HCL.HR

Recenzija

Mirror’s Edge Catalyst

GLAVA U OBLACIMA

Zoran Žalac

Originalni Mirror’s Edge bio je jedan od predvodnika novog doba Electronic Artsa u kojemu je ta tvrtka proširila svoj katalog igara tada svježim serijalima kao što su Mass Effect, Dead Space i Dragon Age. Na nesreću onih koji su uživali u parkouru iz prvog lica, Mirror’s Edge ostvario je slabašan financijski rezultat pa je za razliku od navedenih serijala na svoj nastavak čekao punih osam godina. Za pretpostaviti je kako su EA i DICE cijelo to vrijeme tražili najbolji način kako jednu takvu igru što više približiti širem spektru publike. A po onome što su dostavili u Mirror’s Edge Catalystu čini se kako im je najbolji odgovor koji su mogli smisliti bio – otvoreni svijet.

VIDEO RECENZIJA

Na papiru je to odlična ideja jer su Assassin’s Creed i Dying Light već demonstrirali kako je parkour u sandbox okruženju sasvim izvediv model. Catalyst je stoga prigrlio otvoreni svijet kao svoj najveći novitet, no to je bio kockarski potez koji mu se u praksi tek djelomično isplatio. S jedne strane dobili smo poligon koji je u cjelini sadržajniji nego odvojene staze iz prvog dijela. S druge strane dobili smo poligon koji unatoč tome djeluje isprazno kad u njemu možete samo trčati i skakati.

Vrijedi naglasiti kako otvoreni svijet u Catalystu ne znači potpunu slobodu kretanja. Glavne i sporedne misije ovdje su većinom linearne, a slobodni ste jedino između njih. Misije su uglavnom zabavne jer imaju svojevrsne puzzle elemente. Najistaknutije su tzv. Grid Node misije koje su zapravo tradicionalni “tornjevi” čijim osvajanjem otključavate lokacije za brzo putovanje. Pored njih tu je i nekoliko misija u kojima gradite brzinu kretanja i onaj adrenalinski osjećaj parkoura koji se nastoji dočarati perspektivom iz prvog lica.

mirrors-edge-catalyst-1

Dok ste zaokupljeni misijama, nije toliko uočljivo da u igri samo trčite i skačete. No, onda tu istu stvar ponavljate u otvorenom svijetu da biste primijetili kako se najčešće krećete jednim te istim rutama. Grad je, naime, dizajniran tako. Dizajn kvartova je nenametljiv da parkour bude fluidan i atraktivan, no kvartovi su odvojeni prazninama koje možete preskočiti jedino uz pomoć kuke, i to samo na specifičnim mjestima. Kretanje po gradu stoga je na kraju dosadno i repetitivno.

Dok ste zaokupljeni misijama, nije toliko uočljivo da u igri samo trčite i skačete.

Tome ne pomažu ni usputne aktivnosti na koje možete naletjeti. Krađa čipova ili potraga za kozmetičkim dodacima ne daju nikakvu vrijednost kada ovo nije igra u kojoj postoji valuta ili pak inventar. Doduše, postoji sustav napredovanja, ali djeluje jako usiljeno. Većina poteza i vještina otključana je automatski, a igra za preostale sama određuje nakon kojih misija ih smijete otključati.

Manjkavosti otvorenog svijeta dalo bi se ignorirati da ta otvorenost nečemu pridonosi; primjerice – ugođaju. No, taj okoliš je lišen života i zanimljivih prizora. Ono malo likova koje vidite stoje nepomično poput kipova. Na krovovima toga grada ništa se ne događa, a sva tiranija i represija o kojoj čujete od drugih likova nigdje se ne može vidjeti. Svjestan sam da je ideja možda takva da taj svijet izgleda sterilno i dehumanizirano, ali to ne stoji kada vam igra pokušava prodati priču da ste član jedne od dviju bandi trkača… koje niti u jednom trenutku ne vidite kako se kreću po tim krovovima.

mirrors-edge-catalyst-2

Jedine likove koje vidite jesu vaši neprijatelji; konkretno njih pet vrsta. Možda sam ranije nepravedno rekao kako u igri samo trčite i skačete – ima tu ipak i borbe, nažalost. Borba je izvedena dosta loše. Čim si nadogradite količinu štete koju nanosite ne zahtjeva se od vas nikakva posebna taktika već samo lupanje po tipkama za udarac. Ako želite biti agilni pa se boriti u naletu, borba ni tada nije idealna jer je nakon zadanog udarca teško kontrolirati da ne završite u provaliji kad Faith odskoči od neprijatelja.

Možda sam ranije nepravedno rekao kako u igri samo trčite i skačete – ima tu ipak i borbe, nažalost.

A provalije su najgore. Mirror’s Edge je očekivano igra pokušaja i pogreški – čak i kad znate što trebate napraviti, nema garancije da ćete to napraviti uspješno. Doduše, s tim nemam problema – prigovor je pak u tome što respawn poslije pada traje minimalno dvadesetak sekundi. S tehničkog aspekta vjerujem da je otvoreni svijet krivac za to pa ne znam hoće li duga učitavanja ikada biti ublažena nekakvim ažuriranjem. Bez obzira na rasplet, ovo je trenutno najveći izvor frustracije u igri koja se bazira na brzini.

Ostatak tehničkog dijela igre je sasvim pristojan. Izgleda to dosta lijepo – definitivno ljepše nego na ovim slikama, vrti se u stabilnih 60 sličica po sekundi (izvan cutscena) i netipično za igre na konzolama – ima opciju podesivog FOV-a. Učitavanja tekstura primjetna su tek povremeno i ne odvlače pozornost. Dobrim dijelom za to je zaslužna odlična estetika okoliša koji izgleda vrlo maštovito, ali bi za parkour bio pravi pakao da nema crvenila koje vam pokazuje s kojim dijelovima možete izvršiti interakciju.

mirrors-edge-catalyst-4

Mirror’s Edge Catalyst ne deklarira se kao nastavak niti kao prequel pa mu je priča nekakav mješavina svega i ničega. Osim što je glavna radnja vrlo kratka (maksimalno 6-7 sati), dosta narativnih dijelova je jednostavno zanemareno. Primjerice, igra počinje s Faith u zatvoru, a kako je tamo dospjela i zašto – pročitajte u zasebnom stripu/online priči/nečemu. Nadalje, mnogo je neutemeljene drame i likova čiji je odnos samo “telefonski”, pa cijela stvar nije toliko interesantna.

Nakon završetka igre ipak ne treba strahovati da će vam nedostajati dodatnog sadržaja i izazova. Umjesto da dodatne staze i izazove dodaje kroz DLC pakete, DICE se kod ove igre odlučio za korisnički sadržaj. Bilo gdje u spomenutom otvorenom svijetu možete napraviti izazov, odnosno stazu za druge igrače tako da odredite start i otrčite neku rutu do cilja kojega si sami zacrtate. Isto tako možete zaigrati staze koje su napravili drugi igrači te usporediti svoju vještinu parkoura preko mrežnih ljestvica.

Natjecanje s rezultatima drugih igrača ne donosi vam nikakve nagrade pa ne vjerujem da te “utrke” mogu zadržati igrače na duže vrijeme. Spojimo li to sa zaključkom da je glavna kampanja kratka, a otvoreni svijet većinom dosadan, može se slobodno proglasiti da Mirror’s Edge Catalyst nema pravi razlog kojim bi opravdao svoju cijenu. Umjesto toga ima onaj sindrom da nije prirodno loša igra kakvih znamo viđati, ali je u ovome trenutku nastavak kakav nije bio potreban. Noviteti su mu djelomično korisni dok mu u nekim poznatim segmentima fali usmjerenosti. U takvom stanju definitivno ne ostavlja dojam posebnosti kakvu je imao prvi dio.

Označeno sa:

Otvoreni svijet Mirror's Edgeu donio je više praznine nego koristi. Rijetki adrenalinski trenutci parkoura u prvom licu nažalost ne brišu činjenicu da je priča igre kratka, sustav napredovanja usiljen, a borba jednostavno loša.

66 Naša ocjena
  • osjećaj brzine i atraktivnost parkoura
  • estetika grada
  • otvoreni svijet ničemu ne koristi
  • borba je silovanje jedne tipke
  • kratka i bezlična priča
  • duga učitavanja za respawn

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (38)

  • bartul_9

    24.06.2016 - 20:18

    Ma sramota.Veliki sam fan prve igre i igrao sam je do neizmoglosti.Uzivao sam u parkouru, a misije i lokacije su stvarno bile odlicne, borba se vecinom izbjegavala, a u najgorem slucaju mogao sam koristit i oruzje.

    Stvarno malo bezobrazno od developera, ok, ovaj open world i moze proc iako je i on ubacen eto tako, al ovo skill tree je stvarno ruglo, doslovno se vidi da je tu reda radi i da nema nikakve koristi od istog.

    Nemozes vjerovat kakve sve nebuloze ljudi rade sa igrama, nije mi nimalo jasno cemo forsiranje glupih i nepotrebnih stvari, a i ako su ih vec ubacili u igru neka naprave stvari kako Bog zapovejda.

    • tryon

      @bartul_9, 24.06.2016 - 23:10

      isto. al zanimljivo je kako su nekada neke igre bile wow. sjetim se ja ac2 koji mi je bio vrh vrhova, a sada kad ga opet mi je “meh”. ah taj next gen.

  • RapthorPechina

    24.06.2016 - 20:21

    Igra ne može nikako opravdavati takvu cijenu . Dice , nakon battlefronta i catalysta nedopustivo je da se nešto slično ponovi u battlefieldu u smislu manjka sadržaja i povremene zabave!!

  • baDarmageddoN

    24.06.2016 - 20:29

    Nisam niti trial verziju na Originu skinuo jer poslije igranja DyingLighta meni ova igra nema nikakvu privlačnost. Ne donosi ništa novo, nema čak niti interesantnu mehaniku. Nema zanimljive parkour skilove. Nema nikakvu težnju da podigne adrenalin. Da, nisam igrao igru ali ovo je jedna od rijetkih igara za koju mi je dovoljno da pogledam pola sata videa našeg dragog Igora da se uvjerim koliko je ovo loša stvar za mene. Čak niti grafika nije ono što sam očekivao. Nije da sam u bio kojem slučaju zagrižen za grafičku ljepotu ali nadao sam se vrhunski odrađenom bojanju raznih dijelova zgrada u ovoj igri što bi me barem nagovorilo da iz toga razloga skinem igru. Borba pa… ako je ovo borba ja sam sin brus lija i otac čak norisa. Ocjenu neću dati dok (ako) igru ne probam ali mislim da će biti na rubu sa 60 bodova, barem iz toga što sam pogledao na netu. Ja čak ne vidim za pozitivno to što je gore navedeno. Iskreno mi to dođe kao da ste našli nešto, čisto iz razloga da izgleda kao da igra ima pozitivne strane. Ovo nije GoodGame, EA. Ovo je u najblažem tonu Semi-BadGame. Šteta, nakon toliko najava i svega dobijemo to. Očito u zadnje vrijeme EA nikako da me pogodi sa igrama od kojih to ne očekujem. Da, tu stavljam na stranu Fifu, BF ili UFS. Čak me i NFS, Battlefront i zadnji BF razočarao. Sad mi lagano EA dolazi u polje Ubisofta- veliki hype a izvedba na razini trostruko manjeg studija. Nemojte mi samo sj… BF1, Andromedu, TTF2, Fifu 17 ili SW Battlefront 2 i ostale igre koje očekujem da budu za mene na vrhunskom nivou. Please!

    • shepard-fan

      @baDarmageddoN, 24.06.2016 - 20:56

      Lijepo igra izgleda ali isprzna totalno , jedinicu sam nešto malo igrao nije me nešto zadržala ovaj nastavak ajmo ga tako nazvati je mogao biti puno bolji jbg zakazali su , Što se tiće Andromed-e to sigurno ne smiju sjebat , jedino ako se to desi to će biti od strane EA možda sam u krivu ali mislim tako.

  • Toka123

    24.06.2016 - 20:35

    500 i nekaj kunića za shit.mislim ono igra je losa nema veze sami su si krivi ali 500 kuna.Neka free to play bi mogla biti bolja

  • Slim1992

    24.06.2016 - 21:24

    Koliko smo cekali na igru i onda ovakva ispadne (doduse i ne vjerujem da je losa dok ne probam)…al u svakom slucaju, idioti. Smatram da bi se isto desilo Half Lifeu, pametan je onaj debeli sto ga ne izbacuje, ne smije, strah

  • Tony Ghost

    24.06.2016 - 21:38

    Ma nisam cak ni video pogledao. Igra zivcira. Bar mene.

  • tryon

    24.06.2016 - 23:11

    Jedinica je vrhunska podloga za nesto odlicno. Mozda i bude nesto kod cistokrvne “dvojke”.

  • Silvio_7Tech

    24.06.2016 - 23:51

    Igore, samo skratiš, i kažeš – “Igra je čisto sranje.” 😉

    • Tony Ghost

      @Silvio_7Tech, 25.06.2016 - 01:25

      I bila bi najbolja recenzija 😉

    • Silvio_7Tech

      @Tony Ghost, 25.06.2016 - 01:53

      Ova igra je, da prostite, sranje. Da prostite, sranje isto ono koje je glupan, da prostite, pokenjao u prošloj epizodi ARK-a.” 😀

    • Silvio_7Tech

      @Tony Ghost, 25.06.2016 - 01:54

      Također sam primijetio grešku. Možeš dati ocjenu nula.

    • Tony Ghost

      @Silvio_7Tech, 25.06.2016 - 12:54

      Hahahhaha. Vidis nije mi palo na pamet mogu li stavit 0. 😂

    • closingtime

      @Silvio_7Tech, 25.06.2016 - 13:05

      Ja bi dao ocjenu 0, ali jedan put su me banali zbog toga 😀 Pročitao sam da ban ide za sve ispod 20, i nekako se slažem s time jer onda trolovi mogu za najbolje igre pisat 0, 5, 10

    • Silvio_7Tech

      @closingtime, 25.06.2016 - 14:37

      Pa i jedan je ocjena.

    • Dom3gaming

      @closingtime, 02.07.2016 - 13:16

      Ako bez objašnjenja u komentarima das niže od 20 ili stalno danas niže od 20 (troll si) ide ban.

  • niksa_91

    24.06.2016 - 23:51

    Dao sam ocjenu 50. Jedino što je diglo prosjek je grafika. i to je to.
    Za jedinicu sam se izživcirao bio jer sam vrtio “zahtjevnije” igre a ona mi je štekala. I sad upalim ovu verziju reko dat ću šansu. I oke, igra se besprekorno vrti, ima gro opcija. Čak i nije toliko dosadno bilo…osim jedne stvari…umiranja. A kao što i Zoki kaže ima ga pun k. Pa čekaš…ali ajde i preko toga bi prošao, ali svaki fucking puta on me baci u windowed mode, zatitra sliku i na fullscreen…wtf…i tako nakon dva umiranja je jedan ctrl+shift+esc i end task….i da opet nakon par dana probam igru, i prekinem zbog iste stvari. I da…6/7 cut scena koje sam pogleda mi je slika kasnila 2.5 sekunde za zvukom..aaa…

  • ZhatCRO96

    24.06.2016 - 23:55

    Ni prva, po meni, nije bila neko remek djelo. Osrednja igra sa čak zanimljivijom borbom od ove u catalystu i ako se dobro sjećam trajanja nekih 8 sati loše priče. Očekivao sam puno više od ove igre.

  • Alkaram

    25.06.2016 - 00:19

    uzalud bacen novac, igrao 2-3 dana i to bez volje cisto da vidim oce li nakon pocetnih 2h postat zanimljivije ali nazalost ubi boze koliko mi je dosadna igra ponavljanje jednih te istih stvari X puta… moja najgora kupnja ikad bolje da sam poklonio nekom 500 kunica nego bacio na ovu igru. ali eto iskustvo vise drugi put cu dobro razmislit o kupovini bilo koje igre 😛

  • Azumath

    25.06.2016 - 09:22

    Meni je igra ok, malo zamorno postane nakon nekog vrimena samo trcati od A do B al sve u svemu zabavljan se. Igra ne vridi 60€, ali opet, po meni niti jedna ne vridi toliko. Vidin par jedinica u ocijeni i to je opet cisti kretenizam. Mozes biti razocaran koliko oces, al ova igra realno ne zasluzuje ispod 50.
    Zato se user score za sve igre ne isplati gledati.

    • Alkaram

      @Azumath, 25.06.2016 - 09:43

      po meni ne zasluzuje niti 50, ne da je zamorno nego odma nakon par misija ti dop**di samo besmisleno trckaranje imas osjecaj da si po istoj ruti prosao 50x prazno sve izgleda, trebali su ubacit i druge npc-e bar u neposrednoj daljini da trckaraju dodalo bi nekakav osjecaj akcije ovako mi izgleda da sam kao pale sam na svijetu. Osim sto vidim tu i tamo par Npc-a koji stoje kao drvene marije i deru se imam misiju za tebe X puta za redom jednu te istu kratku recenicu. Joj sto bih dao da ih mogu sutnutnogom i da pocnu bjezat 😀

      mozda ubace neke stvari putem Update-a ili Dlc-a ali cisto sumnjam
      svijetla strana igre je optimizacija, ali opet kad se nista ne desava oko tebe naravno da ce sve ljepo ici

    • Azumath

      @Alkaram, 25.06.2016 - 12:44

      Da, slazem se s tim, iako svako ima svoj ukus. Meni se generalno igra svida i reka bi da se isplati uzeti kad bude na dobron popustu koga igra zanima, samo sto ode pricamo o Originu tako da dobar popust nece tako skoro doci.

  • lucho-CRO

    25.06.2016 - 09:27

    Ovo zivcira samo dok drugog gledas kako igra..prvi put kad sam sam gledao video od Igora akde onak vrati uspomene na prvi dio pa nekako akd..al kakve uspomene..samo naziv podsjeca na prvi dio ostalo je da oprostite sranje zesce..ovu igru treba stavit free to play uz napomenu da je ipak losa zamisao ovo skidat..mislio sam da ce nakon uvoda biti bolje akcije i da ce biti nesto drugacije..nista se tu ne mjenja..od pocetka do kraja kao da vozim autom u jednom smjeru 5 km pa istim putem nazad i onda opet tako dok ne poludis..mogli su bar vise sadrzaja ubacit i mjenjat mehaniku i sam taj parkour skill da bude svaki put za nijansu drugaciji..bzvz smo se nadali pa ostali razocarani

  • IvanDado

    25.06.2016 - 12:51

    Ne razumijem cemu se ljudi toliko cude? Pa ni prvi nije bio nesto, a dizala se prasina oko ovog. 500kn LOL. Ista stvar kao i sa Homefrontom.

  • IvanDado

    25.06.2016 - 12:51

    Haha ovu igru je neko ocijenio sa 100, a neko sa 1. Bemti sve -_-

    • closingtime

      @IvanDado, 25.06.2016 - 13:05

      Ovaj drugi je u pravu 😀

    • IvanDado

      @closingtime, 25.06.2016 - 18:28

      Niko nije. Treba biti objektivan i ocijena razumljiva.

    • closingtime

      @IvanDado, 25.06.2016 - 19:12

      Znam, to je više bila šala, jer mi je igra preloša.

  • closingtime

    25.06.2016 - 13:07

    Meni cak i ova ‘estetika grada’ otpada jer je grad skoro isti kao i u 1. nastavku, tako da igra je baš užas.

  • zlakob

    25.06.2016 - 17:59

    nisam isprobo igru pa necu ni ocjenjivat ali se slazem s ocijenom… gledo malo po yt i vidio da je igra smece i da netreba bacit kesh na to …

  • DjokaBA

    25.06.2016 - 21:07

    DICE postaje kao Crytek, samo benchmark igre i to je to… jos od Bad Company 2 nisu objavili dobru igru.

  • Marconi

    27.06.2016 - 16:32

    Ovaj novi Mirror’s Edge je pokvario ceo serial.

  • Nemanja 35211

    27.06.2016 - 23:12

    Nije losa

  • LiLDue

    11.07.2016 - 20:39

    #prozori_su_prljavi Niste shvatili poantu mrtvoga grada. Ja shvacam taj prazan ili mrtav grad kao rezultat automatizacije. Zgrade su najvjerojatnije sve uredi u kojima se upravlja automatiziranim procesima. To je budučnost i očito je da je i pranje prozora automatizirano. Igra je imala koncept koji nimalo nije prikazala u priči tj. ono što sam malo prije naveo.

    • Zoran Žalac

      @LiLDue, 11.07.2016 - 22:50

      Ma poanta ja tu, ali kao što kažeš – nije prikazana. Ili kako piše u recenziji (tekstualnom dijelu):
      Svjestan sam da je ideja možda takva da taj svijet izgleda sterilno i dehumanizirano, ali to ne stoji kada vam igra pokušava prodati priču da ste član jedne od dviju bandi trkača… koje niti u jednom trenutku ne vidite kako se kreću po tim krovovima.

    • LiLDue

      @Zoran Žalac, 13.07.2016 - 19:44

      Vrlo je žalosno što barem oko toga nije razrađena priča ako nisu mogli napraviti to kao takvo. Pogotovo zato što je to zadnja instalacija ove igre.

  • Jokerhere

    03.11.2016 - 09:54

    Nisam igrao original, a kroz ovaj sam protčao bas kao sto i igra traži. Slažem se sa plusevima i minusima ali bilo mi je prilično zabavno.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!