HCL.HR

eFootball 2022 (1.0) – pesi laju, karavane prolaze

Dominik Vadas 29.04.2022.   •   28 komentara


eFootball u verziji 1.0 donio je brojna poboljšanja i novi mod igranja. Je li to dovoljno da Konami oživi svoj posrnuli nogometni serijal ili je utakmica već izgubljena?

eFootball, serijal obožavateljima poznatiji kao PES, svojim je pojavljivanjem prošle jeseni izazvao  veliku  pozornost u svijetu virtualnog nogometa. Nažalost, eFootball je u centar pažnje došao zbog neizbalansiranog gameplayja, loše optimizacije, nepostojećeg sadržaja i užasavajućih animacija igrača na terenu.

Pogrešaka je bilo toliko da je eFotball postao najgore ocijenjen naslov u povijesti Steama. Ostatak priče svima je poznat; Konami je fanove neprestano uvjeravao kako im je žao što je do toga došlo, a najavljen je i skorašnji dolazak brojnih zakrpa koje će eFootball približiti idealnom nogometnom iskustvu. Prvu veću, verzije 1.0, dočekali smo nedavno. I premda se mora priznati kako je verzija 1.0 dostavila značajna poboljšanja i napretke, s druge je strane pokazala koliko je toga zapravo “trulo u državi Danskoj” – iako eFootball još nema ni Danske ni drugih reprezentacija.

“Kamena s ramena”

Na širokom spisku stvari koje su zahtijevale korekciju istaknuto mjesto pripalo je neshvatljivo loše odrađenoj igri na terenu. Igrači su prolazili jedni kroz druge, očiti prekršaji se nisu kažnjavali, sudci su plutali po terenu, lopta se kretala neprirodno sporo, a znalo se dogoditi i da misteriozno nestane s igrališta… Gotovo je nemoguće nabrojati sve boljke Konamijevog čeda prilikom službenog izlaska, pa o njima nećemo duljiti. Ukoliko vas zanima skandalozno prvotno stanje eFootballa, detalje možete pogledati ovdje.

Promjene u mehanikama igre igrači će osjetiti već pri prvom dodiru s loptom. Sa zadovoljstvom mogu potvrditi kako lopte više nisu medicinke od nekoliko kilograma koje se tromo kotrljaju po travnjaku. Izuzev promjene u težini, Konami je doradio i fiziku lopte, stoga se kožnati mjehur sada ponaša mnogo sličnije onome koji se u stvarnosti kotrlja po travnjacima. Osim same lopte popravljen je i broj grešaka koje vaši nogometaši čine prilikom dodavanja. Uspješnost dodavanja sada još više ovisi o atributima vašeg igrača, ali i o položaju njegovog tijela te o kontaktu sa slabijom ili dominantnom nogom.

Dodavanje je doživjelo još jednu promjenu uvođenjem takozvanih stunning mehanika. Stunning Pass ostvaruje se pritiskom R2 tipke na kontroleru, a vaši će igrači prilikom uspješne komande izvoditi nešto brža i preciznija dodavanja.

Ovdje dolazimo do problema koji je misao vodilja osvrta na trenutačno stanje nekadašnjeg PES-a: svaki poboljšani segment samo dodatno ocrtava nedovršenost nekog drugog, zbog čega na kraju dana igrač, umjesto zadovoljstva i zabave, osjeća ogorčenost i iznerviranost.

JOGA BONITO?

Bolji sustav dodavanja koji vam omogućuje brži i atraktivniji put do gola neprestano se sukobljava s umjetnom inteligencijom nogometaša, koji i dalje djeluju presporo za iole brži nogomet. Vaši nogometaši nerijetko će biti izvan zadanih pozicija, a kako je još uvijek prisutan lag kod preuzimanja kontrole nad sljedećim igračem, lopta nakon dolaska u vaš posjed prečesto završava izvan granica igrališta.

Kretanje vaših sportaša još uvijek djeluje bolno neoptimizirano. Ako se konkurenciji prigovara prevelika brzina i okretnost zbog koje imamo dojam da nogometaši igraju na ledu, kritika kod eFootballa odlazi u sasvim drugu krajnost – ovdje kao da kontrolirate tenkove!

Istina, u igri su nam na raspolaganju mnoge pasivne varke tijelom i Konami je ponosan na činjenicu što vam pruža mogućnost da s kvalitetnijim nogoturašima napravite čitav niz malih dodira s loptom koji će slomiti vašeg suparnika. U sklopu toga u igru je dodana i Sharp Touch naredba koja vam omogućuje dodatnu kontrolu i brzinu izvođenja finti. Sve je to divno i krasno u teoriji, no u praksi vam to izgleda tako da Neymar nakon svakog prolaska igrača pada u lagani trans prilikom kojeg zaboravi dalje upravljati loptom, pa cijela poanta driblanja pomalo gubi smisao.

Zbog neresponzivnih kontrola izbjegavat ćete bilo kakav kompliciraniji pokret, pa se pripremite na puno utakmica u kojima će se golovi zabijati bezbrojnim dodavanjima ili pretrčavanjem iz brzog napada.

U visine, na tribine

Stunning Shot je dobrodošla mehanika koja će vam pomoći u postizanju zgoditaka. Pravilnim pritiskom tipke vaš će igrač loptu udariti brže i jače, a što je još važnije- preciznije. Naime, Konami je odlučio smanjiti preciznost vaših udaraca kako bi što vjernije prenio događanja na pravim terenima. Takav pristup dvosjekli je mač. S jedne strane, osvježavajuće je igrati utakmicu kada znate da vaši nogometaši, baš poput onih pravih, mogu zahvatiti loptu na krivi način i upropastiti priliku koju inače ne propuštaju. S druge strane, ovo šteti kompetitivnom načinu igranja, a nerijetko rezultira u frustraciji kada vidite kako je Vlahović loptu, umjesto u rašlje, lansirao u treći red tribina.

Shoulder Charge nova je mehanika koja je trebala pružiti vašim stoperima idealan način za zaustavljanje protivničkih napadača. Volio bih reći kako je to revolucionarna novina koja iz temelja mijenja vaš pogled na obavljanje obrambenih zadaća, no u trenutnoj verziji igre riječ je o kozmetičkoj promjeni koja ponekad radi više štete nego koristi. Umjesto da djeluje kao realan sraz tjelesnih masa kršnih momaka, sudaranje ramenima podsjeća na naguravanje dva ispuhana balona.

Da stvar bude još gora, naguravanje često rezultira “ničijom” loptom, pri čemu se AI jednostavno zblesira, a proći će nekoliko dugih trenutaka dok konačno jedna momčad ne odluči ponovno uzeti loptu u svoje noge. Za vrijeme mog odigravanja Shoulder Charge me koštao povećeg broja golova, tako da sam u jednom trenutku jednostavno prešao na klasičan način branjenja. Ovakve situacije predstavljaju veliki problem za eFootball i svaki puta kada se dogode, postat će vam jasno koliko je igra još uvijek nedovršena.

Srećom po vaše golmane, Konami je uveo natrag opciju naredbe za pressing, a dodana je i Call For Pressing mehanika timskog pressinga. Ako ih koristite zajedno s tradicionalnim obrambenim stavom i pametnim te pravovremenim uklizavanjima, uspješno ćete zaustaviti popriličan broj napada.

Vratari su također doživjeli poboljšanja, premda još uvijek pate od nekih problema koji su bili prisutni i u ona vremena kada je serijal bio poznat pod sasvim drugačijim imenom. Nije tajna da se najlakši golovi u eFootballu zabijaju pretrčavanjem golmana. Zaobilazite ih lako, jer njihova umjetna inteligencija prati putanju napadača umjesto da razmišlja o tome gdje će završiti lopta, stoga često odlete u prazan prostor.
Svaki golman u eFootballu djeluje poput Olivera Khana, legende njemačkog nogometa. Pojednostavljeno, to znači da su u stanju izvoditi spektakularne parade i neviđene obrane dok istovremeno rade ludorije koje graniče sa zdravim razumom.

4-4-šta?

eFootball pruža solidnu razinu taktičkih opcija koje će vašu momčad učiniti nepobjedivim strojem koji će posramiti čak i Galacticose. Odnosno, bilo bi tako kada bi vaše brojne upute imale ikakav utjecaj na zbivanja na terenu. Vaši igrači ne samo da nisu u stanju pratiti vaše taktičke poteze, već im problem predstavlja i osnovno postavljanje na njihove prirodne pozicije. Nekoliko puta sam išao testirati taktičke mogućnosti svojeg tima na način da bih zadao stvari koje moraju raditi, potom bi usred utakmice protiv računala u nekom trenutku zaustavio igru kako bi provjerio odrađuju li igrači dodijeljene im zadatke.

Rezultati su u najblažu ruku komični. Bez da ulazim u prevelike detalje, reći ću samo kako sam u jednom trenutku opazio kako Sergio Ramos, moj stoper, stoji blizu desne out linije na protivničkoj strani terena. Sreća moja pa protivnik nije mogao iz kontranapada iskoristiti rupu u mojoj obrani jer je Sergio sve riješio jednim odlučnim startom u cjevanice.

Ako ste se pitali, suđenje je ponovo ispod svake razine. U početnoj verziji eFootball iz nekog razloga odlučio je ne uvesti prekršaje u svoju viziju nogometne igre, što se besramno iskorištavalo. Zašto bi se igrači brinuli zbog protivničkih brzanaca ako znaju da ih lako i nekažnjeno mogu zaustaviti startom kojeg se ne bi posramio ni Joe Šimunić. Iako su fanovi zahtijevali realnije i poštenije suđenje, ono je još uvijek na razini pete županijske lige. Sudci u eFootballu vode se onom: ako nema krvi, nije crveni!

Pod svjetlima reflektora

Najveći pozitivni pomak u verziji 1.0 doživjela je prezentacija. Gotovo svi bugovi i isječci iz prošle verzije koji su dobrano kružili internetom i nasmijali gaming zajednicu uklonjeni su. Lica poznatih igrača ispeglana su do razine visoke razlučivosti, pa već i letimičnim pogledom prepoznajete tko je u kadru. Proslave golova dodatno su dorađene, a dodani su i neki novi kutovi kamere. Primjerice, izlazak igrača na poluvremenu sada ovisi o rezultatu na semaforu: momčad koja vodi željno i nasmijana lica će istrčati na teren dok će gubitnički tim umarširati ozbiljna, smrknuta lica. Animacije su puno glađe i prirodnije izvedene, a riješen je i problem trzanja i drapanja slike prilikom zagrijavanja igrača. Igranje noćnih utakmica na stadionima poput Old Trafforda ili Camp Noua u nekim trenucima djeluje impresivno.

Općenito govoreći, eFootball izgleda ljepše, glađe i realnije. Unatoč brojnim poboljšanjima, Konamiju očito nije bilo dovoljno žao da ispravi neke grafičke boljke koje fanovi kritiziraju od samog početka. Najistaknutije od njih tiču se dizajna sučelja, publike i pokreta igrača. Neshvatljivo je zašto eFootball inzistira na tako agresivnoj i šarolikoj paleti boja prilikom izvođenja korisničkog sučelja. Grafički prikazi uvodnih informacija suparnika i igrača na terenu zbog zasljepljujućih i raznobojnih motiva uopće nisu vidljivi. Ne mogu se sjetiti kada sam posljednji puta vidio ovako loše izrađen prikaz postava nogometaša. Mislim, dajte pogledajte ovaj užas – pa to ne može proći ni kao apstraktna umjetnost!

Što se pokreta igrača tiče, i dalje se prečesto znaju dogoditi situacije u kojima vam nije jasno kako se ljudsko tijelo za vrijeme nogometne utakmice moglo naći u ovakvoj poziciji. Apsurdni položaji ruku, nogu ili glave zbilja štete igri jer oduzimaju pažnju s detaljno modeliranih nogometaša. O uništenom osjećaju autentičnosti ne moram vam ni pričati. Kako da se uvjerim da ne sjedim ispred konzole i igram virtualni nogomet kada svako malo nečija ruka prođe kroz tijelo suparničkog igrača.

Publika, premda nadograđena, ponovno djeluje poput komada animiranog kartona, a spašava ju tek realan odraz sjena koji bacaju reflektori stadiona prilikom utakmica igranih noću. Zašto je Konami odlučio toliko brige posvetiti sportskim borilištima, samo da bi tako lijeno i ofrlje napravio modele navijača i publike ostaje zagonetka.

Ali gledano u cjelini, grafički pomak je očit te se može reći kako eFootball više nije vizualna katastrofa kao jesenas. Od konačne pohvale za vizualni stil dijele ga katastrofalan dizajn infografike, publike i položaja tijela igrača.

Ultim… ovaj – Dream Team

Verzija 1.0 nažalost nije donijela Master League – glavni mod za jednog igrača. To dolazi u nekoj daljoj budućnosti, možda ne ove godine. Ljubitelje serijala razočarat će i činjenica da eFootball još uvijek nema single-player sadržaje. Na raspolaganju su vam tek dosadne utakmice protiv računalnog protivnika sa istih devet klubova koji su dostupni od samog početka.

Glavna novost je uvođenje Dream Teama. Dream Team zapravo je drugi naziv za izmijenjen myClub sustav igračima poznat iz PES serijala. Radi se tu o klasičnom sakupljanju nogometaša i stvaranju vašeg idealnog tima. Dream Team kroz mogućnost treniranja dopušta vam da sami modificirate karakteristike vaših kartica. Igrači igranjem utakmica i odrađivanjem treninga skupljaju bodove s pomoću kojih vi unaprijeđujete njihove statistike. Na ovaj način eFootball želi postići maksimalnu raznolikost svakog Mbappéa, Modrića ili Pogbe. Hvale vrijedan pokušaj, no u praksi svaki će igrač svojim nogometašima povećavati isključivo brzinu i izdržljivost pa neke veće razlike između igrača neće biti.

Što se matchmaking sustava tiče, moje iskustvo uglavnom naginje ka onom negativnom. Tu treba napomenuti kako svaki vaš pokret u menijima zahtijeva nekakvo učitavanje koje na PS5 konzoli zna potrajati i desetak sekundi. Izuzev toga, za svaku utakmicu morao sam čekati nekoliko minuta ne bi li me igra spojila s mojim idućim protivnikom, koji je gotovo isključivo s balkanskih prostora. Kao šećer na kraju, zbog sveopćeg manjka igrača eFootball vas spaja s onim igračima koji su trenutačno u lobbyju. Prilično je veselo kad protiv Mahreza, Beckhama i Suareza igrate s vašim igračima kojima je pothvat zadržati loptu u terenu.

Ipak, osvajanje nogometaša trenutačno je vrlo lagano, ponajviše zbog velike darežljivosti Konamija koji vas nagrađuje samim ulaskom u igru. Nesumnjivo je tako jer vas pokušavaju pod svaku cijenu zadržati uz igru, ne mogu garantirati da će nabavljanje vrhunskih igrača biti tako lagano i u budućnosti.

Fanovi serijala već su navikli na otužnu situaciju kada su u pitanju razne licence. Verzija 1.0 po pitanju toga ipak nije napravila veliki iskorak. Dodane su neke nove lige koje određenom dijelu zajednice predstavljaju značajan pomak, no sumnjam da će itko kod nas poludjeti od želje da zaigra s autentičnim klubovima iz Japana.

Sljedeća sezona je naša… ili  ona poslije nje… ili ona nakon toga

Kao veliki ljubitelj nogometnih igara i PES serijala, moram priznati kako se eFootball (2022) trenutno nalazi u vrlo nezahvalnoj poziciji. Verzija 1.0 dugo je najavljivana i zaista je donijela ogroman napredak, pa je stoga još i gore to što igra svejedno djeluje prazno i nedovršeno. Nadalje, nisam ljubitelj činjenice da je naglasak očito prešao na Dream Team, dok će Master League ostati zapostavljen, a vrlo je izvjesno da će se i dodatno naplaćivati.

Doba nekakvog nadmetanja s FIFA serijalom odavno je prošlo, a Konami se sada mora okrenuti drugim problemima. Ne smijemo smetnuti s uma kako uskoro izlazi UFL, nova nogometna igra koja će također biti besplatna za igranje. Konamiju se lako može dogoditi da eFootball postane treća, ujedno i zadnja, nogometna igra na tržištu. Za sada, eFootball je ponovno iznevjerio i dostavio tek onoliko da ispere prošlogodišnju sramotu, ali i dalje nedovoljno da bi bio dostojan slave starog PES-a, ili našeg vremena.

Voljeli bismo čuti i vaše dojmove. Jeste li zaigrali novi eFootball? S čime ste zadovoljni, a što biste promijenili? Čini li vam se da je pomak koji je donijela nova verzija dovoljan da ponovno privuče igrače? Svakako nam u komentarima pišite vaše stavove i dojmove o eFootballu.

Komentari (28)

  • Far cry 3

    29.04.2022 - 17:58

    Igra je i dalje katastrofa, samo mi nike jasno kako je moglo doći do toga, pa se čak i pitam je li tome razlog što je igra besplatna pa oni koji je prave nisu željeli odraditi to kako treba? Ili nešto drugo…. Ko če znati.

    • blacklist0907

      @Far cry 3, 29.04.2022 - 18:07

      Možda je puno manji broj ljudi radio na igri ali uglavnom katastrofa

  • Maniti

    29.04.2022 - 18:14

    smece..2 covika je rade..i to od podne do 14h…a u 13 im je pauza..a meni i boje su radila dica iz osnovne skole..

  • ZeZeko

    29.04.2022 - 18:25

    ” Igrači su prolazili jedni kroz druge, očiti prekršaji se nisu kažnjavali, sudci su plutali po terenu”

    Na trenutak san pomislio da se radi o fifi

    Ne branim pes ali ni fifa nije dobra…tužna stvarnost današnjice

  • beg

    29.04.2022 - 19:38

    kakva nepostena recenzija… da ne povirujes… prvo, ne mozes ovu igru recenzirat ko gotov proizvod, jer to nikako nije… ona je “work in progress” i to je jasno svima osim autoru ovog clanka i Zoranu Zlacu, autoru svih prethodnih… tako da prica o nedostatku sadezaja, licenci, ovog onog je smisna… a ako ju vec recenzirate kao full izdanje i neposteno usporedjujete sa fifom ili starim PES igrama, onda barem budite fer do kraja pa napisite da cak i ovakvo “krnje izdanje igre” sa svim problemima je dostavilo znatno kvalitetniji i uzbudljivijii gameplay od FIFE… i to nije nikakvo pretjerivanje, vec je cinjenica, i to pise neko ko igra i posjeduje obe igre vec godinama unatrag… osobno mi je i dalje prd PES 21 vrhunac nogometne igre… PES 22 nije jos ni priblizno na toj razini, al ovaj update je dostavija puno vise od ocekivanog… igra sad apsolutno ima dobar temelj za daljnji razvoj… malo objektivnosti za ovako ozviljan portal stvarno vam ne bi bilo na odmet…

    • MeDoNjA

      @beg, 29.04.2022 - 20:18

      Aha znači hajde da cekamo jos 2 godine dok oni poprave pa da im se dadne jedna 85ica….. Da se tako sa svim igricama radi , svaka bi minimum imala ocenu 79. Pravi primer je The Witcher 3 koji je u pocetku bio los generalno zbog bugova i na konzoli se isto tako loše vrtela , pa je zbog toga od hcl-a dobila nizu ocenu , a i dan danas se smatra kao jedna od najboljih rpg igara. Ako dobro znam igra nije ni u beti ni u alpha izdanju , vec je data kao cela igra i naravno svi znamo da je loša , ali mislim da nema nekog razloga cekati 1000godina da poprave igru pa je onda recenzirati.

    • Chris_LiRiOuS

      @beg, 29.04.2022 - 20:24

      Smišno je to što se ovakvom serijalu to može dogoditi, od jeseni je prošlo 7 mjeseci, preskocili su jednu godinu kako bi radili na eFootballu, i dalje liči na indie igru s količinom sadržaja. Gdi je master league, become a legend, Edit mode da se patch ubaci, prije smo bar imali sve ekipe makar bile ne licencirane i moglo se igrat normalno s frendovima na kauču. Fan sam pesa od 2002 ali ovo što se trenutno kod njih događa strašno. Ali bitno da su oni grafiku popravili svaka im čast to je najbitniji aspekt pesa.

    • _Someone_

      @beg, 29.04.2022 - 21:05

      Ti si vidim bio bolestan kad se u skoli radilo citanje s razumijevanjem. Ovo nije nikakva klasicna recenzija niti je igrao ocijenjena. Covjek je lijepo opisao koje je trenutno stanje stvari s obzirom na 1.0 verziju koja je izasla

    • [email protected]

      @beg, 30.04.2022 - 07:39

      Slažem se, recenzija nije fer nikako
      Igra ima veliki potencijal što se mene tiče

    • SanKa

      @beg, 02.05.2022 - 09:23

      šta pričaš ti bokte ? jesu oni ovo govno izdali ko gotovu igru, jesu ! umjesto da ne izbacuju polugotov proizvod, oni su ga izbacili pod APP principom i onda “jooooj baš nam je žao…” treba ih bojkotirat, i ignorirat ovo smeće od igre da im takvo više ništa ne padne napamet..a ti kazes da je portal nepošten. jesi ti kršten

  • Vujo777

    29.04.2022 - 21:19

    Igra je i dalje daleko od dobroga, jest da se poboljšala tj. nova verzija je malčice bolja od prošle ali treba tu još puno rada, vjerujem da će u jednom trenutku doći na nivo na kakvom je bila do 2019…ali sve do tada i dalje igram pes 13 i 16

  • monacor

    29.04.2022 - 22:49

    PES 21 do daljneg!

  • elsan

    29.04.2022 - 22:57

    Ja igram PES 21 i uživam. Šteta što nema više stadiona i što je atmosfera na stadionima užasna. Igram master ligu. Jedino mi nije jasno zašto igrači inzistiraju na najviše 3 godine ugovora?
    Dovedeš nekoga za 70 mil eura i on traži da bude klauzula najviše 60 mil. Nema logike nikakve. Možda je do postavki, ali ako nije onda ne mogu shvatiti da rade takve stvari. Igra li tko da zna nešto više o tome?

  • Bojko

    29.04.2022 - 23:15

    Tek prije dva dana instalirao, jer nisam htio iskusiti onu sramotu nakon inicijalnog releasea. Složit ću se sa dosta stvari posebno vezano uz UI, manjak sadržaja i beskonačna učitavanja. I dvaput stisni X za skip… jooooooj Konami moj. Sramotno. Ali gameplay — osjeti se ogroman napredak naspram PES 2021. Kretnje igrača, inercija i balans novih mehanika mi je odličan. Npr. shoulder charge je fantastičan alat za obrambene igrače jer više nema toliko smisla bezglavo držati R1+X (sada R2+X) i vrlo lako izgurati protivničkog napadača, što je bilo ultra nerealno, već trebaš pametno tempirati poziciju obrambenog igrača, koji je uz sve to i manje startan nego u prošlim igrama. Dakle strpljenje, tempiranje i pozicioniranje u obrani su bitni, kao i u “stvarnosti”. Onda stunning shot — moje iskustvo je nešto drugačije. Izvođenje stunning shota u biti traje duže, ali je udarac bolji. Opet, ako usporedimo sa PES2021, realnije je jer zahtjeva dodatno vrijeme za pripremu udarca. Po meni, ako je realnost ono čemu se teži u ovakvom tipu igre, ovo je debeli skok unaprijed. BTW, PS4 verzija je naspram PS5 i PS4 Pro verzije jedva igriva.

  • Pivopija

    30.04.2022 - 03:14

    KONAMI treba ugasiti

    • StargateFan

      @Pivopija, 30.04.2022 - 06:08

      Treba ga kupiti. Ima jako dobre IPove. Zamisli Microsoftovu lovu sa PESom, MGSom, Suikoden, Sillent Hill i Castlevaniom. Samo za te serijale treba ih kupiti, ufiksati hrpu love u njih i imaš takve ekskluzive koje bi pogotovo sa MGSom i Sillent Hillom drmale gaming svijetom. To su serijali kakvi Xboxu trebaju, ja ne znam što se čeka uopće da to ne naprave. Nije Kojima jedini koji može napraviti dobar MGS, možda je jedini koji ima potencijala napraviti odličan MGS 😅 Neka njegovom studiju daju da ga rade. A PES? Evo ti igre za koju bi ljudi kupovali Gamepass na dulje vrijeme. Sve što EA može napraviti a imaju jako dobru igru sigurno se da napraviti mnogo, mnogo bolje. U toj igri ležitoliki potencijal zarade da je smiješno i tragično što Konami sa serijalom radi. Fifa svake godine zarađuje preko pola MILIJARDE € ZA EA. Pes da i pola zaradi a ima okorjele fanove i mnogo nas bivših fanova i mnogo ljudi koji žele kvalitetnu nogometnu igru da bi sigurno donio profit svojim izdavačima.

    • movie

      @StargateFan, 02.05.2022 - 22:41

      Točnije, fifa svake godine samo od prodaje igre zaradi blizu milijardu dollara. Još toliko zarade od mikrotransakcija u futu. Znači a kako većina voli reći, na jednoj te istoj igri svake godine uberu blizu dvije milijarde dollara. Jednom sam ovdje postao godišnje izvješće za dioničare iz kojeg se vidjela godišnja zarada fife, pa da ne tražim koga interesira može si pronaći na netu. Bio je čak ako se ne varam i jedan članak na HCL koji je govorio o mikrotransakcijama unutar fife pa su to isto potvrdili. Nezamislive brojke s obzirom koliko je igra sranje i puna problema. No meni je i takva draža od pesa. FUT prodaje fifu i to je valjda svima jasno. Čim pokrenem ovaj pes ubiju me izbornici kao i svake godine do sada. Ne mogu vjerovati da ne mogu to posložiti kao ea sports gdje sve to izgleda nekako logično i lijepo. O igrivosti ne mogu pričati jer sam odigrao samo par tekmi i logično da mi je sve strano pa bi bilo neobjektiovno da nešto kažem o samoj kvaliteti gameplaya.

  • Momentum

    30.04.2022 - 03:20

    Šta god oni napravili i za ubuduće,Pes je moja prošlost FIFA 22 me je kupila i do daljnjeg ću biti fan FIFE.KONAMI me je malo je reći razočarao.

  • Tony Ghost 1811

    30.04.2022 - 09:23

    Ovo je free, usporedjivati je sa fifom je idiotizam.

    • pleto

      @Tony Ghost 1811, 02.05.2022 - 07:46

      Autor članka im je bacio kost da se u komentarima međusobno glođu.

    • Tony Ghost 1811

      @pleto, 02.05.2022 - 09:26

      Dobro je njima za klikove. A masa je dobila dnevnu dozu. Svi zadovoljni osim pojedinaca koji koji moraju citati razna sranja.

  • Gabrijel1994

    01.05.2022 - 19:54

    Nadam se da ce PES 23 biti odlican

  • sljuk

    02.05.2022 - 21:44

    Meni osobno je 1.0 donio puno dobrih promjena u gameplayu od ovoga sto je bilo do sada…malo je frustrirajuce naviknut se na novi sistem kontrola ali, iskreno receno, ovaj sistem otvara nove palete mogucnosti za buducnost (ako PES prezivi do sljedece god)…u svakom trenutku treba pazit koju tipku stisnut sto ga cini malo tezim od prethodnih igara-al bas to me vuce stalno da ga natrag upalim iako izgubim 3 za redom….neka oni to jos malo sve skupa dobro izbalansiraju i bit ce super…stari sam pesoljubac koji prati serijal jos iz sredine 90-ih i mogu rec da je ovo konacno nakakav drugaciji PES od svega do sada…a uskoro cemo vidjet dal je to dobra ili losa stvar

  • sljuk

    02.05.2022 - 21:49

    I, da, svaka cast Fifi, ali nakon dugih godina igranja Pes-a, Fifa je meni neigriva u bitnim stavkama(napad-obrana), a to je ono bitno kod digitalnog nogaca. Fifa izgleda atraktivo u svakom aspektu, al je Pes bije u gameplayu ko zeca u kupusu

    • movie

      @sljuk, 02.05.2022 - 22:44

      Sve ti je to stvar navike. Netko tko svakodnevno igra fifu rekao bi ti to isto samo bi obrnuo tko koga bije…

    • sljuk

      @movie, 02.05.2022 - 22:52

      Igrao sam i fifu…

    • movie

      @sljuk, 03.05.2022 - 14:55

      Igrao sam i ja pes.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?