HCL.HR

Recenzija

Tomb Raider

Vjeran Nagy

Mnogo se stvari promijenilo u svijetu igara otkako smo se zadnji puta zabavljali s gospođicom Croft u nekoj Tomb Raider igri. Točnije, bilo je to u TR: Underworldu iz sada već daleke 2008. godine. Lara je tijekom te pauze cijelo vrijeme mudro pratila događaje u industriji video igara skrivena iza pozornice, pripremajući se i čekajući svoju priliku da ponovno zablista pod svijetlima reflektora.

Čini se kako industrija zabave ne odustaje od svojeg starog-novog stila – mračni realizam je mračan. Za sve je naravno odgovoran gospodin Nolan sa svojim rebootom Batman franšize 2005. godine. Danas je on sinonim za „realizam“ u filmovima, a njegov utjecaj se poput virusa proširio i svijetom virtualne zabave. Stoga…

Dobro došao Tomb Raider – reboot dražesne i seksipilne Lare Croft koja nas ovoga puta vodi u svoje mlade i neiskusne dane kada nije bila ništa više doli pametna cura s velikim apetitom za relikvije i misteriozne lokacije. Riječ je o mračnom i realističnom naslovu iznimno snažne prezentacije, odlične i duboke mehanike te bogatog sadržaja. Poput mape najboljih radova poznatog slikara, proizvod je svega najboljega što je obilježilo ovu generaciju igara sa samo par nedostataka koji drže Laru od samoga vrha.

Priča dvadesetjednogodišnje Lare počinje na brodu njezinog mentora Condrada Rotha na kojem zajedno s ostatkom posade putuje prema misterioznom japanskom otoku Yamatai u potrazi za relikvijama. Brod upada u snažnu oluju koja ga potopa, svi završe nasukani na otoku, a Lara se odvaja od ostatka posade i završi u nezgodnoj situaciji iz koje jedva izvuče živu glavu. Ubrzo dolazi do saznanja da njezinu posadu drže opasni pripadnici misterioznog kulta koji obitava na tom otoku, zbog čega se njezina misija pretvara iz istraživačke u spasilačku.

U prvih par sati igranja priča je veoma napeta. Jednostavno vas zanima što vas čeka dalje, na što ćete naići iza ugla, na kraju spilje, na vrhu planine. Larine prvotne odluke na koje je bila prisiljena situacijom su duboke i imaju težinu. Ona se nalazi u stanju u kojem je nikada do sada niste imali prilike vidjeti. Lara ovdje nije neustrašiva pljačkašica grobova na kakvu smo navikli, nego je mlada uplašena djevojka, stjerana u kut poput životinje i bez ikakvog stvarnog iskustva s preživljavanjem u divljini. Na raspolaganju su joj jedino njezina neupitna hrabrost, znanje i oštri, gotovo životinjski instinkti. Nažalost, uvod nije bio dovoljan za uspješnu priču koja je ispala poprilično predvidljiva i nedovoljno zanimljiva.

Lara ovdje nije neustrašiva pljačkašica grobova na kakvu smo navikli, nego je mlada uplašena djevojka, stjerana u kut poput životinje…

Sama Lara je prezentirana kao plačljivo, zastrašeno i krhko bićence. Njezin karakter i model ponašanja su svakako efektni. U početku igre nas upravo to tjera da se povežemo i razvijemo zaštitnički duh prema njoj. Taj dio se pogotovo odnosi na mušku populaciju gamera kojima se (u pravilu) teško povezati sa ženskim protagonistom – tako barem tvrde developeri. Priznajemo da ima smisla, ali i istine u tome te da taj model definitivno funkcionira, ali samo u prvih par poglavlja igre. No problem je u Larinom napretku sposobnosti kroz igru koji nije ujednačen promjenama njezinog karaktera.


Naime, kako igra napreduje Larine vještine se povećavaju i odjednom primjećujemo da je Lara lovac, a neprijatelj lovina. Ta tranzicija nažalost nije popraćena promjenom Larinog karaktera; ona ostaje ista ona uplašena, krhka mlada dama koja nas svako malo podsjeti na to svojim urlikanjem, plakanjem i stenjanjem – ponekad u situacijama gdje je takva količina drame sasvim nepotrebna. To stvara određenu konfuziju, pogotovo kada je u žaru borbe sam neprijatelj obasipa komentarima o tome koliko je opasna, a onda kada ih ona potamani (bez ikakvih znakova kajanja) ode iza prvog ćoška i zaplače nad svojom nesretnom sudbinom. Nema potrebe za nekakvom radikalnom tranzicijom u Laru kakvu poznajemo od prije – sarkastičnu, neustrašivu i suviše skeptičnu, ali prijelaz u osobu snažnijeg karaktera ne bi bio na odmet. Ovako Lara s vremenom postane pomalo naporna, a igra nam previše nabija na nos da se radi o krhkoj ženskoj osobi bez obzira što nemilosrdno ubija neprijatelje vještinom većom od jednog James Bonda. Pripadnice gaming populacije bi se mogle i pomalo razbjesniti na takvo portretiranje snažnog ženskog protagonista.

Ostatak ekipe, odnosno Larini prijatelji su površni i stereotipni. Nisu pretjerano interesantni i samo pogledom na njihov lik točno možete pretpostaviti njihove osobine te boju glasa i prije nego što ih upoznate. Točno ćete pretpostaviti koji će ostati bez glave, a kada se to i dogodi, nećete previše mariti.. Neki odnosi između Lare i pojedinih likova su čudni, pogotovo onaj između Lare i njezine najbolje prijateljice Sam. Njihov odnos se u nekim trenucima čini mnogo… dubljim od klasičnoga ženskog prijateljstva… hmm, da… khm, naravno morati ću vas razočarati zato što postoje zvučni zapisi koji dokazuju suprotno! Da… šteta… Na svu sreću, glavni neprijatelj koji je u ovoj igri zapravo sam otok Yamatai, održava balans svojim bogatim i zanimljivim konceptom pa nećete previše zamjeriti developerima na plošnim likovima i manjkavostima u priči.

Izgleda da je ekipa Crystal Dinamicsa pažljivo promatrala gaming scenu u proteklih pet godina. Novi Tomb Raider ne možemo ne usporediti s velikanima žanra poput Arkham Citya, Uncharteda ili Assassin’s Creeda pa čak i prošlogodišnjeg Far Crya 3. Poput kakvog kolaža TR se sastoji od najboljih segmenata svakog od tih serijala koji na okupu čine jedan sasvim uspješan naslov. Nemojte se stoga iznenaditi ako primijetite neke sličnosti poput Larinog instinkta koji pulsira i odaje neprijatelje i predmete u prostoru kao detektiv mod iz Arkham Citya ili fluidnog penjanja i napucavanja poput istoga iz Assasins Creeda i Uncharteda.


Gameplay je ono u čemu novi Tomb Raider blista i čime se ponosi. Mehanika igre je ispolirana do maksimuma, gotovo je besprijekorna i dovoljno je zaigrati igru na samo pet minuta da shvatite o koliko kvalitetnom naslovu je riječ. Kontrole su responzivne i precizne. To se pogotovo očituje u Larinim impresivnim sposobnostima skakanja i penjanja po nepredvidivim i divljim lokacijama otoka Yamatai, ali i u borbi s neprijateljima.

Borba je posebno zadovoljavajuća prije svega zato jer je izazovna. Prilično je teško biti precizan i efektivan, pogotovo na težoj razini. Igra zahtjeva od vas da budete strpljivi, još i više kada je u pitanju šuljanje i sustavno rješavanje neprijatelja. Svako oružje se ponaša onako kako od njega to i očekujete, a posebno se ističe luk koji je definitivno zvijezda igre. Neprijatelji nisu pojam vrhunske inteligencije, ali su inteligentniji od većine s kojima smo se susreli u ovakvom tipu igara. Možda imaju predvidiv model ponašanja i ograničene sposobnosti, ali su zato precizni, dobro iskorištavaju zaklone i jednako uspješno tjeraju vas iz vašega čime pružaju dobar izazov i ne djeluju blesavo.

Svako oružje se ponaša onako kako od njega to i očekujete, a posebno se ističe luk koji je definitivno zvijezda igre.

Gameplay dodatno obogaćuje sustav iskustvenih bodova u sklopu kojega ubijajući neprijatelje te generalnim istraživanjem otoka dobivate bodove koje onda iskorištavate u tri kategorije – Survival, Hunter i Brawler. U njima birate vještine koje vam ubrzavaju napredovanje, dodaju kontra napade u bliskoj borbi, povećavaju brzinu, preciznost oružja itd. Razne materijale koje sakupite po otoku možete iskoristiti u posebnoj kategoriji u kojoj unapređujete oružja da budu efektivnija i razornija. Iako sistem napredovanja s jedne strane olakšava stvari, s druge strane broj neprijatelja je ponekad apsurdan pa se svejedno osjećate jednako ugroženi kao i prije svih nadogradnji i novih talenata.

Ovo je moderna akcijska avantura, a znate već da jedna takva igra u današnje vrijeme ne može proći bez Quick Time Eventova. Njih ovdje ipak nema onoliko koliko su se svi pribojavali da će ih biti, a dobra vijest je što su vrlo dobro odrađeni – dinamični su, zabavni i ne traju dugo. Podrazumijeva se da u nekoj mjeri oduzimaju direktniju kontrolu nad igrom, ali zbog vrhunske prezentacije to je potpuno zanemarivo.


U kontrastu na odličan gameplay singleplayera, tu je i multiplayer mod za kojega nemamo previše riječi hvale. Sastoji se od četiri više-manje standardna moda u kojima se naravno napucavate s ostalima, nudi vam pregršt oružja i nadogradnji te mnoštvo likova koje otključavate napredovanjem – i sve je to više-manje u redu. No mehanike koje funkcioniraju tako dobro u singleplayeru, ovdje jednostavno nisu tako zabavne, a jedina tzv. novina koju multiplayer donosi je ta što možete postavljati razne klopke protivničkim igračima. Ukratko, isprobat ćete ga, možda vam pokoji meč bude i zabavan, ali multiplayer dio ćete vjerojatno, vrlo brzo zaboraviti.

Cijeli otok Yamatai na kojem se igra odvija je vrlo atmosferično i zanimljivo mjesto, a zbog načina na koji je dočaran djeluje živo; prepun je flore, faune i uvjerljivog reljefa. Detaljni su i likovi na kojima se vidi i najmanja kap osušene krvi ili blata. Najbolje od svega, igra na svim grafičkim postavkama na PC-u izgleda lijepo. Neke postavke možda ne mijenjaju izgled drastično pa ukoliko nemate osobito snažno računalo za današnje standarde, svejedno ćete moći uživati u lijepoj grafici. Kompletna prezentacija je vrhunska i rijetko koga će ostaviti ravnodušnim.

Iako igra izgleda odlično i u konzolaškim verzijama, sav taj vizualni potencijal najbolje će vidjeti vlasnici snažnih PC konfiguracija gdje između ostalog postoji i opcija realističnije kose putem tehnologije zvane TressFX. Riječ je o dosta impresivnoj grafičkoj poslastici koja prikazuje Larinu kosu kao niz individualnih i vlasi na koje utječe i fizika, no ukoliko nemate mogućnosti da je koristite ne morate previše žaliti – Lara je ionako jedina na koju efekt djeluje.


Animacije tijela i lica likova, zajedno s odličnom glasovnom glumom i nekim trikovima s motion blurom i pomicanjem kamere, pomažu stvoriti jedno stvarno filmsko iskustvo. Ovdje naravno dominira sama Lara kojoj je cijeli niz kretnji prenesen motion capture tehnologijom s velikom preciznošću. Osim toga i glazba je na vrhunskoj razini i uvijek prikladno prati tijek svakog akcijskog segmenta.

Novi Tomb Raider ne obiluje inovacijama niti ne pokušava promijeniti akcijske avanture kao takve, nego se poput kakvog kolaža sastoji od najboljih elemenata koji čine taj cijeli žanr tako atraktivnim. Iako je multiplayer loš, a priča i sporedni likovi često djeluju plitko, užitak je igrati s mladom Larom Coft i pratiti razvoj njenog lika od uplašene djevojke do moćne pljačkašice grobova. Ako volite ovaj žanr, potrudite se odigrati ovo na kojoj god platformi možete.

Sad kad smo doživjeli ovaj reboot, jedva čekamo vidjeti koji je sljedeći korak lijepe gospođice Croft. Što vi kažete?

VIDEO RECENZIJA – Pripremite svoj najbolji britanski naglasak, zgrabite opremu za preživljavanje i termosicu s Earl Greyom jer ovo je istraživačka misija koju ćete dugo pamtiti.

85 Naša ocjena
  • prezentacija
  • gameplay
  • sadržaj
  • neki dijelovi priče
  • površni likovi
  • multiplayer

Komentari (117)

  • Cole™

    25.03.2013 - 19:29

    Zašto 85? 😀

    • Shazaam

      @Cole™, 25.03.2013 - 19:43

      Zašto ne? Igra je uistinu odlična, ali ipak joj fale neke stvari s kojima bi zakoračila do 90 ili preko te ocijene, savršena mehanika jednostavno nije dovoljna. Vjerujem da će nastavak biti bolji. Zapravo, uvjeren sam u to.

    • brunojekralj

      @Cole™, 25.03.2013 - 21:02

      Shazaam imas dobre recenzije ali nerazumijem zasto je minus -neki dijelovi price ,koji to dijelovi?

    • Shazaam

      @Cole™, 25.03.2013 - 21:52

      E pa u početku igra stvarno dobro počne, ima taj osjećaj mistike i stvarno te zanima što će se desiti, ali nekako sve postaje naporno kako igra odmiče, a pošto su likovi koji prate Laru stvarno površni i zbilja te nije bilo briga za njih, stvar je samo još gora. Nekako su se previše trudili pretvoriti priču u nešto kao iz filma Indiana Jones, malo nemaštovito, jednostavno nije to to. Popričao sam i s drugim ljudima koji su odigrali i svi su rekli isto – da priču gotovo uopće nisu pratili, igrali su zbog savršenog gameplaya.

    • hitman92

      @Cole™, 26.03.2013 - 11:58

      je li ovo subjektivno ili objektivno misljenje.jer bez obzira i na likove igra je trebala dobiti vecu ocjenu

  • maxim.x

    25.03.2013 - 19:51

    Tomb Raider-85, Crysis 3-82 ?! Preniska ocjena.

    • buby8992

      @maxim.x, 25.03.2013 - 20:00

      Slažem se! Debelo preniska ocjena s obzirom da je ono smeće od AC3 dobilo 86, a ova igra je u apsolutno svim segmentima bolja od navedene. Trebao je netko drugi recenzirati igru.

    • napaljeon

      @maxim.x, 26.03.2013 - 13:00

      ac3 ti je "ono smece" vidi se kolko se kuzis u gaming svijetu… ajde rade suti dok jos nisi neku glupost reko.

    • Ne[c]ro

      @maxim.x, 26.03.2013 - 15:51

      Ima pravo, ac3 je veliko razocarenje. Od neoptimiziranosti, do poprilicno loseg protagonista i sve to je postalo poprilicno naporno. Nije mi se ni prica toliko svidjela kako je napredovala. Tomb raider je puno bolji sto se mene tice.

    • JaBitiTarzan

      @maxim.x, 26.03.2013 - 16:12

      lol, "puno" bolji? Možda je bolji možda nije, to je stvar okusa. Ali da je baš "puno" bolji, e sad baš i nije.

    • napaljeon

      @maxim.x, 26.03.2013 - 22:35

      ne[c]ro ti se me krivo shvatio nisam ja reko sta je bolje to je stvar ukusa vec sam reko da nemoze rec smece za jedan hit naslov… te drugu jedino cu se sa tobom slozit da je neoptimiziran to je istina kak je dns neznam jer sam ga igro kad je izaso, ali da je los protagonist i prica tu se ne slazem.

    • Flissie

      @maxim.x, 09.04.2013 - 13:12

      Slazem se 85 je stvarno prenisko zasluzuje bar 90 ako ne i vise.

  • Adrian Sutil

    25.03.2013 - 20:16

    Premala ocijena igra po meni ulazi u tok 90 i koju mrvicu vise!!!!! Moje je misljenje kada bi svi radili tako lijepo fluidne i ispolirane igre vi recezenti ostali bi bez posla!!!!! TOMB RAIDER JE TAKO PODMAZANA I TAKO FLUIDNA IGRA,, ZNACI BEZ TRZAJEVA!!! NA OPTIMALNOJ KONFIGURACIJI!!!!

    • Ementaler

      @Adrian Sutil, 25.03.2013 - 20:43

      Čovječe šta radiš ti s tim uskličnicima i velikim slovima :) Polakše malo s time molim te, djeluje kao da se dereš.

    • Shazaam

      @Adrian Sutil, 25.03.2013 - 21:59

      Nije dovoljno imati savršenu mehaniku, koju sam naveo kao plus. Minusi su ozbiljni i mora ih se uzeti u obzir.

    • armin221186

      @Adrian Sutil, 26.03.2013 - 11:58

      slazem se,ovo smo sve vidjeli u vec nekim igrama,po meni 90+ trebaju dobijat igre koje imaju pricu kao GTA serijali,grafiku kao Crysis i neku svoju orginalnost koja bi ih razlikovala od drugih igara :)

    • snooker

      @Adrian Sutil, 26.03.2013 - 13:35

      Priča dobra u GTA? hahahaahaha

    • armin221186

      @Adrian Sutil, 26.03.2013 - 19:16

      eto nije,jesi ti igro ikad San Andreas,Vice city,…

    • snooker

      @Adrian Sutil, 26.03.2013 - 20:47

      Jesam, tipične priče u kojoj te uvik neko izda na kraju

  • Ja Sam

    25.03.2013 - 20:46

    66 od mene, stvarno me razočarala igra. Prvi problem su definitivno cutscene i quick time eventovi, prečesto prekidaju akciju. Posebno me živcira što se svako malo platformske sekvence prekidaju jer se nešto mora srušiti, eksplodirati itd. i onda gledamo Laru kako se izvlači iz govana, eventualno dobivamo kontrolu preko QTEa. Kad već govorimo quick time eventima, oni su poprilično loše izvedeni te uglavnom traže da mlatite po tipkama dok ne sjebete tipkovnicu, a zatim pritisak nekih random tipki. Ne bi to bio toliki problem, ali igra često ne označava koju tipku treba točno pritisnuti pa sam u prvih nekoliko qte-a ginuo 3-4 puta. Zatim je tu borba. Iako se ponekad iz borbe možete izvući stealthom, češće ćete se morati direktno boriti, što uglavno znači da se skrivate iza zaklona i čekate priliku da headshootate smradove pucate po eksplozivnim bačvama. Jako zamorno, pogotovo jer ćete se skoro svakih 5 minuta boriti protiv prokletih Rusa. Bilo je tu i malo zanimljivijih dijelova u borbi, poput rušenja cijele kolibe pomoću užeta(Lara je poprilično jaka za bespomoćnu djevojku), no takvi dijelovi su uglavnom skriptirani. Zapravo, igra je poprilično skriptirana i neizazovna, a ima i platformskih dijelova, poput pentranja na toranj gdje zapravo cijelo vrijeme držite w dok ne stignete do cilja. Zagonetki praktički nema, a ono malo zagonetki je vrlo lagano, čak i bez survival insticta. Ima igra i dobrih strana. Lara je lijepa, a ni ostatak grafike nije loš. Priča je dobra, makar je pomalo nelogična s obzirom da se Lara prikazuje kao slabašna i neiskusna, ali u igri svejedno može izvoditi nevjerojatne vratolomije i sama ubija vojske do zuba naoružanih neprijatelja. Sve u svemu, poprilično razočaranje, očekivao sam više od ove igre.

    • brunojekralj

      @Ja Sam, 25.03.2013 - 20:52

      neda mi se citat ovo ali 66 je prenisko ti si TROLL!!

    • maxim.x

      @Ja Sam, 25.03.2013 - 21:15

      Nisam ni ja procitao nista nako ovoga:"66 od mene". Mislim nikako ne mozes ovoj igri dati tako nisku ocjenu. Razumijem da svatko ima svoj ukus ali ovo je objektivno odlicna igra a ako ti ne volis taj zanr ne znam sto si onda uopce igrao.

    • Ja Sam

      @Ja Sam, 25.03.2013 - 21:16

      ignoriram komentar jer vidim ko ga piše.

    • Ja Sam

      @Ja Sam, 25.03.2013 - 21:17

      a ti molim te pročitaj komentar prije nego počneš suditi, imam pravo na svoje mišljenje.

    • maxim.x

      @Ja Sam, 25.03.2013 - 21:22

      Zasto bi citao komentar? Dovoljno je da sam odigrao igru i znam da je ova tvoja ocjena definitivno preniska, a tvoji razlozi zasto si ju tako ocjenio me ne zanimaju pretjerano :)

    • brunojekralj

      @Ja Sam, 25.03.2013 - 21:29

      agree, ako nijedan game portal (IGN ,GAMESPOT i dr…) nisu dali igri ispod 8.0 onda to nesto znaci 66 je definitivno PRENISKO!!

    • Ja Sam

      @Ja Sam, 25.03.2013 - 21:45

      a šta ti ja mogu…

    • Zael

      @Ja Sam, 26.03.2013 - 00:15

      @maxim zašto bi pročitao njegov komentar??? a zašto bi se pravio pametan i uopće odgovarao i išta govorio? čovjek je napisao uvjerljivo najbolji komentar na ovu recenziju, argumentirao i obrazložio svoju ocjenu. svi ostali se se uhvatili proklete ocjene i tražite 86 umjesto 85. to vam je jedino u glavi. šta se tiče igre meni se nimalo ne sviđa, ja sam dao i manje od 66. razlozi su otprilike isti kao i kod Ja Sam. ali ok, industrija je nula svejedno i u moru očajnih igara mogu zamisliti kako će ovo netko i odigrati. neloše napisana recenzija makar se ne slažem s ocjenom.

    • snooker

      @Ja Sam, 26.03.2013 - 13:37

      znači čovik dade lošiju ocjenu i svi ga odma napadate, više se ne smije imati ni vlastito mišljenje

    • Zael

      @Ja Sam, 26.03.2013 - 17:18

      primjeti molim te kako ga ja jedini ne napadam. zašto meni riplajaš?

    • snooker

      @Ja Sam, 26.03.2013 - 20:47

      to je do sustava, ne do mene 😉

    • Daky101

      @Ja Sam, 27.03.2013 - 20:14

      Čovjek ima pravo na svoje mišljenje.
      Ako nisi pročitao njegov komentar,kako mu uopće možeš išta odgovarati?

    • Adam Jensen

      @Ja Sam, 28.03.2013 - 08:42

      Ja sam pročitao i smatram da je krajnje neobjektivan. Većina stvari koje je on naveo se ni meni ne sviđaju, ali uprkos tome sam joj dao 90-ku. Zašto, pa zato što je igra objektivno vrh u svim segmentima (akcija, zagonetke,platforming savršeni, grafika najbolja, priča dobra) moja je subjektivna stvar što mi se ne sviđa ovolika količina nasilja i borbe a manjak zagonetki, preseravanje sa WTF i WOW scenama itd. ali ne trebam joj zbog toga snižavati ocjenu (i nisam) jer nekome se to sviđa. 66 ocjenu dobijaju igre tipa Aliens: Colonial Marines, koje su razočarale i kritiku i publiku. A Tomb Raider će vjerovatno biti među 5 goty konkurenata na kraju godine i kako takvoj igri možeš dati 66.

    • snooker

      @Ja Sam, 28.03.2013 - 22:56

      pa normalno da je objektivan. da nije bi dao 90 ko i svi ostali

    • JohnDoe

      @Ja Sam, 28.03.2013 - 23:16

      66 za ovu igru nikako ne može biti objektivna ocjena pa da i mrziš ovaj žanr. Naravno da su neke stvari mogle biti bolje napravljene, pa tako je u svakoj igri ali kada se pogleda kao jedna cjelina ovo mora biti barem 90.

    • Ja Sam

      @Ja Sam, 31.03.2013 - 16:20

      kao prvo, ja nisam recenzent i nemam razloga objektivno ocijenjivati igru, ali opet mislim da su moji razlozi objektivni. Kao drugo, kakve bolan zagonetke? Zagonetke su na razini lego igara, ali ozbiljno. Treće, platforming dijelovi su previše automatizirani i totalno neizazovni. Igraj neki stariji tomb raider pa igraj ovo pa ćeš vidjeti. I na kraju, mislim da ova igra ima jedan od najdosadnijih cover based sustava borbe. A nije da mrzim cover based pucačine, napucavanje u mass effectu i spec opsu mi je poprilično zabavno. But that's just like, my opnion, man.

    • Desert_viking

      @Ja Sam, 11.04.2013 - 13:34

      ma ti se malo pravis pametan ja bi rekao :S

  • BsTyLer

    25.03.2013 - 20:50

    odigra do kraja 100% veliki plus da me zadržala da mi nije dosadila ,gameplay dobar,grafika ok sve u svemu odlićan reboot serijala.dajem 90.

  • brunojekralj

    25.03.2013 - 20:53

    dajem 90 jer igra je jedna on najboljih tps ova za mene !!! reca ODLICNA!

  • FiXaRa

    25.03.2013 - 21:19

    ja tek na 32% igre, igra super

  • Shadow_X

    25.03.2013 - 21:30

    vec dugo vremena nisam igrao neku igru do karaja al upravo sam zavrsio TR sa 93% uspjeha…Igra je sjajna odavno me nesto nije ovako zakucalo za monitor.Bila bi jos bolja da su ubacili jos vise RPG elemenata aal i ovako je sasvim OK. akoder smatram ja da je dobila premalu ocjenu od strane recezenata a i cudno mi je sto je od strane 18 korisnika do ovog trenutka prosjecna ocijena 80 iako je vecina u komentarima hvali.
    A sad se bacam na ono sto vec dugo cekam RE 6 😀

    • BsTyLer

      @Shadow_X, 25.03.2013 - 21:51

      e baš to šta kažeš imamo slićno mišljenje stoga bi ti savjetova da RE6 izbjegavaj loša je užasno loša igra.

    • Shadow_X

      @Shadow_X, 26.03.2013 - 05:45

      instalacija zavrsena upravo saaaad!jbg kad sam odgiro 1-5 nema eorije da cu 6 preskocit ma da je najobicnije smece izborit cu se s njom.

    • BsTyLer

      @Shadow_X, 26.03.2013 - 17:10

      good luck

  • Mayhem

    25.03.2013 - 21:31

    Od mene 80. Niti me oduševila igra, niti razočarala. Solidna.

  • Neol

    25.03.2013 - 21:44

    Ovaj Tomb Raider sam prešao jednom i nikad više, isto tako sam jučer počeo igrati Resident Evil 6 i nakon pola sata ga deinstalirao, lol. Jednostavno mi se gadi igrati igru više ako u njoj ima i samo jedna Quick Time Sekvenca. Pola Film Pola Igra, a ja neću da gledam Filmove, ja hoću da Igram. I uzalud im im Grafika Sva kad su mi one kockaste Texture bolje od ovoga 100 puta, jer me uopće ne zanimaju Texture i Fotorealizam Okoliša, neka bude sve Kockasto, samo mi dajte Stariju Laru Croft s Normalnim Velikim Sisama, kao što je i bila, drugo ništa nije važno, a ne neke Curice, Jače i od Bruce Leeja, hahah, s ovim su pretjerali Totalno. Idem ja Igrat Tomb Raider 3 šesti puta po redu i živio on vječno u mojim mislima, prošlo je od onda 15 godina a još uvijek sigurno ima neka rupa koja nije istražena, lool. Novi TR neću ni ocijenjivati, a TR 3 čistih 99% , TR 4 98% , TR 5 97% a za ostale mi se fućka, hahah.

    • maxim.x

      @Neol, 25.03.2013 - 21:48

      Opet ti…

  • Smokey

    25.03.2013 - 22:22

    Jedna od boljih igara koje sam igrao. Zaslužuje ocjenu i preko 90:))

  • Cole™

    25.03.2013 - 23:48

    Pogledaj ponovo prvi komentar i sjeti se našeg razgovora preko PP u vezi toga XD.

  • B1gfooT

    26.03.2013 - 00:45

    ocjena od mene 78…super gameplay i grafika, ali prica je bar po meni ocaj, mrzim kad vec na trecini igre shvatim sto ce se dogoditi na kraju

    • brunojekralj

      @B1gfooT, 26.03.2013 - 12:49

      i ti samo zbog toga dajes 78 ahahhaahahah??

    • mickolopi

      @B1gfooT, 26.03.2013 - 13:44

      Pa da, coveku kad se ne svidi prica odmah rokne 22 ocene manje 😀
      Neka uzme Heavy Rain, The Walking Dead, Fahrenheit i sl. ako hoce vrhunsku pricu i ako tu nije vrhunski gameplay, ne moze sve u jedno…

    • Ne[c]ro

      @B1gfooT, 26.03.2013 - 15:57

      Zasto nebi dao tako "losu" ocjenu. Njegovo iskustvo u igri nije bilo sve savrseno i dao je subjektivno prikladnu ocjenu za ono sto je dobio. Zasto svi moraju komentirati koju ocjenu je ko dao i jos ih vrijeđat/smijat im se zbog toga? gluposti…

  • mokrEE

    26.03.2013 - 00:54

    korektna recenzija, slazem se sa misljenjem da je prica mnogo interesantnija u pocetku igre gdje prakticki neznas nista o samome otoku i svaki korak znaci put u nepoznato, kasnije pomalo gubi intenzitet i napetost. da su mozda ubacili element sa zivotinjama iz fc3 tj, da su zivotinje cesce, raznovrsnije i neprijateljski nastrojene tako da imas stalan osjecaj da trebas biti na oprezu bio bi sigurno koji bod vise. neprijatelji su mogli biti tezi i raznovrsniji, mozda neke klopke ili zasjede, ovako bezglavo jurisaju na nisan.

  • dado01

    26.03.2013 - 06:04

    Dobra reca, od mene 80. Sve je super u igri ali fale Larini guzovi i sise pa neka priča ko šta hoče. Nema sisa nema ni 100-ke :-) Neki likovi su blijedi ali igra kao igra je prva liga.

    • GAMER123

      @dado01, 26.03.2013 - 12:54

      ma ti nisi normalan, zbog sisa smanjiš ocjenu za ovoliko ????????? ahahahahaha

    • Me666

      @dado01, 26.03.2013 - 12:55

      Čovjek je postavio svoje prioritete!

  • JaBitiTarzan

    26.03.2013 - 06:34

    Od mene 40. Ovo previše sliči Resident Evil 6 a prije 15 godina Tomb Raider i Resident Evil nisu bile ni slične igre. Recenziju sam upamtio po izjavi da su zagonetke malo pojednostavljene. Nisu malo pojednostavljene, nisu uopće podjednostavljene . Nema zagonetki! Istraživanje je više stvar volje, da li mi to želimo ili ne, ali nema potrebe za tim. I očito je da su igru okrenuli u smjeru koji djeca vole, ubijanje, ubijanje i ubijanje. Tomb Raider je od avanture postao TPS, a kao TPS također ne briljira. Premalo je oružja, luk i strijele nemaju šta da traže u TPS, a Tomb Raider je TPS. Grafika je u redu, ali prilično slična onoj iz RE6, port s konzola koji jede moj Radeon 7950 bez milosti. Resident Evil 5 sam igrao na geforce 9800GT bez problema, ali ovo jedva ide na radeonu 7950. Iako grafički nije daleko odmakao. Ako je uopće i odmakao.

    • maxim.x

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 11:04

      Jos se cudim sto igra ima tako nisku ocjenu od nas korisnika. To je zbog trollova poput tebe.

    • Neol

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 11:57

      Jesi igrao Q.U.B.E? Igra je slična Portalu iz prvog lica, sve same Zagonetke rješavaš do kraja igre, bolje je nego u TR 2013, gdje su igru pretrpali Detaljima u Okolišu, boli me briga za te detalje i detalje Larine Kose, kad Lara Croft nema ni guzice ni sisa. A RE 6, igrao ga pola sata i obrisao cijelu igru od 20-ak gigabajta, lol. žali bože, pola gledaš film i stišćeš neke tipke a pola hodaš i pucaš, glupost.

    • maxim.x

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 12:10

      Na onaj tvoj prethodni komentar sam napisao:opet ti". To sam napisao zato sto na svakom clanku o novom Tomb Raideru pricas kako ti se igra nije svidjela i kao glavni razlog navodis da Lara vise nema velike sise. Ti imas nekih problema covjece.

    • Neol

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 12:36

      Očito je da ti imaš problema, kad ti ide na živce zato što se meni sviđaju Sise i milijunima drugih. I to je Samo jedan od glavnih razloga što mi se ne sviđa TR. Da ti ponavljam opet sve druge razloge? I koliko te plaćaju ovi iz Square Enixa da dižeš igru u nebesa, haha… koju si prešao za 4 Dana, i koliko ti je Stari već dao love da si kupiš ovako kratke igre, on jedva čeka da si sin kupi igru za 500 KN, koju će prijeći za 4 dana, lol. Ali ne to ti sam sebe tješiš da ne misliš da si dao Lovu uzalud, zar ne?

    • Shazaam

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 12:38

      Ok, Neol sad si malo pretjerao. Opustite se ekipa, svatko ima pravo na svoje mišljenje… dajte.

    • maxim.x

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 13:11

      Pogledaj samo nacin na koji pises- sise sa velikim S ?! hahaha. I ja sam lud sto se uopce pokusavam normalno raspravljati s tobom kada si ocigledno ili klinjo ili potpuni cudak.

    • Neol

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 13:32

      Pa taj balonja (maxim.x) uporno odgovara na svaki moj komentar o igri, a svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje , Želi biti Svakom loncu poklopac, da bi uvjerio sam sebe da je upravu, jel to pošteno da mi on stalno proturječi a ja njemu na njegove komentare, nikad ništa ne pišem, jer me ne zanima. Ja odgovaram samo ljudima koji imaju isto ili slično mišljenje kao ja, a ne da nekome stalno pametujem tko razmišlja drugačije od mene, lool. Jel imam pravo napisati što mislim o igri i zbog kojih stvari mi se uopće ne sviđa, s tim da odgovaram (ako odgovaram) sam sebi ili ljudima sličnog mišljenja? A ovaj dole što je napisao; (brunojekralj), totalno je retardiran, kad tako malo piše a ne ja, lol.

    • Neol

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 13:35

      Čudak ti je tata, što tebe boli uho za mene, ostavi me na miru, da odgovaram ljudima koji imaju slično mišljenje. Odgovarao sam gospodinu (JaBitiTarzan) a ne tebi, glupsone, pardon, klinjo.

    • maxim.x

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 13:51

      Ajde ostavi se komentiranja, nejde ti bas. Bolje odi odigrat neki stariji Tomb Raider i slini nad Larinim sisama koje toliko obozavas.

    • Neol

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 13:59

      Daj makni se više od mene, Slinavac slinavi, teško tvojim starcima s tobom kad ti ne voliš Sise.

    • maxim.x

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 14:07

      Fascinantno je promatrati kako nemas sta pametno za napisati pa se uporno ponavljas i vrijedas :)

    • Neol

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 14:23

      Ti si prvi počeo vrijeđati, i Non Stop se Ponovno javljaš, (ponavljaš se). Moji su komentari najduži što se tiče Igara. A ja samo kažem; Nemoj mi se više javljati.

    • maxim.x

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 15:07

      Ne javljam se ja tebi nego pisem komentare vezane uz recenziranu igru.

    • Neol

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 15:22

      Gledaj ja sam odgovarao JaBitiTarzan-u a ti meni nakon toga odgovaraš, jel ti sad jasno? Pitao sam njega ga dali je ikada igrao Q.U.B.E. a ne tebe.

    • maxim.x

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 15:35

      Gledaj ti, odgovarat cu kome god zelim :)

    • JaBitiTarzan

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 15:46

      Koji si ti trol. Mislio sam da si jedan od rijetkih koji imaju mozga. Na žalost nisi.

    • -Aragorn-

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 15:50
    • Neol

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 16:03

      Ma idiot, takvi kao on cijelo vrijeme vise na kompu, ništa drugo ni ne rade i u skoro svakoj Igri ostavlja komentar na odgovor, samo da njegova riječ bude zadnja, a na razini je bebe iz epruvete .

    • maxim.x

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 16:31

      Zao mi je sto sam te razocarao :) A kako da drugacije pricam sa tipom koji trolla svaku vijest o Tomb Raideru. U redu da pise valjane argumente, svatko ima pravo na svoje misljenje i to postujem ali ovakve gluposti ne mogu citati. A ti Neol nemoj molim te pisati ako nemas nesto normalno za reci. Vidis kako si me ti procitao i znas da mi se roditelji vesele kada dam 500 kn za igru i cijeli dan visim na kompu. Ne znam cemu uopce to, ovdje raspravljamo o Tomb Raideru a ne o mom privatnom zivotu.

    • JaBitiTarzan

      @JaBitiTarzan, 26.03.2013 - 19:05

      A tebi su valjani argumenti samo riječi hvale i glorifikovanja dok su riječi o neizazovnoj igri koja sve više liči drugim igrama trolovanje? Moram ti priznati da si glup.

    • nnnnn99

      @JaBitiTarzan, 27.03.2013 - 14:00

      Maxime potpuno se slažem s tobom.

    • Adam Jensen

      @JaBitiTarzan, 28.03.2013 - 09:04

      40 za TR to nije subjektivan dojam, to je trollanje. Da je ocjenjuješ kao TPS, ili kao akcijsku avanturu ili kao Tomb Raider ocjena mora biti preko 75 (čak i subjektivna). Stvarno ne razumijem: igra malo odstupi od korjenova i odmah je pljuju gore nego Aliens: Colonial Marines, pa ovo je i dalje TR jer ima i platforminga ima i zagonetki (istražuj malo grobnice pa ćeš ih naći), akcije je uvijek i bilo (sada malo više nego što treba ali nećemo joj zbog toga dati 40% nižu ocjenu), ima i istraživanja grobnica, ima mistike, ima sve što treba imati jedan TR (bilo bi bolje da je odnos između akcije i zagonetki obrnut ali nećemo zbog toga govorit da ovo nije TR i da je smeće).

    • JohnDoe

      @JaBitiTarzan, 28.03.2013 - 23:20

      Ocjenu 40 je stvarno malo koja igra zaslužila, pa to znači da je igra krajnje loša, prepuna bugova, skoro pa neigriva. Ovdje to nikako nije slučaj. I ne razumijem ljude koji ovo uspoređuju sa starim Tomb Raiderima. Pa ljudi ovo je reboot, znači nema apsolutno nikakve veze sa prošlim nastavcima! To što je potpuno drugačija od prethodnih nastavaka može samo nerazumnom čovjeku biti minus.

    • JaBitiTarzan

      @JaBitiTarzan, 29.03.2013 - 05:50

      Gledaj na te stvari ovako: igrao igru, došao do 27%, odustao. Igra je za mene totalno neigriva. A na početku sam čak bio i oduševljen. I zagonetke i priču nemojte svrstavati kao pozitivne strane igre. Zagonetki NEMA!!! A priča već na 27% postaje predviljiva, a osim toga opet su glavni negativci Rusi. Još se nisu riješili tog stereotipa.

    • brunojekralj

      @JaBitiTarzan, 31.03.2013 - 15:24

      neigriva zbog price nisam bas shvatio???? procitaj recenziju

  • brko1

    26.03.2013 - 08:48

    od mene 95….igra je zakon

  • carl

    26.03.2013 - 09:18

    recenzija odlicna….
    igra me preodusevila.grafika je odlicna samo mi malo zna trzati jer mi je malo grafa slaba,
    imam nvidia geforce gts 250 512mb pa zato mi trza.
    na pocetku mi bas i nije bilo nesto ali poslije dok se uzivis vise ne mozes presati igrati od znatizelje sto slijedi dalje.
    jednostavno igra pre zakon…….
    ocijena od mene cista 100-ka.
    multiplayer me uopce ne znaima a i ne mogu ga svejedno igrati jer imam pirata.

  • brunojekralj

    26.03.2013 - 12:50

    drago mi je sto imate cesce video recenzije :)

  • adycro

    26.03.2013 - 13:02

    Presao igru s 100% i uzivao u svakom segmentu igre 😀 Od explore a, gameplay a, sakupljanja i price. Prica mozda dobiva malo slabiji dojam radi sporednih likova, ali prilikom igre dok nalazim dokumente koji su vezani za igru sporednih likova tako i povjesnih cinjenica i neprijatelja i uz pricu i ti likovi mi se nadopunjuju. Od svih sporednih likova Sam mi je odlican sporedni lik, Jonah i Roth i Mathias. Bio sam skeptican u pocetku no igrajuci igru i kad sam presao sve ono negativno je palo u vodu. Ocjena radi sve opceg dojam kao i optimiziranosti 92 😀 Skoro da je na razini Far Cry 3.

  • SnesMaster

    26.03.2013 - 13:20

    Quick time eventovi su pokvarili igu za mene.75/100.

  • woreda24

    26.03.2013 - 13:26

    tomb raider ocjena 70 a ne 85

  • mickolopi

    26.03.2013 - 13:28

    Igra zasluzuje ocjenu 90+ od recezenata, ako Crysis 3 dobija 83 samo zbog grafike i napucavanja (a neovisno i zbog Crysis3, igra zasluzuje 90+), n'o dobro, eto mi cemo igraci ispraviti ovu ocjenu 😉

  • snooker

    26.03.2013 - 13:39

    Odigra sam par sati i ne mogu reći da suosjećam s Larom, prenaporna mi je, ona i njezino stenjanje i kričanje

  • Danijel Petri?

    26.03.2013 - 13:56

    Igra kida pogotovo gameplay od mene ocjena 88

  • kiki330

    26.03.2013 - 15:54

    dajem igri 92 jer je jedna od rijetkih koja me držala prikovanim za ekran od početka do kraja. istina je da jako podsjeća na uncharted u penjanju, borbi i nekim qte segmentima, ali ti su djelovi odlično napravljeni i to je po meni samo plus. ako će kopirati onda neka kopiraju od najboljih.

  • Maki

    26.03.2013 - 22:25

    Odlična igra! 96/100. Stvarno je super. Gameplay, priča, grafika… Sve perfektno! Genijalan Reboot serijala.

  • goldfinger

    27.03.2013 - 07:15

    Odigrao i igra je odlična.A takva je i reca,osim što je premala ocjena.Od mene čistih 90.(+)

  • trd011

    27.03.2013 - 07:55

    Igra u mnogim elementima sjajna ali brutalna. Brutalna do stadijuma debilizma. Nepotrebni prejaki horor elementi. Sve u svemu agresivnost bez granica. Ja odustao posle sat vremena, nisam mogao vise da se mucim sa takvim neukusom.

  • Soulforged

    27.03.2013 - 15:05

    Ja sam negdje pred kraj igre, tako da cu svoju ocjenu dati za koji dan, za sada pleše izmedju 90 i 93-94, vidjet cemo. Inace, ja sam zbilja izbirljiv kada su u pitanju PC igre, a bome i picajzla kakve nema bilo da se radi o gameplayu, prici, grafici, glazbi, atmosferi… Ova igra ima sve, definitivno premala ocjena.

  • JohnDoe

    27.03.2013 - 15:26

    Od mene čista 100/100. Igra je odlična i uopće se na slažem sa tu navedenim minusima, i ne vidim po čemu su to likovi toliko porvšni? Za to malo vremena što se uopće pojavljuju u igri nisu mogli niti imati neku posebnu dubinu ali su uredno odrađeni. Ionako je tu glavna zvijezda Lara koja je odlično napravljena i ovo što ste rekli za njen lik isto ne drži vodu baš.

  • Ante666

    27.03.2013 - 19:59

    Pozdrav svima,
    Evo pročitao sam dosta komentara pa da i ja ocijenim igru, premda sam tek negdje na pola trenutno.
    Do sada moram reći da je igra jako dobra, dobra priča, grafika, kontrole su u većini slučajeva izvrsne, gotovo nikakvih glitcheva. Po meni za sada, 90 sigurno. Lošu stranu sigurno dobivaju ne do kraja dorađeni likovi koji onak, malo su tu malo nestaju, umru – ti ni ne kuzis da su mrtvi. Evo primjera, kad te rusi zatoče, tebe i 3 prijatelja, i sad trebaš pobjeći jel? Neki tvoj frend da život za tebe kao napravit će distrakciju da ti kidneš, a ja pojma nemam ko je taj lik. Vidio sam da se i neke paralele povlače između AC III i Lare Croft. Mislim da je to nepotrebno, svi smo (većinom) razočarali sa AC III, možda zbog prevelikih očekivanja a možda jednostavno igra nije dostavila ono što je trebala. Pa tako u AC III možete naići na više glitcheva nego životinja dok ovdje ni jednog. Također loša strana su QTE (quick time event), po meni nema ih previše koliko su jednostavno loše izvedeni. Ako se od tebe očekuje da stisnes F u određenom trenutku, onda mi molim te napiši negdje da stistnem taj F umjesto da lupam po tikpovnici ko kreten, vičem fuck, i svejedno završim mrtav 3 puta. Osim toga nije mi nikako jasan gameplay u nekim trenucima, na primjer ulazak u špilje baš sam sad otrkio neku. I sad ja hodam jel, prvo Lara odluči onak sama od sebe stati zapaliti torch (nije iznimka primjetio sam). Aj dobro nema veze, boji se mraka. Idem ja dalje kad odjedno iz "trčanja" Lara odjednom krene hodati i neće više trčati sljedećih sad bubnit ću 50 metara špilje. Radnja je usporena bez apsultno ikakvog razloga. I tako isto na izlazu, opet žena si pali svoju baklju, i opet lagano mirno prešetava se dok ja grizem nokte. Također nije mi jasno zašto "stealth" nije bolje napravljen, zašto se samo po skripti možes sakriti, a ne recimo kad tebi padne na pamet. Dakle ako ja želim se sakriti između nekakvih kutija, zašto ne mogu, kao u većini igara, jednostavno doći do zaklona stisniti CTRL i uživati? Eto moji nedostaci, i prednosti, moram reći ovo su većina ipak manjih propusta po meni koji ne kvare ukupan dojam igre, koja je izvrsna i stvarno mi se sviđa.

  • Ante666

    27.03.2013 - 22:07

    Hey John, ti si u biti objasnio što sam i ja rekao što se tiče cover systema – a to je da ga opotrebljavaš ili možeš upotrebljavati samo onda kad je neprijatelj u blizini, što je spoiler veliki jer znaš što te čeka, i onda Lara automatski se baca u zaklon. A cover sistem sam po sebi nisam vidio da možeš koristit na osamljenim lokacijama koji bi možda po mom mišljenju mogle imati neprijatelje premda u biti nemaju – i to odmah shvatiš da si siguran jer se Lara non šalantno šeće. Dok na primjer kad Lara dolazi do neprijatelja, skriva se iza njih i baš je sve "previše" skriptirano. Točno ih možeš poskidati kako ti se oće i da. To je bila moja poanta nadam se da sam malo bolje objasnio. Mrzim čitati zid teksta, znam i da drugi to mrze al' ja ne znam drukčije :(

  • Black_Pirate

    31.03.2013 - 15:03

    + akcija, grafika, – prica, likovi ….. Sve u svemu i Tomb Raider nam postede jos jedan prosjecan 3rd person akcijski shooter sa losom pricom i jos gorim likovima. Neka stane u red sa ostalim gaming serijalima. Ocito da zivimo u gaming dobu sunovratne TPS akcije. Neka nam je Bog u pomoci!

  • Soulforged

    05.04.2013 - 11:56

    Evo, igra dobila zasluzenih i cvrstih 92 od mene, svakako preporucam. Mislim da je 85 opako premala ocjena za ovu igru.

  • Mr.black

    10.04.2013 - 22:49

    odlična igra, očaran sam gameplay-om *.* :))

  • PhobosDeimos

    26.04.2013 - 16:53

    Evo baš sam ju sada završio.Igra je odlična,ali kao da joj fali "duša" tj. nešto što bi pamtio još dugo vremena kao npr. Bioshock Infinite.Bez obzira na to igra je odlična i svakako ju treba odigrati.
    Predlažem novim igračima kojima se ne da skupljati sve predmete da ipak skupljaju barem dokumente koji su često zanimljivi za čitati i otkrivaju neki komad priče.
    Napucavanje je odlično,grafika je odlična…da ne nabrajam sve je odlično.Zapravo jedini prigovori su mi:

    -igra ponekad oduzima kontrolu od igrača i ograničava ga na samo hodanje naprijed (u špiljama i uskim prolazima)to mi je bilo vrlo iritantno
    -sustav bodova mi je bezveze iako je sustav nadogradnje oružja dobar
    -mapa je nezgodna za korištenje i ima samo 2 zoom moda-jedan pre blizu i jedan predaleko
    -malčice predvidljiv kraj
    -nagrada za riješavanje tomba nakon otvaranja ogromne škrinje su obični bodovi,trebalo je tu biti nešto zanimljivije

    Moja ocjena 88

  • pugar1803

    01.06.2013 - 11:40

    igra je odlična i oni kojima se svidio far cry 3 svidit će se i tomb raider :)

  • EraCk

    08.06.2013 - 18:43

    Igra je sasvim solidna

  • gogy4

    03.11.2013 - 18:37

    meni je igra super svidja mi se prica ,ma avantura i prezivljavanje ,…. grafika mi je super i imam osjecaj kao da gledam film a ne da igram, posto igra obiluje filmicima,a i uklapa se u pricu koja je dosta orginalna…zasad sve pohvale za igru…

  • salle52

    01.12.2014 - 18:06

    90 od mene bez beda.

  • DINEK

    22.07.2015 - 10:58

    Sviđa mi se. Luk i strijela pogotovo. MP nisam ni probao i ne budem. 89

  • edviiN

    21.08.2015 - 14:55

    Kasno od mene al tek sam sad je igrao i od mene ocjena 90 bila bi i 92 da je multiplayer na neki nacin bolji 😀

  • Virty

    05.01.2016 - 14:05

    Vrlo dobra igra, a i Lara! :)

  • Shazaam

    @IaMarmageddoN, 26.03.2013 - 15:39

    vidim ja da igrači drže ocjenu 83/100

  • JaBitiTarzan

    @IaMarmageddoN, 26.03.2013 - 16:06

    Da li ti misliš da je Tomb Raider na bilo koji način bolji od Crysis 3? Neovisno od tvog odgovora moram te uvjeriti da nije. Crysis 3 je grafički mnogo bolji, gameplay je manje naporan i izrešetan sa QTE, a i priča je nekako bolja. Ne kažem da je Crysis 3 dobar i da je zaslužio ocjenu koju je dobio, ali je bolji od TR. Drugo bi bilo da je TR unio nešto dublje u igru, zagonetke priču ili tako to. Ali nije. TR je od nastavka do nastavka sve lošiji u smislu priče i zagonetki. I prva 4 Tomb Raidera kad su izašli bili su grafička poslastica za oči, ali su bile dobre igre. Ovo sad je smiješno. Ovdje jedino što valja je dizajn, grafika nije ništa posebno. Od svega ostalog što ima sadržajno u igri je ubijanje, što nikad nije bilo obilježje jednog Tomb Raidera. TR i RE počinju jako mnogo da sliče Dead Space serijalu, ali im ne ide pošto je Dead Space pogodio atmosferu i napetost, te je lišen suvišnih elementa kao što je nepotrebno istraživanje nepotrebnih gluposti, suviše laganih zagonetki ili zagonetki koje nemaju smisla. Ima tu par pozitivnih strana svake igre ali imajući u vidu da se vi hvalite kako konzumirate samo i isključivo originalne igre, te ako ste se već dokopali istih onda je to po punoj cijeni. Tomb Raider realno ne vrijedi 50€.

  • JohnDoe

    @IaMarmageddoN, 27.03.2013 - 15:23

    Crysis 3 bolji od Tomb Raidera?? Imaš jako loš ukus za igre lol

  • Adam Jensen

    @IaMarmageddoN, 28.03.2013 - 09:08

    drže zato što pojedinci dadnu: 40 i 66 i pokvare 85-90 koje su dali većina ostalih. Administratori ste valjda imate uvid u ocjene. Treba brisati 10% najnižih i 10% najviših ocjena bilo bi mnogo objektivnije

  • brunojekralj

    @IaMarmageddoN, 31.03.2013 - 15:27

    ae pls nadi mi jedan gaming portal koji kaze da je crysis 3 bolji od tomb raidera ili da ima bolju ocjenu. ae pls prestani pisat komentare o igri kad ocito nemas pravo!!

  • JohnDoe

    @IvanDado, 27.03.2013 - 20:10

    Lijepo si objasnio sto ti se ne sviđa ali mislim da nisi baš shvatio kako u igri funkcionira cover sustav. Možeš kada god želiš stati u zaklon jer se Lara automatski saginje kada su neprijatelji u blizini i čim dođeš do nekog zida, kutije itd. ona se automatski sagne iza toga. I ako ne znaš tko je koji lik onda nisi baš pratio priču :)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!