HCL.HR

Recenzija

Need for Speed: Most Wanted

Zoran Žalac

Need for Speed je tijekom svih ovih godina, a govorimo ovdje o nizu od impresivnih osamnaest ljeta, probao doslovno sve i svašta kako bi očuvao zainteresiranost igrača. Međutim, izuzmemo li neke neslavne promašaje, ostaju nam samo neki zanimljivi koncepti i nadogradnje tih koncepata. Primjer prvoga je Need for Speed: Most Wanted iz 2005. godine, koji je tadašnjem „post-underground“ štihu dao narativnu pozadinu i umotao to u urbanistički dizajn. S druge strane, primjer drugog koncepta, onoga koji se nadovezuje na onaj već postojani, također je Need for Speed: Most Wanted, ali ovoga puta u režiji razvojnog tima Criterion, inače tvoraca BurnOut serijala.

Ovom prilikom nećemo pljuvati po nadasve debilnoj Electronic Artsovoj praksi nazivanja nastavaka imenima originalnih igara. Umjesto toga zapitat ćemo se je li novi Most Wanted zapravo nadogradnja starog koncepta ili se tu pak radi o nekoj drugoj kategoriji.

Evo instantnog odgovora na to: novi Most Wanted s onim starim ima samo dvije direktne poveznice – naziv, koji je rezultat debilne prakse; i jedan element u čitavom MW konceptu, a to je napredovanje kroz SP kampanju. Criterionovo djelo nema nekakvu priču ni likove, a diskutabilno je treba li mu takvo što uopće. Nadalje, nema tu specifičnog vizualnog stila niti se samo ilegalno utrkivanje „slavi“ kao 2005. godine. Ono što je pak prisutno u igri jest pomalo izvrnut model Most Wanted koncepta u kojemu osvajate tuđe automobile, ali se prije svega natječete s online prijateljima u izvođenju što dužih skokova i što bržem prolaženju kroz kontrolne kamere.


Shema je takva da se u SP kampanji osvaja deset protivničkih automobila, dok se preostalo 31 vozilo pronalazi u otvorenom gradu Fairhavenu. Dakle, ovo je jedan od rijetkih NFS naslova u kojemu nema nekakve vrijednosne valute s kojom nešto kupujemo. Auti se osvajaju pronalaženjem, a kako zapravo i nisu naročito skriveni, nikad to neće biti isti osjećaj kao kad skupljate novac za neko vozilo ponavljajući utrke i više puta ako treba pa onda kupite ono što želite. Broj automobila također je pomalo sporan – ukupno 41 različito vozilo nije velik broj, ali je po mom mišljenju – optimalan. Da je više automobila, ionako ih ne bismo sve vozili u relativno kratkoj SP kampanji. Ovako barem moramo odvoziti barem polovicu njih.

Ukupno 41 različito vozilo nije velik broj, ali je optimalan.

Naime, svako vozilo ima set od pet različitih natjecanja (koja rangiraju od kružnih utrka, sprintova, bježanja od policije, postizanja što veće brzine i sl. – dakle – ništa novo) čijim se izvršavanjem dobivaju ukupni Most Wanted bodovi i nadogradnje za automobile. Ovako to zvuči lijepo, no evo „kvake“: svaki automobil ima iste nadogradnje, a nisu ni sva natjecanja za sve aute različita, pa ima i onih gdje na istoj stazi samo vozite drugačiji automobil. To inače ne smeta, ali problem s ovim Most Wantedom je taj da ste sve od SP kampanje vidjeli već na njezinoj trećini. Nakon toga mijenjaju se samo automobili, a ostalo je rutina. Moglo bi se reći da je to bio slučaj i s prvim MW-om, no ondje je barem bila prisutna nekakva priča, ma koliko umjetna i smiješna tjerala nas je da igramo dalje. Štoviše, nadogradnja automobila ovdje je iznimno siromašna – izbor je gotovo binaran, ako ga uopće i ima, jer na vanjski izgled auta ne možete utjecati – čak niti izabrati boju po volji; možete ga jedino slupati.


Kampanja za jednog igrača svedena je na čistu osnovu, to je upravo utvrđeno. A što je s konkretnim gameplayem u vidu vožnje i utrkivanja? E pa ni tu baš ne cvjetaju ruže. Vozni model je čudan. Kažemo to već drugi put u slučaju s Criterionovim NFS-om, ali tako je. Upravljanje automobilom ne ostavlja dojam potpune kontrole te je pomalo tromo. Srećom, s vremenom se čovjek navikne na njega, pod uvjetom da se igra pomoću gamepada pa to nije neki drastičan prigovor. No nažalost, prigovaranje ne staje na tome. Igra opet ima famozni „kečap“ s kojim nije bitno koliko vi dobro i brzo vozite jer će vam protivnici uvijek biti za petama kako bi utrka bila napeta do kraja. Štoviše, tu je i skriptiranost koja će se potruditi da promet u utrkama uvijek bude na istom mjestu. Ponavljate li neko natjecanje više puta, točno ćete znati iza kojega vas zavoja što čeka.

Prečaci nisu toliko česti niti igraju neku veliku ulogu, čak ni u izbjegavanju policije koja je jako naporna. Za razliku od prijašnjeg MW-a, sada ih se teže rješava jer ih je nemoguće onesposobiti pomoću okoliša, tako da se potjere svode samo na to da nađete jedno specifično mjesto na kojemu ne mogu doći do vas. U biti – trebate samo znati kamo idete jer to mjesto nije ucrtano na mapi; to je čitava filozofija za bijeg od policije.

Upravljanje automobilom je pomalo tromo.

Da budemo fer prema igri, Online „kampanja“ ako ju tako možemo nazvati – je drugi par čarapa. Začudo, policija je u mrežnim okršajima potpuno izostavljena, što nam ne ide u glavu. Također je iritantno što sve nadogradnje za automobile u mrežnom okružju morate osvajati ponovno bez obzira na to što se ih u SP kampanji već osvojili. Međutim, online komponenta sadrži solo i grupne izazove. Za razliku od klasičnog utrkivanja u SP-u, izazovi donose zanimljive zadatke poput driftanja, koordiniranog parkiranja po krovovima, timskog utrkivanja i sl. Izazovi se grupiraju u tzv. speedliste koji sadrže po pet različitih izazova, unaprijed određenih ili vlastito složenih. Sve u svemu, različiti izazovi daleko su zanimljiviji od zamorne i repetitivne mehanike utrkivanja u SP-u.


Originalni Most Wanted svojevremeno je kao jedna od prvih igara za tadašnje „next-gen“ konzole grafički izgledao jako lijepo. Njegov nasljednik nastavlja tu tradiciju, ali je skok u prezentacijskom smislu još značajniji – barem u slučaju PC verzije koju smo igrali. Jednostavno rečeno, Most Wanted je, lako moguće, grafički najimpresivnija igra koju sam do sada imao prilike vrtjeti na svom računalu. Igra doslovno pršti od detalja i odličnih efekata svjetlosti te odražavanja. To se baš i ne može vidjeti na videu, niti se može dostojno opisati – novi Most Wanted jednostavno treba vidjeti u pokretu da bi se vjerovalo koliko lijepo izgleda. Doduše, ima to svoju cijenu. Igra je dosta zahtjevna za današnje pojmove, a nije ni najbolje optimizirana pa i na jačim konfiguracijama dolazi do povremenog opadanja performansi.

Novi Most Wanted jednostavno treba vidjeti u pokretu da bi se vjerovalo koliko lijepo izgleda.

Pored čisto tehničkog dijela prezentacije, treba spomenuti i onaj dizajnerski. Grad Fairhaven dizajniran je kao zabavni park u kojemu svaki kutak plijeni pozornost, a tematski je raznovrstan pa je vožnja po njemu uvijek zanimljiva. Neočekivanu premijeru dobili su maštoviti uvodi u utrke. Kad kažemo maštoviti, to znači da u njima auti lete po zraku, da se policijska potjera transformira u jedan veliki kotač, da Most Wanted auti nastaju iz različitih materijala, da se slika prikazuje u različitim filtrima i efektima, itd. Vidjevši te uvode, zapitat ćete se kako bi izgledala igra s takvim nestvarnim pristupom. Možda čak zabavnije nego njezin izvornik? U bilo kojem slučaju, zvuk je standardno kvalitetan, tu nemam primjedbe. Soundtrack je žanrovski ujednačen, ima tu stvarno svega, ali najvažnije – sve je slušljivo, a ako vam nije po volji može se isključiti.

Nakon što je glavnina igre prokomentirana, recenziju novog Most Wanteda možemo svesti na jedno pitanje: Je li ovo Need for Speed bez kojeg se moglo? Jest, ali to ne znači da je riječ o lošoj igri. Criterionova reinkarnacija Most Wanteda je zabavna – na početku SP kampanje i povremeno u multiplayeru. Međutim, više od toga ne može se reći. Koncept gameplaya ima potencijala za sadržajniju igru pa je šteta vidjeti kako Hot Pursuit otprije dvije godine može ponuditi raznovrsniju i bolju zabavu od Most Wanteda koji je, uz malo dodatnog truda, mogao biti najbolja Criterionova igra do sada. Ovako imamo vrlo dobar racing naslov, ali jedan kojega ćemo brzo zaboraviti već s idućom igrom u serijalu.

by Renato “me666” Pedišić

Kada smo početkom listopada unutar redakcije birali najočekivaniju igru jeseni izbor je, sasvim očekivano, bio dosta šarolik. Od novog Assassin’s Creeda, preko Dishonoreda i Wii U ekskluzive ZombiU sve do novih Pokemona u koje je naš Žarko nepopravljivo zaljubljen. No moj je odabir bio Need for Speed: Most Wanted, a sad kad sam uz igru proveo nekoliko desetaka sati, pri tom odabiru i ostajem jer je u potpunosti ispunila većinu mojih očekivanja.

Gotovo da i nema stvari koja mi se u Most Wantedu nije svidjela: od fenomenalno dizajniranih i dobro izabranih automobila s toliko konjskih snaga da vam se zavrti glava, preko ceste koja naizgled nema kraja do odlične vizualne prezentacije koja jednostavno oduzima dah. Modificirana verzija Chameleona, Criterionova internog enginea, ovdje čini čuda i s Most Wantedom trenutno predstavlja apsolutni vrh vizualne prezentacije u video igrama. Bilo da se vozite noću, danju, makadamom ili asfaltom igra će uvijek izgledati savršeno, a po tom vizualnom aspektu čak nadvisuje ljepotane poput Battlefielda 3, Crysisa 2 i Medal of Honor: Warfightera (iako doduše nisu za direktnu usporedbu zbog različitih žanrova). Most Wanted je istinski lijek za oči od kojega ćete teško odvratiti pogled i koji već samo zbog toga može dugo ostati u pamćenju.

No igra se ne sastoji samo od vizualne prezentacije i ono što je vrlo bitno za jednu racing igru je njen vozni model. Nešto što je Zoran u svojoj recenziji pomalo kritizirao, ali meni se sviđa. Možda je razlika u tome što sam ja većinu igre odigrao na klasičnoj tipkovnici uz koju vozni model novog Most Wanteda djeluje nekako direktnije i malo preciznije od analoga na gamepadu. Navikli smo što kroz Need for Speed, što kroz Criterionov Burnout dobivati mahom teške arkade, ali ono što ovdje iznenađuje je da se Most Wanted na trenutke i kod pojedinih automobila bliži prikazu simulacije vožnje. Znam, to je velika izjava za jednu ovako očito arkadu pa da me ne bi krivo shvatili – ne mislim da je to ona prava „hardkor“ simulacija već samo jedna specifična slutnja iste koja se očituje u tome da je vrlo bitno na koji ćete način ući u zavoj.

Drift s 200km/h je ovdje nepoželjan odabir. Unatoč tome, neki će automobili itekako biti sposobni za dobro klizanje po cesti i u tome je čar ove igre: osim po izgledu, automobili se vrlo specifično međusobno razlikuju i po tome kako se ponašaju po cesti. Upravo radi toga pokušati ćete poput mene isprobati svaki automobil u igri koja vam za razliku od kvantitete jednog Gran Turisma 5 daje mogućnost da prije zasićenja isprobate cijelu ponudu.

Igra mi je bila čisti užitak od samoga početka; bilo da sam se samo vozikao prekrasnim i velikim gradom, slušajući kvalitetan i primjeren soundtrack, bilo da sam pri tom tražio uvijek prisutne tajne, bilo da sam se utrkivao protiv vrlo agresivnog i nepredvidljivog neprijatelja kako u singleplayer tako i u multiplayer dijelu igre. Igra vrlo uspješno ostaje konstantno zabavna što god radili, a što čini nedostatak nekakve priče potpuno nebitnim.

Nije to savršena NFS igra, ali jedino što se u cijeloj priči ovog rebootanog Most Wanteda po meni ističe kao zaista negativno, odnosno loše odrađeno, je pomalo zbunjujuć početak gdje igra traži od vas navikavanje na taj čudan, ali rekao bih i inovativan način stjecanja automobila. A ponešto ozbiljniji problem od toga je i manjak tipova i vrsta utrka budući da se neće svima svidjeti tisućiti prolazak kroz istu utrku poradi manjka maštovitosti proizvođača. Ja osobno sam taj animozitet prema ponavljanju istih utrka prevladao fokusom na užitak vožnje automobila koji se različito ponašaju na istom terenu, ali činjenica stoji da se oko ovog segmenta Criterion mogao malo više potruditi.

Dakle, novi Need for Speed ipak nije naslov bez mane, ali je definitivno kvalitetna, lijepa i zabavna arkadna racing igra koja će vam, ako pređete preko nekakvih predrasuda i bauka, pružiti sate i sate uživancije. Od mene imate apsolutnu preporuku i jedno subjektivno povišenje ocjene za točno deset bodova.

Slagali se vi ili ne s mišljenjem naših recenzenata, mi to želimo čuti. Ne zaboravite nam ostaviti vlastitu ocjenu i svoje komentare o novom Most Wantedu.

Dokazano talentirani developer prihvatio se posla na nastavku jednog od boljih naslova u Need for Speed serijalu. Zvuči kao idealan scenarij, no je li takav i krajnji rezultat?

77 Naša ocjena
  • zabavni izazovi u multiplayeru
  • vrhunska prezentacija
  • siromašan singleplayer
  • vozni model

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (123)

  • Dishonored

    07.11.2012 - 20:02

    Ovo je po meni potpuni promasaj!Od svih igara u NFS serijalu najvise mi se dopao hot pursuit.

    • josip193

      @Dishonored, 08.11.2012 - 13:12

      UPRAVO TAKO SRANJE OD IGRE samo je grafa dobra ostalo copy paste

  • Me666

    07.11.2012 - 20:20

    Oho, neočekivano niska ocjena (bez obzira što je i dalje dosta visoka)… neznam, svejedno ću probati iako sam očekivao 85+, barem po videima

  • FiXaRa

    07.11.2012 - 20:36

    zašto nije ovo bila video recenzija???

  • klox77

    07.11.2012 - 20:43

    Bezveze,stari jos uvijek rula..

  • fxp1990

    07.11.2012 - 20:46

    SHIFT 2 mi je bio vrh.. a onda je dosadio kad sam dosao do grand prixa…

  • turbojc

    07.11.2012 - 20:56

    Criterion bi se trebao držati BurnOuta. XD

  • armin221186

    07.11.2012 - 20:57

    video,wtf ….

    • MaliMicek

      @armin221186, 09.11.2012 - 08:35

      Da fakat. U recenziji Wyz spominje video. Koji video ?

    • Ementaler

      @armin221186, 09.11.2012 - 08:51

      Pa valjda je jasno da se govori općenito o video formatu. Da se treba igru vidjeti uživo da bi se cijenilo to što opisuje.

  • Maximum

    07.11.2012 - 21:15

    I Paradise i Hot Pursuit su mi bili mnogo bolji.
    BTW meni je igra zakljucana u 30 frejmova. jel neko zna zasto ?

  • apenac

    07.11.2012 - 21:19

    Ova igra je zapravo bliže "klasičnim" NFS igrama nego prvi Most Wanted .Prvi NFS nije imao priču. Igrao sam original još '95. Radilo se o vožnji brzih egzotičnih automobila. To je bilo to. Zatim je izašlo govno od filma Brzi i žestoki i cijela stvar se preokrenula. Pa su programeri počeli izrađivati ​​"Racing" igre za sve 10 godišnjake koji su sanjali o stavljanju ogromnih spojlera, kromiranih felga, NOS-a i naljepnica po cijelom Lamborghiniju. Ova igra još ima od utrka najljepšu grafiku koju sam vidio na pc-u,uzbudljivi gameplay i jako je zabavna je za igrati. Jedini minus su mi ponekad repetitivne utrke. Koliko sam vidio po ostalim gaming portalima,ova igra je dobila visoke ocjene. Moja ocjena je: 90

    • turbojc

      @apenac, 07.11.2012 - 21:32

      Pa je li bolje vratiti se korijenima ( prvi NFS-ovi ) ili vratiti masu ljudi koji su voljeli,i provodili sate i sate za igrom poput Carbona,Most Wanteda,i Undergrounda?
      Konkretno… Zar je bolje da se vrate korijenima,nego da se vrate na velika vrata,da budu voljeni,i poštovani kao nekad. Dok su se proizvodili pravi NFS-ovi,koji su bili zabavni.

    • snooker

      @apenac, 07.11.2012 - 22:15

      Onda ti snimi bolji film, pametnjakoviću. A što se tiče tih auta, naravno da je zabavnije voziti auto sa vinylima i spojlerima nego neku običnu kantu kojoj moreš samo boju prominiti. A u ovin NFS-u ne moreš ni to, nego se samo promini na bilo koju boju.

    • -Aragorn-

      @apenac, 08.11.2012 - 15:27

      upravo to- od NFS-a nitko ni ne očekuje da bude simulacija pa ako već nije simulacija bilje je onda da bude što zabavnije. I da Brzi i žestoki su mi jedni od najdražih filmova, da- volim spoilere, Lamborghinije (bez naljepnica) NOS i ulične utrke i želim takav NFS ,a nemam 10 godina

    • Jure

      @apenac, 08.11.2012 - 19:19

      +1

  • kiko01

    07.11.2012 - 21:34

    Most Wanted prvi je bio najbolji..ovo ostalo nista…nula

  • Yotta

    07.11.2012 - 21:38

    Mali broj automobila,i nenadogradivost me je razočarala,i to jako.Izgleda jedina dobra stvar u igri je grafika i zvuk,koji opet bez dobro urađenog upravljanja automobilom stvaraju glupu igru. Ovo je samo za ljubitelje grafike i ništa drugo.Tako bar navodi recenzija(to je moj zaključak nakon svega).Dobro,ponekad može biti zabavna,ali to brzo dosadi.Dakle premalo gameplaya.Ima multiplayer ali kako rekoh,monotonija.Tako da je moja ocjena 60.

    • snooker

      @Yotta, 07.11.2012 - 22:27

      zvuk u ovom engineu je pravo smeće

  • Cole™

    07.11.2012 - 21:54

    Vozni model nije loš, samo se treba naviknut.

  • maxim.x

    07.11.2012 - 23:14

    Ja neznam zasto uporno rade nove Need For Speedove bez price? Ni u jednom prica nije bila neko remek djelo ali odlicne su mi bile one cut animacije i tjerale su me da igram dalje. A ovo samo utrkivanje i jos bez mogucnosti customizacije auta mi je bezveze.

    • adycro

      @maxim.x, 08.11.2012 - 07:00

      Bas to…najbolji štih NFS a mi je bio u U 1 U 2 Most Wantedu i Carbonu..nznam ima li uopce igra koja u zadnje dvije godine da je izasla da mozes raditi custom auta o_O

    • -Aragorn-

      @maxim.x, 08.11.2012 - 15:28

      customizacija u Carbonu=čista umjetnost

  • dado01

    08.11.2012 - 06:09

    85 od mene. Igra mi je ludo dobra (i ako i nema baš neku konkurenciju). Grafika, zvuk stvarno super. Mane su kratak SP i fali sređivanje auta. U svakom slučaju na lcd-u od 32" i zvučnicima 5x100W i izgleda i zvuči praaavo dobro. Ko ne vjeruje neka pita moje komšije. Već su poludili a igram tek 3 dana :-)

  • adycro

    08.11.2012 - 06:57

    Igra mozda uopce losa ali jednostavno ovo nije NFS a kamoli Most Wanted..tako da ako vec igram NFS zelim i taj stih koji je imao do Carbona taj feeling…Jednostavna prica..Top Liste protivnika..Nadogradnja jedna od vaznijih stvari..uredjivanje auta po svojoj volji…policijske potjere i slicno. Po meni igra ima i igrivost i sve ali to vise nije NFS tako da..onaj tko trazi vrlo dobru racing igru s odlicno grafikom dobit ce je onaj tko trazi NFS naslov a kamoli remake Most Wanteda neka zaobidje igru :))

  • ZgodanElegantanŠarmantan

    08.11.2012 - 09:13

    Ne znam šta serete o igri. Stari NFS su bili bolji u svoje vrijeme, a ovaj Need For Speed ih definitivno sve nadmašuje…. Svaka čast Criterionu i imaju dobar vozni park i zabavno je vozit utrke, natjecat se sa bosovima i naganjiti se sa policijom. Moja ocjena za ovu igru je 91… manjak je što je grad nekako siromašan u vezi života, i što nisu nadodali više vrsta automobila, poligona i ubacili nove stvari da bude moderniji i bolji. Nadam se da će budući NFS biti fantastičan….

    • buby8992

      @ZgodanElegantanŠarmantan, 08.11.2012 - 11:07

      Ljudi jednostavno imaju naviku da pljuju po svemu čemu mogu, to im očito pruža neki gušt.

    • ScaR

      @ZgodanElegantanŠarmantan, 08.11.2012 - 23:46

      Svi mi koji seremo smo idioti i djeca, samo ste vi old school, hard core, pro igrači, koji znaju šta je dobro. O ukusima se ne raspravlja.

    • buby8992

      @ZgodanElegantanŠarmantan, 08.11.2012 - 23:58

      O čemu ti pričaš čovječe? Ja nisam nikog nazvao idiotom ili djetetom. Samo ne podnosim kada se kvalitetnu igru nepotrebno pljuje samo zato jer se na auto više ne mogu lijepiti naljepnice.

  • snooker

    08.11.2012 - 11:33

    20/100 od mene, ne mogu više dati jer je igra totalno glupa

    • dado01

      @snooker, 08.11.2012 - 14:31

      hahahahahaha… covjek voli "pametne igre"

    • SonOfOsiris

      @snooker, 10.11.2012 - 14:22

      ili si ti

  • PavleC

    08.11.2012 - 11:40

    Preniske ocene, igra uopste nije losa, 80/100

  • Cole™

    08.11.2012 - 11:50

    Dao si 3 poena više bravo.
    Sve u svemu dobro pogođena i realna recenzija.

  • apach

    08.11.2012 - 12:35

    Ovaj ispljuvak od igre je grihota i skinuti a kamol kupiti.
    Ok svako ima svoj ukus i misljenje ali same ocjene korisnika i
    recenzije sve govori,EA je jos jednom bacila mamac i prasinu u oci
    igracima i na taj ce mamac ponovo zaraditi lovu a da pri tom
    nisu uradili i ponudili nista novo,dok ima ovaca bit ce i vune.

  • Diebalo94

    08.11.2012 - 13:39

    najbolji nfs po meni je carbon a ovo ostalo sto ide dalje to je sve gorje …

  • mokrEE

    08.11.2012 - 13:44

    lol kako mozes reci da je carbon najbolji? koliko dugo igras nfs? pretpostavljam da ti je carbon prvi koji si zaigrao pa si na temelju toga zakljucio.najbolji nastavci su nfs3 i nfs4:high stakes, pa zatim underground 1 i 2, od onoga sto sam osobno odigrao. carbon im nije niti do koljena, neusporedivo je .

    • -Aragorn-

      @mokrEE, 08.11.2012 - 15:34

      a kako ti možeš reći da im Crbon nije ni do koljena-počemu su svi ti NFS-ovi toliko bolji od Carbona koji je imao kakvu-takvu priču ,za svoje vrijeme odličnu grafiku, velik izbor dobro pogođenih automobila, natjerivanje s policijom,noćne utrke ,drift i canyon natjecanja, challenge series, vrlo dobar zvuk, najbolju customizaciju ikad…

    • Ja Sam

      @mokrEE, 08.11.2012 - 20:04

      svatko ima pravo na svoje mišljenje

  • IamPCGamer

    08.11.2012 - 14:23

    Po meni Most Wanted je zabavniji u odnosu na prethodnika.Sviđaju mi se i modeli automobila.Mana je singleplayer,jedna od slabijih NFS igara po tom pitanju,jednostavno je prekratak.Ja sam dao 75/100.

  • adycro

    08.11.2012 - 14:45

    OD mene zvuk 80/100 igrivost 88/100 Grafika 92/100 trajnost po volji 😛 ali opet ostajem kod dojam igra nije losa ali nije to vise NFS stari a kamoli Most Wanted !!

  • Me666

    08.11.2012 - 14:50

    A jeste ljudi mahom komični ;D Samo zato što igra nosi ime Need for Speed vi joj dajete loše ocjene. A da se kojim slučajem zove Burnout letile bi stotke samo tako ;D

  • ReflectoR

    08.11.2012 - 18:37

    Igra mi je prvih 30 min. bila EPIC, kasnije zabava eksponencijalno opada ali sve u svemu dobra igra; 84/100

  • goldfinger

    08.11.2012 - 19:41

    Odigrao sam sve nfs-ove i od svih mi je stari mw najbolji,a ovo criterionovo smeće od igre jednostavno ne zaslužuje ni imati mw u nazivu…Grafika uopće nije nešto naročito(čak je u the run-u bolja),zvuk je nula,upravljanje je ko po ledu,a optimizacija je za k…c.Igra je jednostavno glupa,loše napravljena i sa zadovoljstvom sam ju deinstalirao nakon cijelih 7 min.

    • BANANCO

      @goldfinger, 08.11.2012 - 19:53

      HAHAHA
      i ja isto
      😀

  • BANANCO

    08.11.2012 - 19:50

    NEED FOR SPEED MOST WANTED 2 NEVALJA PET PARA
    IGRA UOPĆE NIJE OPTIMIZIRANA JA IMAM RAČUNAR SA 256 MB GRAFIČKOM I SVE SAM NFS NASLOVE IGRAO UREDNO.
    A KAD SAM POKRENUO MOST WANTED 2………………….
    BOŽE SAĆUVAJ
    1. UOPĆE MI SE NE SVIĐA SAM UVOD U IGRU NEMA ADRENALINSKE ROCK-TEHNO ILI BILO KAKVE DOBRE MUZIČKE PODLOGE IGRA IZGLEDA MLITAVO.

    2. AUTOMOBILI SE NE MOGU KUPOVATI I PODEŠAVATI KAO U PRVOM MOST WANTED-U
    3. GRAFIKA IZGLEDA PREDOBRO, ALI SVE DOK DOK JE TRAJAO DVOMINUTNI FILMIĆ
    4. GRAFIKA JE NE OPTIMIZIRANA SVE SAM GRAFIČKE OPCIJE PODESIO NA "LOW" I PROKLETA IGRA OPET ŠTEKA……ZAŠTO…..ZAŠTO….ZAŠTO…..??????????
    MOJE OSOBNO MIŠLJENJE JE:
    ELECTRONIC ARTS JE OPET JEBENO ZASRAO CJELU NEED FOR SPEED FRANŠIZU OD TEMELJA DO KROVA, NISU U STANJU DA NAPRAVE NEKU NORMALNU VIDEO IGRICU KOJA ĆE MOĆI SE MOĆI POKRENUTI NA 75% NORMALNIH (STANDARDNIH)
    PC-EVA …..UMJESTO TOGA NAPUCAVAJU GRAFIKU MISLEĆI DA ĆE TO PRODATI IGRICU E BOGAMI …..NEĆE… SVAKU IGRICU PRODAJE NJEZIN GAMEPLAY A NE ULOŽENI BUDŽET……. NAPUCAVANJE IGRE SA "ULTRA HIGH- RESOLUTION" GRAFIKOM JE ĆIST GLUPOST…. DAJ DRAGI BOŽE DA DOĐE NETKO PAMETAN NA ĆELO OVE KOMPANIJE PA DA NAPOKON NAPRAVI NEKU DOBRU VIDEO IGRU…….A NE OVO SMEĆE OD IGRICA……. AKO ELECTRONIC ARTS NASTAVI OVAKO ZAJEBAVAT
    SVAKE GODINE I PRODAVATI NEKE GLUPOSTI (IGRICE) …….UBRZO ĆE PROPASTI (DAJ BOŽE)
    VAMA SVIMA HVALA NA ČITANJU MOJE DUGE "TEXT RECENZIJE" NOVOG NEED FOR SPEED-A , MALO SAM KORISTIO GRUBIH RIJEĆI ……ZNAM……NEKOME PAMETNJAKOVIĆU SE NEĆE SVIDJETI………. PA DA MU SE IZVINEM PRIJE NEGO POĐE PLAKATI……. ALI TO JE BIO JEDINI NAĆIN DA OPIŠEM SVOJU FRUSTRACIJU….. TOLIKO SAM TOGA OĆEKIVAO OD NOVOG MOST WANTED-A,,,,,,, A DOBIO SAM NIŠTA
    MOJ PRIJATELJSKI SAVJET SVIMA KOJI IMAJU PROSJEĆNE RAČUNARE JE DA STROGO ZAOBIĐU………MISLIM U ŠIROKOM LUKU………OVOGODIŠNJI MOST WANTED ZATO JER IGRICA JE
    ——— P R O P A S T ——

    • PavleC

      @BANANCO, 08.11.2012 - 23:28

      Mozes li da stavis jos veca slova, nista ne mogu da procitam?!

    • PavleC

      @BANANCO, 08.11.2012 - 23:30

      I dobro si napisao, imas graficku od 256mb, tako da je problem verovatno u tvom racunaru a ne u optimizaciji IGRICE.

    • BANANCO

      @BANANCO, 09.11.2012 - 14:47

      Jel te tko išta pitao????
      I više ne lupaj po mojim komentarima

    • Garrus

      @BANANCO, 09.11.2012 - 14:52

      Igra nema nikakve adrenalinske podloge ???

      Noisia, Flux Pavilion, Killsonik, Skrillex, Nero ??

  • -Aragorn-

    09.11.2012 - 00:04

    dobro si reko-igra nije uopće dobro optimizirana-imam komp iznad min. postavki i svejedno igra šteka i na 800×600??? sa svom grafikom na low-ovo je valjda prva (msm da je tako nešto bilo i sa Shift 2) igra koju neću moći igrati jer mi to komp i EA!!! nedaju.

    • adycro

      @-Aragorn-, 09.11.2012 - 11:06

      To sam primjetio..Moj config. AMD 64 x2 2.8 Ghz..4Gb Ram..HD 6670 1GB i sve jedno i isto mi je stavio sve na low ili na max isto steka dobivam samo 5-8 FPS a na razini low i max sto znaci da nije optimizirana..a na nekim solidnim postavkama ide na min 18-19fps do 45 u zatvorenim prostorima i manje izlozenim..i sve jedno osjeti se lag na bilo kojim postavkama o_O

  • doky89vk

    09.11.2012 - 07:47

    Zato i pljujete po igri, jer vaše kante ne mogu pokrenit a zvuk vam nije nesto kad imate ms zvučnike po 9,99kn :P… ja igram sve na high i igra je odlična! Od grafike pa do zvuka, singleplayer je mogao biti malo bolje razrađen i imati neku priču ali eto, iovako je sasvim zadovoljavajuć, mulitiplayer je priča za sebe.

    • xPh4rIm

      @doky89vk, 09.11.2012 - 09:14

      +5. TRUE .
      @ BANANCO.mocni lik koji igra igre s 256 mb grafickom i zali se na optimizaciju,pljuje po igri,i radi njega i ovakvih bisera je ocjena kakva jest..Sine dragi uzmi contru,ulij svete vode iz crkve pa ze opali po glavi mozda shvatis kolko se blamiras.A igra je sasvim ok,uopce optimizacija ne faila kao sto nije ni u jednog do sada NFS-a,sve igram na HIGH,naviko sam se na tuning igre,savrseno,par sitnica mi smeta,sto se moze progutati,jer je igra dobra . BTW odsad i ja troll ovo ocjenjivanje igara,jer vidim da to upravo za tu svrhu sluzi

    • apach

      @doky89vk, 09.11.2012 - 10:53

      Covjece po cemu je tebi ova igra dobra,jer samo po tome sto je ti mozes igrati na
      high,bas me zanima dali bi imao takvo misljenje o igri da to ne mozes kao pojedini.
      Ja sam je na xbox-u igrao tako da meni to nije bitno ali cu reci samo jedno,zbog takvih poput tebe i slicnih koji gutaju sta im se god servira u prejevodu svako smece danasnje stanje u gamingu i jeste takvo kakvo jeste.
      I ne moras odmah vrijedjati ljude samo zato sto imaju svoje misljenje o igri i govorit im da se blamiraju,blamiras se i ti pa se ne udaras po glavi,covjek je napisao sta njemu smeta ,nije samo naveo razloge zbog 256 mb graficke nego i neke druge stvari al je bitno da ste se odmah uhvatili samo tog dijela.
      Nabrajate i sami da fali ovo,fali ono,smeta ovo,smeta ono,pa ako igra ima toliko toga sto smeta i fali kako je mozes ocjeniti kao dobrom,mozda samo zato sto na pc-u i nemas-te druge alternative pa vam je i muha koja upadne u usta dobra i dovoljna.Ne zelim nikoga uvrijediti ali me fakat nekad zasmeta kad pojedinci pocnu
      hvaliti na sva usta nesto sto se iz aviona vidi da je ispljuvak,jer sa takvim stavom samo sebi a i ostalim igracima cine medvjeđu uslugu,a to je da ce nas-vas EA
      i slicni jos vise vuci za nos i praviti ovcama i plasirat nam nedovrsene igre,poluproizvode,na stotine nepotrebnih dlc-ova koji su trebali biti u samoj igri,
      itd,itd,itd.,mogao bi nabrajati do besvjesti.

    • adycro

      @doky89vk, 09.11.2012 - 11:10

      Naravno mozda igra i nije optimizirana za neke malo low konfe ali svejedno trebalo bi je se pokrenuti sve na low..ali svejedno kad mi ide na 40 fps a opet osjetim lag….sto se tice igre nije losa odlicna..je…igrao sam bzeveze duel s policijom jedno pola sata i ni malo nije bilo monotono..i igrivost mi je odlicna…ali ima te tri stvari koje smetaju…1. niej za low ned konfe i low i max nema neke razlike u optimizaciji…2. nema nadogradnje 3. i ne osjeti se onaj štih MW nego vise Burnouta..valjda radi izdavaca !!

    • MaliMicek

      @doky89vk, 09.11.2012 - 11:19

      Ne radi izdavača nego proizvođača.

    • maric003

      @doky89vk, 09.11.2012 - 12:07

      +1
      Apsolutno sve što si napisao je 100% pogođeno. Imaš pivu od mene!

    • xPh4rIm

      @doky89vk, 09.11.2012 - 14:32

      Ocem ti ROFL,"Nabrajate i sami da fali ovo,fali ono,smeta ovo,smeta ono" ako nisi skonto ja sam samo 1 post stavio u vezi ove igre i dapace govorim kako je igra uopce nije losa i da je ovo EPIC FAIL ocjena koja stoji ovdje.Rekao sam da igram sve na HIGH upravo iz razloga zato sto je ovaj biser napisao da igra ima problema s optimizacijom sto je naocigled vidiljivo da samo lupa bezveze,nikakvih problema nema uopce,grafika takodjer ok,na tuning igre sam se navikao i bez problema i to podnosim,igra sasvim ok,nije vrh vrhova ali je prihvatljiva

    • BANANCO

      @doky89vk, 09.11.2012 - 14:44

      Daj da ja tebi dadnem kompjuter sa 256mb grafičkom pa ću te onda pitati jesi li sretan sa optimizacijom grafike :/

    • xPh4rIm

      @doky89vk, 09.11.2012 - 15:21

      Valjda optimizacijom opcenito -.- . A to sto ti imas je samo nedostatak konf. za potrebno igranje nista vise,ocem mi raspravljamo,igra NEMA problema s optimizacijom

    • apach

      @doky89vk, 09.11.2012 - 16:33

      E upravo u tih par sitnica i jeste problem,jer su to najbitnije sitnice,ako se to uopste moze nazvati sitnicama.Dobro sto se tice optimizacije tu ne mogu nista tvrditi jer je nisam igrao na pc-u,mnogi igru pljuju zbog tih razloga a nekad ni sami nisu svjesni da fluidnost igre zavisi i od njih samih.
      Ljudi na racunare stavljaju sve i svasta,koriste svakojake drajvere,neodgovarajuce,zastarjele itd,cackaju gdje ne znaju,ne ciste pc redovito,hd itd,pa kad nalete na malo "zatjevniju" igru nastanu problemi i krive sviju osim sebe.
      A sto se tice same igre ne znam moj je dojam da su opet to sve sklepali tek tako da zamazu oci igracima i na ustrub starog imena most wanted izvuku lovu od raje.
      Ja recimo igram na xbox-u forzu horizon i zaista se vidi velika razlika u kvaliteti naspram ovog NFS,osjeti se onaj filing da su se ljudi potrudili,zato i kazem da su pc igraci nazalost zakinuti za alternativu,jer bi u suprotnom ovaj i ovakav NFSMW
      dozivio potpuni krah da svi mogu igrati npr. spomenutu forzu,a to je EA zasluzio sa ovakvim odnosom prema igracima.
      Ne kazem da su oni ista gori od ostalih ali sa ovim svakojakim Most Wandetima su fakat vise sve granice presli,il ga napravi jednom u pet godina kako treba il
      ga nemoj praviti nikako,al eto oni vide da im to prolazi i rade to sto rade.

    • -Aragorn-

      @doky89vk, 09.11.2012 - 17:27

      ne, optimizacija ne valja! Da optimizacija valja mogao bih normalno igrati s 3.0 dual coreom igru kojoj je min. system req. 2.0 dual core ,ali ne-ovako mi šteka i na najjadnijim postavkama

    • xPh4rIm

      @doky89vk, 10.11.2012 - 08:52

      Forza ne stanca toliko nastavke koliko i NFS,tako da je jos uvjek EPIC igra,igrao sam je nemoze se usporedjivati s NFS.A to sto ti spomenu: "Ljudi na racunare stavljaju sve i svasta,koriste svakojake drajvere,neodgovarajuce,zastarjele itd,cackaju gdje ne znaju,ne ciste pc redovito,hd itd,pa kad nalete na malo "zatjevniju" igru nastanu problemi i krive sviju osim sebe" .-to je TRUE . @ -Aragorn- ta si ti poseban slucaj ili sta neznam,a i moze se zakljuciti jer ni prethodni NFS-ovi isto tako nisu imali problema s opt.imam 10+ friends u Origin *(debili) koji su pre-ord igru i nitko nije rekao da ima ikakvih uopce problema,Steam sve koje imam friends takodjer su igrali NFS i nitko nije imo nikakvih problema *(svi seru na tuning igre i tako ali eto)

    • Lovac

      @doky89vk, 12.12.2012 - 20:56

      Igrao sam ovo sve na max (znači i svi filtri), ali gameplay je i dalje isti, šuplji. Jedino što sam mogao je izvuć par dobrih screenova jer to je ova igra – šminka za mase koja osim imena nema dodirnih točaka s prvim MW-om.

  • matas777

    09.11.2012 - 14:24

    Ja zivim za dan kad ce izaci Underground 3.

  • BANANCO

    09.11.2012 - 14:55

    BILO KAKO BILO ELECTRONIC ARTS TEAM JE OPET POKAZAO DA SU NESPOSOBNI NAPRAVITI DOBRU VIDEO IGRICU.
    A ŠTO SE MENE TIĆE JA ĆU I DALJE RASTURATI SHIFT, MOST WANTED I HOT PURSUIT
    SA SVOJOM GRAFIČKOM OD 256 MB
    >>>>LIKE A BOSS[[[[[

    • Ementaler

      @BANANCO, 09.11.2012 - 14:57

      Aj nemoj ovo raditi više, past će opomena pa onda ban itd. a čemu to.

  • ScaR

    09.11.2012 - 17:07

    Za 50 dolara ima i boljih igara od Most Wanteda.

    • BANANCO

      @ScaR, 12.11.2012 - 09:17

      OK. boss
      POZZ. :)

  • shakesfeaR

    15.11.2012 - 22:48

    Dao sam 75 za ukupni dojam, igra nije pretjerano loša, ali da ocjenjujem to da bi ovo trebao biti NFS i da ne volim kada duhom prelazim iz jednog automobila u drugi, da me osim policije i dobre grafike ništa ne podsjeća na neki prijašnji NFS, pogotovo na originalni MW i sa time bi ocijenio igru kao NFS sa 65 maksimalno! Očekivao sam više dok nisam vidio što Criterion i EA pokušavaju, znao sam da mi se neće svidjeti i po mojem skromnom mišljenju to nije prav NFS, to je Burnout vuk u ovčjoj koži NFS-a. Al ajde, barem je policija zanimljiva…

  • Aves

    19.11.2012 - 09:57

    Glupa igra ko kurac… Bježim od murije, Heat Level 1, i tvornički policijski auto – ne Corvette il nešto takvo – tvornički auto me stigne brzinom munje. Priče nema uopće, customazation je glup, itd. Moglo bi se danima pričat koliko je ovo sranje od igre.

  • pegaz2507

    19.11.2012 - 11:33

    Postoje Igre, i postoje Igrice. Niko nek se ne srdi al ovo je Igrica IMO.

  • xXDolawegaXx

    21.11.2012 - 19:32

    meni je igra odlicna samo sto su pretjerali sa trazenjem auta i to sto moramo ici do utrke onda prođe vremena…po meni 90/100 😀

  • shakesfeaR

    23.11.2012 - 16:27

    Ja sam igru pokušao igrati nekoliko puta, svekih nekoliko dana pokušavam ali je tako jebeno previše Burnout a premalo NFS da nemam volje igrati više od 15ak minuta kada i započnem. Horizon je totalan spin-off u odnosu na dosadašnji simulacijski tip igranja a 10 puta je bolja igra od Most Wanteda. npr. ja sam horizon igrao nešto više od 10 sati dok ovaj MW ispljuvak sveukupno 50ak minuta… I žao mi je što sam na prvu dao igru ocjenu veću od 50 jer ju ne zaslužuje!!!

  • Frenkibos

    27.11.2012 - 11:01

    Bok Svima ! Pročitao sam nekolicini da im se ne sviđa igra. Meni je super. I jako mi lagana. Po meni treba biti još teža igra.

  • armin221186

    13.12.2012 - 20:49

    HCL ovo vam je stvarno glupo sto radite sa dva misljenja jer ne mozemo dobti misljenje opcento vaseg portala,i nemamo sta da vam napisemo kad jedno misljenje stavite da je pozitivno a drugo negativno (i kome se svidja i ne svidja zadovoljan je recenzijom) to stvarno kvari utisak citave recenzije ;)ima toliko igara da se recenzira a vi dva puta NFS xD

    • Ja Sam

      @armin221186, 13.12.2012 - 22:16

      +1, mogli ste već Far Cry 3 recenzirat…

    • Ementaler

      @armin221186, 13.12.2012 - 22:25

      A svašta. Jasno je što je glavna recenzija ("mišljenje portala" ako želiš), a što drugo mišljenje. Ili ti ne vidiš razliku? I nije uvijek riječ o pozitivnom i onda negativnom (obrnutom) viđenju stvari, provjeri Rainbow Moon recenziju za dokaz toga (oba mišljenja tamo su pozitivna). Ništa od toga ne "kvari utisak citave recenzije", to si čisto krivo rekao. I isto tako nije nikako za usporedbu pisanje ovog drugog mišljenja (obično kratki tekstovi) s pisanjem pune recenzije neke druge igre. Niti jedna druga recenzija nije zbog pisanja ovoga patila.

    • Me666

      @armin221186, 13.12.2012 - 22:26

      Ne vidim kakve veze brzina recenziranja Far Crya 3 ima s drugim mišljenjem o ovoj igri? To što sam se ja bavio ovime nije nikako ometalo drugog recenzenta u njegovom lutanju džunglom i ubijanju životinja.

    • JaBitiTarzan

      @armin221186, 13.12.2012 - 22:34

      Ma sve je to OK, ali NFS MW2 nije sad neka super igra da joj se posveti toliko pažnje. Umjesto što svoje mišljenje piše u okviru recenzije, mogao ga je napisati ovdje u komentarima, kao i svi mi. Na jednu stranu ćemo odvojiti to što sam ja ljubitelj jedine prave simulacije vožnje (GTR) na svijetu, ali nekad sam i volio taj NFS. Mislio sam da sam omatorio, a onda sam opet uzeo taj High Stakes, igra je zadnji dobar NFS. Ni Hot Pursuit 2 nije bio loš, ali je High Stakes najbolji.

    • snooker

      @armin221186, 13.12.2012 - 22:45

      novi NFS je teško smeće bez duše. i točka.

    • Me666

      @armin221186, 13.12.2012 - 22:49

      Moja subjektivna ocjena od 87 bodova govori upravo suprotno – NFS:MW (2012) je super igra. Moje je osobno mišljenje napisano gore budući da pisanje u komentarima nema nekog velikog smisla, ako želiš nešto stručno elaborirati – em će se komentar zagubiti, em neće nikome biti relevantan. Što se tiče High Stakesa i Hot Pursuita 2 – njih smo spomenuli u našoj velikoj NFS Retro Dozi (http://www.hcl.hr/vijesti-retro-doza-34-need-for-speed-serijal-7405-30.html) koja je malo više prozborila o korijenima serijala pa nemoj propustiti :)

    • JaBitiTarzan

      @armin221186, 14.12.2012 - 09:33

      Tvoja SUBJEKTIVNA ocjena je jedno, ali realnost je drugo. NFS je po svakom pitanju nižerazredna igra, osim grafikom, ali ako si zbog grafike dao tu ocjenu trebaš prestati pisati recenzije. Postoje znatno bolje vožnje, što simulacije što arkade, pa im nije posvećeno pažnje i mjesta ni blizu koliko je NFS MW. Realno, nije zaslužio ni onu ocjenu 77, a kamoli 87. Da nisam igrao igru, i požalio zbog toga, ocjena 87 bi me sad natjerala da odigram igru i požalim. Eto vam, polako se pretvarate u IGN. Ali samo mentalitetom, ne i mogućnostima. Ali možda u tome i leži ključ IGN-ovog uspjeha.

    • dado01

      @armin221186, 14.12.2012 - 11:29

      Druže daj nam reci ime tih igara koje ti igraš. Da i mi malo uživamo u tim vožnjama na PC-u.

    • Dishonored

      @armin221186, 14.12.2012 - 11:44

      Ovaj lik JaBitiTrezan je totalna budala.Uvijek nesto filozofira.Ajde suti.

    • Me666

      @armin221186, 14.12.2012 - 12:46

      Čekaj zašto misliš da je tvoj subjektivni dojam REALNIJI od mojega? To je subjektivni dojam pobogu. Ako te zanima zašto sam podigao ocjenu samo pročitaš drugo mišljenje, jer, nije da sam se pretjerano raspisao pa da je to TAKO nemoguć zadatak.

    • JaBitiTarzan

      @armin221186, 14.12.2012 - 13:05

      Pročitao recenziju, nemam ništa protiv tvoje previske ocjene ali ova igra ne zaslužuje baš toliko pažnje. Evo, ovdje napišeš svoj komentar i to je to. Kao i svi mi.@ dado01 Race Injection, Dirt serijal, Racedriver Grid a od nekih starijih naslova sam juče ubacio NFS High Stakes i Toca 2. Bio sam zaražen Gran Turismo serijalom, samo što se moj PSone odavno raspao, a PS2 pokvaren laser. Prva vožnja koju sam ikad igrao je Top Gear 2, a vožnja koja me najviše zadržala ispred ekrana je V-Rally 2. Odigrao sam svaki Collin McRae, i WRC osim zadnjeg. Odigrao sam svaki DiRT osim zadnjeg, kakolisezove msm da je showdown ali nisam siguran. Igrao sam čak i Metropolis Street Racer na Dreamcastu, bio bi favorti za vožnju broj 1 ikada, ali me nedostatak memorijske kartice udario po prstima. Nisu sve igre na PC ali eto, samo da vidiš da se i moje mišljenje može uvažiti, jer to što neko nije igrao bolju igru ne mora značiti da takva igra ne postoji, ako bi NFS MW dobio ocjenu 87 kao što je ovaj lik naveo, onda bi jedan Metropolis Street Racer dobio ocjenu koja bi probila max od 100, i to uveliko probila tu ocjenu. Jednostavno govorim s tog aspekta, Assassins Creed 3 je dobio ocjenu 86. Ima li smisla dalje komentirati. @ Dishonored, sine. Ti znaš da si gluplji od mene, zato je tebi u interesu da me predstaviš u dobrom svijetlu kako ne bi bacao ljagu po svom ugledu, ako ga i imaš…

    • armin221186

      @armin221186, 14.12.2012 - 22:09

      i dalje mislim da su dva misljenja ne potrebna,ako neki drugi recenzent hoce svoje misljenje nek ga napise u komentaru !!! 😀

  • adycro

    13.12.2012 - 23:20

    O ukusima se ne raspravlja tako ni o razlicitim recenzijama !! Meni je u igri odlican vozni model i ovo naganjanje s policijom,online. nedostatak je prica po meni i nadogradnja automobila. Da igra ima tune set up automobila bila bih za 80% bolja kod svih igraca. Jednostavno nema veceg uzitka kad po svom ukusu slozis i preslozis svog ljubimca. To je moje misljenje i jedini razlog zasto mi ne pase NFSMW novi jer nisam tip obicne arcade ili simulacije igre i same voznje nego ulaganja sebe u svako zasebno auto koje ti sredjujes i ulazes u njega i on po izgledu i engine karakteristikama je u voznom stanju bas onako kako si ti zelio. To je meni bit !! A prica aoo prica mi je plus jer kao nesto ipak pratis..mada niej odlucujuci cimbenik veci mi je cimbenik taj set up i ulaganje u sutomobil po svom ukusu a ne ono sto ti je nametnuto.

  • kaisersephirot

    13.12.2012 - 23:56

    me666, imas veliko [3 od mene 😀 što se tiče polemike drugo mišljenje: zar vi ne volite sagledati situaciju iz 2 ugla pa onda odlučiti?

  • mokrEE

    14.12.2012 - 03:36

    bolje da ste napaisali recenziju za npr. ''book of unwritten tales'' ili ''deponia'', ili pak planetside 2 kojega vec brdo ljudi igra. koga vise briga za jadni nfs koji je dosao isti kao cod, svake godine sve jadniji i jadniji. ako budu jos 1 ovakav nastavak izbaciti nitko to vise nece niti igrati. slazem se sa jednim forumas sa prijasnjih postova, high stakes je bio vrh. sve nakon njega je srot

  • dado01

    14.12.2012 - 06:25

    Kad su već prepisali naziv mogli su prepisati i ostalo (skupljanje kesha, kupovanje auta, napucavanje auta, uništavanje okoliša, kršenje policije…). Uz ovu grafiku, zvuk, auta… igra bi bila vrh. Ovako malo mi je čudna. Prođem kroz benzinsku sav skršen, bez guma i opalaaa evo ga nov, opran i žut, jebala ih žuta boja na BMW-u.

  • Dishonored

    14.12.2012 - 11:37

    Ovaj vas Renato bas i nije sav svoj.Ali dobro o ukusima se ne respravlja.On je rekao da ocjena treba ice na +10,a ja mislim da ocjena treba ici na -10.

    • Me666

      @Dishonored, 14.12.2012 - 12:48

      Sasvim sam svoj jer da nisam bio bih podložan mišljenju mase koja nije ni odigrala igru, a daje joj dvadesetke i niže. Poštujem dobro elaborirane subjektivne dojmove i priželjkujem takve čitati u komentarima.

    • Dishonored

      @Dishonored, 15.12.2012 - 08:20

      Ok,ja sam samo iznijo moje misljenje.Ne mislimo svi isto.I kao prvo ja sam igru igrao i mislim da ima argumenata za to sto sam rekao da bi ocjena trebala biti -10.

  • piydek

    14.12.2012 - 14:09

    Prvo, pohvala HCLu na ovom "drugo mišljenje" konceptu. Netko je zahtijevao "mišljenje portala" o nekoj igri. To je naprosto zahtijevanje fast-food pristupa u stilu "dajte mi unificirano mišljenje o tome što je dobro/loše, a ja ću vas poslušati jer ste mi iz nekog razloga autoritet kojem vjerujem". No, stvari nisu tako jednostavne i ne funkcioniraju tako. Argumentirana prepiska više ljudi je svakako format iz kojeg se da najviše naučiti i iščitati o predmetu koji je stvar rasprave. Ništa nije crno-bijelo i pametan dijalog više ljudi će svakako više otkriti od dijaloga jednog čovjeka samog sa sobom. Mi smo prije svega gaming zajednica, a ovaj pristup je valjana refleksija toga.

    Drugo što želim reći je da se ne slažem da je mišljenje i recenzija potpuno subjektivna stvar. Analiza elemenata igre, onoga što funkcionira i što ne funkcionira, (ne)suvislosti dizajna, komparacija elemenata sa drugim igrama slične tematike i mehanike – sve to je moguće raditi i na relativno objektivan način, iako su stvari poput elemenata igre na koje se stavlja naglasak ili strogosti promatranja uvijek obojeni onim TKO tu analizu radi. Ali reći da je to čisto SUBJEKTIVNA stvar – ne slažem se s time. Ako bi bilo tako, onda bi bilo kakvo gaming novinarstvo bilo sasvim suvišna stvar.

    • -Aragorn-

      @piydek, 15.12.2012 - 07:46

      +1

    • armin221186

      @piydek, 15.12.2012 - 09:51

      "Netko je zahtijevao "mišljenje portala" o nekoj igri. To je naprosto zahtijevanje fast-food pristupa u stilu "dajte mi unificirano mišljenje o tome što je dobro/loše, a ja ću vas poslušati jer ste mi iz nekog razloga autoritet kojem vjerujem" TRebam li sta dodati autoritet ? fast-food ? HCL daj napravite ono ko' na fejsu da mogu da pokrijem kometar ono oznacit kao spam,ovaj to zasluzuje xD

    • piydek

      @piydek, 15.12.2012 - 10:14

      Radije pokušaj formulirati što te u argumentu zapravo smeta . Bilo bi konstruktivnije ;).

    • armin221186

      @piydek, 15.12.2012 - 10:21

      komentar je ok,ali mislim da se nisi pravim rijecima izrazio xD

    • piydek

      @piydek, 15.12.2012 - 10:27

      To je samo direktno i jasno izražavanje. Bez ičega uvredljivog ikome. Poanta je da je apsurdno zahtijevati "unificirano mišljenje portala". Tako nečega nema. Uvijek se radi o mišljenju recenzenta. Hvala bogu, ljudi imaju slobodu da pišu kako doista misle. Zašto je problem čuti nekoliko mišljenja, ako su sva argumentirana – to je svakako "objektivnije", ako tako želiš.

    • armin221186

      @piydek, 15.12.2012 - 15:07

      cemu onda svrha recenzija kad na jednom portalu imamo 56 recenzija o jednoj igri,fala Bogu pa imaju svoje misljenje,ali nek to misljenje napisu ispod u komentaru a ne dodavati nesto na prvu recenziju igre…

  • -Aragorn-

    26.12.2012 - 17:40

    Čuj "me666" cijenim ja to tvoje drugo mišljenje ,al mislim da si ipak malo fulao. Ovako,grafika je stvarno savršena i radi se o vjerojatno najljepšoj igri naPC-u ove godine; isto vrijedi i za zvuk. Grad je stvarno velik i detaljan i najbolji od svih dosadašnjih u NFS igrama.Također,za pohvalu je i to što se može pobjeć od policije i na temelju brzine auta ,a i to što te ne hvataju kad normalno voziš,a i to što se osjet razlika u vožnji od auta do auta. E sad dolazimo do nekih ne baš tako dobrih stvari. Kao prvo, cijeli koncept igre je čista katastrofa i to kažem kao veliki fan NFS serijala.Kao prvo igra nema ama baš nikakvu priču koja bi mogla eventualno povezati sve ono što se događa u igri.Drugo, igru je moguće prijeći bez da se prijeđe gotovo ijedna utrka osim onih bossovskih što dodatno ubija želju za igranjem. Utrke znaju biti naporne,imam dojam da protivnici imaju nešto posebno protiv mene ali nema priče da mi to objasni. Također nema dojma postignuća kad kupiš i središ auto jer ga ni nemožeš kupit već se samo šaltaš između auta.Nadalje, nisam ni očekivao nekakvu simulaciju ,al igra je nerealna ko Mario kart. Prođeš pokraj auta-enter-u drugom si autu; 300km/h u zid-nema problema;policija te hvata-takedown-nema veza ide respawn na drugo mjesto;probušene gume-"benzinska"-nov i ispoliran.Da još i ne spominjem lošu optimizaciju…Dakle,zaključno po meni ova igra zaslužuje max. ocjenu 75 i nije ni blizu onome kako si ju ti ocjenio.Možemo mi biti obojica subjektivni ,al kad bilo tko odigra ovu igru i s malim odmakom i s nešto objektivnosti sagleeda sve činjenice shvatit će da si ti ipak malo pretjerao.

    • mokrEE

      @-Aragorn-, 26.12.2012 - 18:06

      zar si ocekivao pametnije misljenje od tipa kojemu je nadimak ''me666''?

    • Me666

      @-Aragorn-, 26.12.2012 - 18:47

      Uvodna sekvenca objašnjava odmak od realnosti po pitanju priče (koje nema) i popravaka na benziskim. Uglavnom "nelogičnost" je sastavni dio manje bitnih stvari dok su automobili savršeno realno skinuti – u pojedinim intervjuima se objašnjava kako je cilj bio pokazati da je i 200kmh brzo što nije bio slučaj u prijašnjim NFS-ovima. Lažeš ako kažeš da te zanimala priča u prijašnjim NFS-ovima jer da je tako sjetio bi se barem jednog lika iz njih (bez gugla molim te, to je varanje). Ne možeš se zabiti s 300kmh u zid, jesi li igrao igru? Slupaš se i gubiš masivnu prednost što je okej ako se takvo što dogodi na početku što kampanje što utrke, ali ako se dogodi pri kraju zeznut si prijatelju. U drugim NFS-ovima si praktički nezaustavljiv osim ako ovdje brkaš TOCA-u i NFS? Što se tiče policije – to kao nije bio slučaj kod drugih NFS-ova? Ovdje nema nikakve kazne ako te uhvate, no je li to faktor koji se treba kritizirati ili možda pohvaliti jer omogućava ludiranje bez ikakvog straha od frustracije? Svaka se igra može proći samo prolazeći kroz neprijatelje do boss borbi, ali u tome nije nihova čar. NFS: MW je otvoren svima od samoga početka i dozvoljava da sam radiš svoju priču i način igranja i u tome je njegova posebna čar. Još da bacim mali komentar na vozni model – evo sad HCL malo isprobava neke nove stvari koje bi zabavile čitatelje (sve je sad u skici) pa isprobavam jedan stariji NFS – stelarna razlika između ove dvije igre istog žanra pa s mirom u duši zaključujem kako je ovogodišnji MW napravio značajan i hvalevrijedan napredak u eliminiranju naziva čistokrvne arkade time što se barem 10% približio simulaciji – točno ono što je serijalu trebalo. Eh da, da se ne zaboravim osvrnuti na šaltanje između automobila – Driver: San Francisco je prošle godine od naših čitatelja nagrađen titulom "Iznenađenje godine" čemu je ponajviše pridonio njegov model biranja automobila. NFS: MW je umjerenija varijanta tog modela što znači da ipak iziskuje nekakav trud ako vozač želi sjesti u, ne znam, Lanciu Deltu Integrale. Realno, možda bi model s novcem funkcionirao, ali tako ti je bilo zajamčeno da nećeš odvoziti sve automobile, dok ovdje to možeš – 100% zabave, 0% frustracije. ___ @mokrEE: Rugao se lonac loncu. Uostalom, ne vidim kakve veze odabir nicknamea ima veze s kompetencijom da komentiram igre i da budem recenzent? Da se na Zlatnom Dabru dijeli nagrada za biser godine bio bi u konkurenciji za tu prestižnu nagradu.

  • -Aragorn-

    26.12.2012 - 22:06

    evo ti par brzopoteznih iz Carbona (naravno bez googlea) : Darius, Angie, Wolf, Kenji, Nikki, Samson, Sal, Collin, Nevill, Yumi, Cross(OK moram priznat da sam veliki fan :) )
    Drugo, to sa slupanjem govorim o "freeroam" vožnji , a napose o bježanju od policije gdje do sad u NFS-ovima nije bilo moguće da ti naprave takedown pa da te i dalje nisu uhvatili.Npr. bježim od policije,sudaram se u zidove, udaraju me,buše gume,naprave takedown ili još bolje okrenu na krov i meni ništa-ja se respawnam tam negdje izvan gužve. Nadalje, ja bježanje od policije ne bih baš nazvao frustracijom već nekom dozom adrenalina koji je uvijek na vrhuncu kad se boriš "za goli život". "Svaka se igra može proći samo prolazeći kroz neprijatelje do boss borbi"-istina ,ali to nije slučaj s Mosta wantedom jer se ovdje do boss borbi može doći i bez "prolaženja neprijatelja".Ja od ovog naslova nisam niti želio da bude simulacija i on takav nije niti ispao pa mi tvoja izjava da se ovim naslovom NFS približio simulacijama baš i ne drži vodu ako se sjetim da je prije ovog NFS izašao Shift 2 koji je bio puno realnije napravljen pa čak i na tragu pravih simulacija. Igrao sam Driver SF i stvarno mi je igra bila predobra,al to ipak nije isti tip igre ko i MW pa mislim da ih se baš i ne može uspoređivat-al ako baš hoćeš i ondje se auti kupuju.Na kraju ipak mislim da je ova igra izbačena reda radi od strane EA-a i da u nju baš i nije uloženo mnogo truda(osim na dizajn) i kreativnosti i nekako mi se sva čini kao neki nedovršeni proizvod.

  • mokrEE

    27.12.2012 - 05:04

    ovaj ''me666'' je totalno cool tip zapravo, ne radi nadimka samo, nego zakljucka da se novi nfs pazi sada! – ''10% približio simulaciji" pa mu sada ionako previsoku ocjenu 77/100 mora (bespotrebno) komentirati i dizati je u nebesa. sta te uopce natjeralo da pises tu extra recenziju? sta je moguce da od toliko igra na trzistu ti napises ''dodatnu recenziju'' o nfs-u koji je cak ''10% simulacije''? tebe ocito mogu jako male stvari pogoditi i natjerati te na razmisljanje. zamisli da su tih 10% podigli na 15%? wow! mislim da reakcija bila negdje u rangu ''yosemitebear double rainbow''! fap fap na igru

    • Ementaler

      @mokrEE, 27.12.2012 - 07:38

      Znači prvo kažeš da ima smiješan nick… A tebi je nick mokrEE. Razumiješ? Razumiješ kako to nema smisla kralju? :)) Onda kažeš da nepotrebno komentira previsoku ocjenu… I valjda ne shvaćaš da upravo ti nepotrebno komentiraš tu "previsoku ocjenu". I onda kažeš da ga jako male stvari mogu pogodit i natjerati na razmišljanje… A šta je tebe potaknulo na razmišljanje i pisanje ovih komentara? Jako, jako velika stvar kao nečije alternativno mišljenje o videoigri? Nemoj trollat i bit tako negativan stalno – NIJE univerzalno, jedino razumljivo i normalno mišljenje ono tvoje, zamisli samo – drugi ljudi imaju svoja mišljenja. Pa čovječe ovaj Most Wanted drži prosjek na Metacriticu preko 80/100, a mnogi recenzenti su mu dali i preko 90. Mišljenja, razumiješ? Uglavnom, bez vrijeđanja i svađanja – osvrni se malo oko sebe i shvatit ćeš da komentiraš nečije mišljenje o videoigri na HCL-u.

  • mokrEE

    27.12.2012 - 20:44

    Znaci ja prvo kazem da on ima ''smijesan'' nick (mada nisam rekao smijesan al' dobro), i onda ti iskomentiras kako je moj nick u najmanju ruku smijesan da bih iskomentirao njegov, sto znaci da ti komentiras oba nasa nicka a tvoj nick je ''Ementaler''. Razumiješ kako to nema smisla kralju? :)) dalje… on je PRVI komentirao ocjenu, ja sam komentirao njegov komentar na konacnu ocjenu u recenziji. i u krivu si ako mislis da sam negativan, dapace, svidja mi se vas rad u vecini slucajeva(osim mw3 i fc2 recenzije tocnije!) i ako mislis na onaj komentar na nick nije to bas bilo neko vrijedjanje, vise ''pod**bavanje'' jer mi bas prilici da netko sa tim nadimkom komentira nfs. uglavnom, no offense ekipa, sta da radim, tu i tamo volim raspravljati o glupostima na portalu. e da, mogli ste, al stvarno, napraviti recenziju igre ''Deponia'' jer mislim da je avantura sam vrh. Toliko dobrih fora i referenca na monkey island, glavni karakter koji je predobar i prekrasna crtana grafika, cool i ultrasmijesne i interesantne zagonetke… citava moja ekipa sa fudbala to prelazi sada pa nakon termina uz pivo lajemo o deponi-i ; ) evo dvojku sam vec prosao dobar dio, ako necete vi mogu ja napraviti recenziju? xD

  • crniTHEman

    04.03.2013 - 22:10

    Grafika je očaravajuča ALI!!!!! nema obrtomjera mjenjanje brzina glupost za jednu simulaciju vožnje burnout samo mnogo ljepši od mene 50/100 ocjena

    • Me666

      @crniTHEman, 05.03.2013 - 07:43

      Need for Speed nije simulacija vožnje već arkada. Ni Burnout nije simulacija vožnje.

  • Racya

    16.04.2013 - 21:15

    Razočaran sam dvjema stvarima:
    1. nema nadogradnje automobila, što mi se baš nikako ne sviđa iako ne patim za uljepšanim autom, jer NFS to jednostavno mora posjedovati
    2. nema nimalo sličnosti sa most wantedom iz 2005. godine
    Za mene je i dalje most wanted (2005) broj 1, a iza njega underground 2, mada mi se kod U2 ne sviđa što, kada pređeš sve vidljive i nevidljive trke, ideš na world map u karijeri kako bi uspio preći 100%, ali u odnosu na novije serijale, definitivno mi je bolji

  • MrPhillips

    03.01.2016 - 17:26

    99 Zbog monotonosti

  • ivancrogaming

    08.02.2016 - 14:35

    Upozoravam možda mogući spoil.DAO SAM STO JER JE, LJUDI U PROŠLOSTI MORAJU ZNATI DA ĆE BITI BESPLATNA.Upravo jer je besplatna do sam visoku ocjenu.

  • ivancrogaming

    12.02.2016 - 19:33

    Igra je ZAKON.Donosi brojne novitete od NFS Undercovera koje sam igrao na mobitelu i bio je govno.Ovaj je 100 puta bolji jer se možete slobodno vozati po gradu i ima more sadržaja koje će vas zadržati na ekranu.Grafika lijepa,čak i na najnižim postavkama.

  • -Aragorn-

    @trulex, 26.12.2012 - 22:07

    e i da ni meni baš nije jasan taj tvoj nadimak,jel to neka provokacija il šta?

  • Me666

    @trulex, 26.12.2012 - 23:35

    Kasno je i na mobu sam pa cu samo na ovaj drugi komentar odgovoriti – nick je cisto random stvar nastala prije 7 godina pri biranju nicka za jednu igru. Produkt zauzetosti 10 kombinacija koje sam isprobao prije ove. Kako sam tu igru igrao dosta dugo, nekako mi je postao drag i eto tu sam gdje sam.

  • Me666

    @trulex, 27.12.2012 - 10:46

    Dobro jutro :) Okej, znamo da si veliki fan Carbona, to si nam istaknuo više puta i to poštujem :) Ako probušiš gume ovdje u jednakom si sosu, možda u čak i malo većem budući da je usporenje abnormalno ovdje. Spašavaju te jedino re-inflating gume. Jest, istina, spawn izvan područja policije je malo zeznuta stvar, ali bolje to nego da se stvoriš u klinču i što onda? Kažem ti – možeš doći do boss borbi, ali i ne moraš… tko tebi brani da sve riješiš drugo i onda tek bossove? Tako sam ja barem igrao i mogu se podičiti sa svim pronađenim tajnama osim onih 5 vrata – njih je nemoguće naći. Što se tiče simulacijskog prikaza, citirat ću se: "ali ono što ovdje iznenađuje je da se Most Wanted na trenutke i kod pojedinih automobila bliži prikazu simulacije vožnje. Znam, to je velika izjava za jednu ovako očito arkadu pa da me ne bi krivo shvatili – ne mislim da je to ona prava „hardkor“ simulacija već samo jedna specifična slutnja iste koja se očituje u tome da je vrlo bitno na koji ćete način ući u zavoj." Dakle slutnja simulacije, tih 10%, a ne hardkor simulacija kao što je to Shift i Shift 2. I dalje je ovo arkadetina, ne zavaravaj se, ali opet nije "drift s 500kmh" arkadetina. Ne slažem se da je igra nedovršena, a o njenoj krajnjoj kvaliteti govore razni izbori godine kojima je glavni konkurent (i naš Zlatni Dabar je jedan od takvih). Za zaključak budući da se više ne namjeravam blamirati po komentarima: Da ova igra slučajno ne nosi ime Need for Speed biste li je svi ovoliko mrzili? Gledajte igru kao igru, a ne kao ime.

  • -Aragorn-

    @trulex, 27.12.2012 - 16:37

    OK vidio sam da ste za Zlatni dabar jedva i nakupili dovoljno vozačkihh kandidata tako da i nije baš da MW ima neku veliku konkurenciju. A drugo-nipošto ne mrzim NFS(pa i napisao sam da sam fan serijala) ,ali sam samo iznio stvari onako kako ih ja vidim ,a to je da me igra malo razočarala:(

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!