HCL.HR

Kreator Sonica osuđen je na dvije i pol godine zatvora

Zoran Žalac 01.06.2023.   •   3 komentara   •   Industrija videoigara


Jedan od developera kojima se pripisuje zasluga za kreaciju Sonic the Hedgehoga morat će odslužiti zatvorsku kaznu zbog iskorištavanja internih informacija za vlastitu dobit.

Tip kojega se u industriji igara smatra “ocem” plavog ježa Sonica sad je osuđeni kriminalac. Japanac Yuji Naka bio je uhićen prošle ove godine te ga se teretilo da je koristio interne informacije kao zaposlenik tvrtke Square Enix kako bi se obogatio. Točnije rečeno, Naka je imao povjerljivo saznanje o firmama koje Square Enix planira preuzeti te je prethodno tom preuzimanju kupio dionice tih tvrtki s namjerom da ih proda nakon što im vrijednost poraste.

Naka je na sudu priznao krivnju, a sad je stigla i nepravomoćna presuda. Sud u Tokiju donio je odluku kojom se Yuji Naka osuđuje na 30 mjeseci zatvora i novčanu kaznu od 170 milijuna yena (što bi bilo oko 1,1 milijuna eura).

Kao što smo maloprije rekli, presuda je trenutno nepravomoćna, ali žalba bi mogla samo umanjiti trajanje zatvorske kazne i traženi novčani iznos, s obzirom na to da je Naka pred sudom priznao krivnju. Konačna bi odluka u bilo kojem slučaju trebala biti donesena sljedećeg tjedna.

Naka je u industriji videoigara počeo s radom davne 1984. godine. Prvo zaposlenje bilo mu je u tvrtki Sega, gdje je bio glavni programer hit igre Sonic the Hedgehog. Kasnije je radio na poziciji voditelja Sonic franšize sve do 2006. Za Square Enix je počeo raditi 2018. godine te je lansirao Balan Wonderworld, jednu od najlošijih igara 2021. godine.

Označeno sa: , ,

Komentari (3)

  • Dick Johnson

    01.06.2023 - 14:01

    Haha, koji luzer, ja i cjeli HDZ mu se kolektivno smijemo.

  • Yegiman

    01.06.2023 - 14:28

    Možda je zaradio deset puta više pa nema veze za kaznu,prihvatljivo

  • Pussybomber

    01.06.2023 - 14:33

    Sve u svemu kazne su premalene za ovakve.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?