Umbra

    27.08.2017 - 19:06

    Meni je nekako najdraži AoE 3, iako mi se ekspanzije nisu baš svidjele

    • jancec

      @Umbra, 28.08.2017 - 17:16

      Jedino po čemu je AoE3 bolji su vizualni efekti i brza gradnja jedinica.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?