HCL.HR

ZLATNI DABAR 2017: Pobjednici žanrovskih kategorija

Zoran Žalac 23.01.2018.   •   140 komentara


Pogledajte koje igre dobivaju nagradu Zlatni Dabar HCL portala za 2017. godinu jer ste vi, naša mila publika, glasali za njih kroz gotovo cijeli 12. mjesec. U žanrovskim kategorijama otkrit ćete koja igra je po vama najbolja pucačina, RPG, strategija i više.

ZLATNI dabar 2017 promo

Prije nekoliko dana otkrili smo vam jedan dio pobjednika našeg Zlatnog Dabra za 2017. godinu. U ovom videu preostaje nam objaviti koje ste igre izglasali kao najbolje u žanru. Na repertoaru imamo ukupno deset kategorija pa idemo vidjeti koga su vaši glasovi nagradili vječnom slavom Dabrovom.

VIDEO: I NAJBOLJE IGRE PO ŽANROVIMA SU…

Prije nego si uništite iznenađenje scrollajući kroz punu listu nagrađenih igara ispod, pogledajte ovaj video specijal u kojem predstavljamo pobjednike većine žanrovskih kategorija Zlatnog Dabra 2017 uz snimke gameplaya iz svake od nagrađenih igara, brzu rock glazbu u pozadini i malo energičniji no inače glas našeg urednika. Dodatnu energiju Igorovom glasu vjerojatno daje uzbuđenje zbog činjenice da smo objavom ovog videa još samo jedan korak do otkrivanja glavne nagrade – najbolje igre godine (strpite se još nekoliko dana za taj video).

Najbolja akcijska avantura:
Uncharted: The Lost Legacy

image_uncharted_the_lost_legacy-36210-3762_0007

(pobjeda s 35% osvojenih glasova)

Ne znamo je li to sudbina što je ovaj Uncharted pokupio trećinu vaših glasova i odnio titulu najbolje akcijske avanture. Ako jest, onda se za ovaj trenutak moralo poklopiti jako puno toga jer The Lost Legacy isprva nije ni zamišljen kao samostalna igra već kao DLC za Uncharted 4. Bilo kako bilo, prvi ženski Uncharted u nekim je segmentima nadmašio čak i četvorku, a igračima je ponudio upravo onoliko koliko je potrebno da zadovolje pustolovne apetite. To ste prepoznali i vi pa ste mu dali prednost nad nekim drugim, daleko većim igrama.

2. mjesto: The Legend of Zelda: Breath of the Wild (28% glasova)
3. mjesto: ARK: Survival Evolved (27% glasova)

Najbolja horor avantura:
Resident Evil 7

resident-evil-7-portal-concept-art-738x410.jpg

(pobjeda s 57% osvojenih glasova)

Resident Evil serijal već predugo nije prepoznat ni nagrađen Zlatnim Dabrom, no u 2017. ispravili ste tu nepravdu. Sedmi dio zaslužio je svoju nagradu pruživši nam neke stvarno nezaboravne scene, pogotovo ako ste ga zaigrali u VR modu. Možda to nije bila najstrašnija igra godine, ali vaši glasovi podržali su Capcomov eksperiment prebacivanja serijala u prvo lice. Već je i ta promjena za Resident Evil bila strašnija od bilo čega drugoga, pa nam je pao kamen sa srca kada smo dobili odličnu igru.

2. mjesto: Outlast 2 (25% glasova)
3. mjesto: The Evil Within 2 (10% glasova)

Najbolja pucačina:
Call of Duty: WWII

CallofDuty_WWII_E3_Screen_02

(pobjeda s 36% osvojenih glasova)

Fanovi Call of Dutyja nadali su se da će povratak serijala u 2. svjetski rat vratiti i gameplay dvojke otprije dvanaest godina, što se naravno nije dogodilo. Svejedno, novi je Call of Duty bio dovoljno poznat i taman toliko drugačiji koliko treba biti da biste ga proglasili pucačinom godine. S obzirom da mu konkurencija nikad nije bila teža, ovaj rezultat nitko ne može osporiti, pogotovo ne nakon što su mnogi već otpisali ovaj serijal poslije onog svemirskog ratovanja.

2. mjesto: Wolfenstein II: The New Colossus (27% glasova)
3. mjesto: PlayerUnknown’s Battlegrounds (25% glasova)

Najbolji akcijski RPG:
Assassin’s Creed Origins

ac origins dabar

(pobjeda s 53% osvojenih glasova)

U žanru akcijskih RPG igara prošle godine vladala je velika gužva. Stoga je pravo iznenađenje kako je pobjednik te kategorije uspio odnijeti više od polovice vaših glasova. Legenda o Bayeku iz Siwe ostavila je popriličan dojam na vas, gotovo kao da ste pali pod čari prevrtljive Kleopatre. Ne krivimo vas ako jeste, bolje i to nego da vas je sunčanica opalila. U bilo kojem slučaju, Assassin’s Creedu ovo nije prvi Zlatni Dabar pa barem znamo da ta ugrožena životinjica neće biti usamljena u Ubisoftovim uredima.

2. mjesto: Horizon Zero Dawn (25% glasova)
3. mjesto: Middle-earth: Shadow of War (9% glasova)

Najbolji strateški RPG:
South Park: The Fractured But Whole

fractured-but-ss

(pobjeda s 42% osvojenih glasova)

Kad smo vidjeli ovaj rezultat, mislili smo da su Matt Stone i Trey Parker u Dabru izveli najveću sprdačinu do sada. No, šala je na nama. Iako su Divinity: Original Sin 2 i Persona 5 bili među najbolje ocjenjenim igrama prošle godine, sudeći prema vašim glasovima, South Park je imao bolji omjer pristupačnosti i humora. I to je sve što možemo reći o ovom izboru. Svako daljnje objašnjavanje dovelo bi nas u opasnost da se Cartman i ekipa umisle kako su bogovi gaminga.

2. mjesto: Divinity: Original Sin 2 (34% glasova)
3. mjesto: Persona 5 (15% glasova)

Najbolja strateška igra:
Mario + Rabbids: Kingdom Battle

mario rabbids kingdom battle dabar

(pobjeda s 53% osvojenih glasova)

E sad možemo reći da smo doživjeli sve jer je za pobjednika kategorije najbolje strateške igre izglasana jedna konzolaška ekskluziva. Svaka čast Super Mariu i Ubisoftovim Rabbidsima, ali na njih se inače ne bismo kladili, kao prvo da će se spojiti u nešto uspješno, a kao drugo da će imati izazovnu stratešku igru po formatu XCOM-a. No, Ubisoft je za razliku od nas spreman na rizik i zbog toga je sada tu gdje jest – ispred ostalih strateških ekskluziva za PC.

2. mjesto: Total War: WARHAMMER II (30% glasova)
3. mjesto: The Elder Scrolls: Legends (13% glasova)

Najbolja platformerska igra:
Super Mario Odyssey

odyssey-dabar

(pobjeda s 64% osvojenih glasova)

Super Maria ste već okrunili titulom najbolje Switch ekskluzive, a u žanru platformera pokazali ste nam koliko je superioran nad konkurencijom. Mariov pobjednički rezultat od 64 posto vaših glasova najveći je postotak u prošlogodišnjem Dabru. Eto, tko bi se nadao da je jedan veteran gaming industrije u tako dobroj formi. Neki zločesti ljudi već su počeli širiti priče kako stalno nosi kapu jer je oćelavio. Nakon Odysseyja napokon znamo da to, na ovome svijetu, što kažu, nije istina.

2. mjesto: Cuphead (29% glasova)
3. mjesto: Sonic Mania (3% glasova)

Najbolja vozačka igra:
Gran Turismo Sport

Gran-Turismo-Sport-Alfa-Romeo-4C-Gr3-02

(pobjeda s 29% osvojenih glasova)

Igre utrkivanja u 2017.-oj su odvozile krug za pamćenje. Svaki je kandidat bio poseban po nečemu, a vama se najviše svidjelo mrežno natjecanje Gran Turismo Sporta. Nekima je malo zasmetao manjak sadržaja, ali vaši glasovi pokazali su da ste u ovoj PlayStation 4 ekskluzivi prepoznali odličan temelj, možda čak i nadu da će igra kroz buduća ažuriranja postati najbolji Gran Turismo do sada.

2. mjesto: Forza Motorsport 7 (25% glasova)
3. mjesto: Project CARS 2 (18% glasova)

Najbolja borilačka igra:
For Honor

for_honor_25 dabar

(pobjeda s 36% osvojenih glasova)

For Honor nije tipičan primjerak žanra tabačina, ali vama je očito dosta mlaćenja u 2.5D obliku i spremni ste za nešto novo. Istina, For Honor je nešto novo i zanimljivo na tržištu, a tijekom svoje prve godine imao je različitih uspona i padova. Vrlo vjerojatno neće doživjeti popularnost ostalih Ubisoftovih naslova, ali u 2017. će ostati zabilježen kao dobitnik našeg Zlatnog Dabra..

2. mjesto: Tekken 7 (33% glasova)
3. mjesto: Injustice 2 (23% glasova)

Najbolja sportska igra:
FIFA 18

FIFA 18 Kick Off (In Menus)

(pobjeda s 46% osvojenih glasova)

FIFA je ponovno u naletu. Drugu godinu za redom EA Sports osvaja trofej Zlatnog Dabra i drugu godinu za redom mi se nadamo da zbog toga neće (p)ostati umišljeni poput lica koje predstavlja igru. Na kraju dana više se ne postavlja pitanje je li FIFA zaslužila ovu nagradu nego – hoće li ju zadržati i nagodinu.

2. mjesto: Pro Evolution Soccer 2018 (27% glasova)
3. mjesto: NBA 2K18 (23% glasova)

Označeno sa:

Komentari (140)

  • mili1985

    23.01.2018 - 19:04

    South Park ispred Divinitya kao strateški rpg !? Koju posluku porati!? Kome!? Kako!?

    • Alexa

      @mili1985, 23.01.2018 - 19:08

      pa nekima je smesniji ali meni se ova south park igra ne sviđa

    • Macak gamer

      @Alexa, 23.01.2018 - 19:24

      A slika ti je iz sauth parka

    • Alexa

      @Macak gamer, 23.01.2018 - 19:28

      pa da ali mislim da je ova igra losa

    • phoda

      @mili1985, 23.01.2018 - 19:23

      South park je strateski rpg samo na papiru

    • berac_malina39

      @mili1985, 23.01.2018 - 21:38

      Definitivno. Nimalo mi se ne sviđa taj isometric/bird view koji Divinity ima. South Park je bio smiješan i imao je vrlo dobre trenutke, zabavnu priču, dobar customizing itd.

    • vlatko2003

      @berac_malina39, 23.01.2018 - 21:52

      pise strateski rpg ne smijesni

    • berac_malina39

      @vlatko2003, 24.01.2018 - 08:48

      Pa igra i je strateški rpg

    • Euros

      @mili1985, 23.01.2018 - 22:55

      U potpunosti se slazem,no danasnja mlada omladina nema zivaca,niti zeli ukljuciti vijuge za neki kvalitetan CRPG.
      Takodje sugavi Mario ispred TW:WII i W40k:DoWIII u segmentu RTS igara,nikad nije bilo niti ce ikad biti.
      No,sta ocekivati kad vecinom glasaju deca od 6-15 godina.

    • Igor Belan

      @Euros, 23.01.2018 - 23:30

      Malo ti kriva percepcija godina, radi se o većinski 15+ glasačima, čak bi najveći postotak trebao imati 20 godina i više. Ali lako za to – očito su ti rezultati malo čudni… i nama su bili mjestimice, ali ponavljam – nominacije su takve da sve može pobijediti ili biti na drugom mjestu s punim pravom. RTS kako si ti rekao i “strateška igra” nisu baš isto, odnosno strateška igra je širi pojam i Mario + Rabbids je jedna od istaknutijih igara koja po nama upada u takvu široku kategoriju ove godine. Samo je stvar u tome da je šarena i vesela dizajnom (i Switch ekskluziva) pa neki od vas to odmah deklasiraju kao nekakvu dječju igru za neki tamo strani konzolaški sustav s kojim niste upoznati i zbog toga vam odmah nije ni draga cijela stvar. Ako ti je tako lakše to percipirati, možeš igru zvati XCOM: Murderfest jer tako zvuči muški i ozbiljno :), ali ispod haube je približno podjednaka razina profinjenosti dizajna, taktičkih i strateških mogućnosti kao u nekakvom XCOM naslovu. Od svih neočekivanih rezultata ove godine, meni je zapravo drago da se Mario + Rabbids istaknuo negdje.

    • ShyGuy1992

      @Euros, 25.01.2018 - 16:28

      Odrastao sam na Rome total war 1 i Medieval total war, tak da mozemo reci da sam malo stariji RTS igrac. Igrao sam i Xcom-ove. Igrao sam i novi Warhammer. I mogu reci da mi je Mario bolja igra od warhammera. Zasto? Jer je warhammer previse casual. Ni blizu nema detalja niti strateskih elemenata kao sto je imao Shogun 2 ili Atilla npr. Mario je Xcom sa skinom i nekim popravljenim glupostima poput RNG neprijatelja. Napočetku svake misije moraš hodat grid po grid da ne otkrijes prerano neprijatelje i da te ne okruze. Iritantno i brzo dosadi.

  • Smoolex

    23.01.2018 - 19:08

    Uhh, ima tu svašta.

  • darkstar

    23.01.2018 - 19:22

    Ja mislim da bi najbolja pucačina morala biti wolfenstein 2.

    • delko

      @darkstar, 23.01.2018 - 20:47

      Moc napucavanja nije nigdje dobro izvedena kao u Wolfensteinu 🙂

    • darkstar

      @delko, 24.01.2018 - 15:43

      Upravu si, ne znam šta su imali na umu oni koji su glasali za Call of Duty.

    • Igor Belan

      @darkstar, 23.01.2018 - 23:31

      Ja isto 🙂

    • Cro legend

      @Igor Belan, 24.01.2018 - 13:00

      Svi se zale zbog cod ww2, a je li sam ja jedini koji misli da Fifa 18 nije zasluzila zlatnog dabra, mislim igrao sam je i definitvno po meni jedno od vecih razocaranja ove godine…

    • darkstar

      @Cro legend, 24.01.2018 - 17:38

      Nisi jedini.

    • pleto

      @darkstar, 24.01.2018 - 07:47

      Da, ne mogu vjerovati da nije pobijedila

  • hrga007

    23.01.2018 - 19:29

    kako je ark skupio 27% i cod pobjedio za najbolju pucačinu jasno je svima na hcl stranici

  • MoGaming

    23.01.2018 - 19:30

    Najbolja strateška igra “MARIO + RABBIDS: KINGDOM BATTLE”?? Jel ovo ozbiljno ili zezate?

    • AceRimmer

      @MoGaming, 23.01.2018 - 20:24

      Djeca… ta mala, balava kopilad, nezahvalni smradovi, kmecava gamad…

    • BONZO

      @AceRimmer, 24.01.2018 - 00:33

      Kiki moj

    • SemirTheChosen

      @AceRimmer, 24.01.2018 - 05:21

      cemu emocije?! lol

    • Vexido

      @MoGaming, 23.01.2018 - 21:07

      kod angry joea u top 10 2017 igara warhamer 2 je zauzeo visoko 3. mjesto ,a ovdje nije pobijedilo ni u svojoj kategoriji 😛

    • Igor Belan

      @Vexido, 23.01.2018 - 21:50

      TOP 10 liste i nagrade poput Zlatnog Dabra sa specifičnim kategorijama su dosta drugačiji koncepti… nije baš za usporedbu, a pogotovo kad se priča o glasu naroda, koji je drugačiji od zajednice do zajednice.

    • MoGaming

      @Igor Belan, 25.01.2018 - 13:54

      Ma znam ja da ovo funkcionira na glasovanje,moj komentar se odnosi na sve ove što su glasovali za ovo kao najbolju strategiju. Meni je zanr strategije br 1. To je za generalno gledajuci zanr s “ozbiljnim” igrama tj. da se uključuje ozbiljan pristup i razmisljanje. Ne znam kome uopce ideja super mario s strateškim elementima,vjerojatno su mislili da iscjede sve opcije moguće. Dobrih strategija je malo godišnje,warhamer ima isto mana ali je puno bolja strategija od ostalih.I izbor kartaške igre na 3. mjesto također nadodaje da je u biranju sudjelovalo puno ljudi koji uopce ne igraju strateški zanr.

    • pleto

      @Vexido, 24.01.2018 - 07:50

      Ta njegova lista je smeće od liste, on je listu slagao po svojem ukusu, lista mu je katastrofa

    • ShyGuy1992

      @MoGaming, 25.01.2018 - 16:14

      Jesi igrao? Ili pljujes bezveze?

  • Dragan[MKD]

    23.01.2018 - 19:42

    GT Sport ispred Forza i Cars 2? Ozbiljno, wow nisam ocekivao ovo, kao ni Lost Legacy ispred Zelda ali eto.

    • berac_malina39

      @Dragan[MKD], 23.01.2018 - 21:39

      Slažem se za Lost Legacy, iako sam i sam glasao za to jer ipak…igrao sam kod frendice i predobra je igra, a Zeldu nisam imao šanse isprobat.

    • pleto

      @Dragan[MKD], 24.01.2018 - 07:51

      Zašto ne bi bio?

  • ivan566

    23.01.2018 - 20:16

    Puno previse iznenadjenja za komentirat. Ali da AC origins (53%) tako ubije Horizon Zero Dawn(25%). Svaka cast ACO ali Horizon Zero Dawn. 🙁

    • darijoman

      @ivan566, 23.01.2018 - 21:52

      A je ga otresao AC svaka čast 😀

    • Leptirov

      @ivan566, 23.01.2018 - 23:09

      Ja glasao za AC Origins jer mi je drag i da ne bude bruka – jer je i Horizon u izboru. Ono ispala rapsodija. Horizon Zero Down je TOP3 za 2017., a nije uspeo da pobedi u žanrovskom izboru, tačnije nije bio ni blizu.

    • pleto

      @Leptirov, 24.01.2018 - 07:54

      Ma Horizon je odlična igra, al AC također, teška odluka… na kraju sam glasao za AC, sitnice su presudile

  • _Someone_

    23.01.2018 - 20:25

    Ne mogu se oteti dojmu da je ovo najgori dabar ikad. Dobro ljudi kakvi su ovo rezultati, ovo nema veze s pameću. Točno se vidi utjecaj Igorovih videa na youtube-u. Sjatila se ekipa s youtubea, poklikala ono što se tamo vrti, što je in, iako 90% ostalih igara niti vidjela nije, a mi ostali s ovim bućkurišem od rezultata. Mene bi u HCL-u u par slučajeva bilo sram poslati taj kipić

    • Igor Belan

      @_Someone_, 23.01.2018 - 21:43

      Ne mogu se oteti dojmu da si napisao identičan komentar već ispod prošlog videa. Možda zato jer jesi 🙂 Skužili smo stari – ti si banan, napravio si novi acc, sad opet udaraš po negativi gdje god stižeš i puno si upućeniji u gaming od većine glasača. Btw, The Lost Legacy je uvjerljivo pobijedio u kategoriji gdje su Zelda i ARK, dvije igre koje sam snimao… dok The Lost Legacy nisam uopće videom pokrio. Ali pretpostavljam da ćeš to pripisat slučajnosti i držat se svojih teorija i dalje :(. Uglavnom, svi ste imali podjednako pravo glasa, sve nominirane igre imale su pravo pobijediti u svojim kategorijama…. i sad evo imamo konačne rezultate fino prezentirane pa ih možete prokomentirati. Možete ih prokomentirati popt tebe tako da vrijađate druge glasače što su glasali za stvari koje vi niste htjeli da pobijede ili možete biti zrele osobe i komentirati što vi mislite da je trebalo pobijediti, argumentirati zašto vi mislite da je neka igra više zalužila neku nagradu itd. To bi bilo zrelo, odraslo i normalno jel, sve ostalo je upravo dječje ponašanje.

    • _Someone_

      @Igor Belan, 23.01.2018 - 21:50

      Ti si slijep pored zdravih očiju, pogledaj samo ozračje, dosta ljudi dijeli moje mišljenje jer ekipe s youtubea ovdje nema. I ukazat ću još 10 puta na ovo ako treba jer vi jednostavno ne želite slušati i odmah napadate. Primite kritiku kao ljudi, zeznuli ste ovaj puta i dobro, idući puta će biti bolje

    • Igor Belan

      @_Someone_, 23.01.2018 - 22:01

      Jasno je da se hrpa ljudi ne slaže s rezultatima glasanja, ali hej – možemo bit djeca koja copy-pastea komentar i ponaša se isključivo agresivno u komentarima ili zreli ljudi dok pričamo o tome.

    • _Someone_

      @Igor Belan, 23.01.2018 - 22:26

      Ne znam zašto si se uhvatio copy-pasteanja, nije da idem okolo i trolam po ostalim člancima. Komentiram opet jer ste objavili nove rezultate. To što rezultati idu u istom smjeru pa mi je i komentar sličan… Oprosti ako su dozvoljeni samo komentari s novim sadržajem. Bolje se malo dotakni samih rezultata. Smatraš li da je ovaj novi način glasovanja dobar? Jesu li ovi rezultati tebi ok? Ne vidiš ništa sporno?

    • gundogan

      @Igor Belan, 24.01.2018 - 01:36

      Mene samo zanima zasto je zelda u kategoriji akcijska avantura, a ne akcijski rpg.

    • Igor Belan

      @gundogan, 24.01.2018 - 02:21

      Ta dva žanra se lagano preklapaju vec par godina – izlaze igre s elementima karakteristicnima za oba zanra, pa su na kraju jedna specificna mjesavina koja se moze tumačiti kao RPG koji naginje ka akcijskoj avanturi i obrnuto. Tako da je zeznuto staviti ih u jedan zanr jer su pomalo oboje…plus u ta dva zanra cesto se nađu neke od najboljih igara godine… i bude ih puno. A kako ne mozemo imati milijun kategorija u Dabru, moramo grupirati igre u najsmislenije kategorije po našem sudu, a da i dalje sve igre koje su obiljezile godinu na neki nacin imaju sansu dobiti nagradu. Uglavnom, Zelda nam je više akcijska avantura nego akcijski RPG, iako ja osobno ne bih rekao da je krivo nazvati je onako okvirno i RPG-om.

    • gundogan

      @Igor Belan, 24.01.2018 - 11:55

      Pa znam ja to sve, ali nekako je prirodnije da je u kategoriji s ACO i HZD nego s unchartedom.

    • Lovrogamer

      @_Someone_, 23.01.2018 - 22:11

      Pratim HCL na youtubeu i svaki dan sam na portalu i tu i tamo provjerim forum, a vjerujem da nas tu ima vise takvih tako da ti ta teorija ne drzi vodu. Nema ljutnje samo kazem.

    • _Someone_

      @Lovrogamer, 23.01.2018 - 22:33

      Generaliziranje je loša stvar, slažem se. Kad kažem ekipa s youtubea ne mislim doslovno na svu ekipu koja prati HCL na youtubeu. Očito je da se tamo pretežno skuplja mlađa ekipa koja spama s “kaće ark”,”prvi”, “igore najbolji si, snimaj hello neighbor”. No naravno, ima i normalnih korisnika

    • Igor Belan

      @_Someone_, 23.01.2018 - 23:57

      Generaliziranje je stvarno loša stvar 🙂 Drago mi je da se barem tu slažemo. Na YouTubeu pretežito komentira mlađa ekipa, ali to ne znači da je većina publike ta mlađa ekipa.

  • BONZO

    23.01.2018 - 21:01

    Mene samo zanima zašto odjednom nije RPG i DLC nego “Er Pe Ge” i “De El Ce” haha (video)?

    • Igor Belan

      @BONZO, 23.01.2018 - 21:37

      Ovo je prvi put da kažem “ER PE GE” u videu umjesto AR PI ĐI 🙂 Dobro uho imaš stari. Jednostavno mi je po scenariju bilo prirodnije reći ER PE GE ovaj put. I jedno i drugo je ispravno inače.

  • Tony Ghost 1811

    23.01.2018 - 21:02

    Zabrinut sam kome svijet ostaje.

    • Igor Belan

      @Tony Ghost 1811, 23.01.2018 - 21:36

      Što ne bi bilo bolje jednostavno bit zrela osoba i napisat s kojim dijelom nagrada se slažeš, a s kojim ne? :/ Ovo je 13. Zlatni Dabar, dobar dio nagrada je uvijek glas publike, i uvijek postoje kategorije oko kojih se lome koplja… i onda zreli ljudi pričaju o tome.

  • crolink07

    23.01.2018 - 21:06

    The Lost Legacy počeo jedne subote oko 10 sati i završio poslije ručka,ukupno otprilike 5 sati igranja.Nisam ni mislio da će 150-satna Zelda pobijediti ali super je i drugo mjesto,znači da su joj dali glas i oni koji nemaju Switch?

    • SonOfZeus

      @crolink07, 24.01.2018 - 01:09

      150 sati? Da se komotno proci u 5 sati.

    • crolink07

      @SonOfZeus, 24.01.2018 - 06:15

      Rekord za Zeldu je 48 min ali u 5 sati se ne može preći ako uživaš u igri,100 sati minimalno,150 ako želiš “skupit sve”.

    • Oblakoder

      @crolink07, 24.01.2018 - 09:51

      Zapravo debelo si slagao jer ako zelis skupiti sve treba jedno 300 sati 🙂

    • crolink07

      @Oblakoder, 24.01.2018 - 11:40

      Onda nisi našao Korok masku? Bez nje i više od 300?

    • Oblakoder

      @crolink07, 24.01.2018 - 12:18

      Ako cemo da pricamo ozbiljno pod prelazak Zelde podrazumevam resavanje main duestova i svih shrina. Tvrdim 100% da je nemoguce resiti sve shrine i main questove bez 150 sati pod uslovom da se ne prepisuje(bacanje pogleda na youtube). Pronaci sve lokacije secanja i shrina pa onda resiti sve zagonetke nije ni malo jednostavan posao. Onda tek mozemo da pricamo o korok semenima, sporednim misijama, pronalasku svih komada odece, fontanama i ostalim zajebancijama 🙂

    • SonOfZeus

      @crolink07, 24.01.2018 - 14:01

      Kmekmekme, na svakom clanku svaki tvoj komentar je o zeldi ili uzdizanju nintenda. Olaksaj taj fanboyzam malo, croLINK.

    • Oblakoder

      @SonOfZeus, 24.01.2018 - 14:54

      A jbg da nema tog fanbojizma u ni jednom poznatom univerzumu Lost Legacy ne bi bio ispred Zelde 🙂

    • SonOfZeus

      @Oblakoder, 25.01.2018 - 19:43

      da nema tog fanboyzma, ne bi igra koja se u pocetku vrtila na 20fpsa, i konstantnim dipovima dobila na iti jednom sajtu 10/10. Budimo realni, jedan prey se popljuvao zbog neoptimizacije, ali ako je zelda sa svojom simple grafikom u pitanju, onda je ok?

    • Oblakoder

      @SonOfZeus, 25.01.2018 - 20:13

      Ja sam je komplet odigrao u portable modu i igra radi skoro pa savrseno i verovao ti ili ne za 200 sati igranja samo sam na par mesta primetio pad fps-a. Recezenti su ocenili kvalitet igre koji je za cistu stotku! Znaju ljudi da se ti fps problemi resi cas posla, a sve i da nije tako nema razloga da se ponasas kao deriste kome je Nintendo uzeo lizalicu, imas emulatorsku verziju u 60fps pa uzivaj u najboljoj igri svih vremena 😉

    • crolink07

      @SonOfZeus, 24.01.2018 - 15:10

      Zeusovo kopile ( da sin?haha ), gdje si vidio da kmečim? Drago mi je da nisam ljubomorni balkanski siroti bezveznjak pa mogu igrati najbolje ekskluzive od oba svijeta, PlayStationa i Nintenda.Trenutno je 70% : 30% za Plejku.

  • 312AE

    23.01.2018 - 21:06

    Uiii, cijela pobuna je nastala. Pa večinom je lista ok, ali ima stvarno zapanjujučih rezultata u negativnom smislu. Ako Horizon ne odnese titulu za igru godine, bude ljudima srce puklo.

  • chupacabra1

    23.01.2018 - 21:16

    Znam da se o ukusima ne raspravlja, ali možda bi trebali razmisliti o promjeni formata jer neki od rezultata su tragikomični.

  • karlod1997

    23.01.2018 - 21:21

    tooo , fifa18 najbolja sportska igra, ja zadovoljan haha

    • pleto

      @karlod1997, 24.01.2018 - 08:02

      to su sigurno krivo prebrojali glasove

  • Stajic51

    23.01.2018 - 21:26

    “DLC” Uncharteda ispred jedne Zelde koja je sirom sveta pokupila 150 GOTY nagrada, pa odmah posle toga sam ugasio video, jer mi je jasno ko ovde glasa. AC Origins duplo vise glasova od HZD-a, koji ce na kraju dobiti zlatnog dabra za igru godine, evo ubedjen sam.

    • darijoman

      @Stajic51, 23.01.2018 - 21:55

      Ne vidim razloga zašto AC ne bi dobio zlatnog dabra

    • Stajic51

      @darijoman, 23.01.2018 - 22:02

      Nije to nikakav problem, naprotiv, problem je sto ce zlatni dabar za igru godine dobiti igra koja je pometena u svojoj kategoriji.

    • Igor Belan

      @Stajic51, 23.01.2018 - 22:04

      Dvije su nagrade za igru godine u ZD2017 – jedna od naroda i druga standardna od redakcije… ti misliš da ćemo mi izabrat… Zeldu ili? 🙂

    • Stajic51

      @Igor Belan, 23.01.2018 - 22:12

      Ne, mislim da cete izabrati Horizon Zero Dawn, bar sam ja takav utisak stekao dok sam slusao vase komentare o toj igri. Iskreno, nisam odigrao ni Zeldu, ni HZD, iako sam sve prethodne Zelde do sada odigrao, izuzev nekoliko koje su izlazile za Gameboy. Switch jos uvek nemam, za Horizon jos uvek nisam nasao dovoljno vremena i novca da izdvojim, ali po onome sto sam video i citao o obe igre, a, moram priznati, ima sigurno i malo subjektivnosti, Zelda je za mene dva koplja ispred HZD-a.

    • Igor Belan

      @Stajic51, 23.01.2018 - 22:21

      A evo da ne uništim iznenađenje mogu ti reć samo da GOTY od naroda i GOTY od HCL redakcije neće biti isti 🙂

    • Stajic51

      @Igor Belan, 23.01.2018 - 22:31

      To mi je drago, kad možemo da očekujemo proglašenje pobednika, da tako nazovem?

    • SonOfZeus

      @Stajic51, 24.01.2018 - 01:13

      Jel ti citas kaj pises? Po onome sto si vidio? Zasto subjektivni dojam naglasavas kao cinjenicu? Ja sam igrao obje, i HZD mi je dva koplja bolji. To ne znaci da cu kmecat po komentarima kakva je nepravda ako Zelda pobjedi, makar me razocarala. Premonotona je. Npr. Mario mi je deset bolji.

    • Stajic51

      @SonOfZeus, 24.01.2018 - 01:27

      Druže, pratim obe igre još dok su na početku razvoja bile i znam o igrama više nego mnogi koji su ih i igrali i pogledao sam toliko materijala da mogu da imam sopstveno mišljenje, makar bilo i subjektivno. Ako pogledamo i GOTY nagrade, od stručnih ljudi, Zelda je pojela sve ostale, ali sve, ima preko 150 nagrada, HZD nema ni 10,na osnovu toga je tvoje mišljenje daleko subjektivnije od mog.

    • SonOfZeus

      @Stajic51, 24.01.2018 - 14:00

      majstore, to je kao da tvrdis da bolje znas programirati od programera makar ti nikad nisi programirao, ali si gledao o tome puno videa! Strucnjace, smiri se.

    • Oblakoder

      @SonOfZeus, 24.01.2018 - 16:44

      To sto si napisao nema nikakvog smisla, kakvo ti je poredjenje za programiranje? Stajic tvrdi ono sto 99% planete tvrdi, a to je da je Zelda najbolja igra 2017 godine, mozda cak najbolja igra svih vremena. Prosecna ocena, kritika struke, vecinsko misljenje igraca(mislim na svet ne na region), osvojene nagrade itd sve je to ubedljivo na strani Zeldi 🙂
      Uvek postoji ono o ukusu ne vredi raspravljati, tako da nemojte se zestiti 🙂

    • Stajic51

      @SonOfZeus, 24.01.2018 - 17:44

      Zašto si se ti toliko našao prozvanim? Šta pokušavaš da dokažeš? Vidim odgovaraš i drugima na komentare o Zeldi i lupaš etikete fanboyeva, a ne vidiš da to stvara kontraefekat. Opusti se, garantujem da Zeldu nisi zaigrao, ali je lakše osuditi mene koji sam bio iskren, pa svoje laži koristiš kao argumente da lečiš svoje komplekse. I je l vam nije malo čudno, da svi mi optuženi Nintendo fanboyevi podjednako cenimo i Playstation i Microsoft i sve što je vredno poštovanja, a vi koji nas optužujete pljujete po svemu što nije na PS-u?!
      I ovo poređenje oko programiranja je totalna glupost, ali totalna, jer igranje igara nije zanimanje i ne treba nikakva škola ili edukacija za to. Reci mi samo na osnovu čega bih ja promenio mišljenje ako bih igre zaigrao, iako sam sve to video na yt?

    • crolink07

      @Stajic51, 24.01.2018 - 18:18

      Ne zamaraj se glupim komentarima Zeusovog sina. Stalno mi prigovara da sam Nintendov fan a koliko se igram na PlayStationu prije bi se moglo reći drugačije.Uz Zeldu sam desetljećima i NIKAD me nije razočarala i tako je bilo i s ovom zadnjom.
      I sad je zbog te budaletine ne bi smio hvaliti?Hvalio sam i HorizonZD,fantastična igra,to je Zeusovom kopiletu promaklo.Hvalio sam Wolfenstein 2, upravo igram ACOrigins i super se zabavljam,ali eto,ja sam Nintendov fanboy,pa neka mu bude ako ga to zabavlja ponavljati.

    • darijoman

      @Igor Belan, 23.01.2018 - 22:24

      Ma AC Origins. Sav je nekako u zlatu. Te boje Egipta, ta atmosfera jednostavno nekako miriše na zlato, a i da uđeš u te grobnice našao bi šta drugo nego zlato. Slažeš li se 😀

    • lera1

      @Stajic51, 24.01.2018 - 05:43

      Nista, iduceg godine veliki um i poznavatelj igrica Stajic51 bira pobjednike zlatnog dabra

    • pleto

      @lera1, 24.01.2018 - 08:06

      …al mora ih prvo probat 😀

    • Stajic51

      @pleto, 24.01.2018 - 12:08

      Ne znam zašto je toliko smešno što neko živi u zemlji gde je prosečna plata 250e i jednostavno ne može da priušti da odmah po izlasku odigra sve igre koje ga zanimaju. Po vašoj logici, morate da probate baš svaku igru da bi procenili da li valja ili ne?

    • pleto

      @Stajic51, 24.01.2018 - 12:53

      Vidiš da sam stavio smješka na kraju, zafrkavao sam te. Al tek kad probaš možeš znati na čemu si, uff kolko sam se ja puta tako zeznio ili iznenadio tek kad sam igru zaigro

    • Stajic51

      @pleto, 24.01.2018 - 13:00

      Znam ja to, ali razlog zašto sam toliko siguran je taj što je u pitanju Zelda, kao što rekoh odigrao sam skoro sve prethodne delove, a BOTW je sve ono što sam oduvek hteo od Zelde.

    • Stajic51

      @lera1, 24.01.2018 - 12:05

      Ne, prepustiću vama i da glasate i da komentarišete i da se zadovoljavate pobedama inferiornijih igara, jer eto, to su Playstation ekskluzive.

    • berac_malina39

      @Stajic51, 25.01.2018 - 08:15

      Glasao sam za Uncharted samo zbog toga što sam ga zapravo igrao. Zeldu sam pogledao na nekih pola sata na YouTubeu i to je to, nije me nesto previše odusevila, moram odigrati sam da bih znao koja mi je zapravo bolja. Do tad The Lost Legacy pobijeđuje Zeldu

  • IloveCRO

    23.01.2018 - 21:26

    Znači strašno: kad ti netko tko na youtube kanalu pise prvi, moze srce i kad ce ark, glasuje na zlatnom dabru, rezultat ispadne da je CoD najbolja pucacina. Po mom skromnom mišljenju Wolfenstein je daleko najjaca pucacina prosle godine i bas mi je zao sto to nije odnio zlatnog dabra za ovu kategoriju. Ako se dobro sjećam (ispravite me ako griješim) youtube armija nije mogla glasovati za igru godine ali da je pobjednik bi bio Ark…

    • Stajic51

      @IloveCRO, 23.01.2018 - 21:29

      ili Hello Neighbour

    • vlatko2003

      @Stajic51, 23.01.2018 - 21:58

      ili onaj u loncu

    • Igor Belan

      @IloveCRO, 23.01.2018 - 21:59

      Svi su mogli glasati za sve – samo si za glasanje u igri godine (po glasu naroda) morao biti još i regan na HCL forum, kao i sve godine do sada. A i čini mi se da ARK ne bi pobijedio jer nije pobijedio ni u jedinoj kategoriji u kojoj je bio nominiran.

    • IloveCRO

      @Igor Belan, 23.01.2018 - 22:55

      Znam da su mogli glasati ako su regani na HCL-u to je jasno a ovo sto sam rekao za ARK je sarkazam na to koliko su klinci koji pisu glupe komentare utjecali na ovogodisnjeg zlatnog dabra, normalno da ne ni osvojio dabra za igru godine, ali moras se sloziti da si zbog yt klinaca morao poslati đuku developerima Hello Neighboura a Cuphead toliko dobro iznenađenje prosle godine…..

    • Igor Belan

      @IloveCRO, 23.01.2018 - 23:11

      Gle, što god je bilo nominirano s naše strane moglo je i pobijediti u kategoriji u kojoj je nominirano. Tako da je s naše strane svaka nagrada zaslužena. Hello Neighbor je pokazao ne samo da može pobijediti nego da je i pobijedio 🙂 Bi li ga ja osobno izabrao u toj kategoriji? Nope! Barem ne pokraj takve konkurencije. Ma ne bi ga izabrao ni u jednoj kategoriji osim “najzabavnija igra koja zapravo nije dobra” 🙂 Ali to sam ja… jedan čovjek, a imali smo više tisuća glasača i svaki drugačije razmišlja o igrama. Ali zato je javno glasanje i posebno – da vidimo malo kako diše zajednica, kako ljudi koji nas prate na jedan ili drugi način gledaju na igre. Zato imamo i precizne postotke glasovanja, koje isto treba malo protumačiti da se dobije puna slika. I btw, Hello Neighbor je zabavan – to mu se ne može osporiti – zato je i nominiran. I totalno ti može biti zabavnije i zanimljivije iskustvo od svega ostalog u toj kategoriji. Koliko god ima tehničkih problemčića, koliko god je izvedba aljkava po pitanju nekih stvari, toliko je to i dio igrina šarma, a i sama ideja i koncept igre su jedinstveni do razine da i to nekako treba nagraditi. Barem nominacijom. Ja znam da sam ga osobno igrao više nego Cuphead i pogotovo Hellblade… i ne samo zato jer je tako prokleto gledljiv na YT 🙂 Nego jer je stvarno zabavno smećence 🙂

    • IloveCRO

      @Igor Belan, 23.01.2018 - 23:24

      Ako si bacio pogled na moj komentar na proslom clanku o zlatnom dabru, onda znas da sam napisao da je puno vise zanimljiviji HN od Cupheada, ali sam isto tako napisao da je vidni utjecaj klinaca na ovaj zlatni dabar. Moj prijedlog je da na sljedecem u onaj community tab das anketu klincima da biraju jednog dabra i dosta im je, tako je vuk sit a ovce na broju. I kad smo vec kod sugestija (sad je off topic) predlozio sam kako da popravite kviz ali nisam dobio nikakvu povratnu informaciju pa neznam jesi procitao ili ne ali pristojno je brate slatki odgovoriti pa makar negativan odgovor bio 😛 😉 😀

    • Igor Belan

      @IloveCRO, 23.01.2018 - 23:39

      Radije šalji Zoranu radije takve sugestije, privatne poruke držim otvorene i rješavam svaki dan po malo… do tvoje još nisam stigao 🙂 Samo imaj na umu da ni Zoran nema baš vremena odgovarati redovito i da su dobre šanse da smo se svega što imaš za predložiti već sjetili 🙂 Na forumu možeš uvijek i javno baciti neku sugestiju btw.

    • IloveCRO

      @Igor Belan, 24.01.2018 - 00:14

      Poslat cemo Zoranu pa da vidimo, mozda se bas niste ovoga sjetili a po mom mišljenju je odlicno rjesenje za sve sto zelite 😉

  • Alexa

    23.01.2018 - 21:45

    Pa ovde su pobedile igre ko je su bile na YT ne razumem kako je mario + rabbits lingdom ispred warhamera ili kako je COD WW2 najbolji FPS i kako je Uncharted Lost Legacy ispred jedne zelde. Ja sam za to da redakcija HCL-a kao u stara vremena odlučuje kojoj igri će ići Zlatni Dabar , a ne YT klinci.

    • berac_malina39

      @Alexa, 25.01.2018 - 08:21

      Za mario + rabbids se slazem iako je igra dosta dobra. Cod i Wolfenstein takoder, al eto i cod je dobar, no mislim da je vrlo lako shvatit kako je The Lost Legacy ispred Zelde – ljudi nemaju switch. TLL sam igrao dok Zeldu nisam. Jednostavno je.

  • Igor Belan

    23.01.2018 - 22:02

    Mislim da je ovo prvi dabar gdje se rat u komentarima ne uopće ne vodi oko izbora najbolje sportske igre 🙂

    • Alexa

      @Igor Belan, 23.01.2018 - 22:07

      Pa kada si to spomenuo ajmo da ratujemo oko sportske igre evo ja kazem da je trebao dobiti NBA 2k 2018

    • Igor Belan

      @Alexa, 23.01.2018 - 22:11

      A mene nije briga baš jer ne igram sportske igre 🙂 Ali da – bilo bi mi drago da košarka pobijedi nogomet, rijetko se to događalo u ZD javnom glasovanju.

    • Alexa

      @Igor Belan, 23.01.2018 - 22:13

      Pa da ja vise volim kosarku

    • _Someone_

      @Igor Belan, 23.01.2018 - 22:28

      Što govori dosta…

    • Igor Belan

      @_Someone_, 23.01.2018 - 22:58

      Sigurno govori da ljudi glasaju za ono… što im je draže? Bezobraznici jedni :)))

    • pleto

      @Igor Belan, 25.01.2018 - 09:03

      Govori da ljudi nemaju pojma da je PES bolji od fife

  • Ubica

    23.01.2018 - 22:13

    Haha svašta.

  • Goran1234

    23.01.2018 - 22:26

    Čudnovati rezultati….
    Akcijski film pobjedio u kategoriji akcijskih avantura…
    Dali je Ac Origins akcijska avantura i ili akcijski rpg?Ili je od svega po malo?
    Dali je Persona 5 taktički Rpg zato što je borba na poteze?
    Zanimljivo je čitati rezultate i komentare,čestitke pobjednicima.?

  • Oblakoder

    23.01.2018 - 22:52

    Po meni najbolja pucacina Splatoon 2 🙂
    Jos ne mogu da dokucim zasto redakcija HCL-a nije imala sluha za nesto tako dobro, inovativno i zabavno 🙂

    • Sackboy

      @Oblakoder, 24.01.2018 - 08:34

      Da i to vidimo 😀 Inače sam veliki fan overwatcha ali splatoon 2 je naručen i stiže drugi tjedan 🙂

    • Oblakoder

      @Sackboy, 24.01.2018 - 08:55

      Verujem da ces se zaljubiti na prvi pogled ?
      Razmenjujem utiske na vise foruma i apsolutno ne postoji niko ko je razocaran tom igrom. Od 40+ Switch prijatelja skoro svi poseduju Splatoon 2 i niko nije bez min 300 sati. Da je PS4 ekskluziva 100% sam siguran da bi je HCL uvrstio u kandidate, a 200% da bi igra odnela ubedljivu pobedu kao najbolja pucacina 2018 godine 🙂

  • l)oolvl

    23.01.2018 - 23:09

    to da ovaj put u videima ne možemo vidjeti 2. i 3. mjesto nego šaljete svoje gledatelje na portal sam još donekle mogao i razumjeti, ali da doslovno ne objavite u videu pobjednike ostalih kategorija koje postoje u članku već smatram bezobraznim. Još kad se uzmu u obzir igre koje su pokupile nagradu zbog novog načina glasanja, mislim da je ovaj Zlatni Dabar debelo failao.

    • Igor Belan

      @l)oolvl, 24.01.2018 - 00:07

      Pričali smo već o tome, mrvicu pristupačniji način glasovanja nije učinio da neke igre pokupe nagradu kad je inače ne bi pokupile. Plus, sve nominirane igre su imale puno pravo pobijediti u svojim kategorijama – nijedna igra nije nominirana iz sažaljenja već zato što ima realnu šansu i pravo da pobijedi u svojoj kategoriji. A to što kažeš da smo bezobrazni jer ne prezentiramo baš sve u videu već očekujemo da dođete i na portal pročitat članak koji smo pripremili mi zvuči kao malo pretjerana reakcija :/

    • l)oolvl

      @Igor Belan, 24.01.2018 - 00:29

      uzmimo za primjer da sam ja prosječni gledatelj vašeg kanala na YT. Zašto mislite da bih ja bio voljan ići posjetiti portal da saznam ostatak onoga što je trebalo biti prikazano u videu, ako se vi niste udostojili to ukomponirati u video ? I zašto je prijašnjih godina to bilo propisno odrađeno sa svim potrebnim sadržajem, a sada odjednom ne ? Po meni, to su dosta jeftine fore za privlačenje ljudi na portal, u rangu clickbait naslova. A i taj članak koji ste “pripremili” je u biti samo copy-paste onoga što si pročitao (i što si trebao pročitati) u videu, toliko o trudu i potrebi dolaska na portal za pročitati članak. Očekivao sam više od vas. Što se tiče pobjednika, prilično sam siguran da bi barem malo drukčije ispalo da su samo registrirani članovi portala s barem 10 postova/komentara npr. bili u mogućnost glasati.

    • Igor Belan

      @l)oolvl, 24.01.2018 - 01:24

      Mislim da je jasno da zelimo one koji samo povremeno pogledaju neki nas youtube video u moru drugih “gaming youtubera” pretvoriti u ekipu koju ozbiljnije zanima gaming… a takav sadrzaj je na portalu u obliku vijesti i ostalog pisanog sadrzaja. Tako da cemo kao i uvijek nastaviti youtube publiku podsjecati da samo gledanjem youtubea nemaju punu sliku sadrzaja, punu sliku o tome sto je HCL ili cak sto je gaming industrija. Zlatni Dabar je super prilika da za to da ih podsjetimo na portal, a ti i videi nikad nisu osobito gledani pa nek barem to malo publike sto interesira malo ozbiljniji sadrzaj dodje i na portal malo. Mozda se upuste i u komentiranje, pocnu malo vijesti pratiti redovitije itd. U svakom slucaju – toga ces vidjeti sve vise pa ako zelis otkazati svoju pretplatu vratit cemo ti novce 🙂 salim se sve je besplatno i radi se samo o jednom ekstra klikicu koji vrag stari :))))

    • _Someone_

      @Igor Belan, 24.01.2018 - 07:58

      “Pričali smo već o tome, mrvicu pristupačniji način glasovanja nije učinio da neke igre pokupe nagradu kad je inače ne bi pokupile. ” Na čemu temeljiš ovakvu izjavu. Baš mislim da je suprotno. Proširili ste glasanje i pokrili novu ekipu određenih afiniteta i normalno da će se to reflektirati na rezultate.

    • Igor Belan

      @_Someone_, 24.01.2018 - 09:47

      Pa temeljim to naravno na rezultatima koje imam, na ukupnim brojkama glasača koje nisu astronomski više nego prošle godine, već je rast broja glasača u odnosu na prošlu godinu bio u skladu s rastom koji vidimo svake godine… Nešto više ljudi u ponekim kategorijama, ništa novo, ništa spektakularno. Znam ja da ti puno toga BAŠ MISLIŠ :))) ali jesi li ikada pomislio otkud mi pravo da to što mislim BAŠ MISLIM i iznosim bez pokrića, pogotovo nakon što sam već jednom banan ovdje i ne bi ni smio drugi acc imati, a ovi dobri ljudi mi dopuštaju? 🙁 Ali u svakom slučaju, ideja Zlatnog Dabra nikad nije bila da kad već dajemo glas javnosti ciljamo samo na jednu probranu grupicu čitatelja “koji znaju”, nego bacimo mrežu što šire, otvorimo ruke što široj publici koja nas prati – od većih do slabijih poznavatelja gaminga, jer svi ti ljudi predstavljaju sliku gamerske javnosti u našoj regiji i tu sliku želimo reflektirati u našem Dabru, barem što se tiče javnog glasovanja.

    • _Someone_

      @Igor Belan, 24.01.2018 - 10:00

      Uporno ideš ad hominem i izbjegavaš raspravu o načinu glasanja i rezultatima zbog kojih ovdje većina iznosi kritike. Realno ne vidim niti jedno odobravanje, svatko nešto zamjera. Sad ćeš mi odgovoriti nešto u stilu da se ne može svima udovoljiti i da to nije realno očekivati. Ali dugo vas pratim i nikad se nije dogodilo ovakvo negodovanje na rezultate što je meni poprilično indikativno. Druga stvar – Naravno da iznosim mišljenja i pretpostavke. Uostalom, isto radiš i ti, jer obojica ne znamo što bi bilo kad bi bilo. Uostalom, zar nije i poanta mogućnosti komentiranja da iznosimo mišljenja, pa i onda kada nisu u skladu s vašim. To se zove kritika, koju treba znati i prihvatiti. To je i razlog mog bana kad smo već kod toga. Nisam nikoga uvrijedio na način da sam koristio psovke ili slično, nego ste jednostavno osjetljivi na kritike, i kad je netko ustrajan da vam ukaže na neke loše stvari, lakše je to prekinuti jednim banom. Pošteno, vi ste admini, ali teško ćete me spriječiti da dođem ovdje i ostavim komentar ako osjetim potrebu.

    • Igor Belan

      @_Someone_, 24.01.2018 - 10:35

      Nije to razlog tvog bana. Svjestan si da ljudi koji ovo čitaju ne mogu dobiti punu sliku svih komentara koje si ostavio mjesecima prije, a koji su vodili do tvog bana pa mućko-provokatorski pokušavaš oslikati nas kao ekipu koja te banala bez razloga, odnosno samo zato jer si ti kao uzoran akademski građanin i normalna osoba samo malo kritizirao naš rad. To nema veze s istinom. Razlog tvog bana je upravo ovakvo laganje, provociranje, loše tumačenje informacija pa i predstavljanje mišljenja kao činjenice. Između ostalog. Nego, budući da si ovim prošlim komentarom ignorirao jedan važan dio mog prijašnjeg komentara, a koji dosta okej objašnjava naš cilj s javnim glasanjem u ZD2017, ponavljam taj dio opet: “Ali u svakom slučaju, ideja Zlatnog Dabra nikad nije bila da kad već dajemo glas javnosti ciljamo samo na jednu probranu grupicu čitatelja “koji znaju”, nego bacimo mrežu što šire, otvorimo ruke što široj publici koja nas prati – od većih do slabijih poznavatelja gaminga, jer svi ti ljudi predstavljaju sliku gamerske javnosti u našoj regiji i tu sliku želimo reflektirati u našem Dabru, barem što se tiče javnog glasovanja.”

    • crophil

      @Igor Belan, 24.01.2018 - 11:26

      Igore, spavaš li ti šta? Vidim zadnji komentar u 2:20. Pusti rasprave, naći će netko drugi da im odgovori. Slažem se s ljudima da su ispali jako čudni rezultati, ali svake godine budu, samo ne u ovolikoj mjeri. Glas naroda je uvijek bio čudan, tako da ne znam šta se svi živciraju. Vidi se da živimo u istoj državi gdje HDZ dobije na izborima dvaput u godinu dana nakon što im se raspala vlada.
      Call od Duty će uvijek dobiti jer ima hrpa ljudi koja nije ni čula ni za jednu drugu igru. Meni je GT Sport šok, ali opet se vidi koliko je igra reklamirana i dijeljena besplatno s Playstationom pa ima ljudi koji nijednu drugu nisu igrali. To je normalno. I ja, kad sam uzeo Playstation, sam glasao za Arkham Knight za igru godine, jer nijednu drugu nisam igrao, a ova mi je bila super. I tako… Samo vi nastavite kao i dosad

    • Igor Belan

      @crophil, 24.01.2018 - 11:38

      Ma 2 ujutro je normalno, šta ti je 🙂 Jučer sam zaružio malo uz neki film na telki, pa lagano mob u ruci i komentari s čitateljima dok se pasivno gleda film. Nema većeg gušta 🙂

  • besantesteras

    23.01.2018 - 23:21

    Ne razumem čemu to žaljenje sada što nisu neke kvalitetnije igre pobedile, pa bukvalno mogu reći dečije igre, ali ko vam je kriv, pa što niste svi glasali u svakoj kategoriji….
    Meni je samo krivo što Wolfenstein 2 nije pobedio ni u jednoj kategoriji, a dobra je FPS igra…
    Drugo, siguran sam da je igra godine HZD ako se nešto nije promenilo od mog zadnjeg brojanja glasova na forumu…

    • Oblakoder

      @besantesteras, 23.01.2018 - 23:38

      Konkretno na koje decije igre mislis? Ja recimo taj Wolfenstein 2 predjem pijan sa jednom rukom na najtezim podesavanjima i ako bi gledali po tezini to je za mene decija igra. Cime merite to da li je decija igra ili ne? 🙂

    • Stajic51

      @Oblakoder, 24.01.2018 - 01:04

      Zanimljivo je da zapravo te “muske” igre sa puno nasilja i krvi vecinom igra mladja populacija, a ta “decija” Zelda ima pretezno stariju publiku. Ali eto, vole ljudi da etiketiraju stvari zbog developera i art style-a.

  • VEK1NG

    24.01.2018 - 00:30

    Ova lista je živa sprdačina.

  • gundogan

    24.01.2018 - 01:46

    Treba ukinuti ovakvi nacin glasovanja. Neka bude samo jedna kategorija gdje se glasa, za najbolju igru po izboru citatelja i to ke to. Cak se uopce i ne zivciram oko izbora jer ga smatram sprdnjom. Bezveze srozavate reputaciju zlatnog dabra

    • Texas Flood

      @gundogan, 24.01.2018 - 09:14

      Upravo tako, srozavate reputaciju i Zlatnom Dabru i sebi. Neki ljudi kojima pošaljete Dabriće će vam se smijati i pomislit će da je to neka zajebancija. Bolje da vas nekoliko iz redakcije birate Dabrove po kategorijama i za igru godine, uvjeren sam da ćete realnije izabrati. Nama eventualno ostavite glas za igru godine za koju može ili ne mora postojati Dabar.

    • Igor Belan

      @gundogan, 24.01.2018 - 10:00

      Stvarno ne znam zašto bi se netko uopće ikada živcirao oko ovakvog izbora, ali drago mi je da se ne živciraš :/ Nego, ovakve “izbor naroda” nagrade su uvijek drugačije od nekakvih redakcijskih, akademskih nagrada gdje selektirana grupica ljudi bira pobjednike. Potonje su i dosadne pomalo – jer kad selektirana grupica iskusnjara bira pobjednike, rezultati su uvijek očekivani. Svake godine postoji jedna igra koja se jasno ističe u svakoj kategoriji i objektivno bi trebala pobijediti… zato imamo glas naroda u većini kategorija Dabra, da ne pobijedi uvijek očita igra baš u svakoj kategoriji. Na ovaj način praktički vidiš kako šira gaming zajednica, sastavljena od iskusnijih i manje iskusnih gamera koji svi gaming doživljavaju na svoj način, diše i razmišlja. Osim toga, ima milijun game awardsa na svijetu, nema smisla da mi imamo samo još jedan u nizu s identičnim rezultatima. Ali eto čak i uz glas naroda u Zlatnom Dabru rezultati svejedno budu najčešće očekivani, tu i tamo neka kategorija malo iznenadi. Ove godine je možda svega par kategorija više iznenadilo nego inače… ali te kategorije su vam očito važnije od hrpetine ostalih u kojima su rezultati sasvim normalni.

    • Texas Flood

      @Igor Belan, 24.01.2018 - 11:15

      Meni je osobno žao što takvi lijepi kipići idu u ruke u koje ne bi trebali ići i tamo će trunuti sami na policama. Zar tebi nije žao što jedan nije otišao Cuphead-u ili Hellblade-u? Pitaj Zorana da li mu je žao što jedan nije otišao Divinity-u? Znam, takav je život i ne može uvijek sve biti onako kako mi želimo, ali možemo se potruditi da učinimo sve da se takvo što ne dogodi. Npr. ne nominirati Hello Neighbor 🙂

    • Igor Belan

      @Texas Flood, 24.01.2018 - 11:36

      Ma mislim da bi svaki član naše redakcije htio da barem neki od ovih “javno glasanje” dabrova odu u druge ruke 🙂 Tako je svake godine –
      mi koji svaki dan pratimo gaming industriju i pišemo o igrama malo drugačije gledamo na igre od šire publike koja je glasala, naravno. Ali svake godine ispadne da se u svega par kategorija ozbiljnije razlikujemo s mišljenjima u odnosu na publiku – većina kategorija je i ove godine ispala skroz OK. Tipa platformer godine, VR ekskluziva godine, mobilna igra godine, najbolja Switch ekskluziva, najbolja PS4 ekskluziva, najbolja multiplatformska igra, najbolja horor avantura… to su primjeri kategorija sa potpuno očekivanim (čak i dosadnim) rezultatima, a onda imaš par njih koje su diskutabilne, ali u principu su okej ispale (tipa najbolja PC ekskluziva, sportska igra i racing igra godine)… ali onda imaš i par ovih tipa najbolja digitalna igra 🙂 Ali kažem – takve stvari su normalne kod javnog glasanja i s guštom ćemo kipiće koje ćemo izraditi poslati i na neke od tih adresa.

  • siblyx

    24.01.2018 - 09:32

    Koliko uvrijeđenih ljudi ovdje ima 😀 Mene je najviše iznenadilo to što je GT: Sport ispored PC2, a kvalitetom je dosta lošija igra. Al ok, GT je streamlined naslov, dok PC nije.

    Ovo za Super Maria se apsolutno slažem. Igra izgleda jako dobro, a i nije baš da je prošla godina ima neki velik izbor novih strategija.

    • _Someone_

      @siblyx, 24.01.2018 - 09:46

      Osjećam se prozvanim pa da ti odgovorim 🙂 Nisam uvrijeđen, nismo mi radili ove igre koje su, objektivno, zakinute, jednostavno mi je krivo što su ove godine postavili sve uvjete i pretpostavke da dođe do ovakve sprdačine. Ako su već htjeli čuti kako gaming zajednica misli, uključujući i pdaobrance na youtubeu, onda se napravi anketa ili simbolični izbor. Ovako su samo srozali značaj Zlatnog Dabra kojeg sam sve ove godine smatrao relevantnom nagradom na ovim prostorima. Kako da sad isto mislim kad su igre poput Hello Neighbora odnijele nagradu.

  • Sinek

    24.01.2018 - 09:53

    Horizon je definicija akcijske avanture i nema veze sa RPG-om. ARK i For Honor nisu ni vrijedni komentara.

  • fpapac

    24.01.2018 - 10:09

    gdje vam je sada vasa zelda

    • crolink07

      @fpapac, 24.01.2018 - 11:27

      Tamo gdje je već 30 godina: Na prvom mjestu,Number One! Možda shvatiš kad odrasteš a možda i ne,svejedno,koga briga za poluigrače?

    • Oblakoder

      @fpapac, 24.01.2018 - 12:03

      Gde vam je sad vas Horizon Zero Down? 🙂 Moja Zelda je na sigurnom, u svojoj futrolici, ceka godinu dve da opet obrnem min 150 sati 🙂

    • fpapac

      @fpapac, 24.01.2018 - 16:01

      Nasli su se ovi prozvani.

      Crolink: Pravi kako ih it zoves igraci nebi pisali takve gluposti vec bi samo rekli da je zelda jedna dobra igra i da se nadaju da ce ih bit jos takvih. Komentar samo govori koliko si zatucan glupostima (nije bilo potrebe za vrijedanjem, ali kazu klin se klinom izbija).

      Obakoder: Nisam ni glaso za Horizon vec za Uncharted. Horizon mi je prevelik i umori me svo to istrazivanje. Nemam vremena za tako duge igre. Svaka cast kad mozes provest 150 sati na neku igru koliko god ona dobra bila.

      P.S. Nitko ne govori da je Zelda losa igra ali number one glupi komentari i vrijedanje samo govori kakvi su joj fanovi, ne svi ali vecina.

    • crolink07

      @fpapac, 24.01.2018 - 18:00

      Za tebe su igre na mobitelima,ali onima prošle generacije,malo traju,taman po tvom ukusu,drži se toga.

  • Eldin Imamovic

    24.01.2018 - 13:14

    jedva cekam video za najbolju igru godine,ali mislim da ce to biti Horizon Zero Dawn.Ali tu je i AC.Origins.

  • Snoozly

    24.01.2018 - 17:22

    Iskreno ne znam što mi je bilo da sam morao čitati sve ove komentare.. :/

  • Vlado12349

    24.01.2018 - 21:16

    Meni nije jasno zasto se svi svadjaju oko ww2 ima odlicnu grafiku i kat scene

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?