HCL.HR

Recenzija

Temtem

Pokemoni s Wisha?

Matej Brus

Svaka lovačko-sakupljačka igra ima nezavidnu sudbinu da ju se uspoređuje s Pokemonima. Tako je i s Temtemom koji ima istu premisu hvatanja životinjskih stvorenja i treniranja istih za borbu. No, moram odmah naglasiti kako Temtemi nisu baš potpuna kopija Pokemona. Ima ova igra nekih stvari koje je odradila bolje od Pokemona, isto tako ima stvari koje je odradila lošije; ali je u cijeloj situaciji najvažnije da se Temtem dovoljno ističe onim što radi drugačije.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
45€ PC Ustupio izdavač

Način pričanja priče u Temtemu je točno ono na što smo navikli očekivati od sličnih igara. Nešto se dogodi, pošalju me na neko mjesto, borim se na putu do tamo, gdje se opet nešto dogodi i tako u krug. Temtem svoju tematiku i likove razrađuje bolje nego konkurentna mu franšiza. No, fokus priče je na ljudima umjesto na Temtemima, a time se automatski gubi na važnosti tih životinja, kao i na grandioznosti priče u tom fantastičnom svijetu. Tek se pred kraj igre taj fokus promjeni, onda kad je već kasno.

To me dovodi do najvećeg problema koji sam imao s igrom – sporosti napredovanja priče. Za dovršetak glavne priče trebalo mi je preko 40 sati, što bi inače bilo odlično jer znači da igra ima dosta sadržaja. No, ovdje je problem što je većina tog vremena otišla na bitke s Temtemima kako bih ojačao svoj tim, jer priča to traži od mene. Ili je vrijeme proletjelo u potrazi za određenim Temtemom koji ima malu šansu pojavljivanja, zato što opet – priča to traži od mene.

Svako malo mi je igra postavljala neku barijeru zbog koje bih morao pauzirati s pričom, sve dok je ne bi mogao prijeći. Najčešća blokada bila je da bih naletio na protivnika koji ima deset levela snažniju postavu. I onda je slijedilo grindanje.

Uz glavnu priču imate hrpu manjih misija i aktivnosti. Manje misije variraju od toga da trebate nekoga pronaći do toga da lovite specifičnog Temtema. Uglavnom te misije nisu ništa posebno, no svejedno upotpunjuju svijet i daju dodatne ciljeve da vam putovanje do iduće destinacije učine zanimljivijim. Uz to, nagrade koje se dobivaju za dovršavanje tih manjih misija su dosta dobre, tako da je to dodatna motivacija.

Aktivnosti su pak zanimljivije za raditi i puno su raznovrsnije. Sakupljanje sličica za album i uređivanje svoje vlastite kuće su samo neki od primjera. Mogućnosti su ogromne i ne sumnjam da bi svatko mogao naći neku koja bi mu bila zanimljiva. Neke od njih, poput uređivanja kuće, traže dosta vremena zato što namještaj nije jeftin, a novac se zarađuje sporo. Skoro kao u stvarnom životu!

Otočje na kojem se Temtem odvija ima šest glavnih otoka, svaki sa svojim manjim otočićima. Svaki otok je jedinstven, sve od vatrenog vulkana Omninesie pa do otrovnih jezera Tucme. Svaki isto tako skriva mnogo putova koji se daju istražiti, s različitim vrstama Temtema koje možete uloviti. Neki su čak i ekskluzivni za pojedine regije.

U igri imamo sveukupno 12 vrsta Temtem stvorenja. Ovdje te vrste imaju neka svoja zasebna pravila pa bi se pokemon veterani koji započinju ovu igru mogli začuditi kako vjetar nije jak protiv borilačkih ili travnatih Temtema. Što se tiče njihovog izgleda, ima ih svakakvih – od slatkih do opakih. Jedino mi je šteta što su gotovo svi Temtemi dizajnirani isključivo prema životinjama, pa tu nema neke čudnovate maštovitosti, iako to nije nešto što bi svakoga smetalo.

Ako se netko želi praviti važan svojim Temtemom, tu su različito obojeni Luma Temtemi koji su veoma rijetki i lov na njih zna biti podosta dugotrajan. Šanse za pronalazak takvog Temtema su 1 naprema 7500, iako se te šanse daju povećati kroz određene metode. Ako alternativno obojeni Temtemi nisu za vas, tu su veoma snažni Mythical Temtemi koje možete uhvatiti jedino uz pomoć drugih igrača.

Hvatanje Mythical Temtema zahtjeva prolazak kroz grupnu aktivnost gdje 3-5 igrača prolazi skupa kroz izazove koristeći posebne Temtemove dobivene na početku aktivnosti. Nakon što svi izazovi budu izvršeni, moguće je izazvati ogromnog Mythical Temtema koji ima jake napade. Kao nagradu za prvo dovršavanje ove aktivnosti dobiva se jaje poraženog Mythical Temtema, koje se potom može izleći u istog Temtema.

Jaja iz kojih se izlegu Temtemi nisu isključivo vezana uz Mythical Temteme. Svaki se Temtem može uzgojiti tako da ostavite dva ista Temtema na farmi i nakon nekog vremena oni će vam proizvesti jaje. Svrha uzgajanja je dobiti Temtema savršenih statistika, odnosno Temtema s najjačim genima / najjačim napadom u borbi. Ako netko nema volje uzgajati savršenog Temtema, tu je aukcijska kuća gdje igrači mogu trgovati Temtemima.

Borbe Temtema bile su mi najdraži dio cijele igre i razlog zašto ju planiram nastaviti igrati čak i nakon ove recenzije. Nema ovdje borbi 1 na 1, sve bitke su 2 na 2 i cijela igra je izbalansirana oko toga. Druga stvar za razliku od Pokemona je to da svaki Temtem ima svoju staminu koju koristi za napade, a na kraju svakog poteza mala količina stamine bude mu vraćena. Neki napadi koštaju više, neki manje, a kad Temtem potroši svu staminu mora se odmoriti u jednom potezu da bi ponovno mogao napadati.

Taj sustav dobro balansira jake i slabe napade jer osigurava da se jači napadi ne mogu koristiti uzastopno. Umjesto toga trebam odlučivati želim li jaki napad koristiti manje puta ili slabiji napad više puta. No, nije sve tako bajno. Raznovrsnost optimalnih strategija u PvP-u je veoma mala. Gotovo je svaka bitka odlučena time tko može jače udariti protivnika. Druge su strategije gotovo nepostojeće jer nema napada koji ostavljaju dugoročne statuse. Različiti statusi postoje (burn, nullify, i sl..), no oko njih se ne može osmisliti pobjednička strategija, već su tu više da olakšaju udaranje protivnika.

Borbe Temtema imaju razne alate za postizanje istog cilja, što se može uzeti kao dobra i kao loša stvar. No, rekao bih da ipak prevladava pozitivno promatranje situacije. Novi igrači će lako shvatiti princip borbe, dok će oni iskusniji imati načina da se iskažu s naprednijim idejama.

Način funkcioniranja PvP borbi je isto tako vrijedan spomena. Naime, na početku svaki igrač ima osam Temtema među kojima bira one koje će staviti u tim. Prvo svaki igrač blokira jednog od tih osam Temtema, a zatim svatko odabere dva koja mu idu u tim. Onda ponovo svatko zabranjuje protivniku jednog Temtema, nakon čega oba igrača biraju ostatak tima.

Ovo je samo još jedna stvar koja osigurava da igrači mogu izbjegavati prejake Temteme sve dok ih developeri ne oslabe. Za razliku od Pokemona, ovdje developeri aktivno rade na balansiranju Temtema kroz redovita ažuriranja. Igra također ima battle pass i premium valutu. Sve što se trenutno nudi u premium dućanu su kozmetički predmeti koji mijenjaju izgled, no ne mora značiti da će tako i ostati.

Sve u svemu, Temtem je dobra igra u kojoj bi mogao uživati svaki fan lovačko-sakupljačkih igara. Priča joj je duga i na trenutke naporna, no zabavan sustav borbe olakšava prelazak. Nakon završetka otvara vam se i poveći broj mogućnosti među kojima bi svatko mogao naći nešto u čemu bi uživao. Pažljivo dizajniran PvP te izazovne co-op aktivnosti mogli bi držati Temtem aktualnim još dugo vremena, pogotovo ako developeri nastave dodavati nove stvari.

Ako želite igrati nešto nalik Pokemonima, nemate Switch ili ste pak Pokemon fan koji želi isprobati nešto drugačije – onda bi Temtem mogla biti igra za vas.

Temtem je solidna igra u kojoj svatko može naći različiti cilj i razlog za uživati u hvatanju divljih stvorenja.

75 Naša ocjena
  • dobro dizajniran PvP dio igre
  • kvalitetan i zabavan sustav borbe
  • šarolika i raznovrsna stvorenja
  • prepreke koje blokiraju gameplay i umjetno produžuju trajanje igre
  • sumnjiva monetizacija u igri koja već košta 45 eura

Komentari (2)

  • Monster Tamer

    28.10.2022 - 19:14

    Odlična recenzija Matej. Igru još nisam ni probao ali svakako mi je u planu.

  • kebbab

    28.10.2022 - 19:33

    Ah, taj minus “prepreke koje blokiraju gameplay i umjetno produžuju trajanje igre” bi mogao dati 80% igrama, još posebno ove open word RPG/JRPG igre imaju toga dosta. Razlika je samo u tome kako je to izvedeno jer u nekim igrama je to bolje izvedeno pa se ni ne primećuje toliko.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?