HCL.HR

Recenzija

The Crew: Motorfest

KONKURENCIJA NA HORIZONTU

Lovro Maroševac

Iskreno, nisam imao nikakva očekivanja od The Crew: Motorfesta. Općenito mi ovaj serijal trkaćih igara nije bio toliko privlačan kao neki drugi poput Need for Speeda, Forze Horizona ili davnih dana Ford Racinga.

Možemo li reći da The Crew: Motorfest spada u tu skupinu? Pa ne bih baš rekao, no ovo je daleko od loše igre. Ne dajte da vas obeshrabri ovaj moj odgovor, kojim samo želim iskazati realnu situaciju u kojoj se igra nalazi. Motorfest je daleko od toga i nakon brdo provedenih sati u igri, s lakoćom mogu reći da je dostojan konkurent Forzi Horizon 5.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
60€ PC Ustupio distributer (CD Media)

Ono što će odmah primijetiti po ulasku u samu igru, pogotovo ako ste igrali Forzu, je to da Motorfest neodoljivo podsjeća na peti dio tog serijala. Ne bih rekao da je gotovo jednak, no definitivno uzima aspekte koji su učinili Forzu Horizon zanimljivom i prebacuje ih u svoj svijet.

Dakako, s grafičke strane, Forza Horizon 5 je daleko impresivniji naslov. Motorfest izgleda vrlo dobro, no u usporedbi s ranije navedenom igrom nalazi se pokoju stepenicu niže. I to nije loša stvar, naravno, no jasan je pokazatelj da definitivno ima prostora za napredak u vizualnom smislu.

Havajski otok O’ahu izgleda impresivno. Različiti tereni mamac su za ljubitelje raznovrsnog utrkivanja, a okolni detalji doprinose živopisnosti igre. Različiti tereni odlično se nadopunjavaju i pomažu vam da se stopite s prirodom Havaja. To ćete najbolje iskusiti na jednoj playlisti čije vas utrkivanje vodi oko cijelog otoka. Zabavno, poučno i vrlo primamljivo za upoznati krajolik O’ahua.

Havajski otok O’ahu izgleda impresivno.

Vozila izgledaju fantastično, a pogotovo njihov interijer koji se može promijeniti i to je super ako vozite iz kabina. Motorfest ima preko 600 različitih vozila koje možete otključati ili kupiti igrinim novcem koji se zaradi na kraju utrka. Naravno, ovdje nemate samo automobile, već i motore, brodove te avione.

Po zvuku se Motorfest može pohvaliti zavidnim rezultatima. Pogotovo je impresivno što se osjeti razlika u zvuku između igranja s kamerom izvan vozila i onom koja je u kabini, odnosno kokpitu.

Vožnja automobilima je odlična i najbolja u cijelom serijalu. Konačno se osjeti težina automobila, a potrebno je i malo promisliti prilikom utrkivanja na različitom terenu, pogotovo u blatnom ili pješčanom okruženju gdje zbog krivog dodavanja gasa ili kočenja iskočite iz tračnica.

Konačno se osjeti težina automobila, a potrebno je i malo promisliti prilikom utrkivanja na različitom terenu.

Ovdje imate razne vrsta utrkivanja sa četverokotačnim ljubimcima. Od običnih gradskih automobila do Formule 1, odabira je napretek. Jednako možete uživati u driftanju kao što je utrka izdržljivosti. Svaki automobil dizajniran je precizno za svoj stil utrkivanja.

E sad, ono što se nekima neće svidjeti je činjenica da se ne možete utrkivati vozilom koje si kupite. Umjesto toga, utrke odrađujete tako što posudite vozila na kratko. Čemu onda kupovanje vozila? Ako ništa, s kupljenim ili osvojenim vozilima pak možete obavljati zadatke u otvorenom svijetu Havaja.

Ne možete utrkivati se vozilom koje si kupite. Umjesto toga, utrke odrađujete tako što posudite vozila na kratko.

Naravno, to se promijeni jednom kad odigrate svaku playlistu, dođete do kraja i nabavite svako moguće vozilo. Ali tada više nije primamljivo vraćati se na već odrađene utrke jer zašto bih to sada radio, a mogao sam u početku isprobati vlastita vozila?

Vožnja brodovima i avionima jednostavno nije na jednakoj razini kao cestovno utrkivanje. Ništa se tu nije puno promijenilo od The Crewa 2 te su utrkivanja tim vozilima iznimno odbojna.

Motori su također nezadovoljavajućeg osjećaja vožnje. Nisu baš ugodni, ako tražite realniju sliku kao kod automobila, no daleko bolji od aviona i motora. Na kopnenim površinama možete se utrkivati automobilima i motorima zajedno, no bizarno mi je kako su motori postavljeni kao stijene. Lakoćom vam mogu odvaliti vaš automobil, a ako se zaletite u njih, kao da ste se zaletjeli u stup od kojeg se lako odbijete. Pomalo čudna odluka, ali što je tu je – nije da će vam to pokvariti sveukupni doživljaj, ali je osjetno kad se utrkujete.

Možete se utrkivati automobilima i motorima zajedno, no bizarno mi je kako su motori postavljeni kao stijene.

Gdje bih svrstao vožnju u The Crew: Motorfestu? Pa, definitivno ne u neku punu arkadu kao Need for Speed, gdje je pobjeda utemeljena driftanjem, a definitivno ni prema nekom simulacijskom aspektu. Ovo je točno ona zlatna sredina koju ljubitelji arkadnog utrkivanja traže i mogu očekivati.

Skoro sam zaboravio, imate i poseban odjeljak u koji možete doći te zajedno s drugim vozačima pogledati svaka vozila koja su vam dostupna. Svojevrsni showroom je pokazatelj onoga što ćete u budućnosti lagano nabaviti te se možete diviti svemu što se tamo nalazi. Nije da će vas zadržati dulje od minutu, ali hej – malo pauze od utrkivanja ne škodi.

Sva vozila se mogu nabrijati i dijelovi za razna vozila dobivaju se kao nagrade nakon odvoženih utrka i obavljenih zadataka. Nažalost, kad instalirate nove stvari u vaša vozila, to se jednostavno ne osjeti. Iz nekog razloga odabrana je ideja koja vam ne daje osjećaj promjene težine u autu prilikom vožnje ili da prilikom utrkivanja osjetite drugačiji downforce ili da zbog promjene šasije, odnosno nekog određenog dijela, zvuk motora bude prigušen.

Utrkivati se možete solo ili protiv drugih igrača. U single-player iskustvu to je u ovom izdanju vrlo dobro. Podesive težine dobre su za svakog igrača, bilo da se tek upoznaje s kontrolama ili je veteran ne samo ovog serijala, već i arkada općenito.

Pohvalno je što AI vozači na najtežoj razini nisu bezgrešni i nedostižni. Ako ste dovoljno vješti, pružit vam odlično utrkivanje. Ista stvar je i ako ste početnik te se želite protiv njih utrkivati. Važno je naći zlatnu sredinu koja vam odgovara i nećete imati muka, pogotovo ako nemate prijatelja s kojima biste igrali Motorfest.

Još jednu stvar koju bih pohvalio jest da utrkivanje protiv umjetne inteligencije ne izgleda kao da se utrkujete protiv isprogramiranih suparnika. AI vozači se fantastično ponašaju i zaboravit ćete da vozite uopće protiv umjetne inteligencije. Bezbroj puta sam svjedočio kako AI vozači žele nasamariti protivnika, a nerijetko se događalo da prilikom ulaska u uzak prostor postave se toliko obrambeno da natjeraju suparnika da se zabije u ogradu ili zid. Nešto sa čime ćete se susreti u mrežnom dijelu igre, prisutno je i ovdje.

AI vozači se fantastično ponašaju i zaboravit ćete da vozite uopće protiv umjetne inteligencije.

Izvan utrkivanja, u otvorenom svijetu možete obavljati fotografiranje na različitim prostorima, voziti slalome po cesti kako biste osvojili potrebne bodove za ispunjavanje zadataka ili pak otkrivati gdje se nalaze skrivena blaga. Motorfest vam za blaga daje do znanja tako što vam radar počne raditi kao alarm i vi zatim morate pronaći gdje se to blago nalazi. Kad dođete do tih kutija, jednostavno ih možete otvoriti i dočekat će vas nagrade.

Rekao bih da je možda malo previše sve to oslonjeno na grindanje. Po klasičnom receptu, potrebno je nešto više uloženog vremena kako biste skupili dovoljno novca i kupili neko novo vozilo. Ili, znate, možete odabrati prečicu pa iskoristiti stvarni novac kako biste ostvarili želju. To može djelovati demoralizirajuće, ali mišljenja sam da igra ima dovoljno zanimljivog sadržaja zbog kojeg mikrotransakcije nećete ni primijetiti.

Igra ima dovoljno zanimljivog sadržaja zbog kojeg mikrotransakcije nećete ni primijetiti.

A upravo je sadržaj glavna stvar koja bi ovu igru mogla držati život tijekom duljeg vremenskog perioda. Mrežni dio igre glavni je dio tog sadržaja. Imate ovdje klasična utrkivanja od 28 igrača. U takvim utrkama nastane pravi kaos i jednostavno ste primorani uživati u tome ili se ljutiti što vas drugi igrači koriste kao kočnicu. Osobno nemam nikakvih zamjerki kod multiplayera jer dovoljno je sadržajan i zabavan da vas drži budnim čitavu noć.

Tu je i svojevrsni battle royale koji dolazi u još kaotičnijem izdanju. Iako sam se zasitio ovog žanra igara, mogu reći da sam se jako zabavio igrajući Demolition. Tu se ne zna tko pije, a tko plaća. Stavljeni ste u timove te morate zajedno sa svojim kolegama surađivati kako biste uništili protivnika. To je puno lakše reći nego napraviti, no vrsnom koordinacijom je sve moguće.

Ne mogu se žaliti ni na tehničku stranu, The Crew: Motorfest gotovo pa je savršen u tom pitanju. Vjerujem da će netko već naići na neke probleme, no ja se ovdje ne bavim predviđanjima, već dajem procjenu temeljenu na svojem iskustvu. A iskustvo mi kaže da su trkaće igre ove godine tehnički potkovanije nego naslovi iz ostalih žanrova igara. Pristupačnost menija i sučelja je vrlo dobra i jednostavna za pohvatati.

Kako HCL ocjenjuje igre?

The Crew: Motorfest osjetni je napredak u odnosu na The Crew 2. Ubisoftu se mora dati pohvala za rad koji je napravio na ovoj trkaćoj igri. Konačno smo dobili pravog konkurenta Forzi Horizon iako na prvu djeluje kao kopija ove igre. Unatoč tome, neke stvari izvodi bolje nego konkurencija i definitivno daje nadu u svijetlu budućnost ovog serijala.

The Crew: Motorfest je uz izvrsnu lokaciju, dosta sadržaja, dobro pogođen vozni model te iznenađujuće dobar AI dostavio najbolji rezultat koji je ovaj serijal dosad pružio.

85 Naša ocjena
  • izazovni AI vozači
  • zabavan multiplayer
  • stvarno pregršt sadržaja
  • poboljšana vožnja automobila, osjeti se težina vozila
  • tehnički besprijekorno (PC verzija)
  • možda malo previše grindanja
  • avioni i brodovi i dalje nisu toliko razrađeni kao cestovna vozila
  • nedostatak originalnosti

Lovro Maroševac

Fan FPS-a i RPG-a, taktiziranja, dobrih trkačina i još boljih interaktivno-narativnih priča. U slobodno vrijeme ljudima dosađuje fotografijama vlastitog psa. Inače profesionalni ronilac i propali golmanski talent.

Komentari (41)

  • Iron666

    29.09.2023 - 12:04

    60fps lock na PC-u im nije trebao, jedino to

    • Samorost

      @Iron666, 29.09.2023 - 12:17

      Slazem se u potpunosti.

    • Dajsikeks

      @Iron666, 29.09.2023 - 12:34

      Slažem se, ali mislim da je to još i u crew 2 bilo zbog engine-a, da se nenaruši

    • Darcoolio

      @Iron666, 29.09.2023 - 12:49

      ne znam, ne vidim to kao neki minus najiskrenije

    • Cro legend

      @Iron666, 29.09.2023 - 13:13

      Hvala na komentaru, to je svakako veliki minus. Konzolasi su na to navikli, ali jednom kad stalno vrtis igre u 100+ fpsa tesko se vratiti nazad.
      Takodjer ne znan kako uskladiti GPU/CPU usage u tom slucaju posto mislim da dosta graficki bi moglo ovo vrtiti u duplo vise fpsa.

    • MeDoNjA

      @Cro legend, 29.09.2023 - 13:34

      Ne znam kako na 144hz monitorima radi ako je lock na 60fps-a , npr i u black flag je lock na 60fps-a , al ponovo meni monitor prikazuje da radi na 120 i vise hz-a i stvarno se vidi da je smooth tako da nor tih 60fps lock mi ne smeta barem ne u toj igri , nioh takodje.

    • Cro legend

      @MeDoNjA, 29.09.2023 - 16:49

      U koliko ti se fpsa vrti igra najlakse ti je vidit preko geforcea ako imas Nvidia karticu, znam da Fifa 23 u settingsima pise da je maksimalan fps 60, ali kad odaberes to samo ti prikaze fps kakav ima monitor(to je meni bio 144). Kod Black Flaga se ne sjecan vise kakav mi je fps bio, ali The Crew 2 nazalost isto ima 60 fps lock i vidno se osjeti razlika izmedu njega i recimo Forze Horizon 5 koja je super optimizirana i koja mi se vrti u 120-130 fpsa. I nazalost tu nema pomoci…

    • Djelo_Jerboa

      @Cro legend, 29.09.2023 - 18:14

      Slažem se, tko na svojoj konfiguraciji može vrtjeti igre na 100+ lako vidi razliku. Ja već dugo igram u 100+ fpsa skoro sve igre (osim starih), u početku nisam vidio razlike ali sad odmah primjetim pad frameova.Taj efekt jednostavno djeluje kao da je slika usporena i mutna slično kao kad sa monitora sa 60hz pređeš na monitor sa 144+ hz. I više se nikako ne možeš prilagodit na staro.

    • Djelo_Jerboa

      @Iron666, 29.09.2023 - 18:07

      Apsolutno bespotrebno usporavanje performansi, FH5 mi se na ultra vrti u 100+ fpsa a ovo u 60 pa u nekim slučajevima čak i manje znači ni optimizacija nije baš toliko besprijekorna kao što piše u recenziji.

    • Iron666

      @Djelo_Jerboa, 30.09.2023 - 00:00

      Yep, fps čak i pada dosta često ispod 60 na jako dobrim konfama, a izgleda lošije od Forze koja se vrti na 100+fps-a. Ne znam zašto su napisali “besprijekorno tehnički” al kako god xd S tim kako ii u kojim stanjima sve danas izlazi, za arkadnu trkaću igru je I guess dobro i besprijekorno

    • Djelo_Jerboa

      @Iron666, 30.09.2023 - 18:28

      Zato možda i je lockana na 60 fpsa. Moguće da postaje nestabilna,ako je to razlog onda je to stvarno sramotno.

  • goran022

    29.09.2023 - 12:13

    pohvalio bih još izgled mape kad se uđe u mapu, 3d mapa napravljena fenomenalno to još nisam vidio u igrama

    • Djelo_Jerboa

      @goran022, 29.09.2023 - 18:17

      Mapa je skoro jedina stvar u igri koja je bolja od Forze, da FH5 ima ovakvu mapu sa svojom grafikom bila bi igretina i pravi melem za oči. Motorsport nije ružna igra ali nakon više godišnjeg igranja Forze djeluje jadno i isprano.

    • Tek

      @Djelo_Jerboa, 30.09.2023 - 17:31

      Samo mapa? Mogućnost prebacivanja vozila iz prošle igre,dodatna vozila(avioni,brodovi,formule…),nije ograničena na pojedine sustave već ju možeš kupiti na ps,xbox,pc….

  • Samorost

    29.09.2023 - 12:17

    Mozda uzem jer nikako da kupim forzu xD

  • SanKa

    29.09.2023 - 12:22

    GT7 > sve ostalo..isčekujemo što Forza MS nudi

    • Rick Sanchez

      @SanKa, 29.09.2023 - 13:24

      Uspoređivati arkade i simove…why?

    • battery992

      @SanKa, 29.09.2023 - 17:24

      GT7 je za Singleplayer 0, duga je lista racing igara koje su sa Singleplayer strane bolje… Tehnički je trenutačno najbolja, ali Singleplayer je čak bolji u GT Sportu koji nije punokrvni GT nastavak… Tako da ako ćemo to gledati ovaj Motorfest je mnogo kompletnija igra…
      Ali kao što i kolega Rick kaže glupo je uspoređivati arkade i simove.

    • RickBarry

      @battery992, 29.09.2023 - 17:43

      A za MP je još dosta duža ta lista igara koje su bolje od GT7…

    • IgorBiH

      @SanKa, 29.09.2023 - 17:51

      A gdje je Mario Kart tu? 🤔

    • LeChuck

      @SanKa, 29.09.2023 - 19:35

      Voliš gt7, daj mi pliz reci u odnosu na gt sport koliko je razlika u osjećaju vožnje. Bio sam lud za gt sportom dok nisam probao acc, se isplati uzeti sedmicu?

    • Stecajni_upravnik

      @LeChuck, 29.09.2023 - 20:33

      Posle ACC, samo AC…. nikada ti vise gt (bilo koji) nece biti kao pre😂😂😂

  • Dajsikeks

    29.09.2023 - 12:44

    Slažem se u potpunosti s recenzijom. Od prvog dana igram, baš uživam i često igram u 1st person modu. Multiplayer je kaotičan, ali to je ono šta volim, a ne da su svi polu duhovi kao u Forzi. Playliste su fenomenalne i neke ekstremno zanimljive te kvalitetno napravljene. 3d mapa je dalje super, kao i u prijašnjim djelovima, dosta originalno. Jedino AI može bit hit&miss tj. rubberbanding ima. Pohvala, kaj ne dobiješ samo tako sva cool jaka vozila kao u FH5.

  • vragec25cro

    29.09.2023 - 14:47

    Uzet ce se sigurno na nekoj akciji ko i The crew 2

    • Djelo_Jerboa

      @vragec25cro, 29.09.2023 - 18:20

      Ja uzimam za jedno godinu dvije kad se bude djelila za 5 eura na Steamu.🤣

    • vragec25cro

      @Djelo_Jerboa, 29.09.2023 - 20:51

      Pa the crew 2 sam platio 9$ 🙂

    • Djelo_Jerboa

      @vragec25cro, 29.09.2023 - 22:25

      Normalno, toliko i vrijedi.

    • Djelo_Jerboa

      @vragec25cro, 29.09.2023 - 18:22

      Uzimam za jedno godinu dvije kad bude na 90% popusta za 5eura na Steamu.🤣

    • Djelo_Jerboa

      @Djelo_Jerboa, 29.09.2023 - 22:26

      *⬆️Ovaj komentar je višak, stranica vam je malo bugovita pa je pisalo da je kod prvog komentara došlo do pogreške.

  • Iceman73

    29.09.2023 - 15:19

    Odlično,kak se i očekivalo…bude se igralo!

  • yoyorulz

    29.09.2023 - 17:18

    Ni blizu konkurencije FH5.. ovo je dvije klase lošija igra..

    • RickBarry

      @yoyorulz, 29.09.2023 - 17:45

      smiješno je i pričat o tome…

  • battery992

    29.09.2023 - 17:33

    FH5 ima veliku prednost u modelu vožnje i malu u grafici, a u ostalim se aspektima Crew izjednačio ili je u prednosti.
    Što i nije čudno s obzirom da su FH3, FH4 i FH5 praktički ista igra sa manjim dodacima i različitim mapama…
    Ovo kažem kao fan i stalni igrač Forza igara…

    • opp

      @battery992, 29.09.2023 - 18:59

      Vrijedi li igrati Forzu Horizon 4 sad? Peticu sam igrao preko gamepassa na XSS, odlična je nema šta. Ali mapa i šarenilo mi pravo dosadilo.

    • battery992

      @opp, 29.09.2023 - 19:37

      Ako želiš doživjeti mapu… A i godišnja doba su također dobra, makar zima postane dosta naporna nakon određenog vremena, kao u stvarnom životu.

    • Djelo_Jerboa

      @opp, 29.09.2023 - 22:30

      Itekako, dosta je bolja od FH5, godišnja doba su izvrsni dodatak, mapa je puno bolja od Meksika jer ima geografskog smisla (doslovno umanjeni dio Škotske) dok je Meksiko u FH5 isprazna mapa s besmisleno nabacanim lokacijama . Fh5 naspram FH4 više djeluje kao Dlc smješten u Meksiku.

  • Nightyx

    29.09.2023 - 20:13

    Opa, dobra ocijena!

  • Djelo_Jerboa

    29.09.2023 - 22:32

    Još jedna stvar, u pogledu iz kokpita retrovizori nemaju refleksiju, VELIKI MINUS!

  • Fratelo

    30.09.2023 - 19:27

    10/10 igra slusaju svoju publiku i u igri je sve na visokom nivou
    Online svako tjedan summit odlican kao i u dvojci a bit ce po prikazanom sve bolji 👍🏻

  • x18x05x

    03.10.2023 - 16:24

    Ja budem uzeo kada dođe na Steam, ovaj Uplay launcher je sranje teško.

  • x3m

    20.10.2023 - 14:22

    Odlicna igrica, uzivao sam prelazeci je, zanimljivi dijalozi i moze se nauciti nesto novo u svijetu automobila 🙂
    Topla preporuka

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?