HCL.HR

Recenzija

Destruction AllStars

ŠIROKA POLJA, A NIGDJE RATNIKA

Žarko Ćurić

Jedan od urođenih ljudskih instinkta zasigurno je potreba da se u videoigrama sudaramo s drugim predmetima ili objektima. Iako nemam fusnotu da to potkrijepim znanstvenim člankom, duboko u sebi znate da je to činjenica. Pa tko se ne sjeća dobrog starog Twisted Metala ili Destruction Derbyja?! Naganjanje drugih protivnika i spektakularne vatrene eksplozije po ekranu!

Prošao je sad već fini broj godina od zadnje destruktivne vožnje pa Sony je odlučio nahraniti naše instinkte s Destruction AllStarsom, novom ekskluzivom za PlayStation 5. Naravno, odlučili su malo začiniti sami recept, pa su smiksali kombinaciju arkadnog razbijanja vozila i heroja s različitim sposobnostima. Na kraju kada pogledam, mislim da im je drugi dodatak bio potpuno nepotreban, barem u onoj mjeri kako su ga implementirali.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
19,99€ PlayStation 5 Nabavljen kroz PS Plus

Vidite, kroz igru se možemo kretati na dva načina, pješke ili uskakanjem u jedno od vozila. Vožnja je prilično arkadna, no usput i vrhunski zabavna. Lagani i brzi autići driftaju kao ludi, kombiji nude optimalnu količinu pokretnosti i čvrstoće, dok su ogromni džipovi tu za maksimalnu štetu. Iskreno, dok radim savršene zavoje u igri poželim neki mod fokusiran baš na utrkivanje.

S obzirom na to da je ovo igra gdje mapa nema točno ucrtanu stazu, kamera je neočekivano dobro postavljena. Nikada nisam osjećao da mi fali desna gljiva za upravljanje kamerom jer se ista uvijek nalazi na optimalnoj poziciji. Desnu gljivu zapravo koristimo za izmicanje lijevo/desno te naglo ubrzavanje pritiskom naprijed. No, prije nego stisnemo papučicu gasa, moramo do istog dotrčati sa svojim likom. I tu počinje onaj dio o kojem se očigledno nije mnogo razmišljalo.

Nikada nisam osjećao da mi fali upravljanje kamerom jer se ona uvijek nalazi na optimalnoj poziciji.

Trčanje s likovima u teoriji zvuči fora. Bježi od drugih igrača na nogama, skači i izmiči se, izvodi vratolomije parkour forama. A trebalo bi biti zabavno i kada vozite, jer dobijete onaj deja-vu rušenja likova u GTA serijalu kada pokosite svog suparnika. No, cijeli taj koncept na kraju je završio kao jedno veliko ništa. Kretanje na nogama ne daje nikakav osjećaj adrenalina, straha ili uzbuđenja. Svodi se na stiskanje tipke za skok da smanjiš vrijeme na zemlji te pronalazak obližnjeg dostupnog auta. Postoji i tipka za udarac, tako da se možete šamarati nogom na stazi s drugim likovima, ali je prilično beskorisna. Kao i većina specijalnih sposobnosti likova. Navedene poteze likova, ali i stvaranje njihovih specijalnih vozila na mapi, moramo otključati. To radimo akcijom na ekranu, ali i skupljanjem kristala po mapi.

Iako su mogućnosti likova nezanimljive i svode se na brže kretanje te dupli skok, pravu razliku na mapi čine vozila naših heroja. Moram napomenuti da su specijalna vozila likova dosta nebalansirana, što je vidljivo i na mrežnim utrkama. 90% drugih igrača obično koristi tri ili četiri ista lika, iako ih ima ukupno šesnaest. Tako ćemo često vidjeti Hanino ili Blue Fangovo vozilo po mapi, jer ima specijalni napad koji u jednom potezu uništi protivničku mašinu. A nasuprot toga imamo Boxtopa koji sa svojim specijalnim vozilom izbacuje kutije koje eksplodiraju i čine manju štetu. I naravno, nitko ga ne koristi.

Većina igrača obično koristi tri ili četiri najsnažnija lika, iako ih u ponudi ima ukupno šesnaest.

Što se tiče online modova u kojima se natječe, trenutno su u ponudi dva moda za “sam protiv svih” te dva za timsko uništavanje. Mayhem je tipični Deathmatch gdje se svi međusobno naguravaju te za to osvajaju bodove. Na kraju runde pobjednik je osoba s najviše bodova. Drugi mod koji djelomično podsjeća na mini Battle Royal je Gridfall. Svodi se opet na borbu protiv svih, uz napomenu da se okrugla staza sa heksagonskim pločama polako raspada. Cilj je ostati zadnji i ponosno odnijeti titulu majstora propadajućih ploča. Iskreno, ovo mi je bio i najzabavniji dio ponude jer su vožnje uvijek bile kratke, a ispunjene akcijom.

Treći mod je timski Stockpile, koji u neku ruku oponaša osvajanje baza iz pucačina. Cilj je uništiti igrača iz protivniče momčadi, pokupiti zupčanike iza njega i odnijeti ih na jednu od tri kontrolne točke. Zadnji oblik mrežnog natjecanja je Carnado, gdje smo ponovno podijeljeni u timove, no ovaj put s velikim tornadom na sredini mape. Cilj je skupiti bodove sudaranjem s drugim protivnicima, no usput ne izgubiti auto koje vozite. Izgubite auto, izgubite sve bodove. Jednom kada ste skupili dovoljno bodova, cilj je auto uvesti u tornado i uz spektakularnu eksploziju donijeti poene svojoj momčadi.

Svaki je mod prilično zabavan, no skoro svi imaju kardinalnu grešku – odvijaju se na prevelikim mapama.

Iskreno, svaki mod je prilično zabavan, no svi osim Gridfalla imaju jednu kardinalnu grešku – odvijaju se na prevelikim mapama. Upravo zbog tih ogromnih mapa zna se dogoditi da se vozate po stazi skoro minutu bez ikakve prave akcije. A onda kad i naiđete na protivnika, bude zanimljivo 15-20 sekundi nakon čega opet slijedi kruženje u potrazi za novim neprijateljem. Uvjeren sam da bi igra bila barem duplo zanimljivija da su smanjili veličinu staza.

Drugi veliki problem igre je stvarno siromašan single-player dio. Svodi se na Challenge Series, no samo je prvi dostupan svim igračima. Svaki sljedeći potrebno je platiti novcem. I ne, ne mislim virtualnim novcem kojeg možete zaraditi u igri, nego stvarnim penezima. Što je najgore, jedan primjer koji sam mogao zaigrati besplatno svodio se opet na prilično nemaštovite zadatke te “priču”. Priča je pod navodnicima, jer podsjeća na one Story modove iz borilačkih igara gdje dva borca trash talkaju prije same borbe. Samo ovaj put ne uspoređuju svoje bicepse i savršeni kružni udarac nogom nego umijeće upravljanja oktanskim zvjerima.

Single-player dio igre svodi se na seriju izazova od kojih je samo prvi dostupan besplatno, a ostali se plaćaju dodatno.

Što se tiče vizualne i tehničke strane, igra je prilično dobro odrađena. Grafika nije nešto neviđeno, no opet izgleda dovoljno lijepo i oštro. Sve se vrti u 60 sličica po sekundi uz manja padanja prilikom gustog rasporeda igrača na mapi. Također, pronalazak igrača u online multiplayeru obično bude brz, a nisam imao puno problema ni s isključivanjem tijekom vožnji. Tako da je par dodatnih mjeseci odgode očigledno pomoglo doradi igre.

Dio koji me dosta razočarao za vrijeme utrke jest nepostojanje glazbe. Iako u menijima imamo energetičnu glazbu koja se zna mijenjati prema liku kojeg odaberemo, tijekom borbe osuđeni smo na komentatore i zvuk vozila. A tako lijepo su se mogli poigrati s techno zvukom, idealno bi se uklopio u okruženje. Također, nikako mi nije jasno zašto su svim igračima početkom svake runde mikrofoni uključeni po defaultu. Pogotovo jer se grupno isključivanje mikrofona ostalih igrača se mora odraditi prije svake utrke, nema opcije da to jednom isključite na razini igre i da ste mirni.

I tako smo se dovezli do kraja ove recenzije. Iskreno, srećom pa su Destruction AllStars dijelili uz pretplatu na PlayStation Plus, jer jedino tako i vrijedi – kao poklon. Kombinacija mikrotransakcija te malog single-player sadržaja daje mi osjećaj kao da igram free to play naslov, a ne igru koja će se prodavati za 20-ak eura. A da ne spominjem da su inicijalno imali ideju staviti cijenu od 80 eura.

No, nije samo problem u tome. Mnogo veći problem su problemi u gameplayu, poput ogromnih mapa zbog čega dolazi da manjka akcije, kao i prilično neatraktivno urađenog gameplaya na nogama. S obzirom da je trenutno besplatno na PS+, ništa vas ne košta isprobati ako imate već pretplatu. U suprotnom, savjetovao bih da pričekate, možda kroz buduća ažuriranja porade na zanimljivim modovima poput Gridfalla te pješačenje učine zabavnim.

Destruction AllStars je položio ispit inovativnosti kombinacijom vožnje i trčanja po mapi, no usred toga je zaboravio tu cjelinu učiniti zabavnom.

69 Naša ocjena
  • prilično zabavan arkadni model vožnje
  • kamera je uvijek na pravom mjestu
  • tehnički prilično sređena igra
  • akcija na nogama je prilično dosadna
  • nebalansirana vozila likova
  • siromašan single-player kojeg još moramo platiti
  • prevelike staze rezultiraju malom koncentracijom akcije

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (14)

  • Dajsikeks

    27.02.2021 - 15:42

    Nice

  • darkness666

    27.02.2021 - 16:13

    Znam da nije mjesto ali godfall me je zanimao..jel toliko losa da nije zasluzila recenziju ili..?

    • blacklist0907

      @darkness666, 27.02.2021 - 16:15

      Da

    • Bronson

      @darkness666, 27.02.2021 - 17:17

      Ma siguran sam da to nije razlog ali verujem da bi i ovde dobila katastrofalnu ocenu kao i svuda, definitivno igra za zaobici..

    • darkness666

      @Bronson, 28.02.2021 - 11:26

      A sad mi je jasno..a bio mi je velika nada…

    • SanKa

      @darkness666, 01.03.2021 - 09:34

      yep

  • DjokaBA

    27.02.2021 - 23:32

    Dobio sam ga uz PS+, pa sam isprobao jer je dzabe.. gubljenje vremena.

  • PppPP

    28.02.2021 - 01:21

    Vjerujem da žarkec sasvim slučajno ukucao baš 69 🙂

    • Žarko Ćurić

      @PppPP, 28.02.2021 - 01:28

      Nema slučajno kod ocjenjivanja, to je napredni infinitezimalni račun, godinama usavršavan da da što vjerodostojniji rezultat promatranjem različitih čimbenika koji čine videoigru 😉

    • Zoran Žalac

      @Žarko Ćurić, 01.03.2021 - 12:06

      Nice.

  • razer1234559

    28.02.2021 - 13:00

    Slažem se. PS5 bih možda uzeo samo zbog Demons Soulsa i Godfalla dok ostalo nije vrijedno spomena. Napravio si veliku grešku što si prodao ps4. To ti je škola.

    • SanKa

      @razer1234559, 01.03.2021 - 09:35

      uopce nije. moze igrat sve ps4 igre, a ps5 nece bit nabavljiv iducih X mjeseci.

    • GAMEmaher

      @razer1234559, 01.03.2021 - 17:45

      Pa u biti nisi izgubio time što još zasad nema ps5 igara neg što ps4 ne igraš 🙂 Ništa, sljedeće grabit odmah dostupan ps5 i bar ćeš imat ove ps plus collections još i drndat duže po ps4 igrama koje se malo bolje budu još vrtile… i ne zaboravi ako si pretplatnik preko moba dodavat ps4 i ps5 igre u library da ih se ima za kasnije 🙂

  • SanKa

    01.03.2021 - 09:34

    da imam 12 godina, ovo bi mi bilo super

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?