HCL.HR

Ova igra želi izgledati kao stvarnost i dosta je blizu toga

Zoran Žalac 18.01.2021.   •   10 komentara


Tvorci Hellbladea otkrili su nekoliko novih detalja o svojoj eksperimentalnoj igri Project: Mara, kojoj je cilj prezentirati najdetaljniju lokaciju ikad napravljenu u igrama.

Većina realističnih igara želi da igrač povjeruje u stvarnost njihovog virtualnog svijeta, no Project: Mara to želi više nego ijedna druga igra koja je trenutno u razvoju. Projekt je to tvoraca Hellbladea i upravo su nam oni danas otkrili kojim se tehnikama služe da bi dočarali realističnost u toj igri.

Ukratko rečeno, igru su smjestili u jedan stan te ga u potpunosti skenirali. Razvili su sustav proceduralnog generiranja najsitnijih detalja, poput prašine na površinama, koji donose suludu realističnost teksturama. Možda će nam trebati povećalo da te detalje doista vidimo tijekom igranja, no tko zna kakve su sve mehanike zamislili kad su išli u takvu krajnost.

Za sada je jasno da je Project: Mara svojevrsna horor avantura, a po onome što možemo vidjeti, glumica koja je utjelovila Senuu u Hellbladeu pojavit će se i u ovoj igri.

Komentari (10)

  • SonOfZeus

    18.01.2021 - 19:46

    Izgleda poprilično impresivno. Zaista me zanima da li će za 10-15 godina igre ovakvog izgleda biti moguće, ali sa kalibrom odnosno veličinom nekakvog Skyrima ili Witchera 3.

    • Bronson

      @SonOfZeus, 18.01.2021 - 22:59

      Ko ce ga znati, poslednjih godina je bas zakocila grafika cak mi ni ova nova generacija ne mirise na nesto revolucionarno al videcemo..

    • Timmy20

      @SonOfZeus, 19.01.2021 - 07:39

      I prije, ako si developeri daju truda. Problem je što u današnje vrijeme se štancala igre prodaju jako dobro – čemu promjeniti politiku? Zašto bi recimo Ubisoft uzeo predao 2-3 godine od neke igre i sve promjenio, kad mogu godišnje izbaciti 2 nastavka za recimo AC, uvedu neke sitne promjene i uzmu lovu? Napredak će se dogoditi kad krenu padati prihodi i igrači se opamete. Mislim da je nvidia već izbacila (testirano na Morrowindu) skriptu koja pomoću AI-a svaku low resolution teksturu pretvara u HD. To je budućnost.

    • BoneDigger

      @SonOfZeus, 19.01.2021 - 10:06

      Vrlo lako moguće. Znamo da igre kao Battlefield 1, Star Wars Battlefront 2, RDR2… koriste photogammetry kao tehniku skeniranja i prikazivanja realisticnih tekstura i shadera. Ovi koriste to plus proceduralno generirane sitne detalje, LiDAR skeniranje za realisticnu geometriju i vjerojatno neki oblik ray-tracinga. Sve 4 tehnike u kombinaciji daju impresivnu realnost. Osobno radim na mnogim projektima gdje dobijem LiDAR scan (rafinerije i sl.) gdje mi klijent donese HDD sa scanom jer je ogroman ali relativno je jeftin i zbog toga mi nije jasno zasto to ne koriste i drugi studiji trenutno? Trebam napomenuti da nekad dobijem scan sa drona a nekad sa stanice na tlu kao sto ovi koriste – sto znaci da bi dronom mogli skenirati vece povrsine kao npr. Witcher 3 mapu, no mislim da nema potrebe ici tako daleko. Tehnologija je dostupna i zato mislim da bi ovo mogli vidjeti i puno prije tih 10-15 godina.

  • Dajsikeks

    18.01.2021 - 19:57

    Sve super, u početku je veliki entuzijazam na takvim projektima, ali s vremenom shvaćaš da nije lako tj. pola toga prekrižeš (jedan razlog je novac). Bilo kako bilo, nadam se da će uspjet od toga napraviti, jer jedva čekam kad će gameplay igre biti isti kao cgi trailer

  • Demon90

    18.01.2021 - 21:12

    Ma mislim Melina koja je primarno video editor odradila ulogu bolje nego mnoge Hollywoodske zvijezde.

    • zlakob

      @Demon90, 18.01.2021 - 22:53

      dost dobra treba

    • Demon90

      @zlakob, 19.01.2021 - 00:31

      😁😁😁

  • Strahinja Radonjic

    19.01.2021 - 01:13

    Kad igre budu bile ovakve cena će biti 180€ za igru a ne 60€-100€. Ali opet, zamisli GTA, Witcher, Metro sa ovakvim detaljima.

  • kebbab

    19.01.2021 - 08:58

    Ma to je više za oči. Još će potrajati da bude ovaka grafika. Lako je skenirati stan ali ajde napravi opasnu akciju u takvom prikazu!? A drugo su financije za masovnu proizvodnju igara u takom obliku. Najviše što će biti na ps5 je taj Unreal Engine 5 koji je bijo prikazan https://www.youtube.com/watch?v=d8B1LNrBpqc&ab_channel=IGN . Ako nije niko primjetijo, kad pogledaš scenu u videu od 7:50 minute mnogo podseca na onu odgođenu igru Project Athia.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?