HCL.HR

Svake godine ista priča! Ili možda… ovoga puta ipak nije tako? Je li to FIFA usporila svoj pobjednički ritam, a PES ubacio u višu brzinu i nadoknadio zaostatak prijašnjih godina? Pa, kao i obično, nije to priča u kojoj se sve može prikazati kao crno ili bijelo. Ali svejedno ćemo pokušati. S obzirom da smo svoj sud o novom PES-u već dali, ovo će biti zadnja rečenica u kojoj ga ovdje spominjemo. Fokusirat ćemo se, dakle, samo na djelo EA Sportsa, igru koja je već po izlasku nadmašila prodajne rekorde franšize. Ako je FIFA 13 najbrže prodavana sportska igra ove generacije, znači li to da je ujedno i najkvalitetnija? Odgovor potražite u video recenziji, a ukoliko tražite još više detalja samo nastavite čitati.

Ni da ni ne. Evo situacije. Prošlogodišnja Fifa bila je revolucionarna i donijela je najznačajnije novitete otkako je uveden novi engine. Fifa ove godine nije toliko inovativna, ali i dalje je vrhunska nogometna simulacija. Konkretnije rečeno, ono što je novo u FIFI 13 zapravo je dobrodošla kozmetika, unatoč tome što mjesta za veći napredak uvijek ima (ako ništa, onda u vidu Career moda). No ostavimo taj manjak pravih noviteta po strani, postoji li nešto u novoj Fifi što bi se moglo okarakterizirati kao pogrešan korak?

Ovo je najbrža FIFA u posljednjih nekoliko godina, no je li to dobro ili loše?

Postoji. FIFA 13 nije samo najbrže prodavana Fifa do sada. To je ujedno i najbrža Fifa posljednjih nekoliko godina. Naime, ono što se prije smatralo Normal postavkom za brzinu igre sada je daleko življe u smislu da je akcija na terenu sada otprilike 30% brža. U praksi to znači da je veliki novitet taktičke obrane od prošle godine nekako pao u drugi plan. S obzirom da se igrači kreću dosta brže, i akcije su opasnije utoliko što nikad prije nije bilo lakše ispasti iz igre samo jednim krivim potezom. FIFA 13 u pravilu nije nogomet u kojemu ćete vidjeti puno prekršaja. Umjesto toga, to je brzi nogomet kakav se inače viđa u El Classicu – pravi spektakl brzih prodora, kontri i maštovitih akcija.

Što je loše u tome? Pa takvu ste igru u dosadašnjim Fifama viđali samo ako ste igrali s momčadima od pet zvjezdica. Sada tako igraju i momčadi s tri zvjezdice, bilo je da riječ o kompjuterskom protivniku ili online suparniku. I opet ćete pitati isto: što je loše u tome? Odgovor je sljedeći: ne želimo da Fifa nastavi ovim putem jer on pomalo podsjeća na njezine arkadne korijene, a mi pod zabavnim nogometom smatramo realističnu simulaciju. Dakako, pametni će reći da je dovoljno samo promijeniti brzinu igre na slow, zbog čega ovo nije neki stvarni minus. To je točno, ali nije uvijek izvedivo u mrežnom multiplayeru.


Brzina igre u jednu ruku također poništava unaprjeđenje umjetne inteligencije suparničkih igrača. U Fifi 13 lakše se dolazi do prilika za gol, no ne zato jer je protivnički AI slabiji. Bržim protokom lopte i boljim otvaranjem suigrača češće dolazite do maštovitih akcija s kojima ste dominantni nad suparnikom. A isti taj suparnik zapravo je pametniji no ikad. I on ima nešto razrađenije akcije, daleko češće koristi kojekakve finte, a ne boji se opucati iz daljine kad je u izglednoj prilici. Kako je onda moguće da je Fifa 13 općenito lakša ako je protivnik inteligentniji? Upravo zbog te brzine, što je vidljivo i kada zamijenite kompjuterski AI s pravim online igračem.

No dobro – što je tu je – ni taj brzi nogomet ne sliči hokeju. Osim te promjene, na terenu se ističe još i uvođenje naprednijeg ponašanja lopte pri prvom kontaktu s igračem. Točnije rečeno, ukoliko direktno dodate loptu igraču koji je u sprintu, ona će se odbiti nekoliko metara od njegovih nogu. Isto tako, ako neki manje sposoban igrač ne primiri dobro loptu u zračnom dodavanju, ona će odskočiti i neće se s njom moći ući u sprint. Ovaj dodatak je svakako dobrodošao za realnost igre, no dojma smo da će se na njemu ubuduće trebati poraditi tako da animacije prvog dodira s loptom budu raznovrsnije.


Od ostalih noviteta na samom terenu tu je još prošireni sustav izvođenja slobodnih udaraca, ali on je više kozmetički dodatak kada u igri fauli nisu toliko česti. S druge strane, niz manjih novosti dostupan je izvan događaja na travnjaku. EA Sports Football Club i skupljanje iskustva sada imaju novu dimenziju. Svakim osvojenim levelom otključava se nešto u Football Clubu – bilo da je to specifična oprema (dresovi, kopačke) ili nekakve pogodnosti za Virtual Pro igrača poput novih proslava, skill boosta i slično.

Bogatiji su i mrežni izazovi uvođenjem tzv. Matchdaya. Na primjer, za svaku momčad postavljene su četiri iduće utakmice koje se igraju u stvarnim sezonama. Specifičnost je u tome što EA Sports svakoj momčadi drži statistiku forme pa prema njoj modificira ocjene tima i igrača. Stvar je jednostavna – ako nekom timu u stvarnoj sezoni ne polazi za rukom postići gol, njihova ocjena za napad znatno će se umanjiti. Forma se osvježava na tjednoj bazi i ne košta vas ništa, a to je dobra vijest jer je EA Sports ovakvu stvar, još u eksperimentalnoj fazi (tada se to zvalo Addidas Live Season), prije par godina naplaćivao mjesečnom naknadom.

Zabavne mini-igre popuniti će vrijeme loadinga prije utakmice.

U ponudi dostupnih modova i dalje su karijera, online sezona i ultimativni tim. Svakom od njih dodana je neka nova sitnica, no u te detalje ne isplati se ulaziti. Vrijedi spomenuti samo dodatak tzv. Skill gamesa koji se nasumično pojavljuju prije same utakmice. Ukupno je osam igara u kojima na četiri razine testirate vještinu dodavanja, pucanja, izvođenja penala i slobodnih udaraca, driblanja, nabacivanja itd. Ove mini-igre su zabavne i zarazne, ali zapravo ne donose neki pravi motiv da budu išta više osim sadržaja koji će popuniti vrijeme loadinga prije utakmice; loadinga koji (na PC-u) ionako traje najdulje pet do deset sekundi.


Vizualno, igra nije napravila ni najmanji napredak, ako ne računate uvođenje nekih novih stadiona. Prepoznatljivost u izgledu igrača i dalje varira. Oni poznatiji izgledaju poznato i prirodno, a oni manje poznati baš i ne. Licenci ima u izobilju, ali već znate tko fali. Sa zvučne strane lijepo osvježenje dobili su komentatori. Uvedeno je javljanje s terena kada se neki igrač ozljedi, a dodano je i javljanje s drugih utakmica koje se igraju u istom terminu. To javljanje povremeno zna biti naporno jer se komentator Alan javlja na svaki gol, penal ili isključenje s drugih utakmica, no srećom moguće je precizno odabrati koliko ćete i koje ćete utakmice pratiti. Osim toga, vokabular standardnih komentatora je proširen i mora se priznati da prijenosi djeluju jako uvjerljivo, a od komentatora možete čak i naučiti ponešto o svakom klubu, odnosno o njihovom sadašnjem stanju ili nedavnoj povijesti.

I tako, sad kad smo vam svašta ispričali o novoj Fifi, moramo sve svesti na crno i bijelo. Je li ovo kvalitetna igra? Jest, ovo je naslov koji sadrži mnoštvo modova, ima dobru mrežnu komponentu i obećava sate i sate zabave. Je li ovo bolja Fifa od prošlogodišnje? U jednom pogledu je, ali to ne znači da je toliko bolja da biste apsolutno morali izdvojiti 400-njak kuna ako već imate Fifu 12. Je li bolja od onoga što smo rekli ne spominjati? O ukusima se ne raspravlja, no sljedeća činjenica stoji: ove godine dvije sportske simulacije nisu napravile isti skok – jedna je skočila u vis, a druga u dalj. Na kraju krajeva, imam dojam da ti skokovi više nisu toliko ni važni – onaj tko je do sada volio Fifu voljet će je i dalje. Onaj tko nije, u novom izdanju ionako neće naći ništa neviđeno i novo što bi ga moglo privući. I time je, vjerujemo, ovogodišnja jednadžba u slučaju nogometnih simulacija konačno riješena.

Slažete se? Ne slažete? Ostavite nam svoja mišljenja o novoj FIFA-i u obliku komentara i ocjena.

VIDEO RECENZIJA – Hoće li FIFA 13 ostati brend izbora svih neozbiljnih gamera ili je PES ionako bolji? Odgovor na ovo ultimativno pitanje svemira ne tražite u Rusanovoj 13.

87 Naša ocjena
  • sve što je valjalo i do sada
  • Matchday
  • EAS Football Club
  • ubrzanje igre
  • nema većih noviteta

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (72)

  • Black_Pirate

    19.10.2012 - 17:05

    Sasvim korektna video recenzija i zavrsni komentar. Bravo decki!

  • mr_nermin

    19.10.2012 - 17:14

    Fifa ubrzaje, a PES usporava. WTF???

  • AragornElessar

    19.10.2012 - 17:31

    Imao sam neku veliku zelju ove godine probati Fifu koju nisam igrao do 2008.
    No malo sam razocaran.Ispada nekako da je PES napravio vise u cjelini nego Fifa
    ili sam ja mozda previse ocekivao.
    Enivej ostadoh jos jednom na PESu.

  • sickness

    19.10.2012 - 17:33

    Prije svega, pozdrav. Htio bih se samo nadovezat na vašu recenziju i reći par pojedinosti koje ste propustili. Naime, da odmah u startu razjasnim, nisam fanboy PES-a ili FIFA-e (igram ono što mi je te godine bolje). Odigro sam cijelu sezonu, znači sa raznim kupovima, prijateljskim tekmama, kvalifikacijama za svjetsko, …… cca negdje oko 50-60 tekmi. Mogu reći da je igra i više nego dobra ali postoji par problema, a to su sljedeći: Prilikom proslave gola, kada kamera zumira na igrača, u pozadini publika nije detaljno obrađena, tj. prviše je "kockasta" (imam relativno dobar PC i znam da nije do mene). Sljedeće, spomenuli ste da su komentatori dobro napravljeni, javljaju se često i ostalo….je, istina, ali glavni problem kod njih je da nakon 10-tak tekmi vam dosade jer se konstantno ponavljaju, jedno te iste rečenice, fore….zna dosta puta iznervirat čovjeka (Npr. nije prošla tekma engleskog kupa u kojoj komentator nije rekao da je kup izgubio godinama svoj sjaj, bla bla bla, ili koliko sam već puta čuo da je Roman Abramovich morao povuči okidač i zamjeniti trenera….da ne ulazim u detalje, ali shvatili ste šta želim reći). Što se tiče izvođenja penala, ne znam jesam li ja tolki tuljan ili šta ali od jedno 15 penala koje sam branio, obranio sam samo 2 jer sam osto stajat na sredini….ne znam kako se brani penal, nije mi se dalo googlat ali ne razumijem zašto su išli mijenjat ono šta je valjalo. I za kraj, još bih samo napomenuo da su isforsirali ozljede, pokušavam mijenjat što je više igrača, i svima dat prilike i ne dopustit da se neki igrač previše umori ali jednostavno konstantno igrači dobivaju grčeve, uganu gležanj i slično. Ne kažem da je to loše, ali je pretjerano isforsirano. Po meni, samo da se te stvari isprave i igra bi bila idealna, ovako, teško da će mi se dat odigrat novu sezonu do kraja :) LP i nastavite sa dobrim poslom :)

    • -Aragorn-

      @sickness, 19.10.2012 - 17:43

      pa penali ti se brane ko i dosad s numpadom(barem kod mene)

    • sickness

      @sickness, 19.10.2012 - 17:52

      A nznm dal meni ne šljaka nešto kak spada, ali stiso sam ko i na prijašnjim FIFA-ma : Stranu u koju želim da se golman baci + postisko sam svaki puta drugu tipku (x,krug, kocku i trokut) ali ništa…Možda mi je problem u đojstiku ( igram na PS2 đojstiku + converter za PC).

    • Black_Pirate

      @sickness, 19.10.2012 - 19:18

      E mićo moj, pa to bi sjano bilo kada komentatori ne bi ponavljali kao papagaji…od toga pati svaka sportska igra. Tako da je vise i suvisno navoditi kao nedostatak, jer se on podrazumjeva. Kakva je publika, takodje je suvisna mana, jer je to apsolutno nebitan detalj. Neka samo iz daleka podsjecaju na ljude. Mene vise brine sto je model FIFA igraca i dalje grbavi glisa, izduzenog vrata i pravougaonih ramena, koji kada trci izgleda kao kurac na biciklu po ledu. Posebno me nerviraju dresovi, koji prokleto zamrznuto plasticno izgledaju. Kad ce vise gaming soccer evoluirati do te tacke da im se pri pokretima lelujaju dresovi, kao sto je to slucaj sa NBA 2K. Eto, u PES sistemu, se bar Andersonu lelujaju kikice, sto veoma prija oku ( a nisam homoseksualac ). Ime na dresu i broj izgledaju kao da je 2005 godina, a ne 2013. Crtani film.

    • -Aragorn-

      @sickness, 19.10.2012 - 19:28

      eeeej lakše malo-pa nije to baš sve tako kako se tebi čini…

    • armin221186

      @sickness, 19.10.2012 - 21:13

      najmrze mi je kad dodajem jednom igracu a ono ide drugom (ima toga i u PES) dok prebacim covjek presjece i tad lagano opucam gamepad od zid :S

    • Milfara

      @sickness, 21.10.2012 - 10:57

      jebote stadion kad je gameplay za kurac

    • Daky101

      @sickness, 21.10.2012 - 11:40

      Ja na xboxu branim penal tako da desnu gljivu pomaknem u jednu stranu.

  • -Aragorn-

    19.10.2012 - 17:41

    dobra recenzija +1

  • armin221186

    19.10.2012 - 18:22

    ne znam za vas ali ja trenutno igram FIFU 12 😀 ono besplatno s origina 😀

    • armin221186

      @armin221186, 19.10.2012 - 18:24

      od mene 70 i PES-u i FIFI,dosta nam je bilo njih hoceli ko drugi napraviti kakav fubal po mogucnosti Blizzard on ne masaju 😀

  • C.L AMER

    19.10.2012 - 19:00

    JA iGRAM FIFA VISE NEGO SOCCER NO JA SVAKE GODINE UZMEM I FIFU I SOCCER JER JE NAJBOLJE ODLUCIT SAM STA JE BOLJE PA IGRAT STO SE TEBI SVICA JA ISTINITO VOLIM FIFA VISE ALI SOCCER 2013 POMENI BOLJI OD FIFE 13 PA ETO STA HOCETE POZZZ

    • -Aragorn-

      @C.L AMER, 19.10.2012 - 19:06

      kaj se ti gubiš???

    • Me666

      @C.L AMER, 19.10.2012 - 19:08

      pozz :)

    • Mc Nane Uvijek u fazonu

      @C.L AMER, 19.10.2012 - 19:27

      LP i od menee!

    • -Aragorn-

      @C.L AMER, 19.10.2012 - 19:31

      ček ne kužim-jel ovo neka zafrkancija il ti imaš 5 godina il ne znaš hrvatski?

    • ScaR

      @C.L AMER, 19.10.2012 - 19:55

      Dobro je pa je rečenice tačkom odvojio.

    • Dishonored

      @C.L AMER, 19.10.2012 - 19:56

      Bog ti pomogo!

    • divide

      @C.L AMER, 20.10.2012 - 14:07

      Thanks. You've just made my day!

    • pleto

      @C.L AMER, 03.12.2012 - 07:15

      …a tebi sigurno vise smeta sto je napisao da je FIFA losija nego to sto ne zna Hrvatski

  • Dishonored

    19.10.2012 - 19:59

    Ma FIFA nije losa zapravo izvrsna je, ali j*** ga PES je bolji!

  • redhillunited

    19.10.2012 - 20:39

    Ljudi idite kod doktora, buncate. Kao i svake godine obje igre isprobo i FIFA je dalje bolja. PES je napravio veliki napredak u odnosu na prijašnje godine, ali to još nije dovoljno da PES bude bolji i molio bih PES fanboyeve da ne skidaju ocjenu, jer ni FIFA fanboyevi nisu radili to za PES

    • -Aragorn-

      @redhillunited, 19.10.2012 - 21:14

      +1 Ja sam "Fifa-men" ,al sam dao PES-u 84 tako da očekujem i od "Pesmena" da budu korektni u ocjenjivanju.

    • pleto

      @redhillunited, 03.12.2012 - 07:20

      fifa-man i pesmen lol
      prebolesno

  • civiks33

    19.10.2012 - 20:48

    PES FOREVER

  • Cole™

    19.10.2012 - 21:33

    Ne smatram brzinu igre minusom, jer se da brzina/sporina u opcijama podesit. =)

  • snooker

    19.10.2012 - 21:42

    probat ću par utakmica pa uninstall jer će biti s*anje

    • Pero Zdero

      @snooker, 20.10.2012 - 04:09

      Zasto onda uopce probati?

  • Mileni

    20.10.2012 - 02:30

    Ne mogu usporedit fifa-u sa pes-om. Jednostavno pes vec duze vrijeme smatram arkadom. Odigrao sam oko 150 utakmica online, bio medju top10, bla, bla bla bla. Tko ne vjeruje, mislim da imam cak screenshot negdje. No vec tjedan dana nisam odigrao ni jedne utakmice. Igra je prebrza i to je cinjenica koju nitko ne moze osporit. A to posebice dolazi do izrazaja kad se udje u top 200, posebice top50 na ladderu. I tu dolazimo do problema. Vecina ekipe koristi istu taktiku. Bunker pa duge ispucane lopte na slijepo prema centru. I onda krece jurnjava po terenu. Ukratko, stalno se nesto dogadja sto mozda zvuci primamljivo, ali nije. Nije primamljivo jer nije realno. Kao sto nije realno da 95% ispucanih lopti iz svoje obrane zavrsi kod tvojih napadaca. Pa uzmimo za primjer real madrid. Ekipa ga uzme, postavi formaciju 4-2-4 sa obranom sto blize svom vrataru. I cim ti uzmu loptu salju dugu na centar. Uredno ronaldo/di maria/ozil stopaju, pa je jurnjava 4 realova igraca vs 4 moja igraca. I treba jebena koncetracija da bi se sve to sprijecilo. I nije mi problem cak ni branit se od toga, primam jako malo golova, uvjezbao sam radi ovakvih gluparija i offside zamke… No problem je sto stvarno dosadi i sto je naporno igrati na taj nacin, tj. kad ti velika vecina protivnika igra na taj nacin. Stvarno odvratno. I uz brzinu igre kakva je igra jednostavno postane neigriva. Barem meni osobno. Cekam next gen konzole, tek tada ocekujem veci pomak kod nogometnih serijala. Ovdje su ocito dosegnuli svoj vrhunac. Barem fifa. Mada im experiment sa brzinom nije trebao. Mislim, nije sve lose. Popravili su dosta stvari i sve to lijepo izgleda, no osim ove dvije mane koje sam nabrojao, mogu nabrojati jos par bugova i par sl. gluparija koje sam ovdje naveo. Pa slobodno sve do jedne testirajte kad budete online, nece vas razocarati.

    • Badass_Bunny

      @Mileni, 20.10.2012 - 10:13

      To ti nije minus kod PES-a uopte, to je kao da se žališ na kampere u COD i onda kažeš da je to krivica ljudi koji su napravili COD.

    • Mileni

      @Mileni, 20.10.2012 - 11:22

      Arkadnost nije minus? Ok, slazem se, to je valjda subjektivan dojam. Ja iskreno od nogometnih igara trazim simulaciju, tako da je meni osobno to velik minus :)

    • -Aragorn-

      @Mileni, 20.10.2012 - 13:52

      TOP 10-svaka čast…kapa dolje

  • kmarkecGamer

    20.10.2012 - 08:23

    90/100. skuzio sam da se na 4:43 vidi moj komentar, lol :/

  • ZgodanElegantanŠarmantan

    20.10.2012 - 08:55

    Dao sam 97 ocijenu, 3 manje jer nema Hrvatske repke… ipak odlična je. Oduvijek sam igrao PES, a moj prijatelj FIFU i reka sam mu da mi pribaci, malo i iz znatiželje jer nisam previše igrao FIFU i jako mi se svidla… zato palac gore

    • cvrchak

      @ZgodanElegantanŠarmantan, 20.10.2012 - 10:21

      To što nema hrvatske repke nije propust EA Sportsa nego znamo već koga…

  • gamelaker

    20.10.2012 - 09:46

    FIFA je najbolja,ali i pes nije za bacit

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

    20.10.2012 - 11:01

    Pa jel se jos raspravljate koje bolje izmedju fife i pesa?

    • -Aragorn-

      @Mc Nane Uvijek u fazonu, 20.10.2012 - 13:52

      zašto si zamjenio Rockyja s ovim jazavcem?

    • Mc Nane Uvijek u fazonu

      @Mc Nane Uvijek u fazonu, 20.10.2012 - 18:03

      To je Ryan Gosling i njegov lik iz filma Drive (inace najbolji film 2011 godine) grr :r

  • Mario_Ri

    20.10.2012 - 14:50

    Najbolja FIfa dosada

    • dragec

      @Mario_Ri, 20.10.2012 - 14:53

      +1 Stvarno je malo previše dosadna,Pes je zabavniji

    • xPh4rIm

      @Mario_Ri, 20.10.2012 - 15:30

      "Fifa malo previse dosadna,Pes zabavniji" … stvarno si kao obicno sve rekao,sta reci koju poslugu porati … cuj Pes zabavniji HAHAAHAHHAHAHAHA

    • -Aragorn-

      @Mario_Ri, 20.10.2012 - 17:20

      haha +15

    • tony_krivic

      @Mario_Ri, 20.10.2012 - 17:31

      To je istina, uvik mi je pes bio zabavniji a fifa realnija nikad nije bilo obrnuto :)

    • dragec

      @Mario_Ri, 21.10.2012 - 10:01

      +100

  • movie

    20.10.2012 - 17:05

    Uz sve nedostatke ovo je ipak najbolji nogomet koji se trenutno može naći na tržištu. PES je odličan, drugi…

  • adycro

    20.10.2012 - 20:34

    Sto se tice opcenito PES a ili FIFe ubrzanje igre samo daje nerealnost..vecina ljudi koje znam igra na plus 1 speed pes i to je uzass jer ja igram na normalno…tako i FIFA…PES je ove godine napravio veci napredak od FIFe…no to nece promjeniti cinjenicu da je FIFA daleko realnija od njega..ali kad bi nastavili ovakvim koracima za par naslova PES bi ju dostigao…medjutim nece EA ispustiti ono sto trenutno ima…ovo su i nako neke granice engine a…tako da u svakom nastavku necemo dobiti vise od nekih sitnica sto sad nemamo…nex gen ocekujem vise normalnu publiku..mada mi je svejedno..ne cini publika igru..potezanje za dresove…padovi primanja lopte da budu sto raznovrsnija…itd…komentatori ce idalje ostati bolest nogometa…jer nemoguce je napraviti enciklopediju raznih komentara koliko bih tu trebalo prostora onda…jer nakon 100 tekmi da je 50 gigi igra opet ce biti dosta ponavljanja…..i KAD CE SE VISE NAS NOGOMETNI SAVEZ SJETITI CAK I PLATITI DA IMAMO SVOJU LIGU U FIFI::PA KAD IMA POLJSKA AUSTRIJSKA ZASTO NEBI I NASA….i NAS KOMENTATOR…jednog dana o_O POZZ toliko od mene..i previse 😛

    • -Aragorn-

      @adycro, 20.10.2012 - 21:08

      +1 slažem se sa svime što si rekao-samo,prije ćemo vidjeti Cedevitu u 2k-u nego hrvatsku ligu u fifi…..za početak bi bilo lijepo prvo vratiti Hrvatsku pa onda probati ugurati Dinamo u "Rest of the world".Još da mi je Drago Ćosić i njegov IIIIIIIIIIINIESTAAA!!!!!!!!!……..

  • apach

    20.10.2012 - 20:47

    Ja moram priznati da me je FIFA malo razocarala ove godine,koliko god se trudio da zatvorim oci i to ne primjetim ne uspjevam a to je izgled,prepoznatljivost i izgled igraca koji su uradjeni veoma veoma lose,premrsavi kao da su iz logora izasli,sitni al opet nekako duguljasti,ma ne znam kako opisati.
    Stvarno mi nije jasno kako i zasto je po meni jedan od najbitnijih segmenata toliko upropasten,izgled igraca a i samog okruzenja i terena na FIFI 12 je za tri nijanse bolji,
    tacno znas koji je koji igrac pogotovo poznatiji igrac dok u FIFI 13 ni Rooneya,Ronalda itd.
    ne mozes dobro uociti,stvarno velika steta i ubilo mi je upola zelju za igranje,jednostavno mi to vise nije to.
    Ima tu jos nedostataka kao brzina gameplaya koji se moze staviti na slow na svu srecu
    pa ta opcija postoji inace bi sve otislo u krivom smjeru a cuo sam da su sa patchom to popravili jer su milijuni fanova na forumima bukvalno zasuli EA da to poprave.
    U svakom slucaju ovogodisnja FIFA mi je nekako izgubila dusu,bar sto se tice mog ukusa :)).

  • Vindigo

    21.10.2012 - 11:35

    Da, ove godine je ipak Fifa iza PES-a.. PES je uvijek bio zabavniji no u zadnje vrijeme manje kvalitetan, ali sada je ispravio mnoge nedostatke, uveo više noviteta i zasluženo nadjačao Fifu ove godine..

    • dragec

      @Vindigo, 21.10.2012 - 11:36

      +10

    • movie

      @Vindigo, 22.10.2012 - 21:12

      I što je bilo kad si se probudio?

    • pleto

      @Vindigo, 03.12.2012 - 07:35

      pao je s kreveta

  • csre1999

    21.10.2012 - 18:03

    U zadnje tri godine igrao sam samo PES, FIFU tek tu i tamo ali stare FIFE(08, 09) na PS2. Prva FIFA koju sam odigrao nakon dugo vremena bila je 12 i po meni najbolja do tada. Osobno ne volim uspoređivati PES i FIFU jer igram obadvije i u svakoj mi je nešto plus. Kod FIFE su to najprije komentatori, koji su ove godine najbolji do sada, te po meni, jedan od boljih dijelova igre, mnoštvo stadiona( gotova za svaki poznatiji klub ima svoj stadion), te najvažnije, hrpa licence za skoro sve europske lige, te nekoliko liga s ostalih kontinenata. Jedino što bih iz PES-a ubacio u FIFU su licence za UEFA natjecanja (Ligu Prvaka, Europa Ligu te Supercup). Jedino što me u igri razočaralo je publika koja iz daleka izgleda solidno, ali iz blizine plosnato i nerealno. Mogli bi i poraditi na skakanju navijača kada padne gol, što je (ako sam dobro primjetio) na PES-u učinjeno. Ostalo sve je rečeno u potpuno realnoj recenziji. LP:D

  • apach

    21.10.2012 - 23:53

    Ja licno ne uporedjujem PES I FIFU,PES nisam igrao niti imam namjeru pa ne mogu ni suditi o kvaliteti,PES sam igrao nekad davno do 2009-te mislim ili 2010 tad sam presao na FIFU i od tada me opcenito samo ona zanima.
    Ne znam al jos uvijek mi je ostao gorak ukus na PES od ovih zadnjih godina tako da mi
    je tesko shvatiti da ga opet igram,nekako mi je osjecaj da je previse djetinjast dok mi je FIFA mnogo ozbiljnija,to je moje misljenje ne kazem da je opcenito tako,mislim na ovaj zadnji PES posto se govori da je mnogo bolji od prijasnjih ispljuvaka.
    FIFU igram na xboxu a na njemu je kao i na PS3-ci ove gdine zakazala,ne znam kako izgleda na PC-u dal su i tu igraci ne prepoznatljivi i ostalo bas me zanima.
    Jedno mi samo nije jasno kako su ljudi mogli prije 10 godina i vise na tadasnjem PES-u mogli staviti zastave,transparente, salove,dimne bombice i sve ostale pratece rekvizite kao i publiku koja se isticala navijackim bojama a danas kad je sve otislo mnogo dalje to ne mogu ili nece,mislim za obadvije igre i FIFU i PES.
    Tacno se vidi da je tada sve to radjeno sa vecim uzitkom i da su fudbal pravili ljudi koji ga i sami obozavaju a ovo danas je samo bjesomucno mlacenje love i praznjenje slame,daj samo da sto prije napravimo igru i da na njoj jos brze uzmemo koju milijardicu od ionako vec odavno naivnih igraca koji godinama cekaju da igre postanu ono sto su nekad bile,napravljene sa glavom i repom,sa dusom i sa uzivanjem .

    • pleto

      @apach, 03.12.2012 - 07:45

      s ovim zadnjim se u potpunosti slažem i onda očekuju da im platim svake godine za igru…lol..pa nema šanse

  • veki1994

    22.10.2012 - 13:09

    smeće od igrice

    • Mr Newization

      @veki1994, 22.10.2012 - 13:25

      Si OK? Ako ne voliš FIFU, možeš napisati da ti se ne sviđa i neki razlog, a ne pisati da je smeće kada NIJE!

  • AnisGamer

    22.10.2012 - 15:37

    ma ljudi, FIFA je jednostavno bolja od PES-a… Priznajte !
    Ja sam igrao i PES i FIFU (i sad je igram), FIFA je realnija puno ..

  • twingo

    22.10.2012 - 19:44

    Fifa je brža 30% na odnosu na prehodnu… to znači da idu C. Ronaldo i Messi brzinom Kimi Raikkonena u formuli 1 iz 2007. godine.

    i ko god da je radio ovu recenziju nek se pokrije s Fifom po ušima jer ova recenzija je pre smiješna ko i pesova jer se može zaključit iz toga da čoban igra samo Fifu

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

    22.10.2012 - 20:34

    Oj jebo vas pes i fifa vise , isto sranje svake godine sa malim izmjenama u klubovima , ja nekad upalim pes il fifu sa jaranima i to one tamo neke iz 2006 , i u ostalom pretjerali ste sa pesom ovdje se komentira fifa.

  • twingo

    23.10.2012 - 23:33

    Da vidim Šukera platio bi mu cugu jer očito čovjek zna šta je simulacija nogometa !

  • Frenkibos

    24.10.2012 - 10:03

    Bok Svima !
    FIFA13 mi je bila prije super. Samo mi se sada ne sviđa samo zbog Hrvatske reprezentacije što su je izbacili. Zato mi je bolji PES i biti će mi skroz bolji od FIFE dok ne stave ponovo u igri Hrvatske reprezentaciju.

  • Nicholas1941

    30.10.2012 - 16:08

    Ne shvaćam KAKO JE CIJENA U BIH 40 KN A U NAS 400

    • Me666

      @Nicholas1941, 30.10.2012 - 16:13

      ma gdje to?

  • Josip Vranjkovi?

    31.10.2012 - 16:54

    O čemu pričate Fifa je uvijek bila bolja tako nemate o čemu raspravljat !!!

  • Pero Zdero

    02.11.2012 - 18:56

    Kako mi se cini, ovi updateovi su usporile fifu i lopta se odbija od igraca dosta jace. Sad zbilja vise ne smijes jace dodati loptu. Jesam li u pravu ili mi se to samo cini?

  • gerilac95

    17.05.2013 - 00:23

    najgluplji i najgori nogomet koji sam ikad igrao

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!