HCL.HR

Recenzija

Starfield

Laser u koljeno

Hrvoje Smoljić

Bethesda već dva desetljeća žari i pali kada su u pitanju veliki RPG naslovi. Igre iz Elder Scrolls i Fallout franšize uvijek se željno iščekuju, a kada stignu onda se igraju godinama, što zbog inicijalne količine sadržaja, što zbog bogatstva modova. Bethesda je tim igrama imala pokrivenu fantastičnu i postapokaliptičnu tematiku pa su se odlučili svoj novi IP odnijeti u budućnost i hladna prostranstva svemira.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
70€ PC Ustupio izdavač

Starfield je igra od koje su mnogi očekivali mnogo – visokobudžetni No Man’s Sky, niskobudžetni Star Citizen ili barem Fallout u svemiru. Nakon više od 100 sati provedenih s igrom, mogu reći da Starfield odaje dojam kao da je pokušao biti sve navedeno i na kraju nije ispao ništa od navedenog. U srži donekle predstavlja poznato Bethesda RPG iskustvo koje već pomalo nagriza zub vremena, a svaki pokušaj dostavljanja nečeg novog je u najbolju ruku – polupečen.

E.T. – ekstra-trivijalan

Starfield je umjesto nekakve malene sredine na jednom planetu smješten u lokalnom džepu svemira koji okružuje Sunčev sustav za otprilike 50 svjetlosnih godina. Taj takozvani Settled Systems obuhvaća poprilično veliko područje – oko 120 zvijezda i preko tisuću planeta. Sve se odvija 20 godina nakon velikog rata kolonija između dvije glavne frakcije – United Space Colonies i Freestar Collectivea. Naravno, to su samo osnove. Starfield obiluje brojnim drugim frakcijama, likovima i drugim akterima koji iza sebe imaju bogatu i detaljno razrađenu povijest. Bethesda si je tu definitivno dala truda i u tom smislu Starfieldu dala i više ljubavi nego svojim prethodnim RPG naslovima.

Igrač se u sve to uklapa po dobroj staroj Bethesda tradiciji kao nitko i ništa. Tek običan rudar koji igrom slučaja dolazi u doticaj s misterioznim artefaktom, a samim time na radar organizacije svemirskih istraživača pod imenom Constellation. Artefakti su dio kozmičkog misterija neviđenih razmjera, a većina priče svodi se na otkrivanje njihovog podrijetla i svrhe.

Priča Starfielda kreće u dobroj staroj tradiciji Bethesde gdje je glavni lik nitko i ništa.

Mogu reći kako igra po pitanju priče kreće dosta snažno – centralni misterij je relativno intrigantan, a i igra dobro proda osjećaj da se ispred igrača prostire ogromna svemirska avantura. Nažalost, nakon uvodnih par sati sve to više-manje pada u vodu. Gdje su Elder Scrolls i Fallout već relativno ograničeni bogatom povijesti prethodnih igara, Bethesda je sa Starfieldom imala otvorene ruke napraviti bilo što. Šteta je onda da glavne misije i lov na artefakte padaju u zamku potpune formulaičnosti, a sve između se oslanja na već sto puta viđene trope iz svijeta sci-fi filmova i igara. Čak i sam kraj igre pada u zamku relativno loše narativne mehanike viđene u brojnim novijim superherojskim filmovima.

Ponešto osobnosti u glavnu priču unose živopisni članovi Constellationa. Osim što su oni glavni davatelji misija, neki od njih će u istima aktivno sudjelovati i generalno pratiti igrača u svemirskim avanturama. Super je što nisu naporni u smislu da na njih u borbi treba konstantno paziti ili se konzultirati s njima svake dvije minute. Svaki od njih ima jedinstvenu osobnost i često će u skladu s njom reagirati na stvari koje radite, a čak im je moguće prepustiti dijalog ukoliko tema pada u domenu njihove stručnosti ili znanja.

Živopisni članovi Constellationa unose ponešto osobnosti u inače nezanimljivu glavnu priču.

U pozadini istih nalazi se sustav afiniteta pa je moguće ostvariti dublje odnose ako su vaši postupci i dijalog u skladu s njihovim moralnim kompasom. Doduše, sustav je poprilično nekonzistentan u smislu na što pratitelji reagiraju. Primjerice, nitko neće trepnuti okom ako izvan misije poubijate cijelu bazu plaćenika, ali će se na vas do groba ljutiti ako ubijete jednog unutar misije jer ste odabrali taj put kroz dijalog.

Ono što bi vas moglo dodatno poškakljati gdje ne treba je i statičnost Starfieldovog svijeta – pogotovo ako ste nedavno igrali neke narativno robusnije RPG naslove poput Baldurs Gatea 3. Ukratko, ovo je priča u kojoj imate tek praznu iluziju izbora, a bilo kakve odluke ili potresna otkrića neće imati nikakav utjecaj na bilo što u igri. Bethesda se nije promjenila po kvaliteti dijaloga pa nema tu neke suptilnosti, moralnog sivila i slično. Starfield narativno igra na sigurno na način da gotovo uvijek znate što je dobro, što loše i kakav će ishod vaše odluke imati.

Glavna snaga Starfielda su poprilično maštovite i raznovrsne sporedne misije.

No nije sve tako crno. Bez zadrške mogu reći kako su sporedne misije u Starfieldu bolje nego u bilo kojoj njihovoj prethodnoj igri. Njih je ovdje zaista hrpa i često vam iskaču sami kako prolazite pored NPC likova koji komentiraju nekakva galaktička zbivanja. Naravno, ima tu i ispraznih misija gdje jednostavno treba pokupiti tri komada nečega, ali u globalu si je Bethesda zbilja dala oduška u smislu karakterizacija i kompleksnih situacija koje svemirska avantura može ponuditi.

Igra kroz sporedne misije zapravo pruža pravu priliku za ono što je srž Starfielda – role playing. Najzabavniji trenuci u igri često proizlaze iz sporednih misija gdje igrate neku ulogu – bilo plaćenika, arheologa, lokalnog policajca, botaničara ili običnog korporativnog radnika. Neke sporedne misije su prava mala zečja rupa raznolikih zadataka unutar kojih valja otići na razne lokacije, upoznati živopisne NPC likove i konačnici pokupiti neke vrijedne nagrade. Moja topla preporuka je da izvan par početnih misija glavne priče, prioritet date sporednim misijama jer su upravo one način za potpuno uroniti u ipak relativno zanimljiv svijet u kojem se Starfield odvija.

Osmi put(nik) u loading screen

Starfield je po pitanju gameplaya igra čije je primarno obećanje i premisa ona o slobodnom istraživanju svemira. Ideja je da jednostavno uskočite u svoj svemirski brod i idete gdje želite uz opciju da posjetite preko tisuću planeta. Mogu odmah potvrditi kako ovo Bethesdino obećanje nije bila hiperbola jer je ovo zaista moguće. Jedini problem je što je 95% tih planeta potpuno beživotno bez ikakvih smislenih aktivnosti i razloga da uopće na njih sletite. Ukratko, zamislite da je netko uzeo zanimljive lokalitete Fallouta ili Skyrima i razlomio ih te razbacao po tisuću odvojenih planeta.

Naravno, postoje određene varijacije među planetima u smislu flore, faune, gravitacije i temperature, ali nikada u toj mjeri da jedan pretjerano odskače od drugog. Većina toga se svodi na nekakve puste kamenjare ili evenutalno nekakve šume bez osjećaja da ste sletjeli na lokaciju koja je baš “vanzemaljska”. Neki će reći da je to realno jer planeti u svemiru uglavnom jesu beživotne pustoši, ali u kontekstu jedne video igre ta razina realizma nema apsolutno nikakvog smisla.

Velika većina planeta u Starfieldu su isprazne pustopoljine na se nema ništa značajno raditi.

Rijetko koji planet ima fiksne točke interesa jer je većina njih u potpunosti nasumično generirana. Rezultat toga je ne samo često recikliranje sadržaja nego i to da planeti koji na sebi nemaju nekakav veliki grad postaju potpuno nebitni. Pokušali su iz Bethesde začiniti igru nekakvim nasumičnim događajima ili instalacijama punim bandita, ali i tu stvari brzo postanu repetitivne zbog količine recikliranja.

Kao jedina vremenski zahtjevnija i zabavnija aktivnost na ovim planetima nameće se mogućnost građenja vlastitih baza. Sustav je nešto rafiniranija verzija viđenog u Falloutu 4 s solidnom količinom praktičnih i kozmetičkih komponenti. Relativno je lagano sagraditi bazu koja izgleda dobro i onda ju uređivati do sitnog detalja u skladu s vašim ukusom. S praktične strane, baze vam mogu poslužiti kao generatori resursa, lokacije za crafting, a u njih je moguće i poslati pratitelje kada ne želite da vas ometaju u skakutanju svemirom.

Međutim, ni to nije ništa u usporedbi s ručno kreiranim, glavnim lokacijama na nekolicini planeta. Gradovi poput futurističkog New Atlantisa, kaubojskog Akille ili cyberpunkom inspiriranog Neona su odlično realizirani i sadržajno gusti. Svaka lokaciju pršti od osobnosti, likova i pozadinskih priča koje se isplati istraživati. Jedina primjedba je što bih volio da je takvih lokacija više i mislim da bi svatko žrtvovao petstotinjak ispraznih planeta za još jedan ili dva grada na razini Akile ili Neona.

Bitno je spomenuti i to da Starfield nema apsolutno nikakvu mapu za lakše orijentiranje. Određene lokacije su srećom dizajnirane dovoljno intuitivno da nije potrebna, dok bi u gradovima bila od velike pomoći. Jadna je budućnost u kojem nema nikakvog GPS-a, ali pretpostavljam da mapa nije implementirana kako ispraznost planeta ne bi još više “bola” u oči.

Veliki gradovi su dizajnom i gustoćom sadržaja najbolje lokacije u igri.

Drugi aspekt obećanja o istraživanju je onaj u svemiru. Tu mogu reći kako je Bethesda apsolutno pogodila osjećaj svemira kao jednog praktički beskrajnog prostranstva. Na prvu zaista imate taj osjećaj kako je vaš brod samo zrnce prašine na kozmičkoj skali, naročito u usporedbi s planetarnim tijelima. Doduše, izvan tog prvog dojma i najmanji osjećaj uživljenosti u putovanje svemirom staje. Bethesda je prije izlaska igre jasno i glasno dala do znanja da se slijetanje na i uzlijetanje sa planeta neće odvijati u stvarnom vremenu, bez prekida. No, mislim da nismo ni izbliza mogli naslutiti koliko se još stvari izvan toga neće odvijati u realnom vremenu i koliko je svemirski aspekt igre zapravo ograničen.

Da pojasnim. Recimo da se nalazite na planetu i želite otići na određenu lokaciju na drugom koji se nalazi u drugom sunčevom sustavu. Prva opcija vam je: šetati do broda, odgledati filmić uzlijetanja, kroz meni odabrati galaksiju i planet do kojeg želite doći, odgledati filmić paljenja grav pogona, kroz meni odabrati destinaciju na planetu, odgledati filmić slijetanja i odšetati do konačne destinacije. Druga opcija vam je kroz meni odabrati konačnu destinaciju i jednostavno se teleportirati direktno do ili u njenu neposrednu blizinu. Isto vrijedi za putovanje između planeta u istoj galaksiji ili čak između planeta i njegovih mjeseca.

Putovanje svemirom je izrazito restriktivno i uvijek podrazumijeva neki oblik ekrana s učitavanjem.

Moguće je koristiti različite gradacije ovog sustava, ali i s njima ovo u potpunosti ubija svaki osjećaj istraživanja i to malo isplativog svemira što ga igra ima. Iako učitavanje često traje kratko, njihova količina ostavlja dojam da je igra samo skup jedva povezanih lokacija, a ne nekakav konzistentan svemir koji slobodno možemo istraživati. Ne poričem kako je brzo putovanje uvijek dobrodošla mehanika u ogromnim igrama, ali je njegova izvedba, učestalost i nužnost korištenja ovdje u suštoj suprotnosti s osnovnom idejom Starfielda.

Ipak, ne mogu reći kako je svemir isključivo prolazna postaja na putu do planeta. Boravak u okolini planeta donosi još neke aktivnosti, a najznačajnija je svakako borba svemirskim brodovima. Upravljanje svemirskim brodom relativno je jednostavno, a podrazumijeva i mehaniku raspodjele energije na glavne brodske sustave kako bi isti bili efektivniji. Uništavanje protivničkih brodova isprva je zabavna, ali na duge staze vrlo repetitivna aktivnost gdje je najuzbudljivija mogućnost onesposobljavanja protivničkog pogona, ukrcaj i krađa njihovog broda.

Kao i kod građenja baza, najzabavnija stvar u svemirskom aspektu Starfielda je mogućnost prilagodbi postojećih i izgradnja vlastitog svemirskog broda. Sastavljanje istog funkcionira kao nekakve visokotehnološke lego kockice u smislu da skupa slažete sve – od praktičnih stvari poput reaktora, oružja, motora, kokpita i prostora za posadu do isključivo kozmetičkih stvari poput krilaca i sličnog. Daje igra određena ograničenja da baš ne sagradite neku nezgrapnu monstruoznost, ali i uz njih imate prostora dati mašti na volju. Igrači već na veliko rekreiraju poznate sci-fi brodove, a i sam sam bezuspješno potrošio nekoliko vrlo zabavnih sati u toj namjeri.

Više ratovi nego staze

Po pitanju borbe na tlu bitno je imati na umu kako ovo nije pucačina nego se temelji na RPG statistikama koje se vrte u pozadini. Bez obzira na to, opisao bih je kao poboljšanu verziju viđenog u Falloutu 4 – igrali vi iz prvog ili trećeg lica. Činjenica da ovo napominjem govori dovoljno o tome koliko je sustav poboljšan jer je sada on gotovo na razini nekakve (slabije) punokrvne pucačine. Oružja ovdje nisu kao nekakve igračkice i zapravo su odlično dizajnirana, a većina njih pruža dobar osjećaj pucanja. Stvari su i dosta raznovrsne jer ne samo da imate standardnu postavu više i manje futurističkih pušaka, sačmarica, pištolja i ostalog u različitim raritetima nego je i svako oružje moguće modificirati u hrpi kategorija, totalno mijenjajući njihovu primarnu svrhu.

Uz to, tijekom igre je moguće zaraditi i opremiti se doslovnim supermoćima koje su nekakav futuristički ekvivalent Skyrimovim shoutovima – ukupno 24 komada. Njihova raznovrsnost je također pohvalna stavka, i iako nisu sve iskoristive u svrhu borbe, one koje jesu se jako dobro nadopunjuju s običnim napucavanjem.

Napucavanje je bolje nego u Falloutu, a raznovrsnost aresenala oružja zaista pohvalna.

Stvari doduše krenu dosta sporo, ali širenjem arsenala oružja, moći i korištenjem alata kao što je jetpack, borba zna biti vrlo zabavna. Dok u početku imate tek jadni pištoljčić, kasnije dođete u fazu da je borbi moguće pristupiti kao da igrate Cyberpunk ili Dishonored, a stvari mogu biti i još zabavnije kada u miks ubacite borbe u nultoj gravitaciji. Ono što bi ih učinilo još zabavnijima jest kompetentnija umjetna inteligencija. Protivnici rijetko koriste nekakve napredne ili manje napredne taktike poput običnog stajanja u zaklon, jednostavno čekajući na otvorenom da ih riješite.

Aspekt opreme bi realno bio još bolji da igra nema loš i nepregledan inventory sustav. Prije svega, prostora za opremu je strahovito malo što znači da ju konstantno treba prebacivati pratiteljima ili u druge spremnike. Još gore, kod prebacivanja nema tu nekakvog prozora koji bi pokazivao sadržaj spremnika između kojih se stvari prebacuju niti njihov kapacitet. Kao i u Skyrimu, ovo je jedan od aspekata igre koji su odmah poboljšani modovima i gdje za vaše mentalno zdravlje preporučam njihovu upotrebu čak i u prvom prelasku.

RPG mehanike u smislu vještina su relativno duboke i pružaju dobar osjećaj progresije.

Kao i prethodni Bethesdini RPG naslovi, i ovdje je put od običnog rudara do supermoćnog kozmičkog putnika popločan iskustvenim bodovima. Stablo vještina poprilično je bogato, a svaka vještina ima nekoliko levela koji često dolaze s pogodnostima praktičnijim od pukog povećanja statistika. Stvari poput poboljšanja šuljanja, mogućnosti hakiranja robota, craftinga boljih komponenti za oružja, mogućnosti upravljanja boljim svemirskim brodovima, više informacija kod skeniranja planeta i slično.

Za spomenuti je i mini igra provaljivanja bravi i drago mi je da mogu možda po prvi put mogu reći kako ona nije potpuni smor. Radi se o poprilično jednostavnom, ali relativno zadovoljavajućem izazovu gdje valja popuniti rupe u nekoliko slojeva krugova. Uvjeravanje NPC likova kroz dijalog nije doživjelo nikakva poboljšanja i sve se svodi na obični RNG, bez mogućnosti da prethodnim saznanjima utječete na tijek razgovora.

2001 poligon u svemiru

Rekao bih kako je najimpresivniji aspekt vizuala u Starfieldu taj da igra odlično prodaje osjećaj veličine odnosno beskonačnosti prostora u kojima se nalazite – iako zapravo ni planeti niti svemir to nisu. S tim na umu, i svemir i planeti znaju pružiti neke zaista prekrasne vizure od kojih zastaje dah – barem kad promatrate stvari iz daleka.

U globalu Starfield izgleda solidno, iako poprilično nekonzistentno u kvaliteti grafičke razlučivosti. Pretpostavljam kako su zbog igrine veličine nekim lokacijama posvećeno više vremena nego drugima što rezultira da se interijeri i eksterijeri mogu znatno razlikovati u kvaliteti prikaza. To naročito vrijedi za teksture okoliša i osvijetljenje što rezultira time da neki planeti izgledaju fantastično, a drugi kao da su isplali iz igre stare 20 godina.

Starfield dobro dočarava veličinu svemira, a pruža i neke zaista lijepe svemirske vizure.

Animacije likova i njihovih lica služe svrsi i negdje su na razini velikih RPG igara s ovim brojem NPC likova. Ne očekujte tu nekakve motion-capture razine ekspresija iz opsegom fokusiranijih igara kao što je God of War. Ovdje likovi imaju solidan raspon raspoloživih animacija da pokažu pokoju emociju, ali i dalje to izgleda ukočeno.

Ono što ekspresivnost likova podiže na višu razinu i što moram donekle pohvaliti je solidno odrađen posao glumačke postave – pogotovo za glavne likove. Iako kvaliteta pisanja i scenarija nije naročito visoka, glasovna gluma sprječava da stvari ipak ne ulaze u teritorij treša kao što je primjerice to često znao biti slučaj s Skyrimom. Glazba je također solidna i tematski odgovara igri. Izvan glavne teme, glazbena podloga je dosta minimalistička i tu više s namjerom pojačavanja atmosfere i osjećaja čuđenja koji bi istraživanje svemira i trebao izazivati.

Igra ima iznenađujuće malo bugova, ali joj na PC-ju fali dobra doza optimizacije.

E sad, ako ste čuli da je po pitanju bugova ovo najispoliranija Bethesdina igra – nitko vas nije lagao. Doduše to znači da ih nema što ne čudi za igru ovog opsega i s ovoliko dostupnog sadržaja. U mom prelasku to su uglavnom bili nekakvi problemi isključivo vizualne prirode i ništa što bi značajno utjecalo na iskustvo igranja.

Volio bih da mogu reći istu stvar za performanse jer je Starfield gladniji nego što bi njegov izgleda dao naslutiti. Igra poprilično jako i neefikasno troši CPU i GPU resurse, a za potonje naročito ako imate Nvidia grafičke kartice. Ne pomaže i što igra koristi FSR 2 upscaling i nema službenu podršku za DLSS što opet ostavlja vlasnike Nvidia kartica u prašini.

Isprobao sam igru na dvije različite konfiguracije i na obje imao značajnih problema s performansama i stabilnošću igre sve dok nisam pribjegao korištenju DLSS moda što definitivno nije dobra stvar. Službena podrška za DLSS je najavljena – ali dolazi naknadno i još ne znamo u kojoj točno verziji.

Performanse generalno variraju ovisno o tome gdje se nalazite. U svemiru, interijerima i praznim planetima može se pričati o 60-tak FPS-a na nekakvom mid-range PC-ju. S druge strane, stabilnih 60 fps-a u višim rezolucijama je samo mokri san na gustim lokacijama poput New Atlantisa ili Neona u ako ne igrate na nečem znatno snažnijem. No, čak i u tom slučaju optimizacija je takva da se igra vrti daleko ispod očekivanja i znatno slabije nego mnoge druge, ljepše igre. Bethesda tu svakako ima još dosta posla.

Peti element

Zaista je teško unutar jednog teksta sumirati sve što Starfield donosi. Ključno za sud o igrinoj kvaliteti je da niti jedan aspekt igre nije apsolutno pogođen. Za svaku dobru stvar u igri postoji nešto što je čini znatno lošijom, a za svaku lošu stvar postoji neka sitnica koja ju spašava od toga da bude potpun promašaj. U svakom slučaju, jasno je kao dan da Bethesdin pristup dizajniranju RPG naslova nagriza zub vremena. Konkurencija je danas mnogo snažnija, a žanr je odavno nadišao neke arhaične mehanike koje Bethesda vuče unatrag 20 godina.

Kako HCL ocjenjuje igre?

Unatoč tome i činjenici da ne donosi ništa revolucionarno, mogu reći da sam zapravo poprilično uživao u vremenu provedenom s igrom. Možda ne nema slijetanje na planete u realnom vremenu kao No Man’s Sky ili mehaničku dubinu kao mitski Star Citizen, ali donosi solidan miks mehanika i mnoštvo sadržaja u klasičnom Bethesda stilu. Zato preporučam da držite očekivanja pod kontrolom i unatoč ocjeni zagazite u ovu svemirsku avanturu. Ako ništa, znate da će skočiti za barem desetak bodova kad si skinete barem desetak modifikacija na kojima modding zajednica marljivo radi.

Iako Starfield možda izgleda kao korak u svemirsku budućnost, njegov DNK je neosporno dio Bethesdine prošlosti, sa svim pohvalama i kritikama koje to povlači za sobom.

73 Naša ocjena
  • solidno napucavanje i raznovrsnost oružja
  • duboko sređivanje brodova, baza i vještina
  • odlično realizirane glavne lokacije
  • zanimljive sporedne misije
  • ogromna količina sadržaja
  • strukturno repetitivna i klišeizirana glavna priča
  • restriktivno i beživotno istraživanje ispraznih lokacija
  • plitkost RPG mehanika u pogledu dijaloga i misija
  • slaba umjetna inteligencija
  • loš inventory sustav i slaba optimizacija na PC-u

Hrvoje Smoljić

Strastveni igrač svega što je RPG. Kada se ne troši u nekom MMO-u, u konstantnoj je potrazi za novim gaming iskustvom koje će mu proždrijeti dušu.

Komentari (236)

  • Terox

    15.09.2023 - 14:09

    Igra ima uzasan start, ali jednom kad se odvojis od glavne misije i krenes u neku side quest iskustvo je nevjerojatno. U jednom trenutku si space FBI operativac koji ide undercover, u drugome igras questline od 10+ sati koji moze ladno bit zasebni sci fi film.
    Inventory sustav se da popraviti sa modovima, ali da igra je uzasno lose optimizirana za PC. Stavio nestavio ja sve low na svojem 7800X3D i 6800XT igra na vanjskim prostorima nece udrit 120fps-a. A jedva dvije ili tri postavke ustvari smanjuju utjecu na performanse.
    Ovo je u potpunosti Bethesda igra i ocekivati vise je bilo pomalo bezveze. Sama po sebi igra je jako dobra, ali nemogu dat preko 90 jer ima dosta tehnickih problema.

    • Hrvoje Smoljić

      @Terox, 15.09.2023 - 14:25

      Apsolutno se slažem s tobom za side questove, ali ne mogu oni nositi igru – sigurno ne do tako visoke ocjene. A unatoč tome što sam ih i sam koristio, modovi ne ulaze u razmatranje kod ocjenjivanja trenutnog stanja igre. Ako išta, nužnost njihovog korištenja za osnovne stvari su joj više na odmet u tom smislu.

    • Agent

      @Terox, 15.09.2023 - 14:58

      Dosta toga se može popravit s modovima ali kod ocjenjivanja treba gledat bez modova, a side misije koliko god bile dobre ne može previše povisit ocjenu.

    • Marac Marko

      @Terox, 15.09.2023 - 15:01

      Bravo! Tako tocno i jest! Ti si u par rijeci opisao realnu situaciju i dao pohvalu ogromnom sadrzaju! Toopen! U par rijeci bolje nek cijela recenzija. Igra ima tehnickih problema ali ovdje vidim pre malu ocijenu 😁😜😉

  • _Someone_

    15.09.2023 - 14:13

    Probat ce se, no prvo zavrsiti Sea of Stars (BTW kad ce recenzija?). Malo gledam ovaj graf za ocjenu i uopce ne kontam kako ste dosli do konacne ocjene od 73, nesto tu ne stima 🙂

    • Hrvoje Smoljić

      @_Someone_, 15.09.2023 - 14:17

      Piše u opisu. Nije čisti zbroj kategorija nego kategorije + osobni dojam recenzenta.

    • Stitrek

      @_Someone_, 15.09.2023 - 20:46

      Odlicna i detaljna recenzija sa realnom ocjenom.

  • Chimichangas

    15.09.2023 - 14:39

    čak se i slažem s ocjenom, ja bi eventualno dao okruglu 70ku

  • 312AE

    15.09.2023 - 14:42

    Jednostavno nije über igra ,koja je htjela biti. Možda to bude za par godina?! Neki questovi zu zabavni ,a neki pogotovo sporedni se svode na razgovor,hodanje,razgovor hodanje. No Man’s Sky, Mass Effect ,Star Citizens, pa čak i The Outer Worlds, sve su to direktni konkurenti,koji se po ničemu nebi trebali skrivati i bojati ove igre. Najbolji dio su akcijski djelovi,istraživanje i pucanje, najgori dio su sve kaj ima veze s letenjem, priča i ugljenčni dioksid. No svima koji uživaju,nek se samo zabave.

  • VitMeR

    15.09.2023 - 14:47

    6,5-7/10 mi je igra. Dosta stvari mi se ne svidja i za bethesdine standarde koje smo navikli iz drugih igara. Mozda im ovaj scfi zandar jednostavno ne odgovara imam jos nade za tes6 ipak su najbolji u tome
    a ovo nisam siguran ocu li i zavrist ikad

  • tuvvok1701

    15.09.2023 - 15:04

    “Bethesda se nije promjenila po kvaliteti dijaloga pa nema tu neke suptilnosti, moralnog sivila i slično.”

    Eto vidiš, a ja bi reka da je malo moralno sivljih igara od Fallouta 4

    • Sinek

      @tuvvok1701, 15.09.2023 - 15:52

      postoje dva ili tri moralno sivlja fallouta od fallouta 4

    • tuvvok1701

      @Sinek, 15.09.2023 - 20:29

      Moguće, ali ja sam najviše četvorku igra, tricu i New Vegas jednom samo pa mi je četvorka ostala u najboljem sjećanju. No, svejedno, to samo pojačava moju tvrdnju.

  • Marac Marko

    15.09.2023 - 15:04

    Po meni realna ocijena je od 80 do 85/100
    Sve ostalo je premalo ili previse ,😉

    • Aldin219

      @Marac Marko, 16.09.2023 - 14:11

      Nema sanse. 85 je za igre koje oniljeze generacije. Mislim da je Grvoje savrseno pogodio. Za mene licno je nixa ocjena, ali ovako je objektivnije.

    • Aldin219

      @Aldin219, 16.09.2023 - 18:22

      Btw pisao sam komentar ocigledno pod epilepsijom 😂

  • soypi

    15.09.2023 - 15:06

    Moj najdrazi Bethesdin naslov je Oblivion, valjda jer mi je ujedno i prvi i u cvijetu moje mladosti. Al nakon što sam odigrao witchera te malo odrastao, Skyrim jednostavno nisam mogao odigrati do kraja, pun mi je kufer da sam ja chosen one i spasavam svijet. Iako je to srandardni trope u igrama svjestan sam, al ono… dajte makar malo sivih moralnih tonova. U tom me smislu zanima i kakva je priča Starfielda? Jel opet isto ili…? Svakako super recenzija Hrvoje 🙂

    • Hrvoje Smoljić

      @soypi, 15.09.2023 - 15:15

      Hvala! Dosta manje je ovdje ta chosen one priča na razini cijele igre, ali na mikrorazini glavne priče i dalje je to ono: “Hej, tek sam te upoznao, ali evo ti moj svemirski brod i sve što posjedujem, ti od sada imaš glavnu riječ u svemu”. Dosta slabo. Doduše, sporednih misija ima na bacanje i tu je puno bolja i raznovrsnija situacija.

    • Zoran Žalac

      @Hrvoje Smoljić, 15.09.2023 - 15:21

      Hey, I just met you, and this is crazy, but here’s my ship – so call me maybe?

    • soypi

      @Zoran Žalac, 15.09.2023 - 15:31

      Daj nemoj me zezati jučer cijeli dan pjevam tu pjesmu i sad ti ovako predobro ubodeš, rekli bi ljubitelji Krešimira Mišaka, sinkronicitet. *Disclaimer, verzija je od Ben Howard-a s youtube-a. (nije mi toliko loš glazbeni ukus)

    • soypi

      @Hrvoje Smoljić, 15.09.2023 - 15:26

      Ahaa…. a to mi je ok, da imam glavu riječ u svemu XD Plus sporedne misije, čini mi se da će se probati. Uzmem lijepo game pass mjesec dana i onda ako ne bude valjala, odigram Sea of Stars, to mora valjati.

  • SanKa

    15.09.2023 - 15:23

    par stvari me smeta u recenziji…cijelo vrijeme pricas da se problemi igre daju rijesiti moddovima, pa to je samo za PC sto ne ? sto sa xbox igracima ? ta verzija bi onda imala po tebi jos manje ocjene ? i zadnje, ne stoji mi usporedba sa ponzi schemom zvanom star citizen, nezz zasto to spominjes uopce, Starfield barem postoji i nije usisao milijune tudjih novaca da delivera ništa. Za kraj, ono sto me istinski razocaralo u starfieldu po recenziji je to uzlijetanje polijetanje. Mislio sam da ces moc bez animacije poletit s brodom i vidjet kako probijas stratosferu i ulazis u low orbit..isto tako slijetanje..na kraju je to sve animacija. lame

    • Hrvoje Smoljić

      @SanKa, 15.09.2023 - 15:47

      Modove spominjem u smislu koliko je porazno da ih moraš koristiti kako bi ti igra bila ugodna za igranje u nekim segmentima, ali nisam ih uopće uzeo u obzir kod formiranja konačne ocjene. Što se tiče usporedbe sa Star Citizenom, ona je tu jer je i Star Citizen svemirska igra koja obećava slične stvari kao Starfield i u svom alpha stanju neke stvari i dostavlja. Na stranu što nikada neće izaći.

    • Zoran Žalac

      @SanKa, 15.09.2023 - 15:48

      Bit će i na Xboxu modovi, jednog dana… Ne svi isti kao na PC-ju, ali preko one njihove Creation Club platforme. Što se tiče Star Citizena, i to *postoji* nije da *baš ništa* nisu dostavili – samo nije dovršeno. Ok, onaj Squadron 42 single-player još ne postoji, ali “glavna” igra je imala već niz igrivih alpha verzija.

    • Stecajni_upravnik

      @Zoran Žalac, 15.09.2023 - 17:04

      Po mojim skromnim saznanjima, jedina igra koja ima modove na konzolama je Skyrim, samo kazem…

    • vragec25cro

      @Stecajni_upravnik, 15.09.2023 - 22:52

      Age of empires 2 i Farming simulator 22 te igrao isto s modovima na xboxu

    • Agent

      @Stecajni_upravnik, 16.09.2023 - 08:41

      Stvarno su skromna, trebaš proširit saznanja.

    • Agram

      @Stecajni_upravnik, 16.09.2023 - 10:09

      Onda moras odigrati malo vise igrica hahah cak i farming simulator ima mod menu lol

  • SanKa

    15.09.2023 - 15:24

    jel ovo najslabije ocijenjena bethesdina igra ? koliko ste falloutu zadnjem dali ?

    • SonOfZeus

      @SanKa, 15.09.2023 - 15:51

      Nije; zadnji fallout 76 je dobio 0. A fallout 4 89.

    • marko1106

      @SonOfZeus, 15.09.2023 - 17:13

      Fallout 4 je odlican. Ali da dosta utjece vrijeme na recenzije jer Fallout je uveo nekakvu gradnju, odrzavanje settlementa itd. Bilo je nekih stvari na koje se danas gleda a nista novo. Tako da mislim da i starost onoga koji recenzira utjece podosta na samu ocjenu i da je to takav posao da bi trebalo uvesti i mlađu ekipu. Ja osobno trošim pare na igre ali nijedna mi nije više vrijedna tih para. Mislim da sam u zalasku zanimanja ali nadam se da griješim

    • Zoran Žalac

      @SonOfZeus, 15.09.2023 - 17:19

      Ne znam jesam li taj stručnjak ili nisam (niti sam radio recenziju za ijednu od tih igara), ali znam da ocjenjivanje igara ne ide tako da sve novije igre automatski zaslužuju višu ocjenu od starijih. Standardi i očekivanja od igara se mijenjaju s vremenom. Sjećam se, još je u eri Fallouta 4 bilo sporno što imaju toliko učitavanja, naspram npr. Witchera 3 koji je imao veći grad, s više likova, više zgrada, više predmeta, više svega – bez učitavanja kad želiš proći kroz vrata. To je bilo još prije 8 godina, i što se dogodilo sa Starfieldom, u eri kad je hardver napredovao, kad je SSD postao minimum? Broj učitavanja / prekida se zapravo povećao u odnosu na F4. Pa sad ti meni reci gdje je tu točno napredak.

    • Fumer

      @Zoran Žalac, 15.09.2023 - 18:28

      16 times the loading. kako to molim te lijepo nije napredak?

    • gundogan

      @Fumer, 16.09.2023 - 11:37

      Koja bizarnost. Ideš meni pisat da je suludo što se obzirem na +/1, a ti si taj koji nameće da postoji razlika od 1. Zašto onda postoji ako se ne trebam obazirat??? Ja samo tvrdim da je glup sustav i da nebi trebalo toliko segmentirat ocjene. Jesi sposoban ovo shvatiti

    • Darac83

      @gundogan, 16.09.2023 - 13:03

      Dobro, a što ti divljaš bezveze? 😜 Krajnji broj je uvijek subjektivan dojam recenzenta i zato nikada ne vrednuješ igru prema jednoj recenziji nego ih čitaš više i
      stvaraš svoj vlastiti sud (nešto što danas ubrzano izumire). Niti svi isto doživljavamo iste igre niti imamo iste kriterije danas ili prije 5 – 10 godina i sve je to normalno. Nekome uopće ne smeta loading screen, netko pukne nakon drugog, ali poanta je da su spomenuti u recenziji, a na tebi je da prosudiš koliko će ti to smetati. Tlačite ljude bezveze…

    • gundogan

      @Darac83, 16.09.2023 - 14:05

      Netko je neki dan dobro napisao. Zašto onda postoje ovi komentari ako se ne smije komentirati. Uopće me ne zanima ova igra, ali sam uvjeren da je Hrvoje dao 73 jer želi više istaknuti svoj ego nego igru. Da za ovu igru nitko ne zna da nije bio nikakav hype uvjeren sam 100% da bi joj dao bar 80

    • Hrvoje Smoljić

      @gundogan, 16.09.2023 - 14:13

      Opet, kačiš se za tu ocjenu iza koje stoji hrpa teksta kojeg uopće ne uvažavaš nego ti je lakše sve to otpisati na račun nekakvog ega ili hypea.

    • gundogan

      @Hrvoje Smoljić, 16.09.2023 - 14:32

      Pa ćemu onda ocjena ako ona nije bitna nego je bitna hrpa teksta. Witcheru ste dali 85 i jednako tako ste branili, jeli i dalje mislite da je 85 opravdana ocjena ili ste prominili mišljenje. I uopće me ne zanima ova igra nego inače nemate neki dobar kriterij pri davanju ocjena zato vam i govorim da je bolje da dajete od 1 do 10

    • Darac83

      @gundogan, 16.09.2023 - 14:14

      Nitko ne kaže da se ne smije, ali šiziš na temelju toga jer si “uvjeren” u nešto na temelju ničega i onda očekuješ konstruktivnu raspravu? Djetinjasto. Pazi ti, on je uvjeren i onda još 100%! Nema dalje, to je to. Časni sude, moj klijent je uvjeren… Uvjeren?! Po što niste odmah rekli…

    • gundogan

      @Darac83, 16.09.2023 - 14:35

      Aj iskreno odgovori da Hrvoje prvi put krene igrati ovu igru bez da ima ikakvo predzadnje o njoj, da nije bio nikakav hype, da nikad nije čuo za nju bili joj dao ocjenu 73.

    • Darac83

      @gundogan, 16.09.2023 - 16:33

      Bokte vidio otkud ja znam što bi bilo kad bi bilo?! Jel ti imaš 14 godina?

    • pleto

      @gundogan, 17.09.2023 - 12:23

      Komentari ti inače služe da kažeš možda nešto pametno o igri, možda neko svoje mišljenje, da li se tebi sviđa…. Ti popljuješ čovjekov rad, igru nisi igrao niti te igra zanima, ne znaš ništa o toj igri, prepireš se u komentarima i izvlačiš iz konteksta, kažeš čitaš hcl stalno a ponašaš se kao da si prvi put na portalu, mi koji smo tu vec desetljeće znamo već na koji se način ocjenjuje i ocjene ove i drugih igara nam nisu pretjerano drugačije od ocjena koje bi im i sami dali, naravno da se dogodi pokoja iznimka. Ja mislim da je svima jasno da ne možeš uspoređivat igre drugog žanra i reći jedna je bolja od druge a igre nemaju nikakvu poveznicu. Isto tako ni igre koje su napravljene u nekom većem vremenskom razmaku jer kriteriji tada i danas nisu bili isti niti trebaju biti isti. Nije to samo u gaming industriji tako negu i drugdje. Po tebi je golf jedinica bolji auto od golfa petice recimo jer je u svoje vrijeme imao veći uspjeh. Znači ti bi vozio keca sad, ma da baš. Meni nije jasno samo kako možeš doć u komentare i popljuvat nečiji rad opravdavajući se izlikom da svi imaju pravo komentirat i vodeći raspravu sa dva argumenta koji su totalno netočni s tvoje strane i kad ti neko objasni kako i zašto ti i dalje tvrdoglavo tupiš svoje i osjećaš se uvrijeđeno…baš me zanima da netko od nas dođe na tvoje radno mjesto i popljuje tvoj rad onako bezveze jer on misli da mu nisi simpatičan kako bi ti reagira i da li bi ti bilo super…i nemoras nist odgovorit jer znam da nemaš ništa novo i pametno za reći što već nisi rekao u prethodnih 100 komentara

    • Zoran Žalac

      @Zoran Žalac, 15.09.2023 - 19:48

      Sad već kenjaš na krupno. Niti sam ja igdje rekao da je ocjena samo zbog učitavanja niti sam ja ocjenjivao igru. Niti je itko rekao da od ove igre treba odustati niti je ocjena 73 za “sranje”. Mislim da je iz Hrvojevih 5-6 kartica teksta jasno objašnjeno zašto baš toliko, i na kraju krajeva, ovo je doslovna rečenica iz recenzije: “Zato preporučam da držite očekivanja pod kontrolom i unatoč ocjeni zagazite u ovu svemirsku avanturu. Uživaj ti u igri umjesto da uspoređuješ ocjene.

    • Hrvoje Smoljić

      @Zoran Žalac, 15.09.2023 - 22:19

      Nije sve tako crno/bijelo da možeš uzeti bilo koju igru u istom ili bliskom žanru i jednostavno usporediti ocjenu iza koje stoji 5 strana teksta. Svaka igra se promatra u kontekstu same sebe, pripadajućeg žanra, vremena u kojem je nastala i onoga što je htjela postići odnosno koliko je u tome uspjela. Naravno unese i recenzent nešto sebe u tu recenziju.

    • Hrvoje Smoljić

      @Hrvoje Smoljić, 16.09.2023 - 02:07

      Nisam ni insinuirao da imaš išta protiv mene i da – nakon ovog tvog komentara mislim da je daljnja rasprava zaista suvišna.

    • gundogan

      @Hrvoje Smoljić, 16.09.2023 - 10:25

      Znači bolje je imati neke male ambicije i ostvariti ih nego imati najveće pa ostvarit nešto manje od očekivanog. Bravo.

    • Toma_HR

      @Hrvoje Smoljić, 16.09.2023 - 21:03

      Stvarno si se uznemirio 🙂 I ja sam nekad davno kad sam čitao prelošu i netočnu recenziju Days Gone ali onda sam shvatio da je sve to subjektivno i moje gledište kao i recenzeta. S tim da se ne mogu oteti dojmu da recenzenti prvo pročitaju recenzije na nekim velikim portalima pa “usklade” svoje mišljenje da bi plivali u struji i ne talasali puno.

    • vragec25cro

      @Zoran Žalac, 15.09.2023 - 22:54

      Kolega ne znam sta se tolko uzbudujes oko ocjene.Ako ti igra dobra i vrhunska jel bitna ocjena nekoga prlortala i isti slucaj ako ti se igra ne svida a veloku ocjenu ima?

    • djosic85

      @vragec25cro, 16.09.2023 - 03:03

      Poglavico tlak će ti skočit previše a to je opasno. Igrao sam i ja igre koje su dobivale na hclu i niže ocjene od ove. Za ovakve igre kao što je starfield ti ne bi trebala bit toliko važna recenzija. Ja nažalost ju ne mogu igrat jer igram na plejki

    • PrydaCro

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 01:07

      Malo si butthurt a? 🤣 idi igraj koga brige za ocjenu. Po meni velikodusna ocjena i prije nego se propnes na zadnje noge kljucna rijec je ‘po meni’.

    • Zoran Žalac

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 06:49

      Ja sam ti objasnio, to što ti nemaš kapacitet za shvatiti ili to ne želiš, skroz je druga stvar. Imaš pravo uspoređivati, što ne znači da bi trebao onda kad to nema smisla. Tu propovjedaš nekakvo chillanje i uživanje u igri i da se recenzent zamara glupostima, a tebe pati “enormnih” 16 bodova razlike u ocjenama 8 godina razmaknutih igara.

    • gundogan

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 07:45

      Zorane znači ti si tako bahat lik u ovim komentarima. Daj ohladi malo. Ljudi vam govore pozitivne kritike jer sam sustav ocjenjivanja od 1 do 100 vam je najblaže rečeno sranje, kopirate Hacker u puno stvari po tome, neda mi se sad nabrajati jer sam već jednom davno. I nemate nikakvu konzistentnost u ocjenama. Dovoljno je samo otići na top listu vaših recenzija i malo pogledati pa to je smiješno. Naravno da nećeš ništa priznati jer je čovjeku najteže priznati grešku ili ti Igor neda da priznaš

    • Zoran Žalac

      @gundogan, 16.09.2023 - 09:07

      Koje pozitivne kritike? Tip je napao ocjenu i sugerirao nestručnost recenzenta bez da se referirao na ijednu stvar koju je recenzent napisao. I onda je nastavio sugerirati kako ja “nisam dovoljno” pametan nakon što sam mu naveo primjer zašto mu je razmišljanje pogrešno. To nije kritika. Ovo za kopiranje medija koji ne postoji već skoro 20 godina ne znam bi li se smijao ili plakao. Sustav ocjenjivanja na HCL-u je specifičan i dogovoren od strane svih recenzenata u redakciji. Ne znam što misliš pod top listom naših recenzija – valjda najviše ocjene? Prilično sam siguran da je ta lista vrlo slična svim drugim listama – valjda su ti i one smiješne? Baldur’s Gate 3 i Zelda: TOTK su kod nas najbolje ocijenjene igre ove godine jednako kao i na gotovo svim drugim portalima. Forspoken i Redfall su kod nas među najlošije ocijenjenim igrama ove godine jednako kao i na gotovo svim drugim portalima. To ne znači da imaju 100% iste ocjene, da se razumijemo, samo ne znam što bi tu trebalo biti smiješno onda.

    • gundogan

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 10:07

      Ma neću se hvatati ovdje za svaku rečenicu koja je napisana i izgubiti pola dana na to. Da se razumijemo, ja ode ne branim Starfield, uopće me ne zanima igra, ali sam uvjeren da zaslužuje veću ocjenu ako ćemo ići uspoređivati s nekim prijašnjim ocjenama. Pa morate imati neki kriterij ocjenjivanja i držati se toga.
      Vezano za sustav ocjenjivanja. Znači da sastavimo listu top 30 najbolje ocijenjenih igara mene baš zanima kako bi vi obranili poredak na toj listi. Nebi uopće mogli jer bi i vaše liste top najboljih igara izgledale skroz drugačije. Onda ćemu ocjenjivanje igara od 1 do 100 kad te ocjene ništa ne znače, previše su subjektivne, a valjda bi ova od 96 trebala bit bolja od ove 89 što u vašem slučaju nije. Ocjene od 1 do 10 su puno više objektivnije i egzaktnije (ako se može tako to reći), onda metacritic služi tome da izvlači neki prosjek od 1 do 100. Nije vaš sustav specifičan nego želite imati neki taj šarm kao Hacker, isto ako što niste dali nikad ocjenu 100 baš kao ni oni. I meni je ti ok, ali nemoj tvrdit da je ovaj sustav bolji ili objektivniji.
      Onda mi je najdegeneričnije da cijena utječe na ocjenu igre. Jeli Mona Lisa loša slika jer je ja ne mogu priuštit i što mi ne stoji doma na zidu, bili neki glazbeni album bio lošiji da ploča ili CD košta 1000 eura. Jeli neka igra onda ima veću ocjenu kad se nađe na popustu. To možete spomenuti opisno s par rečenica, ali nema smisla da ima utjecaj na ocjenu igre kako nekog kraetivnog djela.

    • Zoran Žalac

      @gundogan, 16.09.2023 - 10:19

      Ne zanima te igra, ali misliš da zaslužuje veću ocjenu iako je nisi ni igrao pa da imaš temelj za to mišljenje. Koja je poanta raditi ikakav poredak ocjena za žanrovski različite igre? Hoćemo se raspravljati je li Mario Kart 8 bolja strateška igra od Crusader Kingsa 3? Ili da je Street Fighter 6 bolji racing naslov od Forze Horizon 5? Stvarno ne razumijem takva razmišljanja, a trudim se. Usporedba s Mona Lisom ti je promašena. Taj rad nije za masovnu prodaju. Takva umjetnička djela drže cijenu jer imaš jedan original, a najčešće nisu ni rađena da se prodaju, totalna suprotnost od videoigara. Uostalom, gdje je u ovoj recenziji uopće spomenuta cijena, osim informativno? Gdje je rečeno da je cijena utjecala na ocjenu? Ako je to igdje zanemarivo, onda je to u slučaju Xboxovih igara koje su od prvog dana na pretplati.

    • gundogan

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 10:42

      Ne govorim za ovu igru da je cijena utjecala nego općenito to prakticirate. Ok za Mona Lisu, a jeli glazbeni album rađen za prodaju, Film jeli rađen za prodaju. Bili Kum bio lošiji film da je u kinima karta koštala 100 eura. Uvijek izbjegneš odgovor i odgovaraš ono što tebi odgovara. Ne zanima me igra, nisam recenziju ni pročitao jer nije poanta mog komentiranja o igri, nego o vašem ocjenjivanju koje nema nikakvog smisla, a bahatno odgovarate ljudima koji nešto kritiziraju, a da pritom ima itekakvog smisla. Koja je poanta onda radit poredak 10 najboljih igara desetljeća kad nisu istog žanra, zašto ih uspoređujemo (vi ste radili tu listu). Ti bi radio liste kad ti odgovara, a kad ne odgovara onda liste nemaju smisla

    • Zoran Žalac

      @gundogan, 16.09.2023 - 11:24

      Na bilo kakvoj našoj listi je uvijek naglašeno da je odabir subjektivan. Možda ti je promaknuo onaj dio teksta gdje piše Moramo naglasiti da je naš izbor subjektivan i kao takav predstavlja mišljenje redakcije HCL.hr portala, ne i činjenično stanje jer takvog stanja u odabiru najboljih igara nikada nema.

      Odabir za takve liste se obično ne temelji na ocjenama koje su igre dobile kod nas u trenutku kad su lansirane. Neke igre se poboljšaju ili pogoršaju s vremenom. Mijenja se postava ljudi koji rade u redakciji i pišu o igrama. Nepojmljivo je očekivati da se toliko robuje tim brojevima.

    • gundogan

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 12:18

      Pa vi ste ti koji uvode brojeve i živite od davanja brojeva igri i onda govoriš da netko robuje i praviš se pametan. Moja poanta je da vam je sustav od 1 do 100 nema smisla, da vam ocjene često nemaju konzistenciju i kriterij kojega se drži i da koliko god je recenziranje i ocjenjivanje subjektivo da bi se trebalo bit što objektivniji i da sustav od 1 do 10 umanjuje tu subjektivnost. I da cijena mebi trebala utjecati na ocjenu. Bili Kum trebao dobiti manju ocjenu da je karta za kino koštala 100 eura. Na to nisi odgovorio. Toliko od mene. Ugodan dan. Provodim na portalu svaki dan sat vremena najmanje, gledam sve hcl podcaste, komentare igara malo manje. Da nebi mislio da vas hejtam

    • Mrkvicaa

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 10:20

      Ne znam tko daje prostor takvim likovima na portalu o igricama? Sami ste si dozvolili!

    • Zoran Žalac

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 13:44

      Ako na temelju jednog ne razumiješ, uzalud ih onda dalje nabrajati. Ja te pitam gdje je napredak, a ti pišeš o tome kako nitko nije bio nestrpljiv u doba VHS-a. Nigdje veze s vezom, šupalj argument za išta.

    • gundogan

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 18:36

      Sve si lijepo napisao, sa svime se slažem. Nema šanse da ovi priznaju da nisu nešto u pravu i još se postavljaju iznad ljudi koji im komentiraju., blago ih vrijeđaju Ja sam na ovom portalu svakodnevno, čitam i komentare uvijek nego nikad skoro ne komentiram jer mi se neda, ali zadnjih dana baš čitam kako spuštaju ljudima i imao sam potrebu napisati kako su bahati, pogotovo Zoran. Čovjek se ponaša kao da je otkrio struju. Nikad u nijednoj raspravi nije niti malo drugoj strani rekao u pravu si. Dobro, Zoran je najpametniji i najsavrešeniji čovjek na svijetu. Bravo za Zorana

    • djosic85

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 20:12

      Poglavica na ratnoj nozi 🤣

    • djosic85

      @djosic85, 17.09.2023 - 07:25

      S konopljom? A zato ti to tako opširno i staloženo obrazlažeš 😁

    • gundogan

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 13:56

      Care nemoj mu ništa više pisati. Ili nije baš pametan ili mu je Igor naredio da namjerno trolla da bude što više komentara, klikova. Lik samo izvadi iz konteksta stvari i odgovara na to. A na što nema odgovor samo zaobiđe.

    • Mrkvicaa

      @Zoran Žalac, 17.09.2023 - 11:49

      Skačeš na svakakve načine sve šta je povezano sa Xbox, koda ti život ovisi o plastičnoj kutiji.

    • Agent

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 08:46

      2015 vs 2023 ništa drugo ti ne treba objašnjavat ako igraš bilo koju igru.

    • gundogan

      @Agent, 16.09.2023 - 10:14

      Evo kad si spomenio Zeldu. Skyward sword vam ima veću ocjenu od TOTK. Pa ajde mi onda obrazloži to. Ako ne možeš onda priznaješ da nema smisla ocjenjivanje od 1 do 100. A da obje imaju 10 onda ne bi uopće trebalo o tome raspravljat. Ali kad vi uporno branite taj od 1 do 100 i tvrdite da ima smisla onda mi objasni po ćemu je vama SS bolji Od TOTK, a očito je prema vama bolji jer ima veću ocjenu. Ili ako nije bolji onda štp nije u redu s ocjenama i sustavom.

    • Zoran Žalac

      @gundogan, 16.09.2023 - 10:35

      Zašto je, pobogu, toliko teško razumjeti da određena igra u određeno vrijeme ima predispoziciju za višu ocjenu od određene igre u drugo vrijeme, koja pokušava drugačije stvari? Kako nekome samo pada na pamet jednu igru otvorenog svijeta numerički uspoređivati s daleko linearnijom igrom otprije 10 godina? Pa imaju li e igre identične stvari da se idu uspoređivati? Identičan dizajn, identičnu grafiku, identične performanse, identične kontrole… Naravno da nemaju. Skyward sword je bolja linearna igra od TOTK koja nije linearna igra. Razuma, molim te.

    • gundogan

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 10:57

      Daj molim te, što dvije igre moraju biti skoro pa indentične pa bi se samo onda mogle uspoređivati. Pa vi novinari prvi uspoređujete nastavke, serijale, koliko je nešto revolucionarno o odnosu na prethodnika. Pa BOTW je toliko hvaljen i dobio tolike ocjene jer je napravio nešto drugačije u odnosu na prethodnike, a da sad naprave još 10 Zeldi na istu shemu misliš da će dobiti takvu ocjenu. Pa prvi ti ćeš pisat da recikliraju stvari i dat ocjenu manju, a meni ideš ode pametovat o uspoređivanju. Ali ne, prema vašoj ocjenu je SS bio revolucionarniji u linearnim igrama, nego što je BOTW u igrama otvorenog svijeta. Jeli to vaša ocjena govori. Ne znam kako shvatit onda vaše ocjene.

    • Zoran Žalac

      @gundogan, 16.09.2023 - 11:11

      Uspoređivanje igara i uspoređivanje ocjena za igre nije jedno te isto. Suludo je ovo pišeš, neka pomrčina uma ili nešto. Napišeš da nitko ne bi propitkivao ocjenu 10/10 da su ju dobili Skyward Sword i BOTW. Ovako je naš sustav totalno smeće jer je SS dobio 96, a BOTW 95, i ta razlika +/-1 tebi nekako sugerira kako je jedna igra revolucionarnija od druge, ili još gore – da je jedna bolja od druge. Umjesto zdravog razmišljanja koje bi trebalo glasiti: ovo su neke od najviše ocijenjenih igara, svaka u svoje vrijeme, svaka zbog svojih specifičnosti, sigurno su i jedna i druga dobre igre.

      Ali eto, u ovom je svijetu tebi očito nemoguće da su igre s ocjenama 95 i 96 jednako kvalitetne, svaka na svoj način.

    • gundogan

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 11:25

      Ne zaključujem ja samo po ovome primjeru nego ću ti ih naći na stotine. Ali ćemu onda sustav od 1 do 100 ako i sam sad tvrdiš da se ne obazirem na +/-1. Mislim ja se i ne obazirem niti uzimam vaše ocjene za mjerilo nego vama hoću ukazati da nema smisla taj sustav nego da je puno bolji od 1 do 10. Možda ti nemaš kapacitet za promisliti o tome, a tek raspraviti pa ja ovdje bezveze gubim vrijeme

    • Zoran Žalac

      @gundogan, 16.09.2023 - 11:36

      Čemu onda na primjer sustav bodovanja na ispitu za vozački. Da nije možda jer bi deset bodova bilo preusko za procijeniti je li netko savladao gradivo ili nije, a postojanje 100+ bodova nije tu da netko sa 100 ostvarenih bodova na ispitu može reći kako će bit bolji vozač od onoga sa 99 bodova prije nego je ijedan od njih sjeo u automobil…

    • Zoran Žalac

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 11:38

      Update: sjetio se naknadno da sa 100 bodova ni ne prolaziš, al nebitno. Poanta stoji.

    • gundogan

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 11:42

      Ahahahahahahahahahahahaha

    • gundogan

      @gundogan, 16.09.2023 - 11:52

      Jeli na ovo stvarno treba odgovarat ili je zajebancija. To je ispit, gdje odgovor može biti točan ili netočan, pravila su utvrđena, sve se zna egzaktno i činjenično. Recenzija igre nije tako egzaktna stvar pa shodno tome je i moja poanta zašto se toliko secira i raščlanjuje na stotinku kad i ovo na desetinku umjesto da desetinku. Nekako je ipak objektivnije.

    • gundogan

      @gundogan, 16.09.2023 - 11:54

      * … na stotinku umjesto na desetinku

    • Zoran Žalac

      @gundogan, 16.09.2023 - 12:01

      “Recenzija igre nije tako egzaktna stvar” ali bi ocjenjivanje igre trebalo biti “objektivnije”. 😆 Ok, tu silazim, trebao sam već i ranije.

    • gundogan

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 13:50

      Nekako po ovome svemu rekao bih da ti IQ max 110. Izvalčiš riječi iz konteksta i misliš da si pametan

    • PrydaCro

      @gundogan, 16.09.2023 - 14:14

      Dovoljno visok, sudeci tvoj komentar tvoj je garant manji 😄

    • gundogan

      @PrydaCro, 16.09.2023 - 18:09

      A zlato tko je tebe išta pitao

    • PrydaCro

      @gundogan, 16.09.2023 - 18:32

      Hvala na potvrdi 😁

    • Agent

      @gundogan, 16.09.2023 - 17:12

      Di sam ja spomenuo zeldu?

    • gundogan

      @Agent, 16.09.2023 - 18:08

      Tebi sam slučajno krivo odg. Išao sam Zoranu

    • pleto

      @gundogan, 17.09.2023 - 11:58

      Necu se mjesat u ove rasprave oko ocjenjivanja ali 1-100 mi je deset puta preciznije nego kad se ocjenjuje skalom 1-10. Npr. na skali 1-10 dvije igre dobiju istu ocjenu a jedna može biti bolje od druge samo što je skala premalog raspona da bi se to brojčano moglo izrazit.

    • vragec25cro

      @Zoran Žalac, 15.09.2023 - 22:53

      To je meni isto jedna od zamjerki na igru.Stvarno skoro za sve ucitavanje ko loading simulator 🙂

    • gunnerst

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 23:18

      Prvo vecu gomilu govana nisan dugo procita. Cestitan.
      Drugi koji problem imas sa V i W

    • croBilly394

      @SonOfZeus, 16.09.2023 - 09:54

      U pravu si da je razlika smiješna i besmislena, ali mislim da nije toliko sporna ocjena 73 Starfieldu, u kontekstu današnjeg vremena i sam smatram da ne zaslužuje puno više, koliko je sporna previsoka ocjena Falloutu 4. Da nije toliko precijenjen ne bi bila tolika razlika, evidentno jelte

    • Lazy

      @croBilly394, 16.09.2023 - 21:18

      Ipak se u jednom slazete, a to je da se ne slazete… 🤪👍, ovako kao ti sam ja pokusavao obraniti za mene remek djelo TLOU2 hehe, ok ne bas ovako al kuzis.

    • gundogan

      @Lazy, 17.09.2023 - 04:07

      Mislim da ovi HCL- a nikad nisu vidili pičku (ili samo jednu) pa su zato tako bahati prema ekipi koja im uputi neku kritiku.

    • symbi0n

      @croBilly394, 17.09.2023 - 00:40

      Ja mislim da bi ti i gundogan trebali pokrenuti vlastitu stranicu i bolje ocjenjivati igre. Pokažite im kako se to radi.

    • pleto

      @croBilly394, 17.09.2023 - 12:31

      Možeš da, mogu i ja na svaku recenziju bilo kojeg portala, magazina itd. To ne znači da sam u pravu niti da nisam u pravu nego samo da imam svoje misljenje koje se razlikuje od recenzentovog i to nije razlog da se otvaraju neke teorije zavjere niti da se pljuje ljude koji rade svoj posao i vi ih čitate svaki dan bez da vas itko sili. Znači ipak rade dobar posao, jer da ne rade ne bi vas bilo tu.

  • Pteri Deri

    15.09.2023 - 15:31

    Di je sad ona ekipa koja je vrijeđala ljude po portalu kad su im govorili da igra neće ispuniti očekivanja i biti igra deseteljeća i novi Skyrim? Čim sam vidio prve ocjene znao sam da nešta ne valja. Da se razumijemo, 73 nije loša ocjena ali nije baš ni dobra za open world rađen “20 godina”

    • Agent

      @Pteri Deri, 15.09.2023 - 16:42

      Ako gledaš gore u komentare još uvijek ju brane.

    • Darcoolio

      @Pteri Deri, 15.09.2023 - 18:22

      A šta to mene boli uvo koliko je jedan portal dao ocenu?
      Zašto je tamo neki Hrvoje Smoljić (bez uvrede druže, čisto si pomenut kao recenzent igre) adekvatniji da je oceni od mene koji imam skoro 70 sati igre ili nekog drugog odavde?
      I da, branim igru jer sam je našao zabavnom i bez modova koje, zamisli, nikad nisam koristio, pa ni za ES i Fallout.
      U krajnjem slučaju, zašto bi mi neko kreirao mišljenje kad su recenzije subjektivne?
      Dali su ocenu 73 (nezasluženo niska ako ćemo baš po ocenama) i samim tim to znači da je igra onako, niti smrdi niti miriše?
      Da li to znači da je gomila ljudi koja svake godine kupuje COD u pravu kad pljuje toliki novac za, opet po mom mišljenju, đubre od igre? Za njih je to najbolja igra na svetu, meni je Stafield trenutno igra godine.
      Star Wars Jedi: Survivor je bio katastrofalno optimizovan, sredili ga posle 5-6 meseci, pa je eto čisto provučeno da igra teško postiže 60fps.
      Baldur 3 ima jaku priču, sistem borbe nije moj tip, samim tim mi sve pada u vodu.
      Diablo 4 mi je baš sranje.
      Da li to znači da sam u pravu? Naravno da ne, skoro svaka ima svoju publiku.
      Tako da “gde je sada ona ekipa” možeš mačku o rep, tu su i dalje verovatno, igraju ono što im paše.

    • Hrvoje Smoljić

      @Darcoolio, 15.09.2023 - 18:44

      Nema uvrede. Ja uvijek kažem, ako uživaš u nekoj igri, nema te ocjene koja ti to može oduzeti.

    • Darcoolio

      @Darcoolio, 15.09.2023 - 20:21

      Nebrojeno puta sam rekao, doduše ne ovde, najviše volim recenzije gde piše koji je plus i koji je minus igre, baš zbog ovih koji se hvataju za ocenu kao pijan plota.
      Hrvoje je ovde lepo napisao, ako uživam u igri nema te ocene koja će mi užitak oduzeti.
      Svakako ti koji se vode recenzijom i ona im kroji mišljenje su u najboljem slučaju gejmeri u pokušaju.
      Inače, Skyrim je bio užasan po pitanju bagova, batalio sam ga i pokrenuo nakon par meseci. Igra je dobrim delom bila preporođena, pre toga mi je bila apsolutno neigriva, ali sav hype oko nje je bukvalno naterao recenzente da se “otvore” po pitanju ocena.
      To je inače put kojim će i ova igra ići, to sam siguran.

    • Croatomic

      @Darcoolio, 15.09.2023 - 20:45

      Najbolja recenzija je Torrent. Skini, probaj, ako ti se sviđa kupi, ako ne ne moraš bacati novce. Ja osobno nakon desetak sati u Starfieldu NE kupujem

    • Darcoolio

      @Croatomic, 15.09.2023 - 21:11

      Uzeo sam pre par meseci GamePass za PC za malo para (dok je prolazila fora) pa sad svakako ne plaćam za tu igru.
      Inače se slažem, ako je probijena zaštita igre skineš, probaš, ako ti se baš toliko sviđa kupi.

    • blacklist0907

      @Darcoolio, 15.09.2023 - 21:28

      Znaci bolje dat 80 eura za igru pa onda pogledat recenzije i to je kao pametna gaming odluka?ja sam na plejki pa me boli briga koja je ocijena ali sve kaj je rekao stvarno tak i je i pola toga sam vidio gledajući na youtubu

    • vragec25cro

      @blacklist0907, 15.09.2023 - 22:57

      I to je to.Evo uzmimo za primjer baldur gate 3 vidio sam sistem borbe koji mi se ne svida i bjezim od igre jer znam da ne igram takve igre ili ko Tlou ili Senua helblade.Ljudi se previse opterecuju s time s5o neko pise

    • Darcoolio

      @vragec25cro, 16.09.2023 - 02:11

      Uh, Hellblade su toliko hvalili, meni je igra predosadna.

    • Darcoolio

      @blacklist0907, 16.09.2023 - 02:10

      Ne druže, imaš danas video na YT, pogledaj kako izgleda i onda kupi ili nemoj.
      Na PC svakako postoji opcija kako probati igru ili makar dobar deo.
      Doduše, ranije smo kupovali igre tako što vidimo nalepnicu na kertridžu ili prednju stranu diska, a pozadi samo piše Verbatim.
      Znam da ne mogu da se porede te dve stvari zbog cena prvenstveno, ali možeš da pogledaš gameplay i proceniš sam.
      Evo, Vragec je dao primer, Baldur 3 ima 94, što znači da moram da kupim igru?
      Ne volim taj sistem borbe, bar ne u svim igrama, ta igra automatski otpada kao kupovina, a odlična je recenzija.

    • blacklist0907

      @Darcoolio, 16.09.2023 - 15:11

      E sad kakav žanr igre voliš je druga stvar…može igra dobit 10 ocijenu pa je sportska igra koju ne igraš i naravno da ti ta ocijena ništa ne znaci

    • Darcoolio

      @blacklist0907, 16.09.2023 - 15:54

      kapiram da karikiraš sada, ali RPG mi je omiljeni žanr.

    • Darac83

      @Darcoolio, 16.09.2023 - 13:06

      Onda će ti klinci shvatit da su se za*ebali što su pratili samo jednu recenziju i idući puta biti pametniji. Dakle, životna škola za njih i win – win situacija. 😊

    • Darac83

      @Darac83, 17.09.2023 - 08:29

      Mi smo najgori za njih. Ode, kupi igru, odigra igru i ide dalje. Neće skinove, neće lootboxeve, neće online… 😂

    • pleto

      @Darcoolio, 17.09.2023 - 12:38

      “Da li to znači da sam u pravu? Naravno da ne, skoro svaka ima svoju publiku.
      “Tako da “gde je sada ona ekipa” možeš mačku o rep, tu su i dalje verovatno, igraju ono što im paše.”
      Svaka čast na komentaru, treba da igra svako ono što mu paše, stoput sam se opeko slušajući tuđe mišljenje, a isto tako i ugodno iznenadio nekim igrama koje nisu bile na najboljem glasu. Želim ti da uživaš još 500 sati ako ti je igra dobra

    • moordrak

      @Pteri Deri, 16.09.2023 - 08:20

      Di je ekipa? Igra Starfiled. 🤣 Nema se vremena previše piskarati po portalu. Ukratko, meni je ovaj naslov bio okidač za nabavu XsX-a i nisam požalio. Gospon H je iznio činjenično stanje, svejedno, ulupao je preko 100 sati u nešto što je dobilo ocjenu samo 73? Daj budi pametan. 👍
      Sada je vjerojatno pravi trenutak za povlačenje reference pa ću se pozvati na Witcher3 i HCL-ovu recku u kojoj je kao minus naveden , možeš vjerovat, gameplay 🤣🤣🤣 .
      Ekipica, nemojte previše ozbiljno uzimati tuđe ocjene, više ih shvatite kao referencu. Čim postoji očita diskrepancija u mišljenjima znači da se radi o nečem kontroverznom. Meni je to obično dovoljan razlog za isprobavanje. Ne svidi li mi se igra, spakiram je u kutiju i lagani oglas na Njušku… U ovom slučaju, Starfiled ostaje u mojoj stalnoj kolekciji jer mislim da će se igrati još godinama.

    • Darcoolio

      @moordrak, 16.09.2023 - 12:46

      Ova igra će napredovati svakako, daleko je ispred NMS, ali ima istu sudbinu.
      Za 6 meseci do godinu dana kad izađu DLC, srede bagove (Bethesda je prva pomisao kad se pomene bag i neoptimizacija u igri) ovo će biti potpuno druga igra.
      Pa, ko je spreman da se baci tada u priču uživaće, čak i deo ovih dežurnih pljuvača koji nisu ni trejler videli. ali eto, internet im kroji mišljenje.

  • Lazy

    15.09.2023 - 15:42

    Odlicna recenzija, cini se zabavna igra.

    • vragec25cro

      @Lazy, 15.09.2023 - 22:58

      Malo smor napocetku kasnije ok ali nisti previse posebno.

    • Lazy

      @vragec25cro, 16.09.2023 - 10:42

      Da da, frend mi isto kaze da mu je ok, al nista wauu,cisti prosjek nekakav, ali to je sve individulano, meni je Death stranding kult desetljeca a drugima je smecasti walking simulator, i to je ok,ne vole svi isto i recenzija je po meni je nekakav “okvir” prije nego krenes igrati, da imas nekakav uvid u igru, budemo isprobali jednom, sad su mi u glavi drugi naslovi

    • vragec25cro

      @Lazy, 16.09.2023 - 15:12

      Pa da,meni vecinom recenzije nebitne ali volom ispod komentara malo prokomentirati o igri ako mi dobra ili losa 🙂

  • MoGaming

    15.09.2023 - 16:01

    Nastavak ocjenjivanja da velike igre imaju puno stroži kriteri od malih igara i većina ih dobije male ocjene. Primjer Blasphemous 2 “83”, Bomb Rush Cyberfunk “81” VR Skater ima istu ocjenu. Ove igre su presmješne za usporedbu sa ovom. Ne gleda se nikad veća slika, da če se ovo igrat još najmanje 5 godina, a ove iznad navedene se nitko neće sjetit za mjesec. Velike igre imaju više prostora za greške, ali donose puno više.

    • Zoran Žalac

      @MoGaming, 15.09.2023 - 16:21

      Znači manje igre bi uvijek trebale dobivati i manje ocjene zato što su manje od velikih igara?

    • MoGaming

      @Zoran Žalac, 15.09.2023 - 18:27

      Zorane, ako si već odlučio bit dežurni odvjetnik svih autora HCL-a, možeš li bar, smišljenje odgovore dat, a ne da odgovor pokriva prvu rečenicu mog teksta. Nisam ja rekao da male igre ne mogu bit dobre, nego male su igre kratke i sve se dobro ispolira, al većinom ne ostaju aktivne dugo. Ova će se igra igrat godina i godina, a vi joj tražite bugove. Započeli su polje u kojem do sad nijedna igra nije ovoliko široko a uspješno uspjela napravit smišljen svijet, NMS se godinam trudi i nije na ovom nivou. Bez previše filozofije, mislim da je sramota da neka 2D igra sa par sati igranja ima puno veću ocjenu od ovog.

    • Zoran Žalac

      @MoGaming, 15.09.2023 - 20:02

      Ja ti nisam dao odgovor nego postavio pitanje. I još uvijek nisam čuo tvoje rješenje. Znači onda kraće igre trebaju imati drugačiji raspon ocjena ili što? Po meni nema smisla raditi usporedbe ocjena za igre koje nisu istog žanra, ne koštaju isto, nisu istih ambicija i sl. Ne uspoređujem ocjene Uncharteda i Football Managera. Ne uspoređujem ocjene Slay the Spire i Baldurs Gate 3. Itd. Podrazumijeva mi se da to ni drugi ne rade.

    • MoGaming

      @Zoran Žalac, 15.09.2023 - 22:49

      Isti raspon ali velikim i ambicioznim igrama treba dat bodova za to. U svakom aspektu života ako kreneš ambiciozno i široko sa idejama, veće su šanse da ćeš zeznut ili uspjet ali sa greškama u putu, ali će to ljudi više cjenit nego da si išo linijom lakšeg otpora.

    • Stecajni_upravnik

      @MoGaming, 15.09.2023 - 16:47

      Ma jok, nego je recenzija radjena lagano, detaljno i bez hajpa. Recenzija je sjajna, detaljna i smislena. Zasto je ovo velika igra ? Zbog velikog studija, velike reklame, velike “reputacije”, zbog 100 sati gameplaya ? Zasto igra od 70 usd ima velikih prostora za greske? Zasto njihove igre postaju “velike” samo kada nekom pukne qrac pa napravi modove? Lepo neko rece, najveca vrednost njihovih igara jeste da su osnov za modovanje. Dokle vise taj stav “to je Bethesda, to je njihov stil “, to je isti argument kao kada neko vozi 200 po gradu, napravi pizdariju a ljudi kazu “pa to je BMW”. Sustina recenzije je da ovom igrom nije nista pomereno unapred, da nije nista novo i da je recikliranje starih naslova…

    • MoGaming

      @Stecajni_upravnik, 15.09.2023 - 18:29

      Pa neke od najboljih igara (GTA5, Cities Skyline, Skyrim ) su podloge za modove, to ne govori ništa loše o igri, nego baš suprotno. Neće nitko pravit modove za smeće od igre.

    • Zoran Žalac

      @MoGaming, 15.09.2023 - 20:06

      Vidiš, postoji razlika. Npr. Cities Skylines. Modovi za tu igru nisu tu da popravljaju stvari (uglavnom), nego da ih proširuju i nadopunjuju (nove građevine, opcije i sl.). Što su najpopularniji modovi za Starfield trenutno? Popravci za stvari koje će Bethesda tek kasnije dodati – DlSs, fov slider, itd. Jedno je kad ti modding zajednica nadopunjava igru, a drugo kad ti ju popravlja.

    • MoGaming

      @Zoran Žalac, 15.09.2023 - 22:52

      Izvini ali nisi upravu, jedan od najpopularni modova u Cities je popravka prometa u gradu ( pathfinding, izmjena traka, semafora i td. ), bez moda je katastrofa promet, to nikad nisu ni popravili uz silne DLC-ove.

    • Hrvoje Smoljić

      @Zoran Žalac, 16.09.2023 - 01:30

      Volio bih zbilja da se bez tenzija referiraš na nešto iz recenzije i možda obrazložiš zašto se s tim ne slažeš pa da imamo normalnu diskusiju. Mislim, jasno je iz tvog komentiranja ovdje, a i po portalu čak i ranije nego je igra izašla da ti je jako stalo do njenog uspjeha, ali dolazimo do toga da se uopće ne referiraš na išta iz recenzije i tvoji argumenti generalno nemaju veze s igrom u njenom trenutnom stanju. Umjesto toga, promatraš nekakve eksternalije poput eventualnih modova koji će ju nedvojbeno poboljšati, drugih studija koji sporije popravljaju svoju igru ili izmišljenih teorija zavjere o tome kako je na percepciju i vrednovanje igre utjecalo to čija je i na koju platformu izlazi.

    • MoGaming

      @Hrvoje Smoljić, 16.09.2023 - 12:30

      Hrvoje, referirali smo se na nešto iz receznije, na ocjenu. @apache se nadovezao na diskusiju između mene i Zorana.

    • Hrvoje Smoljić

      @MoGaming, 16.09.2023 - 12:50

      Odlično! Ali shvaćaš da je ocjena samo numerički prikaz koji poviriš, a iza kojeg stoji 5 stranica konkretnog teksta koji pojašnjava tu ocjenu? Kritiziranje isključivo ocjene ne znači ništa ako ne uđemo dublje u zašto je ocjena takva. Kao da daješ sud o knjizi po njenim koricama.

    • MoGaming

      @Hrvoje Smoljić, 17.09.2023 - 22:19

      Ne okreći moje riječi, pročitao sam ja tekst, ne trebam ostale stvari iznosit, dovoljno je što je fokus na bugovima. Konačna ocjena je najbitni segment recenzije i ti s ovim kao gejmer tvrdiš da je Blasphemous 2 sa 83 bolja igra. Onda ti želim da ti to bude jedina igra ove godine 🙂

    • Hrvoje Smoljić

      @MoGaming, 18.09.2023 - 00:51

      Tvoje riječi toliko nemaju smisla da je gubitak vremene izokretati ih, a tvoja logika uspoređivanja ocjena neovisno o žanru, budžetu i tipu produkcije još manje.

    • MoGaming

      @Hrvoje Smoljić, 18.09.2023 - 18:38

      A vaša logika je da napišete tekst i da grupno napadnete svakog tko išta kontra napiše.

    • Antiesreg

      @Zoran Žalac, 18.09.2023 - 10:49

      “Jedno je kad ti modding zajednica nadopunjava igru, a drugo kad ti ju popravlja.”

      Ma nema ti to nikakve veze s bilo čim negativnim u smislu da moderi popravljaju ili nadograđuju igre/igrice. Windows Vista za kojeg ga je Bil Gates sam rekao da je nedovršen i neupotrebljiv jest riješio tako da izbaci van windowse i poručio ljudima koji se kuže u bugove ili slično da pomognu popraviti sve pogreške i dati savjete za bolji dizajn. Taj poduhvat je uspio jer su ljudi čak postali developeri u Microsoftu jer su znali jako puno. Ako se ne varam preko 200.000 tisuća ljudi se pridružilo poslu i nakon godinu dvije sredili sve kao tzv beta testeri. Vidjet češ Starfield če zbog kritika poboljšati kao No Man’s Sky 😁🔱😎🤍

    • Stecajni_upravnik

      @MoGaming, 15.09.2023 - 23:29

      Ono sto sam mislio u komentaru Zoran je lepo elaborirao. Potpuno se slazem da su neke od najboljih igara pogloge za modove. Assetto Corsa je, makar za mene, primer sta modovi naprave od ekstremno dobre igre. Znas kada bih, sa jos 10 budala kao ja, mogao da vozim Mclaren iz 1986 na stazi Grobnik sa gumama za kisu iz sezone 2022 da nije modova 😂. Ali ta igra je od pocetka postavila standard, cesto kosta nista ( Steam verzija sa svim dlc me je kostala 9.99 e ) a nema limita u broju sati igranja. 100 sati game play koji se cesto uzimaju kao plus su za sim naslove tek lagani ulaz u pravu zabavu. Logika je, ako mi nesto prodajes za 70 necega, onda to nesto mora da bude perfektno do te mere da modovi budu samo bonus a ne da omogucavaju da to nesto radi. Smeta mi sto je u ceni ove igre vise od pola marketing ( reklame, yt, streameri, placene recenzije da pojacaju hype ). Jbg, nema logike da mnogo stavis na jednu kartu kao MS kod ove igre a prepustis prodaju slucaju kao sada zdravi CP2077. Prvi red flag je bilo pominjanje cestih loading screenova u recenizijama sa visokim ocenama, uz informaciju da je igra radjena na sustinski staroj tehnologiji na kojoj je napravljena stara slava. Meni je sve jedno, igru sam skinuo u okviru game pass pa me nije kostala sustinski nista i navijam da se sve sto je moguce ispegla, ne hejtujem. Pozdrav

  • moordrak

    15.09.2023 - 16:01

    Pošteno. Pošteno do kosti. Osobno, dao bih zeru veću ocjenu, negdje u rangu osamdesetke jer sve što zadrži pažnju igrača 100+ sati, ne može biti loše. Mnoge sitnice su mogle biti bolje izvedene zato se apsolutno slažem sa napisanim u recenziji. Starfield u ničemu ne briljira. Sveukupno, interesantno ga je odigrati.

    • Azzman

      @moordrak, 16.09.2023 - 20:10

      Kada je riječ o igrama, vjerujem da broj sati koje uložimo u njih nije nužno pokazatelj kvalitete. Osobno, igrao sam ARK 7k sati, a s nestrpljenjem očekujem ASA i ARK 2. Ipak, ne bih igri dao ocjenu veću od 70/100. Za mene, veći broj sati provedenih u igri znači isključivo zabavu, a ne nužno visok kvalitet.

      Ako neko nije u mogućnosti donijeti vlastiti sud o igri, to može ukazivati na veće probleme u njihovom životu xD

    • moordrak

      @Azzman, 16.09.2023 - 20:55

      Tako je. Broj sati provedenih za kontrolerom nije pokazatelj kvalitete no isto tako, vrlo je malo igara kojima sam posvetio stotine sati zato se osjećam dovoljno kompetentnim kada kažem da je Starfiled sasvim solidna igra. Starfiled nije savršen, ako ćemo realno, savršena igra ne postoji. Hrvoje je iznio svoje viđenje i to poštujem. Naravno, ne moram se složiti baš sa svime napisanim ali isto tako, neću ga razapeti na križ zbog nekakvog broja. Let’s agree to disagree i vozi dalje.

    • Zoran Žalac

      @moordrak, 16.09.2023 - 21:47

      Bilo bi lijepo kad bi ovakav komentar nekima poslužio primjer i uzor zdravog i smislenog razmišljanja.

    • Lazy

      @moordrak, 17.09.2023 - 11:06

      Ti si Mordrače gospodin, ne samo sad nego kad god naletim na tvoj komentar😎😃👍svi mozemo nauciti nest kad pises🙌… dobar doprinos donosis ovoj pomalo ludoj zajednici🤪

    • moordrak

      @Lazy, 17.09.2023 - 18:54

      🫡 Fala lipa. 👍 Imaš 🍺 od mene!
      Čitam komentare svako malo kad uhvatim pauzu od igranja. Prolijevanje žuči na najjače 🙂 Oko ničega. Mogu shvatiti zašto se to događa. Znam ponekad i sam burno reagirati braneći svoje stavove, ali kad je previše je previše. Pretplaćen sam na dosta RSS feedova i u zadnjih par dana mi iskaču članci u kojima se spominje ime Bethesdino u ne baš tako lijepim tonovima. Izgleda, nije sve rose e fiori. Mislim da će i HCL popratiti neke stvari… Tek ćemo za koji mjesec vidjeti pravu sliku Starfielda, kada se duhovi smire. Do kraja godine, štošta ćemo još igrati.

    • Lazy

      @moordrak, 17.09.2023 - 23:11

      Np mate👍, yep i meni iskacu po feedovima takvi shitovi s Bethesdom da ne vjerujem, jos ce kojesta biti s ovim “kontroverznim” naslovom, kako infoi dolaze, a danas je tesko nesto i sakriti, sve vise mi se otvaraju oci i sad ti pusti siteovi s perfektnim ocjenama nemaju nikakvog smisla, kredibilitet skoro nikakav, nakon tih novih, vec spomenutih infoa, budem je jednom zaigrao al ne sad, nije mi vrijeme, sad su mi oci uprte u BG3, al daleko mi je 12 mjesec kad sam je namjerio kupiti do tad svastariti, igram onaj spin off Watch dogsa, eto nez ni kako se zove igra🤦‍♂️😅, sve lijepo al bez duse… nista, uzivaj kompa.

    • Azzman

      @moordrak, 17.09.2023 - 15:24

      Djeluje da jeste, ali ne bih o tome jer nisam igrao. Samo sam se bezveze nadovezao na broj sati provedenih u igri. Nisam direktno mislio na Starfield.

  • butjer1010

    15.09.2023 - 16:04

    Meni ok recenzija, ali opet nerealno postavljena ocjena. Jedna Valhalla dobije 78, a ovo samo 73??? Kompariram dvije RPG igre, ne kruške i jabuke,……

    • RickBarry

      @butjer1010, 15.09.2023 - 17:50

      Kakav god Starfield bio(iskreno nisam ga ni igrao), ako on dobije 73 onda bi svaka Ubisoft igra trebala dobiti maksimum 20 do 25

    • butjer1010

      @RickBarry, 15.09.2023 - 18:52

      A ima i ubisoft nekad dobru igru, jest da već dugo nisu “uboli” ništa spektakularno, ali nekad su bili broj 1 ( osamdesetih i devedesetih 🙂 ). Meni osobno Valhala ne može ni blizu ovoga, iako sam najveći fan AC igara, naravno, onih starih, a dobila je veću ocjenu. Nije baš da zaslužuju 20-25 ( znam da se šališ 🙂 ), ali nebi trebala biti ocjena baš veća od ove igre….

    • RickBarry

      @butjer1010, 15.09.2023 - 19:34

      Razumimo se, mislim na ove poluproizvode zadnjih godina.

    • vragec25cro

      @butjer1010, 15.09.2023 - 23:00

      Uživao u Valhall,a uživam i sad u Starfieldu i mogu reci Valhala zasluzila bolju ocjenu iako je samo reskin prethodne igre s novim lokacijama

    • butjer1010

      @vragec25cro, 16.09.2023 - 10:35

      meni osobno barem za 10ak manja ocjena Valhalli nego Starfieldu, ali to su naša subjektivna mišljenja. Meni Valhalla loša jer sam očekivao više od AC, kao što si rekao, sve 3 zadnje AC igre su im bile potpuno iste, tako da sam bio razočaran (iako sam ju odigrao cijelu naravno). Starfield mi je ipak malo nešto novo i drukčije (nisam igrao No Mans Sky, vidim da ih uspoređuju), pa samo zato bi joj dao veću ocjenu ako ne zbog svega ostaloga.

    • Mrkvicaa

      @butjer1010, 16.09.2023 - 10:40

      Cyberpunk 2077 PC verzija ima 80, tako da je tvoja navedana ocjena više nego dobra.

    • butjer1010

      @Mrkvicaa, 16.09.2023 - 13:49

      Cyberpunk 2077 je odlična igra, vrhunska priča, ali se ne može sa Starfieldom mjeriti jer priča traje 20ak sati!?! Ako glumim taksistu ( i to u autima sa najgorom fizikom ikada, dobro, najgorom poslije far cry-eva 🙂 ), možda i uspijem dogurati i do 30, 35 sati. Zato bi isto dao barem oko 80, jer CP je bolja igra u nekim segmentima, ali Starfield je igra koju ću igrati mjesec dana. CP sam završio u manje od tjedan….

  • IgorBiH

    15.09.2023 - 16:12

    Moja reakcija na ocjenu je 🤭. Nego, ovo je jedna od većih diskrepancija u odnosu na MC gdje se trenutno srozao na 83 (Xbox). Čak 10 poena što je dosta puno.

  • lkuka13

    15.09.2023 - 17:58

    Svejedno imala igrica ocjenu 73 ili 83 ovo je igra desetljeća.

    • IgorBiH

      @lkuka13, 15.09.2023 - 20:10

      Nije ni igra ovog godišnjeg doba a ne decenije. BG3, Sea of Stars, Diablo IV…

    • ScoobyDooo

      @IgorBiH, 16.09.2023 - 23:51

      Molim redakciju da ubace edit button da covjek moze izbaciti Diablo 4 iz komentara!

    • Gebro_gaming891

      @lkuka13, 03.01.2024 - 02:16

      Vratim se nakon 4 mjeseca da ponovno pročitam komentare i nije mi jasno kako sam ovu glupost propustio.

  • sparrowpunk

    15.09.2023 - 19:13

    Znači, igra sa lošom pričom ali zato dobrim questovima? Fallout 4 nema niti jedno od toga pa ga svejedno igram. Započeo prije dvije godine i još ga nisam prešao jer bih želio da mi to bude jedna od igara koju ću igrati godinama iako sigurno ima neusporedivo manje contenta nego Starfield u kojem bih ostavio godine i godine pred televizorom. Dobra recenzija i ocjena mi ne smeta pošto nemam igru niti sam je igrao, a mislim da ni neću ako ne dođe na PlayStation prije Fallouta 5, ako ovaj potonji ikada izađe.

  • PrydaCro

    15.09.2023 - 20:20

    Znaci igri treba par desetaka modova da bi to licilo na nesto 😂 nema sta game of the decade. I ovo je previsoka ocjena za ovako bezdusnu i dosadnu igru.

  • Cone3006

    15.09.2023 - 21:50

    Hrvoje odlična recenzija😁.Stvarno si se potrudio!

  • mamojebac

    15.09.2023 - 22:00

    Rekao bi da je ocjena manja od očekivanog, no recenzija ima pozadinu i to je okej. Od mene evo 84 i pričekat ću koji dan da izadje jos koji zanimljiv mod pa da se iskustvo igre podigne na razinu vise.

  • drpiga

    15.09.2023 - 22:16

    Sprdnja od recenzije , očekivano na ovom portalu. Ali nevažno jer će se ova igra igrati idućih 10 godina a neke koje u zadnje vrijeme ovdje dobivaju 85 plus su zaboravljene nakon par mjeseci.

    • djosic85

      @drpiga, 16.09.2023 - 03:09

      Baš… užasan portal, ne treba ga čitat više, bože sačuvaj

    • Igor Belan

      @djosic85, 16.09.2023 - 08:45

      haha, a dobri ste momci…

  • Darac83

    15.09.2023 - 22:25

    Zvuči kao nešto što bi mi se svidjelo. Dobra recenzija, ocjena mi je nebitna jer je sve napisano (ovako, gledajući tekst, rekao bih da bi meni bila bar 80). Ne shvaćam da jedan RPG može imat tako loš inventory (koji je jedna od okosnica RPG-a)?!

    • vragec25cro

      @Darac83, 15.09.2023 - 23:02

      Full lose napravljeno i dok sve ne pohvatas cak i kompliciranoa,meni ovdje kolega moordak objasnjavao kako da pusku stavim u inventory a imam preko 30 godina staža u gejmingu 🙂

    • Darac83

      @vragec25cro, 16.09.2023 - 11:32

      Đizs, što je to onda? 😲

    • vragec25cro

      @Darac83, 16.09.2023 - 15:15

      U reddu gameplay,ali klasicna bethesda koja komplicira sve sto moue biti puno iednostavnije.Kad krenes malo duze u igru privuce te ali nije nista previse posebno

    • moordrak

      @Darac83, 16.09.2023 - 14:14

      To je tipična Bethesda. Kao da se u zadnjih 20 godina ništa nije promijenilo u svijetu game dizajna. Ono, kada za pohvatat neke osnovne mehanika trebaš konzultirati YT ili nekakav forum onda *ebiga. Stvar niti je intuitivna niti jednostavna pogotovu što odmah u početku, igra nabaca previše informacija odjednom. Kao da nikada nisu čuli za izraz krivulja učenja. Ta linija ne da je strma, nego mi je probila plafon…

  • ImeiPrezime

    15.09.2023 - 22:43

    Kad ce recenzija za armored core

  • mirkunjaaa

    15.09.2023 - 22:44

    Znači samo ću kratko.
    Bez uvride ali samo je jedan Rukavina i jedan je Starcraft! 🤷🏼‍♂️
    Ovaj wannabe pokušaj je stvarno flop 😁😁

  • kokodix

    15.09.2023 - 22:54

    Dobro ljudi dodajte još 10-12 bodova na ovo koje su oduzeli jer igra nije na PlayStationu . Neke kritike u recenziji su samo da si takozvani “recenzent” malo ego napuni i ispadne “pametan” .

    Pa na ovom portalu su gran turismo 7 ocijenili sa 93 , kako da vas netko shvati ozbiljno nakon tog debakla. GT 7 je njima savršena igra bez mana a samo treba ići na Metacritic i pogledat komentare jadnih ljudi.

    Ovo je portal za zabavu , nisu oni za recenzije i sudove.

    • Gebro_gaming891

      @kokodix, 15.09.2023 - 23:28

      Izgubio si me kod Metacritica. Pričamo o stranici gdje su Talijani review bombali DL2 samo zato jer igra nije dostupna na njihovom jeziku.

    • djosic85

      @kokodix, 16.09.2023 - 03:12

      Sunce ti poljubim kakve veze ima gt7 sa starfieldom. Dodaj si na starfield 30 bodova i igraj igru a ne lupetaj.

    • Zoran Žalac

      @kokodix, 16.09.2023 - 16:09

      93/100 za savršenu igru.. koja je sad logika iza tog? Sve bolje od boljeg…

    • Lazy

      @kokodix, 16.09.2023 - 16:45

      Meh ja bi dao GT-u 99, a mrtvih i pre niskih 93 isto nabijem, i da u prvu si i ja brijem da je bio debakl zbog nedostiznih 99 koje zasluzuje GT🤷‍♂️

  • vragec25cro

    15.09.2023 - 23:06

    Kako sami predvidao prije izlaska,klasicna Bethesda i zenimaxa.Bolje da Microsoft kupuo ubisoft nego Zenimax i activision zajedno.Mislim igra bez minimape,bez osnovnih oznaka na mapi,da trebas trgovca za loit traziti s j….. skenrom po mapu ili se okolo raspitivati gdje se moze prodati loot i onda kad to nades jos sat vremena prodavati oko 80 000 vrijednosti inventorya automatu koji moze kupiti samo za 5000(spavanje u brod da se resetira aparat i tako 1h).Za razliku od neki ostalih rpg i mehanila u ostalim igrama razocaranjesta se tice tehnikalija jedini plus kaj je susa i ne ne volimtyp igara Diablo i baldur gate

  • bakyos

    16.09.2023 - 00:21

    Nevjerojatno pogrešna i rekao bih, uvredljiva recenzija koja pokušaj i viziju stvaranja ogromne svemirske avanture bezdušno baca u lice developerima koji su uložili godine u realizaciju do sada, najvećeg pokušaja približavanja ogromnosti univerzuma nama igračima.
    Sjetimo se samo Apola 11 i njegove misije kojoj su se divjeli milijuni ljudi. U čistoj pustoši mjeseca. Samo po sebi, već je to ogromna avantura. No stvoriiti priču gdje možeš natjerati dvoje lokalnih trgovaca da se pomire oko razmirica ili rješavati misterij telepatskih vanzemaljca koji prijete čitavoj civiliz,aciji, već je po sebi ogromno postignuće. Inače ne pišem komentare, no slušajući u pozadini nekih sat vremena zapanjujuću orkestralnu umjetnost glazbe Starfield-a, morao sam ostaviti barem trag i napomenu kako bi čitatelji barem u komentarima malo razmisli o trudu koji je uložen u stvaranje ovog projekta. Gledanje kompilacije nevjerojatnih lokacija koje proceduralno generira univerzom Starfield-a već je samo po sebi, avantura. Strafield će se igrati godinama, poboljšanje imerzije poput manualnog sletanja na planete i korištenje vozila kad tada će biti realizirano, no bezidejnost i usudio bih se reći, nekompetentnost ove recenzije nikada neće biti popravljene.

    • Hrvoje Smoljić

      @bakyos, 16.09.2023 - 00:41

      Možeš reći da uživaš u igri unatoč recenziji i to je iz tvog komentara jasno. Ali ne vidim argumente za pogrešnost i nekompetentnost recenzije niti razumijem poveznice između igre i pola onoga što je napisano u tvom komentaru. Trud ne podrazumijeva kvalitetu niti išta znači u kontekstu ocijenjivanja i vrednovanja video igara jer se na kraju dana svaki studio ili usamljeni developer iznimno trudi realizirati igru. Isto je s bilo kojim drugim medijem poput filma, glazbe ili bilo čega drugog u smislu da iza tih projekata uvijek stoji ogroman trud. Nadalje, primjere koje navodiš po pitanju misija, glazbe i proceduralnog generiranja nisu ništa novo, ne nose jednu igru i drugdje su odrađene barem jednako, a često i kompetentnije.

  • bakyos

    16.09.2023 - 02:40

    U tome io jest problem dragi Hrvoje. Nerazumijevanje poveznice. Jednom, kada budeš imao 53 kao ja i staž od igraćih automata, preko spectruma, commodorea, amige do Pc-a, možda ćeš i sagledati ono što se ne vidi na prvu. Klasik….

    • Igor Belan

      @bakyos, 16.09.2023 - 06:57

      Hrvoje, ma što to ovaj čovjek govori!?! Zar ti nemaš preko 50 godina i iskustvo igranja na ZX Spectrumu!? Pa kako očekuješ onda recenzirati video igre – OTPUŠTEN SI!

    • djosic85

      @Igor Belan, 16.09.2023 - 09:52

      Izgleda lažirao godište na prijavi za posao

    • Hrvoje Smoljić

      @bakyos, 16.09.2023 - 10:36

      Nek si ti meni lijepo objasnio poveznicu 🙂

    • PrydaCro

      @bakyos, 16.09.2023 - 11:21

      Mozda zato sto ce Spiderman za razliku od Starfield imati puno bolji gameplay,grafiku,optimizaciju itd itd. Mozda samo kazem. Jbt vi stare prdonje mislite da ste pamet svijeta popili. I kakve inovacije ima to starfield muke ti? Writing ko da su pisali djeca iz vrtica, a vas par tu prestavlja kao da sam Shakespear

    • PrydaCro

      @PrydaCro, 16.09.2023 - 11:26

      Mozda zato sto ce Spiderman za razliku od Starfield imati puno bolji gameplay,grafiku,optimizaciju itd itd. Mozda samo kazem. Jbt vi stare prdonje mislite da ste pamet svijeta popili. I kakve inovacije ima to starfield muke ti? Writing ko da su pisali djeca iz vrtica, a vas par tu prestavlja kao da sam Shakespeare pisao doticno djelo. Gamepassu lay prosjecno napucavanje spuzva neprijatelja. Loading na svakom koraku, zamisli ti tehnologije i tehnickog cuda ove igre. Sto je najgore ne izgleda toliko dobro koliko se lose vrti ali eto Todd je nama rekao kupite novi pc. Daj ne prdite koliko ljudi na netu od streamera pa do obicni igraca je reklo da je igra meh. Al fanboyizam bolesni je u pitanju pa branite svoju kravu pod svaku cijenu.

    • PrydaCro

      @PrydaCro, 17.09.2023 - 10:10

      Ne dipr “bruda” i ne propinji se na zadnje noge. Nisi nigdje napisao, ali branis i ponasas se tako kao da je Starfield drugi dolazak mesije. Napisao si da Spiderman neces moci na prste jedne ruke nabrojat inovacije sto implicira da ce ih bar par biti za razliku od Starfielda di je jedina inovacija dodali da su dodali woke smeca u igru. U sta si uprdio godine da pises tako bahato. Nisam klinac, ali nisam ni toliko bolestan ko vas par ovdje koji se pjene jer im igrica dobila niski ocjenu ( i dalje previsoka za ovo smece). Rugas se Sony ovcama, a ti prvi fanboya za xbox ovdje.

    • djosic85

      @PrydaCro, 17.09.2023 - 11:57

      Pa sad kad smo već kod woke smeća mislim da sony tu čak i prednjači. Mislim da woke u ovakvim igrama nije inovacija nego konstanta…

    • PrydaCro

      @djosic85, 17.09.2023 - 12:12

      Naravno da prednjaci, da se razumijemo nisam fanboy nicega. Za mene su igre hobby i escapism, zato sam alergican na te moderne gluposti.

  • mate321

    16.09.2023 - 06:29

    kapa do poda recenzentu i hclu. nikakve koristi nema od davanja 96+ na sve strane. starfield cu naravno ipak zaigrati u skoroj buducnosti mozda i malo uzivati ali se iz aviona vidi da ovo nije masterpiece i netrebamo se nista praviti.

  • drpiga

    16.09.2023 - 09:25

    Samo ću još reci za kraj da ovdje Belan , Zoran i sam autor skaču na svaki komentar i pokušavaju obraniti ovu sramotu od recenzije , onda znaš da nešta nije uredu. Dobro je netko napisao da je ova recenzija wannabe pokušaj Rukavine i Starcraft-a.

    • Hrvoje Smoljić

      @drpiga, 16.09.2023 - 10:35

      Apsolutno pogrešno gledište. Ovo je čisti engagement s čitateljima što ja gledam kao pozitivnu stvar. Doduše, volio bi da su primjedbe bolje argumentirane pa da se uljudno rasprave stvari ako neko gledište nije dovoljno objašnjeno u recenziji iza koje stojim.

    • drpiga

      @Hrvoje Smoljić, 16.09.2023 - 11:25

      Kao prvo niti jednu recenziju niste već dugo ovako “branili” , znaci da ste svjesni da je totalni promašaj i puno kritike je neosnovane te čak “pokvareno” jer se te stvari ne gledaju u drugim igricama . Navest ću samo možda i najvažniju rečenicu iz tvog teksta pa usporediti s par primjera.

      Starfield odaje dojam kao da je pokušao biti sve navedeno i na kraju nije ispao ništa od navedenog. U srži donekle predstavlja poznato Bethesda RPG iskustvo koje već pomalo nagriza zub vremena, a svaki pokušaj dostavljanja nečeg novog je u najbolju ruku – polupečen.

      Znaci hajdemo reci što to novoga dostavlja God Of War Ragnarok (90) , Horizon Forbidden Westo (92) i sada novi spajdermen koji će dobit preko 90 jer bi vas “razapeli” da ga secirate i ocjenjujete kao Starfield. Sve te igrice mogu proći kao DCL od prvih dijelova i zanima me kako njih nije nagrizao zub vremena i nevjerojatna sličnost. Bas svi ti naslovi imaju “polupečene” noviteti i ne donose ništa novoga osim “ušminkane” grafike , novih generičnih questova i već viđene priče. Starfield je “makar” probao i uspio u nekim stvarima dodati nesta novo na tržište igrica dok se ova tri navedena naslova drže stare recepture i uzdižu kao “kultovi” generacija.

      Starfield ne zaslužuje 90 plus kao i puno drugih naslova koje je ovdje dobilo takvu ocjenu ali sramota je da ste mu “dali” ispod 80 za naslov u kojem imaš 100 sati zabave i ogromnu “dugovječnost” zbog aktivnih modera čim se niti jedna druga igrica ne može pohvaliti.

      Ebiga zasrali ste s ovom recenzijom ali mislim da ste sami toga svjesni i sada vam je kasno….

    • drpiga

      @drpiga, 16.09.2023 - 11:45

      E da i sada sam vidio da je THE LAST OF US PART II ovdje dobio 90 i njega sam zaboravio uvrstiti i u ovu grupu NOVITETA .

      U manje od 24 sata imamo 150 komentara na ovu “recenziju” ali vi se i dalje drzite one ” nema nikakvih problema”

    • Hrvoje Smoljić

      @drpiga, 16.09.2023 - 11:47

      Ako ja napišem da je na tvojoj profilnoj slici vidim zelenu gljivu pa mi ti ideš objasniti što je na njoj zapravo – braniš li se ti ili jednostavno pojašnjavaš stvarnu situaciju? 🙂 Šalu na stranu – ovo meni osobno nije obrana nego diskusija koju mnogi shvaćaju vrlo emotivno. U kontekstu Starfielda, dio recenzije koji si istaknuo uopće nije toliko bitan za njegovu konačnu ocjenu niti je naveden u plusevima i minusima. Kod svih navedenih naslova i kod svih recenzija sučeljavaš ono što je isporučeno sa onim koliko je to kvalitetno isporučeno u kontekstu same igre i sličnih igara. Novitet bez kvalitete ili promišljenosti ne znači ništa. Trajnost igre ne podrazumijeva kvalitetu igre u njenjim pojedinačnim segmentima, a modovi su eksterni faktor koji uopće ne ulazi u razmatranje o ocjeni igre niti bi ikad trebao. Čvrsto stojim iza svake rečenice napisane u recenziji i malo tko mi je zapravo citirao kao primjedbu neki konkretan opis mehanika. Proširila se priča na sustav ocijenjivanja, ili kako unatoč problemima netko ipak uživa u igri što je sasvim u redu.

    • drpiga

      @Hrvoje Smoljić, 16.09.2023 - 12:02

      A svaka ti čast ni u Alan Fordu ne bi ovako obrazložili a ništa novoga rekli ili preuzeli dio krivnje.

      Dosta, jer vidim da ovo nema smisla. Shvati ovo kao dobronamjernu kritiku ali moraš malo proraditi na svom “egu” pogotovo jer imaš utjecaj na puno ljudi sa svojim recenzijama. A ja si mogu dozvolit veći “ego” jer moje mišljenje nije važno.

      Samo se nadam da će imati muda tebi dati da recenziraš novog spajdermen i da koristiš isti “stručni pristup” recenziji koji si koristio na Starfieldu.

      Možeš misliti…

    • Stjepan Fikter

      @drpiga, 16.09.2023 - 14:00

      Kao što ni ti nisi rekao zašto je recenzija sramotna? I kakvo preuzimanje krivnje? Koje krivnje?

    • drpiga

      @Stjepan Fikter, 16.09.2023 - 14:52

      Pročitaj recenziju i ove komentare s razumijevanjem, čovjek je doslovno povećalom tražio greške i mane a najveća mu je manjak inovativnosti kod Bethesde . A svi naslovi koje sam nabrojao su dobili ocjenu 90+ i pršte od inovativnosti i kreativnosti. Doslovno svi mogu proći kao DCL. Oni očito nisu “polupečeni” jer bi “nezadovoljna i frustrirana grupa” na forum uzela grablje,kolce,baklje i tražila krv kada bi se njihove mega hitove “realno” ocijenilo. Ali zato se Starfield može jer se neće puno ljudi buniti i koga uostalom briga …

    • Stjepan Fikter

      @drpiga, 16.09.2023 - 15:29

      Sve sam pročitao i komentare nažalost pa samo vama kojima smeta ocjena vidite nekakvo traženje grešaka pod povećalom. A sad što ti smatraš kako su Ragnarok i Forbidden West zapravo DLC stvari, to je ipak tvoje viđenje s kojime se ne mogu složiti. Uostalom, ne bi li bilo bolje da uživaš u igri umjesto da trošiš vrijeme na branjenje igre u komentarima jer se tebi eto ne sviđa ocjena koju je autor obrazložio kroz tekst.

    • Monster Tamer

      @Stjepan Fikter, 16.09.2023 - 15:39

      Evo i Štefeka našeg, došao i on malo raspravljati. Nešto te nema u zadnje vrijeme Stjepane. Pa de si ti meni 🙂

  • Oblakoder

    16.09.2023 - 10:07

    Bas tako. Da je Sony ekskluziva ubedjen sam da bi igra dobila +10 ako ne i +20 🙂

    • Igor Belan

      @Oblakoder, 16.09.2023 - 13:09

      Čekaj, što je ovaj emoticon na kraju… jesi ubedjen ili nisi?

    • Oblakoder

      @Igor Belan, 16.09.2023 - 17:50

      Emotion zbog +20 dok sam spreman da stavim ruku na panj za +10 🙂

    • Igor Belan

      @Oblakoder, 16.09.2023 - 19:19

      hahah, e to je lijepo čut! Napredak! Prilično sam siguran da bi prije stavio ruku na panj i za 20+ 🙂

    • Yegiman

      @Igor Belan, 23.09.2023 - 17:39

      Igore,promjeni supstance😋

    • Toma_HR

      @Oblakoder, 16.09.2023 - 20:54

      Da barem je, ovako se mi sa PS5 možemo nadati za koju godinu

  • Agram

    16.09.2023 - 10:24

    Hahahahaha čitati komentare je zabavnije od igrice

    • DiVojic

      @Agram, 16.09.2023 - 14:02

      Ne shvaćam ekipu koja se zapali zato što je neki forum nisko ocijenio igru koja je njima draga ili slično, pa što te boli tuki…halaj i uživaj.

  • MakikaM91

    16.09.2023 - 11:15

    Zabavna igra gde su potfrlili sa glavnom pricom. Igra sa slaba glavna prica da dobije 100 ocjenu ili 90 samo zato sto je dobro nasminkana sa strane, jednostavno nemogu joj dati tolkavu ocjenu. Ne opterecuju me loading screen-ovi ali zato same optimizacije kvari celi dozivljaj igre, kakov god zanra da je igra. Nakon 60 sati u njoj jedino sto me ocaralo su factions misije, tacnije crimson fleet i terrormorph misija, nemogu se odlucit koja je bolja od njih dve i po meni te dve misije nose na grb celu igru i zbog toga joj dajem ocjenu 67.

  • Darac83

    16.09.2023 - 11:37

    Uuu, novi topici i rasprave u maniri TLOU2! 😁 Konačno, dugo nije bilo takvog čitanja na ovom portalu. 🍿🍺
    HCL-ovci, ako ikad bide suša tema na portalu, samo objavite čisti tekst “The Last of Us 2” ili “Starfield” i otvorite komentare. 😁

    • djosic85

      @Darac83, 16.09.2023 - 14:15

      Djeluje mi da je ovo nadmašilo Tlou2 ako gledamo unazad par članaka ili u najmanju ruku doseglo istu razinu. Zabavno nema šta… 😁

    • Darac83

      @djosic85, 16.09.2023 - 14:29

      Dakle, čim vidim novu Starfield temu ubuduće, prvo po kokice. 😊

    • Daky_13

      @Darac83, 16.09.2023 - 18:22

      Ovo je bolje nego da igras igru

    • moordrak

      @Darac83, 16.09.2023 - 19:08

      Bome, padaju bombe rašpe i revolveri! Puca se iz svih oružja! Neka. Lijepo je vidjeti toliku količinu interakcije na ovom portalu.

    • ScoobyDooo

      @Darac83, 16.09.2023 - 23:59

      Iskreno nisam ni procitao recenziju samo sam na komentare skocio..UZIVANJE 😂

  • Daky_13

    16.09.2023 - 13:46

    Dok pročitaš recenziju i ako si poludeo sve komentare treba ti jedan ceo dan.Kakav post kakve rasprave💣💣💣

  • gundogan

    16.09.2023 - 14:15

    Gospodo iz HCL-a može odgovor na ovo pitanje koje Zoran izbjegava odgovorit. Ne govorim za ovu igru neko inače. Zašto prilikom davanja ocjene uzimate u obzir cijenu igre. Bili film Kum bio lošije ocjenjen u recnzijama da je karta za kino koštala 100€.

    • Darac83

      @gundogan, 16.09.2023 - 14:33

      I da, nije bilo eura vrijeme kino projekcija Kuma, uozbilji se.

    • gundogan

      @Darac83, 16.09.2023 - 14:36

      Hahaha. Pošteno

  • Darac83

    16.09.2023 - 14:31

    Evo ja ću umjesto njih:
    Zato što je naš portal, naša recenzija i najviše od svega, zato što možemo!

    • gundogan

      @Darac83, 16.09.2023 - 14:38

      Pa to je pravi odgovor. Neka mi odgovori tako cijenit ću to. Ne neki glupi argumenti i pokušaji.

  • LeonX

    16.09.2023 - 14:49

    Ništa protiv recezenta, ali zašto svima toliko smeta taj fast travel? Da su ubacili slijetanje i uzlijetanje na planet bez fast travela ja jednostavno garantiram da bi 95% igrača slijetilo na planet par puta i nakon toga bi koristili fast travel svaki put…to je jednostavno činjenica jer sad u Star citizenu ti treba oko 5-6min da sletiš na planetu i sad zamisli da je tako u Starfieldu gdje moraš svako malo ići i sletjeti na drugi planet…od 1h gameplaya 35-40 minuta bi bilo slijetanje i uzlijetanje sa planeta. Jednostavno je činjenica da bi igraći u početku igre par puta uzletjeli i sletjeli na planet samo da vide kako je i tjt. nakon toga bi u 99 posto slučajeva koristili fast travel i da sad nisu dodali fast travel već sad bi svi kukali “gdje je fast travel”. Ja bi rađe par sekundi loading screena nego držanje tipke par minuta da sletim

    • Zoran Žalac

      @LeonX, 16.09.2023 - 21:39

      To je istina, mene je u No mans sky ubijalo pet minuta putovanja… Doduše, nije mi sam fast travel problem kao takav, nego jednostavno količina prekida. Prvo loadaš svemirski dio iznad planeta, pa sam planet, pa onda skoro svaki interijer na tom planetu. Fast travel je zapravo rješenje za to, ali mi ta segmentiranost svega ubija ono što sam uvijek volio kod Bethesdinih igara. Vidiš onu planinu? Možeš se popeti tamo, bez loadinga. Starfield je vidiš onaj planet? Možeš fast travelom do njega. Naravno da i u Tesu i u Falloutu koristiš fast travel za vraćanje na lokacije koje si već posjetio, ali barem je prvo putovanje do do njih je neprekidno. U prvih 10 sati Starfielda obišao sam desetak planeta i najviše od svega nagledao se – loading ekrana.

  • Monster Tamer

    16.09.2023 - 14:49

    Čovječe što se ovdje događa. Samo bih napisao da je recenzija odlično napisana i da imaš sve pohvale od mene Hrvoje… i to je to. Bježim ja odavde.

  • idris

    16.09.2023 - 15:09

    Pouka priče ne raspravljajte se sa Indijancima koji imaju riječ bruda i svom vokabularu 🤫

  • delight353

    16.09.2023 - 16:15

    188+ komentara. 🤦🏻 Kak vam se da…? Jos kad vidim kve sto se pale na redakciju. Ajde ako tko ima viska vremena da mi travu u vrtu dode pokosit.

    • Daky_13

      @delight353, 16.09.2023 - 18:20

      Buraz i ja tražim čoveka za održavanje dvorišta ali eto niko nema vremena🙄

  • th3c4u

    16.09.2023 - 18:48

    Svaka vam čast, zaboravio sam kako su zabavni komentari na našim portalima. Pa čak i gaming naravno. Što se tiče same recenzije, sve jasno. Ako je itko pogleda/pročitao recenziju nekog drugo portala sve zna. Super mi je što svi što komentiraju samu ocijenu na kraju su isti što se imaju potrebu hvaliti sa mnogobrojnim godinama gaming iskustva i/ili onda u istom komentaru napišu kako igru nisu niti zaigrali (ili ih ne zanima) ili cijelu recenziju niti pročitali. Vrh 😀

  • Darac83

    16.09.2023 - 19:12

    Ali ako je čovjeku igra 73, onda mu je 73. Tebi je 90, drugome 65, ali njemu je 73. I sad se on mora ispričavat što je njemu 73?! Ko ja kad kažem u ekipi da mi je Emily Ratajkowski 7/10 pa me seru. Što da radim kad je?! 😂

  • Levi2122

    16.09.2023 - 19:52

    Dal imaju u HCL redakciji najmoćniju konzolu današnjice?

  • GLUE

    16.09.2023 - 20:46

    Ovi komentari su apsolutno smiješni. Toliko copiuma oko jedne mediocre video igre, koja nije loša, a bome nije niti išta posebno totalno 6.5 od 10.
    Igrao, i u potpunosti se slažem sa recenzijom

    Ljudi ne razumiju da su recenzije subjektivne, ali i kritične. I to je apsolutno bitno.
    Moraju biti kritične. Svaka igra koja izađe se gleda zasebno, ili unutar svog žanra u vrijeme kada je izašla. Tu vidim likove koji se vade na ocjene koje su izašle prije 10 godina, i onda ih uspoređuju sa igram koje su izašle danas. Pa normalno da standardi su VEĆI danas, nego prije. Isto kao što su isti standari bili veći tada, nego prije.

    Bethesda se ne može izvlačiti na iste stvari koje su bile popularne 2006, a da pri tome uopće ne ide dalje sa vremenom ili današnjom generacijom igara, tehnike i ostale stvari.
    I dalje koriste isti engine, samo nadograđeni, koji je jako limitiran u apsolutno svemu.
    Naravno da to treba istaknuti.

    I nije bitno koliko igra “traje” i koliko “daje” sati. Bitno je koliko ima sadržaja, i koliko je taj sadržaj zabavan unutar tog vremena, te da li je inovativan upravo danas, a ne po starim standardima.

    Također oni koji komentiraju da će igra biti bolja nakon patcheva, updejteva, i slično.
    Pa neka bude! Gleda se TRENUTNO stanje u kojem je izašla, a ne u kojem će biti.

    I ako su novoj igri potrebni modovi da poprave osnovne stvari poput FOV Slidera, DLSS/FSR, Inventory-a i slično, nešto što bi developeri trebali popraviti sami sa svojim beskrajnim budgetom, to je samo ogroman minus na base igru. Da ne kažem nema ni HDR na PC-u, totalno elevated black levels na OLED Monitoru.

    Zapravo, nije bitno koliko modova izađe, i koliko patcheva izađe. Core Gameplay se ne može popraviti ako je limitiran Enginom u kojem rade. Može izaći 50-Patcheva i Free DLC-a.
    To neće popraviti ono što je loše u igri. A to je priča, stealth, gunplay, RPG elementi i Space Exploration. Igra će i dalje biti ogromna, prazna i puna loading screenova. Nešto što smo skroz izbacili u 2020-oj. Pogotovo danas kada svaki PC i svaka konzola ima NVMe/SSD i gdje smo praktički uklonili bilo kakav loading osim prvog kada se igra pokrene.

    I ako vam ocjena nije bitna, zašto onda toliko branite igru ovdje? Igrajte igru i to je to. Napišite svoju recenziju na ostalim stranicama ako vam je toliko mrsko, i odite u mikrodetalje i objasnite zašto ta igra, sa kritičnim razmišljanjem je superiorna ili inferiorna od ostalih.

    Isto tako ne vidim zašto je bitno na kojoj platformi igra izađe. I da je izašla za PS5 recimo, ne bi dobila nikakve bolje ocjene. Pa nisu recenzenti glupi, rade svoj posao i daju svoje mišljenje.

    Ocjena koja je trenutno tu je apsolutno zaslužena, i to se može vidjeti na isti način koliko su ljudi nezadovoljni sa igrom na Steamu, Metacriticu i općenito na Xbox-u.

    Ako kritičari nisu bitni, onda da li su consumeri bitni? Jedno od tog dvoje mora biti. Ili su obje stranke u pravu? Na internetu, slična ocjena se vrti univerzalno među onima koji su igrali igru i gledaju sve sa daškom skepticizma. A ne overhajpanja. Na apsolutno svim stranicama je sličan konsenzus.

    • Hrvoje Smoljić

      @GLUE, 17.09.2023 - 00:15

      Pomalo tužno da neke od ovih stvari treba objašnjavati, ali hvala ti što si uzeo vremena napisati ih.

  • glist

    17.09.2023 - 09:34

    Kad će za ps5 da malo i ja probam?

  • Ki-ya Karate Monster

    17.09.2023 - 10:06

    Doom stil napucavanja u Starfield-u jako mi je zabavan ali samo ako je u optimizirano zatvorenom prostoru. Otvoreni svijet ili otvorenih 1000 planeta je nešto što nisam vidio niti u jednoj igri. Repetivnost priče i new game + mogao bi mi zanimljiv da sam se uspio odvojiti od prvog prelaska u 145 sati igranja (ali mogu probati ovo kasnije). Istraživanje je zanimljivo, izgradnja brodova, svemirsko gusarstvo, otvoreni svemir, izgradnja nalazišta i konekcije međuplanetarnog rudarenja, sloboda gdje mogu proputovati stotine tisuća svjetlosnih godina na prvom levelu, svemirska magija, ja sam htio samo svemirsku igru koju nemam na Steam-u a dobio sam mnogo više.

  • PitaTojo99

    17.09.2023 - 12:08

    36 ljudi dalo ocjenu i prosjek je 77,a recenzenta 73,vau nes ti razlike. Četvero ljudi nabilo 200 komentara pa nakon toga koristi tu brojku za argument kako je recenzija kontroverzna, koja komedija! Kom se svida nek igra, ne vidim problem. Najveci pokazatelj da recenzija sigurno nije kontroverzna je i sam prosjek ocjena ekipe s portala koja trenutno odstupa za “ogromna” 4 boda. Tekst je dobro napisan i ocjena je obrazlozena, a sad jel nekome ta apstraktna mjerna jedinica paše il bi on +/- 5 dao je stvarno nebitno.

    • gundogan

      @PitaTojo99, 17.09.2023 - 17:55

      Je, bitno je tih 36 ljudi na HCL- u, oni su reprezatantivan uzorak. Nije 83 na Metacriticu i 86 na Opencriticu

    • Evil Penguin

      @gundogan, 17.09.2023 - 19:30

      5.6 na metacriticu userscore PC (6k ljudi), 6.6 na metacriticu userscore XBOXX (8k ljudi), 76% na Steam-u (50k ljudi), mislim da je to dosta veliki reprezentativni uzorak

    • Mamba_

      @PitaTojo99, 18.09.2023 - 09:00

      Pa svako na HCL može dati ocjenu i onaj koji je igrao i koji nije, zato samo gledam steam recenzije što se tiče samih igrača.

  • Bojovnik_1991

    18.09.2023 - 15:38

    Igra je jaji dobro optimizirana samo su vaši kompovi zastarjeli.
    Sa i9 12 gen i RTX 4090 radi besprijekorno.

    • Lazy

      @Bojovnik_1991, 19.09.2023 - 16:34

      🤣

  • Profil

    19.09.2023 - 07:42

    Rasprava interesantnija od igre …

  • doxmaster

    21.09.2023 - 17:54

    Za one koji su igrali “Elite” prije 40 godina> Starfield je puno više od toga u 2023. Razlog za što sam (i još par miliona ljudi) prije 40 godina prešao sa Amstrada, Spectruma i Commodore64 na Amigu 😀
    Nažalost sad sam prestar da se zapalim za bilo koju igru, a pogotovo onu koja traži ovoliku količinu vremena za igranje :P, ali da sad imam 15-20 godina (te vrijeme i životne obaveze u skladu s tim godinama) ova igra bi mi bila top topova. Baš me zanimalo da li će se tko od starijih sjetit “originala”, al evo članak na https://www.ign.com/articles/how-elite-influenced-starfield-and-40-years-of-space-games ak ikog zanima 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?