HCL.HR

Recenzija

FIFA 18

"OPSAJD"

Zoran Žalac

Svatko tko je barem jednom u životu zaigrao nogomet na nekakvom natjecanju zna koliko je to poseban osjećaj. Nije isto igrati utakmicu na satu tjelesnog odgoja i pred publikom, na domaćem i na tuđem terenu. Ja nogomet nikad nisam igrao profesionalno, ali iz amaterskih obračuna između kvartova znam kako je nabrijavanje pred utakmicu najbolja stvar u svemiru. Lupi te adrenalin prilikom silne želje da se dokažeš, ponesu te navijački stihovi kad Ricky Martin zapjeva: GO GO GO ALE ALE ALE! Nešto slično svojedobno je opisao i Slavko Kolar u svojoj pripovijetki „Nogometna utakmica“, koja je u moje vrijeme bila obavezna lektira. Neka druga vremena, ali i dalje aktualna za moju poantu.

FIFA 18 je prva nogometna videoigra koja se približila dočaravanju takvih posebnosti nogometne atmosfere. Utakmice u novoj Fifi imaju svoje specifičnosti i atmosfera na njima nije uvijek jednaka. Stadioni su, primjerice, detaljniji no ikad prije. Oko terena je više objekata, snimatelji se kreću, treneri reagiraju na događaje, igrači slave s publikom, na razglasu se čitaju dobitnici tombole, na travnjacima možete vidjeti kojekakve papiriće…

Publika drugačije reagira ovisno o situaciji pa ako npr. zabijete zgoditak u gostima nastupit će muk na stadionu ili će vam protivnički navijači zviždati. Utakmice u Engleskoj, Španjolskoj, SAD-u i drugim zemljama vizualno su drugačije jedne od drugih, što razbija monotoniju i smanjuje zamor koji nastaje promatranjem i slušanjem jednog te istog ugođaja iz utakmice u utakmicu.

Najbolje će vam to dočarati nova sezona Journey moda s Alexom Hunterom koji sada izlazi iz okvira Premiershipa i upoznaje nogometne kulture ostalih nacija. S obzirom da je nakon prve sezone ostavljeno još dosta prostora za razvoj priče, nije iznenađujuće što je Journey mod i dalje dovoljno interesantan. Ovoga puta prezentacija mu je još bolja, iako je gluma Cristiana Ronalda totalni cringe s izgovorom „Rial Madrid“.

Istina je da su RPG elementi samo privid, ali ima i odluka koje nose trajne posljedice, a svog Huntera možete modificirati po volji. EA Sports je također odlučio dati dodatnu motivaciju za igranje Journey moda pa sada tijekom Hunterove karijere možete osvojiti neke vrijedne FUT kartice.

FIFA-18-SCREENS (5)

Dakle, FIFA 18 je odlična u dočaravanju nogometne atmosfere, izgleda sjajno uz novi model osvjetljenja i podršku za HDR. No, što je s gameplayjem, simulacijom na zelenom terenu?

Na žalost ljubitelja nogometa, tu Fifa baš i nema neke veze sa stvarnim sportom. 18-ica je kulminacija smjera kojim je serijal krenuo zadnjih pet godina, smjera kojim se igra odmiče od simulacije. Fifa se deklarira kao brz, atraktivan nogomet bez potrebe za taktiziranjem, građenjem igre ili za korištenjem prednosti / slabosti svojih / protivničkih igrača. U doslovnom prijevodu, bez okolišanja, FIFA je ponovno arkadetina koja ne simulira nogomet nego ga samo dočarava.

Bez okolišanja, FIFA je ponovno arkadetina koja ne simulira nogomet nego ga samo dočarava.

Kako drugačije protumačiti to da utakmica engleskog drugoligaša Bristol Cityja i švicarskog BSC Young Boysa intenzitetom izgleda kao finale Lige prvaka? Sve u Fifi 18 pršti od ofenzive, baš kao i prošle godine, nema igre na sredini, driven dodavanjima preskače se čitava polovica terena, a da stvari budu gore, golovi sada padaju kao šljive ujesen. Svaka utakmica sada završava s minimalno 4-5 komada u mreži. Minimalno! Podsjeća me to na dane kada sam u Fifi 99 s Vierijem trpao mreže u svakom napadu, i to škaricama!

FIFA-18-SCREENS (2)

Igranje obrane, za koju sam od Fife 12 davao ruku u vatru da je najbolji dio Fife, iz nekog razloga postalo je nespretno i neugodno. Moguće da je ta smotanost samo do mene, ali igrao sam i Switch verziju Fife 18 (zasebna recenzija stiže uskoro) koja se bazira na starom gameplayju, i gle čuda – ondje nisam imao takvih problema sa nespretnošću igranja obrane! Generalno imam dojam da je Fifa postala nogomet u kojemu se akcije rade kao potezi u nekakvoj tabačini – ako u pravom trenutku ne prekinete drugog igrača, možete se slikati jer kad on svoje otipka to je instantni super potez, fatality, KO. Džaba vam obrane, nema tu combo breakera, sretni ste ako uopće vidite loptu prije nego vam ju protivnik zakuca.

Imam dojam da je Fifa postala nogomet u kojemu se akcije rade kao potezi u nekakvoj tabačini – ako ih se ne prekine u pravi tren, gotovo je – gol / nokaut je zagarantiran.

Veliki problem je što se takav potez može izvesti i sasvim slučajno, bez ikakvog predznanja ili prakse. Bezveze stisnem tipku za udarac, a nogometaš s OVR 60 volejem zabije golčinu s preko 20 metara u rašljak. Takve situacije u stvarnom nogometu dogode se jednom godišnje, a u Fifi svaku treću utakmicu. Samim time, igrači pucaju na slijepo, po principu „ako prođe – prođe“, pogotovo zato što češće prolazi nego što ne prolazi.

FIFA-18-SCREENS (1)

Razlika između nogometaša je nešto što u Fifi skoro pa ne postoji (osim ako ste lice s naslovnice), pogotovo kada se gledaju njihove fizikalne karakteristike. Kada u PES-u kontrolirate loptu s Pogbom ili Fellainijem točno osjetite razliku u usporedbi s ostalim igračima koji se ne grade toliko dobro i koji nisu toliko dominantni u duelima. U Fifi su takve razlike manje izražene kad je fokus ionako na brzom dodavanju, po mogućnosti jednim dodirom, sprintanju i pucanju na gol. Svega 10% utakmice ode na hrvanje za loptu.

Razlika između nogometaša je nešto što u Fifi skoro pa ne postoji ako ćete gledati njihove fizičke karakteristike.

Premda naglasak na arkadnost igre iznosim u negativnom tonu, treba priznati da to nekome možda neće biti minus. Nekoga će možda zadovoljavati gaženje protivnika s vaterpolskim rezultatima, fantazijski nogomet kakvog EA Sports promovira u reklami za Fifu 18. S tim na umu, ne odbacujem činjenicu da bi Fifa 18 nekome doista mogla biti zabavna, jednako kako što je nekome zabavnije igrati stolni nogomet umjesto malog nogometa. U tom kontektstu ne osuđujem uživanje u ovakvoj Fifi, ali hajmo se složiti oko jedne stvari – ovo je za Fifa serijal korak unatrag.

FIFA-18-SCREENS (4)

Vrijedi također napomenuti i to da je Fifa arkadetina prvenstveno u online mečevima. Što se singleplayera tiče, tu još uvijek možete usporiti meč, ugasiti sva pomagala i podesiti slajdere za postavke težine. Na taj si način donekle možete simulirati nogomet u kojemu će vjerojatno padati manje golova, u kojemu dodavanja neće biti automatizirano precizna i nogomet koji u konačnici neće izgledati kao onaj stolni.

Nijedan singleplayer mod osim Journeyja ove godine nije dobio nikakav značajan novitet.

Problem s time je što singleplayer modovi osim Journeyja ove godine nisu dobili nikakav značajan novitet zbog kojega bi vam se prelazak na Fifu 18 isplatio ako već imate 17-icu. U modu karijere novo je samo to što su dogovori oko transfera sada interaktivni i mogu im se dodati različite klauzule. Ti interaktivni dogovori valjda su najnepotrebniji dodatak modu karijere unazad desetak godina. Na stranu to što uopće nisu ozvučeni pa likove gledate kako zijevaju kao somovi. Porazna činjenica je što čitav ovaj proces toliko usporava čitave transfere da nema apsolutno nijednog razloga zašto pregovore ne biste rješavali klasičnim načinom, kao i do sada.

FIFA-18-SCREENS (1)

Pomalo je ironično da najkorisniji novitet Ultimate Team moda ove godine odlazi na singleplayer sadržaj. Naime, uveden je tzv. Squad Battles mod u kojemu igra preuzima sastave drugih igrača i daje ih na kontrolu računalnom protivniku. Nagrade osvajate ovisno o postavci težine, a svakoga dana možete izabrati između četiri ponuđena protivnika i tako se natjecati na ljestvici uspješnosti. Još jedan korisni dodatak jest uvođenje dnevnih i tjednih izazova, što je po uzoru na mobilne igre, dodatni poticaj da uz FUT ostanete dugo vremena.

Većina novih stvari u popularnom FUT modu ubačena je isključivo s namjerom da vas što duže ostavi uz taj mod, odnosno da poveća šansu potencijalnog trošenja dodatnog novca.

Ovoga puta na raspolaganju imate još više kartica jer FUT Icons više nije ekskluzivan za Xbox konzole. Za one koji nisu upoznati, riječ je o starim nogometašima poput Maradone, Ronaldinha, Ferdinanda i sl., s kojima možete igrati u tri različita izdanja, odnosno stadija njihovih karijera. Nije to neka revolucija, ali za one koji vole FUT ovo će vjerojatno biti dodatni razlog zašto trošiti novac na njega. Već je u zadnjih nekoliko izdanja postalo jasno da je FUT mod u kojemu možete nešto postići jedino ako odrješite kesu, a FIFA 18 to samo potvrđuje još višim cijenama za pojedine kartice.

FIFA-18-SCREENS (3)

Ima FIFA 18 nekoliko zgodnih noviteta, ali to nisu stvari zbog kojih biste platili 60 eura za transfer s prošlogodišnje verzije. Brze zamjene igrača su praktične, ali ako ste naviknuti prekidati svaku animaciju onda vam neće biti od neke koristi jer ih možete obaviti samo prilikom animacija. Dodatno su sređena i nabacivanja pa sada imate visoko i nisko nabacivanje uz kombinaciju s tipkom R1/RB, ali to nije novitet jer se to moglo izvesti i ranije, samo s drugačijom kombinacijom tipki. Najkorisnija promjena je zapravo u tome što se pauziranje tijekom online mečeva sada odgađa do prvog prekida, odnosno prekršaja ili izlaska lopte izvan terena.

I to je otprilike sve što vrijedi reći o Fifi 18. Kako god okrenete, FIFA će i ove godine pokupiti superlative, ali neće svi biti poželjni epiteti. U suštini se radi o igri koja ima tek toliko novih stvari da se može nazvati nastavkom, ali ne i napretkom. S jedne strane to je najbolji virtualni prikaz nogometa na tržištu, najbolja nogometna drama i najsadržajnija nogometna igra. S druge strane, to je najarkadnija FIFA u novije vrijeme i najofenzivnije fokusirani nogomet koji možete zaigrati. Ovisno o vašim preferencijama, prioritetima i uvjerenjima, možda je to igra kakva vam baš odgovara, a možda je i igra s velikim faktorom odbojnosti.

FIFA je igra koja odlično dočarava nogomet i njegovu atmosferu. No, u simuliranju istoga je najveća arkadetina unazad nekoliko godina.

72 Naša ocjena
  • raznovrsna i živa nogometna atmosfera
  • Journey mod je još uvijek iznenađujuće zanimljiv
  • Squad Battles je dobar dodatak za FUT
  • impresivno s tehničke strane
  • bliže stolnom nego stvarnom nogometu
  • ofenzivi pristup „ako prođe-prođe“ prolazi prečesto
  • nula značajnih noviteta u modu karijere

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (123)

  • baDarmageddoN

    30.09.2017 - 13:01

    Najbolja nogometna igra iz godine u godinu ali nikako najbolji prikaz nogometa iz godine u godinu. Ono najvažnije im je glavni problem- odrediti smjer u kojem žele tjerati gameplay. Ove godine opet imamo suptilnih promjena koje će osjetiti samo oni koji jako puno igraju a to nije dovoljno. Igra je usporena, balans obrane i napada je na strani napada. Animacije se napokon mogu zaustaviti. AI je cisto malo bolji. Strateške izmjene su bolja stvar od mojih očekivanja. Dodavanja su se približila PESovim a i cijeli gameplay je sada lakši, skoro ko PESov. Golmani nisu dirani. Udarci od 20-25m nisu nerfani. Mehanika kolizije je sumnjiva. Journey se vratio. Karijera je poboljšana. Ono standradno- meni, glazba, modovi, vizualije, publika, atmosfera, animacije van terena, licence, online kvalieta net koda te komentatori su i dalje vrh ponude makar imamo još samo jednu igru koja konkurira i ne uspijevau tim segmentima a niie niti blizu. Sve u svemu dobra igra ali nije to to. Od mene 89 jer 90+ je samo za one igre koje su odlične. Recenzija je lov u mutnom, prema očekivanju. Zabavna igra ali ovo nije najbolja godina tog serijala, to je vrlo jasno. Znači, 89

    • Dukindra

      @baDarmageddoN, 30.09.2017 - 13:13

      Igra je usporena ??? Mislim da si promasio vest.

    • Zoran Žalac

      @baDarmageddoN, 30.09.2017 - 13:26

      Čime ti je karijera poboljšana, konkretno?

    • NorthCorps

      @Zoran Žalac, 30.09.2017 - 13:54

      “makar imamo još samo jednu igru koja konkurira i ne uspijevau tim segmentima a niie niti blizu” Njegov citat, obicni fanboy koji ne moze realno sagledat sliku, ne tribas trosit vrime

    • baDarmageddoN

      @NorthCorps, 30.09.2017 - 14:46

      Ok, jesi mutav? Meni, glazba, vizualije, komentatori, licence…tko tu fifi parira?

    • Darcoolio

      @baDarmageddoN, 30.09.2017 - 15:34

      Muzika je sranje :)

    • baDarmageddoN

      @Darcoolio, 30.09.2017 - 15:34

      Kako kome

    • vragec25cro

      @baDarmageddoN, 01.10.2017 - 07:59

      Pa ne igra se igra zbog glazbe i vizualnog doživljaja nego zbog gameplaya :)

    • baDarmageddoN

      @vragec25cro, 01.10.2017 - 08:09

      Jesam li ja rekao da se zbog toga igra? Što, ne smije se spomenuti ništa osim gameplaya? Zašto?

    • vragec25cro

      @baDarmageddoN, 01.10.2017 - 19:36

      to nitko ne kaže ..al nego kad fifa dobije lošije ocjene od pesa svi spominju prezentaciju tribine i licence :)

    • funky0308

      @vragec25cro, 01.10.2017 - 10:51

      Ja igru igram radi cjelokupnog dozivljaja. Naravno da je ne igram radi glazbe ali PES recimo ne igram radi komentatora koji je iz god u god sve ocajniji i naporniji. U pravu je covjek po meni ako to nabraja – sve je bitno da igra bude kompletan proizvod

    • movie

      @vragec25cro, 01.10.2017 - 20:34

      U 2017 godini igru igram zbog obje stvari. I zbog gameplaya i zbog vizualnog prikaza. Na PS4 pro i 4k tv što bih trebao dobiti? Ista stvar je i na PC ako kojim slučajem imaš karticu od 4k kuna, očekuješ najbolji mogući prikaz. Sve te naoko nebitne stvari tvore cjelinu. Prošla su vremena pixela na ekranu i tješenja kako je gameplay dobar.

    • baDarmageddoN

      @Zoran Žalac, 30.09.2017 - 15:01

      Hoćeš reći da karijera Journeya nije bolja? Svega ima

    • matyX6

      @baDarmageddoN, 30.09.2017 - 15:25

      Ti na ovu recenziju gledaš kao zagriznuti fan FIFE, Zoran je recenzirao objektivno. Iskreno volim igrat FIFU, ali ovim nastavkom sam duboko razočaran.

    • baDarmageddoN

      @matyX6, 30.09.2017 - 15:28

      Nemoj me i ti sa Zoranovom objektivnošću. Još prošle godine sam mu rekao kako je “objektivan” a i u forumu sam rekao da nije kompetentan da radi recenziju i PESa i FIFE.

    • Zoran Žalac

      @baDarmageddoN, 30.09.2017 - 15:49

      Ma na Career mode klasični mislim

    • baDarmageddoN

      @Zoran Žalac, 30.09.2017 - 16:24

      Nisam je niti taknuo još.

    • vragec25cro

      @baDarmageddoN, 01.10.2017 - 08:00

      Nije od become a legend u pesu :) stavim svoju sliku i igrač izgleda i zove se ko ja a ne neki tamo lovac :)

    • baDarmageddoN

      @vragec25cro, 01.10.2017 - 08:16

      A čuj, bilo bi bolje da koriste onaj NBA 3D snimak da karijeru Journeya igraš ne sa svojom slikom nego sa 3D izgledom ali za sada je tako. Naravno da bi bilo bolje, ja sam čak očekivao nešto takvo već ove godine ali očito da od toga ništa. NBA ne igram ali je gušt vidjeti svojeg lika ili barem svoju glavu u 3D formatu u nekoj igri. Pomaže imerziji. No, kao što ti kažeš da je bolje zbog slike ispadaš jako dvoličan. Pišeš dolje da “Pa ne igra se igra zbog glazbe i vizualnog doživljaja nego zbog gameplaya” a sada je bitna tvoja slika i tvoj odabir lika. Znaš vrlo dobro da je to dvoličnost, ista bolest muči dobar dio igrača ovdje. Kaže on. nema veze što PES nema licence, skinut ću ih. A poslije kažu da atmosfera u igri nije bitna npr. Pa ako nije bitna i gameplay ti je važan što onda skidaš licence? Dvoličnost. Meni je kompletna igra i cjelokupna zabava važna. pročitaj si opet što si napisao pa reci da to nije dvolično. Tvoje riječi 😀

    • vragec25cro

      @baDarmageddoN, 01.10.2017 - 19:39

      ne skidam licenec.i samo sam usporedio become a legend s hunterom jer več ako igram onda volim da igrač bude ko ja i da se zove ko ja ko i u ostalim igrama koje igram pravim likove čim sličnije sebi s mojim nadimkom puno zabavnije za doživljaj :)

    • RapthorPechina

      @baDarmageddoN, 30.09.2017 - 18:20

      Prvi si u komentarima! Valjda će tvoj glas daleko doprijeti!

    • baDarmageddoN

      @RapthorPechina, 30.09.2017 - 18:28

      Kad pogledaš samo ocjene koje ovi smradovi daju Fifi- 60, 70… a ti isti PESu 85, 90… I bolje da me čuju.

    • maremas

      @baDarmageddoN, 30.09.2017 - 18:39

      User Score trenutno za fifu18(PS4) na metacritic je 4,9, dok je za PES2018(PS4) 8,0. To najbolje govori o tome koliko su ljudi zadovoljni igrama. A i na HCL je odnos bolji u korist PESa. Nisu ljudi blesavi i slepi više, ako izuzmemo fanatike i fanbojeve koji bilo šta da im serviraš valja. Drago mi je da je ljudima gameplay u prvom planu i to je on na šta ovi iz EA narednih godina moraju debelo da rade.

    • baDarmageddoN

      @maremas, 30.09.2017 - 18:52

      Ljudi žele da je PES bolji a i mnogi iz inata daruju te ocjene. Kao što se i ovdje pokazuje. Kada daš 90 za PES a 60 za Fifu sto si nego pickica?

    • closingtime

      @baDarmageddoN, 30.09.2017 - 21:51

      Kliknuo na članak samo da vidim jeli baDarmageddoN napisao poduži komentar protiv recenzije – not disappointed

    • baDarmageddoN

      @closingtime, 30.09.2017 - 22:22

      Ne. Protiv reze je samo jedna rečenica. Sve ostalo je o igri

    • Oblakoder

      @maremas, 30.09.2017 - 21:55

      Taj user score ne treba previse gledati, dok je recimo metascore prava stvar i po meni neko opste, tj globalno misljenje o igri, a tu su obe igre na 80+ sto je otprilike realno stanje stvari. Ono u cemu se slazem i meni je drago da je gameplay u prvom planu jer kad zaigras PES imas osecaj da je to fudbal, da mozes svaki detalj da podesis, ma jednostavno ljudi su doktori fudbala dok je sve ostalo na strani Fife. Svaka cast toj grafici, licencama, modovima ali ljudi nismo mi devojcice pa da nam je sminka na prvom mesto :). Ja uvek kazem da je PES za prave muskarce, a Fifa za devojcice… salim se naravno :)

    • baDarmageddoN

      @Oblakoder, 30.09.2017 - 22:21

      Hahaha

    • PppPP

      @baDarmageddoN, 01.10.2017 - 02:26

      zoki, nije bitan samo gameplay da bude u obliku simulacije, pa tu se da više golova u 5 minuta nego u stvarnosti u 90, prema tome ni jedna ni druga igra nisu previše blizu simulaciji. a ako je i zbog gameplaya samo dobio veću ocjenu, zašto onda ljudi jednostavno ne igraju demo cijele godine i amen? zato što su modovi još važniji, a tu fifi ne može pes meda i samo zbog toga pes ne zaslužuje veću ocjenu, ni blizu. a i fifin gameplay mi je svakako daleko zabavniji, ali to valjda kako kome, ne znam. i journey je nevjerojatno zabavan i interesantan

    • baDarmageddoN

      @PppPP, 01.10.2017 - 07:56

      Što reći? Nema tu pameti

    • mokrEE

      @baDarmageddoN, 01.10.2017 - 13:17

      baDarmageddoN sto se silis toliko online, bas si zauzeo poziciju u komentarimo i ubijas pricu sa balavim forama kako je fifa ovo i ono. Svatko tko igra i prati nogomet i opcenito ima znanje o nogometu vise od pukog promatraca koji pogleda utakmicu reprezentacije 2x godisnje zna da je fifa smece od igrice koja vise lici na fliper dok se pes donekle trudi na terenu docarati tempo prave nogometne utakmice. i prestani ljude uvjeravati u gluposti jer ne prate HCL samo nafurani klinci koji briju da je internet napravljen za njih da bi se mogli qurciti i iznositi svoja misljenja i iritirati druge po raznim fejsbukovima, tweeterima i portalima nego da ovo prate ljudi koji uzivaju u nogometnim igrama preko 20 god i koji znaju sto vrijedi a sto ne vrijedi. a ti sigurno nisi mjerodavan da ovdje prodajes trule fore jer se vidi da nemas pojma o nicemu. hvala, ciao, pozz

    • baDarmageddoN

      @mokrEE, 01.10.2017 - 13:20

      Tko kaže da sam mjerodavan? Ili da nisam? Ovi čije oči ne vide barem razlike u brzini gameplaya i tako očite stvari? jao, ne želim biti mjerodavan za takve “igrače”

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 01.10.2017 - 12:15

      Za Journey se slažem, ali svi drugi modovi žive na staroj slavi. S obzirom da igra iz godine u godinu ne košta sve manje i manje, a napredak je sve manji i manji, trebalo bi biti lako zbrojiti 2 i 2.

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 02.10.2017 - 13:37

      hvala bogu u pesu su dodali bezbroj novih mogućnosti u svim modovima :-) kupio sam i pes, ali sad igram samo fifu, vala u tom pesu nemam šta igrat

    • Zoran Žalac

      @PppPP, 02.10.2017 - 13:43

      Pa iste sam minuse / prigovore dao i PES-u, mislim da nemam dvostruke standarde ni mjerila.

    • movie

      @maremas, 01.10.2017 - 20:38

      Čudno je da će se opet igra s ocjenom 4.9 prodati u 17 milja komada a igra s ocjenom 8.0 baciti drkicu ako prođe milijuna prodanih komada igre. Nekaj tu ne štima? Možda je problem što svaki kreten može dati ocjenu i to bez nekog valjanog razloga. Ista stvar je bila na ovom portalu kada su čitatelji davali ocjene. Igrači fife su pesu davali najniže ocjene a da igru nisu niti vidjeli i obrnuto. Gdje je tu realnost i kome ta ocjena nešto znači?

    • Darcoolio

      @movie, 01.10.2017 - 22:28

      Dobar marketing proda i metar drva ako ga predstavi kao vrhunski duborez.

    • movie

      @baDarmageddoN, 01.10.2017 - 20:30

      Igra je usporena? Pa ovo je ultra brzi fliper u kojem teško mogu sve sagledati. Dodavanja realna? Pa ovo su najodvratnija dodavanja unazad nekoliko godina. Toliko nerealno brza da je gadljivo. Golmani nisu dirani? Golmani su katastrofa. Ove godine ima je opet tropa prva stativa. Samo lagano pukneš uz prvu stativu i sve ulazi. Ako pucaš po travi golman se baca visoko kako bi lopta prošla ispod njega a ako pucaš visoko onda se baca nisko kako bi lopta prošla iznad njega.
      Osjećaj gola je živi užaš. Udartci su prebrzi a lopta se od mreže odbija kao od zida. Uz sve to sam čin gola je jako loš napravljen. Izgubio se onaj gušt zabijanja. Sada neki puta zabijem da niti ne skužim kako jesve to brzo izvedeno. od silovitog udarca pa do silovitog odbijanja lopte od mreže. Ovo je definitivno najgora fifa od fife 12. Ocjena koju je recenzent dao je precijenjena. Ova igra ne zaslužuje višše od 60/100. Kandidat za smeće godine.

    • Igor Belan

      @movie, 02.10.2017 - 08:15

      Čekaj, ti sad misliš da si dao realan komentar ili se zajebavaš malo pretjerujući s kritikama da pojačaš? Ozbiljno pitam :) Nije mi jasno, jer u komentaru prije si objašnjavao kako “svaki kreten može dati ocjenu bez nekog valjanog razloga”, kritizirajući pritom takvu praksu. I tu se totalno slažemo i drago mi je da to kužiš – jer ljudi koji samo čitaju korisničke ocjene po internetu obično ne shvaćaju tko su ljudi koji su te ocjene davali. Ali onda sâm napišeš komentar koji je u kompletno direktnoj sferi mišljenja od nečijeg drugog (što vam inače znači da vjerojatni ni jedno od tih mišljenja nije realno, već je realnost negdje u sredini)… on kaže da je igra spora, tebi je SUPERBRZI FLIPER :)) On kaže da su dodavanja realna, tebi su NAJODVRATNIJA IKADA :)) .. i naravno daš igri koja je simulacija nogometa, a koja po tebi ima ogromne, fundementalne greške u dodavanju, pucanju i fizici, 60/100 :) – to inače nije katastrofalna ocjena, trebala bi po takvom opisu biti i niža.

    • movie

      @Igor Belan, 03.10.2017 - 16:16

      Daj mi reci što sam krivo rekao? Igra je prebeza i to je činjenica. Dodavanja poprimaju fliper efekt koliko su brza i to je činjenica. Unazadili su kvalitetu zabijanja gola jer sada sam gol, mreža i lopta u mreži izgledaju gore nego ikada prije. Dopuštena je ragbi igra. Suci nemaju apsoluno nikakav balans. Užasno sam razočaran igrom. Da nešto ne valja primjer je današnji prvi patch koji je težak preko 1GB i koji ispravlja neke od mojih navedenih tvrdnji. Što se ocjene tiče ona nema nikakvu težinu jer nisam dao nikakvu recenziju igre već samo moja subjektivna zapažanja putem komentara. 6/10 za igru ovakvog budžeta je loša ocjena i nada da će u nadolazećim patchevima ispraviti većinu nedostataka koja me smetaju a na ea forumu vidim da smetaju i većinu drugih igrača. Kada bi ispravili brzinu, dodavanja, gol, suce, silovanja, ovo bi bila sasvim sigurno jako dobra igra. Otuda ocjena 6/10 jer se nadam da nešto od navedenog može biti ispravljeno. Danas je patch izašao za PC a za par dana izlazi za konzole nakon što PC igrači odrade ulogu beta testera. Mislim da niti fifa a niti pes nemaju puno veze sa simulacijom nogometa. To u arkadne igre u kojima se pronalaze određene grupe igrača. na kraju, ono što je meni brzo, nekome je sporo, ono što je meni fliper efekt, nekome je realno dodavanje. I to je ok. Svatko ima pravo na mišljenje i svakome odgovara ili ne odgovara smjer kojim igra kreće.

  • Marac77

    30.09.2017 - 13:05

    To je Fifa,sminka a ne nogomet…Koliko svi pljuvali po PES-u ima bolji nogomet bar meni.

  • matyX6

    30.09.2017 - 13:06

    Probo sam igru. Inače sam fan FIFE i igram je iz godine u godinu, ali već sam se stvarno zasitio igranja iste igre. Svake godine igra ide u arkadnom smjeru sve dalje i dalje, ali nakon par odigranih mečeva imam osjećaj koda igram igru već 5 godina. Drago mi je da prezentacija igre napreduje to jest da se sve više i više dobiva osjećaj koda si stvarno na stadionu al to napredovanje je isto premalo. Odlična recenzija, slažem se sa ocjenom.

  • robexxx

    30.09.2017 - 13:11

    PC verzija je u totalnoj banani. Od pokretanja preko igre do gasenja, bug do buga. Nikad nije bilo ovako. Sve u svemu ovo je jedan okej update Fife 17. Toliko

    • movie

      @robexxx, 01.10.2017 - 20:41

      Potpuno krivo. Ova igra nema veze s fifom 17. Svatko tko je odigrao 1000 tekmi će ti to isto reći. Igra je toliko drukčija i otišla u krivom smjeru da je to za mene tazočaravajuće.

  • vragec25cro

    30.09.2017 - 13:21

    Probam svaku godinu i pes i fifu i zadnjih par godina niti na jednoj se ne zadrzim prijebarem znao pes igrati po cjele dane a više ni to ne igram.Ne samo kod fife i pesa večina igara je krenula u totalnno krivom smjeru.Ono što me živcira na fifi zadnjih par godina i po čemu stalno pljujem jeste grafika učitavanje licence tamo neke lige iz špičkovine a nikakvog poboljšanja u gameplayu.Hebeš i licence i detalje i publiku ako želim to da gledam gledat ču neku tekmu.u igri volim dobar gameplay i da sve to brzo ide,a naj žalosnije što večina današnjih igara takva..daju dobru grafiku detalje a gameplay zanimljiv kolko i utrka puževa

  • Adam Jensen

    30.09.2017 - 13:34

    Dobra recenzija, nema se šta ni dodat ni oduzet. Mislim da se svi možemo složiti da kad bi imali PES-ov gameplay a Fifino sve ostalo da bi dobili savršenu igru. A što se tiče Fife, većina ljudi nažalost traže akciju i atrakciju i oni im to dostavljaju (prodajni rezultati do govore) tako da ih ne treba ništa krivit po tom pitanju.

    • baDarmageddoN

      @Adam Jensen, 30.09.2017 - 15:03

      Dobra recenzija? Svake godine sve lošija. Ne mislim na ocjenu nego bas recenziju. Kao da Zoran zna sve manje umjesto da se nešto nauči. Pogledaj si recenziju korisnika za igru Fear 2. To je recenzija a ne ovo

    • Darcoolio

      @baDarmageddoN, 01.10.2017 - 10:21

      Recenzija je realna, a ono što je lošije je igra, tako da to ide jedno sa drugim.

    • baDarmageddoN

      @Darcoolio, 01.10.2017 - 10:28

      Pogledaj stolni nogomet pa stvarni nogomet pa Fifu pa mi reci realnost riječi da Fifa izgleda sličnije stolnom nogometu nego stvarnom nogometu. Da li trebam citirati neke druge stvari? Jer ima ih nekoliko te infaltilne razine. Moj trogodišnji susjed je kvalitetniji recenzent od ovoga.

    • Darcoolio

      @baDarmageddoN, 01.10.2017 - 11:48

      Pozdrav za suseda.

    • movie

      @baDarmageddoN, 01.10.2017 - 20:42

      Pa ima sličnosti. I u stolnom nogometu i u fifi kada lopta krene teško ju je pratiti. ja bih dodao, fifa je moderan fliper.

  • NorthCorps

    30.09.2017 - 13:43

    Pes je 2 klase iznad sta se tice gameplaya, nema licence, modovi su nista posebno, prezentacija losa ako se usporedi sa Fifom a ljudi opet kupuju, Zasto? Zbog gameplaya, sad zamisli da Fifa nema licence i sve ovo…

    • PppPP

      @NorthCorps, 01.10.2017 - 02:09

      a odakle ti informacija da ljudi ne vole gameplay fife? to što je gameplay pesa više u stilu simalcije, ne znači da je ljudima zabavnije to igrat.. a i ako ti je samo do gameplaya, igraj demo non-stop i amen :)

  • blacklist0907

    30.09.2017 - 14:10

    Pes rules

  • erfatih26

    30.09.2017 - 14:36

    Uglavnom super odlična igra, zabavna i sadržajna.. tehnički sređena. U odbrani zahtjevna, napad teže stići, ali nije i nemoguće, ovisno o tome koliko i kako igrate fifu. Grafika + atmosfera fantazija. 72 je definitivno premalo za količinu svega što nudi. Stolni nogomet je u momentu kada si nemoćan, kada si početnik, ili igraš par mečeva mjesečno pa se frustriraš kada naletiš na nekog ko je zbog uloženog vremena jednostavno postao zvijer ;). Kada se sastanu dva dobra u koštac drug, golova fakat nema mnogo (FIFA 17 je bila i gora, pa su sada malo otvorili napadom više prostora za manje frustracija pogotovo u online segmetu), a fizike, naleta, duela prepun klinac. Sve u svemu, ima tu još ali mi se neda pisati, mislim da je dovoljno. Ocjena nikako ispod 85. Pozdrav! P.S. Sve je ovo moje mišljenje, i ne namećem ga. Svako na svoj naćin doživi poraz ili pobjedu :) Igra je jednostavno puna svega, a najviše dobroga.

    • Veks456

      @erfatih26, 30.09.2017 - 16:58

      Slažem se sa tobom. Ovo je totalno loša recenzija nametnuta nekim svojim frustracijama nikako realnošću. Gledajući recenzije drugih renomiranih stranica ovo nema veze sa vezom.

  • Ki-ya Karate Monster

    30.09.2017 - 15:07

    Svaki PARNO izdanje fife je arkada, vidiš meni ova FIFA 18 isto izgleda kao fifa 16 dok fifa 17 izgleda kao 15, što me dovelo da zaključim da NEPARNE fife kao 15 i 17 su simulacije, dok parne fife kao 16 i 18 su arkade i nemaju veze sa serijalom.

  • tariq

    30.09.2017 - 16:02

    Sad stvarno ne znam sta je vise “ARKADNA IGRA”.
    Mislio sam da je to PES, ali izgleda vi bas drugacije mislite, de molim vas pojasnite mi ?
    Ozbiljan sam

  • Sentiel FH-016

    30.09.2017 - 18:53

    I sad ozbiljno Zoki, isplati li se uzimati, ili ce biti opet jedno te isto sa 0,1% promjena, mislim ono, da bude tu zabave, da ne odigram dvije utakmice i smorim se od monotonije?

  • Ficozg123

    30.09.2017 - 19:13

    Ofenzivni pristup ako prode prode vrijedi i za udarce sa distance koji su pre OP. igram danas sa frendom 1 na 1 legendary match level i prva utakmice gle cuda 6-6 druga 9-5! Vaterpolski rezultati. Naravno bilo je tvrdih tekmi sa po 1-0 3-1 al ovo je previse cudno.

  • Dr.Manhattan

    30.09.2017 - 20:07

    Iskreno po mom mišljenju FIFA već ne pravi veliki progres nakon FIFA 12.Naravno vide se tu i tamo neka poboljšanja koja se većinom svode na naslov igre.
    Svaki drugi naslov je samo način kako bi se zaradilo više novaca.

  • Whynot?

    30.09.2017 - 20:17

    Vrlo sam iznenadjen ovom recenzijom, u negativnom smislu. Da, neke poante su jake i na mjestu, ali, u suštini, osudio si igru u startu na propast. Ne možeš ovako lažno prezentirati neki sadržaj, nemoralno. Igra zahtjeva odredjene promjene u postavkama (ne graficke!). Npr. naravno da će biti sve sve neprirodno brzo sa normal game speed brzinom. Cak i moj djed zna da možeš baciti kopiju igre ako igraš sa default sliderima, u svakoj sportskoj igri, ti ocigledno to ili ne znaš ili svjesno ignoriraš (pogledati drugu recenicu komentara). Vlastitim ocima na OperationSports forumu sam vidio post vezan za Fifu 17 u kojem glavni clan ekipe govori kako su ukupno nakon svih updatea i nakon svih promjena u sliderima, potrošili oko 60 sati sirovog testiranja! 60 sati! Ti igru nazivaš korakom unazad nakon ne više od 10 tekmi. A dodatni minus je nepotrebno ubacivanje PES-a u cijelu pricu. Ovo je striktno, kao što piše u naslovu, Fifa recenzija! Ne komparacija! Neobjektivna analiza i dogodine se nadam recenziji Fife 19 nekog profesionalnog clana HCL.hr ekipe.

    • baDarmageddoN

      @Whynot?, 30.09.2017 - 21:21

      Ja već dugo govorim da Zoki nije kompetentan za Fifu. Kao što su odabrali Colea za recenziju trkaćih igara trebao bi ovu igru recenzirati netko tko se kuži u tu materiju a ne totalni amater.

    • Whynot?

      @baDarmageddoN, 30.09.2017 - 21:42

      Apsolutno se slažem. Svaka kriticka analiza mora biti objektivna, a ne subjektivna. I kao što sam pojasnio, igra se mijenja iz temelja smanjivanjem recimo pass speeda, povećavanjem pass errora itd. Nije savršena, no jako bolje reflektira prelijepu igru nogometa na tv ekranu sa joystickom u ruci. Na kraju krajeva, nefer je procijenjivati knjigu po koricama. Meni je već podosta bolja nego u demu, a još nismo dobili nijedan veći patch. Sjajno je vrijeme biti Fifa igrac! 😀

    • Zoran Žalac

      @Whynot?, 30.09.2017 - 22:04

      Slideri mijenjaju gameplay za singleplayer. Singleplayer je 50% igre. Neobjektivno je argumentirati igru u cjelini sa sliderima.

    • Whynot?

      @Zoran Žalac, 01.10.2017 - 00:36

      Ne pokušavaj mijenjati narativu! Ostavi se mp-a i druge polovice, svi znaju da će UT zauvijek biti quote unquote arkadetina, zato ga izbjegavam. Govorim jasno i glasno da blatantno loše prosudjuješ singleplayer. Neobjektivno je pokazivati igru u pogrešnom svjetlu. Ja licno, nakon postavljanja slow speed opcije, nekoliko varijacija u kljucnim segmentima igrinih slidera doživljavam drugacije iskustvo nego ovo što gledam uokolo. Igra je kompletnija, realnija i preciznija. Odigrao sam desetinu meceva, i prosjek golova po svakoj tekmi je zdravih 2,5 – odnosno prosjecni zbroj golova po utakmici, nogometnoj to jest, ne vaterpolskoj. Žao mi je da serijalu ne želiš uspjeh, ali drži na umu jedno: onaj koji nekom želi zlo, zlo ga snadje.

    • Zoran Žalac

      @Whynot?, 01.10.2017 - 01:04

      Sama činjenica da moraš ručno mijenjati default postavke ukazuje na to da problem postoji. To je suština moje kritike, nikakva loša prosudba. Sam sebe potkopavaš uvjeravajući se drugačije, i još kažeš da igru izbjegavaš zbog onoga što jest. Drugo, većina igrača ovakve igre kupuju isključivo radi multiplayera i nikakvo postavljanje slow speed opcije ne dolazi u obzir. Ni na jednom turniru nećeš naći da se igra igra na slow opciji ni sa custom slajderima. A Fifa nakon prvog mjeseca živi kao turnirska igra jer ju nitko ne igra godinu dana samo singleplayer modove. Da igra košta 30 eura, a ne 60 onda bi se još dalo diskutirati o tome koliko je singleplayer važan za ovakvu igru. Za 60 eura čovjek očekuje potpun proizvod, a ne alat za tweakanje AI-ja i brzine gameplayja, kao da to developer sam nije u stanju srediti kako treba. Uglavnom, pričaš o mojoj neobjektivnosti, a ti bi igru sudio samo po singleplayeru. To se tako ne radi.

    • movie

      @Whynot?, 01.10.2017 - 20:48

      Daj mi reci kako podešavaš slidere u online utakmicama? Tko još igra offline. Kupim igru i godinu dana perem online. Činjenica je da je igra prebrza, da su dodavanja s fliper efektom, da je nogomet pretvoren u ragbi, da su suci i dalje za kurac, da 90% igrača igra uglavnom online i da si ne možemo pomoći kako bi igru stavili u realne ili normalne okvire.

    • Whynot?

      @movie, 01.10.2017 - 23:53

      Vidi movie, ne razumijem jednu stvar – ako Fifu kupiš samo zbog multiplayera, kojeg smatraš odvratnim sudeći po komentarima, zašto uzimaš igru dodjavola? Jel ti neko iz EA-a došao u snove kao Freddy Kruger i zaprijetio da će te ubiti ako ne kupiš kopiju? Ja nabavim samo zbog sp-a, i u zavisnosti šta treba smanjiti i poboljšati tako prilagodim slidere, da gameplay bude što više organski.

    • Texas Flood

      @Whynot?, 02.10.2017 - 11:40

      A zašto uzima? Pa valjda zato što voli multiplayer. Kako će znati valja li multiplayer ako ne kupi igru. I ja sam jedan od onih koji je igrao samo multiplayer i zbog toga sam kupovao fife, ali sada nisam siguran da ću je kupiti. Da mi je do singleplayera skinuo bih pes sa torrenta.

    • Whynot?

      @Texas Flood, 02.10.2017 - 15:14

      Ako želi vidjeti kakav je, macji kašalj, milijardu Fifa YouTubera, odaberi jednog i prosudi dopada li ti se ili ne. Još će taj isti tip koji snima dati vlastite dojmove i možda ti olakšati odluku. Movie se duri kao dijete, njegova je odluka bila da kupi. Svako od nas mora živjeti sa svojim odlukama, kakve god da su.

    • Texas Flood

      @Whynot?, 02.10.2017 - 21:43

      A taman posla da ću gledati debile po youtube-u kako igraju fifu i onda tako odlučiti sviđa li mi se multiplayer ili ne. Hajde da si rekao da probam kod kolege još bih i shvatio. Nararavno da moramo živjeti sa svojim odlukama, nekada se zajebemo, nekada ne. A pošto ju je već kupio, zašto se ne bi požalio i rekao nam kako je igra lošija od prošlogodišnje?

    • movie

      @Texas Flood, 03.10.2017 - 16:27

      Točno tako. Samo sam dao svoje subjektivno mišljenje jer sam razočaran viđenim. Kada hvalim igru onda sam odvjetnik ea sportsa, kada kritiziram igru, opet ne valja… to ti je život…

    • movie

      @Whynot?, 03.10.2017 - 16:25

      Ne interesiraju me tuđa mišljenja. Pogotovo ne nekih drkađija s jubitoa. Igru kupim prije nego izađe jer uzmem Icon edition verziju zbog 40 packova i 10% popusta ako je prednaručim putem PSN. Novci potrošeni na fifu mi ništa ne znače. Netko potroši na kurve, netko na kladaru, netko na cugu a ja na fifu. Sve su to poroci i ne osvrćem se na njih. No ako sam nešto kupio i ako nešto igram, valjda mogu dati svoj subjektivni komentar igre.

    • Texas Flood

      @movie, 03.10.2017 - 16:55

      Ja potrošim na fifu, cugu i kladaru. Ali za kurve, jebiga, nemam…

    • movie

      @Whynot?, 03.10.2017 - 16:22

      Igru sam uzeo prije dva mjeseca. Otkud mogu znati kakva će igra biti? Tko se mogao nadati da će igra ove godine napraviti dva koraka unazad? Igranje nogometa mi je jedini porok. Jako sam nezadovoljan igrom i današnji patch vidim navodno otklanja neke od problema koji mi smetaju. Kroz 2/3 patcha igra će sasvim sigurno drukčije izgledati. Online mi je jedino interesantan jer volim igrati protiv velike baze igrača diljem svijeta. par tekmi dnevno bez ikakvih obaveza su super stvar.

  • Pero Zdero

    30.09.2017 - 21:11

    Ne znam, ja sam odigrao demo nekoliko mečeva i bilo mi je to sve jako sporo i sad citam prebrza igra? Mozda se u punoj verziji dogodio nekakav zaokret?

    • Darcoolio

      @Pero Zdero, 30.09.2017 - 22:17

      Kao i svake godine.

    • Cvitalo

      @Pero Zdero, 02.11.2017 - 13:39

      Meni isto ovo nije jasno

  • Oblakoder

    30.09.2017 - 22:36

    Zalac postao si kaznena ekspedicija za sportske igre. Dobro bre sta mi sad da igramo ako su Fifa i PES smece? 😉

    • Zoran Žalac

      @Oblakoder, 30.09.2017 - 22:43

      Na switchu je dobra Fifa, ako izuzmeš to da ti za 60e prodaju fifa 17 base game.

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 30.09.2017 - 22:55

      Igrao si Fifu na Switchu? Znas da se dvoum jer izgleda da PES nece doci na Switch. Mislio sam da kupim jednu sportsku igru za Switch, a prvi kandidat je bio PES ali nista od toga, drugi NBA medjutim tih 30 fps-a za igru takvog tipa me opasno odbija, a treci je Fifa. Nisam njen ljubitelj ali aj presao bih preko toga ako ti kazes da to vredi uzeti :)

    • Zoran Žalac

      @Oblakoder, 30.09.2017 - 23:26

      A zavisi što tražiš. Fali dosta stvari, pogotovo online, ali solidno se izvodi, i kažem, taj stari gameplay mi je bolje sjeo nego ovaj na ps4, pogotovo obrambeni dio.

    • Oblakoder

      @Zoran Žalac, 30.09.2017 - 23:34

      Ja sam mislio da je to ista igra kao na PS4 barem sto se tice gameplaya, za grafiku znam da je drugi engine i da je poprilicno slabija od PS4 verzije. Neki to popularno zovu PS3 Pro grafika :)

    • Adam Jensen

      @Oblakoder, 30.09.2017 - 23:01

      Nije Zoran nigdje rekao da su smeće nego im nije dao veće ocjene jer traže punu za punu igru a u stvari su obe tek malo unaprijeđeni prethodnici, drugim riječima trebali bi se prodavati kao dlc-ovi za one koji posjeduju prethodnu igru.

    • Oblakoder

      @Adam Jensen, 30.09.2017 - 23:13

      Ja sam to u sali rekao da su smece od igre, a definitivno ocena 72 nije bas ohrabrujuca za one koji planiraju da kupe Fifu, a ni 75 za PES. Ja od kad znam za sebe uvek nastavci tih igara nude jako malo novog, uglavnom su to sitne promene i bas su retke situacije kad smo imali korenite promene. E sad ova Fifa je izgleda korak u nazad jer koliko vidim mnogo je nezadovoljnih.

  • PppPP

    01.10.2017 - 01:58

    ma kakva simulacija, ni pes ni fifa nisu, jer ne mogu biti. kada u 5 minuta padne više golova nego u stvarnosti u 90, nemamo šta pričat o simulaciji

  • soul_eclipse

    01.10.2017 - 02:12

    Ja sam prezadovoljan Carrer Ligom :)

  • L3gi0naR

    01.10.2017 - 09:19

    Ima jedna prigodna,govance zamotano u lijep papir,eto to je FIFA 18.Samo prezentacija i licence,ništa više.

  • Darcoolio

    01.10.2017 - 10:19

    Na prste jedne ruke i to ne sve, mogu da se nabroje likovi koji brane ovo izdanje možda i najvećeg razočaranja od kad je izašla FIFA.
    Vidim da se brani online deo kad se pomene da je loš, ali su se zato hvatali kao mutavi za to isto kad je PES u pitanju, dakle za neki prepakovan proizvod postoje dvostruki standardi.
    Drago mi je da je igra krekovana odmah čime da im otmu makad deo finansijskog kolača koji ono verovatno neće primetiti zbog idiota koji bacaju stotine € na mikrotransakcije, čisto zato jer su smradovi.

    • movie

      @Darcoolio, 01.10.2017 - 23:03

      Mašio si ceo fudbal. FIFA 95% prodaje ostvaruje na PS4 i xboneu a tu nema pirata. To kaj prodaju na PC je zanemariva brojka. Ove godine ima još više igrača na PS4 a prošle godine se igra samo na PS4 prodala u 10 milja komada tako da kraljevi i dalje lijepo žive. Za usporedbu, prošle godine fifu su za PC prodali u manje od 300k komada. Vidiš srazmjer između jedne konzole i PC? To su komotno mogli i podijeliti i ne bi niti osjetili. Dok je ove dvije konzole nema zime za ekipu iz kanade.

  • funky0308

    01.10.2017 - 11:08

    Al ste se raspisali…jbte. Ja o cijeloj igri ne mogu puno reci jer je kupio nisam niti hocu. Nekoliko zadnjih FIFA sam kupio, svake god izvalim pet stoja za hard copy (kolekcionarske idiotarije) , odigram par turnira i ode igra u zaborav. Sada cekam nekog od prijatelja da skupa kupimo PS4 izdanje i dobro. Sudeci po demou, ne bih rekao da je igra napredovala toliko da opravdava novi trosak ali… posto sam iskljucivo offline igrac, fifu igram jedino u SPu i u couch coopu brzina samog gameplaya mi nije problem. Moram se nadovezati na recenziju koja je po meni malo rastrgala Zokija na dvije strane. S jedne strane hvala s druge osuda ali jbga, to je FIFA. Meni nije sporno to sto ako neke od igraca ne zaustavis na vrijeme nema sanse vise zaustaviti ga. Messi, Ronaldo i neki od nasih momaka (naravno i puno ostalih, nema ih smisla sve nabrajati) kada prime loptu idu nezaustavljivo naprijed. Pa pogledaj samo sta se dogodi kada se bas taj Messi othrva obrani i udje u trk – ako ga se ne rusi ne zaustavlja ga se. Mislim da je taj dio OK. Tesko je balansirati sve skupa da svi budemo zadovoljni. Meni osobno akradniji stil igre stima, jasno mi je da to ne stima svima ali gledajuci sve elemente igre ja zakljucujem da je FIFA bolji i kompletniji proizvod od konkurencije koji za mene nije dovoljno napredovao da ga kupim i ove godine (barem ne sam). Sumnjam da ce im pomoci i to sto su DRM skinuli za 15min i pustili igru na torrente. Inace sam protiv toga ali ovo bi EA moglo natjerati da malo promisli o cijelom serijalu. Ocito i njima treba pauza. Neka izlazi sve dvije ili cak cetiri god (mozda je cetiri ipak puno ali ako ce pomoci neka ide i tako) ali neka nam daju prave promjene. Svake god neka izbace poneki patch da se izmjene pptrebne stvarcice i OK. Ovo nije dobar put, prezasiceni smo, oni tesko stizu pratiti trendove i base zelje i na kraju ce sve otici gdje ne treba. Po meni, FIFA18 uopce nije bila potrebna, patchem se dalo ubaciti nastavak Jurneya pa makar i kroz placeni DLC, prodavati ovo pod novi nastavak nije korektno. Opet ponavljam, svidio mi se demo ali samo u kontekstu konkuriranja PESu, kao novi nastavak FIFA je podbacila.

    • Tony Ghost 1811

      @funky0308, 01.10.2017 - 17:38

      Da igra izlazi svaki par godina? Mozes odmah zaboravit. I fifi i pesu je bolje pokupit 500kn svake godine nego svake 2, 3, 4. Jebe se njima doslovno sto i jedna i druga igra imaju dosta mjesta za napredak. Takodjer se zalazem za to da nema potrebe da svake godine izlaze nove verizije igre. Ali mislim da od toga nista nema. Onaj rocket sa autima je najbolji smjer kojim bi smjerom nogomet trebao ic. Nova azuriranja konstanto. I najbitnije nema rocket liga 2.

    • movie

      @funky0308, 01.10.2017 - 23:10

      Ljudi su se toliko umorili od fife da će i ove godine srušiti novi rekord prodaje. Već sada par dana nakon izlaska igre na PS4 ima oko 5 milijuna transakcija na marketu. To je skoro duplo više nego prošle godine u ovo vrijeme a prošle godine su igru samo za PS4 prodali u 10 milja komada. Sada ti vidi koliko je tržište zasičeno i kako ne želi novi proizvod. Neki dan nisam mogao ući u fut jer su serveri bili preopterećni. Igra doslovce svake godine razvaljuje i izgleda da što je gora to se bolje prodaje. Svake godine na igri zarade oko 2 milijarde dollara i ti se nadaš nekoj pauzi od dvije ili više godina? Dioničari bi ih rastrgali. Ovo je najisplativija igra u povijesti. Osobno, ovogodišnja fifa za mene je nagora fifa još tamo od fife11.

  • crolink07

    01.10.2017 - 11:42

    ulickano sranje od igre,za pederčiće,vjerojatno je Modni Mačak igra

    • movie

      @crolink07, 04.10.2017 - 09:49

      Da, za krezube desničare je prekomplicirana. Njima je krajnji domet marko puška s mačem na bini…

  • karlod1997

    01.10.2017 - 18:10

    Odlična igra, ipak Fifa je Fifa, najbolja simulacija nogometa

    • Darcoolio

      @karlod1997, 01.10.2017 - 20:34

      Svakakve gluposti čovek može ovde da čuje.

  • rasim

    01.10.2017 - 19:36

    fifa ima sve dok se ne krene igrati…pes fakat nema niš dok ne krene igra… znači pes je dobio loše kritike zbog svega ostalog, ali gameplay rula!!! zapravo samo sam htio komentirati baDarmageddoN-a! zašto komentiraš tuđe komentare i zaš si toliko si dosadan i neobjektivan!?

  • Mojo Risin

    01.10.2017 - 19:59

    Nogomet koji se sastoji od Pesovog gameplaya i Fifinog sadržaja je nogomet kojeg bi čovjek očekivao u 2017. godini i koji bi trebao biti normalna pojava. No godinama nam prodaju i uvaljuju poluproizvode, razvoj stagnira ili nazaduje, stoga srdačno pozdravljam i ovu recenziju koju su očito, zaslijepljenim idoliziranjem, mnogi dočekali na nož, iako je autor recenzije u dva navrata savršeno pogodio poantu i napokon, bez rukavica, naglasio one negativne strane koje se provlače godinama, a svi ostali kao da se boje o tome progovoriti. Nogometne simulacije kakve danas imamo su najobičniji poluproizvodi i bilo je krajnje vrijeme da se o tome prestane više šutjeti.

    • mokrEE

      @Mojo Risin, 02.10.2017 - 03:21

      pa nije da ljudi sute nego je broj igraca 2017. god sa prosjekom godina izmedju 5-15 kudikamo veci nego recimo 2000. god. kada nije svaki balavac imao pc ili ps. zato su tada i igre bile mnogo zahtjevnije, kompleksnije, duze, sadrzajnije… . danas je veci zicer ciljati na mladju publiku i napraviti igru koju ce gotiviti klinci jer je ocito broj igraca mladjeg uzraasta puno vveci nego starije ekipe. opcenito su se igre totalno prodebilile i pojednostavile, pogotovo AAA naslovi. zato stariji igraci ugl nalaze izazov u indie naslovima. meni se uglavnom u zadnje vrijeme nista ne igra, tu i tamo odigram neku staru pnc avanturu a novije ovo sto izadje vec po gameplay videima i recenzijama me totalno demoralizira. zadnje sto me bacilo u bed onako kvalitetno je bio MGS 5 koji je totalno ispao van svih okvira u kojima se spominjao prethodnih godina. zadnju igru koju sam igrao ali da me onako stvarno odusevila je bila Deadly Premonition i mozda pokoja pnc avantura koju sam zaigrao u hodu. ovo danas je je tragedija. kada je rijec o nogometu, pes jos donekle gura prica na polju gameplay-a ali recimo inace meni draga master liga koja mi je nezaobilazna jos od prvog ISS-a na starom sivonji je totalno van danasnjih standarda. nekada sam znao po 10 sezona odigrati a eto zadnji pes sam jedva 3 sezone odigrao. koja im je to fora u zadnje vrijeme da igraci koji su se umirovili odjednom se pojavljuju kao 16-godisnjaci sa statistikama sebe iz najboljih dana i to kao Free Agents ? to mi ubija toliko volju za napretkom da me doslovno izuva iz cipela. Ja cu uvijek izabrati Pes prije fife jer mi se fifin gameplay doslovno gadi kada ga vidim, jer od fife 99 nije napredovao niti 5%. ISS tj Pes je barem u proslosti postavio dobre temelje dok ih fifa nikada nije imalaa. Zalosno je sto svake godine izbacuju jedno te iste shiteve i prave se kao da su unaprijedili masu stvari a u biiti ne rade apsolutno nista. Zasto se netko treci vise ne ubaci izmedju ovo dvoje sarlatanata i ne pokusa pomrsiti racune?

    • Darcoolio

      @mokrEE, 02.10.2017 - 09:38

      2K studio pokušava da uskoči odavno, ali imaju problem sa licencama, čak i većih nego što KONAMI ima.
      Da EA tu ne drži monopol verujem da bi smo imali bar još dve fudbalske igre, ovako možemo da molimo samo boga da bednici negde popuste.

    • Texas Flood

      @Darcoolio, 02.10.2017 - 11:52

      Neka dopuste modiranje pa da vidiš veselja.

    • movie

      @mokrEE, 04.10.2017 - 09:53

      Zato kaj nitko nije sposoban napraviti bolju igru niti financijski močan da može trpiti početne gubitke. Ovi šarlatani o kojima pričaš svake godine na fifi uzmu oko 2 milijarde eura/dollara, nebitno. Tko može parirati tako financijski močnoj kompaniji i tko želi preuzeti toliki rizik? Prošle godine igru su prodali u preko 17 milijuna komada a ove godine oborit će zasigurno novi rekord prodaje…

  • Kr4t0s

    02.10.2017 - 02:16

    Fifoljubci na aparatima! 😀

    • movie

      @Kr4t0s, 04.10.2017 - 09:56

      Toliko su na paraatima da je ove godine gotovo duplo više igrača na PS4 nego prošle godine ako pogledamo veličinu marketa koji nikada do sada nije bio ovako obilan u ovoj fazi igre. market je trenutno 30% veći nego prošle godine u vrijeme TOTY-a koji dolazi početkom sljedeće godine. Meni su ovo neshvatljive i nestvarne brojke. Kada u firmi sve to sagledaju, kako da se zapitaju što u igri ne valja kada broj igrača stalno raste? To je tragedija…

  • fanjuve30

    02.10.2017 - 09:11

    E sad uporedi PES i ovu tetris igricu pa sto sam govorio da je PES pobjegao s gameplayom miljama u odnosu na fifu. Igrao sam obje i vise mi lezi pes radi kontrole lopte prilikom vodjenja i dodavanja te sutanja. U fifi je dizajnirano tako da moram u jednoj sekundi odluciti dal cu dodati ili sutati inace gubim loptu dok u pes-u mogu se graditi cekati da mi se otvori igrac i da nastavim akciju polahko kako ja hocu.

  • Tony Ghost 1811

    02.10.2017 - 09:25

    Ja samo ne razumijem kakva to budala svake godine kupuje novu verziju ili pesa ili fife, uz nijanse poboljsanja ili cak nazadovanja. Osobno kupujem svake 2, 3 godine, pa cak mozda i 4. Uostalom imam pes 17, zasto bi dao 500kn za 18 kad ne vidim da ove sve promjene mogu pokrit 100kn troska.

  • soul_eclipse

    02.10.2017 - 16:47

    Svako ima svoje misljenje a moje misljenje je da FIFA ubija PES u svakom segmentu pa pisite sta hocete,a vidjet cete ko ce prodati vise primjeraka tu zelim da vas cujem 😀

  • Shadowman

    02.10.2017 - 17:12

    Uopće ne bih komentirao ovogodišnju FIFA-u, samo bih naveo činjenicu da svi moji prijatelji igraju PES, a SVI naši klinci (8-12 god) i njihova ekipa igraju FIFA-u. Ovo se događa već nekoliko zadnjih godina i ista stvar je i ove godine.

    Zašto je to tako – ne znam, ali sigurno znaju neki wizzard-komentatori sa HCL-a, jer vidim svaka igra ima svoje “odvjetnike” koji su zaduženi za verbalno gaženje “protivnika”.

    Činjenično stanje je takvo da su obje igre nekompletne i većina zapravo misli da bi tek spoj obje igre dao kvalitetan nogometni doživljaj. S druge strane, treba znati da je sve to samo dobar biznis i sve dok mogu prodati 10-postotni upgrade (ili čak downgrade) svake godine, zašto bi mijenjali politiku i radili nešto “od nule”?!
    Razni izdavači imaju razne strategije i pristupe, a očito se svi drže one koja im donosi najviše novaca. Realno, svakih 4-5 godina bi mogli izdati novu igru pa da ima novu brojčanu oznaku, a sve između mogu proći kao nadogradnje, a samo neke kao DLC-evi. Ipak, čak i DLC treba donijeti nešto novo, a ovdje ni to nije slučaj.
    Ko misli da je to nerealno, neka pogleda politiku Rockstara i recimo GTA V.
    Pametnom dosta, a vi se krvite i dalje koje sr*nje od nogometa je manje sr*nje.

  • soul_eclipse

    02.10.2017 - 17:30

    Ukratko, prednost PES-a je gameplay i licenca za LS i LE, ostalo je na strani FIFE, sto po mom misljenju cini FIFU kompletnijom igricom. Ne mogu da kazem da je gameplay FIFE odlican, ali nije toliko los kako ga neki opisuju.
    Za licence klubova i nekako, ali je red da ljudi podignu Master Ligu na visi nivo. Ovo sa stadionima je tek cirkus, odrade 3,4 brutalno, ostalo KONAMI stadioni, i to naravno brzo dosadi. Jedan scoreboard/grafika, osim za LS/LE.
    FIFA je sto moze da se igra bez ikakvog patch-a, dok PES ne moze… ljudi moraju da shvate da nije samo gameplay igrica i to je to.

    Napisao momak sa jednog foruma i objasnio sve.

    OK je gameplay govorim o PES 2018 ostalo je jadno da jadnije ne moze biti sto se tice offline moda,

    • Darcoolio

      @soul_eclipse, 02.10.2017 - 22:34

      “ljudi moraju da shvate da nije samo gameplay igrica i to je to.”
      Idi baci se sa mosta svega ti.

    • fanjuve30

      @soul_eclipse, 03.10.2017 - 08:25

      Dijete ti stvarno onda ne razumijes nogomet. Sustina svake igre je gameplay, a sminka spada cim se umijes. Tako i Fifa na prvu kad pogledas prezentaciju, licence, dresove, stadione osvoji te, al cim odigras 3-4 utakmice sve to pada u vodu jer je gameplay ocajan u odnosu na PES. Lakse je usminkati PES neg popraviti Fifin gameplay

    • soul_eclipse

      @fanjuve30, 03.10.2017 - 14:33

      Dijete 25 godina lol

      Upravo je izasao update slike sam postavio na forumu pa pogledaj sta ispravljeno i dodano :)

      @Darcoolio

      jbte PES vidim forisiras ga,mijesas se u svake rasprave ajd skok odavde nije ti mjesto u ovoj recenziji.

  • Koca127

    02.10.2017 - 18:29

    Kako kaže Toma Akvinski, “Ljepota je u oku promatrača”. Svakako poštujem mišljenje recenzenta jer subjektivnost kod ove novinarske vrste mora doći do izražaja, zanimljivo je poslušati drugo razmišljanje iako ono bilo različito, ali pritom dobro argumentirano. Nadalje, kada je riječ o objektivnosti, osoba koja je više vremena provela igrajući Career mode, zna, odnosno trebali bi znati, kako interaktivni dogovori nisu “najnepotrebniji dodatak modu karijere unazad desetak godina”, naime ono što su oni i “Transfer HUB” ove godine donijeli je mogućnost realizacije cijelog procesa transfera (od dogovora o iznosu transfera sve do potipisivanja ugovora s igračem i njegovog konačnog dolaska u klub kojim upravljate) unutar jednog dana iliti unutar jednog sata ukoliko je nastupio Transfer deadline day. Iako se možda ne čini toliko važno, igračima kojima je to preferencijalni mod unutar ove igre znaju koliko im je to bitno, osobito na spomenuti Transfer deadline day. Naravno navedena mehanika mogla se ostvariti na drugi način, ali samo želim istaknuti kako sve to nije “nepotrebno” kako ste naveli. Osim toga uvedeni su novi tipovi treninga te unaprijeđeno grafičko sučelje uvođenjem “Squad ” i “Transfer” HUBova, no slažem se kako to možda nisu aspekti koji bi se trebali spomenuti u recenziji jer nisu toliko značajni. To bi bila moja jedina mala zamjerka unutar recenzije, iako imam različito razmišljanje i osjećaje koji se vežu za igrin “gameplay”. Naime Fifu igram već dugi niz godina, ponajviše multiplayer jer na svim postavkama težine igre singleplayer mi je prelagan iako mi se Career mode sadržajem sviđa više nego ijedan drugi, no umjetna inteligencija nije bila inteligentna osobito u napadačkom dijelu igre te bih lakoćom zaustavljao sve napade protivnika. I prilikom prvog pokretanja Fife 18 dogodilo mi se nešto što sam dugo čekao, konačno sam doživio poraz unutar Career moda. Dojma sam kako se igra odvija sporije no prije, obranu je teže odigrati jer obrambeni igrači su u većini slućajeva tromiji no oni u napadu i konačno se to osjeti unutar igre, na način prikaza udaraca i dodavanja također nemam zamjerke, dapače trenutno mi se čine raznoliki i nepredivi (u pretohdnim Fifa igrama točno sam znao iz kojih pozicija na terenu mogu zabiti gol, a iz kojih ne vrijedi ni pokušavati, no postoji mogućnost da se to kroz neko vrijeme dogodi i u ovoj). Ostale mehanike igre te multiplayer još nisam spreman komentirati jer sam uz igru proveo tek nekoliko sati i to unutar Career moda, ali tih nekoliko sati ostavilo je iznenađujuće pozitivan dojam za kojeg se nadam da će takav i ostati u narednom periodu. Naravno radi se samo o mojem subjektivno mišljenju, drago mi je što se meni ova igra tako svidjela (bar trenutno), a da će vaši ukusi biti više pogođeni u nekom od budućih nastavaka ovog serijala!

  • broza34

    03.10.2017 - 02:08

    Predobra igrica.. Samo da malo smanje slidere za shot power

  • soul_eclipse

    03.10.2017 - 14:34

    Izasao je update,slike sam ubacio na podforumu FIFA 18.

  • movie

    03.10.2017 - 16:01

    Ljudi su se toliko umorili od fife da će i ove godine srušiti novi rekord prodaje. Već sada par dana nakon izlaska igre na PS4 ima oko 5 milijuna transakcija na marketu. To je skoro duplo više nego prošle godine u ovo vrijeme a prošle godine su igru samo za PS4 prodali u 10 milja komada. Sada ti vidi koliko je tržište zasičeno i kako ne želi novi proizvod. Neki dan nisam mogao ući u fut jer su serveri bili preopterećni. Igra doslovce svake godine razvaljuje i izgleda da što je gora to se bolje prodaje. Svake godine na igri zarade oko 2 milijarde dollara i ti se nadaš nekoj pauzi od dvije ili više godina? Dioničari bi ih rastrgali. Ovo je najisplativija igra u povijesti. Osobno, ovogodišnja fifa za mene je nagora fifa još tamo od fife11.

  • iJerkOffJedenTag

    04.10.2017 - 23:45

    Ove godine mi se sviđaju i FIFA i PES, ali samo ipak prvo uzeo FIFU zbog boljih modova.. Ne želim FUT počinjat par tjedana/mjeseci poslije svih.. PES ću uzet čim bude prvi popust. Mislim da je dobro ako obje strane imaju zdravu konkurenciju, inače bi svake godine bilo sve manje i manje noviteta.

  • Mojoo

    08.10.2017 - 22:13

    netko daje 500 kuna za ovo :O

  • Lukacar1121

    01.11.2017 - 20:57

    Trebam pomoc. Kako da prebacim coinse sa jednog na drugi account. Hvala svakom tko mi odgovori.

  • Cvitalo

    02.11.2017 - 14:58

    Vidim rasprava je zamrla al aj da, nakon pustih godina apstinencije, i ja nešto napišem na nekom gaming portalu. Nakon šta sam ka i svake godine isproba demo pesa i fife opet naručih Fifu 18 za PS4 pa rekoh idem malo pročitat šta kažu drugi. Imam dosta staža u PES-u (ranije) i Fifi. Neko vrime (oko 2008.-2009. godine) sam čak bija i moderator tada jedine naše PS3 gaming stranice za Fifu na koju su tada svi masovno prelazili nakon šta je Konami bankrotira i nisu imali sredstava za razvijanjem do tada najbolje nogometne simulacije. To je tada Fifa itekako iskoristila očito znajući da Konami ima financijskih problema, pa su odlučili uložit dodatna sredstva i preuzet vodstvo u utrci.

    Nevjerojatno je da se nakon svih ovih godina i dalje vode iste rasprave, ista vrijeđanja te su prisutni isti stavovi koju su ponajviše vezani za već unaprijed odlučenu opredijeljenost. Situacija je slična kao i kod gledanja recimo lige prvaka. Baš sinoć sam sluša pripitog prijatelja kako nemilo proklinje i raznim imenima naziva igrače Reala. Čovik očito nikad neće moć iz sebe iskorijenit te sitne strasti koje mu zamagljuju percepciju. Možemo samo nanovo preispitivat svoje stavove i prosudbe, iako se ono subjektivno u nama nikad neće moć spriječit. Tako i ovdje vidim stavove koji su prisutni godinama ranije i nema tog argumenta ili činjenice koji bi mogli neke ljude uvjerit u suprotno.

    Da se vratim na nogomet. Svake godine na PS3-ici odigram oba dema i svaki put gledam isključivo gameplay pa tek onda ostale stavke gdje mi je najvažniji online mode. S obzirom da se svake godine upravo zbog gameplaya odlučim za fifu, a znajući da da sve ono drugo funkcionira izvanredno, ostale stavke pes-a više ni ne gledam. Zaista ne znam kakav je online mode kod PES-a, al ako ne mogu igrat nikakvu ligu online (makar virtualnu), onda je PES poprilično limitiran.

    Dakle gameplay, gameplay i gameplay. Tu se koplja lome i tu sve svađe počinju. Čak i tih davnih godina nasluša sam se priča o tome kako je PES oduvik za prave igrače, a FIFa za dicu. Čak sam i ovdje uspija pročitat od nekoga da se fifa od ’99 nije prominila!? Jesus, Olić uvik samo trči, nikad igrača od Modrića, a Kranjčar je svinja debela .

    Uzalud smo, ja nekima i mnogi mnogima, pokušavali objasnit da smo svi došli sa PES-a jer je sve prije te neke 2008.-e godine od strane Fife bilo najobičnije arkadno igruckanje. Doslovni fliper. Uzalud je, znam, i ovo šta sad pišem.

    Fifa nikako nije arkada al da ima elemente arkade naravno da ima. Naravno da frustrira kada se sa jednim krilnim napadačem ala Messi ili Ronaldo krene prema sredini i redom kasni cila protivnička momčad u preuzimanju istog igrača. I naravno da nervira kada golovi padaju sa preko 30 metara (iako to baš i nije toliko često). I to jesu elementi arkade. Al opet koliko takvih slučaja ima. Preko 90% utakmica koje odigram ne izgledaju tako. A onda triba pohvalit ono pozitivno. Kretanje igrača, prihvat baluna koji ovisi o kretanju igrača i njegovom položaju, dodavanje di se balun kreće ralnom brzinom ovisnom o jačini dodavanja, vođenje baluna koje je rijetko kad ravnomjerno, i mnoge druge komponente. To nisu faktori arkade, nego prave simulacije. Ovdje sam pročita da nekome ne paše šta se u fifi balun lako izgubi, a da u PES-u možeš gradit balun do mile volje. Pa e! To i je poanta nearkade.

    S druge strane strane, PES me svake godine iznova odbije upravo tim elementima. Teledirigirano dodavanje u trepavicu, prihvat baluna ko da na igrač na kopačkama ima čičak a baluna je zapravo čupav i onda pucanje jednake jakosti i preciznosti bez obzira na kretanje i položaj pucača. Da ne govorim da su sve to pravi projektili od udaraca.To su čisti elementi arkade.

    I onda se javi “novinar” sa ovakvom recenzijom i gomila komentara koji nemaju nikakve veze s istinom. Neke stvari i jesu pogođene, al to su detalji koji nam mogu bit dragi ili ne. Moramo ipak promislit da u EA sport-u imaju nekakav tim ljudi za razvoj i komunikaciju sa kupcima. Sigurno su mogli napravit igru koja traje 90 minuta sa prosjekom golova +/-2.5. Al ko bi to igra? Ko ima vrimena za to? Ipak su pretežno igrači dica od kojih 15-18 godina koji sigurno nemaju takvo strpljenje.

    Nisam vezan ni uz Fifu ni uz PES, kupit ću svake godine onu igru koja ima bolji gameplay. I svake godine to bude Fifa, a PES je svake godine u tolikoj mjeri arkadan da nije nikakva opcija za kupnju. Mora se priznat da se PES svake godine pomalo približava Fifi iako su očito namjerno zadržavali taj arkadni faktor, jer imaju svoju klijentelu koja voli taj način igre. Samo šta izričito frustrira kada se počne pričat da je netko dite ili maloljetan jer igra Fifu, a da pravi igrači iz ulice igraju PES jer je to “prava” igra. Negdi se više koristi Viber, a negdi Whatsapp. To se zove marketing. A to šta ekipa iz ulice ili garaže igra PES je čisti primjer Grupa i socijalnog utjecaja, a ne dokaz bolje igre.

    Gospodo, po prvi put nakon mnogo godina moram priznat da sam odabra Fifu isključivo zbog ljenosti i već (kako sam to opisa ranije) unaprid odučenu opredijeljenost, a ne jer sam 100% uvjeren da je FIFA avion za PES ka prijašnjih godina. Po prvi put mi se, nakon isprobanih demo-a, PES i FIFA čine nikad sličniji. I po prvi put bi prava usporedba ovih dvaju konkurenata mogla započet. Sritno svima dalje i guštajte igrat šta god vas veseli!

  • Cvitalo

    02.11.2017 - 14:58

    Isprike za ovaj kupus od teksta. Uredno sam odvaja pasuse, al je objavljeno ovako u komadu.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!