HCL.HR

Recenzija

StarCraft 2: Heart of the Swarm

Danijel Handžek

Stigao nam je drugi dio planirane Starcraft 2 trilogije. U Heart of the Swarmu naglasak je stavljen na rasu Zergova te na Kerrigen koja nam je od prije poznata kao Queen of Blades. Ako pratite StarCraft 2 scenu ili PC gaming općenito, znate da je svaki ljubitelj serijala s nestrpljenjem čekao izlazak ove ekspanzije. Očekivanja su bila velika, a neizvjesnost zbog novih jedinica i drugih novosti u igri još veća. No što smo na kraju dobili i što to sve znači za sami Starcraft 2?

Dobili smo nove map tile setove pa od sada možemo očekivati mape na snijegu, pustinji, džungli, lavi itd. Osim toga, jedna od značajnijih novina koju su fanovi pozdravili jest zajedničko gledanje replayeva, u kojima sada s prijateljima možete analizirati greške i premotavati cijele mečeve. Interesantno je da u replayu možete preuzeti i kontrolu nad vojskom te pokušati promijeniti tijek završene partije (ako mislite da znate u čemu ste pogriješili). Također, HotS donosi i global play, tj. mogućnost odabira servera na način da niste osuđeni igrati isključivo na europskim serverima, nego se možete sukobljavati i s azijskim fanovima StarCrafta.

Naravno, to smo imali još u Broodwaru, ali izgleda kako je Blizzard odlučio davati dio po dio esencijalnih mogućnosti na koje smo svi ranije bili naviknuti. Još jedna jako zgodna stvar je da u igranju protiv računalnog protivnika sada imamo mogućnost odabrati način njegovog igranja: želite li očekivati rush, macro game ili konstantan pritisak od svog neprijatelja? Na vama je da odaberete. Već uvođenjem ove opcije vidi se da je u igru unesen dašak svježine i opcija koje je zajednica igrača zazivala. Među takvima su i opcija kreiranja klanova i pozivanja članova, koja vam automatski dodjeljuje tag, privatni kanal te informacije i vijesti vezane uz tim. Naposljetku, od sada možete igrati nerangirani meč čisto radi vježbe, bez da vam se to odrazi na poziciju na ljestvici.

Kampanja za jednoga igrača sastoji se od dvadesetak misija koje su vrlo interesantne i raznolike. Priča je ispričana obiljem cutscena, odnosno CG animacija koje su vrhunski odrađene, u tipičnoj Blizzardovoj maniri. Budući da je ovo Zergovska kampanja, logično je da pratimo njihov put. U središtu zbivanja su Sarah Kerrigan i Jim Raynor, njihov odnos, pokušaj Sare da ujedini Zergove, preuzme kontrolu nad njima i osveti se Mengsku.


O samoj radnji, tijeku priče i epilogu neću reći ništa više od toga kako vam ne bih pokvario užitak igranja kampanje koja u prosjeku traje negdje oko petnaest sati. Kampanja vas ujedno vodi kroz upoznavanje novih jedinica, mogućnosti koje one imaju, odnosno njihovih prednosti na terenu. Stoga singleplayer kampanja i ovoga puta, osim čisto dobre zabave za jednog igrača, može poslužiti i kao dobra priprema za mečeve u multiplayeru.

StarCraft 2: Heart of the Swarm

Slinavi alieni koje osobno mrzim i rasa koja je Protossima zadavala toliko muke u Wings of Libertyju, u HOTS-u je doživjela nekoliko promjena i dobila nekolicinu novih jedinica. Pa idemo redom.

Swarm Host je zemljana jedinica, slične mehanike kao Broodlord i djeluje malo prejako. Dosta je spor te zahtjeva micro igranje. Ukopava se i može biti bezobrazno ubitačan, a izbacuje Locuste, koje možete i nadograđivati da im povećate životni vijek. Većina Zergova na ladderu forsirala ga je u dosta ranom stadiju partije, a treba spomenuti i da on zahtjeva malo vježbe i dosta proučavanja kako bi ga se uspješno kontriralo.

Viper je leteći spellcaster. Od mogućnosti posjeduje Consume s kojim pretvara 200 lifea u 50 energije; Abduct mu omogućava da dovuče protivničku jedinicu do sebe što se često koristi u ZvP matchupu na Collosusima. Na kraju, tu je i Blinding Cloud, kao što mu ime govori – oblak koji smanjuje doseg štete melee napada. Sve u svemu, po meni vrlo solidna jedinica i svakako korisna onome tko će ju znati pravilno iskoristiti.

Infestori su doživjeli nerf što se tiče Fungala, mislim da će i dalje biti dosta korištena jedinica i bezobrazna protiv Protossa, no vidjet ćemo što će se događati s daljnjim balansom. Hidralisk je također dobio mogućnost nadogradnje brzine te sada to postaje vrlo ubitačna jedinica (što je bila još u Broodwaru).

StarCraft 2: Heart of the Swarm

Rasa Terrana također je doživjela niz promjena i dopuna s kojima sada ima brze tranzicije i odgovor na svaku jedinicu.

Za početak, dobili smo Widow Mine – mine koje pucaju po zemlji, zraku, otkopavaju se i bježe. Riječ je o vrlo interesantnoj jedinici koja se dosta često koristi u TvP-u i pojede vam Probe dok niste ni okom trepnuli. Solidna je za kontroliranje mape, nije spora i prema tome se dosta često i koristi.

Hellbat je jako dobra jedinica koja rješava probleme s Lingama/Zelotima. Mobilna je i može se nadograditi na Hellione koji imaju više HP-a i veći splash damage. Dosta je čest u TvZ-u gdje služi kao dobra kontra Roachevima.

Reaper je pak nerfan tako da je na kraju brži. Ima regeneraciju, i dalje je dobar za harras pa ćemo ga kod svojih protivnika mrziti još više. Terrani ga vole koristiti u TvP-u dok Protoss još nema range jedinica kako bi vam eliminirali Probe. Poboljšanja ga čine interesantnom jedinicom za otvaranje meča.

Medivac je također nerfan da posjeduje nadogradnju brzine i boost, što mu pak omogućuje da brzo dropa i još brže pobjegne. Koristan je to grejd za rasu koja je poznata po svojoj namjeni dropanja. Dakako, Medivac i dalje liječi jedinice, samo što sada ima nadogradnju brzine i tu dolazi do izražaja korist koju donosi. Naravno, Protoss i dalje mora imati Kolose i Storm ako želi dobro kontrirati bio jedinice potpomognute Medivacima.

Naposljetku, Ravenu je promijenjen Seeker Missile pa ova jedinica, koja je bila trn u oku Kolosima, postaje još napetija jer je izravan odgovor na Ultraliske sa svojih 300 dmg-a.

StarCraft 2: Heart of the Swarm

Kod Protossa primjećujemo Oracle kao zračnu jedinicu koja ima Envision te postaje detektor na 60 sekundi, što je solidna stvar kada u blizini nema Obza. Revelation mu omogućava da baci spell na neprijateljsku zgradu kako biste određeno vrijeme imali viziju što protivnik sprema. Pulsar Beam mu omogućuje da vas harasa, obično radilice. Takvo se otvaranje često koristi u PvT-u, pa čak i u PvZ-u jer ubija Queenove i radilice.

Mothership Core je zračna jedinica koju možete brzo dići, a ima malu štetu protiv zemljanih jedinica. Daje Protossu dobru opciju za obranu od ranih rusheva i allinova. Ova jedinica može povući vaše druge jedinice natrag u bazu, što je vrlo korisno u nekim slučajevima.

Photon Overcharge pretvara vaš Nexus u Cannon i brani vas se od Ling rusha, što je opet dobra i korisna stvar jer omogućuje Protossu da lakše brani Roach/Ling allin. U konačnici, Protoss može lakše pristupiti otvaranju samog meča sa Zergom. Dosta često korištena mogućnost je i Time Warp jer omogućava da ispod njega protivničke jedinice budu sporije, što se pokazalo dosta korisno protiv Terrana i mase bio vojske. Zaključno, dobra je to jedinica i po meni najveći dobitak za Protosse jer s njom sada ima mnogo više opcija za kontru.

Tempest je teška zračna jedinica s velikim dometom i dodatnom štetom protiv drugih heavy jedinica. Pruža dobru opcija za borbu s Mechom, iako je po meni malo prejaka, odnosno neizbalansirana. Uglavnom, spor ali ubitačan unit.

Phoenixima je povećan doseg, Carrieri su konačno slični onima u Broodwaru (može se micrati sa njima jer Interceptori napadaju dok su u dometu). DT Shrine je pojeftinio, što će svakako ponukati Protosse da se opredijele na Dark Templar harrasment taktiku.

Ako ste igrali StarCraft 2, bit ćete već upoznati s načinom funkcioniranja HotS-a odmah u startu jer je sama mehanika ostala ista kao i prije. Kontrola vojske, zauzimanje mape i kretanje radilica na minerale jednostavno je i lako kao i uvijek. Dojma sam čak da nas ova silna automatiziranost tjera da budemo lijeni. Ovdje s ponešto manjom spretnošću možete igrati bolje nego prije jer vam više nije potrebna toliko velika brzina. S jedne strane, ovo nije loše jer novim igračima olakšava učenje i razumijevanje igranja, dok nama starijima (koji smo navikli na brzinu potrebnu za multitasking i kontrolu vojske) tjera naviku na sporije i „lijeno“ reagiranje. Blizzard se početnicima potrudio omogućiti lakšu krivulju učenja, što je u jednu ruku pohvalno jer ih neće odbiti od igre već će ih uz nju zadržati duže vremena, a tako i dodatno proširiti zajednicu okupljenu oko igre.


StarCraft je oduvijek bio kompetitivna igra, a HotS ne čini iznimku. Hrvatski je SC2 community dosta jak. Centralni portal sc2croatia.com vrvi od friških vijesti, a trenutno je u organizaciji peta sezona CSL-a (Croatian Starcraft League). SFC tim je ujedinio najveće igrače Balkana te obradovao domaće navijače ulaskom u najjači rang SC2CL-a (njemačka klanska liga) te zauzimanjem top pozicija na ESL-u. S novim jedinicama, način igranja i pojedinih otvaranja mečeva se mijenja. Tako da igranje WOL-a pomaže samo u tom smjeru da razumijete funkcioniranje igre i sam način kontroliranja vojske. Same taktike, harras i ostale stvari bitne za pobjedu će se naravno morati uvježbati na ladderu i gledanjem streamova, odnosno replayeva.

Kako je Heart of the Swarm prije svega nadogradnja već viđenog StarCrafta 2, ne treba tu previše pametovati. Ono što je HotS promijenio – promijenio je na bolje. Starcraft je i dalje igra orijentirana na multiplayer, igra koja ovakvim nadopunama u obliku novih jedinica i strategija produžuje svoj vijek trajanja i konstantno privlači nove igrače. Može se reći da je Blizzard ovom ekspanzijom okrenuo cijelu igru u smjeru kojem su se svi fanovi serijala zapravo i nadali.

Ako mu se baš mora tražiti mana, HotS-u se može zamjeriti trajnost kampanje koja bi mogla biti i malo duža, pogotovo s obzirom na cijenu od (za ekspanziju prilično velikih) 30 eura. Rekao bih stoga da je ekspanzija u ovom trenutku najisplativija isključivo fanovima igre koji se namjeravaju natjecati i svakodnevno zabavljati na Battle.netu, što je uostalom i sam vrh StarCraft 2 iskustva. Ostalim ljubiteljima strateških igara, koji bi ovu ekspanziju odigrali samo zbog priče, vjerojatno će biti pametnije da pričekaju još koju godinu i kompletan paket StarCraft 2 trilogije – nadamo se po cijeni jedne igre.

oglas

Privlači li vas ratoborna rasa Zergova? Željni ste nove doze RTS makljaže u Starcraft univerzumu? Što nam donosi HotS, isplati li ga se kupiti te jesu li nam očekivanja ispunjena – pročitajte u ovoj recenziji.

90 Naša ocjena
  • dobar multiplayer
  • priča i animacije
  • poboljšanja na B.netu i u sučelju
  • kampanja bi mogla biti malo duža
  • cijena

Komentari (84)

  • krolesi

    30.03.2013 - 18:02

    Kak je brzo prošlo 15 godina, imam osječaj ko da je bilo jučer

    • Moke

      @krolesi, 30.03.2013 - 18:38

      imam i ja osjećaj kao da je bilo prije 473040000 sekundi

  • MirkoErvacic

    30.03.2013 - 18:45

    igri sam dao 85 jer je preskupa, iako je odlicna i stvarno ju preporucam svim ljubiteljima sci fi strategija

  • brunojekralj

    30.03.2013 - 19:41

    BLIZZARD uvijek ima slicne igre sve neke moci i tako …..(diablo ,LOL …….)

  • sfc_PsychQ

    30.03.2013 - 19:45

    postoji ona stara: ne mjenjaj nesto sto je uspjesno 😀

  • maxim.x

    30.03.2013 - 19:55

    Odlicna igra, ja sam ovo nabavio prvenstveno zbog SP kampanje odnosno price a multi tu i tamo zaigram kada imam vremena :) I da, odlicno mi je sto su napravili sa Sarah Kerrigan. Sada mi je jos veci badass :)

  • sfc_PsychQ

    30.03.2013 - 19:58

    kontam da ce u legacy of void morat opet raynor cupat neki as iz rukava da je vrati u ljudski oblik, jer sta ce karat onda 😀

  • JaBitiTarzan

    30.03.2013 - 22:13

    Nisam je igrao ali na screenshotima izgleda dosadno pa sam dao ocjenu 10. A vjerujem da nije zaslužila ni toliko.

  • JaBitiTarzan

    30.03.2013 - 22:27

    Jeste vi smiješni. Kako se tako zaljubite u smeće. Nikako mi nije jasno.

  • xPh4rIm

    31.03.2013 - 00:05

    Na osnovi screenshota se daju ocjene i tako, epic trolls ftw, just one more ussual day in da office,a. Ne volim osobno blizzard nikako, pohlepna govna, ali mora se priznat da je SC II bogovska igra, jedna mi od najdrazih, sve preporuke da se proba tko jos nije.

  • mokrEE

    31.03.2013 - 00:46

    covijek ako je clan foruma ima pravo dati ocjenu na igru neovisno da li ju je odigrao ili nije. meni je to brisanje ocjena bas seljacki proser 100 na sat. sta vas briga da li je odigrao ili nije ili je pogledao par sc-otova ili gameplay na yt-u. to je njegova ocjena jer smatra da igru nije vrijedno odigrati i kraj price. iskreno, ne slazem se sa njegovom metodom ocjenjivanja materijala koji nisi odigrao i osobno nikada nisam ocjenio naslov koji nisam zaigrao, ali njegovo pravo je da kao punopravni clan hcl portala (nakon obavljene registracije) svakoj recenziranoj igri dodijeli ocjenu. da sada nije bio lajav i dao ocjenu bez obrazlozenja odjednom se ta ocjena ne bi brisala? nemojte biti licemjerni i neposteni, momak ima pravo davanja ocjene i on je dao. pogledajte metacritic, netko ce za istu igru dati 10 a netko 1, pa sto? prosjek ocjena je taj koji definira ukupno misljenje clanova portala. kakav god on bio, mlad, star, iskusan, neiskusan, pametan, tupav…to je na kraju njegova ocjena na koju ON IMA PRAVO. prestanite komentirati tudje ocjene. kako ide ona pjesma ''sto to ima u ljudima tuzno da ulaze u tudje zivote…'' . sta vas briga u kojim okolnostima je njegova ocjena proizasla? tko vam daje za pravo da se uopce mjesate u njegov zivot?

    • Me666

      @mokrEE, 31.03.2013 - 00:48

      Čovjek je dao igri ocjenu 10 na osnovu screenshota iz nađe galerije. To je definicija trollanja i takve ćemo postupke uvijek i rado sankcionirati.

    • armin221186

      @mokrEE, 31.03.2013 - 07:45

      stvarno ocjena se ne smije maknut,ima ljudi koji daju 90+ a sigurno nisu igrali jer tesko je danas igrati Starcraft jer je skup ko' djavo,ako ces izbrisat od ovo Tarzana onda moras obrisat i od vecine jer ni oni nisu igrali igru!!!

  • mokrEE

    31.03.2013 - 00:56

    evo, radi njega ja sada dajem igri ocjenu 1, a MOZDA je nisam odigrao, a mozda mi je igra sam vrh i odigrao sam prethodnika i cak sam bio u uzem krugu igraca za otici na lan ? zasto ti 'troll' nije onaj koji igri daje 97% a isto tako je nije odigrao ali je PLANIRA skinuti sa piratebay-a? po kojoj definiciji on nije troll a ovaj momak je? zato sto se njegova ocjena podudara sa misljenjem recenzenata o misljenje ovog momka odskace? nerealan si i samodopadan. izbijte si to iz glave. ako si mu dao mogucnost da sudjeluje u ocjenjivanju igre nakon same registracije onda to muski podnesi.

    • Me666

      @mokrEE, 31.03.2013 - 01:02

      Ocjena mu nije maknuta jer je to njegovo pravo. Ono radi čega je upozoren je ono što je Ementaler naveo u svom postu gore: "U svakom slučaju je sada dobio opomenu zbog trollanja, odnosno poticanja na svađu." I tebe također pozivam da prestaneš sa negativnim tonom i branjenjem opravdano upozorenih članova jer i to što ti radiš je poticanje na svađu, trollanje i flame.

    • Ementaler

      @mokrEE, 31.03.2013 - 08:30

      Sad si ti dobio opomenu, ne zbog možebitne ocjene nego zbog ovog, prošlog pa čak i nekoliko prijašnjih komentara kojima si podjednako loše utjecao na komentare članka na koji si ih ostavio. Sve se jednostavno skupilo. Imam neki osjećaj da ti kao čovjek imaš potrebu započinjati nekakve užarene rasprave koje nemaju smisla i koje ometaju normalno komentiranje vijesti i eto – zato dobivaš opomenu. Ne jer si to napravio sada ili jer si to napravio jedanput, nego zato jer si to napravio nekoliko puta. U svakom slučaju, nemoj to raditi više, postoje pravila ovdje, prouči ih. I osim toga, nemoj o takvim stvarima pisati u komentarima članaka na portalu, nego na forumu gdje imamo podforum za stvari vezane uz sam HCL. Ovdje, pričamo o StarCraftu 2. I shvati više da ti nitko ovdje nije neprijatelj i da mi nismo neka luda diktatura gdje se ti moraš borit protiv vlasti za svoja demokratska prava. Imaš mnogo slobode ovdje, samo je tvoja dužnost upoznati se pravilima zajednice i upoznati se s funkcioniranjem portala i foruma da znaš gdje se priča o određenim stvarima. Ponavljam, ovdje pričamo o StarCraftu 2, ne o našim pravilima.

    • mokrEE

      @mokrEE, 31.03.2013 - 11:55

      "Sad si ti dobio opomenu, ne zbog možebitne ocjene nego zbog ovog, prošlog pa čak i nekoliko prijašnjih komentara kojima si podjednako loše utjecao na komentare članka na koji si ih ostavio."(c) Ementaler . jednom rjecju – zlopamtilo(mada nemam pojma o kojim tocno komentarima pricas – uglavnom komentiram vase recenzije i igru koju sam odigrao-sto bi i trebala biti poanta portala,ne?)

    • Ementaler

      @mokrEE, 31.03.2013 - 12:12

      Kažeš, komentirao si samu igru negdje? Ja ne vidim ni jedan tvoj komentar o SC2 ovdje :) Ajde se smiri malo s ovakvim blesavim, provokatorskim komentarima; opomena ti ističe tek za mjesec dana od danas, a ako dobiješ još jednu unutar tog vremena ide ti i permanentni ban.

  • mokrEE

    31.03.2013 - 01:08

    ovo nije prvi x da nekome prijetite brisanjem ocjene i to je cista manipulacija 'vasega misljenja' tj. guranja vase ocjene u prvi plan . momak niti u jednom trenutku (barem ne u prvom postu radi kojega je prozvan) nije poticao na svadju, niti je trollao i flame-ao. jednostavno je najiskrenije 'ispalio' sto misli na temelju screenshota (sto je isto u redu. netko odgleda 2min gameplay na yt-u pa se i dalje drzi mjerodavnim) i SUBJEKTIVNO je ocjenio materijal. da je nekim slucajem cutio i jednostavno dao ocjenu, bi li mu netko onda sudio?

  • Urt_Peasant

    31.03.2013 - 02:53

    "Reaper je pak nerfan tako da je na kraju brži",
    "Medivac je također nerfan da posjeduje nadogradnju brzine i boost, što mu pak omogućuje da brzo dropa i još brže pobjegne".
    jel brzina mana da se to smatra nerfom?
    Nisam igrao SC2 pa neznam

    • sfc_PsychQ

      @Urt_Peasant, 31.03.2013 - 06:47

      Svaka promjena u igri koja je napravljena kako bi se postigao balans smatra se nerf-om (ako je u standardnoj verziji bilo drugacije), nerf je napravio da metchupi izmedu rasa budu ravnopravni i da nijedna rasa ne kuka da je slabija, nego da ima mogucnost napraviti dobru kombinaciju vojske za obranu/napad. Uglavnom blizzard radi nerfove jedinica na prijedlog profesionalnih igrača koji vide u samoj igri što je potrebno rješiti kako bi sve bilo ravnopravno

    • sfc_PsychQ

      @Urt_Peasant, 31.03.2013 - 08:40

      btw damage mu je smanjen pa je na kraju neki kompromis tu stavljen, mobilniji unit ali neznatno smanjenog damagea.

  • B00rek

    31.03.2013 - 11:12

    Nikada mi nije bilo jasno niti će mi biti zašto je Starcraft ovako razvikan. O da, napravio ga je Blizzard, sigurno je dobro… Ne zaslužuje toliku hvalu. Da, priča je odlična, grafika također i sve je to ok ali ovo jednostavno nije strategija, barem ne u onom smislu po kojem ih ja shvaćam. Igra je čisto štancanje jedinica. Neš ti strategije. Gdje je taktika, razmišljanje i tome slično? Igre koje zbilja zaslužuju naziv strategije, da navedene samo par, su Warhammer 40k, Company of Heroes, serijal Total War, XCom… A ne Starcraft 2. Može biti igra lijepa koliko hoće ali gameplay je, kad usporedimo sa navedenim primjerima izuzev XComa koji je drugačiji po gameplay-u, okrljašten. Izuzetno. Vama kojima ovo paše svaka čast, uživajte u igri. Ne zaslužuje 90, prije 60. To je moje mišljenje pa vi recite što želite, svejedno.

    • Ja Sam

      @B00rek, 31.03.2013 - 11:30

      ti očito nisi igrao starcraft.

    • sfc_PsychQ

      @B00rek, 31.03.2013 - 11:43

      da svakako i po meni je starcraft igra za ove gore koje si nabrojao. ako negdje ima taktike onda je ima u starcraftu sta ti vrijedi ako imas 20 zelota a ja ti dodem voidima a ti nemozes pucat po zraku ja mogu po groundu? toga nema u total waru x comu, jer da ima te igre bi imale jaci multipley community a ja nisam nikog cuo da to igra online, iako su i te igre respektabilne ali daleko od crafta

    • Me666

      @B00rek, 31.03.2013 - 11:47

      Igraju ljudi Total War MP… tomu u prilog ide i činjenica da TCA sad radi MP only igru samo za fanove tog segmenta Total Wara. A osim toga, točno znam da je Rome: Total War community itekako aktivan na polju online bitki 😉

    • sfc_PsychQ

      @B00rek, 31.03.2013 - 12:02

      nisam cuo nazalost :D, btw jer ima pro ligu i timove? 😀

    • Me666

      @B00rek, 31.03.2013 - 12:45

      To vjerojatno ne, ali s Total War: Arenom ni to nije isključeno. Sigurno je da je SC popularniji (Nacionalni sport J.Koreje ;D), ali ne smije se zanemariti ni popularnost ostalih strategija, Total Wara u prvom redu

    • Totoro

      @B00rek, 31.03.2013 - 13:51

      Starcraft nema taktiku i strateigju. Stari moj starcraft nakon 12 godina je imo svoju proligu i otkrivali su se novi buildovi i strategije tako da molim te nemoj pricati stvari o kojima nemas pojma. Ti su mi najaci klinci koji nemaju pojma o cemu pricaju, pogledaju neki gameplay video , vide da je oldschool da nema neka hardkor sranja tipa TW CoH i da nije razvijen. Ljepota starcrafta se ne vidi na prvi pogled, stvar je u tome da svaki tvoj potez, svaka tvoja odluka odlucuje o krajnejm ishodu neke bitke i to je toliko predivno da se nemre opisati. Inace sam fan TW serijala no u dubini igre nije ni do koljena starcraftu. Kada neka od tih igara bude imala svoju proscenu onda mi se javi. Dotada uživaj u stvarima koje tvoje "predobre strategije" nikada nece imati : http://www.youtube.com/watch?v=0aw-42JO3qk
      http://www.youtube.com/watch?v=IMz7yu5O4cc

    • Totoro

      @B00rek, 31.03.2013 - 13:56

      Također nebih rekao da je hots skup, Starcraft 2 sam kupio i od tada samo igram starcraft jer je multiplayer tolko jebački ako se da malo truda u njega i nijedan se nemože usporediti sa njime. Zato mali šuti i ne govori o gameplayu igara koje nisu ni di koljena u starcraftu, pogotovo u Warhammer 40k gdje bi te strgao ko majmuna da nebi znao di si.

    • sfc_PsychQ

      @B00rek, 31.03.2013 - 17:34

      gg totoro :)

    • Totoro

      @B00rek, 31.03.2013 - 17:37

      gg wp :)

    • B00rek

      @B00rek, 31.03.2013 - 18:01

      Jel ti izbila koja dlaka na prsima dok si ovo pisao? Bahati se ti i reci što te volja frende, kao što rekoh, svejedno mi je. Ja ostajem pri svojem a o originalnom Starcraftu nisam pričao, makar vidim od kuda ti krivi zaključak. I što god bilo tko rekao ne, Starcraft nema bolje razvijene taktičke elemente od CoH-a. A što se tiče Warhammera, od tog serijala su uzeli likove. Space Marines & Tyranidi, itko?

    • sfc_PsychQ

      @B00rek, 31.03.2013 - 18:18

      u scu nema ni space marines ni tyranida, gledao sam tu pricu da se ukralo od warhammera, al sc je uvijek bio popularniji od wh-a, coh se takticki nemoze mjeriti sa sc-om, jer sc je vrh micro/macro gaminga

      pogledaj video samo: http://www.youtube.com/watch?v=Bbr0FVqO9gw

      ovoga nema ni u jednoj igri, ovo se zove micro, ili super konrola jedinica kad mu sa slabijim jedinicama i manjom kolicinom ubije jace. toga u coh-u i wh-u nikad nece bit, a to je samo pocetak :)

    • Totoro

      @B00rek, 31.03.2013 - 21:08

      Kako ti molim te znas da CoH ima bolje taktičke elemente, a nisi nikada očito igrao sc više od 20 minuta niti proveo sekunde u multiplayeru. Kao što rekoh u cohu sve imaš na papiru, u starcraftu. To sto je CoH realniji i izgleda da ima neke takticke stvari tipa mortar, buldozer, sherman flametrowera (koji je prelose i nerealno izrađen u igri) ne znaci da ima vece takticke mogucnosti od starcrafta. U Sc-u tako male stvari određuju taktiku i buducnost meča, toliko imas stvari za raditi, ne smijes predahnuti ni jedne sekunde .
      http://www.youtube.com/watch?v=p08QFrGa8Jo evo ti primjera koliko čovjek mora biti skoncentrairan u sc-u, dok u coh-u je to smijurija. Imam više iskustva u RTS-u od tebe, i odigro sam više multiplayera od tebe us vakoj igri koju si napomenuo tako da znam o cemu pricam.

    • snowblind

      @B00rek, 31.03.2013 - 23:33

      Jesi ti još jedan internet ratnik koji mora braniti čast Starcrafta? Da si igrao CoH mp protiv igrača koji znaju što rade ne bi pisao ovakve gluposti, a da ne pričam o vašim argumentima. Nakon vaših komentara nemam ni želju započeti nekakvu raspravu jer jedino što znate je ****** na azijce s jubito klipovima koje vi naravno ni ne možete kopirati, zatim spominjanje liga i naravno micro/macro. Još samo nedostaje da se uživite kako se pro uber ubaci pridjev igrači.

    • Totoro

      @B00rek, 01.04.2013 - 00:27

      frajeru igrao sam coh i ne kazem da nema micro zahtjevnosti, da si mačp bpčje citao uocio bi da smo poceli ovu raspravu zvog jednog klinca koji daje losu ocjenu a nije niti igrao igru i govori o stvarima o kojima nema pojma i onda daje za primjer igre koje imaju slabije izrazene karakteristike koje on sam napominje, u ovom slucaju nedostak taktickog i strategijskog nadmudrivanja protivnika, a starcraft je igra koja se vrti samo oko toga…

    • Totoro

      @B00rek, 01.04.2013 - 00:28

      sada se vratim svojoj super igrici poput LoL-a ili black opsa jer si jos jedan balavac koji nezna sta prica

    • B00rek

      @B00rek, 01.04.2013 - 09:33

      Ocjenu dao nisam nego sam rekao po mom mišljenju koliko zaslužuje. Da, igrao sam Starcraft 2. Ne, ne sviđa mi se igra. Mislim da bi se trebao smiriti malo sa svojim ispadima jer ispadaš primitivac. Rekao sam još u svom prvom komentaru da onaj tko voli nek izvoli. Dobro, voliš SC, bravo. Ali malo smiri te fanboy ispade. A što se tiče CoH-a vjeruj mi kad ti kažem da nema ni pet minuta odmora dok traje igra.

    • B00rek

      @B00rek, 01.04.2013 - 12:06

      Također, koliko ozbiljno možeš shvatiti osobu kojoj su LoL i Black Ops "super igrice". Igrice su definitivno, ali igre ne. Ali eto, ti imaš svoje mišljenje, ja svoje i nećemo ih promijeniti jer netko misli drugačije. Toliko od mene.

    • brunojekralj

      @B00rek, 01.04.2013 - 12:29

      boorek ti si malo glup il sta????

    • Ementaler

      @B00rek, 01.04.2013 - 12:32

      Bruno dobio si opomenu sad zbog ovog komentara, a i nekih prošlih koji su bili podjednako pametni. B00rek molim te ne odgovaraj na provokaciju da se ne uništavaju normalni komentari dalje. Nemojte se vrijeđat ovdje ljudi, raspravljanje je u redu – ali od uvreda i ništavnih komentara generalno se probajte suzdržati.

    • Totoro

      @B00rek, 01.04.2013 - 14:15

      boorek lol i black ops nisu nikakve, zato i rekoh da odes igrat jer su u tvojem djecackom stilu

  • toljaga

    31.03.2013 - 11:16

    Dobra igra. Ipak zaslužuje dosta slabiju ocjenu od vaše zbog nedostatka LANa.

  • ZgodanElegantanŠarmantan

    31.03.2013 - 15:26

    Igra je vrh. Onaj ko kaže da je dosadna, neizazovna, glupa nema pojma što valja. Je da je skupa, al opet se isplati dat svaku lipu za nastavak.
    Čekat ćemo Company of Heroes 2 pa ćemo viditi što će biti bolje na netu.

  • Budoka

    31.03.2013 - 19:07

    Vidio sam da je netko napisao da je cijena 30 eura ali na battlenetu je 40 što mi je malo preskupo za ekspanziju pa molim neka mi netko kaže gdje ima za manje? Btw kolko je u algoritmu?

  • Zael

    01.04.2013 - 01:36

    standardno dobar starcraft. a neki korisnici bi mogli naučiti razliku između "base-building" strategije i "obične taktike", micro-macro itd. pa će prestat miješat total war sa starcraftom i sve to skupa sa CoH-om itd itd

    • sfc_PsychQ

      @Zael, 01.04.2013 - 07:46

      konacno jedan pravi komentar, svaka cast

    • xPh4rIm

      @Zael, 01.04.2013 - 19:51

      +5. Spominje se cak I LoL I Black Ops. Svatko ima svoje misljenje, ali nekad stvarno bolje zadrzat za sebe nego se brukat …

    • Totoro

      @Zael, 01.04.2013 - 20:37

      omg spomenuo sam lol i black ops zato sto je ocito kakve ga igre privlace, one koje na prvi pogled izgledaju prejebeno,,..

  • maxim.x

    01.04.2013 - 20:12

    Barem sam za ovo bio uvjeren da nece biti ljudi koji ce pljuvati po igri jer ako volis strategije ovo je za tebe, ali uvijek se nadu ljudi koji moraju provocirati. I to ne mislim da provociraju jer im se ne svida igra, svatko ima svoje misljenje i to postujem ali namjerno izazivaju burne reakcije i svade, to mi nikako nije jasno. Drago mi je da ste poceli biti malo ostriji i dijeliti opomene takvim ljudima :)

  • skeleton-47

    01.04.2013 - 20:47

    Kao sto sam i rekao ,ovo je prva igra koju sam ,kupio sc2 wol kao i hots ,igra je za 10!!!!!!

  • Apocalypse4987

    01.04.2013 - 20:48

    Čekam frenkibosa da udre komentar, možda bude jedini komentar koji zaista ima veze sa ovom igrom

  • rjanko

    04.04.2013 - 09:46

    e pitanje jel ovo stand alone igra ili moram imati prvi dio???

  • sfc_PsychQ

    @Rippaa, 05.04.2013 - 10:57

    moras imat i wol

  • JohnDoe

    @Avenger, 30.03.2013 - 22:42

    Ne nego si ti smiješan što ovo nazivaš smećem. Još više si smiješan jer si rekao da nisi niti zaigrao a tu daješ ovakve hrabre izjave.

  • maxim.x

    @Avenger, 30.03.2013 - 22:44

    Ovdje jedino ti ispadas smijesan sa ovakvim glupostima. Ali dobro, vec smo navikli od tebe.

  • brunojekralj

    @Avenger, 31.03.2013 - 16:02

    istina

  • skeleton-47

    @Avenger, 05.04.2013 - 00:24

    Eh ,budala i kamenja ,nikada nece da nestane!!!!!!!

  • maxim.x

    @closingtime, 30.03.2013 - 20:14

    Ovako se moze "igrati" i sa njenim ticalima :) hahaha

  • sfc_PsychQ

    @closingtime, 30.03.2013 - 20:29

    al napravili su je stvarno jebozovnom 😀

  • maxim.x

    @closingtime, 01.04.2013 - 20:08

    Agreed :)

  • Ja Sam

    @BoneDigger, 30.03.2013 - 21:29

    na kojim si ti drogama?

  • brunojekralj

    @BoneDigger, 31.03.2013 - 15:58

    na kokainu ti??

  • Faca s placa

    @BoneDigger, 01.04.2013 - 19:53

    LoL Blizzardov? Kaj pričaš ti?

  • xPh4rIm

    @BoneDigger, 01.04.2013 - 19:56

    Truly EPICNES . gg

  • JohnDoe

    @Ekstrim77, 30.03.2013 - 22:18

    Ja se nadam da su administratori obrisali ocjenu ovog trolčine koji ide ocjenjivati igru koju nije niti odigrao.

  • Ja Sam

    @Ekstrim77, 30.03.2013 - 22:18

    Ementaler, briši ocjenu, a mogao bi i njega usput obrisat sa hcl-a

  • Ementaler

    @Ekstrim77, 30.03.2013 - 23:46

    U svakom slučaju je sada dobio opomenu zbog trollanja, odnosno poticanja na svađu. Tarzane, ako dobiješ još jednu opomenu unutar narednih mjesec dana, onda ti ide ban. Permanentni. Čisto da pojasnim jer vjerojatno ne čitaš pravila.

  • JaBitiTarzan

    @Ekstrim77, 31.03.2013 - 05:43

    Ma da ti budem najiskreniji nije neki problem napraviti novi nalog pa ponovo trolovati. Znači pravila me ni najmanje ne interesuju pošto očito nikoga ne interesuju (SVI troluju, vrijeđaju, a da ne komentiram psovanje majke na pvt i pri tom ne dobije ni upozorenje). A ja čim kažem svoje mišljenje o nečemu ide opomena za trolovanje i poticanje na svađu.

  • brunojekralj

    @Ekstrim77, 31.03.2013 - 16:02

    ti si dao 10 a sam si pogledo slike ahahhahahah pravo si dobar

  • Janadri

    @Ekstrim77, 31.03.2013 - 20:37

    Some people just want to watch the world burn

  • JohnDoe

    @delight353, 31.03.2013 - 01:30

    Očigledno je da uopće nisi pručio pravila portala jer nebi ovakve gluposti uopće pisao, pa evo ti copy/paste:" U recenzijama i najavama postoji sistem ocjenjivanja od 1-100 gdje možete dati i svoju ocjenu o recenziranoj/najavljenoj igri. Tamo je zabranjeno namjerno davati ekstremno niske ocjene (ocjene ispod 20 smatraju se ekstremno niskima) bez valjanog obrazloženja u komentarima, a ukoliko uočimo da neki korisnik učestalo namjerno daje loše ocjene kako bi smanjio prosjek ocjena, biti će kažnjen banom sa foruma, odnosno portala." Znači sve ovo što si ti pisao pada u vodu i apsolutno nisi u pravu i sada bi i ti također trebao dobiti opomenu. Doviđenja.

  • JaBitiTarzan

    @delight353, 31.03.2013 - 05:55

    "a ukoliko uočimo da neki korisnik učestalo namjerno daje loše ocjene kako bi smanjio prosjek ocjena, biti će kažnjen banom sa foruma, odnosno portala" Ovo mi je prvi put u životu da sam dao tako nisku ocjenu. Jednostavno rečeno, SCII je copy – paste originalnog SC, samo sa boljom grafikom. Da su igru nazvali SC HD remake i prodavali je za 15-20$ riječi ne bih rekao. Ovako moram nagrađivati nečiju pohlepu. Sad će me istrolovati ljudi s kojima sam polemisao što je Tomb Raider izmjenjen a ovdje nema promjena. Jednostavno pravilo je da su promjene poželjne ako će to doprinijeti napretku igre, ako ubacimo promjene u igru i na taj način pojednostavljujemo gameplay to su nepoželjne promjene i bolje bi bilo da ih nema.

  • sfc_PsychQ

    @delight353, 31.03.2013 - 06:44

    S obzirom da igram sc od 98-me godine nebih se slozio sa tobom, a mislim da sam i vise nego kompetentan da to kazem. Sc2 je drugacija igra od broodwara i to mnogo. Naoko sistem igranja je isti, ali jedinice, taktike totalno drugacije. Igra je laksa i automatiziranija, za bw si morao biti puno brzi. No svako ima pravo na misljenje, bezveze da se svada ovdje oko gluposti.

  • JohnDoe

    @delight353, 31.03.2013 - 08:42

    "Tamo je zabranjeno namjerno davati ekstremno niske ocjene (ocjene ispod 20 smatraju se ekstremno niskima) bez valjanog obrazloženja u komentarima" -a tvoje obrazloženje:"nisam ju igrao ali na screenshotima izgleda dosadno" nije valjano. Eto vidiš kako biraš samo ono što tebi odgovara a ostatak si ignorirao. Neću se više raspravljati s tobom, ne zato što imaš loše mišljenje o igri (koja je odlična) nego zato što po tvome načinu komentiranja vidim da namjerno izazivaš neke negativne reakcije.

  • brunojekralj

    @delight353, 31.03.2013 - 16:11

    mokreEE ima on pravo reci misljenje o slikama ali on nemoze dati ocijenu na temelju 3-4 slike,usput bolje se odjavi sa portala i zaboravi sifru jer si troOoOOol isto ko i tarzan.!!

  • BsTyLer

    @delight353, 31.03.2013 - 18:34

    najbolje bi ti bilo da izbjegavaš teme o RTSi MMO igrama ima osjećaj da ih nevoliš kao ni ja,samo navaljuješ bijes na sebe od fanova toga žanra…

  • xPh4rIm

    @delight353, 31.03.2013 - 18:40

    Ne volis ni COD kolko sam skontao pa se svaki put nadjes medju prvima da komentiras tj. "pljujes" TJ> potices na svadju > daljnju raspravu.
    @ mokreEE … sam je rekao da igru nije igrao uopce *(JaBitiTarzan), a daje retardiranu ocjenu i pljuje bezveze, a kolko vidim ti si jos "mocniji" kad ga branis . ROFL

  • BsTyLer

    @delight353, 31.03.2013 - 19:25

    zadnji izbačeni naslovi COD-a su smeće bar meni e sad ja izbjegavam koliko mogu ali nekad vidim glupost pa normalno da ču reč je glupost/smeče je ,ja sam veliki fan coda to jest bio i trča u igraone(normalno picava sa satova) tad zbog dvice i trojke,tako da ja šta se te teme tiče imam šta reč ali izbjegavam!

  • JohnDoe

    @darijoman, 30.03.2013 - 20:22

    Također, najviše me u svemu tome svemu zanima priča koja je super 😀

  • JohnDoe

    @darijoman, 30.03.2013 - 20:23

    Bez jednoga "svemu" xD

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!