HCL.HR

Recenzija

Pro Evolution Soccer 2018

NAJVAŽNIJA SPOREDNA SIMULACIJA

Zoran Žalac

Svoj odnos s Pro Evolution Soccerom 2018 najlakše mi je opisati onime što moderni svijet naziva „love-hate vezom“. Kad se volimo, onda se obožavamo, tepamo si i dijelimo komplimente. Ali kad se mrzimo, onda se baš ne podnosimo i najradije bismo poslali sve u tri materine. PES 2018 je takav partner. Čas vas iznenadi, čas vas naživcira. Nije savršen, no zna vas odvesti prema vrhuncima nogometne znanosti. I to je zapravo stara vijest, razlog zbog kojega mi je ovu recenziju teško pisati bez da zvučim kao da se planet zadnjih godina nije okrenuo oko osi.

Nekoga će možda uvrijediti gorke činjenice, jer istina uvijek boli, ali PES je objektivno serijal koji kaska u žanru nogometnih simulacija i on je taj koji kopira stvari od Fife. Možemo se tu sad prepirati oko nijansi, ali stvarno vam ne treba neka posebna percepcija da to uočite. Čini li takva praksa PES inferiornijim serijalom? Makar šta! Pa ako već nešto kopirate od drugoga, uvijek to možete unaprijediti ili ostaviti vlastiti pečat na tome. Pobogu, to je sva filozofija iza uspjeha tvrtke Apple! S te strane uopće ne zamjeram PES-u što kaska. Ali zamjeram što Konami nikako da izvede nešto neočekivano, nekakav potez koji će ostaviti EA Sports i njihovu Fifu na krivoj nozi.

pes-2018-slike (4)

PES 2018 je simulacija nogometa skrojena po mojem ukusu. Sporiji je od svog prethodnika i konkurencije; daje vam priliku da s loptom izvodite čarolije bez da to djeluje arkadno – kao da igra obavlja stvari umjesto vas. Kad u PES-u izvedem neku akciju, imam osjećaj da sam ju stvarno orkestrirao, da su moji prsti otipkali viziju igre kakvu sam zamislio ili možda slučajno iskoristili priliku u danoj situaciji na terenu. Međutim, PES je sirovina koju morate preživjeti da biste uopće došli do tih veličanstvenih plesnih trenutaka na zelenom travnjaku.

Kad u PES-u izvedem neku akciju, imam osjećaj da sam ju stvarno orkestrirao, da su moji prsti otipkali viziju igre kakvu sam zamislio ili možda slučajno iskoristili priliku u danoj situaciji na terenu.

Bit ću brutalno iskren pa ću reći da gameplay PES-a 2018 ne vrijedi 59,99 eura. Njegov gameplay vrijedi točno nula kuna jer će ga Konami za pola godine izbaciti besplatno u sklopu tzv. „Trial Editiona“ u kojemu besplatno možete zaigrati myClub mod. Stvar je u tome da je myClub jedini mod koji se u PES-u isplati igrati. Lijepo je kad s frendaćima možete zaigrati VS mečeve na kauču, ali budimo realni – to ne opravdava iznos od 59,99 eura. Lijepo je imati prospekt kojim ćete u Master Ligi nadmašiti Mourinha i postati najnemilosrdniji trener ikada, ali čujte i počujte – Master Liga je mrtav mod.

pes-2018-slike (3)

Jedini pravi novitet Master lige je – sučelje glavnog menija. Preglednije nego prije, praktičnije no ikad ranije, novo sučelje je sasvim prihvatljivo. No, postoji li tu išta novo, nešto zbog čega bi vam se isplatilo ponovno proći trnoviti put od nikoga & ničega do samog krova svjetskog nogometa? Pa i ne baš. Ono što PES 2018 nudi po tom pitanju je minimum onoga što biste očekivali, ni trunku više od toga. Pri tome je sve maksimalno pojednostavljeno, čak i na Challenge postavci težine, pa npr. kod transfera uopće ne trebate brinuti oko toga što traži klub i što traži igrač na individualnoj razini. Iako možete pregovarati u detalje, igra to za vas odrađuje automatski – kad vam klub prihvati transfer, automatski ste riješili i pregovore s igračevim agentom oko njegove plaće.

Master Liga je maksimalno pojednostavljen mod – kad vam klub prihvati transfer, igrač vam automatski u paketu prihvaća i uvjete svog ugovora.

Recimo da vas to ne smeta jer ionako ne igrate simulaciju menadžera nego simulaciju nogometa. Problem je u tome što Master Liga u PES-u 2018 ne povlači jasnu podjelu između to dvoje. S jedne strane daje vam mogućnost da organizirate treninge svojoj momčadi, a s druge strane automatizirano određuje vašu politiku oko transfera. Događalo mi se tako da me igra obavještava o tome da sam odbacio mogućnost prodaje svog igrača bez da sam ja išta rekao po tom pitanju. Nigdje me nitko ništa nije pitao o tome! Dobro, to su bezvezne glasine, ali u iole ozbiljnoj igri to bi imalo nekakav utjecaj na samog igrača izvan „TRAČEVI & SKEČEVI“ segmenta. U PES-u 2018 to su obične iluzije da se nešto uopće događa tijekom sezone.

pes-2018-slike (1)

Krivo mi je što je tako jer je Master Liga još uvijek onaj dio igre u kojemu sam najviše uživao. Počeo sam sezonu pojačavanjem tima na skoro svim pozicijama da bih se u prvih nekoliko utakmica suočio s poznatim problemom prilagođavanja ekipe novoj formaciji i novom sastavu. Bilo je frustrirajuće kad sam u svim utakmicama bio bolji, ali moj tim nije bio dovoljno uigran za pobjedu. Strahovao sam da bi me mogli potjerati zbog loših rezultata, ali sam složio taktiku oko opakog gegenpressinga i počeo dobivati mečeve. Momčad mi se uigrala i bilo mi je pravo zadovoljstvo kombinirati akcije na terenu.

Kroz igranje se jasno vidi napredak, odnosno uigravanje vaše momčadi.

Tu i tamo je uslijedio hladan tuš jer je nogomet doista takav – nijedan stil igre nije nepobjediv, a tu treba uračunati i faktor sreće. PES 2018 je kraljina po tom pitanju. Dok Fifa svima daje jednaku šansu, u PES-u za pobjedu baš trebate potruditi, bilo da je riječ o živom protivniku ili umjetnoj inteligenciji koja je svjetlosnim godinama sređenija nego u demo verziji. Opet, nekome to neće biti po volji, ali PES 2018 je mrvicu bliži realističnijem simuliranju nogometa nego njegova konkurencija. Daleko od toga da nema mušica – golmani odbijaju lopte kao fliperi, a sudci su škrti na crvenim kartonima kao da im ih netko naplaćuje. No, tu su sitnice s kojima se da raditi.

pes-2018-slike (2)

Gameplay u PES-u je orijentiran prema tromom kretanju i nešto sporijem reagiranju na kontrole, ali svatko tko je ikad probao igrati stvarni nogomet zna da je takav pristup bliži stvarnosti nego onaj kakav imamo u Fifi. Većina nogometaša u stvarnosti je troma i tek ih nekolicina „leti“ po terenu poput Ronalda i Messija. U tom pogledu PES je realističan u prikazu inercije, pa ako čujete da se netko žali na to kako PES ima razmak između davanja komande nogometašu i izvršavanja iste, znajte da tak nema pojma o nogometu jer je takvo što realistično – nijedan igrač ne dodaje loptu suigraču instantno kad ga registrira, nego postoji vremenski razmak između trenutka kada ga vidi i kada mu uputi loptu. U to su uračunate osnove fizike pri zamahu noge kod dodavanja i to je realističnost koju PES ima u malom prstu.

PES je realističan u prikazu inercije, a vremenski razmak između komande i izvršavanja dodavanja nije tu da bi vam zagorčao život.

Nažalost, čarolija na terenu samo je jedna polovica onoga što PES nudi. Druga polovica je blago rečeno za pokriti se rukama i plakati. Ranije spomenuti myClub mod, kojega sam opisao kao jedini isplativi mod u igri, loša je kopija FUT-a koja naginje prema mehanikama mobilnih igara. Igrajte svaki dan da biste osvojili nagrade! Nagrađujemo vas s dodatnim novcem kako bismo vas potaknuli na dodatno trošenje! Stvar je u konačnici čista lutrija kad i koje ćete igrače dobiti. Zajednički nazivnik svih mojih susreta u myClubu bio je razbijanje iluzije stvarnog nogometa kad mi je svaki drugi protivnički tim imao Usaina Bolta u sastavu. Razmislite malo o tome – nogometna simulacija koja vas u svom primarnom modu časti igračem koji uopće nije nogometaš…

Pro Evolution Soccer 2018

Ne želim u potpunosti otpisati fantazijski element PES-a 2018 jer on ipak ima i neke dobre strane. U igru je ponovno ubačen korisni „Random Selection Match“ u kojemu igra nasumično kreira vaš tim pa npr. Neymar može zaigrati u reprezentaciji Hrvatske. Fanovima koji PES još uvijek igraju u kauč-multiplayeru, 1 na 1, ovo je odlična stvar jer razbija predvidivost mečeva, a k tome još postoji i opcija trgovanja dobivenim igračima ako se odlučite za nju. Šteta je jedino što je ovaj mod rezerviran isključivo za offline igru, a dobro bi došao kao alternativa za FUT Draft u myClub modu.

Random Selection Match nije jedini mod koji se vratio u PES 2018. Tu su ponovno i kooperativni 3v3 mečevi kao zanimljiv dodatak kad se zasitite solo igranja. Nažalost, ovi mečevi otkrivaju najveću slabost PES-a 2018, a to je njegova mrežna komponenta. U prvom tjednu izlaska PES-a 2018 bio je pravi izazov pronaći dovoljno igrača za co-op, a kamoli za 1v1 mečeve. Problem nije isključivo u samom broju igrača (na PS4 konzoli) nego i u načinu na koji igra odrađuje matchmaking.

Random Slection Match je dobrodošao mod za stalne igrače PES-a, ali šteta što je ograničen na offline komponentu.

Naime, prije svakog matchmakinga i po ulasku u svaki online mod, igra prvo testira vašu umreženost, a zatim prijavljuje Live Update za rostere timova – iako ste sve to obavili već po ulasku u igru. Rezultat su nepotrebno duga učitavanja – od pola pa do čitave minute nizašto. A TEK ONDA slijedi matchmaking koji je duži što mu više uvjeta postavljate. U prosjeku, na uparivanje s online protivnicima čeka se duže od dvije minute, što je nesnosno dugo.

pes slike 5

Da stvari budu još gore, jednom kad vas igra spoji s protivnikom blokiranja, pauziranja, štucanja i što sve ne su sastavni dio PES-a 2018 u online okruženju. Još niti u jednom online meču nisam doživio da mi igra ne blokira na sekundu! Možda bih trebao biti sretan što su blokiranja kratka i ne završavaju time da utakmica bude prekinuta, ali to je kao da se zadovoljavate činjenicom da Dinamo nije prvak HNL-a. Ovakve stvari nisu strane ni nove za PES serijal pa je stoga nevjerojatno kako Konami ima obraza naplaćivati ovakvu uslugu za svoj proizvod.

Online mečevi se rjeđe prekidaju, ali se još uvijek često blokiraju kao da smo na ISDN internetu.

A kad smo već kod vrijednosti proizvoda, ne zaboravimo ni dugogodišnji problem s licencama. Netko će reći – koga briga, sve se može moddati – ali ne pričam o dresovima i krivim nazivima klubova. Pričam o tome kako PES 2018 nema Bayern München niti hrpu ostalih njemačkih klubova poput Wolfsburga, Bayera ili HSV-a. Umjesto njih tu je hrpa južnoameričkih klubova, ali – koga briga? Nema turske lige, nema Kineza, ali ima himna Lige prvaka s kojom Konami ne čini ništa pametno. Licenca za Champions League i popratna natjecanja definitivno nije jeftina te je žalosno vidjeti kako PES ni na koji način ne profitira od nje. Ne možete npr. igrati kvalifikacijske runde za UEFA natjecanja niti igrati ista natjecanja sa svim klubovima koji se natječu u njemu!

PRO EVOLUTION SOCCER 2018_20170910200648

Stvarno ne znam u što Konami ulaže novac, ali tužno je kako je PES iz godine u godinu sve bolji na terenu, a sve gori u svemu ostalome. Become a Legend mod nije vidio nikakve pomake otkako je uveden prije osam godina. myClub mod ove godine predstavio je ravno nula značajnih inovacija – ne samo za PES nego i za žanr nogometnih simulacija općenito. Master Liga je zanemarena i doista je inferiorna prema onome što nudi konkurencija.

Krivo mi je, ne mogu vam opisati koliko, jer PES 2018 ima kamen temeljac za poštenu nogometnu simulaciju. Ponavljamo to iz godine u godinu i nikako da dočekamo nešto izvanserijsko. Svake godine PES je ni tu ni tamo. Slično je i s audiovizualnom stranom. Još uvijek je to igra s najboljim modelima nogometaša, ali iz nekog razloga smanjen je broj detalja i raznovrsnosti na travnjacima. Je li Konami možda dobio ultimatum da sve travnjake mora prikazati u tip-top izdanju da bi ih uopće smio prikazati? Nikad nećemo doznati.

Zvuk je također srednja žalost. Soundtrack broji svega 12 pjesama koje su valjda birane po metodi što popularnije to bolje, a već će vam nakon sat vremena provedenih u menijima ići na živce jer sveukupno ne traju ni toliko. Komentatori su stali u vremenu i ponavljaju fraze otprije sedam godina i više, a nove rečenice su im naprosto smiješne. Srećom, uvijek se možete prešaltati na španjolski duo koji je življi i emotivniji sa svojim deranjem i komentarima u stilu: UJUJUJUJUUUUJ.

pes slike 7

Možda je u ovoj recenziji prevladao negativan ton o PES-u 2018, ali on je posebno naglašen zbog toga što mi se igra zapravo svidjela – na terenu. Sve ostalo je ispodprosječno, pogotovo ako uzmete u obzir da Konami za takvo što traži 60 eura, a potom najbolji dio igre izbaci besplatno za pola godine. Pro Evolution Soccer bi doista mogao biti nešto fenomenalno, i onima koji su spremni na kompromise sigurno već jest, ali u 2018. bismo trebali tražiti i više od toga. Trebali bismo priznati kako je neprihvatljivo da jedna igra u današnje vrijeme ima tolike poteškoće u online komponenti. O takvim stvarima danas uopće ne bismo trebali ni raspravljati.

No, čak i da PES 2018 nema problema s mrežnom infrastrukturom, svejedno ostaje siromaštvo modova u ponudi, od kojih je dobar dio samo loša imitacija onoga što je prisutno kod konkurencije. Travnjak je druga stvar, i ondje PES sam kroji svoju sudbinu, ali travnjak je tek polovica tražene cijene za igru.

Označeno sa: ,

PES 2018 je najbliže što se virtualni nogomet primaknuo stvarnosti, i najdalje od pomaka koji je serijal po svemu ostalome ostvario unazad nekoliko godina.

75 Naša ocjena
  • tečan i strateški pristupačan nogomet
  • nagrađuje vrijeme koje uložite u njega
  • Random Selection Match je dobrodošao mod
  • online MP je u nesnosno spor
  • Master Liga i ostali modovi stagniraju
  • fale njemački klubovi

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (88)

  • Darcoolio

    17.09.2017 - 21:46

    Daleko bolji gameplay nego kod konkurencije, mnogo uživanja kad igram sa društvom, manjak prezentacije koju konkurencija poseduje i blizu je savršenstva.
    PC PES igrači su konačno dobili next gen verziju i mislim da mogu da budu zadovoljni.

    • movie

      @Darcoolio, 17.09.2017 - 21:51

      Da, to i ja mogu reći samo u obrnutom smjeru. Mišljenje je kao i guzica, svatko ga ima.. No činjenice su da su obje igre jako daleko od savršenstva i jako daleko od simulacije. No svatko nekaj voli pa će si naći adekvatno tome zabavu.

  • baDarmageddoN

    17.09.2017 - 21:58

    Posudio sam igru, neću je kupiti no…Ovo je ukratko- najbolji PES ikad. Online je loš, licenci nema, komentatori su polu-dobri ali dodavanja nikada u niti jednoj nogometnoj igri nisu bila ovako dobra. Da, shvaćam da je u Fifi daleko veća šansa za fulati kod dodavanja i primanja što čini igru težom i izazovnijom ali ovakva dodavanja su ono što je meni najvažnije u igri. Sve ostalo gameplayski je manje više na ili ispod razine konkurencije. Sve van gameplaya koji je tu negdje je na strani Fife, ne mogu naći jednu jedinu stvar da mi je bolja u ovoj igri. Od mene 85, nisam očekivao ovakva dobra dodavanja i to me najviše iznenadilo. Kada se igra offline ovo je odlična igra, i, naravno kada se modiraju sve licence. Online postoji samo jedna slična igra koja se isplati igrati a PES to nije niti će biti još jedno vrijeme ako ovako nastave 😀 Niti u beti nije bilo moguće naći utakmicu brzo kao na Fifi a mislim da niti neće biti moguće još jako dugo. Jednostavno, poslije Fife je sve online u PESu čista nula

    • baDarmageddoN

      @baDarmageddoN, 17.09.2017 - 22:02

      E da… ovaj usrano loše teren. izgleda savršeno dok su animacije prije početka utakmice ali kako usrano izgleda dok traje igra, ne znam kako to ne mogu napraviti bolje. Farming Simulator ima bolje odrađenu travu, ja ne mogu shvatiti kako je moguće da je ovako loš izgled terena, bez obzira na to što su dodali neke stvari koje u Fifi odavno postoje poput trošenja terena i tih stvari. Za jedan takav engine taj dio je katastrofa, niti blizu izgleda travnjaka kada gledaš tekmu na TVu ili uživo. Baš ono, užas.

    • Darcoolio

      @baDarmageddoN, 17.09.2017 - 22:13

      Trošenje fali definitivno,.
      Samo što sam hteo to da opljujem pustio sam PES preko TV, nebo i zemlja u odnosu na monitor.

    • tomica0310

      @baDarmageddoN, 18.09.2017 - 03:28

      Travnjak na fifi itekako izgleda bolje…ali su promasili oavjetljenje totalno…premracan je teren i realno ako si ikad gledao utakmicu pravu onda moras priznati da taj pravi teren puno vise nalikuje na onaj u pesu..na fifi skoro pa svaku travku mozes uocit sto je nerealno, ali izgleda dosta impresivno na prvi pogled…nevjerojatno mi je da to vecina ljudi navodi kao neku ogromnu prednost a zapravo nije nikakva prednost…trava tako ne izgleda na utakmi u kad se gleda uzivo…uz to je teren prepun razlicito osjencanih dijelova…to mi je toliko zasmetalo dok sam iaprobavao demo fife da sam imao zivaca odigrati samo 2 utakmice prije nego mi se zeludac poceo prevrtati…

    • movie

      @tomica0310, 18.09.2017 - 09:58

      U svakom slučaju bolje nego osjećaj bilijarskog stola koji prevladava u pesu. Teren je toliko gladak da samo nedostaju bilijarske kugle. I tako je godinama. U fifi u igri s kamerama s kojima se igra ne vidiš niti jednu travku kako sugeriraš ali imaš osjećaj travnjaka kojem doprinose vidna oštećenja tijekom igre. Prilikom ponovljenih snimki sa samog terena travke se vide ali u takvoj situaciji vide se i u pesu što za mene nije neprirodno. Vide se i na tv u HD kada se kamera spusti na teten. Mržnja prema drugoj igri ne bi trebala ugasiti i zrno realnosti kod bilo kakvih prosudbi. Ne igram pes ali mi se prilikom igre ne prevrče želudac niti mi se gadi igra. Cijenim napore konamia pri izradi igre i tu i tamo znam komentirati što mi se ne sviđa. No to nije zlobno već dobronamjerno.

    • Yegiman

      @baDarmageddoN, 24.09.2017 - 21:52

      Apsolutno se slazem u vezi travnjaka….neoprostivo

    • Oblakoder

      @baDarmageddoN, 17.09.2017 - 23:19

      Tesko je biti pametan kad je PES u pitanju. Igrao sam sa drugarom demo verziju, a inace pes igramo jos od pelena i obojica smo se slozili da je to najbolji PES barem sto se PC verzije tice. Sad gledam na Metacriticu ocena 84 sto je po meni neka realna ocena za ovaj fudbal, a ovde je ocena 75. Na zalost stare boljke su tu ali opet kad se sve sabere i oduzmo ovo nikako ne moze biti gora igra od PES17 koji je dobio ocenu 80.

    • closingtime

      @Oblakoder, 17.09.2017 - 23:26

      Najbolji nogomet na PC-u, to je sigurno. Problem je vjerojatno u tome što je na PS-u i Xbox-u napredak minimalan i problemi iz 2017 ostaju u 2018 čak i nakon njihovih pustih obećanja (npr. da će UI bit bolji – ne bi rekao da je išta bolji od prošle godine) i naravno, te proklete licence. Mislim da je u rubrici za minus najbolje objašnjeno – “stagnira”.

    • Oblakoder

      @closingtime, 17.09.2017 - 23:34

      Sve ja to znam ali moram da istaknem da ja PES igram iskljucivo sa drugarima, nekad se skupimo pa napravimo mini turnir i ako bih trebao da ocenim samo taj deo PES je fantasticna igra. Licence i ti Nemacki klubovi se rese dok kazes keks, medjutim velik broj ljudi igra online i singleplayer, a to je izgleda velik problem. Ja licno te modove nikad u zivotu nisam zaigrao tako da mi ostaje najbolji deo igre da uzivam kao sto sam dosad uzivao :)

    • movie

      @Oblakoder, 18.09.2017 - 10:09

      Kao znaš koji je najbolji dio igre ako nikada nisi probao online? Možda bi ti se svidjela mogučnost igranja s raznoraznim ljudima diljem svijeta testirajući svoje znanje. Svojevremeno sam igrao pes s par frendova i uvijek sam bio prvi. Bilo je super uvijek biti najbolji. No to i nije bio neki izazov jer točno znam što će protivnik napraviti jer stalno igramo međusobno. S vremenom dosadi. Onda se prebacim 2012 na fifu i krenem online i šok. Kako više nisam najbolji? Tada shvatiš koliko je taj online čaroban i izazovan. Danas me osim online tekmi ništa više ne interesira. Osim svega nabrojanog i puno je jednostavnije. Igra mi se ujutro u 9, poslijepodne u 15 ili navečer u 23 sata, nema problema. Protivnika nađem u sekundi ili dvije. Danas kada ljudi rade teško je nekoga naći kada se tebi igra i kada si ti slobodan. Zato je tu online.

    • baDarmageddoN

      @closingtime, 18.09.2017 - 09:46

      Ne slažem se da je to najbolji nogomet na bilo kojoj platformi 😀

    • Lino

      @Oblakoder, 18.09.2017 - 09:22

      Znaš kako ? Danas svako recenzira i daje svoje mišljenje, ali koliku težinu ono ima , eh to je druga stvar.
      Nisam probao full verziju, ali ono što sam isprobao u demu je stvarno dobro, osim recimo što sudija ne pokazuje crveni karton ni u snu. Možda je bolje u cijelo igri? Ne znam.

    • maremas

      @Lino, 18.09.2017 - 09:37

      Ja sam juče dobio crveni karton na dva puta X start, u duelu moj igrac je udario protivnika rukom po licu :S

    • baDarmageddoN

      @Oblakoder, 18.09.2017 - 09:45

      PES17 je kao i neke druge igre dobio previsoku ocjenu ali to je sve do recenzenta a par poena razlike je vrlo nebitno.

    • Texas Flood

      @Oblakoder, 18.09.2017 - 10:25

      Prema mome shvaćanju, manja ocjena ne znači da je igra lošija od prošlogodišnje, nego da je u njoj jednostavno premalo noviteta. Neke stvari jednostavno predugo pokušavaju živjeti na “staroj slavi” i to recenzent kažnjava nižom ocijenom.

    • Texas Flood

      @Texas Flood, 18.09.2017 - 10:30

      *Ocjenom

    • baDarmageddoN

      @Texas Flood, 18.09.2017 - 13:03

      Nije samo to razlog. PES 2017 je stvarno potegnuo serijal u neke nove visine i makar je PES 2018 definitivno bolja igra nema tako veliki napredak kao 17ica. No, opet moram reći da i ocjene ne znače ništa jer je Fifa prošle godine ocjenjena lošije od PESa a to je da ne kažem opet što točno mislim simpatično 😛 😀

    • Texas Flood

      @baDarmageddoN, 18.09.2017 - 13:17

      Ma naravno, zbog ocjena bi se svi ovdje mogli poklati, ne treba baš toliko na njih gledati. Važnija je sama recenzija i način na koji će ti je autor iste prenijeti.

    • movie

      @Texas Flood, 18.09.2017 - 19:39

      Apsolutno je sve nevažno. I ocjena i recenzija. Važno je jedino je li se igra tebi sviđa ili ne sviđa. Recenziju je ok pročitati ali ona ti ne mora biti nikakav putokaz niti mjerilo ičega. To je samo jedno subjektivno mišljenje koje može a i ne mora biti kao tvoje. Volim ih pročitati ali nikada nisam zbog recenzije kupio neku igru

    • Texas Flood

      @movie, 18.09.2017 - 20:37

      Recenzija mi je itekako važna. Npr. Shadow Tactics nikada ne bih pogledao, ali pošto ju je Zoran nahvalio morao sam je probati i znaš što? Igra je fenomenalna. Ista stvar sa X-Com. Ali ok ovdje je riječ o nogačima koje ću probati bez obzira na sve. I naravno da mi neće nitko krojiti mišljenje, ali čisto ono da znam što otprilike očekivati od igre.

    • tomica0310

      @baDarmageddoN, 18.09.2017 - 14:09

      Pa PES 2017 je bolja igra od Fife 17 u segmetnu gameplaya…a gameplay treba biti 80% temelja za ocjenu ovakve igre…one jeftine fore sa raznim Hunterima su samo jeftine fore za ostavljanje dojma neke lazne sadrzajnosti

    • Texas Flood

      @tomica0310, 18.09.2017 - 14:45

      Pa ništa nam ne vrijedi dobar gameplay kada nemamo što igrati. Upališ igru i onda ne znaš što bi igrao jer su modovi šrot. A one jeftine fore o igranju sa kompićima možemo objesiti mačku o rep, tko to još danas radi?

    • baDarmageddoN

      @tomica0310, 18.09.2017 - 18:32

      Slažem se za gameplay. Ali svi koji vole PES tvrde to isto već 10 godina, da je PESov gameplay bolji. A u tih 10 godina ništa se drugo nije značajno mijenjalo van samog terena. Ma, dosta sam rekao. PES je u najvažnijem dijelu trenutno bolji makar ne toliko da bi bila očita razlika , u svemu ostalom to je Fifa. Kupujem Fifu jer nudi više. Opet, gameplay nije toliko bolji da bi bilo meni važno oko odluke kupnje. A gameplay donosi razliku od možda tri poena, u mojoj knjizi. Fifa mi je srcu bliža i nije lako reći da je gameplay PESa bolji u nekim stvarima ali je tako. No, opet je Fifa bolja

    • movie

      @tomica0310, 18.09.2017 - 20:42

      To je tvoje mišljenje i mišljenje jednog milijuna ljudi. 17 milijuna ljudi misli da je fifa bolja u segmentu gameplaya pa kupuju fifu. I kaj sad?

    • tomica0310

      @movie, 18.09.2017 - 21:27

      razlika je jedino sto je misljenje ovih 1 milijun ljudi potkovano misljenjem puno recenzenata, a misljenje ovih 17 milijuna je potkovano nicim konkretnim, nego na upit da objasne zbog ceka tako misle samo znaju rec “fifa je bolja puno”

    • movie

      @tomica0310, 19.09.2017 - 17:37

      Da, baš gledam ocjenu ovog recenzenta i slaže se u potpunosti s tobom. Inače u svim segmentima recenziranja opće poznata je objektivnost većine recenzenata koja se stimulira raznim darovima. No ako baš i bacimo pogleda na net, stvari ne stoje onako kako bi ti želio. Inače igre se rade za igrače a 17 milijuna igrača to i potvrđuje. Kada se igre budu radile za recenzente tanko će svi u industriji kakiti.

    • Yegiman

      @tomica0310, 24.09.2017 - 22:04

      Normalno,i tih “jedan milion” su puno veci znalci o nogometu i samoj igri na terenu , i to je jedino bitno

    • tomica0310

      @baDarmageddoN, 18.09.2017 - 03:31

      Uz to su modeli igraca u fifi toliko lose napravljeni za pojedine igrace da mi se ucini kao da ljudi koji su to radili zaista nikad nisu vidjeli kako ti igraci izgledaju uzivo

  • ElGanchoK1NG

    17.09.2017 - 22:23

    Konachno da i mi makedonci dobijemo tim, prezadovoljan sa novim pes-om, definitivno bolji od fife

    • Whynot?

      @ElGanchoK1NG, 18.09.2017 - 22:00

      A šta kad Fifa jednom ubaci makedonsku ligu? Racunaj da ce za ne znam koliko godina, sve lige Evrope biti u paketu.

  • Anoroz

    17.09.2017 - 22:28

    Mislim da se ova recenzija pretvorila u kritiku. Slažem se s večinom, ali mislim da se trebalo navest i još nekih pozitivnih detalja. Soundtrack je subjektivan dojam, draže mi je 12 oke pjesama nego 50 od kojih je 25 neslušljivo, ali ajd, ja bi ipak dao 80

    • closingtime

      @Anoroz, 17.09.2017 - 23:09

      Problem je u tome što je ovdje 12 pjesama od kojih je 12 neslušljivo.

    • Darcoolio

      @closingtime, 18.09.2017 - 01:44

      Stvar ukusa, ja recimo OST Fife ne bih pustio u životu, ne sviđa mi se već duže vreme.

    • JokeZ

      @Anoroz, 18.09.2017 - 14:04

      bracika upravo si sam sebi opalio šamar, prvo kažeš kako je soundtrack subjektivan dojam, a onda “bolje 12 oke pjesama nego 50 od kojih je 25 ne slušljivo”

  • NorthCorps

    17.09.2017 - 23:07

    Bome nisam ocekiva ovakvu recenziju, al nisi nista krivo reka

    Pes- gameplay, 3D modeli ,
    Fifa sve ostalo,

    nije mi jasno da ne mogu naucit iz gresaka, prezentacija i UI su prelose izvedeni za 2018 godinu. modove necu niti komentirat

  • PppPP

    17.09.2017 - 23:13

    gameplay je dosta dobar, ali ne razumijem kako igrači uvijek uzmu loptu na isti način, nebitno koja je težina, uvijek igrač daje prevelik for kod trčanja i ovaj samo stavi nogu i uvijek ta ista animacija. ipak mi je fifin gameplay draži, a teren isto izgleda puno bolje. a to stvarno puno pomaže u imerziji, kao i komentatori, hud i kvaliteta mreže

  • closingtime

    17.09.2017 - 23:18

    Gameplay savršen kao i prošle godine, licence velik problem ali se lako riješe modovima, nula poboljšanja na master ligi… jedina značajna stvar ove godine za mene je to što je napokon PC verzija ista kao i ona s konzoli, tako da je sad PES na PC-u postao najbolji. Složio bih se s gornjim komentarom da i FIFA i PES objektivno imaju nedostatke (FIFA što se tiče gameplaya, PES što se tiče sadržaja, online…. ma svega ostaloga) i naravno da nijedna nije 100%-tna simulacija, ali što je je, PES je dosta bliže i mislim da tu nema rasprave. 85 od mene zbog gameplaya i poboljšane PC verzije.

  • maremas

    17.09.2017 - 23:22

    Znači fifa će imati ocenu manju od 75 :O

    • Cro-K

      @maremas, 17.09.2017 - 23:39

      Fifa jos nije ni izasla u punoj verziji

    • movie

      @maremas, 18.09.2017 - 19:40

      Na osnovu čega ocijenjuješ igru koja još nije niti izašla? Objektivan si, svaka čast.

  • fanjuve30

    18.09.2017 - 08:03

    Preniska ocjena, gameplay je najbolji do sad od svih igara, i mislim da je to ono sto treba najvise ocijeniti. Kao cijelokupan proizvod slazem se da je prosjek zbog licenci, stadiona, i ostalog sto si naveo, ali kad si na terenu uz patcheve za licence to je stvarno uzivanje u igri. Mogla je makar bit ocjena 85. Dresovi, licence, master liga, myclub sve to pada u vodu ako nije gameplay dobar i ako ne uzivam u igri na terenu.

    • Someone

      @fanjuve30, 18.09.2017 - 12:28

      Igra koja treba patcheve da to izgleda kao kompletan proizvod ne zaslužuje 80+… uvijek ista priča, kad izađe PES evo ekipe koja mantra pa imate patcheve za menije, igrače i stadione, šta fali, bitno da je gameplay super. Ajmo onda sve igre ocjenjivati po samo jednom segmentu, koga briga jel to liči na išta kao cjelina. Iako može biti zabavan, ovo je i dalje poluproizvod zaspao u 2000. i ne zaslužuje tih 60 eura.

    • fanjuve30

      @Someone, 18.09.2017 - 13:46

      Pa de ti napravi igru i prodaj je za 60 eura. Igra kao igra je napravljena da se zabavim igrom što mi ovaj PES pruža. Realnost i stvarnost gledaj na TV-u i na igralištima. A mislim da je i 60 Eura malo za vrijeme koje ljudi izdvoje da naprave igru da bi pojedinci kao ti koji ne znaju nista o programiranju igara komentarisali i davali ocjene igri. Kazem da svaka igra koja pruza zabavu ljudima zasluzuje da se plati jer cejf se placa. A ti ako ti je puno imas pirate skini i igraj.

    • tomica0310

      @Someone, 18.09.2017 - 14:14

      Donekle drzi vodu ta izjava..al ev nakon 15 minuta izgubljenih na patcheve ja imam igru sa licenciranim klubovima i ono najbitnije u segmentu licenci a to je champions league i europe league…dok na fifi cijelo vrijeme ostaju nazivi super super super cup..cup of the cups itd :)

    • tomica0310

      @Someone, 18.09.2017 - 14:16

      Uz to kad vec govoris da je poluproizvod..navedi mi jednu igru u zadnjih 5 godina koja nije bila poluproizvod?

  • Tony Ghost 1811

    18.09.2017 - 08:17

    Minus zato sto nema njemackih klubova? Da je minus zato sto sve lige petice nisu licencirane razumio bih. Ali navest minus samo zbog jedne lige je neshvatljivo.

    • Vexido

      @Tony Ghost 1811, 18.09.2017 - 18:42

      ja bi napisao dva minusa zbog toga …

  • Someone

    18.09.2017 - 10:03

    Upalio demo, malo se zabavio, ok je to osjećaj dok igraš, ali da im dam 60 eura za poluproizvod, how yes no…

    • maremas

      @Someone, 18.09.2017 - 13:50

      Pa daj manje od pola, pošto toliko i košta PC verzija, tačnije 26,5€ na cdkey i to Premium Edition. :)
      P.S.
      Pola cene za “POLUproizvod”, pošteno :)

    • tomica0310

      @Someone, 18.09.2017 - 14:19

      Fifa nema licence za ligu prvaka…najvece, najzabavnije, najimpresivnije natjecanje u nogometu…k tome se nemoze ispravit nikakvim patchevima, dakle poluproizvod je kao i pes…s tim da pes za 15 minuta uz patch postane puni proizvod dok fifa zauvijek ostaje poluproizvod…..izjavit da je pes poluproizvod bi bilo opravdano samo u slicaju da konami nije ostavip mogucnost editiranja zbog neposjedovanja licenci…ovako lupetas bezveze

    • Zoran Žalac

      @tomica0310, 18.09.2017 - 14:41

      Fifa ima Ligu prvaka, samo se ne zove tako. Zapravo – ima sve klubove koji se natječu u tom natjecanju. Za razliku od PES-a koji nema sve klubove, a ima pravi naziv natjecanja i himnu istoga… i to je to. Dakle, ne da ima klubove bez licence, nego nema CL klubova uopće. Okej, teoretski možeš napraviti klub koji fali, ali jedino na način da izbaciš neki postojeći.

    • Darcoolio

      @Zoran Žalac, 18.09.2017 - 15:34

      “Fifa ima Ligu prvaka, samo se ne zove tako.”
      Onda tom logikom PES ima sve te klubove ali se ne zovu tako?

    • Zoran Žalac

      @Darcoolio, 18.09.2017 - 15:47

      … kojom logikom? Nemati nešto uopće i imati nešto ali pod drugim nazivom nisu dvije iste stvari.

    • tomica0310

      @Zoran Žalac, 18.09.2017 - 20:23

      upravu si…ali to nije ista kategorija problema…kad god sam igrao i fifu i pes ili kao menadzer cijele ekipe ili kao jedan igrač, uvijek mi je vrhunac bio dok ogram ligu prvaka…pa mi je to u fifi veci problem nego nepostojanje njemacke lige u pesu…s tim da ima vjerojatno puno ljubitelja njemacke lige koji taj propust konamiju nemogu oprostit…

    • Yegiman

      @tomica0310, 25.09.2017 - 01:29

      Bundesliga za pet minuta sa option fileom a imate i sve klubove za skinuti koji fale za uefa ligu i champions ligu tako da to nije nikakav problem
      I instalirajte si 2048 x2048 dresove jer izgledaju brutalno……e jos da se moze trava editirati na ps4 …moracu je nabaviti i za pc kad pocnu izlaziti pecevi…..ukoro izlaze i data packovi od konamija za sve platforme (tetovaze,face,stadioni,kopacke i slicno)

  • akano10

    18.09.2017 - 10:58

    Zadnji pes kojeg sam igrao je PES2012 iako mi je PES2010 i 2010 pa cak i 2009 bio bolji. Od tada sam na FIFAma i tako ce ostati do daljnjeg. Nevjerovatno da i dan danas imam na PC PES5 kojeg igramo ja i ekipa svaki put kad se sastanemo. E to je po meni pravi PES. Ove god opet prednost dajem FIFI 18, a novom PESu cu se vratiti tek kada osjetim onaj stari smek i sarm soccera.

    • Darcoolio

      @akano10, 18.09.2017 - 11:40

      Šmek soccera i FIFA ne mogu da budu u istoj rečenici.

    • akano10

      @Darcoolio, 18.09.2017 - 13:32

      Pa to sam i naglasio,dok novi PES ne vrati stari smek soccera, ja sam na FIFAma. Nisam nigdje napisao da je FIFA soccer,ali je nuzno bolje zlo po meni od danasnjeg PESa.

  • Robert_zg

    18.09.2017 - 12:12

    nakon kaj sam probao demo, stvarno sam htio kupiti igru po punoj cijeni, no sada kad sam pročitao ovu recenziju mislim da ću pričekati jedan veliki popust prije nego ju kupim (ako)

  • Jasterrr

    18.09.2017 - 12:27

    Slažem se s recenzijom, najbitniji dio je solidan, a to je sam gameplay, ono što se zbiva na terenu. To je pohvalno ali vjerojatno nedovoljno za velik dio ljudi kojima je stalo do prezentacije i raznih modova koji bi trebali pružati zabavu do sljedeće verzije. PES po meni to nema i zato nije vriejdan 60 eurića za koje mogu kupit nekoliko igara koje me zanimaju.

  • maremas

    18.09.2017 - 13:40

    “budimo realni – to ne opravdava iznos od 59,99 eura.”

    Pa digitalnu PC verziju možete naći i za manje od polovine te cene, dok PS4 verziju u Srbiji, Premium Edition 50€ na svakom koraku.

    • I730ITeoI

      @maremas, 19.09.2017 - 17:13

      Ne gledaju cijene na stranicama poput G2A,Instant Gaminga i ostalih, to su siteovi koji prodaju ilegalno nabavljene kljuceve i tamo svaku PC igru mozes kupit za bar 15-ak eura manje od originalne cijene na Steamu ili Originu.

  • mokrEE

    18.09.2017 - 14:00

    nekada je master liga bila alfa i omega serijala a sada se u nju ulaze minimalan trud. steta

  • rasim

    18.09.2017 - 14:04

    po meni 85. Jebiga 75 je premalo bez obzira na sve navedene negativnosti.

  • rasim

    18.09.2017 - 14:13

    ja sam htio igru kupiti ranije pa sam kupio na američkom storeu! jbg zaboravio sam da je PES valjda jedina igra koja je region locked, što znači da sam osuđen igrati sa laggy brazilcima, meksikancima….Već sam namjeravao kupiti EU verziju jer mi ovo ide na k ali sudeći po tome što si napisao Zorane to nema nikakve razlike. I dalje je online zbrejkan? Jer imaš iste probleme kao i ja, a vjerovatno si igrao EU verziju i spajao se na bliže servere nego ja! U demu je i 3vs3 i 1vs1 radilo bez laga! Inače imam super internet, sa ostalim igrama nemam problema!

    • maremas

      @rasim, 18.09.2017 - 14:24

      Jel si sigura da je region lock?
      Beta Online nije bila, jer me je spojilo sa likom iz Brazila i radilo je LAG FREE na obostrano iznenađenje.

    • rasim

      @maremas, 18.09.2017 - 16:59

      Jesam. Jer kad odeš u online lobby imam samo us servere. U 2017 sam imao samo Eu. I onda sam guglao i skužio da je lock. Testirao sam sa frendom, ne možemo se matchat. On kupio u Hr. Sigurno! Beta je bila otvorena i zato u svako vrijeme si mogao naći protivnika 1vs1 i 3vs3.

    • Zoran Žalac

      @rasim, 18.09.2017 - 14:36

      I meni je beta radila bez trzanja, zato me ovo baš neugodno iznenadilo. Nadam se da će sredit stvari, ali opet ostaje ta sporost – samo da uđem u nekakav online mod treba barem pola minute… nevezano za to hoću li tražiti meč ili ne.

  • Whynot?

    18.09.2017 - 16:01

    Ocekivao sam 90-ku nakon uvodnog naslova. Ali, hvala Bogu pa si jako realno opisao i recenzirao, inace bismo te svi roastali u komentarima.

    • Oblakoder

      @Whynot?, 18.09.2017 - 21:07

      Pa ne znam sta je ovde realno? Ovo je najniza ocena za PES18 na celoj kugli zemaljskoj :)

  • soul_eclipse

    18.09.2017 - 16:45

    Nikako PES 2018 ne moze biti bolji od FIFA 18 !!!

    • movie

      @soul_eclipse, 18.09.2017 - 19:47

      Na prvu fifa mi nije legla. No tako je svake godine. Ima puno mana. Nisam nešto oduševljen niti pes demom. Ok je to ali daleko od toga kako neki žele predstaviti ovu igru. Kad se zbroje sve mane i prednosti obje igre, fifa ima fut i to je ono što uvijek prelomi kod 80% igrača. Pa tako i kod mene. Uvijek veseli početak i borba na marketu te slaganje prve momčadi u novoj sezoni.

  • Mojo Risin

    18.09.2017 - 20:48

    Zoki, svaka čast na recenziji, bio je pravi gušt ju pročitati. Napokon da se netko usudio više nazvati stvari pravim imenom i popljuvati Konamijevu besramnost koja se očitava u apsolutnoj indolentnosti njegovih developera i kreiranju sadržaja “van terena” koji je isti, ako ne i gori unazad preko desetljeća. Sve ovo što je nabrojano je uistinu bitno, od komentatora pa do playoffa Lige Prvaka, više mi je pun kufer skrivanja iza “bitno da je gameplay dobar”. Ne, nije samo bitan gameplay, bitne su te sitnice koje igri daju potpuno drugu atmosferu, samim time i želju za igranjem. Meni je to izrazito bilo bitno, ja sam singleplayer igrač, a svatko tko je SP igrač – sadržaj i sitnice su mu bitne.

    Ocjena, nakon 10+ godina ruganja sa svojim igračima, je i više nego realna i krajnje je vrijeme da se podvuče crta i kaže više dosta. Još jednom, kapa dolje.

    • Kr4t0s

      @Mojo Risin, 19.09.2017 - 18:28

      To je kao da kažeš da nije bitno kako auto vozi, već kako izgleda.

    • Mojo Risin

      @Kr4t0s, 20.09.2017 - 00:06

      Jok, stari. Očito nisi shvatio što je pjesnik htio reći. Apsolutno je bitno kako auto vozi, i o tom nitko ne spori, ali ako izgleda k’o ona stvar na sladoledu, nećeš ga uzeti. Jel tako? S druge strane, imaš izgledom jako dobar auto, ali nije baš da je idealan za voziti. Sad, s druge strane imaš auto koji odlično vozi, i vozi tako već godinama. Ali si i ti i hrpa drugih korisnika odavno pričali da mora poboljšati estetiku. No, ekipa je gluha i dalje vam servira auto koji izgleda kao Fiat Multipla. Tko je onda lud na kraju cijele priče? :)

    • Mojo Risin

      @Mojo Risin, 20.09.2017 - 00:08

      Eto kad pišeš reply nakon XY pivi, a nemaš pravo edita… 😀

  • Shadowman

    19.09.2017 - 19:06

    Ljudi Božji pa normalno je da se ne možemo svi složiti oko PES-a i FIFA-e. To je vječna borba kao što je nekada bilo AMD ili Intel, nVidia ili ATI, Real ili Barca, Ronaldo ili Messi itd… :)

    Sve je stvar osobnog ukusa i afirmacije. Netko voli igrati jedan mod, netko drugi, a netko sve pomalo…

    Ako ćemo izražavati osobne stavove, ja onda mogu reći da mi je ovo najbolji PES u zadnjih puuno godina i jako sam sretan što sam ga preorderao (za PC). Naravno, kupit ću ga i za PS4, čisto radi ekipe.

    Isto tako, FIFA-u uopće neću kupovati ove godine, ne zato što je lošija ili štajaznam, nego zato što mi jednostavno ne treba. Ja osobno obožvam BAL na PES-u i to mi je sasvim dovoljno uz baciti pokoju tekmu s ekipom – doma ili online (isti također preferiraju PES).

    U FIFA-i sam igrao jedino FUT, ali mi je sama igra nekako “djetinjasta”, da se nitko ne uvrijedi. Ja sam ipak 40+ i možda malo drugačije doživljavam obje igre. Svi mi stari PC gejmeri smo “odrastali” uz FIFA-u, ali u nekom trenutku je PES jednostavno prevagnuo.

    Naročito je osvježenje vidjeti optimizaciju za PC, jer sam prošle godine prodao preorderanu kopiju čim sam čuo da je port sa starih konzola. Igralo se zato na PS4, ali ipak – PC je PC. :)

    Svi koji zamjeraju PES-u nedostatak licenci mislim da nisu objektivni, jer meni je osobno trebalo 4,67 minuta da ubacim sve klubove, dresove i slične stvari koje nedostaju. Draže mi je da je tako, nego da su spiskali puste novce na licence, nauštrb same igre i igrivosti.

    Opet kažem, ovdje je stvarno stvar OSOBNOG ukusa. Stoga je moja ocjena za ovogodišnji PES 85.

    p.s. ako netko zamjera nedostatku sadržaja na PESU u razl. modovima pa tako i u BAL, neka pogleda NBA2k18, kojeg upravo zbog nabacanog smeća i nepreglednih cut scena neću ni igrati, nego se vraćam na NBA2k17 (koji ih također ima, samo malo manje). Pogledajte negativne komentare na Steamu pa ćete vidjeti da ekipa upravo želi da se IZBACE svi nepotrebni sadržaji i da ih se pusti da igraju košarku.

  • funky0308

    19.09.2017 - 19:18

    Nisam procitao recenziju, procitati cu je ali uspio sam vidjeti prvih par redaka.. ja bi za primjer kopiranja i unaprijedjivanja u nesto bolje radije uzeo Facebook nego Apple. Jobs je bio manijak ali i vizionar i prvi je smislio masu stvari. Ne bih ih bas nazvao plagijatorima. Inace ne podnosim Apple i nemam apsolutno nista njihovo tako da ne branim nikoga ali eto…da malo razbijemo PES vs FIFA rat :)

  • Stefek

    19.09.2017 - 19:38

    Sramotna ocjena…

  • knez79

    21.09.2017 - 08:42

    sve te recenzije i testovi su stvar osobnog misljenja opet nema smisla da pes 2017 bude bolje ocijenjen od ovog sad kad je ocito da je gameplay nikad bolji?
    svi se slazemo da mozemo o pesu i fifi pricati 10 dana ali realno kad je nogomet bio ovako zahtjevan i zanimljiv?bez obzira na licence pikanterije i prikaze u igri ali sam gameplay u pes je stvarno dobar nisam strucnjak za grafiku i te sitnice sve vezane uz testiranja iskreno meni s esamo igra nogomet!! ja imam preko 30 godina i ovo je definitivno najbolje sto se napravilo od nogometa bar sto se tice igrivosti u ostalo ne ulazim jer sam laik i nije mi bitno

  • oly22

    24.09.2017 - 10:23

    Složio bih se sa Zoranom. KONAMI me razočarava iz godine u godinu. Što se tiče gameplaya, tu su daleko bolji od FIFE i tu ništa ne zamjeram. Što se svega ostalog tiče, FIFA ih žestoko pere. Katastrofa je da nema jednog Bayerna ni Njemačke lige. Također komentatori su kritični i iritantni, blokade online mečeva te jedan od najboljih modova Master League treba mnogo više opcija i osvježenja.

  • VEK1NG

    25.09.2017 - 01:27

    PES je PES i tačka!

  • tihomir22

    25.09.2017 - 09:45

    ne slažem se sa recenzijom.kupio sam ps3 verziju po cijeni od 349 kuna i več ju igram i nije ni približno ovako kako je napisano.moja ocijena je 90.i nije legacy edition dakle gameplay i drugo isto kao na svim konzolama.kaj ste trojku bacili u smeče

  • NorthCorps

    27.09.2017 - 11:29

    UPDATE : Njabolji pes dosad ikad, Ocjena 92 od mene, nakon odigranih 10 ak sati, uz mali dodatak ovako visokoj ocjeni.. Reddit Community Mega Pack 2018, skinite ovaj patch koji sadrzi sve, al sve kako bi tribalo izlgedat.

  • zokaa

    02.10.2017 - 11:56

    kako da u master ligi dodam jos jednog igraca da igram 2 igraca protiv kompjuter,nemogu nikako i sve upute koje mi daje igrica neuspjevaju mi!
    ako moze tko odgovoriti bio bi zahvalan!hvala

  • soul_eclipse

    02.10.2017 - 17:26

    Citiram jednog momka sa jednog foruma gdje je sve objasnio sve u nekoliko recenica i zdravo.

    Ukratko, prednost PES-a je gameplay i licenca za LS i LE, ostalo je na strani FIFE, sto po mom misljenju cini FIFU kompletnijom igricom. Ne mogu da kazem da je gameplay FIFE odlican, ali nije toliko los kako ga neki opisuju.
    Za licence klubova i nekako, ali je red da ljudi podignu Master Ligu na visi nivo. Ovo sa stadionima je tek cirkus, odrade 3,4 brutalno, ostalo KONAMI stadioni, i to naravno brzo dosadi. Jedan scoreboard/grafika, osim za LS/LE.
    FIFA je sto moze da se igra bez ikakvog patch-a, dok PES ne moze… ljudi moraju da shvate da nije samo gameplay igrica i to je to
    .

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!