HCL.HR

Recenzija

The Quarry

Mladost ludost

Zoran Žalac

Supermassive Games jedan je od najradišnijih studija u industriji videoigara. Kroz zadnjih sedam godina lansirali su čak devet različitih igara. Imali su VR promašaja i manjih projekata, ali taj studio uglavnom radi solidne horor avanture. Samo što takva hiperprodukcija ostavlja traga na tome da su njihovi proizvodi bliži formi interaktivnih filmova nego klasičnim videoigrama. To je posebno izraženo u njihovom novom naslovu The Quarry.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
60-70€ PlayStation 5 Ustupio distributer (CD Media)

Smanjena razina interakcije ovdje je namjerna. Igra je ciljano prilagođena tako da ju mogu igrati svi, uključujući i publiku koja nikad nije držala kontroler u rukama. Upravljanje je ovdje toliko pojednostavljeno da ni u kojem trenutku ne trebate pritisnuti više od jedne tipke istovremeno. Što se ne viđa baš svaki dana kod igara od 530 kuna, koliko The Quarry košta na PlayStationu.

Ja u pravilu podržavam ideju da igre budu pristupačne tako da svi mogu uživati u njima. Ali mislim da je ovdje podilaženje toj pristupačnosti naškodilo samom formatu igre. Na stranu to što The Quarry nema puno kontroliranja samog gameplaya, veći je problem to što je igračeva kontrola gotovo beznačajna u rijetkim trenucima kad je ima.

U prijašnjim igrama ovog studija brzopotezne (QTE) sekvence držale su igrača u napetosti jer je sporo reagiranje ili pritiskanje krive tipke moglo rezultirati usmrćivanjem vašeg lika. The Quarry ne samo da ima ultra lagane QTE dijelove, nego uopće nema dionice u kojima likovi mogu poginuti ako pritisnete krivu tipku. Sva napetost ovdje se svodi na hvatanje predmeta koje vam netko baci, a skroz je nebitno ako u tome fejlate.

Dakle, ubili su napetost s QTE naredbama, što ne zvuči dobro za jednu horor igru. Preživljavanje ili umiranje likova u The Quarryju tako je svedeno većinom na donošenje odluka. To su binarne (ili-ili) odluke koje se obično moraju donijeti pod pritiskom vremena. Tu ipak ima nešto napetosti jer nije uvijek najpametnije reagirati instinktivno. Nekad je bolje sakriti se nego bježati, ali to ne znači da vam je uvijek bolje sakriti se nego bježati – jednostavno morate procijeniti situaciju. I tu je The Quarry mrvicu zanimljiviji od ostalih horor igara.

Nekad je bolje sakriti se nego bježati, ali to ne znači da vam je uvijek bolje sakriti se nego bježati.

Nažalost, dobar dio važnih odluka u igri svodi se na čisto pogađanje koja bi mogla biti ispravna, a koja pogrešna. Nekad jednostavno nema načina da predvidite smrt lika. U Until Dawnu su likovi mogli poginuti ako ste bili nepažljivi ili pak previše znatiželjni. Ovdje vam lik pogine jer mu (karikiram) naredite da ode lijevo umjesto desno. Takva umiranja djeluju jeftino i dodatno smanjuju ionako malen osjećaj kontrole nad samom pričom.

A priča je ta da vodite devetero tinejdžera u ljetnom kampu gdje se događaju neke misteriozne stvari. Dvoje savjetnika u kampu nije odradilo svoju sezonu, a preostalih sedmero u kampu ostaje duže nego što je bilo predviđeno, te zbog toga upadaju u nevolju. Priča je dobro osmišljena, slojevita, ali nedvosmislena. Na kraju vam sve bude jasno objašnjeno i nema neodgovorenih pitanja. Možda to malo umanjuje tajanstvenost, ali mislim da je dobro zaokruženo.

Priča je dobro osmišljena, slojevita, ali nedvosmislena.

Igrivi likovi u priči imaju dovoljno osobnosti da budu interesantni. Naravno da su to stereotipni likovi iz horora: samouvjereni sportaš, seks bomba, povučena štreberica, tajanstveni čudak, itd. Ali, dobro su odglumljeni, a igra u prvih sat-dva razvija odnose među likovima prije nego oni dođu u opasnost. Šteta je samo što se to u drugoj polovici igre pokaže nebitnim. Likovi se razdvoje na nekoliko skupina i do kraja igre se praktički više ne susretnu. Neću vam ništa spoilati, samo ću reći kako je razočaravajuće što igra završava bez da vidite ikakvo okupljanje preživjelih likova. Trudite se održati ih na životu, a onda ih igra ostavi u prizoru nasred šume da bi vam na kraju rekla: “E da, taj lik je isto preživio”. Bezveze.

Nažalost, sam način na koji je priča napisana pun je rupa i gluposti. Znam da je ovo horor s glupim tinejdžerima koji ginu zbog glupih odluka, ali igra često bude kontradiktorna sama sebi. Na primjer, u više navrata vam naglašava tko je najbolji strijelac među tinejdžerima, a kad dođe situacija u kojoj treba nositi pušku, onda ju taj lik predaje drugima. Djeluje otprilike ovako: “Ja najbolje nišanim i pucam, ali evo tebi puška da nas sve obraniš, pa ćeš mi ju poslije vratiti jer ja najbolje nišanim i pucam.” A tek dijalozi… Evo nekih:

– Što si radio tamo?
– Slušao podcast.
– Je li podcast o meni?
– Ne. O duhovima je podcast.

– Vidiš li išta žuto u mojim očima?
– Definiraj žuto.

Ako ništa, koliko god takve stvari zvučale smiješno, The Quarry izgleda jako dobro u glumačkoj izvedbi. Grafika je prilično realistična u prikazu lica i osvjetljenja. Likovi izgledaju uvjerljivo i tek povremeno vidite malu neprirodnost u kretanju usta. Ostatak prezentacije dosta mutan i taman, ali radi se ovdje o horor igri pa to na neki način obogaćuje ugođaj. Lokacija ljetnog kampa djeluje baš kao da je ispala iz horor filma, samo je šteta što nemamo opciju slobodnijeg istraživanja iste.

Likovi izgledaju uvjerljivo i tek povremeno vidite malu neprirodnost u kretanju usta.

The Quarry u prosjeku traje oko 10 sati i vrijedi ga odigrati barem dvaput – jednom  da sve likove spasite, drugi put da ih sve žrtvujete. Tu je i dodatna mogućnost igranja u mrežnom multiplayeru, koja će biti dodana uskoro pa ju nisam imao prilike isprobati. Mogu samo reći da se nećete puno naigrati ako igru budete dijeliti s više igrača, ali bi vam svejedno moglo biti zabavno ako većina ekipa priču doživljava prvi put. Usput rečeno, ne moraju svi igrači imati igru da biste ju zajedno igrali, što je izvrsna stvar.

The Quarry mi kao horor iskustvo nije bio naročito strašan, ali mi je priča bila intrigantna. Cijenim to što nisu spali na jeftine trikove zastrašivanja, ali mislim da je Until Dawn iz 2015. ipak ostao nenadmašen kao horor avantura. Nemam ništa protiv da igra bude film s minimalnom interakcijom, no očekujem da ta interakcija onda ima nekog značaja. The Quarry je uglavnom dobar u priči i prezentaciji, ali gameplayem je slabiji od prijašnjih djela Supermassive Gamesa.

Gameplayem ne opravdava traženu cijenu, a iskupljuje se dobrom prezentacijom, izvrsnom glumom te intrigantnom pričom.

70 Naša ocjena
  • odlična gluma
  • izvrsna grafika (lica, osvjetljenje)
  • intrigantna priča
  • slab osjećaj kontrole nad pričom zbog pojednostavljenog gameplaya i smrti koje je nemoguće predvidjeti
  • niz gluposti i nelogičnosti u priči

Zoran Žalac

Dežurni urednik. Voli kad igre filozofiraju, gunđa oko estetskih rješenja u sučeljima. Preferira fantaziju nad fikcijom, framerate nad rezolucijom.

Komentari (11)

  • MAJSTOR RINGO

    14.06.2022 - 18:02

    Mislim Zoki da si odradio odlicnu recenziju, nisam hteo da preordujem igru bas iz zebnje neke koje si nevao u samoj recenziji.
    Ovako odfrlje😁, znaci ovo je jos jedna igra u nizu dark picture antologije ako se nevaram?
    Samo sto su u ovaj naslov ugruvali jos vise novca🤑.
    Dobro je sto sam sacekao recenziju, mislim davat 60-70$ za interaktivni film od nekoliko sati malo je mnogo🤦

  • Smike

    14.06.2022 - 19:54

    Volio bih igrati ovu igru. Mislim ne želim dati tolike novce,ali until dawn me pozitivno iznenadio, jer nisam igrao takav tip igara. Odlično za početnike kao što je moja žena 😀

    • besantesteras

      @Smike, 15.06.2022 - 08:31

      E pa ovo ti je za dva-tri nivoa bolje od Until Dawn-a što se tiče vizuelnog, audio i haptic feedback-a, dok je priča mnogo razgranitija od prethodnika. I da se razumemo ko voli ovakav tip igara, poput mene, neka sačeka popust za ovu igru ili neka sačeka da bude free za koji mesec uz PS+EXTRA, ili pak uz GamePass…
      Odlično AA ostvarenje od jednog “relativno skromnog studija” sa odličnom glumačkom postavom i vrlo dobrim scenarijom…

  • HeimdallTheWhite

    14.06.2022 - 22:07

    Ovo cekam dok bude za 10e definitivno XD Citam svugdje da je so so, a Until Dawn mi je bio jako lijepo iskustvo pa bi ga mozda i ponoviti mogao (ali da me koljes ne sjecam se koje su mi bile prvotne “reakcije” na QTEima)

    • besantesteras

      @HeimdallTheWhite, 15.06.2022 - 08:36

      Same thing to me… 😉
      Ja ipak mislim da će pre nego što bude 25-30$ na sniženju, ili manje, igra biti uključena ili uz PS+EXTRA, ili uz PS+PREMIUM, ili uz GamePass najkasnije do oktobra… 😉 A možda čak bude i free igra za PS5 na mesečnom nivou za sve pretplatnike viših razina PS+ pretplate… Najkasnije oktobar, a do tada imaš Medium, Ghostwire: Tokio, House of Ashes, Little Hope, RE ciklus, Control a svi se uskoro nadamo i rimejku Sillent Hill 2, kao i rimejku Dead Space-a, kp voli sci-fi horror igre…
      Mada je meni ovde “kurator” odlično urađen sa tarot kartama, kao vodič za bolje odluke u odnosu na The Dark Pictures Anthology igre…

    • Cro_Cop1

      @HeimdallTheWhite, 15.06.2022 - 13:22

      Gdje ti čitaš da je “so so” kad je igra dobila jako dobre ocjene generalno. Većinom 8 pa od mnogih i 9..ja je trenutno igram. Jako zanimljiva priča, naravno nije savršeno i mogli bi za neki idući nastavak ipak unaprijediti gameplay da igrač ima više slobode uz neke novitete u gameplayu da nam da više interakcije. I ja mislim da možda odigram opet until dawn nakon ovog, usput da baš uporedim..igrao sam ga davno čim je izasao i znak da je bila super 🙂

    • HeimdallTheWhite

      @Cro_Cop1, 15.06.2022 - 13:40

      ACG (po mojem skromnom misljenju najobjektivniji recenzist), pushnsquare. Cak i IGN su dali 7/10. Def budem ovo jednom igrao ali u sljedecih godinu dvije nikako. Ionako, kako besantesteras kaze ima se sto igrati do onda 🙂

    • Cro_Cop1

      @HeimdallTheWhite, 16.06.2022 - 02:49

      ACG je dobar i cijenjen, ali i on je dao pozitivnu ocjenu. IGN znaš da mnogi ismijavaju jer uvijek daju 7 hahah ali i to je dobra ocjena. Mnogi kažem baš hvale likove, priču, prezentaciju..imaš i metacritic pa vidi sve. Imam ja šta igrati do PS8 ako ću iskreno,toliko igara imam, ali i dalje se uzimaju nove😄prošlu House of ashes uzeo i samo započeo..ali doći će i ona na red. Eto pričekaj onda, bit će ona sigurno na popusti za koji mj, ako ništa za Halloween 🙂

  • ILoveGaming

    14.06.2022 - 22:22

    Hahaha koja faca na 43:57. Treba imati zivaca gledati face i grimase 10 sati ovih likova.

  • besantesteras

    15.06.2022 - 08:24

    Nažalost još uvek nmg da probam ovu igru na mojoj PS5 konzoli, ili pak XBSX konzoli, ali nemam trenutno taj novac, a ima toliko igara (od kojih sam neke kupio, neke ne, ali su sve u planu za library) koje nisam završio, poput: Little Hope, House of Ashes, Resident Evil: Village, The Medium, Ghostwire: Tokio itd…
    Ali, najiskrenije probao sam je na PC-u, iako je jako loš port i kontrole odmah sam video da je igra mnogo kvalitetnija (u vizuelnom i audio delu) od moje omiljene Supermassive igre Until Dawn, tako da dalje neću igrati dok ne bude na popustu ili free uz PS+EXTRA ili uz GamePass…
    Odlična recenzija…

  • SanKa

    15.06.2022 - 10:46

    koje smeće, 7 eura ne bih dao..ovo nije igra, nego loš film

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?