HCL.HR

Recenzija

FIFA 15

Matej Lazić Švogor

FIFA nove generacije je konačno tu. Bila je s nama još i prošle godine u nekakvom kvazi-obliku, no sada je posebno izglancana, a famozni Ignite Engine koji ju pokreće prisutan je i u verziji za osobna računala. Ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu sada tako mogu i na računalu „osjetiti igru“. Barem tako kažu momci iz studija, i moramo priznati da su u pravu – stvarno ju možete osjetiti. Nakon dugo vremena, napokon vas preplavi sreća kada zabijete gol u zadnjim minutama ili kad spasite loptu s crte i sačuvate živu glavu. Mnogo je noviteta koji utječu na taj osjećaj igre, ali postoji i nekoliko propusta. Treba reći kako se FIFA poziva na hiperrealizam, iako Cristiano Ronaldo ne mijenja frizuru na poluvremenu, Luis Suarez ne grize Chiellinija, a Joe Barton utakmicu završi bez crvenog kartona.

Iako u moderno vrijeme FIFA fokus stavlja na online nogoš, Career mode krcat je mogućnostima kao i uvijek. Međutim, sve te mogućnosti već su vam otprije poznate – pravih noviteta na ovome planu baš i nema nego su to sve nijanse i sitnice koje ne mijenjaju pravila igre. Što se online modova tiče – ista stvar. Ništa tu nije naročito novo, a fokus je ponovno stavljen na Ultimate Team mod koji se pokazao toliko uspješnim da ga je EA Sports replicirao u NBA, NFL i NHL serijale.


Srećom, noviteta u Ultimate Teamu ima i oni su ponajviše vezani uz uređivanje kluba. Od ove godine za vaš tim možete koristiti grbove i dresove repki koje su uvrštene u igru. Nažalost, nećete moći uzeti dresove “vatrenih” jer naša reprezentacija, kao i još brojne druge s ovih prostora, nije licencirana u igri. Nadalje, dodan je Concept Squad za planiranje momčadi, a to vam je ništa drugo nego pravljenje zazubica kada vidite koje igrače možete imati u timu, a nemate ih. On vam pomaže samo za planiranje budućih kupnji, smišljanja hibridnih timova i slično. Concept Squad, međutim, ne možete isprobati na terenu tako da je na kraju samo in-game alternativa naprednijem Futheadu koji je razvila zajednica Fifa fanova.

Ako ste veteran ovog moda, onda dobro znate koliko je teško kupiti igrače poput Robbena, Riberyja, Balea i ostatka kompanije. Zato ove godine u Ultimate Teamu imate opciju Loan Player. Za malo veći iznos možete tako posuditi neku zvijezdu na limitiran broj utakmica, što je korisna stvar ako se nađete u nekom nesretnom nizu. Nadalje, dodan je i novi atribut na kartici koji se zove Physical, a zapravo je zamijenio Heading. PHY, skraćeno, predstavlja ukupnost snage, izdržljivosti i skok igrača te ove godine ima važnu ulogu. Naposljetku, turski Super Lig, uvršten je u Ultimate Team nakon brojnih zahtjeva koji su upućeni na adresu EA Sportsa.


Osim turske lige, među licenciranima ove godine su i brazilska, te vjerojatno najuzbudljivija liga na svijetu – engleska Barclays Premier liga. Da ne bi bilo zabune, Englezi su i prije bili licencirani, ali sada to obuhvaća doslovno sve – od igrača, stadiona, grafika TV prijenosa itd.. Ako igrate s Liverpoolom ili protiv njega, navijači na Anfieldu gromoglasno pjevaju “You’ll never walk alone”. Svi stadioni u Premier ligi napravljeni su do sitnog detalja, a s istom pažnjom modelirana su i lica zvijezda lige. Rooney, Mata, Van Persie, Ramsey, Gerrard, nikada nisu bili realniji. Potpun dojam subotnjeg derbija upotpunjavaju genijalni komentatori Martin Tyler i Alan Smith ili Clive Tyldesley i Andy Townsend.

Stotine novih animacija igrače su oživili kao nijedna FIFA do sada. Ignite Engine svoj posao radi jako dobro kada dolazi do startova, uklizavanja, naguravanja i svih ostalih fizičkih kontakata. Fizički snažniji igrač kao Kompany pravovremenim ulaskom u prostor izgurat će slabijeg igrača, dok će ulazak Kompanyja u putanju Diega Coste rezultirati naguravanjem nekoliko metara, a biti okončan izborenim faulom za jednu stranu. U slučaju oštrijeg starta, dolazi do naguravanja i tenzija na terenu. EA se pobrinuo da emocije vladaju terenom, a i klupom. Nogomet je igra strasti i svaki vaš pogodak jednako će utjecati na cijeli tim. Snimka gola često prikaže igrače na klupi i njihovo veselje, a golovi u zadnjim minutama natjerat će cijeli tim da skoči na hrpicu.


Atmosfera za vrijeme velikih derbija i eksplozija oduševljenja navijača kod zgoditka, doslovno tresu kameru i upravo tada osjetite taj naboj koji dolazi s rečenicom da “osjetite igru”. Svaku utakmicu najavljuje prekrasan pogled na stadion iz zraka, a potom slika navijača koji čekaju istrčavanje svojih ljubimaca na teren. Travnjak izgleda kao da ga možete dodirnuti na vašem ekranu. Toliko je realan u svom trošenju i kidanju za vrijeme tekme da sam se par puta uhvatio kako gledam to zelenilo. Žestoko uklizavanje na kišnom terenu rezultirat će kidanjem komada terena, a i prljanjem dresa igrača. Pred sam kraj susreta, ako stavite snimku možete vidjeti kako je dres igrača uprljan i izderan od žestoke utakmice.

Umjetna inteligencija dosta dobro radi svoj posao i često vam pruža izazov. Naravno, to sve ovisi o tome na kojoj težini igrate, ali Professional nudi sasvim dovoljan test za vaše nogometne vještine. Sve ispod Professionala predstavlja HNL težinu, sukladno tome i AI protivnika pada na istu razinu. Vaši suigrači utrčavaju u prostor i čekaju vaše dodavanje, a znaju se i izboriti te ograditi od protivnika. S druge strane računalo je spremno kazniti svaki vaš propust ili krivo dodavanje.


Propusti se vide u samo par sitnica. Brzina igrača, pogotovo u Ultimate Teamu, ponekad zna presuditi utakmicu. Zna se dogoditi da igrači poput Aguera, prođu kroz vašu obranu kao nož kroz maslac. No, to nije ništa strašno i malo bolja obrana ipak bi trebala stići reagirati u pravom trenutku. Druga sitnica koja zna iritirati su preduge animacije. Ponekad prije kornera gledate igrača kako se šetka do zastavice, onda se namješta pa diže ruku itd. Sve to možete prekinuti pritiskom na tipku, ali opet zna biti jako naporno već nakon desetak utakmica. Treća stvar je to što Ignite Engine ima takav utjecaj da se vaši igrači znaju zabiti jedan o drugoga. U većini slučajeva protivnik to iskoristi za stvaranje šanse i eventualno postizanje gola. No takvo što obično vidite jednom na deset utakmica, a većinom to zasjene “vau” trenutci i ukupan ugođaj za vrijeme igranja.

Na kraju nam ostaje samo jedna dvojba – je li FIFA 15 isplativ proizvod s obzirom da su joj glavni noviteti najvećim dijelom kozmetičke naravi? Da biste na to dobili pravi odgovor morate si u obzir uzeti nekoliko čimbenika. Ako već posjedujete Fifu 14 za PS4 ili Xbox One, ovakav skok koji košta oko 500 kuna vjerojatno nije isplativ. Ako ste na PC-u i nemate baš neku modernu konfiguraciju (ala Quad procesor, 4GB Rama i 2GB grafičku), s novom Fifom nećete se baš usrećiti. No ako niste ni u jednoj od tih skupina, Fifu vam i dalje možemo preporučiti kao prvi izbor nogometne simulacije. Možda nije taktički izazovna kao konkurentni serijal, ali je itekako zabavna. Ne svih 90 minuta, no pojedini trenutci utakmice toliko vam se svide da brzo zaboravite na propuste koji vas možda živciraju.

Početak jeseni obično predstavlja jagodu na vrhu torte za ljubitelje sportskih simulacija, a fanovima FIFA serijala novu hipnozu nogometnim ludilom. No što je to točno hipnotizirajuće u Fifi 15?

80 Naša ocjena
  • prezentacija
  • zabavan gameplay
  • sjajno dočarana atmosfera
  • sudaranje igrača
  • previše animacija
  • presudna brzina igrača

Komentari (57)

  • Milo Hrnic

    05.10.2014 - 15:52

    Igra puna bugova i užasno naporna s animacijama. Pes ubija ove godine.

  • Black_Pirate

    05.10.2014 - 15:54

    Znaci, azurirani transferi i sminka stadiona i trave.. Moram to probat!

  • Ajdin7

    05.10.2014 - 16:20

    Od 2012 EA nam uzima pare za tu i tamo istu stvar, baš me interesuje do kada će…

    • veki1994

      @Ajdin7, 05.10.2014 - 16:25

      nije bilo prave konkurencije zadnjih par godina

    • rock

      @Ajdin7, 05.10.2014 - 18:19

      +1

  • aptax_7

    05.10.2014 - 16:32

    dal mogu igrat na ovoj konfiguraciji:
    AMD Phenom II X2 550 3.09 Ghz
    AMD Radeon R9 270X
    4 GB RAM,
    ??

    • st3v30

      @aptax_7, 05.10.2014 - 17:51

      Nisam zaigro punu verziju ali sam igro demo. Imam Šrot Athlon 2 x4 nad 3.2 ghz 4 gb ramova i R7 260x 2gb igro sam sve na max na +100 fps konstantono,ali nazalost kod tebe taj dual core cpu je ogroman bottelneck za tu graficu karticu tako da gledaj da njega zamjenis i sve ce ti doslovno poletit

    • BerkutOPz

      @aptax_7, 05.10.2014 - 19:54

      bottleneck , pod hitno ako maticna podrzava otkljucaj te dvije zakljucane jezgre ,to nek bude privremeno,zatim cpu mjenjat, ak imas novaca i am3+ socket kupi fx 6300 ili ako neas nemas 800 kn za 600 mozes naci fx 4300 je bitno slabijii ali bit ce ok s za fifu jer sam ju ja igrao na fx 4130.

  • Cive

    05.10.2014 - 16:57

    ne možeša,ja imam 3.3 proc i 8 gb rama pa ana low igram,i opet šteka..i da je grafa od 1 gb.

    • st3v30

      @Cive, 05.10.2014 - 17:57

      sad zavisi kakav proc imas i kakvu graficku imas verzije graficki od 4gb a da su smece da nemoze gore biti,i da EA preporucuje min quad core jer ipak treba sve te animacije i novu publiku i "emocije" nesto obraditi i da jos ako igras online tu jos vise treba procesora

    • BerkutOPz

      @Cive, 05.10.2014 - 19:56

      sa fx 4130, hd 7770 i 8 gb rama sam igro na najvecokj graf u full hdu sa x4 msaa, minimum razina 7750 i neki quad koji ce to podrzat za 1080p

  • KarloKarlec

    05.10.2014 - 17:18

    pff,ako netko kaže da fifa nema inovacije,neka jednostavno kupi igru i vidi sam,a ne pročita neki članak ili gleda video pa kaže: omg fifa je sranje omg kupujem pes

    • veki1994

      @KarloKarlec, 05.10.2014 - 17:36

      pa tko god je probao igrat fifu mogao je vidjet da je igra doslovno ista kao zadnjih par godina ali uz ušminkanu grafiku i dodane glupave animacije ..
      + neoptimizirana je za pc da je to strašno

    • cheeez

      @KarloKarlec, 05.10.2014 - 18:01

      dobro ti kaze, kupi pa probaj…. ni blizu ko prošla godina 2014…to sta ljudi vide "gle nogomet… a isto ko i prosli godine…" nemozes uspoređivat sa pravim gameplayom…

    • st3v30

      @KarloKarlec, 05.10.2014 - 18:07

      Meni se ove godina fifa dosta sviđam, bosto igram na pc napredak je ogroman od fife 14 tako da preporucujem.Kao sto si reko kupi pa probaj jedino ces tako znati džabe ti gledati tisuće videa, i da svako ima svoj ukus i dojam naravno.Nekom ce se svidit da ce zenu ostavit zbog toga druig ce ju probati vratit ili prodati,tako da prvo probati pa onda davati mišljenja.

    • movie

      @KarloKarlec, 07.10.2014 - 23:15

      Dajte prestanite shrati o neoptimiziranim igrama i promjenite te komponente stare 5 i više godina.. FIFA niti u kom slučaju nije ista kao prošle godine. To može samo slijepac reći. FIFA je puno gora igra nego prošlogodišnje izdanje na PS4.
      S druge strane, ako leti trava pri udarcu, ako se savija korner zastavica a cijeli gol trese kad pogodiš stativu i ako je gledalište full animirano, naravno da sve to traži neku procesorsku snagu kako bi to sve pokazalo. Što je tu čudno?

  • Adam Jensen

    05.10.2014 - 17:25

    Objektivna recenzija, mislim da bi ovo mogla biti godina u kojoj će PES dobiti višu ocjenu od Fife na HCL-u.

    • MoGaming

      @Adam Jensen, 05.10.2014 - 20:11

      to neces docekat jer ovo nije nimalo objektivno 😉

    • Adam Jensen

      @Adam Jensen, 05.10.2014 - 22:31

      PES 2014 je dobio 74, a svi govore da je 2015 daaaleko bolji. Kao PC igrač ga još nisam probao ali ako svi kažu da je nešto dobro valjda i jest.

    • MoGaming

      @Adam Jensen, 05.10.2014 - 23:16

      slažem se da ce bit bolji al nece dobit vecu ocjenu jer ovdje više vole fifu

    • Adam Jensen

      @Adam Jensen, 06.10.2014 - 10:05

      Tačno je i to, ali evo Fifu je recenzirao novi recenzent i to se odmah osjetilo na ocjeni, možda i PES neko novi recenzira 😀

    • Black_Pirate

      @Adam Jensen, 06.10.2014 - 17:33

      Slazem se, ovaj je objektivniji :)

    • wyzard

      @Adam Jensen, 06.10.2014 - 18:14

      Zanimljive su vam ove teorije zavjere momci, ali to što je u pitanju novi recenzent nema nikakve veze s ocjenom. To je jednostavno logičan ishod kad igra ne napravi veći pomak. Isto sam osobno primjenjivao na Football Manageru, koji bi po logici fanova svake godine trebao dobivati veću ocjenu nego prošle, a to jednostavno ne ide tako kod recenziranja. Uostalom, da netko ovdje stvarno favorizira Fifu, zar ne mislite da bi došlo do uredničke cenzure onda?

    • wyzard

      @Adam Jensen, 06.10.2014 - 18:19

      Jer ono, razlika između ocjene 82 za Fifu 14 i 80 za Fifu 15 je veličine međuprocjepa između neograničenih dimenzija. Ajmo ne bauljat gluposti.

    • MoGaming

      @Adam Jensen, 06.10.2014 - 20:27

      pa prevelika je ocjena i za jednu i za drugu,i fifa i pes nezasluzuju velike ocjene jer su postale pravo razočarenje,nemaju skoro nikakve napredke a tehnologija ide dalje

    • Black_Pirate

      @Adam Jensen, 08.10.2014 - 11:30

      Vidis da smo nasmijani i da se salimo :) Dobro raspolozeni, jer je Fifa konacno dogurala do svoje objektivne ocjene. Sjecam se da si LEGO naslovima takodje davao slabije bodove jer im je manjkalo noviteta. Korektan kriterij!

    • KarloKarlec

      @Adam Jensen, 07.02.2015 - 11:05

      muahaha 82>80, pes ima veću ocijenu

  • jichba666

    05.10.2014 - 18:08

    ja opet imam athlon x4 na 3 ghz 8 gb rama i grafu 1gb pa je letilo na high u konstantnih 40 fpsa

    • movie

      @jichba666, 07.10.2014 - 23:17

      svima leti igra ali nitko ne govori u kojoj rezi? Igra je napravljena u full HD i samo tu rezu priznam kako bi se igra vidjela u pravom svjetlu..

  • duje.vasilj.10

    05.10.2014 - 19:00

    kad će izać patch za 32 bit

  • vlatko2003

    05.10.2014 - 19:17

    kakav anton ferdinand,to je RIO ferdinand sta pricas ti

    • kaisersephirot

      @vlatko2003, 05.10.2014 - 19:33

      Potpuno si u krivu, Anton Ferdinand je brat od Ria, igra za Reading. Mogao si barem googlati prije nego što nešto počneš tvrditi :(

    • Gurda

      @vlatko2003, 05.10.2014 - 20:26

      ali u videu je Rio kolko ja vidim, jest da ima brata ali ovo nije mu brat, jos je i znak i dres od QPR, tako da je Vlatko u pravu

    • kaisersephirot

      @vlatko2003, 05.10.2014 - 21:41

      Odnosio sam se na tekst vezan uz frizuru, ne na video, budući da je se Anton žalio na svoju virtualnu kosu 😉

    • Gurda

      @vlatko2003, 06.10.2014 - 10:27

      a on je napisao komentar koji se odnosi na video

  • MoGaming

    05.10.2014 - 20:24

    kvalitetni igrač poput ozila hahaha,kvalitetan jedino u virtualnom nogometu može bit 😀

  • jo

    05.10.2014 - 21:12

    Ja mislim da je niska ocjena.
    FIFA 15 je masu bolja od prethodnih FIFA u svakom aspektu.
    S obzirom da su one dobijale preko 80 svaka redom, ova zaslužuje 85 minimum.

  • redhillunited

    06.10.2014 - 06:19

    zamisli ti HCLa, 500kn, pa igru mozes nabaviti za puno manje pare, sta vam je, mislim da se cijena ne smije uzimati u obzir, posebno sada kada ima puno digitalnih trgovina i sve.

    Ne razumijem vas, vidim da FIFU 15 mozes po 250-300kn nabaviti i mislim da to nisu velike pare kad se radi o dobroj igri, priznajem nisu napravili veliki pomak naprijed, ali s obzirom da je Konami lutao negdje, nisu ni imali neku konkurenciju. Po demu verziji novog PESa, napokon će FIFA imati neku konkurenciju i nadam se da će od iduće godine ponovo kreniti "rat" između ova dva titana i nadam se zdraoj konkurenciji, da tjeraju jedni druge da rade što bolje igre 😉

    • Ementaler

      @redhillunited, 06.10.2014 - 09:26

      Pa čuj, nekako je valjda očito da s tih 500kn ne mislimo na najbolji deal koji možeš naći za PC verziju, koja je u startu jeftinija od konzolaških.

    • IaMarmageddoN

      @redhillunited, 06.10.2014 - 13:03

      Od mene 88. Fifa 07, Fifa 12 i sada Fifa 15 su me dirnule više od ostalih. Jako mi se sviđa ova igra. Mnogo, mnogo je bolja od 14ice pa vas molim sve koji niste, poput mene, odigrali prvo nekoliko tekmi Fife 14 pa odmah poslije Fife 15 da ne govorite da je samo grafički napredovala jer su to takve gluposti i čovjek odmah shvati da se tu radi o neobjektivnosti. Razlika je ne možda nebo- zemlja ali je velika. Neću, jer mi se ne da, obrazlagati svoju tvrdnju jer to nikada u povijesti nije potaknulo niti jednog gamera da malo razmisli ima li to što govori neke realne osnove ili se radi o mišljenju "nabavljenom" od nekog drugog ili iskompleksiranog time što nas je nekoliko milijuna koji igramo Fifu svake godine jer nam ta igra odgovara. Svaka čast vama koji, mada volite PES, pokušavate smiriti nepotrebne tenzije. Stvarno, svaka čast!
      Da se pozabavim recenzentovim pozitivama i negativama… PLUSEVI "prezentacija" – da; "zabavan gameplay"- da; "sjajno dočarana atmosfera"- čak previše, skoro ko da si na stadionu! MINUSEVI "sudaranje igrača" – da, ubija me; "previše animacija" – ne ali problem je to što se troši vrijeme koje se ne zaustavlja a malo ih je teško prekinuti, tj. nemoguće; "presudna brzina igrača"- to je to! To je ta razlika, jedna od najvećih razlika između prošlogodišnje i ove Fife. Napokon i brzina, a ne samo fizika (masa) igrača nešto znači. To je meni više plus nego minus jer daje igraču poput mene više slobode da igram igru kako ja to želim a ne da netko udara po tipki za obranu i krši me bez faulova. Vrhunska igra. Napokon ono što sam čekao od Fife i napokon ono što sam od PESa čekao još tamo od 2009.-te godine. Fifa pobjeđuje u maratonu za jednu desetinku zbog FUTa i ostalih online servisa. U svemu drugom su, napokon, obje igre bez obzira na moje štovanje Fife napokon u istom košu. 500 kn platiti za Fifu ili za PES se po meni isplati. I nije mi niti minute žao, niti kada gubim, što igram ove odlične igre.

    • IaMarmageddoN

      @redhillunited, 06.10.2014 - 13:03

      Oprosti, nisam htio tebi dati odgovor, krivo sam kliknuo 😛

    • movie

      @redhillunited, 15.10.2014 - 11:37

      Brzina ne donosi kvalitetu već kvantitetu. Sad svaki debil s super brzim igračem u punom šprintu juri okomito na gol pa ga ti hvataj. Što u tome ima lijepo i kome se igra takav nogomet? Gdje je tu kombinatorika i gdje tu pokazuješ svoje nogometno umijeće? U jednome se slažem, ovo je potpuno drukčija igra nego prošlogodišnja fifa i to na gore. Ova igra prepuna je minusa da bi mogao reći nešto pozitivno o igri. Prošlogoišnja fifa na PS4 je svemirski brod za ovo smeće koje u prvom redu kvare očajni golmani. Izvukli su golmane na 5m. Je li to normalno? Sad svaki finesse s 30 m ulazi preko golmana. Pošto stoje vani slabo pokrivaju prvu stativu pa svaki upućen udarac na prvu stativu završava golom. Ne da mi se igrati nogomet gdje se svi namještaju na finesse udarac s 30 m kako bi zabili ili kako samo jure na prvu stativu jer svi znamo da je to siguran gol. S druge strane sve upućeno sa sredine igrališta brane pa i ono što se kosi sa zakonima fizike. Ispada da je lakše zabiti sa 30 m nego s ruba 16 m? Katastrofa! Da sad ne napominjem da u masu situacija niti ne pomaknu rukom a lopta u gol ulazi iznad glave golmana. Što se gameplaxa tiče nogomet su pretvorili u destrukciju. Guranja i naguravanja su doveli do savršenstva. Ka dje protivnik u prilici samo ga povuci i bez ikakve kazne spašavaš gol. Uklizavanja su brutalna. Svako treće dovodi do ozlijede igrača bez ikakve sankcije od strane sudaca. Tako da možeš s dvije noge s leđa uklizati, ozlijediiti igrača bez ikakve sankcije. Umjesto da porade na kombinatorici oni su držestrukciju igre doveli do savršenstva. Zna se kako se kažnjava povlačenje za dres i zna se kako se kažnjavaju startovi s leđa s dvije noge u stvarnom nogometu. Zašto je to onda ovdje nagrada? Previše sranja ima u ovoj igri da bi mogao reći da je igra solidna a kamo li dobra. Naravno, ne pričam napamet. Imam oko 1800 sati fife 14 i oko 200 sati fife 15 u prstima..

    • IaMarmageddoN

      @redhillunited, 15.10.2014 - 13:45

      Meni je ovo bolja fifa od prošle godine u većini stvari. Golmani su po reakcijama OK, nije problem u njima. Do prošle godine PES je bio ta igra u kojoj su se golovi zabijali ko od šale no sada je stvar potpuno drugačija. Meni je Fifa 14 bila previše troma, fizika igrača je debelo previše bila ključna, lopta je bila prespora, svi ubačaji su završavali golovima a sada su te stvari sredili i sjebali obrnuto recipročno, priznajem, sa nebuloznim golovima koji me podsjećaju na Fifu 07. Da su samo ostavili obranu iz 14ice, ubrzali loptu, stavili ove golmane, stavili ovogodišnji način suđenja (koji mi se isto ne sviđa ali opet je razlika obrnuto recipročna- 14ica nema sviranja faulova a ovdje je sve previše, pogotovo penala kada ti se igrač zaleti nakog što je lopta u svemiru a ipak je penal). NAJVEĆA razlika je omjer obrana-napad. 14ica prelako branjenje (udaraš po tipki za udarce i defender uvijek dobiva) a 15ica preteško branjenje (napadač pretrči sve a lopte su svemirske). Nadam se patchu koji će te udarce sa 30+ metara malo ublažiti, bržom odazivu igrača na pritisak odabrane tipke a ne da me j… pola sata sa izbacivanjem lopte zbog čega nerijetko primim gol i da lopta ipak ima mnogo manji felš jer jednom kada shvatiš kojom snagom treba pucati niti 3 Neuera ne obrane lopte. Se slažeš? Ipak mi je ovo bolja Fifa jer pruža više mogućnosti. To što te mogućnosti nisu uravnotežene je opet druga stvar! Ispočetka, dok nisu svi shvaćali novu mehaniku lopte nisam primao više od gola po tekmi dok sada primam/dajem skoro svaku utakmicu ukupno preko 4 (i malo sam rekao) golova. DA, Fifa je ove godine zbog te lopte više arkada nego simulacija. Ne smeta me pretrčavanje jer to ovisi dosta i o reakciji onoga koji se brani ali kada mi pukne finessom sa 40ak metara a ja ne mogu ništa, to je neka druga priča! Osim toga, zadnjih godina je u Fifi bilo lakše zabiti sa 30 nego 16 metara (osim glavom). Sviđa mi se velik dio napretka, ne sviđa mi se felš lopte i nisam ljubitelj rapidnog udaranja po golu pa što bude bez kombinatorike ali šta sad? Više se uopće ne živciram. Neki dan igram, (Barca- Real) i imao sam 27 udaraca /12 u okvir a ovaj jednim jedinim finess sa CR7 udari sa preko 30m i ja izgubim 0:1. Šta reći?

  • maxy15

    06.10.2014 - 15:03

    Po meni uvik sam bijo zagrizenik u pes ,ali nakon uzaludnog bacanja novca na pes 2014 ove godine sam kupija fifu 15 .Mogu reci da me ugodno iznenadila nisam je jako davno igra od fife 05, i igrica je vrhunska tako da sve preporuke od mene ko jos nije odlucija ili nije siguran 😉

  • randic7

    07.10.2014 - 20:58

    sve mi se čini da ću se ove godine vratiti na pes..

  • movie

    07.10.2014 - 23:20

    Ovo je definitivno najgora fifa od fife12. S obzirom na sve probleme i bugove igra ne zaslužuje više od 70. Ne da mi se sad nabrajati sve mane igre ali svatko tko je jednom pokrenio igru vidio je u čemu je problem. Definitivno minus.

    • departed1983

      @movie, 08.10.2014 - 09:59

      Problem je u tome sto je ovo najarkadnija fudbalska igra ikad napravljena. Samo onaj ko nikad nije pogledao ni jednu utakmicu u zivotu moze reci da ovo lici na stvarni fudbal. Sve je prebrzo, prelako se daju golovi, prelako se dribla, vezni red kao ne postoji, krila, koja je bi trebala biti pokretac igre i ucestvovati u svakoj akciji su obicni cunjevi i jedini nacin da se igra preko krila je silovanje nekih driblinga…. jednostavno nemam nista poziitvno reci za ovu igru. FIFA 14 je bila puno bolja.. da su rijesili ubacivanja i one lopte u for, sa ovim grafickim poboljsanjima imali bi najbolju simulaciju ikad, ovako, najgori pokusaj simulacije fudbala svih vremena.
      Ako PES ne napravi nesto konkretno ova godina je propala…

  • ByAsus49

    11.10.2014 - 19:59

    fifa 15 u srcu,barca do groba

  • Brunki12

    10.02.2015 - 02:08

    Puno bolje od PES-a zbog ultimate teama ali treba to još doraditi sljedeće godine. Na ps3 nema uopće previše animacija i meni je ok. Još uvijek serveri non-stop padaju i to me živcira zato jer imam jako dobar internet i konekciju al sve u svemu može se dobro igrat. Grafika ok i igrivost super na objema se poboljšalo, ali sve ostalo trebaju doraditi i Konami i EA.

  • Cehoslovak

    15.02.2015 - 02:59

    I meni igra šteka, ulazak u samu igru,namještanje timova, sve to, predstavljanje igrača, navijači sve ide glatko. Kad krene sama igra, počne štekati i to dosta.
    Imam sljedeću konf:
    Procesor: AMD Athlon II x3 435 Processor 2,90ghz
    Grafička: Radeon hd 6970 2gb
    Ram:8gb
    Mozda zbog toga što nisam mjenjao windowse min5 godina? Jel netko ima neki prijedlog?

  • zolee

    28.02.2015 - 12:32

    evo nakon dosta igranja ovoga i PES-a moram reći da mi nije jasno kako ijedna od ovih igara može imati ocjenu veću od 40, baš su loše igre, gameplay miljama od realnog, nemaš dojam da igraš "simualciju" ekipnog sporta, a i grafika bi mogla biti bolja s obzirom na tip igre, al to nije toliko bitno

  • bob sacamano

    26.03.2015 - 19:51

    suci=banda

  • vupora8

    28.08.2015 - 20:47

    Imam quad- core 2.4,8 gb rama i radeon r7 260 (2gb)…oce li mi radit

  • Patrikshere

    14.06.2016 - 08:35

    Prešitan je replay gola, kada igrač šutne loptu i ona uđe u gol, uopće ne prikaže gol!!!!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!