HCL.HR

Recenzija

FIFA 11 [PC, X360, PS3]

Marko Babić

Znamo što želite znati: Je li bolja od prošle Fife? Je li bolja od aktualnog Pro Evolution Soccera? Valja li onaj najavljivani mod igranja s golmanom? Je li Beckham prezgodan kao i uvijek?

Nećemo okolišati; svih ćemo se pitanja dotaći, samo pratite tekst. Osim pitanja s Beckhamom – znate i sami da jest. Nego, mala napomena – iako je najavljeno kako je FIFA 11, na radost svih PC korisnika, na računalima od ove godine pravi next-gen naslov, to ipak ne znači da je PC verzija identična onim konzolaškim, točnije X360 inačici koju smo recenzirali. Konkretno govoreći, novitete koje ovdje opisujemo nećete naći u PC verziji jer je dotična zapravo mješavina prošlogodišnje Fife i World Cup naslova s ažuriranim rosterima.

Gameplay je manje-više isti uz neke nadodane fore oko driblinga, poboljšane inteligencije golmana te tzv. “pro passinga” koji je kičasti način za reći da vam igrači dodaju loptu u smjeru u kojem držite gljivu, odnosno D-pad. Svladavanje dodavanja biti će najvažnija stvar u igri, jer je kvalitetna uporaba istih, po našem iskustvu, najbolji način za dolaženje do prilike za zgoditak. Hm, kao da smo to vidjeli na pravim utakmicama. Znači, igra je prilično fluidna i odiše realnošću kao i prije, uz intuitivne kontrole.


Krivulja učenja nije previše nagla – relativno ćete brzo savladati osnove, a one naprednije finte i driblinge uz dosta vježbanja. Ako ste novi u svijetu Fife, pomoći će vam tutorial koji će vas naučiti osnovama igre: od kontrola do duplih paseva, lobovanja, plasiranog udarca, dodavanja u for, po zraku itd. Neke ćete stvari, poput naprednijeg driblinga, naučiti uglavnom eksperimentiranjem i improvizacijom, no guglanje i traženje po YouTubeu nije na odmet.

Osim standardne utakmice, tu su jednako tako standardni modovi započinjanja karijere s jednim igračem; karijera menadžera u kojoj ne igrate već samo postavljate taktike, vršite transfere, itd.; i karijera menadžera – igrača što je u biti isto kao prethodno, jedino što još možete upravljati vašom jedanaestorkom. Virtual Pro vam omogućava da kreirate igrača na vašu sliku i priliku, te da ga kroz razne modove i natjecanja usavršavate izvođenjem raznih zadataka kojima otključavate achievemente.


Nažalost, ovi modovi pate od nekih propusta. Primjerice, ako igrate kao menadžer, igra će povremeno postaviti pred vas sulude zahtjeve i dati vam otkaz ako ih ne ispunite. Isto vrijedi i za igranje s jednim igračem. Konkretno, odigrao sam utakmicu s rejtingom 8.7, bio igrač utakmice – zbog mene je utakmica dobivena. Svejedno, mom se treneru to nije svidjelo, već je bio toliko nezadovoljan da me vratio u rezerve. Misteriozno.

Be a Goalkeeper je prilično dobro izveden, no igranje s golmanom najčešće je dosadno.

Najavljivan mod igranja s golmanom prilično je dobro izveden. Tutorial je user friendly, kao i hintovi koje imate kao golman. Trebat će vam nešto vremena da uhvatite nit i dobijete neki osjećaj za tajming, no nakon toga vas ništa ne sprječava da postanete najbolji golman na svijetu. Osim možda protivničkih napadača. Nažalost, igranje s golmanom zna postati pomalo dosadno ako imate čvrstu obranu i jak napad, a igrate s nekim nedovoljno kompetentnim da vam ugrozi vrata.


Od ostalih noviteta u odnosu na prošlogodišnju inačicu valja spomenuti još i Personality+, Creation Center i mogućnost igranja 11vs11 online mečeva. Personality+ dobrodošla je novina koja poznatijim igračima uvodi posebne karakteristike i specijalnosti kako bi njihova igra na terenu bila što prepoznatljivija. Međutim, ovaj element zapravo nije nikakav originalni dodatak jer svojevrsnu verziju istoga već godinama gledamo u konkurentskom PES serijalu. Isto se može reći i za Creation Center koji je praktički ekstenzija u obliku browser aplikacije, te omogućuje download editiranih stvari na vašu konzolu. Što se tiče 11vs11 mečeva, tu su stvari poprilično jasne – ako uhvatite ozbiljnu i kvalitetnu ekipu imat ćete zabavno iskustvo. U suprotnom, bit ćete zadovoljni i lokalnim MP-om za 1-4/7 igrača.

FIFA serijal oduvijek se dičio sjajnom prezentacijom tako da ni ovaj nastavak nije iznimka. Imamo gomilu licenca – lige petice i još gomila drugih kao nizozemska, američka, nekoliko nižih engleskih liga i mnoge druge, ali nema HNL-a što i nije neki gubitak. Soundtrack je također poslovično pohvalan. Možda se nekima neće svidjeti radi ukusa ili koječega, no nije nametljiv i ugodan je uhu. Ako vas u krajnjem slučaju neka pjesma živcira, možete je maknuti iz playliste.


Komentatori su poprilično normalni – pričaju relativno ugodnim naglaskom i suvislo. Ipak, tu i tamo im se dogodi neka greška ili zaostanu malo s komentiranjem igre, no to je nešto na što smo odavno navikli u ovom žanru. Često će spomenuti razne zanimljivosti u vezi nekih igrača ili klubova, no kad igrate duže vrijeme s istim klubom, to postaje zamorno. Nakon duljeg igranja, možete komotno isključiti komentatore jer ćete ionako znati što će reći. Šteta, s obzirom da su na početku igranja ugodni za slušati u pozadini, no samo je logično da vas ne mogu u beskonačnost zabavljati novim funfactovima.


Sučelje je, po skromnom mišljenju recenzenta, mnogo bolje nego u konkurentnoj igri. Drugim riječima, vrlo je intuitivno i jednostavno za navigirati. Ozbiljno, zašto je ekipa iz Konamija odlučila napraviti sve nepreglednim i uvesti drag ‘n’ drop? Kome se to da raditi na GAMEPADU? Tu je još i gomila sitnica oko sučelja koje nisu za život bitne, no čovjeka svakako vesele i olakšavaju nam život tijekom utakmice. Govorimo o tome kako je lako i intuitivno zamijeniti igrača tijekom utakmice ili kako znamo koga postaviti da puca iz slobodnog udarca jer su nam kod biranja dostupni za to bitni rejtinzi.

Presuda na igri je, kao što se da zaključiti, uvelike pozitivna. Je li igra bolja od Pro Evolution Soccera 11? Smatramo da tu još uvijek stoji čimbenik osobne preference pa će mnogi PES fanatici ostati vjerni svom serijalu. No ako ste dugogodišnji igrač PES-a, isprobajte barem demo pa prosudite sviđa li vam se ovakav gameplay. Dok su manje-više jedini modovi vrijedni igranja Virtual Pro i standardno napucavanje s ekipom za istim ekranom, FIFA 11 će vas sigurno zabaviti i opravdati kupnju jer, iskreno, što vam više treba od diskutabilno ponajboljeg virtualnog nogometa? Osim eventualno karijere.

Znamo da se među vama kriju vrhunski menadžeri, klasni nogometaši i tvrdokorni ljubitelji Fife. Zato podijelite s nama svoja mišljenja o ovogodišnjoj Fifi – znate da mi uvijek volimo čuti dojmove posjetitelja.

Nova sportska sezona je tu, a s njom su tu i nove simulacije virtualnog nogometa. PES 2011 već smo recenzirali, a red je došao i na novu FIFU. Zavalite se i pročitajte kako nam se svidjela inačica 11.

84 Naša ocjena
  • fluidan gameplay
  • intuitivne kontrole i sučelje
  • prezentacija
  • repetitivni komentatori
  • suludi zahtjevi u karijernim modovima

Komentari (37)

  • TazzCRO

    21.10.2010 - 14:41

    igram s frendom manager mode , svaki dan 2-3 tekme , igra je odlicna :)

  • Praetorian1

    21.10.2010 - 14:49

    Šta ovo znaći što ste naveli pod minus

    suludi zahtjevi u karijernim modovima

  • Praetorian1

    21.10.2010 - 14:50

    E ida FIFA na xp radi savršeno ne šteka ni najmanje, totalno je fluidna, dok na sedmici šteka ko luda, a s Pro kamerom je nemoguće igrat. Zato sam se vratio opet na xp.

  • wyzard

    21.10.2010 - 15:11

    piše u tekstu što znači.

    enivej, jedno vrijeme igrao pc verziju, sad ne nalazim vremena baš. Rula mi Virtual Pro + Be a Pro.

  • KingNothing

    21.10.2010 - 15:25

    fifino sucelje bolje od pesovog ?!
    ni u snu.

  • Figo

    21.10.2010 - 15:26

    što reći nego da je ove godine konačno miljama ispred PESa.. nezaobilazno štivo tokom bambus partya kod frendova… čista 100

  • cromessi

    21.10.2010 - 17:37

    sta nece bit video recenzije

  • Praetorian1

    21.10.2010 - 17:55

    Super reca, ako ko ima problema s trzanjem, neka instalira xp.

  • Ementaler

    21.10.2010 - 18:20

    @cromessi
    Video recenzije FIFE neće biti nažalost, ovaj put samo jednu nogometnu igru odradismo u video obliku (PES 2011, očito)… moramo se fokusirati još na podosta igara koje izlaze ovaj mjesec, a i pripremiti se za sljedeći. Bit će video recenzija uglavnom, ne brini 😉

  • Praetorian1

    21.10.2010 - 19:07

    VIdim Pesovci davaju niske ocjene FIfi.

  • .Bole

    21.10.2010 - 19:16

    NAJBOLJA IGRA

  • luckyluke

    21.10.2010 - 19:19

    Pfff… 84% ?
    Očekivao sam minimalno 88 ako ne i više.

  • nije_zvone

    21.10.2010 - 20:11

    nebi se baš složio oko meneđer moda. ima par bugova al uglavnom rula, i nema prevelikih zahtjeva. be-a-pro nisam još igrao, pa nemogu ništa komentirat. meni puno bolji od fife 10, al dosta je teže zabit gol, bar protiv botova. imho najkul stvar koja uopće nije spomenuta je ovaj 360stupnjeva “fight for possesion” kurac, guranje igrača i borba za loptu izgleda puno realnije . jea. dao joj 90. malo fenbojizam al ae.

  • ScaR

    21.10.2010 - 20:59

    e pitanje za vas.. kako da igram fifu kao manager,ali bez kontrolisanja igraca ?

    kad odem manager mode,nigdje ne pise da samo posmatram igrace,vec ih moram kontrolisati…

  • Whiplash

    21.10.2010 - 23:05

    Ovo bas i nema smisla. Sugavi PES recenzirali videom, a FIFA dobi tek malo tekstica. Ocito i urednici imaju neko neopravdano gotivljenje PES-a, ili ne zele iz nekog nepotrebnog principa priznat da FIFA i PES nisu vise igre iz iste galaksije. Cijelim se tekstom lako cita da mali pravo pazi da slucajno jednu igru ne dovede ispred druge, a za to fakat vise nema opravdanja. I corav covjek vidi sta je fudbal, a sta krah, odron i debakl. Ja znam da ne zelite podizat niske strasti, al’ ovakav vas tekst cini dosta neozbiljnima. A pogotovo je jadno to sto ste PES-u poklonili jos i video. Ja znam da neka djecica vole PES i to, jer na FIFA-u ne znaju nac gol, al’ necemo valjda recenzijama djecici podilazit.
    Sve u svemu: imate neku cudnu zelju da i dalje pricate o nekoj toboznjoj konkurenciji dviju igara, a ta prica jednostavno vec odavno nije bliska istini. Valja pocet razlikovat simulaciju fudbala od djecije igrice.

  • snowblind

    22.10.2010 - 00:39

    PES je imao video recenziju jer je to bila PC verzija, dok je ovo fifa na X360, a ako nas pratiš onda znaš da još ne radimo video recenzije konzolaških igara.

  • Cole™

    22.10.2010 - 04:26

    Vjerujem da je ovo pc verzija rece da bi ocijena bila blizu moje, ako se ne varam?!

  • Ementaler

    22.10.2010 - 05:33

    @whissplash
    Ti bi, pretpostavljam PES-u dao 0 a FIFA-i 100? Ili ne bi išao toliko u krajnost? Snowblind je odgovorio u vezi video recenzije. Jednostavno je, nije to nebo i zemlja razlika. Prema nama, taman je ovolika koliko ocjene kažu. S time da tekst treba pročitati, i zajedno sa prostorom između redova 😉

    @cole
    A koju si ti ocjenu dao?

  • cromessi

    22.10.2010 - 06:07

    @ementaler
    ma najvise me zanimalo become a legend tj. be a pro(kolko se sejcam) jer mi ovaj u pes-u nije bas nesto nema puno sadrzaja ono samo igras utakmicu jednu za redom a da npr. imas trening neke zadatke(vjezbanje pucanja s glavom…)

  • Blaster32

    22.10.2010 - 10:39

    Ocjena je realna.

  • redhillunited

    22.10.2010 - 12:36

    Repetitivni komentatori? Ne bih se slozio, oni barem pricaju i govore neke zanimljive stvari, a ne kao u pesu koji suti pola sata, ocjena premala za narealniju simulaciju nogometa, izgleda da vi nezz sta je realno a sta arkada kao pES.

    CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

  • redhillunited

    22.10.2010 - 12:37

    FIFA zasluzuje video recenziju, a ne arkada od PES-a, koja pogreska, a mogli ste napraviti za oba dvije, jer zasluzuju!

  • cvrchak

    22.10.2010 - 13:59

    FIFA je jedina i prava simulacija nogometa! Što se tiče PC verzije malo su me razočarale proslave golova, naslova prvaka itd. koje su nekako presiromašne (u PES-u je to puno bolje izvedeno), ali to je manje-više i jedini nedostatak. Još kad bi FIFA imala licenciranu ligu prvaka i europsku ligu, to bi bio vrh vrhova.

  • KingMortal

    22.10.2010 - 14:30

    Da ponovim ono što su drugi rekli: video recenzije igara s konzola još ne radimo. PES smo igrali na PC-ju, fifu na konzoli.

    @Redhillunited
    Da, komentari se užasno ponavljaju. Kad igraš neko vrijeme s istim klubom, čuješ iste činjenice o istim igračima i klubu opet i opet i opet. Zabavno je to slušati prvih dva – tri puta, ali nakon pedesetog puta je stvarno naporno. Komentatori jesu bolji nego u PESu, ali isto znaju reći “what a chance” kad si 30m od gola i nigdje blizu šutu. Btw, ako se ne slažeš s ocjenom, slobodno upiši svoju pa da vidimo kako izgleda prosjek korisničkih ocjena naspram naše.

  • nije_zvone

    22.10.2010 - 17:46

    @scar : prije nego udjes u utakmicu udres “sim match” umisto “play match”.

  • redhillunited

    22.10.2010 - 18:00

    Moja je ocjena 95 i posto sam dugogodisnji igrac FIFE, mislim da je ovo najrealnija ocjena!

  • Zagorhac

    22.10.2010 - 20:16

    igrao sam pes od iss-a jedinice, zapravo jos i ranije, ali ove godine sam presao na fifu. to sve govori…

    lp

  • Whiplash

    22.10.2010 - 21:47

    @whissplash
    Ti bi, pretpostavljam PES-u dao 0 a FIFA-i 100? Ili ne bi išao toliko u krajnost? Snowblind je odgovorio u vezi video recenzije. Jednostavno je, nije to nebo i zemlja razlika. Prema nama, taman je ovolika koliko ocjene kažu.
    Da, da, a ocjene kazu PES:71, FIFA:70. Ne kazem ja da PES zasluzuje 0 a FIFA 100, vec velim da ta dva fudbala ne mozete poredit. To je kao da poredite Need for speed (PES) i Grand Turismo (FIFA). Jedna je stvar da neko nesto voli, a druga da li je to u rangu necega drugog. PES i FIFA vise jednostavno nemaju istu publiku. Stoga ne mozete ni ocekivat da svi glasamo za obje igre. Djecica ce uvijek voljet PES i njih ce uvijek bit vise.

  • Ementaler

    23.10.2010 - 05:39

    Erm, ali to nisu naše ocjene, to su ocjene korisnika. I da, slažem se da ta ocjena korisnika možda nije korektna, i vjerojatno je upravo zbog toga što PES ima snažan fan-base ovdje u Hrvatskoj i okolnim zemljama… ali primjeti malo kroz ostale komentare ove recenzije, dosta ljudi hvali fifu. Mi kroz naše recenzije zadnjih 5 godina redovito promatramo kako ljudi komentiraju ove recenzije, i sve do OVE godine osjetno je više ljudi hvalilo PES, a FIFU (kreativno) nazivali FUFOM i vrijeđali je jel.. Iako je FIFA, realno, prošlih godina također bila bolja simulacija nogometa.

  • Praetorian1

    23.10.2010 - 09:39

    Ja igram i Pes 11 i Fifu 11 obje ige su odlične, ali FIfa mi je malo bolja.

  • Cole™

    23.10.2010 - 11:35

    @sirko: 94 za pc verziju jer je najbolji i najkompletniji nogomet na pc-u

  • movie

    23.10.2010 - 16:23

    PC verzije fife je najbolja fifa do sada na pciju ! PS3 verzija fife je najbolji nogomet do dana današnjeg na bilo čemu ! Da je fifa na dobrom putu najbolji pokazatelj je ovogodišnji pes koji nikada nije bio sličniji fifi nego danas… Još malo zaostaje no na dobrom je putu ako riješe onu sprdačinu od golmana te robotiziranu i fliper igru. Fifa je pesu preuzela dušu i to je trenutno nogometna igra bez konkirencije. Igram pes od početka i stalno sam se sprdao s fufom kako sam je nazivao. Probao sam fifu 10 pa WC i jednostavno me nogomet osvojio. FIFA 11 je logičan slijed. Nakon nje pesa više ne mogu niti pokrenuti …

  • freakazoid

    23.10.2010 - 19:34

    zanima me ima li lige prvaka ili europske lige u fifi ? hvala

  • antifjaka

    23.10.2010 - 21:06

    meni jedino nije jasno zašto u career modu kao igrač-trener mogu “napumpati” svog igrača da mu sve bude 99..

  • movie

    24.10.2010 - 11:15

    …ima ali bez službenih obilježja obje lige pošto je konami kupio prava za obje…

  • myxasg

    25.10.2010 - 12:48

    Ma PES i FIFA se nemogu usporedjivat al meni je bolji PES ali bas me briga svako voli svoje a i pes i fifa nude dosta drugciju simulaciju igre

  • Midža.01

    05.04.2013 - 09:48

    pozzzz. moze da kazete zahtjeve sa fifu jer je problem kod windows 7 igrica steka ko luda 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!