HCL.HR

Recenzija

FIFA 17

NOGOMET NA NIZBRDICI

Zoran Žalac

Prije pet godina činilo mi se kako je jaz između Fife 12 i PES-a u suprotnom smjeru usporediv s onim jazom otprije deset godina kada je PES 6 gazio sve pred sobom. Tih godina nitko ne bi očekivao da će te nogometne simulacije krenuti silaznom putanjom. Kod Fife je to bilo izraženo ubrzavanjem igre pa sam još u recenziji Fife 13 izjavio kako me strah da to ne vrati serijal arkadnom korijenu. Svakim sljedećim izdanjem EA Sports hodao je po rubu arkadnosti, a prelaskom na novi Frostbite engine u Fifi 17 izgubio je i tu labavu ravnotežu.

FIFA 17 VIDEO RECENZIJA

Razmišljao sam duže vremena je li to čisto osobni dojam koji sam sasvim slučajno dobio, ali već sam bio u sličnoj situaciji kad si nisam htio priznati zabludu pa sada ne vjerujem da je takvo što posrijedi. Nakon PES-a 6 bio sam uvjeren da PES 2007 sasvim super igra i tek sam s 2008-icom počeo uviđati neke probleme. Ako ćemo iskreno, ovogodišnji PES igrao sam u demo izdanju (PS4 verzija) i ondje mi se nije osobito svidio. Fifu 17 zaigrao sam u demo verziji i tada mi je igra djelovala solidno, ali kao što sam rekao – promjene u gameplayju najbolje se mogu procijeniti tek kad igrate protiv drugih igrača, pogotovo onih koje ne poznate.

fifa-17-7

Odmah stoga krenuo na online mečeve i po prvi put otkako Fifu igram na PC-u ostao sam zgrožen. Konstantne pojave u mečevima bile su sljedeće. Preskakanje igre na sredini terena – igrači češće ulijeću u prazan prostor pa sve što trebate jest slati lopte prema njima. Tu je uz osnovne kontrole manje bitna preciznost – važnije je da dodavanje obavite u pravo vrijeme te da ono po mogućnosti pokrije što veći dio terena. Otimanje lopte je teže zbog novog sustava građenja pa se sve manje igrača odlučuje na duele gledajući prije kako će presjeći dodavanje.

Otimanje lopte je teže zbog novog sustava građenja pa se sve manje igrača odlučuje na duele gledajući prije kako će presjeći dodavanje.

Rezultat je taj da i momčadi s četiri zvjezdice igraju tempom Reala i Bayerna. Priznajem, utakmice su uzbudljive, prilike se nižu čas na jednoj strani čas na drugoj. U jednom trenutku protivnik može slaviti gol, a u drugom trenutku vi s centra možete povući akciju kojom se praktički prošetate kroz protivničku polovicu kao da postoji nekakva šablona po kojoj znate kako bi ta akcija trebala izgledati.

fifa-17-1

Naravno, takvo što prestaje na nešto ozbiljnijoj razini s igračima koji znaju dobro igrati obranu, ali ove godine u online mečevima baš sam primijetio do sada ne toliko prisutan trend. U trenutku kad počnu gubiti, neovisno o tome koja je minuta, mnogi igrači oslanjaju se na brzo podešavanje igre prema attacking te čak i ultra attacking taktici. Igra se zbog toga dodatno ubrza, proširi i svede na kontranapade. Da se tu radi o uzorku pet od deset takvih utakmica to bi još bilo i prihvatljivo. No moje iskustvo s Fifom 17 bilo je u velikoj većini utakmica upravo takvo. Kad bih zabio zgoditak imao bih osjećaj kao da sam odradio nekakav fatality uz pravu kombinaciju tipki umjesto da taj gol bude rezultat mojih taktičkih zamisli ili uigrane akcije.

Kad bih zabio zgoditak imao bih osjećaj kao da sam odradio nekakav fatality uz pravu kombinaciju tipki umjesto da taj gol bude rezultat mojih taktičkih zamisli ili uigrane akcije.

Pitam se je li mi se osjećaj arkadnosti jednostavno poklopio zbog protivnika koji su igrali takav anti-nogomet. Ali problem je taj da bi Fifa čak i u tom slučaju svejedno bila simulacija u kojoj se može forsirati igranje na arkadan način. Osobno mislim da je PES trom i manjkav po dosta stvari, ali ono što mi se kod te igre svidjelo još prošle godine jest da za iskorištavanje njegovih šablona ipak treba imati određenu vještinu. Znali su me u PES-u razbiti gotovo vaterpolskim rezultatima, ali sam prihvaćao da me nisu dobili zato jer im je igra pružila prilike – za te su se prilike sami izborili. U Fifi 17 je obrnuto – s minimalnom vještinom moguće je doći do protivničkog gola makar i koristeći smo građenje te trčanje suigrača u prostor.

Zanimljivo je da stvari izgledaju malo bolje u okršajima s računalnim protivnikom. Njegova je igra čvršća i kompaktnija; ali najvažnije je da u toj igri možete napraviti nešto što u online modovima ne možete – promijeniti postavku brzine na sporiji tempo. Osobno mi taj tempo sad najbolje odgovara, ali ne vidim ga kao dugoročno rješenje.

Da sve ne bude tako crno, treba reći da Fifa 17 ima i nekih korisnih promjena. Igra iz prekida u početku izgleda nepotrebno komplicirana, ali kasnije ipak vidite da nudi više mogućnosti. Najveći novitet u vidu Journey moda nije razočarao i priča mladog Alexa Huntera zapravo je iznenađujuće zabavna. Nakon nekog vremena postanete povezani s tim svojim nogometašem pa vas recimo zasmeta nepravda kad nekog drugog proglase igračem utakmice, a vi ste poginuli na terenu, ostavili srce za svoju ekipu, boga i domovinu.

fifa-17-3

Moguće je dakle igrati samo u klubovima engleskog Premiershipa, a priča se ne rasteže na čitavu karijeru Alexa Huntera nego samo na njezin početak. Očekujte dosta treniranja jer ono određuje konkurirate li za prvi tim. Rezervi nema pa ako igrate loše posljedica je ta da vas potjeraju iz kluba. Drugim riječima, jedini put je prema naprijed, a Hunter mora postati bolji otključavanjem dodatnih vještina i trikova.

Priča je uvijek ista bez obzira koji klub odaberete ili što kažete u komunikaciji s drugim likovima. Journey mod zbog toga na trenutke nema veze sa stvarnim nogometom nego je više fantazijski scenarij. Primjerice, odlučite li se za igranje u Watfordu, u jednom trenutku klub kupuje pojačanje za koje svaki poznavatelj nogometa zna da se realno nikada ne bi moglo ostvariti. Takve stvari jednostavno morate zanemariti da biste s vremenom uvidjeli kako je Journey do sad najbolji prikaz kako izgledaju usponi i padovi u karijeri nogometaša. Jer čim ne ostvarite ono što ste htjeli, odmah vas nešto vuče prema idućoj utakmici u kojoj želite da vaš Hunter ulovi svoj trenutak slave.

Journey mod je dosad najbolji prikaz kako izgledaju usponi i padovi u karijeri nogometaša.

Nadamo se da je ovo tek početak za Journey mod te da će EA Sports nastaviti s novim pričama i u budućim nastavcima. Mogućnosti su mnogobrojne sve i da produkcija ovog moda zahtjeva velike troškove. Zamislite samo da neki od najboljih svjetskih igrača odluče kroz EA Sportsovu igru podijeliti detalje o svom probijanju na nogometnu scenu. Ne bi li bilo fora da proživimo čitavu početnu karijeru Ronalda / Messija te da upravo oni odglume taj dio igre?

fifa-17-4

Ostali modovi u igri dobili su nekoliko korisnih, ali ne toliko značajnih dodataka. U modu karijere sada je jasnije definirano što uprava kluba želi od vas; odnosno kako klub može funkcionirati kao brend / biznis. Ultimate team je proširen izazovima u izgradnji tima koji nisu ništa posebno nego dodatna zanimacija zbog koje će još više igrača postati zombiji u potrazi za jeftinim novčićima. Što se ukupne ponude tiče, možemo još jednom potvrditi da je Fifa opet najsadržajnija nogometna igra te da gazi konkurenciju po tom pitanju.

Tome se može pridodati i titula najljepšeg virtualnog nogometa. Frostbite najbolje pokazuje svoje snažne efekte na osvjetljenju i efektima zamućivanja i dubine. Ljepota grafike je polovična jer su neki igrači pljunute kopije onih stvarnih, dok su drugi tek blago pogođeni modeli. U bilo kojem slučaju ne izgledaju dobro kao likovi u traileru za Battlefield 1. Kvaliteta vizualne prezentacije stoga ovisi o situaciji. Nekad vas nova Fifa naprosto zadivi svojim detaljima poput uprljanih koljena i laktova, a nekad efekti toliko podivljaju da čitav teren postane bijel i treba mu neko vrijeme da vrati prirodno zelenu boju. To mi se dogodilo u PS4 verziji i ne znam je li čest bug, ali je vrlo ironičan.

fifa-17-6

Ironičan je s obzirom da Fifa tijekom žestoke ofenzive izgleda skoro kao hokej. Nekome to možda odgovara, ali osobno vjerujem da je serijal EA Sportsa skrenuo s dobrog puta na kojemu je bio prije pet godina. Jednako kao što se PES davno poskliznuo kad smo mislili da je to nemoguće, ova je Fifa pokazala nekoliko propusta s kojima ćemo morati živjeti do idućeg izdanja. Journey mod je pristojan novitet, ali ako od Fife tražite lijepu nogometnu priču na samom terenu, možda je ipak bolje da ovu sezonu odsjedite na klupi ili razmislite o mogućem transferu.

Doduše, bio bi grijeh ne spomenuti odličan izbor glazbe. Premda je to vrlo subjektivna kategorija i valjda najmanje važna stvar za jednu nogometnu simulaciju, ljepše je treninge s Alexom Hunterom obavljati uz glazbenu podlogu nego u tišini. Pa ako vam to išta znači, FIFA 12 je nadmašena barem u jednom segmentu – za to ne treba boljeg dokaza od ove stvari.

Journey mod je pristojan novitet, ali ako od Fife tražite lijepu nogometnu priču na samom terenu, možda je ipak bolje da ovu sezonu odsjedite na klupi ili razmislite o mogućem transferu.

78 Naša ocjena
  • Journey mod je pun pogodak
  • grafički ljepša igra nego prošle godine
  • vrhunski soundtrack
  • izražena arkadnost
  • šablonski nogomet

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (79)

  • gamer 192837465

    04.10.2016 - 18:47

    Može li se igrati kao da si samo jedan igrač?

    • hrga007

      @gamer 192837465, 04.10.2016 - 18:51

      to ti je upravo the journey, a osim toga imaš i običan career mode bez te priče

    • stefanACM

      @gamer 192837465, 10.10.2016 - 11:03

      Od online modova, imas Virtual Pro, a offline Career i Journey sa Hunterom.

  • Toka123

    04.10.2016 - 18:56

    Po meni ova fifa je fail teski gameplay je retardiran

    • movie

      @Toka123, 04.10.2016 - 23:32

      Igra je po izlasku oborila sve rekorde prodaje i trenutno je najprodavanija fifa u povijesti te je zabilježila oko 18 posto veću prodaju od prošlogodišnjeg izdanja. Tako da što se to tebi i meni ne sviđa, tko nas pita. Ljudi imaju rezultate prodaje i potpuno pravo da pomisle kako su na pravom putu i kako rade dobar posao.

    • stefanACM

      @movie, 09.10.2016 - 20:50

      Prodaja apsolutno ne znaci puno, vise znaci da su majstori marketinga. Ubacili su skeniranu svaku travku i Britanske lige, pa se djeca napalila. Pravo mjerilo ce biti kada sledece sezone niko ne kupi ni PES ni FIFU.

      On i off topic: Igrica zasluzuje oko 60 ocjenu, PES oko 40-45.
      Modovi u su bagavi na PES-u i uglavnom losa kopija ovih na Fifi. Opet s druge strane Fifa je ubacila taj Journey koji mora se priznati lici na nesto.
      Problem FIFE ove godine je kao sto cangrizalo Zalac rece, arkadnost.
      Ta arkadnost je upravo rezultat ovoga sto ti govoris: PRODAJA I BROJKE.
      Ljudi su unakazili igru do te mjere da ja koji igram na jednu loptu imam procenat pasa 95%, ako stanes sekund da razmislis prije nego sto odigras, gotov si. Samo moras da sibas pas pas pas na prvu, preciznost je skoro 100% cekas da AUTOMATSKA odbrana NE zatvori AUTOMATSKA utrcavanja igraca kojj u zivotu nisu potrcali i sutas u golmana neki nelogican sut.
      Ono sto je EA dobio su brojke, a igraci, pogotovo pocetnici i mala djeca koja ulaze tek u svijet fudbalskih simulacija su dobili nesto gdje mogu da pobjede ako samo pritiscu pas.
      Razmislite samo, da li prodaje igru to sto ces ti za Bozic kada otac kupi sinu igru da ga razbijes 10 razlike jer ne zna sta pritisce, ili to da on tebe dobije.
      (kraj recenzije, gasite svjetla :) )

    • stefanACM

      @stefanACM, 09.10.2016 - 20:52

      ps. Pricam o PES 2017 na PC, kao i FIFI za PC.

  • Tony Ghost

    04.10.2016 - 19:00

    Uh. Gora ocjena od pes-a. Mislim da tako stvari i stoje. Bit ce hejtanja, ekipa hcl drzite se, uskoro poljecu.

  • Smoolex

    04.10.2016 - 19:04

    I sluzbeno je, Pes je bolji. Koorporativna gamad iz EA napokon je pukla pod pristiskom nakon što su devedesetih uništavali manje developere izdavanjem svoje fife, ovih godina pes im je veliki trn u oku, i drago mi je kada ljudi koji se bave gamingom, prepoznaju borbu protiv američkog krupnog kapitala, konami izdrži u borbi.

    • Vexido

      @Smoolex, 04.10.2016 - 21:20

      da bas im je pes trn u oku , toliki im je trn da imaju rekordnu zaradu na fifi…

    • marac1112

      @Vexido, 04.10.2016 - 22:33

      pa ko i samsung i apple bez obzira na prodaju jedan drugom trn u oku…..

    • Smoolex

      @Vexido, 04.10.2016 - 22:48

      Ali i dalje im je to konkurencija, koju žele rušiti kao što su rušili nogometne igre devedesetih koje su bile bolje od FIFE, no zbog nedostatka kapitala nisu im mogli parirati, a ti što mlatiš majmuna na fifu to je drugo i ne želiš prihvatiti činjenice, ok fifa ima bolji online mod, ali pogledaj na što to liči u igir, uzmeš loptu i u jednom si dodavanju u šesnaest metara, nema smisla, pes u gameplayu jede tu skupo izgrađenu fifu.

    • movie

      @Smoolex, 04.10.2016 - 23:34

      Kakve ti gluposti pričaš? Trn u oku? Pa ljudi prodaju igru kao vruće kifle. Koliko je prodao pes? Ovogodišnja fifa ruši sve rekorde prodaje.

      http://www.bug.hr/master/vijesti/fifa-17-rusi-rekorde-serijala/156137.aspx

    • Smoolex

      @movie, 05.10.2016 - 12:41

      pročitaj više od jednog reda komentara pa se upuštaj u raspravu, ne kužite da oni žele što više, tako da im je i ona najmanja konkurencija, koja im uzima zaradu sa tržišta trn u oku, i dok je tako pes mora pokazivati otpor američkom krupnom kapitalu, koji truje nogomet u engleskoj, suci im nose njihove oznake po dresovima, vjerojatno imaju i nešto sa namještanjem utakmica, ali to je dobro skrivena tajna.

    • Tony Ghost

      @Smoolex, 05.10.2016 - 13:13

      Ne kuzi ti to on. Uporno ponavlja svoje.

  • Tony Ghost

    04.10.2016 - 19:07

    Najvise mrzim ove budale koje ocjene pes sa 60 a fifi daju ocjenu preko 90. Ili obrnuto. Mislim ako ne volis neku igru ne trebas je ocjenit tako nisko, ja ne zelim kupit ni jednu, pogotovo ne po ovoj cijeni po kojoj prodaju. Nisam glasao ni za jednu igru. Ali necu ni dat malu ocjenu fifi ako mislim da je pes malo bolji. Tako i obratno. Ne razumijem kakvo vam je to zadovoljstvo ako ste namjerno glasali sa manjom ocjenom da vasa igra koja vam se vise svidja u konacnici ima bolju ocjenu. Jadno.

    • Tony Ghost

      @Tony Ghost, 04.10.2016 - 19:19

      I jos je jedan ocjenio pes sa 1. Mislio sam da oni dobivaju ban. Ali eto ipak ne.

  • zbosec49

    04.10.2016 - 19:09

    Igrah sve PES prethodnike pocevsi od wining eleven na ps1, te par zadnjih fifa( fifu16 opsežno, doduše samo career, vrlo malo ultimate i online) te mi je ovo najbolja nogometna igra :) Necu napisat nogometna simulacija da ne zapocnem rat :)

  • baDarmageddoN

    04.10.2016 - 19:23

    Gameplay 88, sve ostalo oko 92 (grafika, licence, modovi- offline i online, balans gameplaya, osjećaj nogometa dok se igra). Sve u svemu ocjena je 90. Jednostavno igra bez prave konkurencije. Maksimalno dobra na svim current-gen platformama. Zabavna, izazovna… ono što jedna nogometna igra treba biti. Opet, kompletnija igra od “konkurenta” ali vidim da to ocjene ne pokazuju što je smiješno. Nepravedno ali šta sad? PES je balkanska a FIFA svijetska igra 😀

    • baDarmageddoN

      @baDarmageddoN, 04.10.2016 - 19:29

      *svjetska…sory 😛 Još sam u šoku da je PES bolje ocijenjen a ono… ahaha… joj, ne mogu niti reći koliko je to smiješno 😛

    • Tony Ghost

      @baDarmageddoN, 04.10.2016 - 20:29

      To je sve stvar osobnog ukusa. Tebi je bolja fifa, zadovoljan si sa njom. Meni ne valja ni jedna. Ne pobjedjuje bolja igra vec marketing. Tako je i sa autima i sa igrama i sa svime na svijetu. Pobjedjuje reklama. Dovoljno je da vidis sta je danas in da shvatisda zaista tako stvari i funkioniraju. Kad se sjetim NMS. Njega je prodala reklama a ne kvalitet igre. Cist primjer.

    • baDarmageddoN

      @Tony Ghost, 04.10.2016 - 21:04

      A ne znam šta da ti kažem… Čak i NMS ima fanove, kako onda PES ne bi imao? Vjerujem da su to isti ljudi 😀

    • closingtime

      @Tony Ghost, 04.10.2016 - 21:46

      Ovo je najveća istina. Vjerujem da, da je EA npr. napravio igru s gameplayem istim kao PES, a Konami kao FIFA, opet bi igra od EA bila popularnija i prodavanija, čisto zbog vrhunskog marketinga.

    • movie

      @Tony Ghost, 04.10.2016 - 23:37

      Pa ne znam što marketing može utjecati kod mladih ljudi koji niti ne gledaju reklame? probao sam demo obe igre i igram ono što meni više odgovara a ne što mi netko na ekranu sugerira. Izbor je moj i ebe mi se tko je kako ocijenio igru niti me to interesira niti ima ikakvog utjecaja na moj izbor.

    • Tony Ghost

      @movie, 05.10.2016 - 13:18

      Od reklama ne moze pocjeci niko. Tu su svuda oko nas. I kad ih ne gledas, kao ja npr. opet ih nekad moras pogledat. Od tv, filmova, serija… Do ducana i gradskih ulica, zgrada. Reklame je nemoguce izbjeci. Vecina mladih kupuje igre na preporuku onog mudje. Barem njih 90%. Fifu i cine najvecim brojem mladi igraci.

    • Smoolex

      @movie, 05.10.2016 - 13:34

      Kolega reklame su svugdje, čuriš u bijesne youtubere koji su plaćeni da igraju fifu.

  • mokrEE

    04.10.2016 - 19:24

    interesantno kako pes i fifa iz godine u godinu “upgreadaju” greske iz proslih nastavaka. onda kada se ljudi ozbiljno zasite stancanja naslova uz minimalne promjene (njih barem 5 god. u nizu), onda kao odjednom naprave “posve novu simulaciju sa posve novim grafickim enginom i posve novom fizikom lopte i animacijama igraca” i onda opet 5 godina igras ista smeca sa novim licencama (kod pes-a slobodno zanemarite ovo sa licencama) uz minimalne promjene i to uglavnom promjene na gore od naslova koji je bio prekretnica odredjenog perioda recikliranja. kod pes-a me prokleto nervira to smece od grafike za pc i te fakin’ licence. hebote milijune ulazu u imena igraca koji se pojavljuju na coverima i reklamama a nemogu licencirati 5 liga. u pes-u nakon skidanja svih patcheva sa klubovima, stadionima, repkama, i ostalim sitnicama barem mozes uzivati u gameplay-u koji se trudi donekle prenijeti realnu sliku nogometne utakmice (uz naravno, hrpu bugova) dok fifa briljira na polju fancy izbornika, licenca, story moda i sve ostalo manje bitno prije ulaska na teren, a jednom kada napokon zaigras to ulickano cudo imas osjecaj kao da razvaljujes fliper u prvoj kafani. fifa zapravo sto se gameplay-a tice nema nikakve veze sa nogometnom utakmicom. prije bih to opisao kao onu igru iz igraone sto smo svi igrali gdje ti i protivnik morate poslati onaj puk nalik u hokeju iza ledja protivnicke linije dok drzis plocicu u ruci. samo sa 22 igraca.

    • Ajdin7

      @mokrEE, 04.10.2016 - 19:58

      +1

    • AceRimmer

      @mokrEE, 04.10.2016 - 20:06

      Mene na PES-u nedostatak tih licenci nikad nije nervirao… cak bi me pomalo i nasmijala ta lazna imena, s kojima si ipak na kraju znao o kojim se igracima radi.

      U PES 2006 najjaci je bio Olenbe – Olic… :)

    • marac1112

      @mokrEE, 04.10.2016 - 22:37

      dd

    • marac1112

      @mokrEE, 04.10.2016 - 22:39

      mokree ne kužim kaj svi piljite o licencama pes nikad nije imo licence ako mi nije smetalo prije 20 god ne kužim zakaj bi mi danas to bilo bitno… pa nisu krajem 90 i početkom 2000 ljudi igrali fifu iako je i tada imala licence.. nego je igra bila smeče i igro se pes koji je bio bolji bez obzira na licence

    • movie

      @mokrEE, 04.10.2016 - 23:41

      Pišeš napamet. Nakon samo tri godine ea je promijenio engine za fifu. Na igniteu je bila fifa 14, 15 i 16 a fifa 17 je na frosbite engineu.
      Svaka fifa je drukčija. Ne nužno bolja. Zna biti nova gora od predhodne. U svakoj fifi je nešto novo OP. Druga mehanika igre tako da se ne slažem da je svake godine ista igra. To može pričati netko tko igra površno i rijetko. I mojoj mami je svaki auto na cesti isti. Ima 4 kotača, vozi i tako…

  • trulex

    04.10.2016 - 19:27

    Veću ocjenu dobio PES, nice.

  • closingtime

    04.10.2016 - 19:38

    Da, ova pjesma me oduševila na prvu, izvrstan izbor za ‘headline’ pjesmu, vjerojatno najbolja u povijesti FIFE. Odmah sam je importao u PES 😀

  • Blackygb005

    04.10.2016 - 19:40

    Supkatori EA Video recenzija samo za fidu

  • Blackygb005

    04.10.2016 - 19:42

    Supkatori EA Gamesa samo video recenzija Fife
    Stalno pljujete po Pesu

  • SemirTheChosen

    04.10.2016 - 20:26

    Imam predodžbu da je ovaj zadnji video s pjesmom ekvivalentan Zokijevim mislima upućenim developerima Fife T_T

  • SweeX

    04.10.2016 - 20:49

    Ma PES je zakon, kakva crna fifa.

  • Adam Jensen

    04.10.2016 - 20:51

    U Fife ne valja gameplay a PES-u džaba vrhunski gameplay kad jebu PC igrače u zdrav mozak.

    • Ihlix

      @Adam Jensen, 04.10.2016 - 22:03

      Mislim neznam sto ljudi ocekuju od PC-a osim grafike jbene,meni je sve odlicno a oni koji kazu da pes 16 bolji od pes 17 mogu se ubiti..Dodane su duplo bolje animacije duplo vise animacija puno toga je poboljsano,a fifa je definitivno briljirala u izbornicima ali nije ni pes ove godine daleko,gameplay u fifi je iskreno sranje a u pesu ima dosta gresaka ali to je ipak igrica ali eto moje misljenje..

    • Adam Jensen

      @Ihlix, 04.10.2016 - 23:26

      Ma nije stvar grafike nego principa. Kako možeš podržavat smradove koji gube vrijeme trudeći se da PC verziju učine što nazadnijom umjesto da jednostavno portaju. Da je u pitanju bilo koji drugi razlog (nedostatak sredstava ili vremena) razumio bih ali ovdje je u pitanju mržnja prema PC igračima, čak nam ni demo ne daju. Smradovi, zato ću i ja iz principa piratizovat PES pa makar i ne igrao online. Ionako taj segment uništaju cheateri koji su ništa drugo nego plod njihove nebrige za svoje igrače. EA su poznati smradovi ali oni barem drže do igrača, rade istraživanje tržišta i znaju da su većini zabavnije arkadice pa i Fifu rade s tim na umu.

  • mesuney

    04.10.2016 - 20:57

    PES-u veca ocjena, svaka cast, ove godine je daleko bolji PES, meni je inace bio bolje, ali ove godine je daleko bolji, danas sam isprovao FIFU kod frenda, PES sam naravno cim je izasao kupio i PES je ove godine puno bolji, mislim kada igrica koja ima tako malo licenci od bilo koga dobije visu ocjenu mislim da je jasno koja je bolja, kada dođe patch nece se moci usporediti PES i FIFA

  • LuXzYea

    04.10.2016 - 21:01

    Da se spoji gameplay od pesa sa licencama, modovima, grafikom i ostalim iz fife dobili bi savrsenu nogometnu igru 😀

  • SemirTheChosen

    04.10.2016 - 21:05

    Ne mora značititi da je PES 17 bolji od FIFA 17 zato što je Fifa dobila manju ocijenu od HCL-a nego PES.. HCL ne poredi ove dvije igre pa im daje ocijene; oni, profesionalci kakvi i jesu, daju ocijene na osnovu prošlih igara serijala odnosno koliko je inovacija donio novi dio a koliko ih je donio neki u prošlosti, kakav je gejmplej u novom a kakav je bio u nekom starom koji je bio i najbolji dio, kakav je bio najbolji AI u starom a kakav je sada (ovo s AI-om se najviše tiče njegovog lošeg postavljanja na terenu kako je Zoki naveo da se često u online-u mogu poslati dugi pasovi u praznu, nepokrivenu, zonu i da se od centra počne prodirati bez AI-ovog zatvaranja prostora igraču.

    • marac1112

      @SemirTheChosen, 04.10.2016 - 22:42

      pogledaj bilo di recenzije pes je dobio bolju ocjenu ove sezone

    • SemirTheChosen

      @marac1112, 05.10.2016 - 00:01

      Nije mi to bila poenta komentara…

  • departed1983

    04.10.2016 - 21:09

    Od mene 80 za ukupni dojam ali sam kao i Zoran razocaran nikad arkadnijim pristupom. Igra je prebrza, previse podredjena paceu i skill potezima koji nekad znaju biti toliko OP da ma sta odbranbeni igrac uradio i kako se postavio ne moze ga zaustaviti.Ali etom taj online dio, sto se tice tehnice strane radi kako treba i ja nisam imao problema. Cinjenica je da dok nam god japanci i kanadjani budu pravili fudbalske igre, nece mo imati igru kako treba i to je to. Ja sam se zadovoljio manjim zlom, a ove godine mi je to FIFA.
    Opet da pitam, ako ima neko Iz BiH da hoce kupiti PES za PS4 mozemo se dogovoriti 😀

    • movie

      @departed1983, 04.10.2016 - 23:45

      Opet pišete gluposti. Pace nikad nije manje značio nego ove godine u fifi. U prošlim fifama pace je imao puno veću važnost. Nikada nisam imao vezni red s tako malim paceom kao ove godine i sve stignem pohvatati. Nitko mi nije pobjegao kao prošlih godina. Ove godine silovanja i grubosti su dosegle vrhunac i to treba regulirati. Opstrukcija igre je postala važnija od gradnje igre. Igrači se lako ozlijede, korneri i ubačaji su opet OP a golmani u pojedinim situacijama amebe. Pace je zadnji i najmanji problem ovogodišnje fife.

  • PppPP

    04.10.2016 - 21:25

    Pes 80, fifa 78. Jeste stvarno uzeli u obzir samo gameplay (koji je također meni bolji u fifi btw al nema veze)? Sve izvan terena je daleko bolej na fifi. Od mene 97. The Journey je vrh.

    • Ihlix

      @PppPP, 04.10.2016 - 22:05

      Znas ti kakva igra mora biti da je ocijeni netko 97? Cini mi se da pesov izbornik nisi ni pogledao…Nema vise laga tijekom prelazenja s jedne na drugu karticu,fifa ti je pre brza ako gledas prave utakmice,ima dosta gresaka i jedna i druga strana ali eto ipak su to igrice…

    • marac1112

      @PppPP, 04.10.2016 - 22:44

      čudno da se u “nogometnim simulacijama” gledaju stvari van terena…

    • PppPP

      @marac1112, 04.10.2016 - 22:57

      Pa što onda ne igraju demo stalno?? Ihlix to je relativno ocjenjivanje, takve se igre ne mogu uspoređivat sa Witcherom i drugima. PES ima previše nedostataka u pogledu modova i licenci da bi ga aktualno igrao, gameplay je ok. I jedna i druga igra su brze jer inače bi bile dosadne (ipak kad pogledaš, u jednoj utakmici od 5min padne više golova nego u stvarnima u 90..)

  • Whynot?

    04.10.2016 - 21:29

    Što se tice analiziranja mp-a u svakom si pogledu i navodu u potpunosti tacan. Ako nisi fanatik ili pristalica cešljanja kartice zbog UT-a jednostavno se kloni tog dijela igre, ne prave ju samo za multiplayer varijantu. No, gameplay protiv cpu-a je dramaticno bolji, izuzev toga što je još uvijek cpu pretacan u dodavanjima. Priznajem, prvih nekoliko tekmi je bilo svima i njihovoj baki jasno da je ponovo prosto prelagano zabiti gol. Ali, kao i u slucaju sa prošlom Fifom, svratio sam do foruma Operation Sports-a i tamo pronašao njihov set slider. Mogu samo reći da par sitnih promjena nevjerovatno uticu na koru igre, nabolje. Svakom iskrenom ljubitelju fudbala, slash nogometa 😀 bih preporucio da posjete sajt, momci zaista rade fantastican posao, od svake sportske igre se mogu pronaći najbolji slideri. Link od Fife je: http://www.operationsports.com/forums/ea-sports-fifa-sliders/891618-fifa-17-os-community-sliders.html

    • movie

      @Whynot?, 04.10.2016 - 23:49

      Ne znam kakav je gušt igrati protiv CPU-a? Poprilično dosadno i monotono. Kada naučiš, a naučiš za desetak dana kako igra cpu, tekme postaju dosadne jer su sve iste. Preko neta uvijek naiđe interesantan protivnik s interesantnim stilom i puno veći gušt mi je igrati s nekim za koga ne znam kako igra i reagira u pojedinim situacijama..

  • Mojo Risin

    04.10.2016 - 21:33

    Odlična i detaljna recenzija. Hvala na tome.

  • Gigo

    04.10.2016 - 22:24

    Inace da PC port na Pes-u 2017 nisu sjebali, vjerovatno bih ga uzeo, ovako ipak mislim da je za mene Fifa bolje rjesenje jer bolji su online modovi(UT, 1v1 sa klubovima, coop seasons) te The Journey mod 😉

  • Ipe77

    04.10.2016 - 22:29

    pobjedi li ove godine na ijednom site-u fifa kao sportska igra godine onda stvarno neznam sto se vidi u njoj…..lose izvedeno zamisljeno i los novi engine (miljama je igra daleko od neke zabavne simulacije nogometa)…

    • Gigo

      @Ipe77, 04.10.2016 - 22:49

      Pobjedit ce Fifa vjerujem, cisto radi online modova i The Journey, a Pes je jedini bolji u grafici i malo u gameplay oboje variraju 😉

    • movie

      @Gigo, 04.10.2016 - 23:51

      PES bolji u grafici? Pa jesi li ti vidio obje igre u punom svjetlu?
      Pogledaj kako fifa izgleda u 1080p na ultra postavkama ili na PS4. To se ne može uspoređivati s pesom koji zaostaje generaciju po tom pitanju za fifom..

    • fez

      @movie, 05.10.2016 - 12:33

      Da ali izbliza igraci puno realnije izgledaju na pesu.

  • cel_85

    05.10.2016 - 09:04

    Svaka igra ima prednosti i mane, zato se nemojte prepucavati koja je bolja nego igrajte što vam paše. Meni osobno paše fifa, za ovu godinu mogu reći da je to sve skupa dobro napravljeno!

  • Rual

    05.10.2016 - 12:46

    Od izdanja FIFA 14, ovu je igru na PC-u gotovo nemoguće igrati bez gameplay patcheva ili Cheat Engine-a koji donekle ispravljaju brojne, čak i katastrofalne propuste. Jedan od najvećih propusta već godinama je sama brzina igre koja je i na opciji “Slow” jednostavno prebrza. Zatim slijedi manjak prekršaja u igri, što su pokušali ispraviti na FIFA 15 tako što su povećali agresivnost u gameplay-u, ali smo time dobili gotovo neigrivu divljačku arkadu s izrazito visokim presingom. FIFA 16 je taj trend nastavila. No, istovremeno, s povećanjem agresivnosti gameplay gubi na realnosti. Nerealno visoki presing čini obranu protivnika “šupljom” i moguće ju je izbaciti sa svega 2 dodavanja, što znači da je FIFA 16 do sada najarkadnija od svih dosadašnjih. Problem je u tome što developeri Fife očito ne znaju razliku između napadačke igre i igre iz kontri, pa tako i one najslabije momčadi igraju izrazito napadački nogomet čak i protiv najjačih protivnika. Sve to nema veze s vezom, i zato moramo posegnuti za nekim od gameplay patcheva bez kojih je FIFA 16 jednostavno NEIGRIVA, osim ako niste klinac od 9 godina. Ne bih se složio s ovom recenzijom da je FIFA 17 do sada najbrži nogomet. Mislim da je tu učinjen znatan pomak jer je igra nešto mirnija, ali je zato ovu FIFu na Frostbite Engine-u gotovo nemoguće editirati, što znači da će manjkati patcheva. Samim time PC igrači vjerojatno će se radije okrenuti PES-u jer je očito da EA već godinama prodaje jedan te isti proizvod koji prolazi samo kroz faze kozmetičkih promjena i da se greške stare 5-6 godina provlače iz jedne Fife u drugu, što je znak da se EA developeri prema svojim korisnicima odnose neodgovorno, ako ne i bezobrazno. Zaista ne vrijedi davati toliko novca…

  • Dukie

    05.10.2016 - 13:01

    Iako sam veliki fan PES-a, moram priznati da je FIFA napravila veliki korak prelaskom na novi engine ( trebalo je imat mu*a ), dodavanjem noviteta ( mogucnost micanja igraca prilikom slobodnog udarca ), ali isto tako mislim da je najarkadnija FIFA do sada.
    Od mene 80!

  • Gabriel Gudelj

    05.10.2016 - 20:22

    Ova FIFA 17 je mogućnost da bude legendarna igra ikada kao što je Half Life 2(nebitno koji je žanr) The Journey je bio puni pogodak ! :3 Online,Carrer Mode… Što hoćete više !?

    • vectorinvicta

      @Gabriel Gudelj, 06.10.2016 - 12:33

      Ma… Mogo si reći da je Half Life sranje prema FIFI XD uspoređujući fifu s takvim igrama xD 0 prema 100. Doslovno.

    • Gabriel Gudelj

      @vectorinvicta, 06.10.2016 - 13:51

      Pa mislim ova FIFA 17 tko je god zaigra ostati će mu na umu kao što je svakome gamer-u Half Life 2

    • MyWishIsToEndThisWorld

      @Gabriel Gudelj, 06.10.2016 - 18:08

      lol

  • soul_eclipse

    06.10.2016 - 17:08

    Slucajno dao 10 fifi trebalo PES-u ,nisam upucen u ocjenjivanje evo sad jesam :)

    Previse vi hejtujete fifu jel vas stid reci da je PES bolji koji nema veze sa realnoscu ?

    Sta ima PES ponuditi,sta je to novo cime moze privuci.Igram offline mod online sam batalio.

    Master Liga odron da ne moze biti veca,nekako je siromasna nema tu KONAMi sta tu ponuditi.

    Frostbite engine ako se bude peglao u sledecim serijalima FIFA ce da kida.

    movie sve objasnio a hcl me iznenadio ne mogu da vjerujem sta pisu :)

  • MyWishIsToEndThisWorld

    06.10.2016 - 18:11

    Šteta, očito ni ove godine nismo dobili poštenu nogometnu simulaciju. Dabogda propali i EA i Konami.

  • Shadow2

    07.10.2016 - 00:50

    Pozdrav svima,
    za početak volio bih znati je li recenzent igre uopće redovan igrač fife ili samo netko tko jednom godišnje odigra 3 sata i napiše recenziju? Svakom boljem igraču koji igra redovno u diviziji 1 vidi da gameplay koji je prikazan nije gameplay na visokoj razini već low skill sranje. @movie gospodin je također primjetio da je recenzija napisana od nekog tko nije “stručan” i mojoj mami su svi auti isti ;).

    Recenzija uglavnom ne drži vodu u pogledu multiplayer igre za sve ostalo me ne zanima. osim Fife 14 gdje svi naslovi 13/15/16 su sve realniji nogomet svake godine tako i ove te je multiplayer ove godine bolji i raznovrsniji nego ikad. Skidam kapu i PES serijalu koji napreduje i nadam se da će nas jednog dana prisiliti da ga zaigramo kao u stare dane. P.S. ponajboljeg igrača PES-a u hrvata koji je osvojio nebrojeno turnira našamaram u Fifi makar on isto igra Fifu rekreativno i kaže da je bolja igra, ali u PES-u pobijeđuje pa mu je draži malo od Fife :)

  • rakanisshu

    07.10.2016 - 13:15

    Uzeo sam Forzu H3 i Fifu u isto vrijeme. Fifu jos nisam ni upalio… Po komentarima vidim da i bolje da je ne palim jos neko vrijeme :)

  • robexxx

    09.10.2016 - 22:53

    Slažem se sa recenzijom. Fifa je ove godine podbacila, prvih par sati igranja sam mislio ma ajde to je do mene, čim se ja “uštosim” bit će brutalno to sve, kad evo i 30 sati igranja, i dalje ne znam zašto je tako teško zaustaviti igrača koji te napada.. ili zašto igrači sa ocjenama 85+ rade neke turbo glupe greske kao promasiti prazan gol sa 5m i to prečesto…

    Po meni 78 čak i prevelika ocjena, iako sam teški fan Fife i zadrti enemy Pesa.

  • soul_eclipse

    14.10.2016 - 16:30

    Igore nikad ti necu oprostiti ovo 😀

    Stigao je update,prvo sto se primjeti je fantasticno odradjen EPL scoreboard.

    Igram offline Carrer MODE te primjeti se razlika tj poboljsanja AI i sami gameplay 😀

  • Emir Car

    29.10.2016 - 02:20

    Pozdrav moze li se Ultimate team igrati online?

  • Gem_mhz

    07.12.2016 - 23:06

    Igram Fifu od 1999 i niti jednu drugu nogometnu simulaciju nisam igrao. Neznam što je Pes ker ili cucak. Mogu slobodno reći da je ovo najgora Fifa ikada. Neznam što su svjetski prvaci nogometni Kanađani probali programirat al fulali su algoritam žešće. Moj deda automehaničar koji je vadio elektroniku iz auta bi bolje to isprogramirao. Ocjena 1

  • VukasinYT

    10.12.2016 - 14:01

    Fifa se zarazila arkaditisom ove godine! Ocenu joj poboljsava mod The Jurney koji prati pricu mladog Alexa Huntera u engleskom BPL-u. Grafika je poboljsana,ali izvor arkadnosti je dosao ove godine u vidu novog Frostbite engina.

  • leorubesa

    08.01.2017 - 11:59

    Super igra samo da se igrači manje ozljeđuju u ultimate teamu

  • karlod1997

    10.01.2017 - 20:53

    Journey mod je izvrstan , a mod sa Alexom Hunterom je pun pogodak, iako je sve više izražena arkadnost, EA sport je po meni napravia dobar posao i mislim da će i ovaj put bit igranija od PESa, bar kod mene haha :-)

  • SemirTheChosen

    14.01.2017 - 18:14

    Sto se tice FUT -a izmedu Fife i PES-a moram reci da preferiram PES-ov (nije da mi FIFA 17 ne moze na PC pa ovo kazem) ali FIFA previse forsira Pay to Win rezim u FUT -u u kojem, ako nisi bogatstvo izgradio na lesevima i nemas dzepove bez dna, ne planiras placati pravim novcem za dobre igrace – nemas sanse da doguras dalje od 7 divizije jer s timom od 80% bronzi ne mozes ni prismrdjeti zlatnima nekih ljudi iz normalnih drzava!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!