HCL.HR

Recenzija

Assassin’s Creed Origins

ZLATNA PRAŠINA

Petra Rukav

Pomislili bismo da su ljudi barem djelomično zainteresirani za povijest kada uživaju u Assassin’s Creed igrama. Naravno, to ne mora nužno biti slučaj. Jedni su serijalu pristupili zbog ljubavi prema povijesti, drugi su zavoljeli povijest tek nakon što su dopustili Ubisoftu da ih odvede u ovaj prekrasan svijet, a treći su tu samo radi zabave i povijest ih nimalo ne zanima u stvarnom životu. No, bilo kako bilo, većina se tih igrača iz godine u godinu vraća Assassin’s Creed serijalu te uz njega stoje u dobru i zlu.

Za sebe mogu reći da plešem negdje na granici prve i druge skupine. Assassin’s Creed me zaintrigirao zbog povijesne tematike, a ovoj humanističkoj znanosti ozbiljnije sam se posvetila radi dugotrajnog lutanja Ubisoftovim univerzumom vječite borbe između Templara i Assassina. Štoviše, mogu reći da mi je to jedan od najdražih serijala i da nijedna gaming franšiza nije ostavila toliki trag na moj gamerski život.

Iako sam velik dio svog života posvetila izučavanju povijesti, nikada se nisam previše mrštila kad je Ubisoft iskrivljavao činjenice da iste bolje sjedini s pričama koje nam je želio prezentirati. Zapravo, nekome tko je zatrpan povijesnim knjigama, malo drugačija interpretacija veoma važnih trenutaka u povijesti čovječanstva kao i stvarnih osoba koje su svjedočile tim događajima može doći kao osvježenje.

S obzirom na to da sam najviše vremena utrošila proučavajući misterioznu staroegipatsku civilizaciju, Assassin’s Creed Origins trebao je biti idealna igra za mene. U tom pogledu zadovoljstvo mi je reći da me nimalo nije razočarao. Istina je da Ubisoft nije izmislio toplu vodu pa mu stoga neću pisati hvalospjeve do neba, ali to ne znači da tim koji nam je omogućio da doživimo stari Egipat na drugačiji način ne zaslužuje brojne pohvale.

Origins je prije svega veoma ponosan na svoje porijeklo te vam neće dati prostora da ga ne vidite kao člana obitelji Assassin’s Creed, no s druge strane trudi se izrezbariti vlastiti identitet. Takav balans apsolutno je prihvatljiv jer je krajnje vrijeme da se serijal makne od mrtve točke dok u isto vrijeme čuva ono zbog čega mu se brojni fanovi vraćaju iz godine u godinu.

ac-origins-recenzija (3)

Ubisoftov vremeplov ove nas je godine vratio gotovo dva milenija u prošlost, kada je starim Egiptom vladala XXXIII. dinastija Ptolemejevića. Prvi vladari uspjeli su uzdignuti Egipat na položaj najznačajnijeg kraljevstva na prostoru istočnog Sredozemlja, no ptolemejska država počinje slabiti samo stoljeće nakon osnivanja, da bi posljednji vladari, u koje se ubraja Kleopatra VII., nastojali očuvati barem sjenu nekadašnjeg veličanstvenog kraljevstva sklapanjem jakih veza s Rimom.

Ubisoft nije mogao dopustiti da vraćanje staroegipatskoj civilizaciji prođe bez predstavljanja povijesnih ličnosti poput Pompeja, Kleopatre i Cezara.

Assassin’s Creed Origins nudi nam da svjedočimo skorašnjem kraju dinastije Ptolemejević jer si Ubisoft zasigurno nije mogao dopustiti da vraćanje staroegipatskoj civilizaciji prođe bez predstavljanja značajnih povijesnih ličnosti poput Pompeja, Kleopatre VII. i Julija Cezara. Dakle, vraćamo se u četrdesete godine 1. stoljeća prije nove ere gdje ćemo biti prisiljeni boriti se protiv Ptolemeja XIII. u korist njegove sestre Kleopatre VII. Filopator.

ac-origins-recenzija (7)

Međutim, to razdoblje za red Assassina ima mnogo veće značenje od obične borbe za prijestolje i biranja između dva zla. Radi se o osnivanju društva koje obavlja posao u sjeni da bi služilo svjetlu, a njegov idejni začetnik jest Bayek od Siwe. Prvi čovjek reda Assassina nosi sunčevo oko uđat, simbol zaštite, koji predstavlja Medjaya, zaštitnika drevnog Egipta, faraona te njegovih podanika. Iako je ova elitna jedinica vojnika izašla iz mode dolaskom Ptolemejevića na vlast, Bayek zbog oznake koju nosi i dalje uživa poštovanje brojnih članova staroegipatskog društva osobito obrtnika i seljaka.

Bayek zbog oznake koju nosi uživa poštovanje brojnih članova staroegipatskog društva osobito obrtnika i seljaka.

Unatoč tomu što je Bayek Medjay, smrt njegova maloljetnog sina uništila je svaki osjećaj dužnosti prema faraonu koji mu predstavlja zemaljsku inkarnaciju boga, a umjesto toga obećava svojem dječaku, ali i samome sebi, da će pronaći i ubiti svakoga tko mu je oduzeo pravo na život i time mu osigurati miran počinak. Premda smo slične teme vidjeli i u ranijim Assassin’s Creed igrama, nijedna od njih nije nam toliko živo opisala patnju koju protagonist proživljava, mržnju koja ga obuzima i krivnju koja ga guši; zato što nema većeg prokletstva od toga da roditelj nadživi svoje dijete, napose kada ono još nije počelo ni živjeti.

ac-origins-recenzija (5)

Jedina svijetla točka u Bayekovoj tragičnoj priči je njegova žena Aya. Ta egipatska božica, kako je mnogi nazivaju, također je dobila posebno mjesto u ovoj priči, no za razliku od svojega muža, Aya je više doprinijela redu Assassina nego vršenju osvetničkog pohoda u ime pokojnog sina Khemua. Iako nam je dozvoljeno da joj uđemo u glavu, set vještina kojima raspolaže ostat će netaknut, a bilo kakvo druženje koje sama ne insinuira je striktno zabranjeno. Misije u kojima je igrač njezina zvijezda vodilja uglavnom se vežu za pomorske bitke, što je u jednu ruku ugodna promjena ambijenta, no u drugu takve misije znaju biti zamorne.

Slična situacija čeka vas s Laylom Hassan, protagonisticom u modernom vremenu, koja osim svog egipatskog podrijetla s Ayom i Bayekom dijeli odanost redu Assassina. Mada me suvremeno nadmetanje između Templara i Assassina nije umaralo za Desmondova života, aktivno sudjelovanje u spletkama tvrtke Abstergo u Black Flagu bacalo me u očaj. Srećom, tranzicije na Laylu kao igrivog lika bile su prirodne, kratke i dovoljno rijetke pa me povratak u budućnost nije naročito smetao, ali u isto vrijeme nije otkrio više od onoga što znamo još od prvog dijela. No, postoji hrpa pisanog materijala i zvučnih zapisa koji će vam rasvijetliti neke događaje te odgovoriti na zanimljiva pitanja, primjerice o tome dijele li Assassin’s Creed i Watch Dogs isti univerzum.

ac-origins-recenzija (1)

Najzanimljivije pješčane pustolovine doživjela sam u pratnji Bayeka i njegovog prirodnog drona Senu, no ne kada smo vršili krvnu osvetu nad njegovim smrtnim neprijateljima već kada smo pomagali ostalim Egipćanima u raznoraznim poslovima. Ubisoft možda nije uložio najveći napor da nam dostavi napetu priču koja bi u nas zarila pandže čiji bi pritisak osjećali i onda kada ne možemo zaroniti u predivan svijet Assassin’s Creed Originsa, ali nam je umjesto toga ponudio da doživimo povijest i kulturu staroegipatske civilizacije kroz brojne sporedne misije.

Priča starog Egipta bolje je ispričana kroz sporedne misije nego kroz glavnu radnju.

Svaki NPC kojemu ćete pružiti pomoć služit će kao komad slagalice jedne ogromne slike koja vam želi ispričati više o životu kojeg su stari Egipćani vodili dvije tisuće godina prije nas. Neki od njih održat će vam kratko predavanje o balzamiranju i religijskim običajima, drugi će vam govoriti o prilagodbi grčkom stilu života i rimskim ugnjetavačima, a treći će vam pomoći da bolje upoznate Medjaya iz Siwe. Ma koliko god su neke priče unikatnije od drugih, sve se one na koncu svode na isto: spasi zatvorenika, isprati ili slijedi nekoga do naznačene lokacije, pokupi određene predmete, porazi neprijatelje, igraj se Sherlocka Holmesa.

ac-origins-recenzija (4)

Uzmemo li u obzir to da se Assassin’s Creed okrenuo prema RPG žanru, Origins će od vas zahtijevati da provede brojne sate u rješavanju svakojakih zadataka kako biste ulaštili Bayekove vještine za okršaj s njegovim pravim neprijateljem, ali i drugim protivnicima koji bi vam stajali na putu. Ukratko, glavne i sporedne misije nisu jedini način da se opskrbite iskustvenim bodovima već iste možete pronaći istražujući svaki kutak svijeta, osobito tajne egipatskih grobnica, ali i čišćenjem zemlje od rimskih vojnika.

Svaki novi level će vam, izuzev malog bonusa po pitanju zdravlja i napada, nuditi mogućnost da birate novu Bayekovu vještinu sa stabla s tri grane: Warrior, Hunter i Seer. Već po nazivu možete razabrati da će se Warrior fokusirati na borbu, Hunter na stealth i tihe eliminacije, a Seer na vješto korištenje raznih pomagala u koje se ubraja i pripitomljavanje divljih zvijeri.

Nije nimalo pametno naći se opkoljen neprijateljem jer isti neće čekati svoj red da zamahne oružjem prema vama.

Svaka misija zahtijeva od vas određenu razinu iskustva, no nije nužno da im pristupite tek kada vas igra obavijesti da ste dorasli izazovu kojeg ste stavili pred sebe. Međutim, i jedan level može puno značiti ako si dopustite da vas okruže vojnici. Ustvari, nije nimalo pametno naći se opkoljen neprijateljem jer isti neće čekati svoj red da zamahne oružjem prema vama, a vi nećete dobiti nikakvo upozorenje da izvedete protunapad. Ako u smjesu dodate i protivnika koji je za nekoliko levela vještiji od Bayeka – crno vam se piše. Konkretno, njihov zamah može uzeti više od trećine vašeg zdravlja dok će te im vi morati zabiti više strijela u glavu da napokon padnu na koljena i njihova krv natopi pijesak. Također, valja napomenuti da skrivena oštrica nije ultimativno oružje pod kojim će svaki neprijatelj pasti.

ac-origins-recenzija (2)

Sustav borbe je daleko bolji od onog udaranja po jednom dugmiću ili lijevoj tipki miša kako je to običaj u prijašnjim nastavcima, prvenstveno zbog toga što vas takav način rješavanja konflikta može odvesti samo na stol za mumifikaciju. Pošto Bayek ne nosi titulu nesavladivog protagonista, najbolji pristup dostojnijim protivnicima jest igra mačke i miša, napose ako se radi o lovcima na glave kao što su to phylakitai vojnici. Phylakitai su posebna vrsta neprijatelja koje je potrebno izbjeći u širokom luku jer šanse da izvučete živu glavu ne idu baš u vašu korist. U svakom slučaju, u sukobu s otpornijim vojnikom neophodno je da konstantno budete na oprezu jer vas loša procjena može koštati 15 minuta uzaludnog natezanja, živaca, a možda i gaming pribora.

Borba je mnogo kompleksnija i zahtjevnija od bilo kojeg Assassin’s Creed naslova do sada.

Prema tome, borba je mnogo kompleksnija i zahtjevnija od bilo kojeg Assassin’s Creed naslova dosad te je u suštini prilično kvalitetno odrađena. Štit će vas u većini slučajeva zaštititi od napada hladnim oružjem ili strijelama, koje zatim možete spremiti u svoj tobolac. Međutim, obrambeno oruđe ne mora biti sačinjeno od bronce ili željeza da bi obranilo Bayeka od navale strijelaca. Drugačije rečeno, prebacite li mrtvo tijelo preko leđa gnjevnog Egipćanina iz Siwe isti će biti pošteđen većine ispucanih projektila. Strijele uglavnom poštuju zakone fizike, točnije putanja s prijeđenim metrima postupno opada, ali postoje i takozvane predator strijele koje ne ciljaju na realizam jer istima upravljate vi sami.

ac origins recenzija x (1)

S druge strane, bliska borba zahtijeva nešto više prepredenosti, no jednom kada uhvatite ritam razvaljivanje protivnika neće vam pričinjavati značajnije teškoće. Samo vitlanje mačem ili nekim drugim sličnim predmetom nije nimalo kompleksno jer imate samo dvije opcije: brz i snažan napad. S jedne strane, brzi napad sam po sebi ne nanosi mnogo štete, ali lako može prerasti u kombo od nekoliko zamaha.

S druge strane, snažni napadi su mnogo sporiji, no nanose mnogo više štete. Međutim, da bi izvojevali pobjedu potrebno je razumjeti i defanzivan sustav borbe koji se zasniva na preciznoj vremenskoj koordinaciji pokreta. Budući da štit neće izdržati udarac svakog neprijatelja, morate biti spremni da u potpunosti izbjegnete doticaj s tuđim oružjem, točno u pravo vrijeme izvedete kontranapad ili oklopom oborite suparnika do privremenog stanja besvijesti.

Posljednje, ali ne manje važno, Bayek je svjestan koliko će mu muke svaki neprijatelj zadati i u skladu s time na milimetar može procijeniti štetu koju bi im određeno oružje trebalo nanijeti. Naravno, takav pristup ugrožava osjećaj imerzije kada mislite da ste spremni savladati neprijatelja skrivenom oštricom, ali i općenito u borbi pošto možete lako procijeniti koliko udaraca protivnik može podnijeti. Također, treba naglasiti da puko zamahivanje oružjem po zraku dok nešto ne opalite neće biti od nikakve koristi. To znači da vam igra neće nuditi prečace preusmjeravajući vas prema neprijatelju, čak ni tijekom lock-on partije, već ćete se za dobar hitac morati pobrinuti sami.

ac origins recenzija x (2)

Nadalje, bitno je da Bayek uvijek bude opremljen strijelama jer iste ne zna praviti sam, a borba prsa o prsa nije uvijek najsretniji odabir. Sva oružja i druga pomagala kao što su vatrene bombice, strjelice za uspavljivanje ili one umočene u otrov, možete mijenjati u bilo kojem trenutku pauzirajući igru. Jedina oprema na koju će Medjay trošiti vlastite resurse jesu skrivena oštrica i rukavice koje doprinose jačini njegova udarca, grudni oklop koji mu produljuje vijek trajanja te veći tobolac za strijele i kožnu torbu za posebni pribor.

Orao Senu predstavlja vaše oči prilikom nabavke materijala poput kože, željeza, bronce i cedrovine, neke sirovine dobit ćete rastavljanjem stare i nepotrebne opreme, a one vrjednije skrivaju se u kraljevskim piramidama i drugim posebnim mjestima. Treba naglasiti da se za bolji luk, štit i melee oružja nećete trebati pretjerano namučiti, no uvijek postoji opcija da kovač, za određenu svotu novca, poveća kvalitetu vašeg sredstva za napad odnosno obranu.

Za bolju opremu se nećete morati mučiti, a postojeću je uvijek moguće nadograditi.

Maloprije sam napomenula da je Senu drugi par Bayekovih očiju, što znači da će ista skenirati svakog neprijatelja, bez obzira skriva li se isti iza kamenog zida, te će kontinuirano pratiti njegove kretnje. Stvar funkcionira kao zamjena za eagle vision u ranijim AC igrama, a u kolikoj mjeri će vam to ugrožavati iskustvo igranja ovisi o vama. Osobno mi se sviđa što me Senu može upozoriti kuda lutaju neprijatelji, međutim, smeta me što oznake ne nestanu barem onda kada se vratim na Bayeka.

No, bilo kako bilo, njena korist seže i do same borbe. Naime, Senu će nerijetko uznemiravati ljudske neprijatelje kako bi Bayeku olakšala posao, a agresivniju vrstu potpore pružat će mu u lovu na ptice. Također, ako iz sigurne udaljenosti želite istražiti kakva vrsta opasnosti vas čeka na putu ne morate brinuti o nevidljivim zidovima ili, bolje rečeno, desinkronizaciji jer ne postoji granica određena u kilometrima koje ona može preletjeti prije nego se mora vratiti Bayeku.

ac-origins-recenzija (8)

Budući da stari Egipat nije krcat visokim građevinama poput Unityja ili Syndicatea, Assassin’s Creed Origins vas neće tjerati da se penjete na tornjeve da dobijete pojam o okruženju u kojem se trenutno nalazite. Doduše, takve lokacije vrijedne su vašeg vremena ako želite brzi pogled na što vam određeno mjesto nudi, ali i lokaciju na koju ćete se moći vratiti u trenu. Kao i ostali dijelovi franšize, Origins će vas poticati da bezbrižno istražujete masivnu reprezentaciju staroga Egipta, bilo da jašete na konju ili devi, plovite u čamcu ili se prisjećate starih nepromijenjenih mehanika parkoura.

Origins će vas poticati da istražujete masivnu reprezentaciju staroga Egipta, bilo da jašete na konju ili devi.

Čak i ako niste ljubitelj staroegipatske povijesti, ne možete poreći da pogled iz Senuine perspektive čini ogromno područje Donjeg Egipta vizualno čarobnim. Isto tako, prava poslastica čeka vas i na kopnu, međutim, ponekad će ista imati gorak okus. Fin spektar boja daje posebnu živost živoj i neživoj prirodi stoga nije pretjerano reći da se Origins s pravom ističe među ostalim Assassin’s Creed igrama, ali i drugim visokobudžetnim naslovima.

Ipak, s vremena na vrijeme ljepotu drevnog Egipta narušavaju tehnički problemi kao što su opadanje performansi i zakašnjelo učitavanje tekstura, ponekad čak i tijekom cutscena. S obzirom na to da se radi o ogromnom svijetu razumljivo je da ćemo naletjeti na nekoliko glitcheva, ali kada vam na ekranu nedostaje značajan dio slike to je onda već drugi par rukava. Slično tomu, dijalozi i glasovna gluma solidno su odrađeni, doduše, ovo potonje zna imati čudnih trenutaka naročito kod djece, no ništa zbog čega bi vas boljele uši.

aya

Prije kraja voljela bih istaknuti nekoliko beznačajnih, ali opet toliko vrijednih detalja koji dodatno upotpunjuju doživljaj starog Egipta. Konkretno, promjene dana i noći odvijat će se prirodno, a njena dinamičnost osjećat će se i na NPC-jevima te neprijateljima. Primjerice, vojnici na izvidnicama će stražariti na smijene, trenirat će, jesti i obavljati nuždu, dok će obični Egipćani danju uživati na suncu, a ulice će noću biti prazne. Nadalje, ako se Bayek preračuna i skoči s prevelike visine neko vrijeme će šepati, a svoju bol mogao bi mentalno umiriti laganim hodom kroz visoku travu čije će vlati lagano gladiti.

Zatim, ako se dovoljno približite vatri Bayek će na tren stati da se ugrije, no bude li u rukama držalo luk u trenu će pretvoriti strijele u vatrene projektile. Jedan poseban detalj kojeg sam primijetila pukom slučajnošću vezan je uz prikaz mape. Naime, svako mjesto na mapi ima posebnu zvučnu priču koju možete poslušati ostavite li kursor da stoji na bilo kojoj lokaciji. Naravno, Egipatu ne nedostaje ni ridikuloznih situacija poput toga da se pred vama nalazi hrpa strijela, a vi nemate što uzeti, da je vaš suborac nevidljiv neprijateljima ili da vaša pratnja odjednom odluči krenuti drugim putem i ponovno se uvaliti u probleme.

ac-origins-recenzija (6)

Između brojnih sitnica zbog kojih čitav svijet ima više smisla meni je najdraža ona koju sam zapravo očekivala, no svejedno me na kraju ugodno iznenadila. Radi se, naime, o animacijama vezanim uz Senu. Ako zastanete na par sekundi Senu će sletjeti na Bayekovu ruku, a ponovno će se vinuti u zrak tek kada vi tako odlučite. Ono što je toliko zanimljivo kod toga jest što Senu neće nestati ili se stvoriti na nekom drugom mjestu već će cijela animacija proteći fluidno, no ono bitnije je da će se ista stvar odvijati prilikom prijelaza sa Senu na Bayeka i vice versa. Dakle, kada prebacite na Senu ona će biti točno tamo gdje ste je neposredno prije vidjeli. Jedini problem kod te tranzicije je učitavanje koje ponekad zna potrajati nekoliko sekundi.

Gledano u cjelini, Assassin’s Creed Origins je za mene bio unikatno i sasvim drugačije iskustvo od prethodnih nastavaka, no u isto vrijeme pratio me osjećaj da je to i dalje serijal koji je preokrenuo moj život naglavačke. Bez obzira na to što ova franšiza ima posebnu sentimentalnu vrijednost za mene, ne pretjerujem kada kažem da je ovo jedan od najzanimljivijih dijelova serijala kojeg pratimo već deset godina, a bilo bi šteta da ga fanovi Assassin’s Creeda propuste samo zato što je odlučio evoluirati. Zaista mi se sviđa što nas ovaj nastavak ne tjera da rješavamo misije na određen način radi kompletne sinkronizacije, a ako nam stari Egipat nije pokazao početak i kraj Assassin’s Creed serijala potiho se nadam da ćemo ubuduće teške moralne odluke morati donositi sami.

Assassin's Creed Origins je poput Louvre muzeja u Francuskoj. Na jednom mjestu spaja bogatu povijest koju je nemoguće zaboraviti i moderne ideje kojima se treba prilagoditi.

90 Naša ocjena
  • ogroman i predivan svijet u kojem ćete provesti dane
  • tragična priča prelijeva se u jaku motivaciju
  • nastavak ostaje vjeran serijalu
  • razrađeniji i ugodniji sustav borbe
  • vjerna i masivna reprezentacija staroga Egipta
  • sporedne misije slijede isti obrazac rješavanja
  • ružni efekti iskakanja objekata i štucanje frameratea
  • glavne zavjere nisu toliko intrigantne

Petra Rukav

Sklona igrama s jedinstvenim pričama. Napose cijeni onu vrstu koja te tjera da testiraš granice vlastitog uma. Voli neočekivano mračne prevrate i developere koji stvaraju iluziju slobodne volje. Kada ne drži kontroler u ruci njene misli satima lutaju stranicama raznih knjiga. Ukratko, strastvena gamerica, entuzijastična štreberica i samozatajna introvertkinja.

Komentari (144)

  • Zoran Žalac

    12.11.2017 - 18:36

    Još uvijek sam negdje u prvoj polovici igre, ali nakon nekih desetak sati već znam što me čeka do kraja, dovoljno da mogu dati totalno subjektivnu ocjenu – 7/10. U suštini, dosta zabavna igra, ali loš Assassin’s Creed naslov. Da odmah riješim dobre strane… Grijeh je ne spomenuti glazbu, po meni najbolju nakon AC Brotherhooda. Dizajn svijeta – odličan. Iako je pretjerano ogroman, svaka čast Ubisoftu na raznovrsnosti i doista stoji ono da na ovoj skali nitko ranije ni u kojem obliku nije prezentirao ovoliko detaljno zamišljenu viziju Egipta. Za to naklon do poda. Da samo jašem po čitavoj mapi i razgledam, bilo bi mi gušt… Sve drugo… prilično slabo. RPG elementi forsirani – kakav mi je to unlock ability koji mi daje dodatni XP na headshote ili sve druge akcije? Gluposti, pogotovo što već u početku mogu radit osamsto različitih napada. Borba – premda je napredak, nikako mi nije sjela što se kontrola tiče, a ni izvedbe. Prvo što se kamera pri locku postavi tako da je teško odrediti koliko daleko lik može zamahnuti, drugo što je na kontroleru lock postavljen na najgoru tipku ikad – desni analog. Svaki put kad je neka intenzivnija bitka i kad to koristim – toliko je nespretno da mi se uključi photo mod (kojega moram isključivat iz nekog razloga svaki put kad uđem u igru). Sustav ekonomije – nemam razloga kupovati oružje… niti bilo što drugo jer sve lootam i dismantleam za resurse. Dam ruku u vatru da za oružje dobiješ tipa 10 zlatnika ako ga prodaš, ako ga rastaviš dobije 2-3 željeza, a to bi željezo platio 10-20 zlatnika. Logika? No, najgore od svega – core mehanika Assassin’s Creeda, ubojstva, totalno nebitna. O likovima doznaš nešto tek kad ih ubiješ. Totalno antiklimatične misije. Likovi se kreću po toliko velikim lokacijama da su stražari užasno raštrkani i bez problema možeš doći do toga da ih eliminiraš. Nikakvih set-pieceova nema kao u prijašnjim igrama, tipa Syndicate ili Brotherhood. Nema npr. da moraš koristiti okolinu kao cover, nego je svako ubojstvo u restricted zoni. Isto tako, bježanje nakon ubojstva – prelagano. Doslovno preplivam neki potok i već su odustali od potjere. Po meni to nema nikakve veze s Assassin’s Creedom, pogotovo kad pogledaš kako su se Altair i ostali odnosili prema takvim misijama – pripremali se i (napušavali) prije toga. Zapravo, sama core priča Creeda kao takvog… Znači dođem do Aye i samo najednom mi ona da hidden blade. Jer eto, netko je to napravio za nju… I to je to, čitav lore iza nastanka najvažnijeg oružja Assassina. Priča u moderno vrijeme je intrigantna, ali pretjerano fokusirana na čitanje. Drugi put kad me igra vratila slučajno sam ušao na laptop i tamo me dočekalo, brat bratu, oko 50 fajlova za čitanje i slušanje. Ma oću maunu. Sam storytelling je užas od početka, priča razbacana, raštrakana… Za koji konkretni cilj? Da igrača odmah baci u akciju jer se nisu htjeli opeći kao s trojkom? Možda, ali bilo je elegantnijih načina za izvesti to. Uglavnom, razočaran sam, pogotovo zato što tu ima dosta toga dobroga i ne bi htio kukati sad kad je serijal napravio najveći skok do sada. Ali baš je to odmak prema nečemu novome, a ne poštivanje tradicije. Igrat ću, završit ću, ali mi je ocjena 7/10 najrealnija trenutno.

    • Black op

      @Zoran Žalac, 12.11.2017 - 18:42

      Nema mehanike zaklona?Soundtrack dvice je bio bolji od Brotherhooda, barem su nešto uradili u vezi njega.

    • barba_Foka

      @Zoran Žalac, 12.11.2017 - 20:27

      Po meni je Origins puno ma rekao bi previse fokusiran na istrazivanje mape koja je iskreno pre ogromna (al je barem predivna i popunjena svim i svacim) dok bi trebao bit fokusiran na svoju pricu kao i u svakom dosadasnjem Ac naslovu. Mislim da je Ac serijal poznat po svojoj prici i nacinu na kojem je ta prica prenesena u samu igru. Ac origins mi je nekako totalno nabacano sve, Zoranov primjer sa hidden blade-om je savrsen primjer tog da je sve radjeno na brzinu i da su vazne stvari Ac-a (poput tog hidden blade-a) ubacene jer trebaju bit tu, al bez ikakvog pobolje obasnjenog razloga ili nazalost totalno glupog i jeftinog objasnjenja. Kad se sjetim Ac jedinice ili dvojke da bi ubio nekog negativca trebao si raditi set odredjenih misija da bi upoznao metu i isplanirao nacin kako da ih ubijes (ac 2 misija kad si morao letiti da vincijevim avijonom da ubijes lika u palaci) dok u originsu je sve to povrsinski i identicno. Lik se nalazi u ogromnoj palaci, nadjes ga sa orlom i toliko jednostavno i bez ikakvog napora ga ubijes. Samo zaobilazis strazare (koje vidis kroz zidove) jer su previse odvojeni jedan od drugog

    • leon991

      @Zoran Žalac, 12.11.2017 - 20:40

      +1

    • delight353

      @Zoran Žalac, 13.11.2017 - 08:14

      Iz tvog komentara bih prije rekao da ces dati igri 5/10.

    • moordrak

      @Zoran Žalac, 13.11.2017 - 13:56

      Sedmica je ipak malo premalo. Ovo je sve samo ne prosječna AC igra. Poštivali su sve mehanike koje su se pojavljivale kroz godine sa izuzetkom onog “strateškog” dijela iz brotherhooda i napadanja na towere. Čak i puzlice postoje. Ovdje su strategiju izveli u FarCry stilu, ono koliko raje ima u bazi, označi ih, planiraj napad (nađi kakvu rupu za prolaz u bazu), ubij sirenu (brasiers), koristi snajper, ostale riješi u stealth stilu. Meni se sviđa ovakav pristup. Kasnije, kada ti NPC-ovi ne mogu nanijeti veću štetu, možeš ići na direct napad bez puno taktiziranja. Lore je nevjerojatan. Objašnjeno je ZAŠTO assassini režu jedan prst i od kuda je potekao prvi hidden blade. Što bi ti više? Tehnički nacrt i specifikaciju materijala? To isto spada u čitanje, a ti izgleda, ne voliš čitanje kao i većina klinaca danas koja traže kratki sadržaj knjiga po netu. Vaša stvar. Koliko knjiga imaš za pročitati u Witcheru 3? Koliko ih imaš u DA Inquisitionu? Skyrimu? Ista stvar je sa glavnom pričom. Rekli bi razvodnjena je. Možeš isto reći za Witchera 3. Horizon Zero dawn. DA Inquisition. 80% igre tražiš nekoga a kada to pronađeš, neznaš što bi sa sobom. Dakle, cilj je poznat odmah od početka. Što priča dalje odmiče, to se krug ljudi širi i cijela fabula dobija na punoći. Problem je što to traje i tu se slažem: treba imati živaca za sve ispratiti. Na kraju, replay value? STRAŠAN. Nisam ni zagrebao po arenama. Trial of gods? Fantastičan! itd. Nakraju balade, ocjena 90 je sasvim opravdana.

    • Zoran Žalac

      @moordrak, 14.11.2017 - 08:29

      Nisam rekao da nije objašnjeno, nego kažem da je to loše ispričano za igru koja bi trebala prikazati nastanak assassina. Mogu to izvesti samo jednom… i uprskali su, po mom mišljenju. Evo ti primjer zašto… Da, ne vidim zašto ne bih imao misiju gdje idem po nacrt za hidden blade, a imam hrpu papirus zagonetki i svega ostaloga, a i craftanje blade upgradea ionako kasnije postoji. Umjesto toga ja rješavam misiju u kojoj pijanca moram obraniti od žene koja mu želi oduzeti nevinost. Okej, smiješan quest, ali ako je bilo vremena za takvo što, zašto se nije moglo posvetiti više pažnje osnovi AC univerzuma? Isto tako, iz onoga što sam do sada vidio – rezanje prsta je tradicija koja je proizašla iz… nesretnog slučaja? Jer, čim vidiš hidden blade, Bayek ga iskoristi pravilno – bez da mu prst ode… Znači nije bilo potrebe za tom žrtvom, a to se kosi s onime što su nam ranije igre govorile. Čitavo tisućljeće Assassini su rezali prste zato što Bayek u nekom naguravanju izgubio prst, iako se hidden blade savršeno mogao koristiti i bez toga. VAU, LORE OBJAŠNJEN. Da, objašnjen – loše -.-. A što se čitanja tiče, nije da ne volim čitati – zanimljive su mi npr. neke kratke historijske crtice koje se u Originsu mogu pronaći. S čitanjem imam problem kad me igra zatrpa materijalom, jer je to loš način storytellinga. Kao, ne bismo sad htjeli gnjaviti igrače s previše informacija pa ajmo sve te informacije i čitav nekakav backstory nabacati kroz hrpu teksta umjesto da imamo neku animaciju koja bi nam malo dočarala stvari. Ne trebaš ići dalje od Resident Evila 7 da bi vidio kako se to radi. Da, i tamo imaš teksta za čitati. Ali, umjesto da imaš običan mail u kojemu ti žena piše – nemoj me doći tražiti, imaš snimku na kojoj tu poruku doživljavaš kroz dodatne informacije – vidiš da je uzrujana, da ju je strah i sl. To je kroz tekst jako teško prenijeti. U slučaju AC Originsa jako me smeta što su sve to natrpali na taj način, a imali su vremena i materijala izbaciti sto tisuća trailera pred izlazak igre. Bilo im je važnije snimiti neki video s humorističnim freskama nego ubaciti snimku koja bi zapravo koristila pozadinskoj priči igre. Loš storytelling, kažem ti.

    • moordrak

      @Zoran Žalac, 14.11.2017 - 15:16

      Nedostatak jednog prsta najbolje je objašnjen u prvom Assassins creedu. Smatralo se kako žrtvovanje prstenjaka u obredu inicijacije predstavlja apsolutni čin predanosti doktrini assasina dok hidden blade postaje zaštitni znak i ultimativno oružje pripadnika reda.
      Par stotina godina kasnije, potaknut kodeksom kojeg je napisao sam Altair, u kojem je između ostalog pisalo kako rezanje prsta više nije nužno jer se mehanizam skrivene oštrice može lako modificirati, Leonardo DaVinci usavršava oružje. Nova vremena, novi alati, lakše skrivanje u mnoštvu (ne odaje ih odrezani prst).
      U kineskim i indijskim podružnicama assassina, koristili su drugačije skrivene oštrice, dok se španjolska grana assassina nikada nije odrekla tradicionalnog rituala rezanja prsta.

      Objašnjenje iz egipatske perspektive je dobro kao i bilo koje drugo. Slažem se, prilično je jednostavno: prvi prst je bio odrezan sasvim slučajno jer je Bayek stisnuo šaku kada nije trebao pa mu je oštrica odrezala prstenjak koji joj je bio na putu. Oštrica je ustvari bila custom made oružje za njegovu ženu. Detaljna povijest assassina (i templara )se kroz stoljeća izgubila (to je jedan od razloga zašto postoji animus) Zato je nastala “legenda o prstu”. To je i bit legende, 10% istine 90% dodano od onih koji su prepričavali priču. Meni se sve ovo krasno nadovezuje jedno na drugo i ima mi smisla.
      Za filmiće, reći ću samo jednu riječ: silica. Da. Mogli su ubaciti takvo nešto. Ali oni koji nisu igrali prethodne igre ionako će ostati totalno zbunjeni kad odgledaju određene sekvence. Nekako mislim da ovo očemu pričam i nije bilo namijenjeno njima nego zagriženim obožavateljima.

    • SanKa

      @Zoran Žalac, 13.11.2017 - 14:21

      blasfemija, AC II je najbolji soundtrack, ne Brotherhood. Black Flag mi je drugi najbolji soundtrack. Sve u svemu, neke kritike su ti ok, ali 7 od 10 je premalo. Meni je AC kao i Petri, sve u gejmerskom smislu, najdraža franšiza ali nisam se libio popljuvati Unity i Syndicate koji su smeće u usporedbi s AC II koji je i dalje daleko najbolji po priči, likovima, revolucionarnosti, svijetu, svemu. Naravno sve ostalo s Eziom mi ulazi u taj kalup. Iza toga Black flag, definitivno favorite.

    • Eldar Tutnić

      @Zoran Žalac, 14.11.2017 - 21:16

      U većini rečenog se nikako ne slažem. Ja jedinu zamjerku imam na to što mi je igra prelagana iako je igram na hard, i pomalo fali izazova, ali tek imam 30h u igri, i možda u kasnijem dijelu glavnih misija (nisam ih puno prešao) bude puno više izazova, ali za sad ne vidim neki veliki izazov, ali to nekako riješim isključivanjem HUD-a i fantastičnim svijetom.

  • Black op

    12.11.2017 - 18:37

    Čuo sam da su pogoršali free running, navodno nema više glatkog prelaza iz trčanja u penjanje/silaženje (shift+e / shift+space na PC-ju), da li je to istina?

    • Zoran Žalac

      @Black op, 12.11.2017 - 18:41

      To ti je od trojke još tako – samo držiš naprijed i jednu tipku i baja sve radi.

    • Black op

      @Zoran Žalac, 12.11.2017 - 18:46

      Jesi siguran?Nisu li to uveli u Unity-ju?

    • Zoran Žalac

      @Black op, 12.11.2017 - 18:47

      U Unityju su to samo stavili i kad se spuštaš prema dolje, tzv. parkour down tipka.

    • Black op

      @Zoran Žalac, 12.11.2017 - 19:48

      Na to mislim.U Syndicate-u je free running veoma gladak zbog toga(za razliku od AC 2/3 i vjerovatno 4), čuo sam negdje da su to uklonili u Originsu pa je free running inferiorniji od onog u Unity-ju I Syndicate-u.

    • Zoran Žalac

      @Black op, 12.11.2017 - 20:06

      Mislim da je to i dalje prisutno u igri.

    • berac_malina39

      @Black op, 14.11.2017 - 08:02

      Brotherhood je imao uvjerljivo najbolji free running. Ono kad si morao 4 tipke drzat/stisnut da bi se popeo na zid, precizno odabrat mjesto i znat stisnut da bi skocio sa jednog zida na drugi itd.
      Previse su to pojednostavili, nije bas to da drzis 2 tipke i AI napravi sve za tebe toliko zabavno imo

    • Black op

      @berac_malina39, 14.11.2017 - 10:06

      Upravo ta komplikovanost je problem, trčanje i penjanje je isto što je ogroman dizajnerski propust, od Unity-ja nema neželjenog penjanja.

  • invictum

    12.11.2017 - 18:40

    Odlicna igra, odlicne sporedne misije. Uzivao sam igrajuci svaku i dosta naucio od istih i kulturi i zivotu u Egiptu. Tao mi je sto be mozes dalje od levela 40, mozda nije bi potrebno jer tim levelom sve neprijatelje rusis bez problema. Phylakitaije je najlakse skidati dok ste na konju i mozete ih sve bez problema tako ubiti

    • invictum

      @invictum, 12.11.2017 - 18:56

      Sorry na greskama, tipkao na mob :)

    • moordrak

      @invictum, 13.11.2017 - 20:11

      Drugi način je da im sa distance sprašiš par gorućih strijela u prkno dok ne napuniš andrenalin a onda … overpower. Nasekiraš ga sa heavy bladeom u roku keks… Jedino ako nisi kamikaza pa napadaš 10 levela jačeg phylakesa. Oni i one egzotične živine sa surlom su prilično zahtjevni oponenti.

    • invictum

      @moordrak, 13.11.2017 - 20:46

      Huh, slonovi su stvarno zahebani :). Kako palis strijele? Nisam to skuzio, jedino ako imavatre u blizini pa tako zapalim, ali dali ima neki bolji nacin, da samo stisnes neku tipku?

    • moordrak

      @invictum, 14.11.2017 - 15:34

      Strijele za sve tipove lukova možeš zapaliti ako se približiš vatri dok je luk glavno oružje. Ako si primjetio, na towerima obično imaš spremište strijela i plamenike. Ako vatra ne gori iz nekog razloga, izvadi baklju i zapali plamenik koji ne gori.
      Drugi način je da dobiješ legendarni luk ( žuto/zlatno oružje ) koji ima fire damage. Onda su ti strijele stalno pripaljene.

    • invictum

      @moordrak, 15.11.2017 - 20:39

      Tnx

  • baDarmageddoN

    12.11.2017 - 18:58

    Fizika vode te mehanika vode i vatre su ono što me iznenadilo od Ubisofta jer oni nisu baš poznati da sitnice odrade dobro. Sve ostalo je očekivano dobro. Najbolji AC nakon Black Flaga. Ima još nade za ovaj serijal.

    • Zoran Žalac

      @baDarmageddoN, 12.11.2017 - 20:25

      Fizika vatre je još u Far Cryju 2 bila godinama ispred drugih igara – nisi drugdje mogao vidjeti širenje vatre na takav način.

    • baDarmageddoN

      @Zoran Žalac, 12.11.2017 - 20:48

      Nisam se baš bavio vatrom u ovom serijalu. Sad sam se zapalio u nekom podrumu dok sam se šuljao i naučio se pameti. E takva vatra bi trebala biti u svakoj današnjoj igri. Da sam sebe zapališ. Realno 😀

    • Oblakoder

      @baDarmageddoN, 14.11.2017 - 21:11

      Zapalio si se na vatru? Ne mogu da verujem da tako nesto postoji u 2017 godini ;). Nego jel postoji uticaj vetra na vatru? Da li moze da se zapali strela kad je priblizis vatri? Cim si ti tako odusevljen pretpostavljam da moze neka klopa da se spremi kad bacis meso na vatru :)

  • [email protected]

    12.11.2017 - 19:10

    Nisam ljubitelj assassin’s creed igara. Probao sam ih nekoliko ali ne sviđaju mi se. Ali sto me ova igra privlaci, podsjeća me na witcher 3 a obozavam tu igru. Mozda je ovo jedini assassin’s koji cu preci. A i vidim da ima dobre kritike.

  • MasyafAltair

    12.11.2017 - 19:17

    Jga, ja jos nisam niti je kupio. Mislio sam uzeti za pc na obročne otplate ali nema fizičke kopije nažalost za pc. Možda si ga kupim za rođendan u 3 mjesecu tek.

  • ffranz13

    12.11.2017 - 19:47

    Za ovu igru od mene 94. Već sam rekao uz HZD mi je ovo GOTY.
    Btw odlična recenzija.

    • Petra Rukav

      @ffranz13, 13.11.2017 - 19:57

      Mene su isto Horizon i Origins ove godine najviše oduševili. :)

    • pleto

      @ffranz13, 14.11.2017 - 10:09

      Nisam kupio ni HZD ni Origins, jer stalno imam nekih zaostataka sa igrama pa ni ne stignem nista novo, al za Božić ću najvjerojatnije obje kupit.

    • Eldar Tutnić

      @ffranz13, 14.11.2017 - 21:19

      Istog sam mišljenja. HZD je remek djelo, iako mi je kraj bio mlitav, ali uz to AC: origins svakako GOTY, iako bit će žestoko s obzirom da je ova godina bila izuzetno bogata, za gejmere pravi mali raj :)

  • Meteje

    12.11.2017 - 20:09

    Igra odlična, po meni nešto sasvim novo od AC serijala.može li netko pomoći oko ulaska u piramidu.Naime ušao sam u jednu i nisam pokupio ancient tablet, izašao i ulaz je zatvoren, kako ponovno ući u piramidu?
    Btw Odlična recenzija.

    • asmirkole

      @Meteje, 13.11.2017 - 15:57

      Kad udjes na donji ulaz, negdje u prvoj prostoriji poslije hodnika pogledaj gore, imas prolaz iznad, poslije ces vidjeti iznad drveni strop, pogodi ga strijelom i on se sruši popni se gore i tu ti je tablet, i ja se namučio dok sam našao, uživaj, super igra.

  • Fry

    12.11.2017 - 20:34

    Da se ima para ne bi bilo razmisljanja.

  • tomica0310

    12.11.2017 - 20:40

    cisto konstruktivan savjet, nimalo zlonamjeran…tekst bi mozda trebao biti poravnan sa desne strane :)

  • leon991

    12.11.2017 - 20:41

    Ne bih se niti u jednom svijetu složio sa ocjenom 90. No, meni izrazito ne paše sustav levela, jer mi je izrazito glupo da ne radim nikakav dmg liku čisto jer je 10 levela viđi,. to što mi ne može zadat udarac i što sam ga udario mačem po glavi 20 puta nije bitno.

  • mr.labud

    12.11.2017 - 20:51

    Po meni dobra igra, ali ne i dobar AC, naslov. Kao što je RE 7 dobra igra, ali loš Resident Evil.

    • Slim1992

      @mr.labud, 12.11.2017 - 23:22

      Sve je to odlicno nego sta je sa zastitama koje igra koristi protiv piratluka? Je li denuovo zastitia il neki drugi sistem, posto se spominje vise nekih zastita?

    • Slim1992

      @Slim1992, 12.11.2017 - 23:24

      Slicajno sam tebi mr.labude napisao. Sorry

    • butjer1010

      @mr.labud, 13.11.2017 - 18:12

      mr.labud, mislim da si ti najbolje opisao ovu igru…..bez suvišnih prepucavanja ovih gore, taman si rekao ono što je. Igra je odlična, zanimljiva, jaaako opširna, grafički vrlo dobra, tematika super, ali to nije AC igra. Iako sam kupio sve što ima AC naziv u sebi, odigrao sve nastavke po nekoliko puta, i vjerojatno ću to raditi i ubuduće, slažem se s tobom da su se dosta odmakli od onoga na što nas je AC serijal navikao. Iako je to pomalo krenulo s AC 3 već. Black Flag nam je malo dao pomorskih bitaka, koje definitivno svi obožavaju, ali je isto bio nezanimljiv, Unity mi je bio vrhunski zbog teme, francuska revolucija je baš bio pogodak, ali tu su stvarno usrali to “ljepljenje” po zgradama i nemogućnost pada sa visine te borbu (lijevi klik miša do iznemoglosti), Syndicate najgori ikada, bar meni (AC bez mača?????), a Origins su popravili 100 stvari, ali se odmakli od AC-a i to dobrano. Uglavnom, recenzija je fenomenalna, slažem se sa svime, odlična igra, vrijedi 42 Eura koliko sam je platio (plus 26 koliko sam do sada već dao za sve dodatke).

  • Kegdon

    12.11.2017 - 22:35

    Probao sam igrat samo jednom AC black flag i nije mi se dopala ni najmanje. Ova Origins izgleda grafički dobro ali meni nisu sjeli ti AC serijali da ga hebeš.

  • Sentiel FH-016

    12.11.2017 - 22:45

    Banujte ove koji daju ocjene 1! Sramota!!

    • Goran1234

      @Sentiel FH-016, 12.11.2017 - 23:05

      Sramota je,ali 99 je previše također. 🙂

    • Sentiel FH-016

      @Goran1234, 14.11.2017 - 06:30

      Nisi skuzio zasto sam dao 99…
      Da vratim normalnu ocjenu zbog ovih debila koji unistavaju prosjek, eto zato…

  • Goran1234

    12.11.2017 - 23:12

    Dobra recenzija,igra ljepo igra izgleda,ogromna avantura u mističnom Egiptu.Predpostavljao sam da će RPG elementi biti površni,izgleda da je tako.Razumjem da se Petri sviđa igra i razumjem zašto je visoka ocjena Ali mislim da je 90 malo visoka ocjena čak i po Hcl-ovom standardima.Nemojte me krivo shvatiti,apsolutno mi je svejedno, očekivao sam visoku ocijenu…Ali mislim da je igra oko 85 maximum.

  • PsiHoGujaR

    12.11.2017 - 23:28

    80-85 realna ocena 😉

  • blacklist0907

    12.11.2017 - 23:29

    Ne kuzim ovo sa dvije recenzije..fail žešći hcl

    • Zoran Žalac

      @blacklist0907, 12.11.2017 - 23:58

      Koje dvije recenzije? Ako misliš na moj komentar, njega nisam pisao iz pozicije recenzenta. Još sam istaknuo da je totalno subjektivan i da igru nisam ni završio. Nemam ja monopol nad ocjenama na hclu niti je komentar=recenzija.

    • l)oolvl

      @Zoran Žalac, 14.11.2017 - 02:25

      ja mislim da bi čak bilo i dobro uz svaku “bitniju” recenziju dodati takav komentar još jednog recenzenta, čisto da ljudi dobiju još bolji dojam o igri

  • darijoman

    12.11.2017 - 23:34

    Ovima što lupaju 1 obavezno ban

  • mokrEE

    12.11.2017 - 23:42

    danas svaka druga igra kao puca na 90%. nevjerovatno sto su nam se kriteriji tokom godina srozali. kakve sve top igre su nekada izlazile i to sa puno manje razvijenijim alatima za programere i punom slabijom grafickom izvedbom a bile su 3x bolje od vecine danasnjih AAA naslova. Budimo realni, assassin’s creed je igra intelektualno zahtjevna otprilike kao onih prvih 5 pitanja u milijunasu. al eto, gosp. Petri Rukav ocito je napeto prolaziti igre gdje hodas od jedno do druge tocke na mapi i izvrsavas redom identicne misije, dobro, mrvicu textualno drugacije prikazane u vidu napretka price i uzivanje u otvorenom svijetu koji je, pazi cuda, lijepo dizajniran u 2017. god. kada je VR tehnologija recimo skoro pa normalan pojam. Dajte ljudi nemojte me je*ati, al ozbiljno. Prestani vise svrsavati na TOTALNO normalne stvar u igramai u ovo vrijeme kao da je to nesto WOW! 90% za ovu igru je fakin uvreda za malo ozbiljnije igrace koji su izasli iz puberteta i zele odigrati nesto sto ce ih potaknuti na razmisljanje, nesto sto ce proispitati njihove odluke, prratiti pricu koja je intrigantna i napeta. u ovoj igri nema nista od navedenog. Samo jos cekam da cod:ww2 dobije 80+ % i to je to. pa je*emu koliko cemo vise postati tolerantni i lakovjerni svaki puta kada izadje neki AAA naslov sa hrpom nabrijanih trailera i visokim budzetom? hebemu vise 2018. god je skoro a igre se osim sitnih grafickih poboljsanja nisu pomakle sa mijesta. dapace, unazadovale su u svim drugim aspektima. dajte vise malo iskusnijim i kvalitetnijim recenzentima da se uhvate posla jer svrsavanje na stvari koje postoje vec 15god u gamingu i prikazivanje toga kao nesto nenadjebivo i pucanje previsokih ocjena je na ovom portalu vec postalo sasvim normalno. Bas me fakin zanima koliko cete dati novom cod-u i far cry-u. Bas vas cekam ovdje jer postajete isti kao i developeri ubisofta, predstavljate neku sredinu ulickanu u lijepi paket kao vrhunski proizvod. a AC serijal to nikada nije bio niti ce biti. jednako kao far cry. molim vas, razmislite o ovome.

    • darijoman

      @mokrEE, 13.11.2017 - 00:29

      A koje su tebi to igre ono WOW ! Nemoj samo reći Uncharted i The last of us jer mije pun kufer više slušati hvalospjeve o njima. Između svega Far Cry su dobre igre

    • mokrEE

      @darijoman, 13.11.2017 - 03:59

      meni su WOW ! igre MGS1, final fantasy 7, ,8, 9, monkey island i broken sword serijali, grim fandango, day of tentacle, parasite eve, soul reaver, stariji tomb raider naslovi, crash bandicoot igre, super mario world 1 i 2, mario 64, mario kart, crash team racing, dirt;rally, gran turismo 2, stalker serijal, bioshock serijal, cod2 i cod4…. sve moguce KVALITETNE igre iz razlicitih zanrova koje su imale “dusu” jer su bile kvalitetne u svim elemntima. AC nije kvalitetan u nicemu vec je prosjecan. i prema tome zasluzuje prosjecnu ocjenu. a 9/10 je vrhunska ocjena, veca nego pola igra koje sam nabrojao, neovisno o zanru, a nije niti jednoj do koljena.

    • Zoran Žalac

      @mokrEE, 13.11.2017 - 08:53

      Treba malo stati na loptu i sagledati situaciju realno. To da igra ima dušu nije argument. Ne, igre nemaju dušu, imaju dobro posložene mehanike ili dobru koheziju svih elemenata. Da, igre poput AC-a danas pucaju na dominaciju jedne stvari (konkretno ovdje širokog otvorenog svijeta), ali što god mislio o tome, standardi su danas drugačiji, trendovi su drugačiji. Ako ćeš današnje igre ocjenjivati prema standardima nekadašnjim – ne ide. Danas od igara očekujemo više. A to što kažeš da su sve te igre koje si nabrojao bio kvalitetne u svim elementima… čista laž. Stalker serijal bio i ostao prožet bugovima. Tomb Raider igre do angel of darknessa bile katastrofa za kontroliranje. Možda ti se danas to tako ne čini, ali tu nostalgija igra ulogu jer te igre realno pamtimo kao bolje nego što su zapravo bile. Na kraju krajeva, ne slažem se da je AC prosječan u svemu. Svijet je u Originsu dizajniran iznenađujuće kvalitetno. Grafički je daleko iznad prosjeka. Sadržajno gledano je iznad prosjeka po pitanju trajnosti. Meni se igra ne sviđa, ne kažem da nije zabavna, ali mogu vidjeti zašto bi to nekome bilo 9/10. Ako želiš veliki otvoreni svijet za istraživanje, s egipatskom tematikom koja na ovakav način ranije nigdje nije prezentirana – na tržištu nećeš naći ništa što bi tome konkuriralo.

    • darijoman

      @Zoran Žalac, 13.11.2017 - 11:45

      Od nabrojanih je Bioshock kvalitetan u svim elementima za koje ja znam. Za starije Tomb Raidere ne sjećam se baš kontrola ali za današnje standarde su zastarjeli. Stari duh TR se može pronaći u serijalima Anniversary, Legend i Underworld u novom ruhu

    • DeusNIikola

      @mokrEE, 13.11.2017 - 01:17

      Mislim da ti nisi dovoljno niti važan niti kompetentan odlučivati tko će recezirati koju igru. Recezentica je poprilično dobro secirala igru i napisala njen sud i to je to. Možemo se slagati ili ne, ali ne treba je prozivati i dovoditi u pitanje njenu kompetenciju i iskustvo.
      Svako malo se to događa oko većih naslova kao oko Witchera ( ogromna polemika ) ili FIFA/PES ( još veće polemike ), sad će se to prebaciti i na ostale igre.
      Svi u komentarima možemo dati svoje viđenje igre, zbog toga su oni tu, ali ti samo pljuješ po igri, sjećaš se nekih prošlih vremena ali ne obrazlažeš svoje stavove. Nakraju je pitanje jesi li uopce igrao i prešao ovu igru?
      Igra može napredovati i ako ponavlja viđene stvari, a usavršava ih. Igra može napredovati ako ispriča bolju priču na “isti“ gameplay, skoro sve smo vidjeli i prije 15 godina i sve se to usavršilo, ili želiš reći da je GTA San Andreas bolji od GTA V i da je unazadio serijal jer smo puno stvari vidjeli u GTA San Andreasu koje su prisutne u GTA V. Igraš li igre u VR-u? Jel ti to dovoljno novo? Imaš li dobar volan i sve one lijepe stvarčice koje poboljšavaju iskustvo vožnje? Ili imaš neku krntiju pa ti sve igre ionako rade kao i one 15 godina stare, pa ne vidiš razliku. ( bez uvrede )
      Po čemu o tebi pričati ako se ne smije spominjati otvoreni svijet, sustav borbe? Kako ići na misije ako ne putuješ od točke A-B? Zašto ti nisi developer pa nam ponudiš sve o čemu toliko žudiš?
      U pravu si kada kažeš da pretjeruju sa budžetom i ponavljanjem, ali nije sve tako crno.
      U pravu si i kada kažeš da je potrebno više igara koje potiču razmišljenje, ali moje pitanje je jesi li igrao slične a izašlo ih je nekoliko jako dobrih u zadnje vrijeme.
      Nakraju, upali neku staru igru koja ti je toliko prirasla srcu ( starija od 15 god kada su ti igre bile najbolje ) pa igraj do mile volje, brzo ćeš se razočarati, nešto što je tada svima nama bilo super, danas je loše i neigrivo ( barem većina ).
      Zoran je lijepo neki dan objasnio šta ga živcira u igrama ( kao i sve nas ), to da nas igra vodi za ruku i previše olakšava i tu je problem, ostalo je postalo više manje normalno i standard. Ali standard koji je svake godine bolji i savršeniji. A da nije to spomenula ili da to ne potoji, ti bi opet pljuvao i po HCL-u i recezentici a nakraju i igri…
      Nije ovo nikakva svađa samo spusti loptu, pusti ljude da rade svoj posao i napravi što je napravio zoran, komentiraj igru: reci što ti se sviđa a što ne, daj svoj sud u komentaru i to je to, ostalo nema smisla: prozivanja i pljuvanje, nikome ne pomažeš.
      Neću odgovarati na tvoju eventualnu poruku jer znam da će biti oštra i ne želim se spuštati na tu razinu i pokretati raspravu gdje nije potrebna.

    • tree_boa22

      @mokrEE, 13.11.2017 - 08:49

      Nisi mi baš jasan, napišeš da cijeli AC serijal ne valja a odigrao si samo prvi dio i ostale si malo pogledao na yt ali uporno govoriš da nevaljaju i da ne zaslužuju takve ocjene. COD ti je smeće a zadnji koji si odigrao je MW2 i ni on ti nije nešto. Još samo reci da ni Far Cry nisi odigrao cijeli serijal ali da ga osuđuješ po odgledanim videima i dođeš ovdje pa popljuješ cijeli portal, recezente i igrače!

    • moordrak

      @mokrEE, 13.11.2017 - 13:31

      Citirati ću jednu rečenicu upravo iz ovog AC-a: “Youth is state of mind”.
      Lega, nemoj se ljutiti, ali ti si ostario. Promijenili su se tvoji pogledi na svijet i niti jedna igra ti neće više pružiti isto zadovoljstvo kao naslovi koje si po prvi puta igrao prije 15 godina. AC i FarCry igre su vrhunski serijali RPG žanra i reći bilo što drugo jednostavno nije korektno. Ova vrsta igara ti se može samo više ili manje sviđati. Ti pripadaš u ovu drugu skupinu i to je sasvim uredu. Nisu svi tipovi igara za sve igrače ali to ti ne daje pravo da pljuješ po svima koji misle drugačije.

    • SanKa

      @mokrEE, 13.11.2017 - 14:33

      jesi ti odigrao iti jedan od tih naslova po kojima pljuješ? ako sudiš AC serijal ,a igrao si samo AC 1, argumenti ti ne drže vodu. Otkad sam na HCL portalu,tvoji komentari su se sveli na pljuvanje svega. Nadalje, ajde da čujem kako bi ti reinventao igre ? Očito te smeta princip svih današnjih igara,ovo od točke a do točke b. napravi bolje ako možeš. cijenim što si fan starih point and click avantura, ja sam odrastao na njima ,monkey island 3 mi je vjerojatno najdraza igra svih vremena. Ali ne možeš uspoređivati igre iz doba point and click avantura s današnjim AAA naslovima.

    • mokrEE

      @SanKa, 14.11.2017 - 16:35

      posao recenzenta na portalu i trebao bi biti SVJESNO odvajanje subjetkivnog od objektivnog. to i je osnovna najmjena portala koji se bave ocjenjivanjem igara. da bi dobio strucno misljenje od ljudi koji poznaju koncept izrade igara, koji razumiju programerski kod i zahtjevnost programiranja igara, koji razumiju logiku igre tj. “na koji nacin je nesto isprogramirano”, poznaju povijest gaming industrije i nakraju krajeva, imaju puno iskustva u igranju igara i mjerodavni su donijeti zakljucak do koje mjere je igra kvalitetno napravljena. cinjenica da na hcl-u postoje odredjene recenzije koje dovode u pitanje kvalitetu recenzenata i sposobnost da racionalno ocjene igru na temelju njenje kvalitete a ne na temelju SUBJEKTIVNE simpatije prema odredjenom dijelu igre (nekome recimo prica moze biti dobra ali gameplay los, nekome gameplay moze biti zabavan ali pricu ne moze prozvakati itd.). uzmimo primjerice recenziju dirt4 koju je odradio Zoran Zalac (spominjem tu recenziju jer sam odigrao dirt4 preko 20h, dirt:rally, wrc7, dirt 3, colin mcrae rally 1i2 richard burns rally i opcenito sve sto vrijedi iz rally svijeta….), to je tipican primjer sfusarene recenzije gdje mirisi na kilometre da ju je autor odigrao mozda 3h (i to boldano mozda). svatko tko je igrao tu igru malo vise vremena vidjeti ce neke ocite probleme (koje je jedan korisnik i naveo u komentarima) koji se javljaju u igri ali gosp. Zoran to nije primjetio jer ocito nije dovoljno vremena proveo uz igru, ne praty rally igre opcenito ili nije dovoljno kvalitetan da posao odradi kako treba. obzirom da su meni uglavnom njegove recenzije najbolje na portalu jer najobjektivnije zna sagledati stvari pripisatu cu to jednostavno manjku voljnog momenta ili vremena da se detaljno posveti igri pa shodno tome i napise kvalitetniju recenziju. identicna stvar je i kod ove recenzije. autor teksta podlijeze previse SUBJEKTIVNOM dojmu tj. “njoj se svidja prica” i zanemaruje negativne aspekte igre i daje joj ocjenu 9/10 sto je, recimo, po misljenju Zorana, vjv iskusnijeg igraca koji nije pod utjecajem “dobre price” vec je sposoban igru REALNO I OBJEKTIVNO sagledati, prevelika ocjena i on daje 7/10. tko je tu u pravu? logicno da je ovaj donjii u pravu jer iskusniji igraci mogu iz aviona vidjeti da AC nije materijal za 9/10. i ne, nije da pljujem PO SVEMU na portalu, komentiram stvari koje mi se svidjaju i koji mi se ne svidjaju. jako cesto sam pohvalio kada se nesto po meni dobro odradi. recimo dvostruka recenzija fallout 3 je predobra stvar. igorovi video komentari su uglavnom jako dobro odradjeni, zabavni, smijesni a sa druge strane uvijek se dotakne svih tehnickih strana igre. Zato i sluze komentari, da bi ljudi raspravljali o kvaliteti materijala na portalu, bilo to kvaliteti igre ili recenzije. Zato i komentiramo dolje kvalitetu recenzije da bi portal postao kvalitetniji i odradjivao bolji posao, a ne losiji. nije svaka kritika samo da se se*e nego da se autor zapita oko nekih stvari kao sto se, nadam, gosp. Zoran dan-danas zapita zasto je Far Cry 2 dao 92% a REALNO, ocjena je minimalno trebala biti umanjena za 10% ; )

  • DeusNIikola

    13.11.2017 - 00:08

    Ja inače izbjegavam naslove ( igre ili filmove ) koje me upoznavaju ( i objašnjavaju ) sa početkom ili krajem nekog serijala jer većinom ne budem zadovoljan sa ispričanom pričom te mi je tad draže živjeti u mističnom neznanju nego imati osrednje objašnjenje.
    Tako je i ovdje sa skrivenom oštricom ( i još nekim stvarima ), ali i sa pričom u cjelini. Mislim da red koji oduvijek ratuje za prevagu dobroga nad zlim mora imati mističniji početak, neke uzvišenije motive od osvete. Osveta je odlična motiv pogotvo za ulazak i postajanje assassinom, ali ne kao svojevrsni temelj ( iako nije jedni ) za osnivanje reda.
    Još jedan problem sa pričom može biti ako pogledamo budućnost serijala, što će se dalje dogoditi i kako dalje nastaviti priču i igru kada je ova igra donijela popriličan broj promjena u samoj srži. Pitanje je hoće li nastaviti na ovaj način i odmaknuti se još više od srži AC ili se vratiti i “pokopati“ ovaj nastavak.
    Daleko od toga da je ovo loša igra, ja sam zadovoljan u globalu, možda je malo previsoka ocjena ( što me iznenadilo ), ali gledajući očima recezentice mislim da nije mogla dati manju ocjenu. I tu je podržavam jer ne gledaju svi na promjene blagonaklono.
    Ovu igru ću čuvati jer je jedan od najljepših i najboljih uvida u antički Egipat.

  • john_marston

    13.11.2017 - 00:12

    Odlična recenzija :)

  • David_HR

    13.11.2017 - 01:15

    Imam pitanje: dali se isplati kupiti novi assassin creed Origin?

    • invictum

      @David_HR, 13.11.2017 - 09:05

      Ako volis ovakve igre, definitivno da. Igra ce pruziti bar 40h zadovoljstva 😉

    • Eldar Tutnić

      @David_HR, 14.11.2017 - 21:21

      Jarane, igram je već 30h i imam osjećaj da sam tek počeo 😀 nisam otkrio ni 10% mape 😀

    • moordrak

      @David_HR, 17.11.2017 - 12:58

      Ako voliš open world igre koji imaju nevjerojatnu količinu sadržaja, isplati se kupit ACO. Jučer sam završio main quest i zaustavio tajmer na 132 sata. Dodatnih questova je još more. Imam hrpu lokacija sa upitnikom (nestraženo), sve arene i dobar dio papirus zagonetki. Potrudit ću se oko trofeja isto. Imam što raditi još tjednima.

  • ANGMAR

    13.11.2017 - 08:30

    Najbolja igra godine bez premca. Igram 35 sati nisam još vidio pola mape. Svijet je najveći ikad. Predivno iskustvo i čisti užitak. Ocjena 95

  • tree_boa22

    13.11.2017 - 08:51

    Odlična recenzija, Petra svaka čast.

  • Someone

    13.11.2017 - 11:03

    Neka se recenzentica ne uvrijedi, ali ovo mi malo izgleda kao da je ispalo iz HCL community recenzija… previše je tu subjektivnog dojma u ocjeni… u potpunosti poštujem da je ovo nekome za 9/10, jer pogodila ga tematika, voli deve, AC zagrizeni je fan, takav mu je u tom trenutku horoskop, whatever… ali treba biti realan i objektivan kad je u pitanju recenzija… po meni preblag tretman i previsoka ocjena

    • drazensi

      @Someone, 13.11.2017 - 11:57

      Svaka recenzija je subjektivna i dojam je odredenog recenzenta. Nikad nece niti bi trebala biti objektivna, niti to moze biti u sustini. Da zelis biti striktno objektivan komentirao bi grafiku (sto danas vise nema smisla, sve AAA igre su lijepe i dobro izgledaju), gameplay (mozes probati, no svatko voli drugacije mehanike i drugaciji gameplay, pa onda opet mozes reci da moze biti i bolji, ali to je tvoj dojam – nema nekih stavki kod kojih mozes stavljati kvacice da bi potvrdio da je bas taj gameplay naspram drugih bolji), itd. Nemozes biti objektivan nikako. Tako je i kod svih medija koje konzumiras. Nekome se svida, nekome ne. Bitna je summa summarum na kraju kad pogledas par recenzija. A kad pogledas par recenzija za Origins vidjet ces da je igra jednostavno dobra. I vise od toga. Bolja od nekoliko proslih igara iz serijala i dosta toga su pokusali promijeniti, nesto uspjesno, nesto neuspjesno. Problem danas je i zasicenje open world igrama pa ljudi tesko imaju strpljenja i vremena se tolko njima posvetiti. Core mehanike ce u open world igrama uvijek biti iste.

    • Someone

      @drazensi, 13.11.2017 - 12:30

      E vidiš, ovo što spominješ radi razliku između profesionalnog recenzenta i recimo user recenzija. Profesionalna recenzija mora biti maksimalno objektivna, temeljena na činjenicama. Da, na pitanjima grafike, gameplay mehanika, sadržaja, inovacija i slično. Naravno, uvijek ima određenog prostora za dodati malo i svoga mišljenja/subjektivnosti, što čini određeni stil recenzenta prepoznatljivim. Ne mogu se oteti dojmu da je ova cijela recenzija vođena subjektivnim dojmom. Kao da čitam jednu od onih community recenzija gdje je sve super i krasno i za 98/100. Kažem, svatko ima pravo da mu je određena igra za 100/100, ali nisi sada Pero s foruma, nego profesionalni recenzent.

    • SanKa

      @Someone, 13.11.2017 - 14:34

      pa naravno da je subjektivno, ona je igrala igru jebem ga. kaj ce bit objektivno ? svaka recenzija je subjektivna.

  • JokeZ

    13.11.2017 - 11:09

    Malo mi žao što nisam nikad dao priliku AC, pogotovo sad kad vidim ovaj nastavak, doduše, dvojku sam odigrao par sati, nekak mi teško započeti od prvog, kad ih sad ima na bacanje pa izbjegavam.

  • Tomina

    13.11.2017 - 11:53

    Totalno nerealna ocjena,i to samo zato jer autor teksta je opsjednut povijesti.Prema tome, onda pucacice dajte recenzirati nekome okorjelom prema toj vrsti igre i sve igre budu iznad 90 bodova.Samo jedno je dovoljno-igra zaostaje ispod witchera 3 i sve je dalje kasno.

  • moordrak

    13.11.2017 - 12:11

    Petra, moj naklon! Ovakvo se piše recenzija.

    Za sve one koji nisu igrali Origins, a sudite prema filmićima na Youtubu, stekli ste potpuno krivi dojam. Jedno je igrati igru, istraživati, otkrivati svijet, kvragu, otkrivati priču o prvoj civilizaciji koju Petra nije ni spomenula, a drugo je gledati kako netko drugi igra. Ovo nije igra za gotovane i one koji ne vole istraživati bogati i velik svijet. Sa svime što je Petra napisala se u potpunosti slažem uz par dodatnih zamjerki na AC:Origins.

    Moja prva zamjerka tvorcima igre je ljepljenje fotografija koje prave igrači na glavnu mapu svijeta. Trebali su to nekako drugačije napraviti ili barem, onaj dio koji još nismo otkrili, za njega ne stavljati fotografije. Ako ćete samo otkrivati svijet, bez ikakve interakcije i staviti Bayeka na autpilot, imate što raditi sigurnih 10 sati. Nije tako jednostavno mapirati (a bome i pronaći) baš sve lokacije. Trenutno sam na 110 sati, prešao sam “samo” 67% igre i još ću sigurno utući pedesetak sati sa posebnim guštom.

    Druga veća zmjerka su previše plitki RPG elementi poput trgovine i upgrejda. Trgovina je, blago rečeno, blesava. Natući drahme nije problem. Kada potrošiš hrpu love na upgrejde, trgovina postane beznačajna. Ja sam eto jedan od onih koji je stavio priču u drugi plan.
    Moj Bayek koristi samo legendary oružja i obleku, na levelu 40 sam i upgrejdao sam sva legendary oružja na lvl40. Za postići ovo, trebalo mi je preko 200k drahmi. Dakle, maksimizirao sam sve. Sa ostatkom para mogu ložiti vatru tako da cijeli segment lova, pljačkanja karavani i “skupljanja” pada u vodu. Jedino ostaje “zaraditi” dovoljno xp-a za otvaranje neotkrivenih skilova (ostanu oni skilovi koji nisu nešto posebno interesantni za gameplay).
    Upgrejdi nisu balansirani pa ako želim recimo mač upgrejdati sa lvl 22 na lvl23, treba mi 5000 drahmi. Sa lvl23 na 40 isto treba 5k drahmi… Na kraju sam završio sa “lošijim” oružjem većinu vremena jer se jednostavno ne isplati trošiti pare na upgrade prije lvl-a 40 (iskreno, upgrade se baš i ne “osjeti” na damage-u kojeg inicijalno daje neko oružje).
    Sa odjećom je stvar puno gora. Upgrejda nema. Postoje određeni, itemi koje treba naći ili zaraditi kroz igru ali osim vizuala, (neke obleke “prikriju” glas, a samo jedna od njih ne zvecka kod trčanja) nisam primjetio neka dodatna poboljšanja na Bayakove performace.

    Treća zamjerka je soundtrack. Nema niti jedne jedine skladbe koja bi se izdvojila postavši lagano pamtljiva tema koja bi se urezala u pamćenje. Šteta.

    Ja sam jako zadovoljan igrom i siguran sam kako ću je igrati još tjednima i mjesecima koji slijede. Sve ovo što sam naveo kao eventualne nedostatke zapravo su sitničarenja koja uopće ne utječu na fluidnost igranja. Ubisoft je napravio odličan posao i hvala im na tome!

  • xossir

    13.11.2017 - 12:25

    najbolji AC do sada! obožavam velik svijet kao u ovom nastavku,istina da me AC podsjeća na Witcher 3 i zato mi je zakon!!loše-level cap,kad si na velikom lvl a na mapi si u djelu svjeta gdje su neprijatelji na lvl 1-5-prelako…btw igram igru na hardu od samog početka i doista je prelagana…ubisoft molim još dvije težine-ultra hard-insane!

  • Jokerhere

    13.11.2017 - 13:45

    Velika recenzija, kasnije ću ovo uz kafu 😉

    • scofield69 : numba tu

      @Jokerhere, 13.11.2017 - 14:36

      + nemoj zaboraviti uzeti kutiju cigara da se smiris- naravno ako si hater i imas neke vec iznijete vlastite predrasude o svojoj osobnoj ocjeni koja se kosi s Petrinom☺. Salu na stranu, svakako uzivaj prijatelju u toj kavi☺

  • gundogan

    13.11.2017 - 14:06

    Po meni hcl ne daje dobre ocjene. Pa ja unaprijed znam koliko ce koja aaa igra dobiti od vas.

    • Igor Belan

      @gundogan, 13.11.2017 - 14:22

      Pošteno. Samo to malo obrazloži pls. Plus, imaš gore polje za korisničke ocjene pa slobodno unesi svoju.

    • gundogan

      @Igor Belan, 13.11.2017 - 17:50

      Uocio sam da velika vecina vrlo dobrih i odlicnih aaa igara dobije vecu ocjenu za koji postotak kod vas nego na metacriticu ( par igara ima istu ocjenu) sto znaci da ste darezljiviji od ostalih, nekog prosjeka. To je lista ovih igara( tko hoce neka provjeri) : gta5, tlou, persona 5, uncharted 4, bloodborne, overwatch, hzd, dark souls3, titanfall 2, nier automata, nioh, wolfenstein 2, dishonored 2, ratchet and clank, doom, divinity: original sin2, civilization 6, ff15,fallout 4, cuphead, mario 3d world, zelda SS. Vjerojatno ih ima jos ali poanta i cinjebica je da ste darezljivi. A nekim slucajem bas izazivate kontroverze s 3 najocjenjenije igre u zadnje vrijeme. botw, mario odyssey dajete manju ocjenu, gta5 dajete 99 sto vam je najveca ocjena. Moje videnje vasih ocjena je da izazivate kontraverze slucajno ili namjerno i zelite bit posebni.mgs5 dajete manju ocjenu, mgs4 je dobio istu. Znaci sve igre vam dobijaju vece ocjene, a idete nesto izvodit i bit posebni na najveca 3 serijala s obzirom na dugovjecnost i konstantost kvalitete serijala. Witcheru 3 date 85, last guardianu isto date manju ocjenu nego na metacriticu. Bas cudno na kojim igrama idete bit strozi.

    • scofield69 : numba tu

      @gundogan, 13.11.2017 - 19:47

      Sto se toga dragi kolega s portala tice dao sam se u jedno malo istrazivanje iza autora pa recimo najprovokativnije ocjene na ovom portalu, a to je ocjena The Witcher 3: Wild Hunts igre. Ime recenzenta same igre je Ante Malenica. A evo nekih detalja ocjena koje je recenzirao u usporedbi s metacriticom , kojeg si i naveo:
      (PRVO IDE OCJENA METACRITICA PA ONDA HCL-a!!!)
      Evolve 76, 80
      Bloodborne 92, 94
      Life is strange 85, 89
      Civilization 5 90, 92
      Battlefield hardline 73, 70
      THE WITCHER 3 92, 85
      Itd.
      Ovo su samo neke. Ne znam sami prosudite koji dojam ostavljaju , ali ovo su cinjenice.

    • scofield69 : numba tu

      @scofield69 : numba tu, 13.11.2017 - 19:56

      Da se razumijemo, neke mi ocjene izuzetno smetaju ali s podosta se i slazem , ali to je pak na kraju moje subjektivno misljenje😀😊

    • scofield69 : numba tu

      @scofield69 : numba tu, 13.11.2017 - 20:17

      Mislio sam opcenito za portal, ne i za samog osudjenika, Antu Malenicu…☺

    • scofield69 : numba tu

      @scofield69 : numba tu, 15.11.2017 - 12:26

      Ante sto ti dodje Vesna Malenica ? 😀

    • gundogan

      @scofield69 : numba tu, 13.11.2017 - 20:14

      Pa o tome i govorim. 95 posto ocjena je vece nego na metacriticu i onda se nasli davati manje ocjene bas na 2 od 3 najocjenjenije igre u zadnjih dosta godina. I na kojiminim i uedinim igrama. Ili je namjerno da se nesto glumi u sto ne vjerujem. Ali je dokaz da je sustav ocjenjivanja malo nerealan.

    • Igor Belan

      @gundogan, 14.11.2017 - 01:12

      Moraš malo proširiti vidike da bi shvatio širu sliku ovoga što komentiraš. Primjerice, ne možeš realno na 12 godina starom portalu s preko 1000 recenziranih igara izjaviti da je 95% ocjena veće nego na Metacriticu. Taj postatak si izmislio i temeljiš ga odokativno na svega nekoliko recenzija iz naše baze koje ti pašu tom narativu. Postoje stotine drugih recenzija koje nisi uzeo u obzir, zbog čega cijela teorija, pogotovo taj postotak, padaju u vodu. Kao i tvoje korištenje riječi “činjenica” kroz ovaj komentar. Također, moraš imati na umu da su neke naše AAA recenzije objavljene u isto vrijeme ili prije drugih svjetskih portala. Dakle, prije nego je Metacritic score za te igre dobio svoju finalnu formu – mi smo već objavili svoju ocjenu. Također, moraš uvidjet da je i cijela ova rasprava koju si pokrenuo poprilično besmislena jer naravno da će dobar dio naših recenzija biti relativno blizu Metacritic scorea – to je samo logično kad uvidiš da nismo neki ludo alternativni portal koji voli pisat “drugačije”, nego volimo biti realni i objektivni koliko je moguće u sferi svake individualne igre, uz zdravu dozu subjektivnosti naših recenzenata. Upravo te razlike, ta odstupanja od neke “norme” su ono što biste trebali cijeniti. U svakom slučaju, kao normalan portal uvijek ćemo s recenzijama i konačnim ocjenama biti u nekom okviru realnosti za svaki naslov, kao i mnogi drugi realni mediji čiji će review završit na Metacriticu. Što dovodi do sličnih ocjena. U svakom slučaju, ako želiš raspravljati ozbiljno o ovome, ono što trebaš gledati nije ocjena, nego recenzija koja objašnjava tu ocjenu. Taj puni paket. Onda ćeš vidjeti što naša ocjena zapravo predstavlja, kako razmišljamo o određenim elementima u igrama i kako se naši autori razlikuju, ali opet i kako su uvijek u okvirima HCL-a kao portala. Vidjet ćeš onda i da se ne događa nikakva teorija zavjere, da nema toga “idemo bit stroži” za odrđene igre jer su popularne (ili nisu), vidjet ćeš da nema nikakve kontroverze – postoji samo fino objašnjeno mišljenje recenzenta za svaku igru sa ocjenom na kraju.

    • Eldar Tutnić

      @Igor Belan, 14.11.2017 - 21:25

      Što se mene tiče, u većini stvari se slažem sa recenzijama HCL-a, ali istina je da su vam zadnje recenzije nekako previše subjektivne. Doduše, ja to gledam subjektivno pa je i ovaj komentar subjektivan 😀 Npr. nikako se nisam složio sa recenzijom Destiny 2, mislim da je previše popljuvana za igru koja se meni dosta svidjela. Ipak, smatram da su recenzije više smjernice za produbljivanje svijesti o igrama a manje za konačnu odluku o igri :)

    • scofield69 : numba tu

      @gundogan, 13.11.2017 - 14:22

      I to je sasvim ok. Zato ih i ima vise,nije hcl jedini portal na koji bi morao ici.☺ Neki drugi ce ti mozda vise odgovarati…

    • butjer1010

      @gundogan, 13.11.2017 - 23:55

      Dečki što komentirate ocjene recenzija – Vaši životi su je.eno dotakli dno, kad vas jako muči ocjena neke igrice na jednom portalu!!!
      jel imate vi kakav posao ili obitelj, pa da o tome brinete, a ovdje da se slažete ili ne sa subjektivnom ocjenom jednog recenzenta, a ne da vas to jako svrbi?

    • scofield69 : numba tu

      @butjer1010, 14.11.2017 - 03:50

      O kojim deckima ti pricas? Ako mene ukljucujes u to , mislim da imamo problem.
      Kao prvo ja volim ovaj portal i postujem njihove clanove. Drzim da nije ni njima sve lako, objavljuju svakodnevno neke vijesti, recenzije , specijale, nastoje poboljsavati sto vise mogu sami portal , dobro su s nama -vole i s nama malo prodiskutirati, dapace neki su jako aktivni, dosta se puta i nasmijemo te tako, a da ne spominjem i druge obveze koje imaju. I to je naporan rad koji zahtjeva zrtvu i odgovornost sto treba znati razumjeti i cijeniti. Ipak to radu za nas. I meni su dragi, pogotovo jer vole ono sto radu- barem ih ja takve dozivljavam do sada.
      Sada da se vratimo.
      Zaintrigirale su me neke stvari koje je napisao gundogan i uzeo sam the witchera 3 za primjer da vidim tu razliku ocjena koju isti naglašuje te ima li istine u tome sto on pise. I da, sto se tog dijela tice kojeg sam nasao, napisao sam u vezi toga da su cinjenice, jer tako i tocno pise tamo gdje sam istrazivao. Procitaj sto sam napisao. Ne znam gdje si ti vidio da sam ja napisao da se slazem s njim a i napisao sam da mi neke ocjene izuzetno smetaju dok se sa podosta njih i slazem. Ipak je to moje subjektivno misljenje , za koje svatko ima vlastito, gdje nema potrebe razbijati glavu.
      A sad GLAVNO PITANJE: ŠTO TI RADIŠ NA OVOME PORTALU? Da li uviđaš na što s ovim pitanjem potenciram tj. mislim? Da li ti isti butjer1010 shvacas koje si gore sve besmislice naveo? Nemoj da se hvatam necistih rijeci, ipak si ti prvi zapoceo a vjeruj da sam kadar unistiti nekoga u kojem god ti to smislu shvatio.
      Nadam se da ces postupiti savjesno.

    • butjer1010

      @scofield69 : numba tu, 14.11.2017 - 11:04

      riječ uništiti nekoga, na forumima, za čovjeka s mojom inteligencijom (nije uopće bitno kolikom) djeluje jako bolesno.
      Sorry, ali ti imaš problem, ja ne. Ja ovo pročitam zato što volim igrice, i mogu saznati nešto novo, ali da zbog napisanog poludim….onda bi i ja imao problem.
      Ohladi se s pivom i uživaj.

    • butjer1010

      @scofield69 : numba tu, 14.11.2017 - 11:27

      i da, zaboravio, ja plaćam tu pivu, čisto ako sam nekoga uvrijedio, nije bila namjera :)

    • scofield69 : numba tu

      @butjer1010, 14.11.2017 - 18:57

      Onda mora da ti oprastam Roberte😀…

  • Igor Belan

    13.11.2017 - 14:34

    Uklonjene su tri korisničke ocjene koje su ispod 50/100. Dvije od tih ocjena bile su 1/100 i 10/100 – korisnici koji su ostavili te ocjene dobili su sada i trodnevni, odnosno dvodnevni ban. Ti korisnici komentarima na druge članke već su i pokazali da vole pisati provokativne, namjerno nerealne komentare pa se može reći da ih je takav privremeni ban samo čekao. Jedan korisnik dao je ocjenu 45/100, što također gledamo kao nerealnu ocjenu pa je obrisana, ali njemu ne ide ban. On zna tko je pa ima priliku objasniti takvu ocjenu, što prije brisanja nije učinio. Imajte na umu da postoje pravila, ne samo kod nas na ovom komadiću weba, nego općenito u civiliziranom društvu (a po kojima se i mi vodimo jer smo racionalni, civilizirani ljudi) pa da je sve što radite na HCL-u (ocjenjivanje ili komentiranje) podložno tim pravilima. Budite civilizirani i razumni. Ljudi to na internetu zbog anonimnosti često zaborave, pa eto – podsjetnik.

    • gundogan

      @Igor Belan, 13.11.2017 - 14:49

      A gledaj, i ja smatram da nije u redu dati ocjenu 1. Ali zasto bi se onda uzela u obzir i ocjena 100. A pogotovo jer ocjenjuju ljudi koji nisu odgirali igru. Pa kakvog to smisla ima

    • Igor Belan

      @gundogan, 13.11.2017 - 16:03

      Ne gledamo 100 kao suludo nerealnu, trollersku ocjenu za ovu igru, isto kao što ne bismo gledali 10/100 ili 1/100 kao nerealnu ocjenu za igru koja ima 20/100 ili 30/100 na većini svjetskih siteova gdje se kritičari i korisnici okupljaju davati ocjene. Dajemo vam i više nego dovoljno slobode u ocjenjivanju, čak i izvan okvira realnosti. Ali zna se što je previše, odnosno što je čisto trollanje i zloupotrebljavanje sustava za ocjenjivanje. Mi igri očito nismo dali 100, ali ako je netko odlučio dati stotku, nije problem (naša ocjena je 90, Origins i drugdje ima visoke ocjene itd.). Isto kao što nije problem da netko da 60, 70, 80… ili nešto u tom rangu. Ali kad daš 1/100 ili 10/100 za igru koja ima prosjeke ocjena u rangu 70-80+, onda očito trollaš i uništavaš sustave ocjenjivanja.

    • ffranz13

      @Igor Belan, 13.11.2017 - 15:14

      Igore svaka čast na ovome. Mislim da velika većina ljudi koja pljuje po ovoj igri nije ju niti zaigrala. Problem je u tome što je ne mogu pokrenuti ili skinuti sa torrenta pa jedino im ostaje da daju ocjenu 1. Pa i No Man’s Sky ne zaslužuje ocjenu 1. Nisam ni ja baš veliki obožavatelj Ubisofta ali ovu igru su stvarno korektno odradili.

    • BeLLicus

      @ffranz13, 13.11.2017 - 16:50

      Svi prde po ubisoftu a ti develepori su nam donjeli neke naslove koje nikad nećemo zaboravit, malo su bili neozbiljni u zadnje vrijeme ali to je i dalje jedan vrhunski studio koji stvarno odradi i dobar posao u moru ovih EA neoptimiziranih igara i ubisoft će uvijek imati moju pažnju kod svake igre koju izbaci jer oni to zaslužuju :)

    • apach

      @Igor Belan, 13.11.2017 - 21:02

      Ma kakva dva dana to je malo, treba to banovati pa cak i protjerati sa stranice, pogotovo te sto su dokazani kao provokatori, na bezobrazluk treba odgovoriti istom mjerom. Nisu to nikakvi igraci za koje ovaj sajt i postoji, to su uhljupi boziji, dodju tu da frustracije ljece.

    • l)oolvl

      @Igor Belan, 14.11.2017 - 03:05

      zašto proganjati ljude zbog malih ocjena i zašto uopće postoji sloboda ocjenjivanja onda ako su neke “preniske” ocjene zabranjene (preniske isključivo u usporedbi s prosječnim ocjenama ostatka svijeta). Ako je igra kvalitetna i zaslužuje visoku ocjenu, mislim da su vrlo konkretne šanse da će se ta ocjena u konačnici definirati i doći do nekog visokog prosjeka, neovisno o izuzetno niskim ocjenama pojedinaca, a te niske ocjene neka budu njima na čast jer svi mogu vidjeti tko je dao koliku ocjenu. Svatko normalan zna da ova igra sigurno ne zaslužuje 1, ali te niske ocjene nisu tu samo zbog realnosti nego i zbog slike o tome kakav dojam o igri ima jedan veći broj ljudi, tako da uklanjanje “preniskih” ocjena u neku ruku možda graniči i s cenzurom. S druge strane, mislim da je ova recenzija i ocjenjivanje iste i od strane recenzenta i od strane korisnika još jedan jako dobar primjer zašto bi bilo dobro uvesti jednostavnije ocjene od 1-10, pa eto, razmislite o tome.

    • l)oolvl

      @l)oolvl, 14.11.2017 - 03:14

      a u svrhu ograničavanja zloupotrebe sustava korisničkih ocjena, možda bi bilo onda dobro ograničiti korisničke ocjene da mogu varirati najviše 30,40 bodova od HCL-ove; bolje nego da imaju potpunu slobodu pa da se naknadno gleda što je realno a što nije

    • Igor Belan

      @l)oolvl, 14.11.2017 - 09:34

      Probaj razumjeti da smo kao ljudi koji se bave ovime profesionalno razmišljali mnogo dublje od tebe o svim problemima kojih se ovdje dotičeš po pitanju korisničkih ocjena, kao i onima kojih se u ovom kratkom izljevu nisi ni sjetio :) Puno toga se nisi ni sjetio. U svakom slučajaju – sve je pod kontrolom – sustav po kojem trenutno radimo funkcionira dobro, ljude ćemo nastaviti kažnjavati za trollerski niske ocjene isto kao što bismo ih kažnjavali za trollerske komentare.

    • metalshegy

      @Igor Belan, 15.11.2017 - 16:54

      koja je minimalna ocjena koju mogu dat igri a da po tovjoj procjeni nisam troll?

    • metalshegy

      @Igor Belan, 15.11.2017 - 16:57

      ono cisto da znam za ubuduce. jer ja smatram da je igra ocajna pa sam samo htio i dat ocjenu koju mislim da zasluzuje

    • Igor Belan

      @metalshegy, 20.11.2017 - 13:53

      Napisao sam gore u komentaru dosta jasno što gledamo kao trollersku ocjenu. Iako, to bi trebalo biti savršeno jasno. Ako se smatraš dovoljno sposobnim da ocijeniš neku igru bilo kojom ocjenom, onda se podrazumijeva da možeš procijeniti i što je trollerski niska ocjena. Ako to nisi sposoban zaključiti, računamo da nisi sposoban ni ocijeniti igru na način koji će pomoći ljudima shvatiti o kakvoj igri se radi pa te iz tog razloga možemo tretirati kao nekoga tko ne pomaže zajednici procijeniti o kakvoj igri se radi.

    • Igor Belan

      @Igor Belan, 20.11.2017 - 13:59

      E i btw, ako misliš da je igra očajna, slobodno obrazloži zašto. Dobro obrazloženje koje je od pomoći zajednici ukomponirano s prikladnom ocjenom je uvijek dobra stvar. Ali da – ako daš ocjenu koja je očigledno mnogo niža od svih ostalih i pritom još ne ponudiš nikakvo obrazloženje, ocjena se briše i smatramo te likom koji trolla da snizi ukupnu korisničku ocjenu.

    • Igor Belan

      @Igor Belan, 20.11.2017 - 14:03

      Eh, kad pišem prije nego provjerim :) vidim tek sad da si već dao 50/100 za Origins. To je očito mnogo niža ocjena od ostalih, već si izrazio stav da ti je igra očajna, ali nisi obrazložio zašto. Moraš obrazložit, moramo vidjet smisao u tom razlogu i onda ocjena može ostati. Samo upozorenje, ako kao razlog samo nabrajaš negativnosti koje si primjetio u igri bez da razmotriš pozitivnosti, to neće biti prihvaćeno kao razumno obrazloženje. Doduše, ocjena će biti uklonjena, ali komentar ne – nek ljudi vide kako razmišljaš o igrama i trebaju li te uopće slušati.

    • Veblar

      @Igor Belan, 20.11.2017 - 14:36

      Mogu li ja ponuditi svoje čisto subjektivno mišljenje bazirano na onome što sam čuo i vidio? Pošto zaigrao nisam.

      https://www.youtube.com/watch?v=6rjYXEYpuDo

      U ovom linku su prikazani razni grafički i animacijski bugovi prisutni u igri. Naravno sve je to donekle opravdano sa ogromnom veličinom i sadržajem koji AC: O nudi i mnoge ogromne open world igre imaju slične probleme.

      Moji negativni stavovi prema ovoj igri bazirani su na sljedećim činjenicama:

      1. sve negativno navedeno u recenziji
      2. nije spomenuta dvostruka zaštita denuvo + vmprotect ili tako nešto koje po mom “znanju” utječu na performanse igre
      3. Zoranov komentar poprilično sumira koliko je detalja zapravo posvećeno izgledu svijeta, a ne kvaliteti priče
      4. Prisutne su mikrotransakcije koje također nisu spomenute u recenziji, iako jesu spomenute u video komentarima, da, sve se može nafarmat, ali i dalje su prisutne i smatram da je to nepoštovanje igrača koji daju novce za igru

      Pozitivne strane:

      1. navedene u recenziji

      – iako smatram da velika detaljnost prikazanog svijeta je pozitivna stvar, ali je ujedno i sporedna, ovo je Origins, treba objasniti sve što nije objašnjeno i to je loše izvedeno – ovo nije walking simulator ili history simulator, ovo je AC

      Naravno, kada je zaigram moći ću ponuditi točnije mišljenje, ali mislim da je poanta ove igre promašena, prevelik naglasak na svijet i kulturu, a premali na gameplay i priču

      Realna ocjena bi bila između 70 i 80 po mom neprofesionalnom i nestručnom mišljenju jer se neki propusti ne bi smjeli opraštati tako lako. Možda loša usporedba, ali Witcher 3 je ocjenjen sa 85, a ovo sa 90

    • Igor Belan

      @Veblar, 21.11.2017 - 09:47

      Link što si poslao je smiješan video, dunkey je vrh, ali nije pokazatelj kvalitete igre – pazi kad gledaš takve stvari, bilo je takvih videa i prije koji su nažalost na ljude zapravo utjecali da formiraju mišljenje o igri. Što god on pričao Npr. više milijuna pogleda privukao je onaj video koji je pokazao kompilaciju od 10, 20 ili više ljudi koji su imali nekakav problem sa svojim Nintendo Switchem po izlasku. Ljudi danas imaju mobitele i snimaju rijekte gluposti koje im se događaju. Ljudi koji su gledali taj video su onda zaključili da Switch kao konzola ima takve probleme stalno, u svakom slučaju i kod svih. Što nije istina. Riječ je o ciljano napravljenoj montaži negativnih iskustva, iskustvu dvadesetak ljudi naspram milijuna kupaca koji porobleme nemaju. Dunkey radi istu stvar s ovakvim videima – samo njemu je poanta humor s takvim sadržajem. I smiješno je… i uspio je… ali nemojmo to linkat kao nešto važno u ozbiljnoj raspravi o igri :)

    • metalshegy

      @Igor Belan, 20.11.2017 - 14:53

      jao jao…
      pozitivne stvari: veliki svijet, solidna grafika,rpg elementi koji se mogu i ne moraju svidjeti ljudima al ajmo rec novitet, povijesni likove.
      negativne stvari: bugovi, prica,osobnost glavnog lika,lip sync, nezanimljivost misija pogotovo sporednih,repetitivnost, noviteti koji su uvedeni vec postoje ako ne u AC igrama onda u drugim igrama u kojima su puno bolje napravljeni, nezgrapna borba,nenagradujuci stealth pristup,neizazovno cak i na tezim razinama i mogucnost overlvlanja da sve postane prelagano pred kraj,bugovi posto je open world igra ih ima podosta,losa optimiziacija zbog duple zastite CPU intensive itd itd…

      da igra zasluzuje pohvalu jer je uvela par novih stvari i to joj se treba naglasit ali nikako ne zasluzuje vise od 70/100 pogotovo ne u zanru akcijskog rpga po mom misljenju jos i manje od 70 pa sam joj toliko i dao

    • Igor Belan

      @metalshegy, 20.11.2017 - 15:12

      Pa eto ne bih se složio sa svime što si tu napisao, ali hej – dao si svoje mišljenje potrudio se navest i objasnit neke stvari i onda to zaokružio nekom svojom ocjenom koja je u razumnom rangu objašnjenja koje si ponudio. Tako da sve pet. Daleko si od nekakvog trollanja :)

    • metalshegy

      @Igor Belan, 20.11.2017 - 14:55

      ajde jos jedan plus: kolicina sadrzaja za istrazivanje i playtime ukupni sa svim time

  • SanKa

    13.11.2017 - 14:35

    odlična recenzija. igra je vrh, AC se vratio napokon

  • gundogan

    13.11.2017 - 14:37

    Ma dobar je hcl tj. odlican posebno video komentari. Jednostavno pogledam ocjenu na metacriticu kad igra izade i tocno znam kojoj cete igri dati za par posto vecu, a kojoj za par posto manju ocjenu.

  • Dksaro

    13.11.2017 - 18:01

    Odličan ac za utrošiti 100h. I dobra rencenzija

  • kroon

    13.11.2017 - 19:18

    Hmmm šta reći osim bravo Petra jako dobra recenzija i posteno ocjenjivanje. Sa druge strane ovi iskusni recezenti koji su dali ocjenu 6 i 7/10 jednostavno vas ne razumijem . Dajete originsu 7/10 a neke stvarno bezveze igre ocjenjujete sa 8 i vise , pa kaj bi vas bayek trebao skakljati po jajima uzivo dok igrate . Igra je super i trenutačno je vrh ponude. Kad citam Zoranove dojmove o igri imam osjećaj da ga moram izvesti malo van na cugu , vjerojatno je lik totalno u virtualnom svijetu pa mu smeta svaki k. kad daje ovakve ocjene. Oprostite na iskrenosti . Ivane slobodno banaj ako sam bio neugodan ali nekad mi pojedinci dignu živce. Pozdrav

    • Zoran Žalac

      @kroon, 14.11.2017 - 07:55

      Igru nisam uzeo recenzirati baš iz razloga da mogu u njoj slobodno uživati a ne da sam pod rokom i da žurim kroz nju. Ali eto, ni na taj način nisam ostao oduševljen. U vrhu ponude je, ali realno, horizon zero dawn je za klasu jači gameplayem, pričom, vizualnim. Te dvije igre su dosta slične i žao mi što je prva ps4 only pa ju širi krug ljudi neće ni uzeti za usporedbu s originsom da vidi koliko je ovaj zapravo slabiji u većini elemenata. Ne svim naravno, ali u većini.

    • kroon

      @Zoran Žalac, 14.11.2017 - 09:18

      Stalno vidim da pišete da su stvari repetativne. Pa naravno da su repetativne , upalite sad witchera 3 i igrajte ga i viditi ce te da je totalno ista stvar . Odi do lika on ti kaze nestala mi kćer ti odes do mjesta zločina tamo te cekaju 5 bandita ubijes ih pokupis loot oslobodis djevu i amen. I opet malo kasnije naletis na slican Quest . Naravno da je witcher 3 bolji jel ima puno vise rpg stvari ali nije puno bolji . U originsu je combat bolji i tezi grafika je iznad prosjeka. bajekove kretnje su puno bolje ,tu je stealth kojeg kod witchera nema.Meni najveća zamjerka Ac originsu je sto je nepovezan ,prica se razbija imas malo osjecaj da neznas sta da radis tj.nepotrebno je zatrpan.Dosao sam do Kleopatre da nisam ni znao, optimizacija u gradu je losa praktički sa 100fps se pada na 60 kad udes u grad, i7700k je na 100% hoce se rastaliti dok na otvorenom djelu mape radi sve super.sitnih bugova ima dosta ali nemogu reci da mi to ubija igru.Zao mi je sto nisu napravili armor normalno da kombiniras isprobavas nego ovo nadogradivanje. Imam osjećaj da svi trazimo nekakvo remek djelo koje ce nam zamjeniti w3 ili skyrima pa smo razočarani kad nesto slicno dođe i ne ispuni ta ocekivanja.

    • Someone

      @kroon, 14.11.2017 - 10:37

      “Odi do lika on ti kaze nestala mi kćer ti odes do mjesta zločina tamo te cekaju 5 bandita ubijes ih pokupis loot oslobodis djevu i amen” Znači postoje možda tri ovakva rudimentarna side questa, ako i toliko, u Witcheru 3. Ne izmišljaj stvari samo da bi podržale neke tvoje stavove. Witcher 3 možda ima najbolje side questove što ih je jedna igra imala.

    • kroon

      @Someone, 14.11.2017 - 16:50

      Nisam ni rekao ni mislio da je origins bolji od witchera ali nije ni daleko. Generalni zaključak mi je da je ovo neka vrsta kopije witchera jel ima jako puno slicnosti ,neke stvari su mi bolje a neke losije . Realno svi znamo da je w3 bolja igra ali nikako se ne slazem da je ovo za 6 ili 7 ocijenu. I ne volim da se igru kritizira puno kad je igra stvarno dobra.

    • Eldar Tutnić

      @Zoran Žalac, 14.11.2017 - 21:29

      Proveo sam preko 50h u Horizon Zero Dawn, a u AC oko 30h, i ne slažem se da je HDZ bolji u navedenom. Meni je HDZ imao dosta manje zanimljiv svijet i mapu od AC: Originsa, priča mi je do pola bila odlična ali kasnije mi je nekako odlutala, iako mi se opet dosta svidjela. Mislim, imati onakvu igru a ne uključiti neki ljubavni dio je po meni veliki promašaj. Svako ima svoj ukus, ali meni je AC popravio sve ono što mi je smetalo kod Vičera 3 i kod HDZ, jedva čekam da završim priču pa da i to prokomentarišemo abd :)

  • Lazy

    13.11.2017 - 19:26

    Zanimljivo al nedovoljno, prosao sam AC 2 i BF,probao sve ostale i nikad nisam prosao dalje od jedne trecine igre, jako mi je to lame sve skupa, repetetivno ,dosadno…fransiza koja traje i traje a bas nema neko opravdanje,sve skupa to meni izgleda kao ista igra s novim skinovima,nesto kao fifa hehe.Eto ova ima nebicno veliku ocjenu pa mi je privukla pozornost stoga cu je makar probati, sreca da imam frenda kojemu nije bed kupit igru i prestat je igrat za 2 dana il par sati poslije(u vecini slucajeva ) pa bum se uvukao u family share na koji sat…Eh da reca je poslovicno dobra a za ocjenu bumo jos vidli!

  • N1ko i N1sta

    13.11.2017 - 19:31

    Jedna od najboljih assasin creed serijala nakon Black Flaga naravno .. Ovaj cu preci sa uzitkom , ali previse je skupo na steam-u dobro meni nije ali nekim igracima jest skupo da plati a ona premium edition verzija msm da se tako zove ona je 169,99 dolara mislim . To je pre skupo za to , dobro da je 169.99 kn pa ok platio bi ali 169.99 dolara ne bi nitko dao za igricu msm neki bogati bi dali tolko …

  • pleto

    14.11.2017 - 10:07

    Nema me tri dana i lijepo se iznenadim kad ugledah recu. Odmah sam preskočio na ocjenu i minuse (mogu reci da mi ne smetaju), a sad idem sve fino pročitat. :)

  • tree_boa22

    14.11.2017 - 10:43

    A di je funky0308, on uvijek da opširan i najbolji komentar pa mi čudno da još nije ovdje :(

  • Vili Nebitno

    14.11.2017 - 16:49

    igra mi se cini super, nazalost nisam je jos zaigro

  • funky0308

    14.11.2017 - 17:47

    Ja sam joj dao 99 samo zato da nije 100. :) . jedino joj mogu zamjeriti par sitnijih bugova ali to se u tolikom svijetu nikome ne moze zamjeriti. Vidim da se Zoki razocarao RPG dijelovima igre i mehanike stealtha ali to je poprilicno neposteno prema jednom naslovu koji je preksinoc zagazio u RPG vode. Zoki, zavoravljas koja je to publika koja igra AC, ja volim dobar RPG i Divinity 2 mi je super igra ali tocno znam zasto igram Divinity, a zasto AC. Ja mislim da je AC ove godine bas dobar, bas su dobro zapoceli tranziciju na light RPG koji je dovoljno dobar, a nije naporan. Ako je netko ocekivao Witchera ili Skyrim od ACa onda razocaranje ima smisla. Onaj koji je ocekivao dobar AC to je i dobio. Mislim da se Ubisoft namjerno nije upustao u detalje RPGa i meni je to pametna odluka. Igra je bas lako igriva, ne davi sa milion stvari za citanje i isto toliko sati za shvacanje price. Ja je igram koliko stignem, iako sam lvl 19 otisao sam se posorati s onim bogom koji je kvl 40. Znaci satrao me lik u 2min :) . Igra je odlicna, raznolik svijet i zanimljiva prica. Ali ako vec netko ne voli ovako nesto svakako neka baci pogled kako ova igra izgleda – strasno dobro.

    • kroon

      @funky0308, 14.11.2017 - 18:07

      Slazem se sa funkyem nije mogao bolje objasniti igru.

  • kroon

    14.11.2017 - 18:14

    Btw kad sam uspio ubiti phylakesa koji je 22 i jos je imao 2 strijelca uz sebe , a ja sam bio 19 level toliko srece i zadovoljstva da nemogu opisati jel vas lik doslovno ubije sa dva udarca. U witceru se nisam nikad sa nikim toliko namučio.

    • funky0308

      @kroon, 15.11.2017 - 16:42

      Ja jos nisam uspio njih potamaniti, nisam ni pokusavao jer su me dok sam bio lvl 3 ili 4 pogledom ubili ali sam se borio sa 5 lvl jacim protivnikom u side questu whats yours its mine i nakon sto sam prvog uspio rijesiti nakon, a valjda 10 min borbe :) , osjetis takvu satisfakciju kao da si ne znam sto napravio. Jest da me drugi koji je izasao iz spilje odmah zapalio sa strijelom i presjekao na pola macem ali barem sam jednog dobio. Kasnije, kada sam otisao do lvl 20 rijesio sam tu misiju i vidio da je njih tamo toliko bilo da nisam imao bas nikakve sanse ali svaka borba je prica za sebe i iako je to daleko od neke pretjerane strategije , planiranja i deset razlicitih udaraca – meni je borba bas dobra. Ne gnjavi i ne opterecuje , a dovoljno je drugaciji od prijasnjih ACa.

    • kroon

      @funky0308, 15.11.2017 - 19:09

      Nisam još dosao na gladijatorske borbe , trke kocijama su zakon prekrasno izgledaju. I naravno borba dual oružjem je toliko zabavna da jednostavno kad uletim među trojicu četvoricu koljem ih ko lud i satisfakcija je na vrhuncu.

    • moordrak

      @kroon, 17.11.2017 - 15:15

      Ja sam ih maratonski potamanio :) Zapravo, cijeli tjedan sam nabrijavao Bayeka na lvl 40. Skidao sam ih lvl po lvl. Recimo sa 32 sam na jedvite jade pobijedio jednog od 35 kako se zvao, Bane of Hator. Krv mi je popio. Probao sam trial prvi put na lvlu 38. Razbio me Anubis k’o beba zvečku. Više puta. Ajde reko, napravit ću još 45k XP- a do lvl40. Kada je ostao još jedan dan za Trial, qest nestane! E srce mi je stalo! Srećom pa je bio samo bug u pitanju. Najžešća borba mi je bila sa slonovima. Jedan još nekako, ali kad naletiš na Qetesha & Reshepha , braćo mila… ni lvl 40 ne pomaže puno…

    • kroon

      @moordrak, 17.11.2017 - 15:51

      Postajem zbunjen dok igram origins toliko toga da neznam sta da prije radim. Dali da rijesavam upitnike ,ganjam side questove ili main quest jel puno puta mi se dogodi da rijesim marker ili upitnik i kasnije me side quest opet dovuce na istu lokaciju i onda ju dva puta prolazim. Zanima me koji je najbolji redoslijed za proci igru jel jednostavno preogromna je

  • Dksaro

    14.11.2017 - 18:35

    Meni je igra top

  • Eldar Tutnić

    14.11.2017 - 21:11

    Do sada imam preko 30h u igri, a prešao sam tek 29% igre. Slabo igram glavnu priču, navadio sam se na dodatne misije i one misteriozne upitnike, istraživanje, loot, i sve osim glavnih misija 😀 Njih ostavljam tek kad sve ono počistim. Ne znam kad sam igrao bolju igru, uvukla me u svoj svijet, zarazila, nemam riječi da opišem koliko mi je dobra igra. Neću još davati ocjenu jer čekam da vidim kakav će kraj biti, kako će se priča razvijati, ali ovo za sad-nakon 30h igranja, čista 100!

  • crolink07

    15.11.2017 - 13:16

    Sedmica od Žalca,hvala mu,opet mi je uštedio novac.Ne kažem da neću igrati,vjerojatno hoću,sedam je dobra ocjena,ali kad bude neki popust.

  • darijoman

    15.11.2017 - 15:30

    Vidim da je korisnička ocjena jednaka ocijeni HCL recenzije. Dakle, Petra win Zoran lose haha 😛

  • Duc

    18.11.2017 - 22:29

    Meni je ac omiljeni serijal bez obzira na sve

  • pilatman

    19.11.2017 - 15:04

    do sada sam kupio 4 njihova nastavka, samo sam dvojku presao do kraja, ostale sam zapeo na pola, zasto, pa ponavljanje misija je toliko dosadno da izgubis svaku volju, cini mi se da je i ovdje takva stvar, tako da nista od kupovine

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!