HCL.HR

Far Cry igre su oduvijek bili hitovi. A otkako je Ubisoft preuzeo franšizu od Cryteka, čini se kao da je pronađen svojevrstan recept za dobru Far Cry igru. I to već treći put za redom pali. Egzotična lokacija, otvoreni svijet, žestoki sukobi dvaju strana, velik izbor oružja, vozila i pristupa, interakcija sa lokalnom florom i faunom – sve nam je to kao i uvijek na raspolaganju i nije nam dosta. Far Cry 4 još više liči svom prethodniku nego što je to bio slučaj s trojkom i to je sasvim u redu. Ne mogu vam reći točno zašto se to ovom serijalu odobrava, dok je primjerice Assassin’s Creed svojevremeno bio teško kritiziran radi iste stvari, ali kad je igra jednostavno zabavna i zarazna oprašta joj se svaka sličnost s prijašnjim nastavcima.

Naravno, svijet u kojem se radnja odvija, kao možda najbitnija stvar cijelog serijala je potpuno izmijenjen. Ovoga smo se puta zatekli u Himalajama, preciznije u fiktivnoj regiji Kyrat. Regija se prostire od nizinskog podnožja planina do samih vrhova pa je i mapa shodno tome velika i raznolika. Zanimljivo, to igra puno veću ulogu nego čisto vizualna egzotičnost lokacije. Osim što ima ulogu u priči, potpuno mijenja vašu perspektivu na taj svijet.


Napokon se popularizira taj trend vertikalnosti u videoigrama i ekipa iz Ubisofta ga je jako dobro shvatila. Dobro osmišljeno i izvedeno penjanje kukom i užetom te wingsuit za brzo spuštanje sa visina samo su neki od načina za vertikalno putovanje mapom. Spomenuo bih parkour sustav (op. au. ako se uopće može tako nazvati) koji je isti kao i u trojci, ali osjećam kako ga je trebalo dodatno izgladiti. U trojci je sve bilo jasno, penjali ste se na tornjeve i eventualno poneka velika kamenja, ostalo je uglavnom bilo ravno. Pošto je u Kyrat sav brdovit, puno je stvari koje izgledaju kao da jednostavno možete skočiti i popeti se na njih, ali vam igra to ne dozvoljava.

To je pomalo nezgrapno i na trenutke usporava inače finu dinamiku igre, ali koga briga za takve gluposti kada postoje mini helikopteri kojima možete letjeti gdje god vas je volja. Zaista, ta dodatna dimenzija svijetu čini igru daleko boljom od trojke, koliko god joj nalikovala.

Prava je šteta što je svijet jedino što je dobilo takvo proširenje. Priča se dobro grana i čak mi se osobno svidjela, ali su likovi jednodimenzionalniji od popularnog Engleskog boy banda. To se već pomalo tradicionalno ne odnosi na glavnog negativca. Pagan Min je ustvari jako zanimljiv i dobro osmišljen lik. „E pa zašto onda pobogu njega nikad nema u igri?!“, mislim si ja dok kuham čaj, a igra u pozadini vrti cutscene koje ne možete preskočiti ni pauzirati.


Ovako, glavni lik kojim upravljate, Ajay Ghale je Amerikanac, rodom iz Kyrata i tu dolazi prosuti majčin pepeo. Njegov autobus nasilno zaustavlja vojska Pagana Minha i on vam objašnjava kako poznaje vas i vašu majku. Iz njegovih vas ruku izbavlja pobunjenička skupina Golden Path čiji vam vođe objašnjavaju kako ih je okupio vaš otac i vi ste njihova nada. Nakon svega toga, Ajayovo stanje uma se da opisati kao „Aha okej, ja sam ustvari došao samo prosuti pepeo, ali ubijat ću svih i sve i činit ću sve što mi bilo tko kaže“. Ne pita on nikoga previše pitanja, nema te neke prirodne progresije iz Američkog mladića u masovnog ubojicu u građanskom ratu. Baš kao da je došao biciklom, a ne autobusom.

No dobro, recimo da se momak dobro prilagođava u stresnim situacijama. Ono što dalje uništava inače stvarno dobro priču je to što su svi likovi s kojima imate posla unatoč svojim očitim vrlinama, manama i mušicama skroz dosadni. U nekoliko ćete se navrata naći na raskrsnici i morat ćete odlučiti u kojem će smjeru nastavak priče ići. To bi sve trebale biti teške odluke o kojima ćete si uzeti vremena i razmisliti, ali pošto je tako teško povezati se s likovima birat ćete samo onu opciju koja vam se čini zabavnija. Na svu sreću, postoje drastično različiti krajevi pa vjerujem kako će mnogi pronaći razloga kad-tad preći igru ponovno.

Ako ste igrali trojku, vrlo bi se brzo trebali naviknuti na četvorku. To je u osnovi gotovo ista igra, izmijenjena jedino sitnim novitetima i promjenama koje diktira puno nepristupačniji teren. Ima zanimljivih dodataka kao nešto produbljenijeg sustava outpostova ili nešto značajnijeg autopilota, koji će vam sam upravljati vozilom do odredišta dok vi možete pucati i boriti se. Produbljena je i interakcija s divljinom. Životinje više nisu samo lovina za povećanje vašeg novčanika i torbe, slonove primjerice možete jahati i istovremeno razarati s njima i pucati s njihovih leđa.

Sve ono što vas je zadržavalo u otvorenom svijetu Far Cry 3 je i dalje prisutno i u većini slučajeva dorađeno i zabavnije. Vrijedi spomenuti doduše da su misije uglavnom zanimljivije. Puno su bolje osmišljene, raznovrsnije su, veći je broj nasumičnih događaja u koje se možete i ne morate uplesti. Svijet se automatski time čini življi i uvjerljiviji. Osim toga, i u ovom nastavku postoje natruhe eksperimentiranja s halucinogenim drogama, koje ovoga puta vode u dodatne misije smještene u izvrnutom svijetu Shangri-La (op. au. nazvanom po uzoru na roman Jamesa Hiltona „Izgubljeni horizont“, preporuka svima kojima je knjiga mila). Teško je opisati što njih čini posebnima bez da se uništi doživljaj koji pružaju, ali sa sigurnošću mogu reći da su daleko zanimljivije od onih leaderboards izazova koje je trojka nudila kao dodatne misije.


Ako ste jedan od onih koje Far Cry 3 nije baš osvojio i mislite da vam svi ovi noviteti i proširena formula četvorke nisu dovoljan razlog za kupnju, mogla bi vas privući multiplayer komponenta koju Far Cry 4 nudi. Co-op je ograničen na dva igrača pa u pratnji prijatelja ili neke druge osobe s interneta, možete rješavati određene misije, što je zabavno bez obzira uspijete li se uskladiti i odraditi sve po špagu ili jednostavno stvarate kaos po svijetu. Problematično je jedino što gubitak konekcije rezultira gubitkom napretka u misiji; ne možete se vratiti tamo gdje ste stali pa preporučam to koristiti samo kada baš očekujete igrati s nekime, a inače igrati offline.

Ono što je, barem meni, zanimljivije od samog tog kooperativnog sustava je kompetitivni multiplayer. Ima samo jedan mode, asimetričnu borbu između dvije strane. Jedni su u ulozi Golden Patha, a drugi Rakshasa domorodaca kojih je manje, i nemaju pristup modernom arsenalu i vozilima, ali imaju posebne moći poput prizivanja zvijeri, teleportiranja i bivanja nevidljivima. Cilj je da Golden Path obrani neku točku koju domorodci pokušavaju osvojiti, a srećom, nakon jedne runde strane se mijenjaju pa uvijek imate šansu igrati kao domorodac što je naravno puno zabavnije. Imajte na umu da pri izlasku nije bilo puno igrača online, a nema ih baš ni sada, malo manje od mjesec dana od izlaska igre pa nitko ne može garantirati trajnost te multiplayer zajednice, unatoč tome što je sama igra dobro osmišljena i zabavna.

Svi skeptici koje muči “problem” reciklaže sadržaja trebali bi Far Cryu 4 dati šansu. Mislim da nije toliko riječ o reciklaži koliko o dobrim temeljima za igru koje stvarno nema smisla mijenjati, nego ih je dovoljno rafinirati i nadograditi. Igra nudi svijet u kojem je lako izgubiti se i u kojem vrijeme vječito prebrzo prolazi, a upravo je to ona vrsta eskapizma kakvu vjerujem da želimo od videoigara. Zanimljivo će biti vidjeti hoće li i kako će Ubisoft za koju godinu nadmašiti ovo.

VIDEO RECENZIJA – još Far Crya je uvijek dobra ideja!

85 Naša ocjena
  • svijet
  • priča
  • misije i aktivnosti
  • nezanimljivi likovi
  • pust multiplayer

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (48)

  • ffranz13

    19.12.2014 - 17:02

    Jako dobra recenzija, obožavam vaše recenzije. Od mene 92 jer nikako da se odvojim od igre. Po meni jedna od najboljih igara ove godine.

    • JohnSence

      @ffranz13, 20.12.2014 - 02:34

      slazem se 😀

    • Zer3x

      @ffranz13, 17.03.2015 - 18:54

      isitna i ja je imam i preee dobra je

  • Walky01

    19.12.2014 - 17:11

    Igra je stvarno odlicna….Verovatno najbolja igra godine……..

  • snooker

    19.12.2014 - 17:14

    znači ne isplati se kupiti zbog multiplayera…

    • Freddy

      @snooker, 23.12.2014 - 00:52

      Ne. Zanimljiv je, ali slabo posjećen i nedostaje mu sadržaja koji bi opravdao kupnju samo radi multiplayera.

  • mokrEE

    19.12.2014 - 17:15

    Preveliko "odusevljenje" recenzenta obzirom da igra izgleda kao najobicnija expanzija trojci, prica je mlaka i nezanimljiva, niti do koljena prethodniku. Uz premalo noviteta igra je i strasno zahtjevna, da ne kazem neoptimizirana. Prevelika ocjena po mom misljenju

    • drazensi

      @mokrEE, 19.12.2014 - 18:33

      +1..
      jednostavno se ne mogu natjerati da je odigram..
      ni malo mi nije zanimljiva i svi stari elementi koji su u trojci bili dosadni nastavili su se na ovaj dio..po meni takoder prevelika ocjena..

    • KhorneFlake

      @mokrEE, 19.12.2014 - 23:24

      Da, znam kako je… Čovjek se nasiti nekih stvari i kad ovako izbace nešto što je maltene ekspanzija prosto ti se ne da… Isto tako sam se naigrao Saints Rowa 3, i četvorku prosto ne mogu da se natjeram da igram, jer je bukvalno DLC koji je prerađen u punu igru. Takođe Betman Arkahm igre, naigrao se prva dva dijela dok mi nisu počeli izlaziti na uši, jednostavno ne mogu da igram Origins, čuvam se za finalni Rockstedijev dio. Isti razlozi iz kojih sam odavno prestao da igram i Assassins Creed. Far Cry 3 mi je bio dosta jednom, i podosta se razlikuje od dvojke, trebalo je malo više truda da ulože oko redizajna ovaj put, jer stvarno se vidi da je dosta aseta reciklirano, al eto. Bar nije Unity…

    • BoneDigger

      @mokrEE, 20.12.2014 - 00:36

      Sve 5, ali ovo za neoptimiziranost i kako je igra zahtjevna :O Molim? Možda je problem sa ati grafama ali ja sa gtx660 i FX8320 igram na high postavkama, 1080p 30-40fps

    • CosmicSativa

      @mokrEE, 20.12.2014 - 10:54

      Vjerovao ili ne (možeš provjerit benchmarke), nakon 1.5 patcha igra je optimiziranija od FarCry3-ce.

  • delight353

    19.12.2014 - 17:22

    Baš sam čekao vašu recenziju da vidim vaše mišljenje o FC4. Apsolutno se slažem s vama da je priča puna potencijala koja ima toliki gap na površnim, nezanimljivim i dosadnim likovima da je krajnje razočaravajuće. Upravo ono što sam zamjerao i 3ici; jedan snažan i karizmatični negativni lik koji, zapravo, nosi cijeli tijek priče je opet izostavljen. Malo ću spoilat, ali Pagana sam u čitavoj igri (odigrao sam preko 30 sati) vidio točno 3 puta! Početak-negdje oko sredine (a to nije bio niti on) i kraj! Frajera su mogli hititi češće kroz main misije. Dobili bi pravu sliku, po meni, sjajnog negativnog lika. Koncept čitaj, pa ćeš naučiti (kroz one dnevnike) mi nije dao jasniju sliku o Paganu. Main misije su ništa specijalno; kratke, stereotipne i totalno predvidljive. Sajdkvestovi očekivani. Svijet je lijep, ali prepust; na otoku kao da nema žive duše. Tu i tamo koji brđanin šeće po šumi usred ničega u potrazi za prosvijetljenjem i kako kad kakav fajt izbija u random navratima. Zamjeram što nema raznovrsnijih vozila. To bi već malo upotpunilo gapove koje sam nabrojio. Grafička strana igre je briljantna, ali koji AAA naslov danas ne izgleda briljantno. Na kraju želim reći; za 60 eura na Steamu publika očekuje DRUGAČIJU igru od FC3, jer htijeli mi svi priznati, ili ne; FC4 jest zgodniji brat blizanac FarCryu 3! (a sad odgovori mržnje 😛 😛 😛 )

    • drazensi

      @delight353, 19.12.2014 - 18:35

      evo ja se u potpunosti slazem..ja se uopce ne mogu natjerati da je igram jer puno toga ima neiskoristenog u ovoj igri da bi imala toliku ocjenu..

    • MrWilkos

      @delight353, 28.12.2014 - 23:14

      super si to reko +1 @delight353

    • Zer3x

      @delight353, 17.03.2015 - 18:59

      a ni u fc 3 nisu se ''isprsili''s vaasom malo su ga stavljali..

  • beowulf112

    19.12.2014 - 17:35

    pa ja je nemogu ni igrat?jos uvijek trza i pad frameratova ima i nakon zadnjeg patch..na cemu ste vi recenzirali?playstationu?

    • drazensi

      @beowulf112, 19.12.2014 - 18:36

      ako imas kojim slucajem amd-ov hardver iskljuci sve moguce opcije koje inace nudi nvidia ili ih smanji koliko mozes..po meni ne pridonose nesto previse ljepoti igre, osim sto mi se vrti od njih, a igra radi puno puno bolje..

    • niksa_91

      @beowulf112, 19.12.2014 - 21:34

      pa ne znam, ja sam uključio sve opcije i ultra i da se igrat na pristojnih 28 na ultri s ponekim, al fakat ponekim padom (R9 280x)…

    • drazensi

      @beowulf112, 19.12.2014 - 21:56

      pa ne bih rekao da je 28 pristojno s 280x :)..
      ista grafa kod mene i to nije bas zadovoljavajuce, a padovi frame-a mi jednostavno unistavaju igru..ne mogu to smisliti ni u jednoj igri..

  • asdw25

    19.12.2014 - 17:39

    nisam igrao fc 3 pa razmišljam fc 3 ili fc 4

    • Metalni

      @asdw25, 19.12.2014 - 18:18

      FC3.

  • markogal

    19.12.2014 - 18:01

    meni je ovo odlicno 94 od mene jest da su likovi malo zeznuti i trebali su pokazivat malo vise pegana i to sto je slican prethodniku mi je odlicno jer mi je do sad fc3 bio najdraza igra ikad

  • maxim.x

    19.12.2014 - 18:29

    Vidim da ste igrali sa ukljucenim god rays-ima. Ja nisam mogao, igra mi s njima jednostavno izgleda blijedo i isprano.

    • dvuk

      @maxim.x, 06.01.2015 - 21:19

      ja igram na gtx 770 i slika bolje izgleda na ultra nego na ultra s nvidijinim dodacima soft shadow i godrays…

  • trulex

    19.12.2014 - 18:40

    Ovako kad gledam po slikama nebi reko da je odlična, jer FC3 je baš prejak bio, ali ova ocijena govori da sam u krivu.

  • CROguys

    19.12.2014 - 18:50

    Imam samo 1 pitanje.
    Je li bolji Far Cry 3 ili Far Cry 4?(zvukovi grmljavine)

  • Artyom

    19.12.2014 - 19:07

    Ok ok, solidno i dosta bolje od trojke. Hvala ubisoft, a sad dajte Blod Dragon 2.

  • RedEy3

    19.12.2014 - 19:57

    Nadogradnja trojke, ali kod trojke mi je priča bila puno zanimljivija, i nije bilo iritantnih huntera sa tigrovima koji mi dižu živce kad god ih ugledam ( tko može trčati ko usain bolt i svaki put me drito pogoditi? )… Od mene 75… Ubisoft za slijedeći naslov treba barem 3 godine razvijanja uložiti.. Malo za promjenu…

  • a.m.HCL

    19.12.2014 - 20:46

    Igra je prema meni otprilike 90, priča stvarno nije nesto ali igra i izgleda i vrti se savršeno na ps4

  • Vailent

    19.12.2014 - 21:49

    ma far cry 3 je bolji po mnogo čemu

  • ReflectoR

    19.12.2014 - 22:17

    kad je igra izasla ovo je komotno moglo u retro rubriku :)

  • beowulf112

    20.12.2014 - 02:24

    ma nije ovo optimizirano..jos uvijek pada framerate bez razloga i trza i pada dok se vozi quad ili neko vozilo..Daleko je ovo od zavrsene igre ali imaju manje toga za popravit od unitya kojeg su zajebali totalka.Samo da uspiju sredit stuttering i pad framerate i izbace neki performance patch koji bi ubrzo za 10-15% i igra bi letjela na vecini racunala sto bi inace i trebali napraviti jer na plejci i xboxu to se bolje vrti na skoro ultra detaljima(usporedujuci s pc-om)

  • jo

    20.12.2014 - 08:27

    Slažem se za lošu optimizaciju, nažalost.
    Leti u 60 fps i onda drop na 29.99 i zna da zasmeta itekako.
    Ne bih se baš složio da na PS4/Xone leti na ultra detaljima.
    Mislim da je na medium/high details na 1080p i 30fps.

  • Bosnian Gamer9

    20.12.2014 - 09:27

    Moja ocjena je 85.
    Potrebna jaka konfiguracija za igrače na PC-u.
    Dosta je poboljšana grafika.
    Sviđa mi se lokacija i sama priča.
    Zaslužuje Zlatnog Dabra !

  • Blackygb005

    20.12.2014 - 11:08

    Obozavao sam trojku koju sam igrao na pc-u
    A fc4 me doslovno drzi ispred Ps4
    Od mene ocijena je opravdana

  • rock

    20.12.2014 - 11:34

    Mislim da ce da bude GOTY :), da podsjeca na far cry 3 al bez obzira igra razvaljuje (kao i far cry 3)…sadrzaja tonu, grafika od koje vilica otpada, gameplay vrh (raznovrstan), sta nam jos treba….

  • JoeBarbaro

    20.12.2014 - 16:14

    Priča nije u razini FC3,ali zato je su gameplay i grafika puno bolji.Igra me prikovala za ekran dobrih 30 sati.Po meni igra godine.

  • Kiki11

    20.12.2014 - 17:34

    po meni jedna od boljih fps igara ove godine. jest slicna trojci, ali je puno toga dodano

  • goldfinger

    21.12.2014 - 21:12

    Odigrat će se,i ziher je odlična..FC3 je bio odličan,i vjerujem da ovo samo može bolje.

  • Himand

    22.12.2014 - 23:02

    Isplatil se kupit ovo?

    • hamza:p

      @Himand, 30.12.2014 - 23:36

      ako kupujes samo zbog kampanje ne isplati a multiplejer je bezveze dakle nekako je bolje skinut sa torrenta-ustedis novca(nemojte mislit da podrzavam pirateriju nego sam se zeznuo kupivsi original)

  • sajo

    05.01.2015 - 12:39

    Dobra recenzija, samo mijenjajte tu klavirsku temu između dijelova recenzije. Predepresivna je.

  • supergaimer

    18.02.2015 - 20:16

    E frend mi je reko da je prešao igricu za 1 sat i to tako da ono na početku igrice kad vas onaj sa plavom kosom odvede u svoju kuću za stol i onda ode trebate samo ćekati da se vrati nazad.

    • maras234

      @supergaimer, 09.10.2015 - 19:07

      Provat cu tako sutra rijesiti igru.

  • CroMrWolfie

    08.03.2015 - 17:49

    Igra je odlična,po grafici jedna je od najlijepših igara ovih dana,mnogo raznovrsnosti,zanimljivi likovi,ali siromašna priča.Sveukopno dajem joj:90

  • Legasus

    10.05.2015 - 13:28

    Igrao sam jedinicu i bila mi je odlicna.
    Igrao dvojku i bila mi je nekako isprazna i losa.
    Preskocio trojku.
    I sada igram cetvorku i uzivam.
    Po komentarima mogu zakljuciti da je plus cetvorci da nisi igrao trojku.

    • VladoShady 980

      @Legasus, 10.05.2015 - 15:21

      Da,ako nisi igrao trojku uzivaces u 4-ci, ja sam se malo smorio uz FC4, razlog tome je sto sam trojku presao 4-5 puta, a FC4 je na isti fazon, bez obzira preporucujem ti da odigras treci dio, sve u svemu FC3 je kvalitetnija igra…

  • BloodFucker

    29.06.2015 - 18:47

    Nisam je kupio kad je izasla zato sto sam hteo da kupim AC Unity.Ali u Decembru sam je dobio na poklon (PS3 verziju) i nisam se skidao sa kontrolera televizora.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!