HCL.HR

Recenzija

Middle-earth: Shadow of Mordor

Juraj Bevandić

Pokušaji izrade igara po uzoru na Tolkienova djela u prošlosti su polučila miješane rezultate. Bilo je tu solidnih igara, ali u jednakoj mjeri i jednostavno loših uradaka. Nažalost, niti jedna Lord of the Rings ili The Hobbit igra nije postala NI upola popularna i uspješna koliko su to originalni romani, a nešto kasnije i njihove ekranizirane verzije.

Gotovo je ironično kako sada, kada smo dobili istinski najbolju avanturu Međuzemlja, ona ne pripada ni Hobbitu ni LOTR-u. Radnja Shadow of Mordora vremenski je smještena negdje između te dvije legendarne trilogije, a odvija se u Mordoru – što ste drugo uopće očekivali? Tolkien inače nije bio baš najveći fan orkova pa nije previše pisao o njima, iako je poznato da oni imaju zanimljivu i kompleksnu strukturu, čvrste motive i neutaživu žeđ za moći.

Upravo se tu ugodno smjestila fabula Shadow of Mordora, fokusirana na rendžera Taliona kojeg skupina orkova ubije zajedno s njegovom obitelji. I to je to, protagonist umre u prvih dvadeset minuta i gotovo. Ma naravno da ne, Talion otkriva da iz nekog razloga može ponovno oživjeti. On je sada rastrgan između dvaju dimenzija, one duševne i stvarnoga svijeta te kao polu-čovjek i polu-duh traži osvetu za svoju obitelj.


To je njegova motivacija koja ga gura naprijed u krvavom pohodu na zle sile, ali nije on jedini lik koji ima duboke osobne razloge za nemilosrdno klanje orkova. Tako primjerice Talion upoznaje duha koji mu pomaže da se snađe u svom trenutnom stanju. Taj je duh potpuno izgubio sjećanja iz svog stvarnog života i uz Taliona mu se ona počinju vraćati, što njih onda zajedno gura naprijed. Sve to zvuči jako dobro u teoriji, ali ne mogu se oteti dojmu da se Talion ustvari ne miče dalje od toga. On cijelu igru ostaje cinični, sumnjičavi frajer koji je dobar s oružjima, ali inače dosta glupav pa mu treba sve pokazati, objasniti i ponekad nacrtati.

Glavni lik je cinični, sumnjičavi frajer koji je dobar s oružjima, ali inače dosta glupav pa mu treba sve pokazati, objasniti i ponekad nacrtati.

Imam osjećaj kao da je cijeli glavni quest, koji se sastoji od 20 misija neka vrsta predugog tutorijala koji će vas postepeno naučiti kako se rade sve napredniji i napredniji manevri i postepeno vam otključavati nove mogućnosti. Nakon prve dvije-tri misije malo sam se zaigrao i lutao mapom, ubijao, prokužio igru, gledao što sve mogu napraviti i proveo tako nekoliko sati. Kada sam se vratio glavnom questu, otkrio sam da sada to sve što sam naučio o svijetu kroz te misije moram ponoviti, ali ovoga puta korak po korak dok me igra drži za moju neuku ručicu koja je minutu prije zaklala tri kapetana i odjahala u suton na divljoj zvijeri.

Ipak, to mi nije smetalo, jer se većina bitnih stvari ionako odvija izvan glavnih misija koje prate dosadnu priču i jednolične likove. Nemesis sustav je zapravo glavna zvijezda ove igre. To je ustvari hijerarhija orkova koja se sastoji od kapetana, čuvara i vođa koji su međusobno povezani i u isto vrijeme obitavaju negdje na mapi i stvarno se bave nečime. Možete samo šetati mapom i naletjeti na jednog od njih u lovu, pogoditi ga strijelom u nogu, zvijeri ga rastrgaju i on pada. Vremenom će njegovo mjesto naslijediti netko novi, ali će se i ostatak hijerarhije jednako tako mijenjati.


Čarolija tog sustava je što ne morate vi direktno utjecati na njega. Kapetani često jedan drugog izazivaju na dvoboje ili se napadaju ili pak pokušavaju dokazati nekim izazovom kako bi povećali svoju moć i skupili više čuvara. Sve te situacije vi možete okrenuti u svoju korist ili jednostavno možete gledati iz daljine kako se sve to odvija. Svaki od njih ima jedinstven izgled, ime, motive, slabosti i prednosti, što se također divno veže u cijeli taj sustav otvorenog pristupa. Ako znate unaprijed da je vaša meta otporna na stealth napade, a boji se primjerice caragora, sigurno mu se nećete probati došuljati s leđa i napasti ga bodežom, već ćete možda iz daljine razbiti lokot na kavezu tih bijesnih zvijeri i suočiti se s kapetanom jedan na jedan kad pobjegne iz svog kampa.

Bacite pogled na čisti gameplay iz Mordora kroz video komentar u kojem Igor malo priča o tom famoznom Nemesis sustavu igrajući PlayStation 4 verziju.


Nešto izravniji pristup možete ostvariti kontroliranjem kapetana tako da ih ne ubijete, nego zaposjednete njihov um i kasnije ih iskoristite kao suradnike koji će vam pomoći u borbi. Ili još jednostavnije – umiranjem. Svaki put kada vas netko ubije, a to se lako može dogoditi jer health sustav ne prašta puno, a igra na trenutke zna biti jako napeta, taj ork to razglasi na sve strane i postaje netko i nešto. Dobiva odmah neku poveznicu s vama i osobnost, kroji priču podređenu svakom igraču pojedinačno. Ako se odlučite osvetiti, možete izvući informacije o njemu iz drugih orkova koje ubijete i onda planirati pomno svoju osvetu. Kada se napokon suočite s njime on će vas prepoznati i ismijati pošto vas je već jednom pobijedio. To funkcionira i obrnuto, ako vi njih pobijedite, ponekad će se vratiti s ožiljcima i traumama iz te bitke i ponovno posebnim dijalogom vas podsjetiti tko je on i što vas sad čeka.

Svaki put kada vas netko ubije, a to se lako može dogoditi jer health sustav ne prašta puno, taj ork to razglasi na sve strane i postaje netko i nešto.

Vjerujem da tu leži pravo bogatstvo Shadow of Mordora, pogotovo zato što jedino što u igri možete raditi jest ubijati orkove. Doslovce se sve vrti oko toga, kakav god quest, izazov ili aktivnost pronađete, sastojat će se od ubijanja orkova na razne načine. Srećom, sustav borbe koji neodoljivo podsjeća na Arkham igre je zabavan i atraktivan. Puno je igara u zadnje vrijeme pokušalo omogućiti borbu na takav način, ali rijetko koja je ovako dobro sinkronizirala kontrole i animacije. Sve izgleda fizički izvedivo i logično, a u isto vrijeme je intuitivno, zabavno i uvijek zove na još.


Jesam rekao da pritom to sve dobro izgleda? Vjerojatno jesam, ali to se ne odnosi samo na borbu. Mordor općenito izgleda jako dobro, pogotovo s obzirom da je riječ o dvije otvorene mape. Bez obzira na nešto manju veličinu, gusto su naseljene i prilično dobro raspoređene resursima i akcijom, tako da pomažu diktirati uzbudljivi tempo igre.

Uhvatio sam neki dan preći još misija jer stvarno već dugo imam igru i bio bi red da ju pređem do kraja i vidim što još krije. Čekalo me nekoliko antiklimaktičnih boss borbi i pomalo mlaka priča, ali puno je važnije da sam, prije nego što sam se uhvatio toga, utukao dobrih dvanaestak sati u igru i još mi je nakon svega ostalo sadržaja za igrati. To neka bude svjedok tome da je Shadow of Mordor, usprkos ponekim manama, jedna od boljih igara ove godine.

Epska avantura u Međuzemlju kojoj bi i sam Tolkien oduševljeno aplaudirao.

87 Naša ocjena
  • nemesis sustav
  • borba
  • prezentacija
  • dosadan glavni lik
  • mlaka glavna priča
  • poneki bug u nemesis sustavu

Juraj Bevandić

Strastveni gamer od malih nogu, u HCL-u je ispunio dječački san pisanja gaming časopisa. Najviše voli rastavljati igre, analizirati mehanike i širiti dobru riječ o mediju videoigara. Povukao se iz aktivnog gaminga kako bi gonio znanstvenu karijeru, ali ćete ga još uvijek uhvatiti pred raznim ekranima.

Komentari (47)

  • jo

    17.10.2014 - 16:31

    Odlična igrica.
    Borba je dobro odrađena kao i grafika.
    Ne znam što mlataraju samo da je igra prezahtjevna.
    Meni na I3 530, 4 Gb rama i GTX 570 radi na 1920×1080 na medium details u 40fps sasvim zadovoljavajuće.

    • Hackey

      @jo, 21.10.2014 - 18:41

      I kod mene isto radi na i3 i sa 4 GB rama, al doduse na losijoj grafickoj, gt630, radi na low details na 60 fps dosta dobro:) Igra odlicna:D

  • drazensi

    17.10.2014 - 16:32

    odlicna stvarcica :)

    • drazensi

      @drazensi, 17.10.2014 - 16:34

      jedina opaska je sto ja ne bih rekao da je talion glavni lik..
      on je samo u sluzbi glavnog lika zapravo..

  • Cive

    17.10.2014 - 16:53

    Glavni lik je najbolji kovač koji je ikad živio u to njihovo doba,a radnja se radi i odvija u srcu Mordora,a nakon toga se pojavljuje Sauron :)

    Igrica 10/10 prešo sam je 100% sam imao :)

    • armin221186

      @Cive, 17.10.2014 - 17:13

      Brišite ovaj spoiler….

    • drazensi

      @Cive, 17.10.2014 - 17:30

      kakav je ovo spoiler? pa to se zna i kod najave igre za celebrimbora..i svatko tko zna ista o lore-u lord of the rings-a zna tko je on :)…i zna tko je sauron..tako da ja ne vidim nikakav spoiler :)

    • armin221186

      @Cive, 17.10.2014 - 21:49

      spoiler je npr. ja nisam znao da ce se pojaviti na kraju…

    • drazensi

      @Cive, 18.10.2014 - 09:47

      pa pojavljuje se kroz cijelu igru, a ne na kraju, a u najavi season pass-a je receno da ce ga biti..
      ali zapravo ne jos uvijek jer ce biti dio dlc-a :)

    • armin221186

      @Cive, 18.10.2014 - 09:48

      hvala na jos spoilera…

    • napaljeon

      @Cive, 18.10.2014 - 16:20

      Tisina armin.

    • armin221186

      @Cive, 18.10.2014 - 22:07

      nemoj citat naglas,pa ce biti tisina…

  • Adrian Sutil

    17.10.2014 - 17:07

    Igra je 10 od 10 pravo osvijezenje nisam nista dobro odigrao vec 2 godine i optimalizacija je zacuđujuća igram na i5 750 8 GB ram i HD 7850 2 GB na ultra u 1920* 1080 na 60 FPS Kakva dinamika odigrajte svima preporucujem pa cak onima koji nisu Fanovi ovoga Zarna kao sto sam ja !!!!! POzdrav i Postovanje

  • armin221186

    17.10.2014 - 17:11

    Znam da ce te misliti da trolam ali meni najbolja igra u serijalu je TLOTR War in the North nekako je bila pravi RPG,samo joj je falio open world,to je ono sto trazimo od lotr serijala a ne akciju hocemo RPG aka Skyrim sa svijetom Lotra…

  • apenac

    17.10.2014 - 17:18

    Kopirali su Assassin Creed i Batman Arkham

    • 3v1lcl0n3

      @apenac, 17.10.2014 - 17:34

      ironicno je sta posjedujem sve AC-ove i sve batman-e a nisam bio povucen da ih igram.

      dok na drugu stranu,vec tjedan dana igram SoM,prelazim side questove i skupljam achivemente.

      jebena kopija!

    • Black_Pirate

      @apenac, 17.10.2014 - 17:49

      A vise je taj sustav penjanja izlizan do iznemoglosti… nesto manje je stvar sa borbom, ali opet…vrte provjerene stvari, malo ko je hrabar da krene sa necim slozenijim..

  • maxim.x

    17.10.2014 - 18:01

    Odlicna igra. Imao sam dosta visoka ocekivanja prije nego sto sam zaigrao, i mogu reci da ih je igra i presisala :)

  • Oblakoder

    17.10.2014 - 18:44

    Gde su sad oni sto kazu da se hcl ulenjio :)

    • apenac

      @Oblakoder, 17.10.2014 - 19:08

      A gdje je Alien Isolation,NBA 2k15,Ryse Bayonetta 2,Ryse:Son of Rome,Final Fantasy XIII,Styx:Master of Shadows,Evil Within,Borderlands:Pre Sequel…

    • Oblakoder

      @Oblakoder, 17.10.2014 - 22:25

      U pravu si to stoji i ako sam ja ovo rekao u sali.Predpostavljam da ljudi nemaju dovoljan broj zaposlenih da bi sve to moglu da odigraju i objave u kracem roku ,jer u ovo doba godine ima bas dosta igara koje bi valjalo odigrati.Ja prvi volim da pogledam njihovu recenziju pa tek onda da odigram igru,a posto sad malo kasne onda odigram neku igru i bez recenzije.Ova igra je odlicna,a takodje i ove ostale sto si nabrojao tako da ljudi slobodno navalite :)

    • wyzard

      @Oblakoder, 18.10.2014 - 11:42

      Na recenzijama se radi. Nema nikakve lijenosti nego je situacija takva da dio tima studira / radi izvan mjesta prebivališta i tome se prilagođava raspored svega. HCL ne čine samo recenzije igara nego se svakodnevno radi i na vijestima, ostalim vrstama tekstova, na forumskom sadržaju, komuniciranju sa zajednicom, organiziranju Zlatnog Dabra i ostalim "nevidljivim" poslovima za koje se nadamo da će uskoro podići kvalitetu portala.

    • apenac

      @Oblakoder, 18.10.2014 - 11:56

      Bilo bi dobro da bi zaposlili još 5-10 ljudi,da bi se svakodnevno stavljala po 2 gameplay komentara neke novije igre,napravila recenzija tjedan dana od izlaska itd. Mislim da bi to dosta podiglo kvalitetu portala i privuklo više članova

    • xpsc

      @Oblakoder, 18.10.2014 - 17:40

      nemogu nemaju para ,gaming na balkanu nije isplativ.

  • SuperWarrior

    17.10.2014 - 19:33

    Te sve igre koje si naveo nisu ni 2 tjedna vani. Razumno vrijeme cekanja recenzije su 2-3 tjedna ovisno o duzini igre.

    • MaliMicek

      @SuperWarrior, 18.10.2014 - 17:43

      Ma jel ? Svi bitniji svjetski gaming sajtovi imaju rece na dan izlaska ili dan poslije.

    • Adam Jensen

      @SuperWarrior, 18.10.2014 - 17:46

      jbg oni igre dobiju i po 7 dana prije oficijelnog izlaska igre pa imaju vremena na vrijeme spremiti recu

  • SuperWarrior

    17.10.2014 - 19:42

    Od mene 85. Solidna prica, zabavan combat i sustav napredovanja i dobra optimizacija. Losa zadnja 2 boss fight i repetativni side questovi.

  • CROguys

    17.10.2014 - 19:58

    Dilema je gotova.Sigurno kupujem Shadow of MordorJučer sam pogledao sva tri filma(produženu verziju da napomenem)plus Hobita 1 i 2 ,sad pročitao recenziju i ubrzo ću početi igrat igru.

    • MoGaming

      @CROguys, 17.10.2014 - 20:50

      jučer si pogledo 5 filmova koji traju 2ipo-3 sata?

    • drazensi

      @CROguys, 18.10.2014 - 09:49

      produzene verzije traju po 3 i pol sata minimalno..prvi dio je najkraci i traje 3 i pol tako negdje..ostali su preko 4h…
      dakle 12h plus jos ako si gledao i produzeni hobbit 1. i 2. dio to je jos skoro 6 sati..
      dakle 18h si gledao filmove? kad si spavao i jeo? :)

    • CROguys

      @CROguys, 18.10.2014 - 12:24

      Dobro,dobro.Pretjerao sam.Gledao sam ih 2 dana.Nevjerujem da je važno.

    • sucidar123

      @CROguys, 03.11.2014 - 14:48

      Tip je svemoguć

  • MoGaming

    17.10.2014 - 20:52

    igra je uzela sve najbolje iz svog zanra i dodala novog,tehnički je kopiranje al kad sve iskoprias najbolje iz svake igre na jedno mjesto bit će bolja od svi onih od kojih si kopiro,na to još dodat zanimljivi svijet lotr-a i ima 100 od mene :)

  • T3rminator

    18.10.2014 - 11:13

    Dajte vise Alien: Isolation recenziju nemogu se docekat 😀

    • Apocalypse4987

      @T3rminator, 18.10.2014 - 11:32

      Offtopic… to im uvik pokaže ko je gazda, sad će u iduću uru vrimena stavit

  • thaares

    18.10.2014 - 12:30

    ja neznam zasto su se svi nalozili na ovu igru igra nije nista spektakularna, dobra je jedino jer je došla u vrjeme suše igara:

    – igra ima vec viđen i dosadan način borbe, sa 3 ista kill movea koji se ponavljaju
    – igra je kao "stealh", ali ubiti je mother of hack and slash di se neprijatelji spawnaju brže nego umiru
    – grafika je dobra ali je landscape užasan i repetativan, SVE lokacije izgledaju skoro isto
    – igra skoro da i nema priču, a misije su ka da igran tera online ubiji 7 neprijatelja odi, 15 tamo

    • wyzard

      @thaares, 18.10.2014 - 12:38

      Dijelim mišljenje. Meni nije ništa posebno. Jedino je kul zajahati Carradora i ideja Nemesis sustava je interesantna (iako nedovoljno dobro razrađena). Sve mehanike jesu ugodne, ali reći da su bolje nego u Batmanu ili AC je bedasto. U Batmanu je borba daleko izazovnija i zanimljivija zbog više mogućnosti. U AC je parkour smisleniji jer na taj način imaš svojevrsni layer vertikalnog stealtha. A s obzirom na to koliko su orkovi ćoravi u Mordoru, ovdje nema nikakvog stealtha u pravom smislu riječi, a kamoli više slojeva istoga.

    • dragec

      @thaares, 18.10.2014 - 12:39

      +1

  • vojnovic4

    18.10.2014 - 12:48

    Najbolja igra koju sad igrao ove godine na svom ps4

    • chypsa

      @vojnovic4, 21.10.2014 - 12:17

      A na tuđem ps4? 😛

  • jetlag

    18.10.2014 - 18:15

    5-6 dana nakon sto sam presao igru i prestao igrati dojmovi su legli i moram reci da mislim da je igra malcice precijenjena. prazna prica (osim celebrimborove), prazni likovi, prazan svijet, prazni questovi… ali uvijek ostane onaj uzitak uletit u stronghold i poklat 30 uruka… igra je jako zabavna ali kazem, malo precijenjena

  • goldfinger

    19.10.2014 - 15:13

    Odlična igra…Trenutno igram i od mene 88.Preporuka svima.(+)

  • Virty

    19.10.2014 - 17:21

    Kad neki napišu "igrica", a joj…… :)

  • Green

    24.10.2014 - 09:18

    Igra je 9/10, igra godine sigurno … ovaj Guardian me ubi više od desetak puta, svaki put aktivira alarm i nadjem se u stotini orcova …probah vuše različitih strategija pa čak imam sve warchief-ove na mapi pod kontrolom ali njega nema na listi za odstrijel :(

  • Mr. Booker DeWitt

    02.11.2014 - 11:38

    nisan imao velika očekivanja,ali igra je odlična

  • Jokerhere

    05.10.2016 - 12:52

    Kakav carnage…odlično

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!