HCL.HR

Windows 7 test

Zoran Žalac 18.05.2009.   •   11 komentara


Povodom izlaska Release Candidate verzije novog Microsoftovog operativnog sustava, odlučili smo istražiti čari i draži popularne „sedmice“. Je li sedam uistinu sretan broj, pokušat ćemo odgonetnuti u našoj najavi nadolazećeg OS-a.

Voljeli ih ili mrzili, morate priznati da su Windowsi uvelike zaslužni za nagli razvoj informatičke kulture i tehnologije općenito. Također, iako Microsoft slovi kao tvrtka beskrupuloznih monopolističkih gadova, smiješno je poricati njihov doprinos sveukupnoj situaciji današnjice. Stoga bez ikakvih predrasuda ulazimo u najavu sedmih Windowsa po redu, s namjerom optimističnog pogleda na operativni sustav nove generacije koji bi nas trebao služiti sljedećih nekoliko godina.

Kodnog imena Blackcomb, odnosno Vienna, novi OS nasljednik je neslavne Viste, a kao takav preuzima većinu postignuća i promjena tri godine starijeg mu prethodnika. Ipak, kako smo imali prilike vidjeti u siječanjskoj beta verziji, Windows 7 je zapravo Vista na dopingu – dosta brži i pouzdaniji OS, baš kao što je Microsoft i najavio. Pa koliko god volimo ljudima govoriti kako nisu u pravu, ovaj puta im moramo priznati da su na dobrom putu ka ostvarivanju najava nakrcanih superlativima. Nakon RC verzije mišljenje je ostalo nepromijenjeno, a zašto i zbog radi čega, saznat ćete u sljedećim recima.

Estetsko-kirurški facelifting sedmice temelji se na nekoliko stvari. Dakako, sve još uvijek počiva na Aero temi, no promjene se očituju u taskbaru, system trayu, rasporedu i pozicijama specifičnih akcija (show desktop, icon view, shutdown…). Modifikacija taskbara svodi se na grupiranje otvorenih prozora, aplikacija i ostalog u nekakvu cjelinu u stilu tabova. Pogledate li ponuđene screenshote odmah biti jasno o čemu je riječ. Novi taskbar tako je eliminirao granicu između quick launch trake i otvorenih prozora, ali ne strahujte zbog toga – želite li se vratiti na tradicionalni izgled postoji i opcija za to. Nadalje, ikonice u system trayu stilistički su skupljene i strpane unutar jednog prostora, a pomoću njega moći ćete točno odrediti svakoj aplikaciji hoće li ona biti vidljiva i kada. Doduše, taj pristup već je s nama još od XP-a, no jednom kad ga vidite u akciji unutar novih Windowsa shvatit ćete da je kudikamo pristupačniji i simpatičniji. Sitnije promjene izgleda odnose se na kontrolu otvorenih prozora pomoću thumbnail preview-a, proširenog desnog klika specifično kreiranog za pojedine aplikacije, ponešto modificiranog start menija, dodatnim vrstama pogleda na ikone, poboljšanom upravljivošću gadgetima te brojnim drugim modifikacijama koje ovdje nećemo spominjati jer nisu od neke iznimne važnosti.


Popratni programi poput painta, wordpada, kalkulatora i drugih, također su doživjeli male preinake inspirirane MS Office paketom iz 2007. godine. Nekoliko je novih aplikacija unutar samog OS-a, no izbačene su neke druge, prvenstveno Photo Gallery, Movie Maker, Mail i Calendar (naknadno dostupne za download). Internet Explorer i Windows Media Player dogurali su do svoje osme, odnosno dvanaeste verzije. Obje aplikacije unaprijeđene su za nekoliko funkcija, ali u globalu ne očekujte nikakvu revoluciju jer ćete i dalje ovisiti o mnogim drugim programima slične namjene ako ste pak nešto zahtjevniji korisnik.

Nešto konkretnije promjene vidljive su u obliku naprednijeg UAC-a i novog Action Centra. S User Account Control-om upoznali smo se u Visti, a dobronamjerni pristup ovog sistema nevjerojatno nas je iritirao svojom pretjeranom brigom i zaštitom. Srećom, Microsoft je poslušao glas naroda te u sedmicu ubacio kontrolu kontrole korisničkog računa. Da, zvuči smiješno, ali u praksi je UAC puno bolje odrađen nego prije. Dakako, još nam uvijek nije u potpunosti jasna sva ta silna zaštita pored defendera, firewalla i antivirusa, no što je tu je – poboljšanje je vidljivo i korisno.

S druge strane Action Center zamijenio je nekadašnji Security Centar, ali nije tu riječ samo o izmjeni naziva. Action Centar će vam putem desktopa omogućiti mijenjanje postavki i rješavanje eventualnih problema s jednog mjesta, puno brže i preglednije. Ondje možete pogledati sve važnije postavke vašeg OS-a podijeljene na security i maintenance, te tako provjeriti trenutnu situaciju s driverima, ažuriranjima i promjenama unutar sustava.

Upravljanje datotekama, mrežnim postavkama i mrežama općenito, dovedeno je do tako jednostavne razine da se naprednijim korisnicima može pričiniti kako su novi Windowsi namijenjeni mlađim generacijama i totalnim početnicima. Povezivanje više računala i stvaranje lokalnih mreža pomoću Homegroup funkcije nikada nije bilo lakše, upravljanje multimedijom i dokumentima također. Naime, uveden je novi sustav katalogiziranja multimedijalnih datoteka, tzv. Libraries sistem, koji u par klikova mišem prikuplja i sortira slike, glazbu, videozapise te dokumente. Time se eliminira potreba za raznoraznim prečacima, a otvara se gotovo statistička funkcija razvrstanih podataka.


Kranja jednostavnost posebno je uočljiva prilikom prvog pokretanja sustava. Sjećate li se situacije kada ste nakon reinstalacije OS-a morali tražiti stotinu CD-ova i instalirati stotinu drivera za stotinu hardverskih dodataka? Windows 7 toj situaciji baca rukavicu u lice nudeći uistinu zavidnu razinu prepoznavanja hardvera i automatsko ažuriranje istoga. Putem Windows Update-a moguće je skinuti većinu drivera potrebnih za normalan rad svih uređaja, a kako će vam na kraju samog setupa Windowsi pokušati konfigurirati pristup Internetu, vama praktički ostaje samo par klikova mišem. Dakle, zaboravite CD-ove s driverima, zaboravite zamorno konfiguriranje mrežnih postavki i indeksiranje podataka, Windowsi 7 donose apsolutnu centralizaciju i nevjerojatnu jednostavnost. A kako je krenulo, do 2020. još će nam kuhati kavu i odgovarati na mailove.

I sad, epicentar najave – performanse. Znači, izgleda malo bolje od Viste, no ide li bolje od Viste? Teško je s osobitom sigurnošću tvrditi da postoji znatan skok u brzini, no jasno je da sedmica pažljivije troši ustupljene resurse. Primjera radi, zauzeće radne memorije nešto je manje nego u Visti čak iako Win7 standardno povlači oko 800-900 MB (gotovo duplo više u odnosu na XP). Teoretski, spominje se tu i bolja podrška za višejezgrene procesore, no u dublja testiranja nismo ulazili. Igre također nismo testirali jer unatoč svemu ovo još uvijek nije finalna verzija OS-a. Glad za slobodnim prostorom na tvrdom disku ostala je skoro identična – 7.5 GB nakon instalacije, a kako s vremenom ta veličina konstantno raste do gotovo čudnih razmjera, nadamo se da Win7 neće biti proždrljiv kao Vista koja ponekad zna odvući i do dvadesetak giga na sistemski direktorij. Ocjenjivanje računala putem Experience Indexa odsad je nešto dugotrajniji proces koji pak daje nešto drugačije rezultate nego Vista. Naime, 5,9 više nije maksimalna ocjena, a viđenje o iskoristivosti hardvera navodno je poboljšano (skok ocjena istog hardvera sa 5,5 na 6,0). Doduše ovo nemojte shvatiti kao neku bitnu činjenicu jer osim Microsofta inače nitko ne zagovara te ocijene, no eto možda se tu zaista radi o nekim impresivnim poboljšanjima. Vratimo li se konkretnijim unapređenjima, u tu kategoriju svakako ulaze brže bootanje i brže gašenje. Brže bootanje odnosi se dakako samo na usporedbu s Vistom, dok Win7 protiv XP-a zbog svoje glomaznosti gubi bitku. Ipak, moram priznati da još nisam vidio OS koji se gasi ovakvom brzinom, pa uključite tu i brzinu kojom se Win98 rušio nakon startupa. Sedmici za proces gašenja treba najviše pet do šest sekundi, što je zaista impresivno.

Upravo tim procesom gašenja završavamo i našu najavu Windows 7 OS-a. Opisali smo vam bitnije novosti nadolazećeg sustava te vas tako pripremili za, nadamo se, novu eru Windowsa. Izričit odnos sedmice i gaminga u ovoj najavi nismo isticali i provjeravali, no jednom kad Windows 7 izađe na tržište, očekujte iscrpnu recenziju sustava iz perspektive PC gamera.

Komentari (11)

 • Forbs

  21.05.2009 - 06:17

  Po meni p jos uviijek mila majka…

 • Cole™

  21.05.2009 - 13:10

  Ali to je po tebi, sedmica je već sada ova RC koju ja posjedujem genijalna, ovakav RC je dovršeniji proizvod od Viste SP1, te stvarno hvalevrijedan korak naprijed za Microsoft…

  • markoo1313

   @Cole™, 02.10.2014 - 22:33

   da pitam,jel se može več skinut ta sedmica? to je ta RC koju ti imaš? odakle si je skinuo? tražim pa nikako da nađem…ajd,pomozite ljudi…

 • HCLKorisnik

  21.05.2009 - 13:36

  Ružno izgleda, loši pokušaj kul izgleda..valjda će to popravit do konačne verzije..

 • Cole™

  21.05.2009 - 16:19

  meni mrak izgleda 😛

 • Loky1862

  21.05.2009 - 17:50

  Izgleda uber preodlično.

 • Facaa

  22.05.2009 - 10:27

  Kad nemate dusu. 🙁 Izgleda fensi. Al da, poboljsanje je u odnosu na Vistu. U estetskom smislu. Ima par sitnica koje mi se jako svidjaju. Tipa, ikonice u dole desno u taskbaru. Nisu rendom. Napokon.

 • Loky1862

  23.05.2009 - 00:32

  Bolje nemat dušu nego š na tipkovnici =)

 • Facaa

  23.05.2009 - 12:20

  š

 • Deadwalker

  30.05.2009 - 07:28

  po meni ta je 7-ica malo prenapuhana. S njom se samo sililo kako bi se poslovnim korisnicima ustupila zamjena za XP, posto je Vista podbacila na tom segmentu trzista. Glede perfomansi, to je sve prenapuhano. Moja Vista x64 kada sam si je “malo sredio” uzima oko 800 mb-a rama te se također kao i sedmica gasi za 5-6 sekundi. S trenutno izislim SP2, Vista je trenutno najbolji OS na trzistu. 7-ici ce trebati neko vrijeme da postane pouzdana i sigurna

 • jo

  04.06.2009 - 16:15

  Po meni je to kao vista.nista spektakularno,malo sminke i eto.dobar je i xp.
  No vidjecemo,ako je prihvati auditorijum,opstace

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!